Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Recenze skimmer: Eheim Skim 350

 

Články » Recenze skimmer: Eheim Skim 350   Vytisknout tuto stránku 

Recenze skimmer: Eheim Skim 350

Publikováno: 17.05.2013 • Autor: © Sentinel.czech • Rubrika: Technika

Než se pustím do samotného hodnocení, tak pro neznalé, jen v krátkosti, oč jde. Na hladině akvária se čas od času vyskytne matný povlak, jakoby mastnota. Tento jev se nazývá slepá hladina. Její složení je převážně bílkovino-cukrového původu (a asi ještě další organické nečistoty). Na mojí nádrži jsem vypozoroval, že slepá hladina se mi tvoří, když přidávám CO2. Rozhodně ale neplatí tvrzení, že oxid uhličitý způsobuje slepou hladinu. Uvádím to explicitně, aby nevznikla nějaká fáma. Jen v kombinaci se světlem a rostlinami zřejmě celý děj ovlivňuje.

Eheim Skim 350

Napájené zařízení 220V s motůrkem výkonu 5W. Rozměrově by se dal nejlépe popsat asi kvádrem 130x40x40 mm nepravidelným. Specifikace uvádí regulovatelný průtok, zamykáním při krmení a použitelnost do akva o 350 litrech. Tak jdeme na rozbalování.

F F

 

Rozbalení

Přesně, jak jsem v duchu očekával, jednoduché malé zařízení. Už v krabici složeno a připraveno rovnou k použití. Co tedy obsahuje balení:

F F

Než ho zapojíme, podíváme se na části. Pojmenuju si je tak nějak podle sebe (doufám, že mi to odpustíte).

Spodní část tvoří motůrek s vyjímatelnou vrtulkou - jako v každém pořádném filtru. Čištění tedy nebude problém. Nad ním je umístěn plastový nástavec pro regulaci průtoku. Tato část funguje jednoduše, mechanicky. Posuvníkem, který je jasně viditelný na boku zařízení, se prostě více či méně zacloní otvor, kterým odchází voda do trysky a zpět do nádrže. Na této části jsou umístěny přísavky. Jejich montáž vyžaduje trochu opatrnosti. Musel jsem jim lehce pomoci zapadnout šroubovákem. Lem přísavky je o trochu větší než díra. Každopádně opatrně, je to tenký plast. Vrchní část tvoří filtrační hlava. Filtrační materiál je jemnější molitan a je součástí balení. Filtrační hlava je zakončena výsuvnou přepadovou hlavou, která se sama výškově nastaví podle hladiny v rozsahu 1-3cm. Je tedy docela dostatečný prostor pro odpaření vody. Zadní část filtrační hlavy je tvarována tak, že lze zaháknout kabel - praktické. Plovák je řešen jednoduše, nadnáší jej vlastní tvar. Ponor, a tím pádem množství přepadu, je ovlivněno nastaveným výkonem (víc se vtáhne = větší přepad).

Zapojení

Opláchl jsem skimmer pod tekoucí vodu. Zkontroloval nastavení průtoku na minimum (ostatně to je psáno i v manuálu), upevnil cca 2cm pod hladinu a spustil (zastrčil do zásuvky). Chod je tichý, pokud nastavíte maximální výkon trochu syčí bublinky, ale nic divokého.

Překvapila mě rychlost, s jakou vyčistil hladinu. Po pár minutách byla hladina čistší (plocha 100*30cm) a řekněme, že do 15 minut byla hladina křišťálová. I přes malý výkon zařízení jej pravněpodobně budu pouštět pouze po dobu rozsvícených světel (nač zbytečně sponzorovat ČEZ a jiné).

F F F

Zhodnocení

Zařízení mi běží den a dělá to přesně to, co má, čistí hladinu a ještě trochu podpoří proud vody v akváriu svou tryskou. Určitě neočekávejte, že by fungoval v režimu filtr, to rozhodně ne, opravdu jen čistí hladinu. V nádrži nepůsobí rušivým dojmem, a to hlavně z důvodu malé velikosti a běžné "Eheimovské šedé".

Co bych tak vytknul. Asi nemohu říci, že bych našel nějaký závažný zápor. Co mě zarazilo, že jsem musel přemýšlet nad zamykáním při krmení. Čekal jsem něco jako úplné zavření nasávání, nebo vypínač na kabelu. No, nebudu to napínat, zřejmě se tím myslí vysunutí přepadové hlavy a pootočení tak, aby drážky nezapadly. Tím pádem je hlava vysoko nad hladinou a nejde do ní voda, ale pak nasává vzduch a chrčí. Je to pouze jen moje domněnka. Dokonce ani prodejce, od kterého jsem nakupoval, mi nedokázal odpovědět, ale slíbil, že se pokusí to vyzjistit. Tak uvidíme. Spíše bych měl výtku k manuálu, špatný překlad, občas překlepy a popis částí se mi také zcela nezdá. Ale ruku na srdce, kdo čte manuály, že :). Náhradní náplně, jak jsem se informoval, tak momentálně k dispozici nemá, ale je to prostě molitan a ten se dá vždy ostřihnout.

