Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Holandské akvárium

 

Články » Holandské akvárium   Vytisknout tuto stránku 

Holandské akvárium

Publikováno: 06.11.2013 • Autor: © grunda • Rubrika:

K napsání (přeložení) tohoto článku mě vedla skutečnost, že čím dál víc na různých fórech potkávám akvária označená jako holandská, ale přesně tak, jak psal již kdysi na svých stránkách Horác, všechna holandská akvária lze označit jako rostlinná, ale ne všechna rostlinná akvária lze označit za holandská.

Něco málo k historii, holandské sdružení akvaristů (NBAT) bylo založeno v roce 1930 a hned po svém založení začalo vydávat návody, jak by měla akvária vypadat - v roce 1956 se tyto návody transformovaly na pravidla a jsou dodnes platné při hodnocení holandských akvárií. V dobách své největší slávy měl  NBAT více než 24.000 členů, dnes je to kolem 4.000.

První národní akvaristický šampionát "Huiskeuring" se uskutečnil v roce 1964. V dnešní době je to asi jediná soutěž v "aquascapingu", která se nekoná on-line, ale živě - tzn. 3 porotci přijdou k vám domů a hodnotí umístění akvária v místnosti, kondici živočichů, vhodnost kombinace jednotlivých druhů (jak živočichů, tak rostlin), kondici rostlin, parametry vody - zda jsou vhodné pro dané kytky a živočichy, a samozřejmě, zda akvárium splňuje požadavky na to, aby se mohlo nazývat holandským akváriem.

Tak nudnou historii máme za sebou a pojďme na pravidla. :-D

Umístění akvária v místnosti: akvárium by mělo být přirozenou součástí zařízení místnosti (to je důvod proč  je 95% tzv. holandských akvárií  nacpáno do dřevěných skříní, průhledové je pouze čelní sklo).

Veškerá technika, včetně vyústění filtrů, musí být zakomponována tak, aby při pohledu do akvária nebyla vidět. Osvětlení musí být také schované pod krytem.

Zadní a boční stěny akvária jsou zakryty pozadím, na kterém jsou uchyceny rostliny. Barva pozadí je hnědá, nebo černá.

Přidávání CO2 je povoleno.

Dno: většinou jemný písek přirozené barvy. Není dovoleno mít dno holé.

F autor: Bart Laurens (rozměry 310x50x65)

Rostliny v holandských nádržích byly a budou vždy prioritou, ale i jejich použití má (zcela nečekaně) svá pravidla.
To, co nás při pohledu na holandské akvárium vždy jako první praští do očí, je velké množství rostlin různých velikostí, tvarů a barev. Tyto kontrasty ovšem nevznikají na principu náhodných výbuchů, jak by se občas mohlo zdát, ale je zde obecný návod.

Pro akvárium do 50-ti cm hloubky, může být pouze jeden druh kytky a to v maximální šířce 10-ti cm (pás). Z toho vyplývá, že na 200 cm dlouhé a 50 cm hluboké by nemělo být víc, než cca 20 druhů kytek. Pokud jich bude víc +- o 2 až 3 a akvárium bude vypadat dobře, tak rozhodčí nestrhnou body. Dalším pravidlem je, aby akvárium nebylo přecpané, takže mezi jednotlivými skupinami rostlin by měla být mezera (ideálně na prst).

Jeden druh rostlin je možné mít pouze na jednom místě v akváriu, výjimku tvoří mechy zakrývající pozadí.


F F autor: Bart Laurens

V holandských akváriích se více než kde jinde pracuje s "focus" body, celé akvárium je rozděleno na 6 adekvátních částí, v jejichž protnutích by měly být vytvořeny "focus" body, ale ne ve všech čtyřech, jen ve dvou. Tzn. pokud si vyberu levý přední bod jako "focus" bod, tak další vytvořím vpravo vzadu. Pomocí této techniky dodám akváriu hloubku. (focus bod - v tomto bodě je v akváriu něco, co přitáhne pozornost, třeba červená kytka atd.)

 

 

F autor: Wilem van Wezel

Typickým projevem v holandských akváriích jsou tzv. uličky - opět se tím dosahuje větší hloubky akvária (vpředu je řada kytek širší než vzadu). Ideální je, když se jedna řada kytek ztrácí za druhou, popřípadě když mají sousedící kytky jinou výšku.

Další zlaté pravidlo je variabilita, nejen v různých druzích rostlin, ale i v barvách. Nasadit dvě červené nebo červenou/oranžovou/hnědou skupinu vedle sebe vede ke stržení bodů v konečném hodnocení. Jednotlivé druhy rostlin by měly být nasazeny tak, aby vynikla celá jejich krása. Stejné pravidla platí i pro tvar listů a výšku rostlin (1-2 cm není rozdíl).

 

F

F F autor: Wilem van Wezel

Dalším trikem pro dosažení lepší hloubky akvária, je nechat některé části pozadí volné, jen porostlé mechem, popřípadě nasadit vysoké rostliny do předního rohu.

F autor: Raimond Duindam (toto akvárium bylo jako vítěz jednoho z předchozích ročníků asociace NBAT velmi kritizováno, už se prý velmi odklonilo od tradičního holandského stylu a začíná se spíš podobat akváriím, která lze vidět na ADA soutěžích)

Dekorace, jako kameny a větve v akváriu být mohou, ale jen pokud jsou plně zakryté mechem, nebo třeba Ricií a pouze na jednom místě (nic se nesmí opakovat)

Ryby jsou v holandských akváriích pouze doplňkem (takže zákaz rybí polévky) a neměly by v akváriu rušit kompozici vytvořenou rostlinami. Existují jednoduchá pravidla (zcela nečekaně):

- hejnové ryby - min. 12 ks, ideálně 3 hejna, tak aby plavalo každé v jiné výšce.

- hejna mohou být doplněna třeba trpasličími cichlidkami.

- krevetky, otíci a jiní pomocníčci můžou být v akváriu, ale jen pokud jich není moc.

F F autor: Raimond Duindam

 

Jak tedy sami vidíme, holandské akvárium má spoustu striktních pravidel. Někteří novodobí aquascapeři tato akvária nazývají old school a nemoderní. Já si naopak myslím, že vytvořit takto nádherné akvárium je mnohem náročnější, než tvorba krajinek pod vodou.

zdroj:http://www.ukaps.org/



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 54x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 06.11.2013 Upraveno: 25.11.2013 Přečteno: 1544x

Schválili: romant **** 25.11.13 • vaaclav **** 25.11.13 • Danila *** 02.12.13 • alpaka *** 27.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
15.10.2019*****Blešivci Hyalella azteca: proč tyto drobné korýšky chovat a na co si dát pozor?1097x
28.03.2015*****Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)1005x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
07.02.2011*****Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko1914x
01.07.2011*****Vyhraný boj s černými potvůrkami .......211x
07.07.2011*****zahľbenie do akvaristyky21x
27.01.2011*****Jak k rybičkám? Kvůli holkám...972x
17.11.2012*****Plži v akváriu I.4332x
26.02.2010*****Jak fotografovat akvárium - určeno pro začátečníky4529x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
27.10.2013*****Antalya aquarium569x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1288-holandske-akvarium