Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba akvária

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Výroba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 14:35 Muž Yirka [9126] Re: EmSeeCZ
Opravdu se tu rozvinula silná debata s relevantními názora na obě strany a s převažujícím míněním (ke kterému se také přikláním), že to není dobré řešení. Vše by však možná změnil jeden podstatný údaj, který od začátku postrádám (nebo jsem ho někde přehlédl) a to o rozměrech či objemu nádrže. S jeho znalostí by třeba celá debata ani nevznikla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:56 Q Re: EmSeeCZ
Myslím že jedinou reálnou šanci na úspěch tohoto projektu je pevný rám na obě spodní a tu jednu krátkou přechodovou stěnu rozdělující výšku. Pokud by se akvárium lepilo přímo na tuto pevnou podložku a bylo k ní přiděláno nevidím v tom problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:46 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: EmSeeCZ
Já bych se obrátil s dotazem na nějakou firmu, která různá atypická akvárka dělá, třeba na Zekii, co oni na to. Přijde mi to jako dost velkej hazard.
Jedna věc je designovej záměr a druhá věc je realita. Namalovat jde ledacos, ale pak to provozovat...
Na zdejší rady typu "nehne se to!" bych nedal ani náhodou, jim to doma nevyteče ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:46 Muž filipsi [1295] Re: pe25tr
No, mel bych, kdyz situju a ve zminenem ansysu, nastranu, moldflow atp. pocitam. ;-)
Jinak souhlasim, je to problem dimenzovani a provedeni. Ale podle me prilis nakladny a velky na to, aby si to nekdo stavel doma jen proto, ze se mu tenhle tvar hodi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:39 pe25tr Re: filipsi
V tom vnitrnim rohu bude vznikat koncentrace napeti i pri sebelepsi presnosti...
smich
Pruznost pevnost teoretickou... Uz jsi nekdy videl teorii desek a skorepin? Jaka je to "prasarna" treba jenom obycejna 2D obdelnikova deska vetknuta po okraji s dirkou uprostred???
Pro tadyten priklad nic neodvodis ("slozita" geometrie... neznas okrajove podminky -> silikonovy spoj... chapes?), tady s teoretickou pruznosti koncis :-P (jen si predstav, ze je cely akvarko vlivem nerovneho ulozeni namahane i na krut... Ty uz jsi nekdy videl krut nekruhovych prurezu? masakr... ne ), tohle neni jednoduchej 1D ani primitivni 2D pripad. no

Tvuj priklad se susenkama je jen otazkou dimenzovani tloustky susenky (skla) .

Tloustka skla (susenky) se tady nemuze brat podle ty obligatni tabulky "vyska - hloubla -> tloustka skla" no . To chce ANSYS/abaqus/atp. a zkouset a predimenzovat (alespon 2x, spise 2,5x ano ).

A co se experimentalni pruznosti tyce... tak akvarko nejprve vyzkouset ve sklepe... staticky i s obcasnym "stouchancem".

Jinak je videt ,filipsi, ze o tom neco vis palec .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:32 Muž kristian [80] Re: Štěpán
Navrh do L byl jako estetickej, takze prazdny prostor bych asi az tak neresil. Hold je to dan za estetiku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 13:07 Muž filipsi [1295] Re: pe25tr
No prave. A v tom vnitrnim rohu bude vznikat pri jakekoli nepresnosti koncentrace napeti, vzhledem k zatizeni docela slusna. Pokud nerad pruznost a pevnost teoretickou, muzes si treba napect susenky toho tvaru, a zkusit je lamat. Prasknou vzdy v tomto rohu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 12:55 Muž Snofrev [54] Re: EmSeeCZ
no, já bych ten přesah skla udělal asi opačně, aby to vodorovné sklo přesahovalo přes svislé, svislé tím podepře to dno a myslím, že by to mělo vydržet líp

jak dosáhnout podepření jednoho dna stejně s druhým, ale nevím
jedině snad pozvat sklenáře ať to slepí na té skříni, ikdyž zase akvárka se lepí na boční straně, tak fakt nevím, nikdy jsem akvárko nelepil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 12:38 pe25tr Re: filipsi
smich
Svisly ohyb nese predni a zadni sklo, bocni pruhyb nesou horni podelne i pricne vystuhy a lomene dno... Ale to neres pruznostniku hmm . Me by spis zajimalo, jak se reze sklo do elka... To, jak to bude vypadat v tom vnitrnim rohu totiz hodne rozhoduje o nebezpecnosti celeho podniku X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 12:17 RAP Re: PentueR
Ono nejde ani tak o ten spoj, správně použitý silikon něco udrží. Spíš bych se bál, jak budou reagovat na vibrace přední a zadní strana.