V jednoduchosti je síla, funguje. Je tichý, a byť nemám srovnání s jinými skimmery, tak si troufnu říci, i rychlý. Na zapojení netřeba žádné složité montáže. Snad jen rozmyslet, kam umístit. Byť je odstaveček kladů kratší, nenapadá mě, co více dodat. Čištění a rozebírání zdá se být vcelku šikovně řešno, i kabel lze odepnout velmi snadno. Prostě za cenu 590kč, se jeví jako praktický pomocník do akvária. Pravda, při dlouhodobém výhledu je samozřejmě levnější skimmer napojený na filtr, ale jeho pořizovací cena je vyšší, a někdo by mohl podotknout, že je použitelný jen s konkrétním filtrem, či že ovlivní druhou trubicí výkon sání. Rozhodnutí je na Vás. Jak jsem již řekl, pokud poběží jen se světly zas tolik energie nespotřebuje.

Na obrázku je vidět hladina před a po spuštění.

F F

Pokud vás neláká kutilská činnost (vlastní výroba skimmerů dle návodů) a trápí Vás slepá hladina, tak za sebe mohu Eheim Skim 350 doporučit.

 

Příjemný den ;)

 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 24x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 17.05.2013 Upraveno: 26.05.2013 Přečteno: 1106x

Schválili: Rex **** 26.05.13 • alpaka **** 26.05.13 • Haimdol **** 26.05.13 • Bob66 *** 26.05.13 • romant **** 26.05.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
10.03.2013*****Základy použití filtračních hmot6667x
11.03.2011*****Výroba triviálního akvaristického odkalovače z prvomájového mávátka2672x
09.02.2014*****Zkušenosti s filtry TetraTec EX 700 a TetraTec EX1200726x
23.04.2017*****Hamburský plošný filtr (HMF)462x
28.02.2015*****Ve světě akvaristy - inspirace553x
24.04.2013*****Difuzer vs atomizer v panoramatické nádrži782x
28.01.2013*****CO2-Domácí set2809x
08.10.2010*****SERA Fil 1201223x
03.06.2006*****Filtrace46128x
09.03.2014*****CO2 z tlakové lahve - skládáme si svůj set z ověřených levných komponent8957x

Komentáře návštěvníků
Celkem: 20 záznamů přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

[20] Hyri® 11.02.2017
raz denne a uz ma to nebavi

[19] petrhracek® 16.03.2016
Zdravím, jak často čistíte molitam v tomto skimmeru?

Upravit [18] ® 03.10.2015
No já nevím, někteří si na to sice stěžují, já s pomocí manžela provedla některé úpravy podle tohoto http://clovekvsiti.cz/upravy-skimmeru-eheim-skim-350/ a jsem spokojená. Někdy stačí se nespoléhat na tovární funkce a trošku si dopomoct :-)

[17] Losky® 03.11.2013
Mám dva externí filtry, ale při délce akva 170 cm se mi slepá hladina dělá normálně. Nejdřív jsem koupil skimmer od Dennerle, který se připojil k sací hadici, ale zase ubíral sací sílu u sacího koše a pořád se mi stávalo, že plovák lítal nahoru a dolů a dělal pazvuky. Pořád jsem musel ladit poměr sání koše a plováku...
Teď přemýšlím nad touto variantou

Upravit [16] ® 25.07.2013
Já mám taky vnější filtry, ale při vydatném krmení omladiny je
vždy možnost slepé hladiny.
Prevence je důležitá.
Je lepší problémům předcházet, než potom urychleně /zbrkle/ řešit.

Upravit [15] ® 13.07.2013
Taky jsem ho pořídila.
Je to výborný pomocník.
Mám ho na spínacích hodinách, takže problém s krmením nemám.
Když je hladina čistá, tak aspoň provzdušňuje.

[14] sixkiller® 13.06.2013
se slepou hladinou nemám nejmenší problém. Vnější filtry si s tímto dokáží také poradit, záleží na nastavení rozstřikovací rampy.Mám tetra Tec ex 600 a Fluval 140 a žádná slepá hladina se mi netvoří.Vnější filtry vůbec dokáží odstranit spoustu problémů ještě dřív, než se vytvoří.

[13] leoncupra® 13.06.2013
Sentinel.czech: ok díky za tip

Upravit [12] ® 12.06.2013
Také jsem si ho pořídil ,řekl bych hodně dobrá vychytávka.
U mně běži se zapnutím a vypnutím CO asi 10hodin denně.
Čistí a zvyšuje proudění v akva a tím i distribuci CO.

