Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojivo pod písek

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Hnojivo pod písek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 13:27 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Acinonyx
Pokud člověk chová citlivé rybky, je vždy lepší hnojení omezit. Prostě jsem se řídil návodem, jen jsem upozornil. V rostlinném akváriu je to samozřejmě jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 13:23 Acinonyx Re: Tudy
Tak tymto by som sa asi uplne neriadil.

Napriklad CuSO4 a KNO3 (a dalsie veci) su tiez pre vodne zivocichy toxicke, a i tak nimi hnojime. Vsetko zalezi na mnozstve. Osmocote je v zahranici dlhodobo odskusany a nikde som necital o ziadnom probleme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 13:16 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: rybickar
OSMOCOTE jsem koupil, přečetl návod a pak ho zastrčil do květináčů v obýváku. Na obalu měl psáno že má nepříznivý vliv na vodní organismy s dlouhodobými účinky, takže jsem si netroufnul ho dát do akvária. Ale jiní akvaristé to běžně používají. Osobně bych dal přednost jílovým kuličkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 10:55 Muž rybickar [16] - Společenské nádrže – Tablety s Osmocote nebo nic?
Zdravím, písek už pomalu a jistě bude položen... mám pár rostlinek (názvy jsou zhruba, zpaměti):
limn. sessiflora, douška, hydrofil. corymbosa, ludwigia, cryptocorina, Anubias, tripartita,

Mám koupeny tablety NPK s OSMOCOTE, ale nemusím je tam samozřejmě šoupat... Zajímalo by mne, zda se časem rozloží, rozpustí,... A jestli neuškoděj. Někde jsem četl, že se používaj i pro normální kytky... tak jen ať neudělám nějakou botu...

ty mrňavý kuličky bych po rozpuštění obalů tablet asi ručně nevybral:-D

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2017 04:37 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Z mého pohledu ideální akvarijní dno. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:59 Žena Amazonka [33] Re: romant
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:52 Muž ludvik [1082] Re: Amazonka
To platí o všem, co se pod písek strčí ... ať už je to od Dennerle, nebo od Zahradnictví Čepek. Na to se musí dát pozor. Proto je dobrá rada nejenom nemít moc hrubý písek, ale zároveň ho mít dost a ne jen dva centimetry. Já tam zásobní měl (jako začátečník) a problémy jsem s tím neměl ani při přesazování (alespoň ne velké). Prostě vysoká vrstva, jemná práce rukou a ne příliš časté vrtání v osazení ...
Stejný problém může nastat i u vychvalovaných kuliček - ony se rozpadnou a pak je člověk vytáhne i s rostlinou. Bordelu hafo. To už jsou lepší buď kapsle s Osmocote, nebo třeba Easy Life Root Stick.

Jíl je alespoň trochu "samonosný" a na rozdíl od těch ostatních se přímo do vodního sloupce moc nedostane.
Amazonka napsala: Tomu se mi nechce věřit. Vždyť to může do ty vody něco zanýst
A jak jsem zmínil již dříve z jiného důvodu - začátečník ať tam nedává radši nic. Také by mi bylo vlastně lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:39 Lapierre Re: Anthrax
Štěrk může být i z řeky,nemusí být jen z lomového kamene.Je takové nepsané,možná i psané pravidlo,že co je nad 4 mm se považuje za štěrk.Pod 4 mm písek. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:38 Muž Jifi [675] Re: Anthrax
Já si zase představím pod pojmem písek něco, co má zrnka o dost menší než 1 mm. To, co má ostré hrany, bych nazval drť a ne štěrk.

Mimochodem, když se těží štěrkopísek - má to ostré hrany?

Ostré hrany má to, co je drcené z kamene a neprošlo to procesem ohlazování v říčním korytě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 21:30 R Muž Anthrax [5067] Re: Jifi
Možná se zeptám blbě, ale když se řekne štěrk, tak si představím nějakou ostrou drť, posyp silnic atd. Možná to je ale jen moje fixní představa. ;-) Není na místě mluvit spíše o písku, když je řeč o zrnitosti 1 - 3 mm? Jen se ptám. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 21:12 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Jemnější štěrk, jak psal romant a do něho zatlač až úplně dolů jílové kuličky poblíž rostlin. A není potřeba to nějak přehnat s tím počtem kuliček.