Spíš bych použil normální akva, do něj vlepil přepážku a vysypal substrátem na dno. Hluboké dno je výhodné pro pěstování např. Echinodorů. Vhodným obkladem docílíš stejného efektu jako na nákresech. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 12:07 Štěpán Re: kristian
Tohle mě napadlo taky ale je to úplná blbost. V tom prostoru za dvířky není ani voda ani prostor pro věci ve skříňce. Je to prostor na nic. To už by se rovnou ta dvířka mohla zkrátit a mít tam normální akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 11:45 Muž kristian [80] Re: EmSeeCZ
A co takhle to vyrobit jako klasicke akvarium. S tim ze vyska akva by byla jako v te hlubsi casti. A ta cast ktera je nizsi by se mohlo dovnitr vlepit sklo. napriklad podepreno jeste nejakou prepazkou. A Skrinka ktera je pod akvariem vpravo by mela jen vyzsi dvirka ktera by zakryla prazdnou cast akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 11:32 Muž motýlek [275] Re: EmSeeCZ
tu spodní část udělat tak, že deska by byla pohyblivá - např. na čtyřech šroubech - čili by se mohla posunovat jemně nahoru nebo dolů ... teď jde o to, jak odhadnout (změřit?) tu správnou výšku ... snad by to mohlo být uložené na nějakých pružinách, čímž by se riziko zase zmenšilo? ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 11:03 Štěpán Re: EmSeeCZ
Jediná možnost jak to udělat je udělat je udělat je udělat je vyrobit přední a zadní stěnu akvária ze dvou kusů skla a výztuhy při horním okraji udělat tak jako by šlo o dvě akvária, anebo udělat to z jednoho kusu o obloukovým přechodem v tom rohu, na ty přechody by se musely ve skříňce vyříznout ty eeee výřezy, to by šlo, jak by to vypadálo, muselo by to být z tlustého skla v obou případech, nevím, nábytek se má dělat podle akvária a né akvárium podle nábytku, je to celé kravina vykašli se na to, jééééééééé ještě si můžeš o odstavit tu pravou sříň a udělat tam mariánskej příkop jééé tu by bylo soper fakt soper za to bys stopro dostal nějakou cenu. Hop! hop
Ale kdyby se tam udělalo nějaké stupňovité dno, skála, čutry, že by vůbec ta krátká přechodová stěna nebyla vidět, tak by to mohlo vypadat really cool až na to že by asi bylo lepší kdyby ta hlubší část netvořila jenom třetinu ale aspoň polovinu nebo dvě třetiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 10:08 Muž Ludek [39] Re: EmSeeCZ
Všechno jde, jen si zde nenakreslil pláty na kterých to bude stát. Sice tu mnozí zmiňují podložky, ale ty nic neřeší. Já bych to řešil dvěma pláty 40 mm, jeden by byl pod dolním dnem na celou délku akva, druhý by byl vynesen na stavitelných nohách pod horním dnem - stavitelné nohy by tak aretovaly rozdíl mezi dny. Pláty by byly utopeny o sílu dvířek stěny, takže by nebyly vidět. Pochopitelně i nohy by byly za těmi dvířky skříňky. Napiš ty rozměry a jestli už ta stěna stojí a nebo je teprve v plánu, jde o celkovou konstrukci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 09:22 Muž hanz [27] Re: EmSeeCZ
Heh, dlouho jsem tu nebyl, ale resite tu zajimave blbosti :-)

Nejvice se priklanim k moznosti s vyvysenymi dny, cimz AQ bude stat jen na bocnich a stredove casti. A dat ze spod jeste platy skla nebo ty zminovane hranoli.

Ale ma to problem: Az to AQ naplnis pookraj a nebudes mit dosedaci casti primo nad bokami skrinky(do ktere budes muset umistit jeste kovove profili), tak se ti ta skrinka prohne, nejakym zpuseobem se hne (sevre nrbo rozevre) a tim vznikne podstatne vesi pnuti AQ..

Napadla te udrzba dna? Podle me je tohle pitomost, ktera ponese jenom problemi...

Peace a zas nekdy...

Edit: Jeste napis rozmery...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 08:51 Muž PentueR [256] Re: EmSeeCZ
Fotka k příspěvku Co přechod zpevnit plným skleněným trojúhelníkovým hranolem (po celé šířce akva) vlepeným silnou vrstnou silikonu pro určité rozložení tahu/tlaku? To ale samozřejmě nesnižuje nutnost velmi přesného vypodložení obou částí akva..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 08:36 Muž filipsi [1295] Re: pe25tr
pe25tr napsal: ..Nevidim duvod, proc by to nemelo fungovat i v Tvem pripade.. Tak v tom pripade by to chtelo nejakou prirucku pruznosti a pevnosti, a doplnit vzdelani. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 08:03 pe25tr Re: EmSeeCZ
V odchovnach se bezne uklada akvarko (i 250 l) tak, ze je podepreno jen na krajich.