[11] Sentinel.czech® 11.06.2013
Leoncupra: jen pro představu, já ho nechávám běžet půl hoďky asi 4x denně. Ráno před světly, večer po světlech a v intervalu svícení 2x. - celkem 2h denně, hladina je clean&clear :)

[10] leoncupra® 11.06.2013
Zvažoval jsem koupi tohoto skimeru jelikož mám problém se slepou hladinou, po přečtení této recenze mě to přesvědčilo a skimer si koupil. Dnes mi dorazil a zprovoznil jsem ho. Velice mě překvapil jak během chvilky vyčistil hladinu. Už konečně nebudu muset sbírat hladinu kuchyňskýma ubrouskama (padlo už 5 rolí) :-). Se Skimerem jsem spokojen, tichý provoz a je velice účinný. Nemám v plánu ho nechat běžet nonstop. Zatím ho mám napojený na hodiny se světlem. Mám v plánu koupit druhý spínací hodiny a vychytat provoz skimeru. Asi tak hodinku provozu 3x až 4x denně.

[9] bahno71® 11.06.2013
Mám ho zapnutý non stop,že by mi nasál rybku to ne,ale šnekům se v něm líbía to mi zase tak moc neva,bo ho stejně při každým "větráním"čistím,takže sem s ním max.spokojen

[8] štěpina® 07.06.2013
Problém s nasáváním malých rybiček jsem vyřešila slabou nerezovou mřížkou.Ustřihla jsem proužek,dala okolo plováku a přetáhla gumičkou.Jednoduše se dá sundat a vyčistit,vše funguje jak má.

[7] Burik® 05.06.2013
O.Tom, Sentinel.czech:
velikost ok u různých druhů materiálů,sítěk,záclon i obyčejných fáčů na rány jsem zkoušel hodně..ale i tak to přestává pořádně nasávat.Jelikož se pod tou síťkou vytvoří vzduchová bublina,která nemůže ven a celé sání narušuje.
Je to odskoušeno na opravdu hodně materiálech.Laboruoval jsem s tím asi 3 měsíce.
Zkoušel jsem do toho nasávacího komínu narvat molitan,ale to zase síla tlaku přitlačí až k hlavě a celé se to potopí..asi by to chtělo hodně hrubý molitan,ale ten jsem nezkoušel.

Jak píše Zoidík,vyřešil jsem to tak,že ho pouštím několikrát denně na pár třeba jen na 5 minut.

[6] Zoidik® 05.06.2013
Pěkný článek. Osobně si nemyslím, že je nutné aby skimmer fungoval non-stop, nebo vždy když svítí světlo a bublá CO2, takže připojení na spínací hodiny a nechat ho běžet vždy 15minut po dvou hodinách aby se pročistila hladina by také nemuselo být od věci. Navíc odpadne přemýšlení jak funguje krmící zámek :-)

[5] Sentinel.czech® 05.06.2013
No, kdyby ta síťka měla dostatečně velká/malá oka na spád vody/nenasátí ryby ... třeba něco jako oka na této punčoše, http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/May2013/1505436.jpg?d41d tak by to fungovat mohlo, zkusím sehnat a mohu ověřit jestli to plní funkci, s nenasátím rybek nemohu posloužit, tak malé rybky nemám.

[4] O.Tom® 04.06.2013
A co přes to nasávání přetáhnout síťku ? Nebo vložit kousek molitanu, jako má uživatel "gringo" ve svém podomácku tvořeném skimmeru.

[3] Burik® 04.06.2013
No mrtvých krevetek jsem tam našel jen pár,spíš bych řekl,že se jim tam líbilo,bylo tam spousta bordýlku,který jim chutná:-)

Ale Rasborky to bohužel vždy nasálo a zabilo.I na nejmenší výkon.

Jinak funguje 100%

[2] Sentinel.czech® 04.06.2013
Já mám tedy jen větší rybky. Ale když je nastaven na nejmenší výkon, tak bych čekal že i krevetám to nebude vadit. Ale tak zajímavý postřeh.

[1] Burik® 04.06.2013
jsem celkem spokojen,ale už jsem díky němu přišel o dost Rasborek a krevetek..jakmile je to nasaje,tak nemají šanci se dostat ven.A když nahoru natáhnete nějakou síťku,tak to zase nesaje..to mi na tom vadí.

Doporučuju jen k větším rybkám.

Další články tohoto autora
02.05.2013*****Filtry a výběr filtru1523x
24.04.2013*****Difuzer vs atomizer v panoramatické nádrži782x

© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/clanky/1230-recenze-skimmer:-eheim-skim-350