Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: kyknos
...CO2 podpoří i řasu...
CO2 sice podpoří i řasu, ale není nic lepšího, co by "nakoplo" vyšší rostliny k intenzivnímu růstu. (Ještě tak možná FE... :))
A intenzivní růst rostlin je to nejlepší opatření proti řasám. (A není to o "vyčerpání" živin, které tak "nezbudou" na řasy, jak se obvykle argumentuje. Řasy mají obecně(!) jiné "nároky" na koncentrace živin, než vyšší rostliny. :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: PetraR
...dno je křemičitý písek vel. 3-5mm, nebo tak nějak...
Spíš "nebo tak nějak"... :)
3-5mm v žádném případě - jde o kategorii tzv. "šutráků". :-D
A ty jsou jako substrát pro rostliny nevhodné. Jak jsem napsal - tam bych hledal jednu z příčin problémů...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor – Re: Moucha
Aha a bude vadit, když to budu mít celé na zemi pod AQ? Nemám kam jinam to dát...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha – Re: PetraR
2L PET - skrtitko - 0,5L PET(pocitadlo bublin) - difuzor (kaminek, lipove drivko, cigaretovy filtr)
OK, takže přidávat asi půl lžičky jedlé sody na zvýšení UT. Když si udělám kvasničovač na 1,5 l petku přes další 1,5 l petku s čistou vodou (i jako počítadlo bublin?) a pak jen třeba lipový dřívko? Je to tak dobře? Potřebuju nějaký škrtítka nebo ventily? Tady je toho tak strašně moc, že se v tom nevyznám... ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha – Re: annis
no ono zalezi jakou mas zdrojovou vodu, ano vyskyt ras koresponduje s vyssim obsahem NO3, prazska voda ma jen 25mg/l NO3 takze je v pohode, ale muze zkusit 14denni periodu vymeny vody...uvidi
ja u minicek menim tejdne
ja mam minicka a bublam nonstop.... i Vaclav bubula nonstop, jen to chce opatrne s davkovanim, radsi min, diky zasobniku mam stabilni tlak, takze i stabilni davkovani
 Reagovat na tento příspěvek 0  - annis – Re: PetraR
Já ale už měla spuštěné C02.Pokud ti nevyjedou dusitany,nemusíš se bát nějakého toho hovínka navíc..Vše je na sledování,co se v akvárku děje..Až začneš s CO2,hlídej si PH a UT-jak klesne -jedlá soda-já dávám půl č.lžičky-rozmíchat ve vodě a nalít.Přes den nevypínej-malý nedostatek světla nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor – Re: annis
To už jsem jednou zkoušela, ale myslím, že to bylo horší. V substrátu u skla už byl viditelný nános detritu a dělaly se tam bublinky.
Díky za rady. Ještě se zeptám, nebude vadit, že přes den dělám přestávku ve svícení? To mám burčák vypnout asi, že?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - annis – Re: PetraR
Dostanu tady přes prsty,ale výměna vody jednou týdně? :) Nemáš obvzlášť vysoké NO3 a tak bych určitě zavedla C02 a vodu neměnila.Měla jsem ten samý problém v 8měsíců zajetém-tvoje hodnoty,měnila a měnila kvůli řasám až jednoho dne prostě nemohlo být akvárko na předních místech zájmu a já na 14dní musela na něj zapomenout-jen jsem hlídala dusitany-nehnojila.Po 10ti dnech jsem se divila,že řasy ustupují a po 14ti dnech AQ bez řas-jen anubias se občas zařasí a pak to zase zmizí .Od té doby měním pouze za 14-20 dní-podle situace a po řase ani památky,jen hlídám NO3 protože se dostává k nule.Tak si myslím,že jsem se v tom prostě jen příliš vrtala.Zaběhnuté to máš-každé akvárko je jiné-mě pomohlo tohle.Dokonce teď při zakládání jiného jsem to nechala v klidu-založené měsíc,rostlinky hned náročné,dost světla , CO2 -a hnojené PMDD-po 14dnech 3X týdně,bez výměny + dvě dánia.Z původních 50mg/l NO3 po třech týdnech na 0,ostatní hodnoty středové.
maniakva.sweb.cz/…
zakladni kvasakovy recept je do 2L PET od cocacoly 300gr cukru zalit vodou az po hodni hranu etikety + 1-3ml susenych kvasnic Dr.Oetker, nezapomen na pocitadlo bublin

orinetacni potreba bublin se spocte:
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50

viz. rybicky.net/forum/12754
 Reagovat na tento příspěvek -1  - kyknos – Re: PetraR
Plovoucí rostliny jsou proti řasám ve výhodě právě proto, že mají dost CO2 ze vzduchu, zatímco řasy ho nemají (pokud se nedodává). Tenhle způsob péče o nádrž spolehlivě likviduje i tu vláknitou řasu či ruduchu, o které mluvil moucha.

