Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Děrová nemoc - Hexamita

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Děrová nemoc - Hexamita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2013 01:24 Žena baletka [624] Re: rudolf
Děkuji, pane Hofmanne, za Vaše informace. K jádru věci: ony bílé věci na mých rybách se chovají přesně jak píšete - jako ony zmíněné cerkarie (nevím, co to je). Co s nimi můžu dělat? Probíhá to tak, že rybě se na hlavě objeví bílé cosi - dnes jsem to při skutečně bedlivém pozorování ohodnotila jako mini červíka, se svou odborností to asi budete umět pojmenovat lépe, který se drží na povrchu těla tak den, možná méně, a pak mizí. Následně se rybě zdeformuje hlava a narostou jí ony boule. Jste první, kdo popsal něco blížící se situaci mých ryb. Netuším, zda se to týká pouze cichlidek, zatím jsem to pouze u nich zaznamenala. Kromě nich se velmi podivně chovají i SAE, ale podobné příznaky jsem nevypozorovala, možná i proto, že se velmi rychle pohybují. Přičítala jsem jejich chování současnému horku a skutečnosti, že mám v domě hrubě přes 30 stupňů, takže v akva to jde místy až na 32. Děkuji Vám i za Vaši kritiku mého příliš aktivního chování. Co byste mi tedy radil? Nechat ryby postupně vychcípat nebo existuje jiný způsob, méně latentní? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   01.08.2013 01:11 Muž rudolf [4681] Re: baletka
Dovolil bych si trochu upřesnit některé poněkud divoké teorie, které se tu objevují mezi řádky.
Vynecháme-li varianty blížící se sci-fi, pak jedinými makroskopickými organismy, které mohou teoreticky pronikat zvenčí do kůže ryby, jsou cerkarie některých motolic. V akváriu byste je mít mohla, ono je možné prakticky všechno, ale že by to bylo pravděpodobné… Ty cerkarie ale z povrchu těla dost rychle zmizí (hovoříme o organismu, který je velký kolem milimetru nebo méně a jeho strategií je proniknout co nejrychleji pod kůži) a dají se spíše zaznamenat až ve fázi metacerkarií, když se v tkáni pod kůží opouzdří a na rybě se objeví bulka, či většinou bulky na různých místech těla. Není ale žádný důvod, proč by si měly cerkarie vybírat zrovna apistogramy a jiné ryby v nádrži ne.
„Děrová nemoc“ není nemoc jako taková, ale označení jednoho poměrně pozdního příznaku, který může mít několik zcela odlišných příčin. Tyto trhlinky v kůži mohou být příznakem infekce plísní Ichthyosporidium hoferi, infekce bičíkovci rodů Spironucleus nebo Hexamita, infekce různými bakteriemi (včetně mykobakterií), ale také mohou vznikat v důsledku nedostatečné výživy, bez jakékoli infekce, především při nedostatku vápníku, fosforu a vitaminu D. Žádné rybě nekoukají z „děr“ nějací červíčci, žádní červi se u tohoto symptomu nevyskytují. To, co vypadá jako červíček, je rybí tkáň. Před tím, než se objeví trhliny, mohou vznikat na hlavě různé vřídky, bulky apod. (Na doplnění: jediní červi, kteří mohou vyčnívat z ryby, jsou střevní hlístice několika rodů – činí tak z řitního otvoru, nikoli z hlavy.)
Takže může to být nějaká bakterióza včetně mykobakteriózy (nevím, zda je to fotkou, ale na jednom snímku ve vlákně „Co je to za nemoc“, kde to taky řešíte, mi připadá, že ta ryba má tmavou hlavu, což může být příznak bakteriózy), na motolice bych moc nesázel, na střevní bičíkovce taky moc ne, to už spíš na to, co tu o kousek níž nazval Libor „asijskou krupicí“ a pod čímž se může skrývat opravdu leccos.
