Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak vyrobit odolný a jednoduchý kryt

 

Články » Jak vyrobit odolný a jednoduchý kryt   Vytisknout tuto stránku 

Jak vyrobit odolný a jednoduchý kryt

Publikováno: 24.09.2010 • Autor: © bigboban • Rubrika: Osvětlení

Proč vyrábět vlastní kryt?

Důvody pro výrobu vlastního krytu:

  1. Chcete mít dobrý pocit z vlastnoručně vyrobené věci
  2. Chcete ušetřit peníze
  3. Máte rozměr akvária na který prostě kryt koupit nejde

Ať už máte důvod jakýkoliv, pokud se rozhodnete vyrobit vlastní kryt, potřebujete především dobrý návod. Na netu jich pár najít lze, ale na to jak je internet „velký“ jich zase tak moc není. A tady právě vznikla moje myšlenka na vlastní postup.

Proč zvolit právě tento postup?

Jak jsem psal v předchozím odstavci, návodů pár existuje. Často jde ale o velice náročné postupy – viděl jsem například výrobu z kovu. Jenže na „plechařinu“ každý nemá nářadí a zkušenosti. I další postupy založené spíše na dřevu nejsou vždy úplně jednoduché. Já jsem svůj první kryt vyráběl obyčejných prkýnek, rádoby mosazných pantů a dřevotřísky. Po cca 2 letech byl kryt zcela zničený – panty totálně zrezlé a dřevotříska nafouklá.

Ideální materiál je jistě plast, ale plastové desky se téměř nedají sehnat a skoro nikdo asi nedokáže plasty doma svařovat jako profesionální výrobci krytů. Moje volba tedy padla na velice dobře dostupný a velice levný materiál.

Ještě poznámka ke konstrukci. Kryt se ve výsledku skládá ze dvou částí – rám, který víceméně není nikdy potřeba z akvária sundávat a z vrchní desky, kterou při údržbě buď zvednete nebo jednoduše úplně sundáte. Nikde nejsou žádné panty a to je velká výhoda. Systém je to podobný jako u značkových a špičkových krytů Farao.

Popis materiálu

Na vhodný materiál jsem narazil při procházce po hobby marketu. Cílem pátrání byl materiál, který odolá vodě (alespoň déle než jiné materiály). Základním materiálem se tedy stal „obyčejný“ práh a plastový profil známý jako „elko“. Dále je potřeba pár maličkostí a pokud možno plastová deska na zakrytí.

Přesný popis materiálu je tedy:

Soupis potřebného nářadí:

Postup výroby

Postup výroby je velice jednoduchý a přijde mi o mnoho jednodušší než u jiných návodů. Popíšu postup krok za krokem, zásadní kroky obsahují fotku popisující daný krok. Nějaké technické výkresy nemám a asi ani nemá cenu je malovat, každý stejně bude vyrábět jiný rozměr.

1. Krok – nákup materiálu

Potřebný materiál jsem popsal již výše. Upozorním pouze na rozměry použitých prahů. Vše uvedu na příkladu:

Rozměr akvária je A × B (B je kratší boční stěna). Tloušťka prahu je C. V tomto případě budete potřebovat:

Ještě jednou – pro akvárium 50 × 30 cm a při síle prahu 2 cm budete potřebovat dva prahy o délce 30,5 cm na boky a dva prahy o délce 54,5 cm na přední a zadní stranu. Prahy samozřejmě koupíte v nejbližším větším rozměru.

Ve výsledku by měla vzniknou vůle cca 2,5 mm na každé straně po nasazení na akvárium. Pokud by bylo akvárium nějak křivé (nepředpokládám) zvolte vůli o nějaký milimetr větší.

Dále je potřeba nakoupit ve stejném rozměru jako výše uvedené prahy ještě dva plastové profily, jeden širší a jeden užší. Můžete koupit i hliník, ale ten je o dost dražší a plast je lehčí.

2. Krok – příprava materiálu

Příprava je vcelku jednoduchá.

