Výroba akvária
Ne neohne. Modul pružnosti: slitina hliníku 70 GPa a sklo 72GPa. Nevím, nemám čas, asi to nereprezentuje veškeré vlastnosti pružnosti, nicméně je to stejné.
Podélné výztuhy se dělají kolem 40mm, hliník bude k ničemu, ten se ohne.
0 01.04.2022 23:19 mike.solc – Podélné výztuhy
Zdravím, čeká mě vyrobit 300cm dlouhé aqua ve zdi. Z jedné strany nepřístupné. Zajímají mě podélné výztuhy, mám šířku jen 40cm, takže 10cm ani omylem. Co třeba 5cm a z 19mm skla?
Ještě mě napadlo, dát na kraj Al profil 25x25x25x3mm, vnitřní rozměr 19mm,ale když se to vyloží něčím, tak to pak nasadit na hranu i 12mm. Aspoň na jedné straně, ke které budu mít přístup a nebude pohledová.
Moc nechápu, proč se dávno nevyrábí nějaké nasazovací profily vyloženě na hranu skla a na silikon. Šíře dvojitá 4-5cm, to se nepohne ani o milimetr. Zároveň by to mohlo sloužit i na přikrývací sklo
Starší reakce
Zdít budu určitě jen stojny, neuvědomil jsem si to předtím, jak jsem to psal. Ještě si to rozmyslím.
Nasavani, respektive nenasavani pisku ze dne se da lehce vyresit jednoduchym kastlikem ze skla (polepeny folii nebo obklad lacobelem). To urcite neni problem pro jakehokoliv sklenare ktery lepi akva.
Jak napsal RAP, je zbytecne zdit cely stojan, bohate postaci stojky.
Jukni sem
rybicky.net/nadrze/27493 . Zděné se dělají jen stojny, zbytek je deska. Vše se dá vyřešit. Projdi si zdejší prezentace a uvidíš.
Díky za názory. Vzhledem k tomu, že vrtat do dna určitě nebudu, protože budu mít zděný podstavec, a nedělá mi problém použití hadice, tak to nechám bez ventilu. Dál si neumím představit mít výpusť ve dně, na kterém budu mít vrstvu jemného písku. To bych musel nějak udělat, aby u toho ventilu ten písek nebyl. Což už řešit nebudu. Díky.
Urcite bych vrtal dno a ne zadni stranu. Pokud se pouzije kvalitni pruchodka s original tesnenim, tak nevidim problem. Za nekolik let ve sklenarstvi jsem se nesetkal s tim ze by teklo to co jsme nainstalovali . Pouze pokud lidi chteli usetrit a pouzili nekvalitni pruchodky a ruzne lepene - to pak byl problem. Praskle dna (utazeno silou) nebo to protekalo skrze lepidlo.
Každé řešení má svá pro a proti, odpůrce a příznivce. Záleží na kvalitě provedení.
Pokud počítáte s přepadem do filtru, dá se to řešit dohromady. Rozhodně bych ho instaloval přes dno.
Jinak doporučuji konzultaci s firmami, které se tím zabývají.
Zbytečný, další potenciální problémek.
Ahoj,
jaký je váš názor - dát výpustní ventil (kohout) na akvárium o objemu cca 800 litrů ano, či ne? Byl by v rohu dole na zadní stěně akvária. Za zadní stranou akvária přístup z technické místnosti.
Já osobně jsem za to, že je to zbytečné, nedělá mi problém z akvária odčerpávat vodu vždy klasicky hadicí, a taky je tu další věc - možnost vytečení akvária v případě netěsnosti. Zajímají mě ovšem vaše názory, třeba svůj názor změním.
Starší reakce
Ja nerikam ze se to takhle nikdy nedelalo.. Pouze rikam ze to nedela vetsina firem u nas v CR. Tak asi nejake opodstatneni to bude mit ne?!
Argument "takhle se to nikdy nedělalo" asi nebude z těch nejpřesvědčivějších. Pokud bychom se jím vždycky řídili, tak jsme ještě ani neslezli ze stromů.
