Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba pozadí z polystyrenu

 

Články » Výroba pozadí z polystyrenu   Vytisknout tuto stránku 

Výroba pozadí z polystyrenu

Publikováno: 16.10.2015 • Autor: © Spai • Rubrika: Dekorace

Ahoj,

zde jsem nafotil postup výroby pozadí z polystyrenu. Případné dotazy zodpovím rád všem. Snad se to alespoň někomu bude líbit a tento článek bude malou inspirací, jak si to zkusit sám, nebo se mému postupu úplně vyvaruje. :-)

Postup byl poměrně jednoduchý, i když jsem vůbec neměl představu, jak se do toho pustit. Donutily mne až okolnosti (předražená 3D pozadí od výrobců), a tak jsem si jednoho dne řekl, že se do toho pustím sám.

Potřeboval jsem k tomu polystyrenové desky, akvarijní silikon, spárovací hmotu na dlaždičky, akrylové barvy s atestací nezávadnosti pro dětské hračky a potraviny, bezbarvý lak, nějaké štětce, lámací nůž a hlavně - kuráž.

 

Takže začneme

Zakoupenou polystyrenovou desku zaříznu a na míru přizpůsobím podle vnitřní velikosti akvária.

Vyzkouším, zda deska sedí přesně a nikde není těsná. Někdo si ji může podle svých možností upravit, pokud by potřeboval umístit za pozadí vnitřní filtrační trubky. Poté jsem ze zbytků polystyrenu(nemusí být ani stejné tloušťky) vyřezal za pomoci pájky a měděného drátu různé tvary, které jsem dle svého uvážení umístil na desku. Všechny vyřezané kousky jsem přilepil k desce za pomoci akvarijního silikonu. Nechal jsem do druhého dne proschnout. Některé větší kousky jsem zatížil kameny pro lepší přilnavost.

F

F

F

 

Poté jsem postupně zařezával rovné hrany a přizpůsoboval tak, aby se to alespoň trochu podobalo kamenům :-)

 

F

F

F

F

F

 

Různě jsem vše tvaroval, pak prořezával a zakulacoval ,až jsem uznal za vhodné, že by to tak mohlo vypadat.

F

F

Naposledy jsem vše obrousil smirkovým papírem a dokončil tvary tak, jak bych chtěl, aby finálně vypadaly.

F

Poté jsem se přemístil do sklepa. Mezi tím moje drahá a šťastná polovička vysávala a uklízela kuličky polystyrenu po celém bytě:-D

Zde jsem si připravil směs z předem zakoupeného spárovacího tmelu na dlaždice k docílení zahlazení a dorovnání nerovností. Pečlivě jsem vše zatřel a nechal zaschnout do druhého dne. Tam, kde mi prosvítal polystyren, jsem provedl druhý nátěr touto hmotou. Připravil jsem si ho tak, aby byl sice v tekutém a roztíratelném stavu, ale tak, aby zase nebyla hmota příliš řídká a splnila účel zaplnění. Jde o to, si konzistenci vyzkoušet sám.

F

F

F

Po druhém proschnutí a vytvrdnutí, jsem vše opatrně přebrousil a připravil na nátěr. K nátěru jsem použil akrylové barvy s atestem, již jsem se o tom zmiňoval na začátku mého příspěvku. Koupil jsem dva odstíny barev. Vše pak závisí na fantazii každého, jakou barvou chce pozadí mít. Já jsem zvolil černou jako základ a poté, za pomoci bílé barvy, jsem si natónoval odstíny šedi.

F

F

F

F

Celou desku jsem natřel načerno pomalu a v klidu, abych nevynechával detaily. Nechal jsem ji pořádně proschnout do druhého dne. I když výrobce se zmiňuje, že barva je rychleschnoucí, dal jsem na radu otců  "spěchej pomalu a ani pes se rychle ne..re".  :-D

F

Pak jsem za pomoci černé a bílé namíchal tmavší odstín šedé a různě jsem to pošmrdlal tak, jak jsem uznal za vhodné.

F

F

F

Nakonec jsem do oddělené barvy (té šedé) přidal více bílé, opět řádně promíchal a šmrdlal jsem dál...

F

 

Nakonec jsem vše natřel bezbarvým lakem (opět s atestem na potraviny a dětské hračky) a nechal zaschnout. Nátěr jsem opakoval a vždy nechal vše pořádně proschnout. Po zaschnutí přijde na řadu suchá zkouška. Poté se chystám neutralizovat pozadí octovým roztokem a řádně propláchnu sprchou, přitom kontroluji, zda se barva nesmývá a vše je, jak má být, aby nepouštělo něco do vody.

F

 

Tak jsem se k tomu vrátil. Dál jsem po řádném zaschnutí laku pozadí vzal a v octovém roztoku řádně pomocí štětečku omyl všechny části a záhyby. Poté jsem celé pozadí osprchoval čistou vodou.

F

F

 

F

 

V akváriu jsem si vyzkoušel (nasucho) pozadí, jestli vše sedí, jak má a pomocí silikonu nalepil na zadní část akvária (zevnitř). Jako podklad pod zatížené kameny jsem dal vrstvu novin aby nedošlo k poškození povrchu pozadí.

 

F

 

F

 

 

 

F

 

F

 

 

F

Zítra po zaschnutí se bude napouštět. Prozatím jsem si jel do lesa nasbírat pár kamenů na dno, které by se alespoň měly trochu podobat pozadí mnou vytvořenému.

 

F

F


 

To je vše. Napustit vodu umí snad každý,(pokud ne) přenechte mi klíče od domova a až nebudete doma, mi zanechte Vaši ženu k dispozici k případné pomoci při plnění:-D

 

F

F

F

Všem děkuji za pozornost.

Váš Spai

 

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 15x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.10.2015 Upraveno: 19.10.2015 Přečteno: 501x

Schválili: Turbínka *** 17.10.15 • romant **** 19.10.15 • vaaclav **** 19.10.15 • NASREDDIN **** 20.10.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
08.10.2007*****Pozadí pro menší akvárka17575x
07.08.2009*****Zpátky do ... akvária 1.díl :)2748x
01.02.2015*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu724x
27.12.2012*****Igelitky jako pozadí?2445x
23.08.2009*****Zpátky do ... akvária 2.díl :)1354x
01.11.2011*****Výroba břidlicového pozadí1417x
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x
06.03.2011*****Živé pozadie z jávskeho machu3087x
10.01.2010*****Úprava keramické jeskyně2376x
06.01.2011*****Galeje s výběrem vhodného dna4781x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1506-vyroba-pozadi-z-polystyrenu