Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Moje zkušenost - Mikrogeophagus ramirezi

 

Články » Moje zkušenost - Mikrogeophagus ramirezi   Vytisknout tuto stránku 

Moje zkušenost - Mikrogeophagus ramirezi

Publikováno: 07.04.2015 • Autor: © JanaS • Rubrika: Ryby

Konečně se dostávám k tomu, abych napsala pár slov ke svému více než ročnímu chovu Mikrogeophagus ramirezi. Chci napsat o tom, co mne ramky naučily, co se mi v jejich chovu osvědčilo, čeho jsem se obávala zbytečně a co je z mého pohledu hlavní hrozbou a pastí v chovu těchto marnivých krasavic.

První zásadou je uvědomit si, jak vlastně vypadá zdravá ramka. Než jsem koupila své první ramky, nikdy jsem zdravou ramku neviděla a na netu jsem nacházela informace o velmi choulostivé, zranitelné, churavějící a vybíravé rybě, která nepřežívá často více než několik týdnů. Podle toho také vypadal můj první výběr a můj první příběh. Zdravá ramka je čilá, pěkně vybarvená, neustále se škorpící, navzájem dvořící, o žrádlo žebrající ryba - jako všechny cichlidy. V žádném případě to není tupě zírající, vybíravá a plivající kostra, upejpavě ozobávající filtr nebo rostlinku. Také to není ryba s bílými výkaly, která posedává, případně polehává nebo poskakuje po dně a nemůže se zvednout. Také to není ryba, která ráda trávívá volné chvíle zavěšena za hubu u hladiny nebo zapíchnutá za filtrem. Abych to zkrátila, rybu "typu A" kupujeme, "rybu B" nekupujeme. Pokud je akvárium plné "ryb A" a nalézá se tam jediná ryba "typu B", nekupujeme. Ušetříme si zbytečné problémy, nepříjemná rozhodnutí a výdaje. Musím bohužel dodat, že ramky "typu A" moc často v obchodech nevídám.

Pokud nám jde hlavně o ramirézy, doporučuji pečlivě zvážit, jestli opravdu trváme na společenském, případně rostlinném akváriu. Je všeobecně známo, že tyto ryby příliš nemusí dusičnany a chemii, ale navíc mají i zvýšené nároky na teplotu, což nás limituje ve výběru rostlin. Také jsem si všimla, že typický rostlinář, ve své soustředěnosti na layout, barevnou kompozici, hodnoty pH, Fe, P, K a CO2, bere ryby spíš jako doplněk a odsouvá rybí potřebu na druhou kolej až za potřeby rostlin. A ramka hrát druhé housle nechce. Společenská nádrž mě osobně připadá problematická vzhledem k tomu, že choroby, které ostatní ryby přecházejí mávnutím ploutve, ramky dost rychle chytají na sebe, násobí je a posílené předávají dál. Také bych zvážila, jestli nutně potřebuji klišé v podobě "rybky na dno", "čističe" apod. Nejenže většina "čističů" vodu nevyčistí, ale opakované požírání jiker může být lehce znervózňující a otravné.

Ryby dáváme, když ne do karantény, tak do výborně zaběhlé, stabilní a zarostlé nádrže s topítkem nastaveným na 26 °C. A počítáme s případným zvyšováním až na pěkných 34 °C v případě potíží. Zapomeňte na to, že budete mít štěstí na držáky, které budete chovat při 22 °C, které udává leckterý atlas. Nezkoušejte na tuto, nebo dokonce nižší teplotu ryby zvykat... Je to zbytečné. Tyhle ryby milují teplo a slunce, čím víc, tím líp, a dokážou to dávat velmi výrazně najevo. Prudký, déle trvající pokles teploty je spolehlivým spouštěčem libovolné choroby. Ano, četla jsem, že je někdo trvale chová při 24 °C, ale mým rybám je 24 °C opravdu málo.

Pokud pořizujeme ramky, vlastně jakékoli cichlidy, doporučuju bedlivě nastudovat hexamitozu a napadení nematody, a to jejich akutní i latentní projevy. Prvé se v souvislosti s ramkami skloňuje ve všech pádech, na druhé člověk narazí jen sporadicky a spíše v souvislosti s chovem terčovců. Přitom tenhle problém se ramek týká více, než je zdrávo. A očividně začervené ryby kapiláriemi, žaberními červy, tasemnicemi a bůhví, jak se to všechno jmenuje a kolik toho je, jsou do poslední chvíle vesele nabízeny a prodávány. Můžete pořídit zdravou rybu od špičkového chovatele a změna podmínek, stres spojený s aklimatizací a transportem způsobí, že ryba stejně onemocní, protože zažívací trakt ryb vždy nějaké parazity obsahuje, ryba s nimi žije v "symbióze", organismus zvládá, ale jednou prostě džbán přeteče, dojde k pomnožení parazita a máme problém. A ramka má džbáneček s hodně vykouslým okrajem. Naštěstí moje zkušenost je taková, že jak rychle reaguje na nákazu, chlad a nežádoucí látky ve vodě onemocněním, stejně rychle reaguje pozitivně na léčbu vysokou teplotou a vhodně zvolenou léčbu. Za těch pár měsíců, co mám Zotavovnu, kde byly ryby léčeny Entizolem i Praziquantelem, nemohu potvrdit tradované, že léčená ryba už nikdy není zcela ok, že je choulostivá, mdlá a náchylná k recidivě. Naopak mezi léčeným a neléčeným akváriem dnes už není žádný rozdíl.

