Tak to jsou spíše základní rady než zkušenosti. Co jsem psal dočteš kdekoliv.
Hmm, hnojení. Úplně na žačátku jsem hnojil klasicky jen vodou, ale tam mám málo živin. Pak jsem brzo začal Kristalonem, protože jsem ho měl ve skříni. A až došel tak zas další. Teď tu mám - jak se dívám - Agrobio a to má dost fosforu. Občas, přidávám jednotlivé složky, zejména železo (opět, protože mám málo ve vodě), popř. fosfor....
Nedokážu říct, co je nejlepší. Někdo prostě jen hnojí něčím univerzálním a roste mu to a kvete. Když jsem si prošel zahraniční fóra, tak tam dost cpali hnojiva plná fosforu. Na druhou stranu, když se mrkneme třeba na článek/shnutí rozhovoru s Bastmeijerem (viz starší příspěvek), tak tam máme vyfocený Miracle-Gro pro - Azalea, Camellia, Rhododendron, kde je NPK 30-10-10 (dle toho co jsem teď našel na netu, snad je to správně...píšu to spíše jako demontraci než přímé doporučení hnojiva)...takže jak se tam uvádí, žádné extra či špéci hnojiva nepoužívá.
A samozřejmě u těchto pěstitelů bude záležet (z dlouhodobého hledika) i na substrátu. Ale substráty jsou samotná kapitola. Je to o experimentování.
Za sebe řeknu, že používám co mám doma. Tedy nejčastěji ten Kristalon + dohnojuji fosfor. Je to nejlepší? Netuším. Když se mrknu zde do vlákna o emerzu, tak slovo Kristalon tam padá také často.
Když se mi zdá, že rostliny stagnují, mám i hnojivo ve formě tyčinek (ke kořenům...klasicky prodávané v květinářství, marketech). Také je dobré použití/přidání jílu do substrátu. Ideálnější je s obsahem Fe (některé kryptošky zase ocení i s obsahem vápníku - viz jejich lokality). Raději drobnější jíl, třeba ho rozdrobit (nebo různé granule), než velký kusanec, který vám může v květináčku udělat "zátku".
Spíše než číst co jsem dělal já, doporučuji zahraniční články, fóra a různé rozhovory.
Já se terpve nějakým směrem propracovávám - né vždy úspěšně...nicméně postupně.
Ještě mě tak napadá a dodám k vlhkosti... každý z počátku stresuje a doma chce pomalu 100% vlhkost. Nechci to generalizovat, ale při tak vysoké vlkosti mají listy podobné submerzním a jsou náchylné na rozpad kdykoliv když návštěva bouchne s dveřma.
Také, a to nás zajímá především, se tolik neženou do květu. Proto je lepší o něco nižší, listy budou více tuhé, menší a kryptoška raději půjde do květu. Teď se mě někdo zeptá kolik je ideální vlhkost, že ano... Nechci říkat nějaké přesné číslo, především protože nevím. Musím se někde dočíst kolik mají v těch super-duper sklenících (ale i tam jim to bude kolísat...). Pokud mě ale nikdo nebude brát na procento přesně, tak se bavme o vlhkosti 70%+, tedy 70-90(/devadesát něco...)%? (Zde ale opět připomenu, některé kryptokoryny budou s nížší vlhkostí bojovat...a samořejmě přechod ze submerzu na emerz bude mít kryptoška snažší za vyšší vlhkosti).
Upozorním, že otvírat debatu typu "Mám vlhkost XY%, je to dost?" je blbost.
Mě zajímá...Roste to? Ano.; Neroste = hledám problém.; Roste ale nekvete? Počkám, .; Čekám už dlouho na květ? Začnu řešit nebo čekám dál.
Ještě k tomu světlu. Psal jsem, že to jde i u okna a je to tak. Sám toho mám u okna víc než dost. Nicméně pokud už si hrajeme a chceme to mít více pod kontrolou a nespoléhat se jen na čas kdy sluníčko "praží", tak svítíme lampičkama, zářivkama, ledkama a kdo ví čím. Kolik je akorát? Nevím.
Pokud ale na to pražím i lampičkou/zářivkou/ledkou/kdo-ví-čím...tak mám kryptošky opět menší a častěji mi kvetou.