Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba světelné rampy

 

Články » Výroba světelné rampy   Vytisknout tuto stránku 

Výroba světelné rampy

Publikováno: 01.08.2009 • Autor: © hapedo • Rubrika: Osvětlení

Když jsem se před asi půl rokem rozhodl vrátit po 15 letech zpět k akvaristice (tedy spíš za mě rozhodla má drahá polovička, která mi nadělila pod stromeček nádrž), přemýšlel jsem jakou cestou se vydat při zařizování zbylého akvarijního kompletu. Za tu dobu jsem vyrostl a už bych asi nechtěl nějaká polovičatá nevzhledná řešení. Vyrazil jsem tedy na průzkum po Brněnských obchodech, abych zjistil, kolik že mě můj znovuobjevený koníček asi spolkne zlaťáků. Ani jsem se moc nedivil, když se cena šplhala dost nad 10 tisíc korun za stolek a světlo. Co mě ale nejvíc odradilo, byly udivené pohledy při mém konstatování, že chci světelný výkon alespoň 0,7 W/litr. Tady mé pátrání po obchodech skončilo.

Protože se považuji za člověka alespoň trošičku manuálně zručného (kus dřeva nebo hliníku uříznu, díru vrtačkou vyvrtám) a velmi rád řeším zapeklité problémy, začal jsem koketovat s myšlenkou vyrobit si vše sám. Pro ty, kteří teď namítnou, že nemají dílnu a všechno to nářadí předem napíšu, že vše, co zde publikuji, jsem vytvořil v chodbě bytu 1+1 o výměře asi 9 m2, a to pouze se základním nářadím (vrtačka, vrtáky, šroubovák, pilník, nůž a pilka). Postupně zde uvedu několik článků, které by, jak doufám, mohly někomu usnadnit cestu k pěknému akváriu dle vlastních představ a především ušetřit nemalé peníze.

Po dni stráveném hledání světelných zdrojů na Internetu, jsem se rozhodl použít jako hlavní těleso zářivku s paticí T5 o výkonu 14 W. Pro patici T5 jsem se rozhodl právě proto, že zářivka je velmi tenká a výsledné světlo by mohlo být pěkně nízké. Problém jsem však cítil v paticích. Snažil jsem se na Internetu najít obchod, kde by prodávali vodotěsné T5. Už jsem to viděl beznadějně, ale na jednom fóru jsem našel odkaz na Pražskou firmu DNA, která tento sortiment zboží nabízí.

Myšlenku tradičního startéru a tlumivky jako startovacího obvodu zářivek jsem ihned odmítnul. Dnes je moderní využít elektronického předřadníku, který je poměrně levný a umí obsloužit klidně až 4 trubice zároveň. Já jsem se však pokusil zajít ještě dál - chtěl jsem v akváriu nasimulovat rozednění a západ slunce (jednak to bude vypadat efektně a navíc se ryby budou minimálně stresovat). Dnes existují předřadníky, které dokáží řídit jas trubic na základě řídicího napětí (0-10 V). Nakonec jsem vybral předřadník Helvar EL2x14sc pro 2 zářivky T5 14W. Vše včetně patic jsem objednal u DNA a čekal až mi firma, která by si po vzoru našich strážců zákona měla na dveře služebních aut dát nápis "oznamovat a ukládat", vhodí do schránky oznámení o zásilce.

Mezi tím jsem měl čas rozmyslet mechanickou konstrukci rampy. Šlo mi o to, aby bylo vše jednoduché na výrobu, neobsahovalo to nic, co by podléhalo zkáze ve 100% vlhkosti a zejména to bylo vlhkotěsné a bezpečné. Jako nosný prvek slouží hliníková pásovina patřičné délky. Do jejího středu je přišroubovaná novodurová trubka v níž bude umístěn předřadník. Konce trubky jsem roztáhl nahřátím (buď horkovzdušnou pistolí nebo nad plamenem sporáku) a vražením "špuntu". Vše jsem nastříkal bílým sprejem, aby to nějak vypadalo. Pro šťouraly uvedu, že barva na novoduru nedrží. Správně by se trubka měla zdrsnit, poté nastříkat plničem a teprve až poté finální barvou. Prostředek trubky jsem ještě oblepil zrcadlovou samolepicí fólií. Patice trubic jsou připevněny pomocí kousků plastové lišty L a šroubků M4.

Jakmile mi dorazilo vše objednané, rozchystal jsem si dráty dle obrázku uvedeného na předřadníku a koncovky trubky provrtal abych je jimi mohl natahat. Pak už stačilo jednotlivé díly sešroubovat a dílo je hotovo. Z důvodu bezpečnosti je nutné všechny díry a spoje zalít transparentním silikonem.

Všechen uvedený materiál koupíte v obchodě typu OBI, Bauhaus nebo Hornbach (v mém případě Hornbach Brno). Výsledek je velmi dobrý - rampa je lehká, hliníkovo/plastová a při údržbě akva lze jednoduše sejmout, protože je v krytu pouze položená (to bude vidět v mém dalším článku). Pro úplnost bych jen dodal, že pro větší nádrž by bylo vhodné konstrukci upravit. Pásovina není vhodným nosným prvkem. Lepší by bylo použít jekl, do kterého se schová předřadník a pěkně upevní i patice. Nevýhodou je však vyšší hmotnost. Všechny obrázky naleznete na http://hapedo.rajce.idnes.cz/Rampa_pro_akvarko/ . Jak sami uvidíte, vše jsem dělal doslova mezi chlebem (k velké nelibosti mé nejdražší).

F F F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 01.08.2009 Upraveno: 01.08.2009 Přečteno: 5477x

Schválili: Bob66 *** 05.12.12 • Jarka *** 13.01.14 • Rex *** 13.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
16.12.2010*****Noční LED osvětlení6005x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - I.5986x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - II.3897x
09.05.2014*****Lacný kryt s osvetlením - výroba942x
04.09.2012*****Odvětrání vzduchu pod krytem1009x
01.06.2011*****Žiarivky- rozdelenie a označenie1939x
13.10.2012*****Kryt na akvárium s LED osvětlením2147x
14.12.2020*****Rio 180 a Chihiros WRGB II712x
13.03.2012*****LED osvětlení akvarií - III.4128x
16.02.2013*****Celková repase krytu s osvětlením993x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/288-vyroba-svetelne-rampy-