Dobrý deň,
kvôli neustálym problémom s riasami, som sa rozhodol na novo založiť akvárium. Dalo by sa to síce riešiť aj inak, ale keďže mi riasi vyhubili všetky rastliny, až na pár nových výhonkov egeria densa (ešte ich riasa nestihla pokryť), tak volím túto možnosť.
Aktuálne zariadenie:
Akvárium: 100 x 35 x 40 (d x š x v) = 140l v hrubom
Dno: kremičitý piesok béžovej farby, zrnitosť odhadujem na 0,5 - 1 mm...pod piesok som nič nepridával, je tam iba čisto tento piesok
Filtrácia: čerpacia hlava powerhead 201 (je starý cca 8 rokov, výrobcu si nepamätám, ale je to presne toto: adverts.ie/pet-accessories/aqua-power-head-201/484023 ) + a tom je nasadený molitan cca 20x10x10
Vzduchovanie: cez čerpaciu hlavu
Ohrievanie: Atman AT150W
Osvetlenie: Atman AT-80B (položený na krycom skle, je to ten starší typ): 1xŽiarivka SUN GLO 18W, 1xŽiarivka NARVA oceanic 20W
Hnojenie: nie
CO2: nie
Voda: Vodovodná: pH 7,84; 2,97°dKH; 5,88°dGH; NO2 < 0,013 mg/l; NO3 < 2 mg/l; merná elektrická vodivosť 236 µS/cm; Fe 0,05 mg/l; ohrievaná na 26°C, upravujem ju prípravkom SERA aquatan pri výmene vody
Aktuálna osádka: 9 x tetra citrónová, 6 x tetra žiarivá
Momentálny stav je taký, že celé dno je porastené zelenou, na dotyk slizkou riasou, ktorá pokrýva aj techniku, koreň aj sklo...snažil som sa vymieňať vodu 75% objemu, komplet všetko som vyčistil od riasy, ale po cca 3 dňoch už bolo na čelnom skle bádať ako sa šíri zelená vláknitá riasa, ktorá sa postupne za ďalšie 2 dni usídli aj na dne a z béžového piesku mám piesok zelený
. Potom už sa začnú objavovať aj fliačky hnedej riasy na skle...najhoršie je, že mi to ničí rastliny, ktoré sa od tej riasy nedajú vyčistiť (jedine zo širokolistých ako napr.: anubias sa dá riasa odstrániť), takže už nemám čo stratiť, tak idem zakladať na novo...
Mojim cieľom je založiť akvárium postupne krok za krokom, podľa Vašich rád a nič nezanedbať (ako tomu bolo v predošlých prípadoch)...chápem, že riasa sa vyskytuje v každej nádrži, či už v menšom alebo väčšom množstve, no takýto masívny rast ako prebieha u mňa je znakom, že niečo je fakt zle. Takže privítam Vaše rady, čo a ako zmeniť.
Nová nádrž:
Dno: plánujem zmeniť za čierny kremičitý piesok o zrnitosti 1 - 2 mm...bude to O.K. pre rastliny, či mám dať pod to ešte jemnejšie + nejaké hnojivo ?
Osvetlenie: plánujem zmeniť, aby som mal aspoň 0,5W/l
Rastliny: nejaké menej náročné: anubiasy, microsorum, cryptocoryny, machy, egerie, možno nejaké nenáročné stonkovky...
Ryby: určite tetry...ďalej som rozmýšľal nad párikom drobných JA cichlíd, ako napr.: Nannacara aureocephalus, ešte možno nejaké pancierničky...
Privítam Vaše názory/rady čomu sa vyhnúť ako postupovať, čo zmeniť...Dúfam, že si na mňa nájdete čas
. Hlavne nech sa vyrieši problém s riasou...
.