Tak omlouvam se ze jsem napsal ze je to blbost. U nas se tato metoda moc nepouziva, mam za sebou praxi cca 8 let u firmy ktera vyrabi akvaria cca 30 let (co jsem tam byl tak nejvetsi bylo cca 8000l ale 1000+ uplne bezne). Za tuto dobu jsem se s tim nikdy nesetkal a ani zadne skoleni nebylo na tento zpusob... A co vim vsechny ostatni firmy se kteryma jsme spolupracovali, tak to nikdo nepouziva..
Tak já mám 180 dlouhý a také to není lepené uplně na sraz. Podle videa to není lepené najednou ale po částech. Jason předpokládal že to je dělané najednou což už by problém byl.
Jasně, ale to ponechme stranou, to není podstatné. Jason psal, že si myslí, že je to blbost a nereálné, tak jsem mu jenom chtěl ukázat, že to blbost a nereálné není. Jak jsem psal, viděl jsem i jiná videa, kde se touto metodou dělala klasická akvária bez rámu. A na velikosti nezáleželo, borec dělal i 200x60, úplně s přehledem.
Tak lepí to starým způsobem (na dno) a ještě to pak strkají do rámu.
Mrkni na tohle video, v čase 2:27 to začíná
Některé zahraniční firmy to takto dělají, mně to osobně přijde mnohem lepší v kontextu kvality celého spoje. Ještě jsem viděl jedno video někde z Asie, ale nedaří se mi ho zpětně dohledat, tam to bylo ještě podrobnější včetně ukázky začišťování přebytečného silikonu a konečný výsledek byl dechberoucí. Borec používal Optiwhite skla a ta akvária byla naprosto dokonalá.
Video:
www.youtube.com/… Ja si myslim ze je to blbost a nerealne. Nehlede na caspvpi narocnost a potreba fixacnich pripravku. Hlavne je vzdy skla stlacot k sobe aby doslo k vytlaceni vsech vzduchovych bublibek a rozteceni silikonu po cele plose lepeni
Zdar, vedlejší diskuze o problému se skřípajícím akváriem mě přiměla k otázce, jestli znáte v ČR firmu, která lepí akvária opačným stylem, než je obvyklé, tzn. že se akvárium nejdříve kompletně sestaví, mezi skly se nechá předepsaná mezera, celé se to zafixuje a až poté se do mezer vpravuje silikon. Čímž vzniká spoj s konstatní vrstvou po celé délce spoje.
Starší reakce
V kontaktu s nimi nejsem, viděl jsem u jednoho kolegy akvaristy akvárium u nich vyráběné, větší nádrž, navíc s nestandardními prvky, jako oblouky na zadním skle pro připevnění světel atd. a moc se mi to líbilo, tak jsem je doporučil známému, co si nechával dělat nádrž kolem 2000 litrů a také moc krásná práce. Ta cena nebyla nakonec nijak hrozná, kdybych plánoval další nádrž (což neplánuju
), určitě bych je také poptal.
Jenom male upozorneni - takto slepene akvarium je nachylnejsi na poskozeni hran (vystipnuti) - at pri preprave nebo kdyz do ze hrany necim vrazis
Chlapi díky za názory. Jinak mi nepřijde, že by byli nějak předražení, když mi tu 375 nabídli v základním provedení za 4600,-. Třeba Sklorex za ni chce 5200,-. Já jsem právě čekal přesný opak, vzhledem k tomu čím vším se zabývaj a co všechno jsou schopni vyrobit. Až to bude možné, tak tam sjedu a pořeším to s nimi na místě a potom poreferuju.
Jo, koukal jsem na jejich stránky, fakt umí, nádherné řemeslo
Pokud jsou pro Tebe zaplatitelní, neváhal bych.
Podle jejich galérie dělali i nádrže pro libereckou botanickou zahradu. Jestli s nimi komunikuješ, zeptej se, zda pro LBZ dělali i ten obří ohýbaný akva tunel. Jen u jedné nádrže mě zarazilo - výztuhy po celém obvodu, pevnostně bezva, ale z hlediska běžného provozu to nebude konfortní, ale třeba to bylo zadání zákazníka.
Jak už tu padlo, z pohledu bezpečnosti asi ne, ale viděl jsem naživo velká akvária (1000-2000l) takto lepená Brilantem a musím říct, že mě to celkem ohromilo. Nejen to lepení hran na koso, ale celkové zpracování nádrží, opravdu jsem nenašel nedokonalost. Samozřejmě tomu bude odpovídat i cena.