S CO2 to jde ale samozřejmě taky, ale je to víc práce, chce to víc zkušeností a řasy ohrožují nádrž více.
Ruduchu tam mám snad od začátku, ale s tím dnem už teď asi nic neudělám... Kytky jsou zakořeněné a překopávat to rozhodně nehodlám.
Vláknitá řasa se mi udělala teď o prázdninách. Možná to souvisí se zvýšenou teplotou, která mi dosahovala až ke 30st. Jo a taky mi do akva svítí z boku sluníčko, ale v létě jsem zatahovala žaluzky, aby tam nesvítilo...
Rostlin tam mám dost a plovoucí tam dávat nebudu, protože tam nemám zase až tak moc světla, že bych to mohla ještě zastínit plovoucíma kytkama. Zkusila bych spíše CO2 a uvidíme. Kolik bych měla dát té sody na 98 l hrubýho? A jaké poměry na CO2 do jaké petky? Moc děkuju.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha – Re: kyknos
pokud je pro rostliny limitni faktor obsah CO2 tak ti hnojeni nepomuze, a z vlastni zkusenosti se stejnou vodou muzu potvrdit dobry vliv co2

asi tahle ruducha - nerozlozene organicke latky (spatne dno, hodne detritu)
zelena rasa - moc No3, pomohou dobre fungujici rostliny, ktere no3 spotrebuji
vlaknita rasa - tu jen tak neodstranis, ma podobne naroky jako rostliny, jedine namotavat na spejli, je vitanym spestrenim nekterych druhu rasozravych rab a bezobratlich

planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek -1  - kyknos – Re: Sid
CO2 podpoří i řasu. Je potřeba zvýhodnit kytky nad řasou. Takže rychlerostoucí plovoucí rostliny na hladinu a hnojit ke kořenům.
no UT zvednes jedlou sodou ci pridas trosku vapence ci sepiovou kost (mam taky prazskou vodu)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor – Re: Sid
To dno je křemičitý písek vel. 3-5mm, nebo tak nějak. Myslela jsem, že je to tak akorát. Reflektory tam jsou. Zaexperimentovat jsem ochotna, ale nebude vadit UT?
To hrubé dno je problém - umožňuje větší kumulaci organického odpadu, než je zdrávo...
Recept na likvidaci řas spočívá v podpoře vyšších rostlin. Máte nad zářivkami reflektory?
Jste ochotna zaexperimentovat se sycením CO2?

Reagovat na tento příspěvek -2  - zuzakara – Re: PetraR
Dno je jen ten hrubý štěrk? Přidal bych výživný substrát do dna - asi stačí různé ty tablety či kuličky, co se zahrabávají k rostlinám, ale pro příště bych použil dno na bázi páleného jílu nebo alespoň jemnější písek. Přidal bych plovoucí rostliny (nebo nějakou pokojovou liánu kořeny do akvária) a dobře na ně svítil (možná by stálo za to přidat jednu trubici), vytáhnou živiny z vody a řasy nebudou mít z čeho růst, rostliny budou růst ze dna.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor – Re: Sid
Počet i druh rybek souhlasí. Odkaluju skutečně 1x týdně odkalovacím zvonem z povrchu štěrku. Tam, kde nejsou kytky, strčím zvon hlouběji do štěrku. Odkalím tak jeden kýbl vody, tj. asi 10 litrů?? Někdy 2 kýble.
Skuteně odkalujete 1x týdně, jak píšete v profilu? Jak přitom postupujete?
Počet a druhy rybek taky souhlasí?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor
Fotka k příspěvku omluvte kvalitu (foceno mobilem)

Fotka k příspěvku zelená vláknitá

Fotka k příspěvku a další... ruducha

Reagovat na tento příspěvek 0  - kobroor – Něco tomu schází
Fotka k příspěvku Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám AQ založené asi rok a půl..a mám problém s rostlinkami, prostě jim něco schází. Sice rostou, ale nejsou nic extra. Taky mám řasy, a to ruduchu, zelenou a zelenou vláknitou. Bližší info v profilu. Vstupní voda tvrdost 1,08 mmol, PH 7,79, NO2 0,01, NO3 26,5 mg/l, železo 0,13 mg/l. Voda v AQ UT 2,5, PH 7,4-7,6 (berte to s rezervou... :-) ) Mám něčím přihnojit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MarioAndreRe: Masarowitch
Fotka k příspěvku Hmm. Potvory. A to dostávaj tablety i zeleninu. Mám tu ale i jiné problémy s kytičkama ( viz. foto ).