Nevidim duvod, proc by to nemelo fungovat i v Tvem pripade. Cele lomene dno by bylo v lufte, podeprene by to bylo jen na kraji vlevo a vpravo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:41 EmSeeCZ Re: TOMeK
vim ze prave zalezi na na rovnosti toho dna se stolkem... prave kdyz me to napadlo tak jsem premyslel jak by to slo udelat... ale bojim se toho. akvarko bude stat nejakou tu korunku a jeste horsi by bylo to kdyby to prasklo... 2 akvarka uz nebudou tak zajimave jako jedno :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:37 dratyk Re: EmSeeCZ
Neboj se toho,sklo se nařeže,zabrousí dle přání a ten schod můžeš čímkoli podložit, aby se to rozneslo. Třeba sklenář Ti určitě poradí. A stačí i pod ten schod dát pro jistotu hranoly(dřevěný) a nehne se to. Určitě se ti to zadaří ! Dej pak vědět a ať se daří, moc se mi to líbí, držím palec ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:34 Muž TOMeK [0] Re: EmSeeCZ
na toto by som si netrufol, dobre si to rozmysli, mysli aj na to, čo keby ti nahodou akvarko prasko? Vies kolko to je vony? Taktiez ci mas v izbe parkety, atd. Taktiez ak byvas v panelaku ci v rodinnom dome mohol by si sa trosku zamyslet nad statikou panelaku ci domu, ci to mas pri nosnej stene domu alebo niekde inde. Statik panelaku urcite nemyslel na to ze budes mat v izbe 500 kg akvarko, vaha je to velka... Videl som na vlastne oci ked prasko akvarko chalanovi v obyvacke a vsade bolo 5 cm vody... neprijemny pohlad... a to zrovna male akvarko nebolo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:31 Muž filipsi [1295] Re: EmSeeCZ
Ja myslim, ze je to bez "kosmickych" technologii takrka neresitelne, i pri sebemensi nepresnosti bude v tom rohu ohromna koncentrace napeti, loze musi byt absolutne v tech dvou vodorovnych plochach pevne (nedovolit vubec zadny pohyb navzajem). Nesel bych do toho. Co ale dve samostatna akvaria?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:28 EmSeeCZ Re: PP
taky dobry napad... loze mi je jasne a ten kovovy ram si mam predstavit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:25 PP Re: EmSeeCZ
Beton přece jen nepohltí drobnou vibraci, toho bych se bál. Asi by nejjistější byla kombinave pevného kovového rámu, do něj umístit slepené akvárko a mezi dno akvárka a rám vystříknout lože z PU pěny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:21 EmSeeCZ Re: FranzFritz
jj ta pena neni spatny napad.... ale stejne by sla i jina vec... loze napr z betonu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:17 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: EmSeeCZ
Zajímavý nápad, ale raději bych ho řešil jinak. Při špatném dosednutí jedné ze spodních ploch bude spoj velice namáhán druhou plochou.
Možná by bylo vhodné akvárko usadit místo na podložku, raději na lože z montážní pěny. Tak by se eliminovaly případné nerovnosti a odchylky ploch. Montážní pěna má po vytvrzení docela velkou nosnost.
Je to jen nápad, ale asi lepší než pod takto řešné¨akvárko cpát podložku z karimatky. Snad najdeš lepší řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:13 karel Re: EmSeeCZ
A co takhle ho udělat v kovovém rámu. dneska se to už nenosí ale zpevnit by se to mohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:11 PP Re: EmSeeCZ
Co nechat podložené jenom jedno dno, pod tím druhým nechat trochu mezeru, napustit jen částečně vodou a pak tu mezeru vypěnit polyuretanovou pěnou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:11 EmSeeCZ Re: kristian
Mozna by to vyresilo u akvarka s malym objemem... ale tlak ktery pusobi na dany spoj pri nerovnosti si myslim ze pri 250 l
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:07 Muž kristian [80] Re: EmSeeCZ
Nevim jestli by to vyresilo problem ale mozna akva podlozit hrubejsi podlozkou z mekciho materialu, ktera by pripadnou nerovnost srovnala. Ale jak rikam je to jen napad bez vetsiho zamysleni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:03 EmSeeCZ Re: filipsi
Prave ze se jedna o designovy zamer...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 23:00 Muž filipsi [1295] Re: EmSeeCZ
A je to nutne? Nejde to vyresit jinak, vymenou skrinky, a normalnim akvem?
Pokud je to designovy zamer, tak se za to holt plati velkymi problemy, a i investicemi do perfektni pripravy a vyrovnani skrinek, a vyroby netradicniho akva (mnohonasobne vic, nez prevest to na situaci beznou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2009 22:52 EmSeeCZ – Výroba akvaria s problémem
Fotka k příspěvku Zdravim mam takovej problem. Chtel bych si vyrobit nove akvarium ale mam takovy problem... tvar je do pismena L. problem je v jednom spoji(vyznacen cervene).. Nevim jak bych mel usadit akvarium aby dno bylo presne na desce... Bojim se aby akvarko neprasklo..
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3848x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10534-vyroba-akvaria?od=51