Ten substrát je spíše pro pokročilejší akvaristy, kteří mají předem perfektně jasno v designu akvárka a umí vybrat rostliny a zajistit rovnováhu hned od začátku. Potom může být substrát fajn.
Ale pořád mně nikdo nepřesvědčil, že by byl o tolik lepší než štěrk a zrnitosti cca 1-3 mm v kombinaci s jílovými kuličkami + kapalným hnojivem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.08.2017 21:09 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Jenom cvičně, dej sem fotku toho štěrku.
Edit: Přečti si tento článek a opravdu tomu co se tam píše můžeš věřit. X-)
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:09 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Radši nebudu nic zkoušet :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:08 Žena Amazonka [33] Re: ludvik
coze :-O ne fakt??!? Tomu se mi nechce věřit. Vždyť to může do ty vody něco zanýst
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 21:07 Muž Jifi [675] Re: Lapierre
Hlavně je potom pořádná "sranda", když chceš přesazovat rostliny, protože tamta moc roste, tamta chcípe a chceš ji vyměnit za jinou, tahleta by mohla být jinde v akvárku ... a potom je to fakt sranda to akvárko přesazovat, když tam začátečník nacpal substrát ...
Zlatej štěrk :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 20:57 Muž ludvik [1082] Re: Amazonka
Ano, proč ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 20:45 Žena Amazonka [33] Re: ludvik
To myslíte že jako můžu dát do akvária pod kamínky jíl ze zahrady??????? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.08.2017 20:11 Lapierre
Myslím si,že 95% začátečníků(a já jsem nebyl jiný)neví vlastně pořádně,jak chce aby AQ vypadalo.A přesazuje a přesazuje.Když je tam ten výživný substrát,tak se při tom přesazování(záleží na jeho intenzitě)dostane do vodního sloupce nadmíra živin,no a pak je zaděláno na řasovou kalamitu.Pokud se neprovede dostatečná okamžitá výměna vody a to kolikrát ihned na druhý den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 17:39 Muž ludvik [1082] Re: Amazonka
Pro začátečníka má "hnojivý" substrát pod písek ještě jednu nevýhodu - on se jednou vyčerpá. A v tu chvilku začnou rostliny chřadnout. A začátečník to nemá šanci podchytit, poznat ... a řešit. Takže půl roku, rok to všechno funguje krásně - a najednou má další rok zabitý experimenty, proč to najednou nefunguje.

Spíš co se mi líbí je tam nacpat vrstvičku zahradního jílu. To je na furt, vyplavovat se to nebude a je vyřešené alespoň železo a nejspíš i ostatní mikroprvky. Ale pod hrubý písek bude problém asi i tohle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 17:05 Žena Amazonka [33] Re: romant
Tak dekuju, kdyztak se zeptam pozdeji ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 17:03 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Vždy to chce vybrat frakci aby rozdíl mezi "od-do" byl minimální, jako třeba doporučené 1-3mm, nebo 2-4mm(s tou pracuji velmi často). Šterk s podílem jenom jedné složky se snad ani neprodává, leda by si ho člověk vytvořil sám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:59 Žena Amazonka [33] Re: romant
Tojo, to je mi jasný. Mam tam teda dat mensi nebo stejnou zrnitost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:57 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Ano, zrnitost. ;-) Jinak když budeš mít frakcí :) více, dopadne to tak, že navrchu bude ta největší a postupně směrem ke dnu se bude propadat ta menší, to pro případ, že by jsi to stejně chtěla zkusit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:38 Žena Amazonka [33] Re: romant
Myslíte zrnitost 1?
Je mi to trapný, ale co je frakce stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:37 Žena Amazonka [33] Re: Acinonyx
Jo a ten jemnejsi mam dat pod tu hrubsi, nebo na ni? Nebo smichat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:33 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Frakci jenom jednu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:31 Acinonyx Re: Amazonka
Za mna idealne jemnejsi 1-3 mm, lepsie sa do toho sadi a nezapada medzi to tolko bordelu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:30 Žena Amazonka [33] Re: romant
Jojo, zvážím to a uvidím kolik toho mám. Kdyžtak jaký mám dokoupit? Jakou jemnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 16:27 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Bude ti stačit 15-20kg toho štěrku, tedy vytvoříš tím profil dna 5-7cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 16:11 Žena Amazonka [33] Re: Iceman
Diky za odpovedi, ale ja nemyslela ze je tam pul centimetru štěrku, ja myslela že ten štěrk má průměr půl centimetru smich
Takze pokud k nemu koupit vic štěrku tak jemnější? Nebo stejný? Nebo uplne neco jinyho
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.08.2017 15:58 Muž Iceman [96] Re: Amazonka
Myslim, že to neni dobrý nápad. Nad substrátem musíš mít dostatečnou vrstvu písku, jinak se ti bude vyplavovat. A to je problém.
Complete substrát jsem měl kdysi v akvarku a byl fajn. Loni jsem založil nové a dal tam substrát od Dennerle a zajizděl jsem akvarko pres 7 týdnů. Stále si to nechtělo sednout. Teď do nově založeného nano jsem žádný substrát nedal a budu to řešit Bivojem do dna. Takže misto substrátu ti doporučuji koupit ještě ten štěrk, aby jsi vubec měla kam ty kuličky Bivoje zahrabat, neb půl cm je hodně málo. Osobně je lepší mít vepředu alespoň 3 cm a vzadu klidne i 10 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.08.2017 15:52 R Muž romant [28001] Re: Amazonka
Jenom ty jílový kuličky, žádný další vymoženosti, to už chce mít trošku něco za sebou, tedy z mého vorezlejšího pohledu určitě. Takže štěrk, jako mezivrstvu třeba rozbít několik těch kuliček, přikrýt další vrstvou štěrku a je tzv. na sucho založeno. K tomu hnojhení do vodního sloupce a výměnám vody, ono je to vlastně 2v1, takže když se mění voda, tak se vlastně lehce hnojí, což pro začátek, kdy předpokládám zakoupený set, bude jistě dostatečné přihnojení. Další forma hbnojení je tzv. přes ryby a to jejich výkaly a v neposlední řadě z neskonzumovaného krmiva, ono vždycky tzv. něco zbyde, takže krmit posléze opatrně, zde platí že méně je více.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 15:43 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Ja vim, jsem hrozná, ale ještě mě napadlo, jestli místo těch kuliček nedát pod štěrk complete substrát od tetry. Taky proto, že mám toho štěrku ( 0,5 cm asi ) docela málo. Co si o tom myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 14:55 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Začni bez dusíkatého hnojiva. Po pár týdnech to vyhodnotíme :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 14:45 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Ten Rataj můžu koupit, ale ten complete profiplants nemají ve sklorex u takže ho neseženu :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 14:44 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
To jenom vypadá složitě :-)