Ale nedá mi to, chtěl jsem vám to napsat už při několika příležitostech v minulosti, kdy jsem nakonec vždycky skončil u toho, že to nemám zapotřebí, protože se vám to nebude líbit, nicméně dnes už to napíšu. Bojím se, že máte jednu (nejen) pro akvaristiku dost nešťastnou vlastnost – totiž tu, že se všechno snažíte řešit do naprostého bezvědomí. Vy pořád někam něco lijete, něco odněkud přelovujete, když mají ryby „nejasné sporadické náznaky bílých teček“, tak přeléčujete, kytky, jejichž přirozeností je klást listy na hladinu, chcete držet do půlky akvária, za každým pokleslým ocasem vidíte chorobu, kterou je třeba diagnostikovat, léčit a vyléčit… Ono by to chtělo trochu víc nadhledu a méně úkornosti, oprostit se od pocitu, že všechno v akváriu musí dosahovat ideálu, spíše než intenzivně diskutovat o všem na fóru si trochu o té akvaristice číst, trochu o ní přemýšlet, snažit se pochopit biologické zákonitosti, které svým přáním a vůlí nezměníte, a koukat se do akvárií. A ono to přijde ;-)
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 21:41 Žena baletka [624]
Tak já musím konstatovat, že mi vlastně na dotaz moc zodpovězeno nebylo - ptala jsem se, jestli se může tzv. děrová nemoc, tedy přemnožení střevních parazitů, projevovat i tak, jak to pozoruji u svých ryb. Další ryba vykazuje dvě bílé věci na hlavě a ty věci jsou na 99% paraziti (jaký objev, že...). Zdá se, že je to nějaký miniaturní červík, řekla bych tak 0,1-0,5mm (ale mám špatný odhad, jsou prostě fakt malincí) a zavrtává se do hlavy. Co tam pak provede, to nevím. Rybě se jakoby "propadne čelo", tedy prostor mezi očima a nad nimi vyroste boule. Jedna ryba už to má za sebou, druhá v léčbě flagellolem ještě žije, ale netuším, jak dlouho to vydrží, další v akva má dvě bílé věci na hlavě a já vůbec nevím, co s ní. Pokusím se ji v noci odlovit a izolovat, ale jestli ji mrsknout také do flagellolu nebo zkusit něco jiného... vůbec netuším, a pokud to takhle bude pokračovat, mám do dvou týdnů vybité akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 20:19 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
u mě to je byla Satanoperca mapiritensis z odchytu a jednalo se opravdu o včasné zachycení. jedna malinká dírečka na hlavě, kterou jsem chvilku považoval za oděrku, ale při bližším pohledu šlo jasně vidět propadení chrupavky. prostě jsou na to háklivé a já to lehce odfláknul. do toho se zřejmě přidal drobný stres, protože to byl nejmenší jedinec z hejna a probíhalo tam intenzivní postrkování. rozhodně nechci nikoho nabádat k "léčbě" vitamíny, spíš jako připomenutí, že avitaminóza je taky jedním ze spouštěčů a může to být první záchranná brzda (spolu s očistou akvária a výměnou vody) než člověk sáhne po chemii (ideálně ji mít nachystanou hned vedle)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 19:48 R Muž romant [27987] Re: Ičin
Tak já jsem děrovku nejen u ramiréz, ale i jinejch cichlidek na vlastní oči viděl. Byl to vždycky dost fičák a za pár dní šla ryba kukat. Na léčbu skoro nebyl čas, přidávání vitamínů už ve stádiích kdy je ryba jak prostřílená od broků, pozbývá smyslu. Když to porovnávám třeba s průběhem u skalár, nebo terčovců, tak to je neporovnatelná rychlost. Mnou zaznamenaný případy se týkají ryb kupovaných s obchodní síti u ryb od tuzemských chovatelů jsem se s tím nesetkal(tím neřeším odkud ty ryby tzv. z krám u jsou), prostě ryby koupený přímo v chovnách tyto problémy v mnou zaznamenaných případech problém neměly. Jinak všichni tak trochu cítíme a někteří i víme, že je to do značný míry ovlivněno jednotlivým majitelem akvária a tím, jak přistupuje k údržbě daný nádrže. Já se zmiňuji o nádržích který mám možnost osobně tzv. servisovat a nebo na majitele lehce tlačit, aby se údržba neflákala a přesto moje zaznamenaný pozorování zmiňovaných úhynů. Prostě velmi obdobně, jako je situace u tazatelky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 18:33 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Taky bych čekal, že podmínky, které dají vzniknout děrovce zabijí ramku dřív než se projeví nemoc