Na uvedené rozměry (150x50x50) to máš s výztuhami + příčným kantem dimenzované dobře. Zrovna zde bych z hlediska pevnosti lepení nakoso považoval za zbytečné, pokud chceš mít 101% jistotu a neřešíš každou korunu, připlať si za sklo 12 mm, ale není to nebytné. Jak už místní osazenstvo ví, já osobně doporučuji bezpečnostně předimenzované nádrže, ale to je moje profesní deformace
Jak jsem psal, hlavně z důvodu bezpečnosti. Chci maximálně eliminovat případné vytečení a tohle by byl teoreticky jeden z kroků. Jinak klasika (10 mm sklo, 2x podélná + 1x příčná výztuha, černý silikon) je za 4575,- Ta nabídka je z dnešního rána. Tu druhou variantu jsem zatím nepoptával. Původně jsem měl objednané akva od Diversy, ale z důvodu situace v ČR jsem ji musel zrušit, páč jsem to chtěl i s vynáškou a to mi dneska nikdo neudělá. A tak nějak se mi to rozleželo v hlavě, jestli vůbec objednávat od Poláků. Nerad bych měl 300 litrů v obýváku. Ale třeba jim křivdím.
To záleží na tom, co si od toho slibuje a proč to chceš. Ano, ten nakoso lepený spoj je mmj. i pevnější (větší plocha), ale pevnostním limitem je stejně většinou síla skla. Hlavně je to krásné, čisté řemeslo, je na každém, zda mu stojí za to si to připlatit. Pro zajímavost sem pak můžeš hodit nabídkovou cenu stejné nádrže za klasiku a za toto.
Hmm, takže neřešit a jít do klasiky.
Dělá se to hlavně kvůli estetice, naživo je to opravdu super. Viděl jsem takto nakoso slepenou velkou kostku z Optiwhite skla + čirý silikon, leštěné hrany, nádhera. Samozřejmě - je to o dost pracnější, náročné na přesnost, takže i dražší.
Svého času se touto metodou hodně dělaly i výstavní skleněné vitrínky (šperky, luxusní móda), lepené UV-lepidlem, po zaschnutí téměř neviditelné.
Firma Brilant z Jablonce n.N. to dělá i u klasiky, viz. jejich FB stránky
www.facebook.com/… a příspěvek + fotky ze včerejška. Mně šlo ale spíš o to, jestli o tom má smysl vůbec uvažovat, v kontextu bezpečnosti. Konkrétně by mně šlo o akva 150x50x50.
- co vím, tak úhlové broušení se dělá pouze u rohových akvárií a akvárií atypických tvarů
- je tím dosaženo rovnoměrnosti šířky spoje silikonem
Zdravím kolegové/kolegyně, nemá někdo z vás zkušenost s akváriem, které bylo vyrobeno/slepeno pomocí metody úhlového broušení (45 stupňů) na svislých hranách? Z logiky věci by to mělo být bezpečnější, větší plocha spoje + jiné rozložení sil.
Starší reakce
Určitě nepošlou. Mě jednou udělali i 10x10x40 (40 výška).
Určitě ne, naopak. Tato nízká akvárka se snadno lepí, stačí tenké sklo jen se sraženou hranou a sklenář využije různé úzké, dlouhé odřezy, které se na každé dílně tradičně hromadí. Můj dodavatel (Jižní Čechy) mi nedávno dělal podobnou "vaničku" 50x40x17 cm i s posuvnými krycími skly za cca 250 Kč. Podobné nízké hotové nádrže často na webu najdeš i pod názvem "želvárium". Jen z vlastní zkušenosti doporučuji ohlídat si sílu skla. Někteří sklenáři Ti kvůli ceně nabídnou trojku (3 mm), ale takhle tenké sklo je při běžné manipulaci citlivé na uražení rohů, takže použít sklo 4-5 mm.
Díky, chlapi ... z toho už snad vyberu.
Otázka je, jestli mě s takovým požadovaným prckem nepošlou někam.
Ahoj.
Netušíte někdo, kde sehnat atypická akvária, popř. kdo vyrábí?
Klasickým sklenářům se mi to úplně nechce zadávat.
(Pro mě ideální rozměry by byly (D)70 x (Š)30 x (V)25 nebo něco hodně podobného, prostě hodně nízké akvárium.)