Víceméně stačí uříznout prahy na délky dle předchozího odstavce a navrtat dírky pro šrouby do delších prahů (přední a zadní). Díry jsou od kraje vzdálené polovinu tloušťky prahu. Dále je nutné navrtat dvě díry do boku kratších prahů (to jsem bohužel nevyfotil) a dvě díry do delších prahů (to je vidět na fotce). Vrtáme samozřejmě o fous menším vrtákem než je silný šroub. Všechny díry je opravdu nutné předvrtat, jinak šrouby určitě nezašroubujete případně vám prahy prasknou! Prostě všude, kde bude zašroubovaný šroub musí být předem předvrtaná díra, dřevo je opravdu tvrdé!

F

F

F

Dále je nutné uříznout plastové úhelníky na stejné (no ne úplně stejné, lepší pár milimetrů ubrat) délky jako hrany akvária. K jednomu prahu vždy patří dva úhelníky stejné délky. Dále je nutné jednu hranu „elka“ z každé strany seříznout o 45 st. Komu se s tím nechce takto upravovat může klidně úhelníky uříznout o pár centimetrů kratší na každé straně prahu aby se v rohu „nepotkaly“. Na obrázku je vše dobře vidět.

F

F

F

3. Krok – lepení hran

Tento krok nelze popsat lépe než obrázkem. Širší lišta bude dole a bude držet celý kryt. Užší lišta bude nahoře a bude držet vrchní zakrývací desku. Dolní hranu tedy lepte tak daleko od kraje kolik má být překryv dřeva přes okraj akvária. Pokud má kryt skrýt hladinu, nechte mezeru větší jak já, doporučuji spíš 3 cm nebo i více. Horní hraně stačí odstup od kraje prahu tak 0,5 cm. Jen poznámka k lepení chemoprénem – obě lepené plochy namažte a nechte tak 5 minut oschnout! Pak teprve přiložte k sobě. Můžete to sevřít svěrkou ale není to potřeba.

F

F

F

F

4. Krok – kompletace

Tento krok je velice jednoduchý. Stačí připravené 4 díly dát k sobě a sešroubovat. Pokud máte vruty se zápustnou hlavou je dobré si pro hlavičku šroubu trošku vyfrézovat prohlubeň.

F

F

5. Krok –úprava a lakování

Před lakováním jsem lehce zaoblil hrany rašplí a pak brusným papírem. Není to potřeba jde jen o estetiku. Nejsem expert na lakování, já jsem prostě celý kryt nalakoval lodním lakem tak 5×. Mezi lakováním je to dobré nechat nejlépe den zaschnout. Řiďte se návodem na plechovce s lakem.

F

F

F

6. Krok – vrchní kryt

Na vrchní kryt je velice těžké sehnat materiál. Nakonec jsem sehnal plastovou desku silnou cca 2 mm. Z desky vyřízněte obdélník o naprosto stejném rozměru jako je akvárium. Tato deska „zapadne“ do vrchní části rámu. Dle libosti si do vrchního krytu vyřízněte otvory na hadice, kabely apod. Dále můžete přidělat nějaké poutko vepředu na otevírání.

F

Závěr

Doufám, že vám bude vlastnoručně vyrobený kryt sloužit dlouho a dobře. Zodpovím jakékoliv případné dotazy nebo nejasnosti.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 24x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 24.09.2010 Upraveno: 24.09.2010 Přečteno: 6885x

Schválili: Bob66 ***** 05.12.12 • slavko **** 27.06.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
02.08.2012*****Výroba LED osvětlení pod vodu856x
27.11.2015*****Instalace druhé zářivky do setu PACIFIC 54L1429x
31.08.2010*****Jak zabránit přehřívání (větráček)2117x
02.09.2012*****Blau Lumina LED 62-1830x
10.05.2016*****Obrazový návod na výrobu světelné rampy z LED pásků1127x
31.10.2016*****8-bit PWM na ATmega328505x
26.06.2016*****Aquael Led Intenso - oprava - ako som to vyriešil ja661x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - II.3900x
06.07.2011*****Osvětlení: O zářivkách „po miliónté“, ale trochu jinak (ECODESIGN)1188x
03.06.2006*****Osvětlení akvária53036x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/430-jak-vyrobit-odolny-a-jednoduchy-kryt