Reagovat na tento příspěvek 5  - Masarowitch Re: MarioAndre
Myslim, že na obrázku je i viník. smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarioAndre
Fotka k příspěvku jsem na tom obdobně

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: radim
Mám je už dlouho a samozřejmě jsou vidět i ve dne. Že ti ožraly rostliny se ale dozvíš až když se ti akvárium rozsvítí.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radim – Re: vaclav
no dobře jsou to noční ryby to vim, ale spousta lidí potvrdí že jsou aktivní i přes den...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: radim
To by jsi musel natáčet v noci a to se každému jen tak nepovede. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radim – Re: kortezhugo
je zajimave ze nikdo ty anciky nenatocil jak to oziraji(mozna jsem hledal málo)... mam jich v akva 12 sice takových puberťáků, ale oba dva echinodory jsou bez známek poškození...někdy se na nich teda podepíše neritina... :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: kortezhugo
EDIT:trochu upresnim ...ked tam rastliny rastu ...problem s "anubiasom" bi nemal nastat...
...nepotrebuju v podstate "nic" ... :-) ...a rastu
teda maju strasne malu spotrebu zivin......
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gunguy
anubias mam taky a plave mne ve vode a ten co mne ho dal rikal ze mu staciu z vody ze ho nemam sazt a dari se mu nejlip, jestli mas anciky, je to mozny zesi kousnout, mne likviduji kytky taky, akorad mam asi chutnejsi nez anubias tak ho nechavaji, zkus vzit bridlicku a ukrojit platek ze salatovy okurky a pridelat ho kolickem k ty bridlici, no a uvidis ze to ancici budou ... a treba potom nechaji kytky... já to dělám tak, že plátek oni, zbytek já :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Lukasson
"anubias"-"takže problém může být i na straně nedostatku živin"....
eee - anubias nema broblem "v podstate" z nicim X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukasson – Děravění listů
Fotka k příspěvku Ahojte, mám dotaz. Asi 14 dní pozoruji na svých rostlinkách (anubiasech) postupné děravění listů(viz foto). Nevím, jestli mám podezírat ancíky nebo je problém někde jinde. Akva je celkem zarostlé a rostlinkám se jinak daří. Poslední dobou jsem nějak vynechal hnojení, takže problém může být i na straně nedostatku živin...
Díky za každý postřeh ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - jursat – to ajtak69
Neviem, mne sa zda, ze ten substrat v dne je dost hrubej zrnitosti, dalsia moznost je, ze akva neni zabehnute a rastliny nemaju dost vyzivy. Pises, ze svetla mas dost, kolko to je? Viac svetla znamena aj viac hnojenia pre rastliny, pretoze rastliny vystavis ak mas nove akva a nemas este vytvorenu biologicku rovnovahu. Neviem ci si daval nieco aj do substratu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AiZ – Re: kortezhugo
A mě to připadá úplně normální ;-). Mám dvě akva a i po roce a půl se považuji za totálního začátečníka, ale troufám si říct, že z těch fotek není vidět vůbec nic. Platí jediné, co tu radí staří matadoři nepřekrmuj, starej se o čistotu akva, nech rozbujet zeleň a hlavně co nejmíň zasahuj do akva a nech ustálit "procesy", zkusím si nesměle tvrdit, že bez chemie a CO2 se akva po roce zaběhne tak, že voda bude křišťálová bez povlaku na hladině a budeš happy. Jinak bez prezentace tvé nádrže stejně nikdo žádnou pořádnou radu nedá. Jinak mohu z vlastní zkušenosti říct, čím míň do toho vrtám, tím líp. Čím větší zásah, tím větší krok zpět. Zní to divně, ale tak nějak to u mě funguje. Skoro to vypadá, čím větší trpělivost, tím více akva prosperuje :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: ajtak69
mne to pripada ako sinica
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ajtak69 – Re: Sewer
Takže rostlinka Ludwigia repens www.prenosil.cz/… průhledný povlak byl po celém stonku a stejný je i na Myriophyllum aquaticum. No a Hemianthus callitrichoides vypadá takto: www.prenosil.cz/… a www.prenosil.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sewer
Ten povlak nevím, ale je možné, že listy hnědnou proto, že uhnívají. A to nejspíš proto, že rostliny byli pěstované emerzně (nad vodou ve velké vlhkosti). To pak listy uhnijí, ale rostlina velice brzy nasadí nové.
Zkus přihodit nějakou fotku...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ajtak69 – Průhledný povlak
Dobrý den, jsem začínající akvarista a objednal jsem si rostlinky na internetu. Dal jsem je do akvárka a asi po dvou dnech jsem zpozoroval, že rostlinka Ludwigia repens má na sobě takový průhledný povlak, při bližším zkoumání jsem zjistil že stonek není pevný a vypadá to jako kdyby rostlinka hnila. To samé jsem objevil i na rostlince Myriophyllum aquaticum a rostlinka Hemianthus callitrichoides, která by měla být normálně světle zelená, tak žačala tmavnout. Nevíte někdo co je to za problém? Světla mám dost... Děkuji předem :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - voko – Re: vaclav
jj ale s většíma je potíž. Jejich zásluhou se můžu často cvičit v sázení pod vodou. :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: DrBolíto
Malí ancistrusy jsou podle mě neškodní. Měl jsem jich v akváriu okolo 100ks a ani jedna rostlina nebyla poškozená. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: DrBolíto
...tie moje sa spravaju "slusne" a chovam ich raz za 3 dni...ale dospele vedia spravit "svoje" :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto – Re: kortezhugo
To já problém měl vyluxovali mě komplet echin.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: DrBolíto
:-) ...ja mam asi 60 od 1-3cm a ziadny problem X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto
Ještě mě napadlo, nemáš tam potěr ancistrusů?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164334x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=5506