Pro začátek bych začal těmi jílovými kuličkami (třeba Bivoj) - zamáčknout je blízko k rostlině, hluboko.
K tomu nějaké kapalné hnojivo - pro začátek raději max. 1/4 doporučené dávky, protože budeš mít málo rostlinné hmoty v akvárku.

Jak se dívám, tak to Easy life profito vypadá taky dobře, ale je bez dusíku. Tímto hnojivem určitě nemáš co pokazit.

Co se týká přidávání dusíku - tady záleží i na tom, kolik dusičnanů má voda, kterou používáš a jak intenzivně svítíš.

Ale pokud to zjednoduším - začni s těmi kuličkami + to hnojivo Easy life profito dejme tomu ve 1/4 dávce. Tuto dávku doporučuji rozdělit na 3 dílčí dávky za týden a přidat vždy s nově vyměněnou vodou.
3x za týden vyměň cca 1/4-1/3 vody (bez odkalování).
Toho hnojiva Easy life profito bych dával tak 1 ml na 100 l a to 3x za týden vždy s novou vodou.
Jak používám Rataj Colour Fe plus, tak toho se má dávat 50 ml na 100 l vody, takže se lépe dávkují i menší dávky.

No a uvidíš, jak ti kytky začnou růst - podle výsledku bude potřeba zvolit další postup.
Potom zase můžeš napsat, jak vypadají kytky, jak rostou, jestli máš nebo nemáš řasy a zeptat se na další rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 14:11 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Jojo, teprve ho chci založit.
Je to nějaký složitý, asi tam dám ty kuličky Bivoj.
Ale k tomu? Ještě něco tekutýho. Moc tomu nerozumím, udělá mi z toho někdo takový „shrnutí"? Jinak mooooc děkuju že se mnou stracite čas stydim
A co třeba Easy life profito?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 13:53 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Tou výměnou vody jsem měl na mysli samozřejmě to, co psala drvi - měnit max. 1/3 objemu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.08.2017 13:50 Muž Jifi [675] Re: drvi
1x týdně po zaběhnutí akvárka stačí, ale tazatelka chce akvárko teprve asi založit, jak jsem pochopil. Proto píšu častější výměny vody.

Já sám raději měním menší část vody 2x (3x) za týden, pokud si najdu čas a hnojivo tak přidávám častěji v menších dávkách. Ale hlavně v létě, když nejsem tolik doma, tak občas vyměním vodu až po 2 týdnech. Ale akvárko je dávno zaběhlé a jen s krevetkami, tak si to můžu dovolit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 13:47 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Děkuju, pořád se dozvidam nové věci palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 13:44 Žena Amazonka [33] Re: drvi
Děkuju, tak budu čistit 1× za týden a nějaké to hnojivo ještě promyslím. Asi zkusím to co mi poradil Jifi ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.08.2017 13:44 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Na CO2 Vital bych se vykašlal.
Ze začátku nebude potřeba odkalovat. Pokud to má být stejné akvárko, do kterého chceš paví očka, ta budou produkovat dost svinčíku. Odkalovat až poté, co tam ty ryby nějakou dobu budou.
Co se týká odkalování - tak s citem. Odkaluj vždy jen část dna a příště zase další část dna. Neodkaluj nikdy půlku dna a více. Odkaluj dno po částech - je to jako seriál :-)
Dno slouží jako biofiltr. Dochází v něm k postupnému rozkladu detritu. Pokud bys odkalila najednou příliš velký kus dna, dost tím narušíš biologickou rovnováhu v akvárku.

