Egeria densa - pěstování
Starší reakce
Zasazení nebo nezasazení na její prosperitu nemá takřka vliv. Ale jen, že ji budeš muset při každém nebo každém druhém odkalování uvazovat znovu a časem tě to omrzí.
Když se jí dařit nebude je jedno jestli je zasazená nebo plave. Normálně ji zasaď a uvidíš, takhle ti bude stínit celé akvárium.

Takže myslíš, že zasazené se jí dařit nebude?
Je to dle mého názoru zbytečné kakání s tím. Ten zasazený konec ti tak jako tak brzy uhnije a budeš to muset předělávat.
Když ji necháš plavat a bude se jí dařit, tak ti začne na zem spouštět kořeny (vyrůstající z celé délky stonku rostliny) a to pak vypadá hodně zajímavě

O tom jsem taky přemýšlel, viděl jsem, že ji uvazují na kamínek..
Nebo osvědčená Horácomatka...

Nech ji napřed plavat - až se namnoží experimentuj ... je možné, že vůbec nebude v Tvé nádrží růst

... Jinak je varianta dat do malého květináčku spodní konec a zasypat štěrkem a celé uložit do dna - to určitě nevyplave ...
Ahoj,
chtěl bych zasadit 2 trsy Egerie do substrátu a chci se jen zeptat, jestli je lepší rostlinku svázat nebo stáhnou gumičkou, aby nevyplavaly její části. A případně jak hluboko se asi sází.
Díky

Starší reakce
Mně se zdá, že jí to v nové nádrži také zatím moc neprospívá a začínají jí odspoda uhnívat lístky, tak asi zkusím ustříhnout vršky a zasadit znovu

Starší reakce
Tak po návratu z víkendu můžu s jistotou říci, že se odumírání a rozpad zcela zastavily, a začala i růst, i když to se posuzuje trošku hůře, protože ji mám volně plovoucí.
No jestli jí fakt dělá dobře prerybnena nádrž, tak možná budu muset, plánuju tam jen hejnko perlovych danii. Já to prerybnovani nemám rád.
Jenom nezapomínej, až bude akvo v běhu, tedy krmení, ryby, výkaly atd. už to přidávání třeba nebude zapotřebí, ale ty na to jdeš přes hodnoty, ty si po pohlídáš, já spíš pro ostatní.

Včera večer jsem přidal 0.1 mg/l PO4 a ráno naměřil nulu, dnes jsem přidal 0.2 mg/l a v akváriu měřím 0.05. JBL testu celkem verim. Po 24 hodinách těžko soudit, ale zdá se mi, že se rozpad zastavil. V akváriu se netoci další lístečky. Jedu na víkend, jsem zvědav co najdu v neděli večer.
Moja skúsenosť je zase taká, že v akváriu "rozplávačka" nerástla a hnila napriek mimoriadnemu prerybneniu (chovná nádrž), až kým som špeciálne pre ňu nenasadil bočný reflektor, odvtedy rastie krásne. Lenže to pôvodné svetlo je naozaj veľmi slabé, Anubiasom stačilo dovtedy
No pokiaľ buble (pozor však, z urezaných / zhnitých stoniek bublú asi všetky rastliny bežne) a biogénne odvápňuje, svetla má habadej.
Světla moc nepotřebuje. Mi rostla ve 100 litrech i pod 40W žárovkou, která svítila jen pár hodin denně. Ale akvárium bylo hodně přerybněné. V normálně zarybněném už nerostla.