Jinak já měl před nedávnem(stěhování a párkrát lehce odfláknutá údržba) drobný problém u jedné satanoperky, ale chytil sem zavčasu a k "léčbě" stačilo jenom krmení nadopovat vitamíny a pořádně vyčistit nádrž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:56 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Já ji nezavrhl, jen se mi to nezdá...Ramek jsem viděl tisíce i naráz, ale ani jedna nebyla děravá...Děravou Afriku jsem teda viděl zase já celkem dost často... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 13:22 Žena baletka [624]
Tak sameček už to má za sebou. Vzápětí po podání flagellolu mu podivně zareagovaly oči - celé zežloutly nebo zbělaly, prostě výrazně zesvětlaly (kromě zorniček) a dopoledne lehnul na bok a umřel. Samička zatím plave, vypadá stále stejně, únikový reflex zachován. Tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 11:04 Žena baletka [624] Re: LiborSprysl
Ne, skutečně nádrž plná dusíku, neudržovaná atd, to se mě netýká. A v Bachu jsem nenakupovala. Jestli mi tubera skutečně skolila všechny tetry, to asi ne, skolila jsem je já, protože si mi prostě nezdály a to mycobacterium mi v akva našli. Ale jak říkám, utratila jsem všechno, co mělo jen náznaky, tak proto ten úbytek teter. Já se ptala spíše na příznaky té choroby, jaké různé mohou být. Dvě cichlidky, co se evidentně tím čímsi nakazily, jsem izolovala, ostatní zatím vypadají OK. Tak je pečlivě pozoruji. O krupici jsem také uvažovala. NEdávno vykazovaly ryby nejasné náznaky bílých teček po těle, jelikož to byly sporadické náznaky, přeléčila jsem solí a ryby byly do týdne bez příznaků. Uvažovala jsem, zda ty věci na hlavě nejsou nějakým pokročilejším stádiem, pravda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 09:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: LiborSprysl
Tezko se mohu dohadovat s profikem, jiste tolik zkusenosti nemam, ale ja bych tu Hexamitu uplne nezavrhoval. Zkusenost mam s Cichlidkami ramirezovymi. Je to s nimi jak s Tercovci. Nic se nedeje a najednou nezere a bac, prusvitne vykaly. A dira v hlave, i tu jsem na Ramirezce bohuzel videl. Takze to neni domena velkych Cichlid, bohuzel se to deje i tem malym. Ramky jsou ohledne naroku neco jako Tercovci, jen nepotrebuji tolik mista. A verim, ze to plati i pro dalsich male Cichlidy. Nic takoveho jsem nevidel u Africkych cichlid, a myslim si, ze je to nejspis tim (zdaji se mene narocne), ze se pro ne u nas snaze pripravuje vhodna voda (casto vodovodni sedi bez vyhrad), a nebo je to jen tim, ze jsem v tomto smeru seznamen jen s par druhy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.07.2013 05:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Musím přiznat, že jste asi první komu skolila rybí tubera všechny tetry, jak píšete. A teď hexamita...Obě jsou to choroby příznačné pro akvárium, které je neudržované a ryby ve špatném stavu...To mi je zase při počtu vašich akvárek trochu podezřelé...
Hexamita u malých cichlidek...no musel bych se zeptat těch kteří je mydlí ve velkém, ale z logiky mi vychází, že je to prakticky nemožné. Já se s ní nesetkal u malých cichlid nikdy. Tato choroba má ráda nádrže plné dusíků a organických nečistot, takže je nepravděpodobné, že by ní vůbec ještě žily vaše rybky.