Také musím zmínit krmení. Dle zhlédnutých videí z přírody jsou ramky planktonožravé. Prostě celý den obírají plankton z porostů vodních řas, případně rostlin. Dostanou tím do sebe i část "rostlinného produktu". Milují cokoli se spirulinou nebo chlorelou. Všimla jsem si, že v případě nouze také umí "prosívat" dno. Nejsou nijak vybíravé a mě k nim nejlépe sedí nakrmit je maličko, i několikrát denně. A dávat pozor na jednostranné krmení a překrmování, které by kazilo vodu. Ale sežerou toho relativně dost a jsou stále při chuti. Živé krmení jakéhokoli druhu vyvolává spolehlivě tření a já se ho obávám daleko méně než třeba mraženého, o jehož stavu v okamžiku zmražení, uchovávání a podmínkách při přepravě, nevím nic. Nicméně teď v zimě jsme živé k dispozici neměli a na chování a zdraví se to nijak nepodepsalo. Různé druhy suchého jsem doplňovala hlavně mraženými černými komářími larvami, mraženou žábronožkou a naprostá pohoda. Jen tření ubylo.

Co se mi vůbec nepotvrdilo, je jejich citlivost na parametry vody, nesnášenlivost k výkyvům pH, tvrdosti apod. Musím říct, že když mám dešťovku, dávám část dešťovky, když mám studánku přidám studánku, když ji nemám, dávám jen vodovod, někdy přidám Torben, někdy Eshu Optimu, někdy nic a reakce žádná. Dlouho jsem vodu nechávala odstát kvůli chlóru, nedávala vodu ohřátou z kotle kvůli mědi apod. Dnes točívám více než třetinu vlažné vody přímo z řádu a ryby se ani neoklepou. Kdo ovšem na tyto vodní výkyvy reagoval hodně negativně, byly mé první ramky, které byly zřejmě už v okamžiku nákupu i začervené i hexamitozní. Na ty se člověk nesměl ani špatně podívat.

Poslední zvláštní věc, kterou se dočítám překvapivě často, je tvrzení, že je ramiréza párová, teritoriální ryba. Čím víc je pozoruji, zdají se mi párové asi jako tetry. Třou se hlava nehlava každá s každým, dokonce ani není pravidlem, že by samice vždy dávala přednost nejsilnějšímu samci. V době tření pár hájí teritorium o velikosti pěti centimetrů. I když hlídá jikry. V dostatečném počtu ryb se agresivita tříští podobně jako u tlamovců. Dokonce ani v Zotavovně, kde jsou samí dospělí samci nepozoruji žádné projevy brutálního napadání nebo šikany. Kluci se v pohodě hádají a postrkují celý den, ale nevypadají, že by strádali. Paradoxně nejagresivnější ramky jsem zažila ve trojici, kde pár šikanoval lichou samici, a ve dvou párech, kdy se jeden vytřel a zabral naprosto celé akvárium jen pro sebe a druhé dvě ryby vystrkával nahoru ven z akvária.

A to je asi všechno, co jsem vám chtěla sdělit. Komu se ramirézy líbí, připravte jim podmínky, zatopte jim, hlídejte si hexamitozu a nematoda a hlavně je sledujte, pozorujte a kochejte se. Všechny výdaje a ústupky od snů o hightech nádržích a rostlinných layoutech vám mnohonásobně vrátí svou krásou a vitalitou. A ještě vám předvedou nekonečnou jihoamerickou telenovelu, plnou lásky, vášně, přátelství, zrady a nečekaných zvratů. A možná i po více generací.

Informace pro ani ne tak můj článek, jako chov samotný:

E-stránky fy Dajana

Akvarijní ryby - Rudolf Zuka

lAkvaristika - Karel Polák

deník, příspěvky a komentáře uživatelů Designer a Baletka

 

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 77x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 07.04.2015 Upraveno: 07.04.2015 Přečteno: 1748x

Schválili: romant **** 07.04.15 • vaaclav **** 07.04.15 • Heimdall **** 07.04.15 • Designer **** 08.04.15 • Danila **** 09.04.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
22.04.2014*****Živorodka lesklá /žirardinka, metalika/ - Girardinus metallicus z pohledu amatéra608x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10434x
21.02.2023*****Čichavec zlatý - zázračná příroda.7x
21.08.2011*****Odchyt krevetek1612x
08.02.2008*****Hodí se k sobě tyto ryby?29317x
25.06.2021*****Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek300x
22.10.2010*****Sezonní tření velkých cichlid a některé defekty při něm1367x
28.04.2008*****Prisavnik, rybka každého akvária14417x
04.05.2012*****Bezpečná a účinná léčba terčovců při masívní expanzi žábrohlístů a jak jí předejít1046x
07.11.2010*****Skalár amazonský - Pterophyllum scalare6301x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
07.03.2016*****O akvaristice, ramkách, thomaskách a "přirozeném odchovu"967x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1451-moje-zkusenost-mikrogeophagus-ramirezi