Tu vodu je hlavně ze začátku potřeba měnit aspoň 3x týdně (minimálně snad aspoň 2x týdně). Výměnu vodu můžeš udělat i bez odkalení.
Ale o tom tu jsou články pro začátečníky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.08.2017 13:38 Žena drvi [2963] Re: Amazonka
Odkalovat 2 x týdně je zbytečné. Za normálních okolností stačí 1x týdně vyměnit třetinu vody a každý 2. týden přitom odkalit dno. Hnojení Bioflorem - proč ne, ale při snížení doporučené dávky, jak píše Jifi. CO2 Vital je blbost, je to glutatraldehyd, který má údajně uvolňovat CO pro rostliny , ale jeho účinnost je zanedbatelná. Je to ale jed a moc neprospívá rybkám. Používá se v boji s řasami, tam svoje opodstatnění má - v aplikaci malého množství koncentrovaného roztoku přímo na porost ruduchy, například.
Pokud budeš chtít někdy dodávat rostlinám CO2, pak doporučuji dodávat ho jako plyn, jinak to nemá cenu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 13:27 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
Děkuju za výbornou odpověď, ale o čištění akva jsem měla představy takové, že budu odkalovat 2× za týden, maximálně a dám například přípravky bioflor a CO2 vital. Co si o tom myslíte? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.08.2017 13:13 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Pro začátečníka bych doporučil něco hotového, bez nutnosti míchat hnojivo. Já používám kombinaci ProfiPlants Complete Plus a k němu Rataj Colour Fe plus.
Když jsem měl malé rostliny, hnojil jsem třeba i jen třetinovou až poloviční dávkou. Když se rostliny hodně rozrostly, dávám klidně plnou dávku. Kapalná hnojiva se snadno dávkují.

Samozřejmě ale taky množství hnojiva záleží i na intenzitě svícení. Intenzivnější osvit = více hnojiva.

Na první pohled to vypadá složitě, ale doporučuji začít s menšími dávkami hnojiva (klidně i 1/4 doporučené dávky) a uvidíš. Pokud by ti začaly růst zelené řasy, uber hnojení a rychle vyměň třetinu vody.Pokud ti zelené řasy neporostou, klidně tak hnoj dál.

Pro začátek bych ještě doporučil rozdělit dávku hnojiva na 3 dny v týdnu a hnojit vždy po výměně vody (vodu měnit 3x týdně). Budou tak menší výkyvy v koncentraci hnojiva než kdybys hnojila jen 1x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 12:50 Žena Amazonka [33] Re: Jifi
A jaké krom těch kuliček byste mi doporučil hnojivo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.08.2017 12:45 Muž Jifi [675] Re: Amazonka
Jak bylo napsáno, štěrk je v pohodě.
Na substrát bych se vykašlal, pokud jsi začátečník. Je pravděpodobné, že budeš později rostliny přesazovat a se substrátem je to přesazování daleko náročnější.
Já bych naopak doporučil ty jílové kuličky s hnojivem pod kořeny - ale jen pod rostliny, které opravdu koření ve dně (tedy ne pod Microsorium, Anubias, ...). A ke kuličkám opatrně hnojit do vody.

Edit: rostliny rostou dobře i bez substrátu. Ale náročnější rostliny potřebují trochu zaběhlé akvárko anebo více znalostí při zakládání akvárka.
Bez hnojiva ty rostliny asi porostou o dost hůř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 12:45 Žena Amazonka [33] Re: vaaclav
Jojo, jen jsem chtěla vědět, jestli i když je to větší a nebude tam substrát ani hnojivo ani nic takového,jestli v tom dobře porostou nenáročné rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.08.2017 12:37 R Muž vaclav [15036] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Amazonka
To že to je koupené v akvaristice ještě neznamená že to není bez vápenece. Třeba všemi kupovaná a později vyhazovaná černobílá drť. Ta je určitě v každé akvaristice k sehnání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2017 12:33 Žena Amazonka [33] Re: Wanderer
Je to akvarijní písek, koupený ve sklorexu. A už jsme ho jednou v akváriu měli.
Ne, nesebrala jsem to někde venku :-D

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 4201x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9883?od=20