Tak dostal jsem okružáky a s nimi i nějakou Egerii v dobrém stavu, schválně jsem si změřil vodu, ve které přišla, a JBL test to nedokáže, je to mimo rozsah (fosforečnany) - takže si myslím, že by si nějaký ten fosforek skutečně dala - jdu to tam nasypat
BTW: světla nijak moc nemá, mám tam 2 T5 zářivky 24W, ale zapojená je jen jedna a navíc je to jetá trubice z šuplíkových zásob...
Ne, to je kyslík. A jde i z těch stále zdravých části. Navíc odvapnuje. CO2 tyhle kytce nechybí, dokud má k dispozici hydrogenuhličitan. Rostla mi kdysi i v akváriu na okně s plnou sluneční palbou a bez CO2. CO2 tam budu dávat asi jen v případě, že by ta Egerie zvedala pH nad vkus těch danií.
Uvidíme, udělám pokus s P a buď to bude lepší nebo horší nebo stejný. Dokud tam nejsou ryby jde o *****.
Podle toho co jsi psal ta kytka odchází a ty bublinky jsou z částí, který jsou odumírající.
Edit: To BO by mohlo ukazovat na větší světlenou palbu, tedy samozřejmě na nevyváženost světla a CO2.
To bych musel dávat jiný kytky, kromě té Egerie je tam 20 cm ceratophylla a troška mechu. Naopak, když se to nějak katastroficky zařasí, tak to můžu vypláchnout a jet znova.
Každopádně mě fascinuje jak kytka může soucasne výborně fotosyntetizovat a zároveň vubec nebýt schopna růstu.
Tak já nejsem kdovíjakej rostlinář, ale s fosforem bych si a zvláštěpak v nově založeným akváriu nic nezačínal. Já bych to udělal po sedlácku. Když nechceš růst, tak ať, za 2 měsíce bych se k ní vrátil a vidělo by se. Jestli krmíš tetraminem už teď, tak tam určitě nějakej fosfor dodáváš. Nechce se mě hledat to srovnání vločkovýho, ale mám tucha, že tetramin byl hodně nahoře v množství fosforu.
Mám trošku podezření, že by ji mohl chybět fosfor, ve vodovodě ho asi moc není a jbl test je křišťálově cisty. Dám tam špetku fosforečnanu draselného a uvidím.
Jo čerstvé, ještě bez ryb, i když no2 už na nule a krmim naprázdno tetraminem.
Aha, ono jde o čerstváčka, to by mohlo lecos vysvětlovat. V nově založených nádržích mě nikdy nešla, stejně jako třeba Valisnerka. Jo a pražská voda je širokej pojem, pokud vím, zdrojů je několik a v různých částech má voda různé parametry.
Voda je pražská vodovodní. V té jsem Egerii viděl růst už mnohokrát. Snad se to srovná se zaběhnutím nádrže. Ceratophyllum, které se tam dostalo jako asi 7cm kousek s tou Egerií má už asi 15-20 cm, nasazených několik postranních výhonků a vypadá luxusně, daleko bohatší a barevnější než ta původní část. Jenže já chci aby mi rostla Egerie. Chci tam perlová dánia, a u těch se udává, že rostlina podobná Anacharis/Egerii vytváří bohaté porosty v jejich původním biotopu.
Jde do kopru, nesedí jí tvoje voda.
Téhle kytce asi nerozumím. Bublá jako o život, v akváriu to vypadá, jako bych měl zapnuté vzduchování, plné bublin. Nekrmím jí CO2, takže listy stříbrné vyloučeným vápníkem. Ale celá ohnila, většina stonků je holá nebo vypadá jako okousaná, místy žloutne, vypadá asi stokrát hůř než minulou neděli, kdy jsem si ji přinesl z burzy. A ty bubliny lezou z těch ohnilých konců se žlutými listy jako by byl stonek hadička napojená na vzduchovací motorek