Takže já vás zkusím vrátit k běžnějším chorobám...pokud s nepletu nakupovala jste také v místním "bachu" není-liž pravda? Pokud mne paměť nešálí, půjde spíš o některou z domestikovaných asijských "krupic", které poškozují i kůži. Ovšem léčí se blbě a chce to zkoušet. Já nevím jak jste na tom s těmi počty ryb nyní, ale asi by bylo ideální zlikvidovat vše, co se jeví nemocně. Pokud jde o pár kusů, vyjde to levněji. Nechat nádrž nějaký čas bez ryb, a pak z nějakého dobrého zdroje nakoupit. Jak říká jeden můj známý kamarád veterinář, chce-li pro své studenty nějaký materiál k práci, jde koupit ryby do "bachu". Je také z Moravy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 21:00 Žena baletka [624]
Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat na příznaky děrové nemoci, pokud jste se s ní někdo setkali, u malých JA cichlidek. Dvě z mých ryb onemocněly, nejprve měly na hlavě bílé plastické tečky vel. dejme tomu 0,5mm, pak tečky zmizely a začaly se jim dělat boule na hlavě a prostory mezi šupinami prosvítat bílé, jakoby zaplísněné mapky. Jako by pod šupinami měly nějaký... bordýlek. Se zkušeným akvaristou, který ryby viděl, jsme se rozhodli zkusit flagellol, který se dává proti děrové nemoci, ačkoliv ryby nemají viditelné otvory v hlavě. Je to zkouška, protože příznaky jsou takové nejasné, všelijaké... Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo má zkušenost, že by se přemnožení střevních parazitů projevovalo i takto. Děkuji. Podotýkám, že fotky jsou zbytečné, protože na nich není nic vidět, případně jsou ale k dispozici ve vlákně "co je to za nemoc".

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2011 23:30 Žena RynnS [0]
Obrázek se mi sem nepodařilo dát, ale je v prezentaci mé nádrže s názvem Velké cichlidy... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2011 23:17 Žena RynnS [0] – Děrová nemoc?
Ahojky, měsíc zpátky jsem si koupila tohodle kančík c. s vadným očkem a už v té dob měl tmavě růžovou skvrnu u tlamky, ted se mi ale zná, že jde ve středu do živého, ale opravdu jen dubička, tak nevím, jinak žere, výkaly má v pořádku, akorát se někdy jakoby oklepe, ale to mi dělá vice ryb...poradíte mi prosím co o může být? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2011 10:35 Radka28 Re: Romy
Bohužel v žádném kaméném obchodě se mi ho nepodařilo sehnat a Pet centrum ho taky nemělo. A nechtělo se mi čekat na nějaké doručení z netu, protože by už mohlo být pozdě,ale asi mi nic jiného nezbyde. Vím,že to dalece převyšuje cenu ryby...ale zase pořídit si rybičky a když začnou marodit,tak je radši nechat umřít? to se mi nechce...přijde mi to nezodpovědné :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2011 21:59 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Radka28
Třeba tady: www.akvarista.cz/… ,ale cena léčiva mnohonásobně převyšuje cenu ryby,já jen,jestli použít tak drahé léčivo má vůbec smysl. Mají ho i v některých Pet centrech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2011 20:16 Radka28 – Flagellol
Ahojky, prosím nevíte někdo kde se dá v Praze sehnat od Sery Flagellol? Moje bettka bohužel onemocněla a bettak asi začíná mít děrovou nemoc...ale ten lek se mi nedaří sehnat. Skoro ani e-shopy ho nemají. Moc moc prosím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 23:36 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: smidakkuba
Může bejt.Záleží jak moc jim to ublížilo a taky to trvá, než se jim dá střevní mikroflora do pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 23:25 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Dahak
10měsíců.Slyšel jsem že prý ještě pár týdnu po léčbě budou smolit vatovité výkaly.Je to pravda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 23:21 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: smidakkuba
Tohle chce čas.Jak jsou ryby starý ??
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 23:20 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Dahak
Zdá se že to zabralo.Ryby se již neschovávají a něco málo pojedí akorát u nich stále jsou hlenovité výkaly.Tak nevím jestli to zabralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 23:03 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Já jsem dával tabletu na 30l, ale na 10l to přijde jako extrém i mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 21:53 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Bob66
Nevím či je až tak odzkoušená já je léčil 2x takto a ani jednou nezabralo až mi známý doporučil to udělat takto a je klid.Teda doufám. :) Jen doufám že to nakonec nebyly kapylárky na které je entizol na prd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 21:43 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: smidakkuba
Proč zkoušet co všechno ryby vydrží, když tohle dávkování funguje a je vyzkoušené chovateli terčovců :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 21:28 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Bob66
Ono dá se dát i mnohem silnější léčba.Já dával tabletu na 10 litrů a to každý den po dobu 8 dnů akorát 2x během léčby jsem čistil a ryby už vypadají v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 21:06 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Masoxik
Je to sice psané pro terčovce ale vyzkoušené i u jiných druhů ryb, takže vůbec nezáleží jaké ryby máš, toto dávkování bych doporučil u všech cichlid ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 20:38 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: Bob66
ja ale nemam tercovce, ale Tlamovce. a lecil jsem Pseudotropheusy.