Díky
Starší reakce
-řešil bych to tady ,pokud jste z Prahy ,výrobce bývá přítomen na nedělních burzách na Pankráci
-
www.akvadolezal.cz Ty ostré úhly se nedělají, nahrazují se stěnami tak, jak máš ty výztuhy.
Pokud se domluvíš, tak většina výrobců akvárií jako Sklorex, Farda apod. ti akvárium slepí přímo doma.
Koukal jsem na jejich stránky a jsou až z Brna
, jsem z Prahy a potřeboval bych, kdyby se akvárium slepilo nejlépe u mě doma s tím, že by se třeba za měsíc dolepily výztuhy. Přece jen to pozadí rozřezávat nebudu a udělat ho na blind bez akva a doufat, že tam pásne si taky nerisknu.
Ahoj všichni,
využiji tohoto vlákna a rovnou se zeptám, plánuji v budoucím bytě Malawi, akvárium, které bude rohové. Z obou stran má nosné stěny do kterých bude přichyceno ke zdi, abych ulehčil trámovému stropu. Ale momentálně si lámu hlavu s tím, zda je to vůbec proveditelné slepit akvárium v takovýchto úhlech s takovým tlakem na přední stěnu. Načrtl jsem si narychlo rozkres rozměrů a napadlo mě také vyřešit ostrost úhlů (čelní strana s boční) přidáním dalšího skla čímž by po stranách vznikly 2 trojúhelníky, které by měli také funkci výztuh. V nich by voda nebyla jde mi především o to, zpevnit spojení předního skla s bočními a zároveň aby do těch ostrých úhlů nezajížděli ryby. Lámu si také hlavu s cenou, kolik takové akvárium může stát?
Byl bych rád, kdyby mi někdo také dokázal poradit, kam třeba umístit sací a kam výpustní hadici od filtru.
Popřípadě, pokud kohokoliv napadne nějaký problém, jaký by se mohl případně vyskytnout, budu rád za odezvu!
PS akvárium má na výšku 50cm červeně jsou vyznačeny výztuhy. Mělo by mít okolo 420 litrů bude v něm ještě 3D pozadí, které chci velice tvarované a je dosti možné, že zabere i 100 litrů.
Starší reakce
Já myslím,že v kterémkoliv trošku lepším sklenářství ti vyrobí akva podle tvých rozměrů.
0 17.02.2016 09:46 ondroj Před časem jsem tu na stránkách narazil na odkaz na sklenářství, které se zabývá lepením různých rozměrů AQ a teď se my ho nedaří dohledat, pokud si dobře pamatuji bylo to někde u Žatce, jediné co si vybavuji je ze ta tabulka byla taková do hněda, nevíte náhodou odkaz na popisované stránky???
Starší reakce
0 31.03.2009 00:39 EmSeeCZ –
vsem Ja vim ze to neni normalni ale byl to jen napad. Skrinka neni vyrobena ani akvarko jen bych si to nejak tak predstavoval. Objem by mel byt asi 250L +/- a rozmery??? aby obpovidali objemu ale je jedno jestli akva bude mit na delku 130cm nebo jen 120 a ten zlob bude v 90nebo 80cm.....
. A taky mi je jasne ze na reakci jdi do koho je to bezpecny, nic se stat nemuze dat nemuzu...
Nebo si nech svařit e-Lka, třeba tvrzenej hliník, nebo jinej matroš a skla do toho vlep.Někdo Ti s tím určitě poradí
Záleží na tom, jak moc to chceš a jak moc chceš investovat. Řešení se dá určitě najít. Od raltivně nejlevnějšího (jak tu někdo navrhoval) udělat jendo velké akvárko a čás ho zvenku zakrýt dvířkama skříňky a vevnitř mít nevyužitý prostor (nebo od něj umístit filtr, který bych ovšem nechtěl čistit)až po variantu která by dle mého měla být také bezpečná, ale drahá: nejlépe z nerezového L profilu svařit rám a zasklít ho skleněnýma tabulkama uloženýma do silikonu. I to atypické čelní sklo by v kovovém rámu mělo být bezpečnější.
Já bych ale do toho nešel....
Nekde v prvni tretine to padlo, cca 250l.
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3849x