jinak je to jedno. ryba zemrela. takhle rychle jsem to necekal. Kur?a kdybych aspon vedel proc. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 18:34 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Masoxik
Tohle dávkování bych rozhodně nedoporučil, dávkování při léčbě entizolem je napsáno zde ;-) rybicky.net/clanky/525-vnitrni-paraziti-u-tercovcu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 17:44 Muž Masoxik [12] - Cichlidy
Oprava: stranky jsou to tyto: www.wds.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 17:33 Muž Masoxik [12] - CichlidyRe: LiborSprysl
davkovani je dle navodu malawi.cz

nicmene vymenu vody jsem jen nezminil. vodu jsem menil vzdy po 2 dnech.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 17:25 Muž LiborSprysl [9015] Re: Masoxik
Řekl bych, že to dávkování je hodně špatné...2x denně 1 tabletu na třicet litrů bez výměny vody? No to by asi i slona udolalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2011 17:07 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – Predavkovani?
mam dotaz. nestalo se nekomu ze rybu predavkoval entizolem?
mam takovy pripad a nevim co si o tom myslet.

Mel jsem 7,5 dni oddelene v karanteni nadrzi 2 Auratusky (samice) a jednoho Zebru RED-RED kde jsem je lecil entizolem na podezreni hlistu. davkovani 2x denne 1tab na 30l
Ryby byly uplne v pohode cile. Nez jsem je vratil do hlavni nadrze k ostatnim rybam, tak jsem jim dal jeste pul tablety do krmeni. Pak jsem je prelovil.

ty dve auratusky se zacaly hned prat. Porad se postuchovali, ale nic strasneho. Samec je nakonec srovnal. Ale jedna znich tak po hodnine mela trhave pohyby v plavani a zacala se dusit. Je porad co nejblize hladiny. Asi po 3 hod jen lezi nahore na vystupku pozadi u hladiny a tezce dycha. Tyto priznaky by mohly odpovidat otrave, Ale co jineho by to mohlo byt?
Zebra RED-RED je taky vetsinou u hladiny, ale jinak zadne jine priznaky.
voda v karantenni nadrzi je ta sama z hlavni + vodovodni 6:4.
parametry vody skoro shodne, jen ph je v karantenni o 0.2 vyssi.
nemate nejakou podobnou zkusenost?
Pokud by to byla otrava doufam, ze to rybka ustoji a jatra ji to odbouraji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2011 10:21 Muž diskoclub [40] - Cichlidy
Já jsem tuhle nemoc měl u Geophagus Tapajos a použil jsem esha hexamita, za týden bylo po nemoci a za 14 dní jsem nepoznal, že byly ryby nemocné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2011 21:27 Libor123 Re: Deathbull
Neperou se to vím určo. Jsou klidní jen občas se pošťouchnou, ale žádné drama. Tak to spíš vidím na děrovku, ale jen pro jistrotu se ptám a čím léčit. ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2011 21:23 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Nebo jsou oba chytří a nastavují při soubojích hlavu místo tlamky. Zkus je pozorovat jestli to vůbec nemoc je. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2011 21:08 Libor123 – Podle mě asi děrová nemoc ale nevím.
Prosím o radu zkušenější chovatele. Moji samečci Akary potoční zničeho nic se u nich objevili na hlavě malé jako by pupínky a jeden sameček už má na hlavě propadlinu. Jedná se o děrovou nemoc či je to něco jiného. Prosím o radu a popřípadě čím léčit a jaké dávky na 450 litrové akva. Pro jistotu přeléčím celé akva. Pro úplnost dodávám tento problém je jen u samečků Akary potoční u 2 kousků aspoň prozatím. Předem díky za radu. Libor

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 19:10 Žena JJaanca [67] – Re: stetinka
Mám s modrou ramkou podobný problém. Nejdřív na hlavě bílé tečky, pak jedna větší boulička a teď je to vypadá jako děrovka. Zkoušela jsem jí léčit v karanténě, ale už jsem to vzdala. Jen doufám že to není nakažlivé, nechala jsem jí ve společenské nádrži.

rriki: Taky proto jich mám v akva třeba jen 50 a ne 200 jako zlatých nebo obyčejných.
Znamená to, že jsou modré náchylnější na nemoce víc než ostatní? Já myslela, že je to jen barevná varieta a jinak jsou stejné jak ostatní :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2011 19:18 Muž jirka.p [60] – Re: Bob66
Díky. Pustím filtr v kýblu.
Jirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 18:20 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: jirka.p
Je to nutné a dělal jsem to přesně takhle :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2011 16:54 Muž jirka.p [60] – Flagellol
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na filtraci při aplikaci flagellolu. V návodu se píše, že se mají vyjmout bilologické filtry. Je to nutné? Mám externí filtr TetraTec EX 700. Pokud to nutností je, stačí odpustit vodu z akva do kýble a filtr tam po dobu léčby nechat běžet?
Jirka

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 11:46 Žena Imii [45]
Tak moje akara je v pořádku. Vyměnila jsem 60l vody každý 5. den + jsem krmila mraženou stravou (okurek, mrkev + pangasius = nastrouhat a spařit) a po dírách ani stopy palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2010 22:10 Muž hf [54] – Re: stetinka
Modrý ramirézky jsou dost drahý na to, aby se jim dávalo živý krmení. Věř Rikkimu, ví co říká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2010 09:53 Žena stetinka [270]
Tak už je v pánu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 21:35 RAP
Hmm, tak si myslím, že by bylo lepší ji utratit, bohužel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 19:49 Žena stetinka [270]
Fotka k příspěvku aktuálně.. :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 19:19 Žena stetinka [270] – Re: Bob66
já se obávám, že tahle mě opouští, přestala jíst a straní se. Nad acriflavinem jsem se zamýšlela, ale nakonec jsem volila tu Eshu 2000. Ale na tu plíseň nějak nemá sílu, ryba už má na hlavě chocholku jako cirkusáckej bělouš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 18:47 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: stetinka
Před měsícem jsem měl také podobný problém s ramirézkou i když obyčejnou, jedno oko vyboulené a na hlavě nejdřív to vypadalo jako odřenina a pak se do toho dala plíseň. Zabralo přelovení do karantény častá výměna vody a přidání acriflavinu, trvalo to sice týden ale dostala se z toho :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2010 09:06 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Romy
No ta odpoved je vysvetlujici (jasne ze zduvodneni by asi bylo nad rozsah takove odpovedi), takze zkusim si o tom neco precist, pac jak zjistuji, vim o tomhle fakt houbeles. Diky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 22:07 Muž rriki [818] - Cichlidy – Re: stetinka
Já mám taky želivku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2010 21:35 Muž Romy [1822] - Cichlidy – Re: Designer
Karotenoidy,jsou dvě skupiny,karoteny(do červena) a xantofyly(do žluta) jsou vázány na tuky,které jsou většinou v podkoží.Při přesycení podkoží se zbarvuje i kůže.Tak se vybarvují všechna zvířata.
Nesmíme si plést ochranu před UV zářením zabarvením kůže,filtrem,s přeměnou karotenoidů na vitamín A,k tomu opravdu potřebuje sluneční záření.
Jednoduše,v mrkvi je karotenoid,mrkev sníme,karotenoidy se trávením dostanou do těla,díky slunečnímu záření se přeměňují a váží se na tuky,ve kterých se rozpouští.Jinak vitamíny A,D,E,K neumíme zpracovat.
Není to tak,že vitamín A je už v prvoproduktu,v tomto případě v mrkvi,je tam karoten,který dále tělo zpracovává na vitamín A.
Je tato odpověď dostačující? ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 9064x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1389-derova-nemoc--hexamita?od=91