Starší reakce
tak tak. No skusim zajtra uvidime. Ked tak vyskusam konecne PMDD

V 45 rastie, ale tam má málo svetla, preto pomaly. Problém je 120, ak som dobre pochopil.
tak dusicnanov nudem mat skor vela ako malo teda spon si myslim. V 45 mam ancistrusov malych tam to je ako v hnojisku obcas. No skusim ju zasadit do strku uvidime schvalne ci to pomoze.
Tak neviem ako iným, ale mne často nové rastliny na začiatku rastú fajn, ako keby boli rozbehnuté od predošlého pôsobiska a až potom sa ukáže, čo u mňa. No možno sa naozaj niečo vyčerpalo, ona čerpá z vody a ostatné zo substrátu. Chcelo by to zmerať dusičnany a fosforečnany (ale hlavne dusičnany). Mne rastie dobre aj pri 10 mg/l, takže to by muselo byť fakt už na nule niečo. Svietim 12 hodín, to jej určite nevadí.
ona mi vtedy brutalne rastla az mi prerastla echinodorus, ludwigy, crypthocorynu ptoste rastla ako z vody.
Ale teraz totalny ubytok, rozpad, hnitie a ostatne rastliny normal.
V inych akva problem nieje. Mam ju zasadenu do dna v 45l pri 15w aquaglo a rastie si pomalicky a v 120 uz nic. Chapal by som to ak by bol problem odzaciatku ale prevo bajprv turbo rast a potom opak. Ziadna chemia nic nedavam do vody akurat dlhsie svietim denne o 1h. Ccca 8h
Dno nepotrebuje, ja mám v low-tech "rozplávačke" bez substrátu 2 mohutné trsy na maticiach len tak a rastú ohromne. Ale na začiatku mi hnila napriek nadbytku živín (nestíha míňať toľko, koľko vyprodukujú obyvatelia), chýbalo jej svetlo. Keď som špeciálne pre ňu dal zľava veľký reflektor, rastie veľmi dobre, tie trsy mám ležato a ona sa ťahá vľavo k svetlu. Hnijúce treba vyhodiť a ak sa neudrží ani pár malých kúskov, niekde je chyba. Vyzerá však úplne inak ako keď dám malé kúsky do experimentálneho malého hi-tech akvária, tam je mimoriadne široká, také špicaté dlhé "listy".
Starší reakce
U mě je to úplně jedno. Roste neuvěřitelně rychle zasazená i volná. Pořád ji musím zkracovat a protrhávat.
Já jsem si všiml, že Egeria densa aby rostla rychleji je lepší jí dát volně plovoucí než ji hned zasadit, to udělám později tak za měsíc.

Tak to funguje umně teda a už jsem přebytky i rozdával v okolí.

0
29.12.15 20:47 matějiček No rybky jsem tam pustil brzo ani jsem si to neuvedomil . A ptal jsem se jen abych vedel jestli ma cenu kupovat dalsi

jinak moc dekjji tu vzdy nekdo poradi atd..
Edit-Ok asi rybky dam do akva segry
Nikdy, nikomu v žádným akváriu neroste hned a všechno, čas ukáže, co poroste a co ne. Pokud souhlasí časový údaje v prezentaci, budeš mít teď hodně starostí s kvalitou vody, denně měňit min. 1/3 objemu, nekrmit, týden nikoho ničím a za další týden měnit obden a začít krmit malejma dávkama, sušeným krmením.
Tak za 2 dny chceš trochu moc ne?
Tak to jsi tam ty ryby pustil hodně brzo.
Egeria si bere živiny z vody, takže pro ni nemá ani smysl hnojení pomocí jílových kuliček do dna při zakládání akvárka.
Uvidíš, jak ti poroste. V zaběhlém akvárku bys s ní neměl mít žádný problém. Bez živin nevím. To uvidíš sám. Ze začátku bez hnojení rostliny hodně stagnují.
Mam ji 2 dny a rust sem ji zatim nespozoroval .a akvarko mam napusteno od 26.12. Takze nove zalozene akva.
On ji v akvárku má

To není drahá rostlinka,tak ji kup a vyzkoušej.Někomu pod tím osvětlením půjde a někomu ne.
Měkká voda jí vyhovuje.
Jak dlouho ji máš? Jak rychle ti roste?
Jak dlouho máš to akvárko? Vypadá dost nově.
Kryt je zespod cely bily a voda je meka jen nevim kolik presne a hnojit nehnojim nicim
Máš nad zářivkama odrazné bílé desky? V akvárku je pak víc světla než bez nich.
Pokud je máš, neviděl bych v tom problém. Mám akvárko jen o málo menší a osvětlení taky 2*18 W.
Jakou máš vodu? Jak tvrdou?
Hnojíš něčím, aspoň trochu?
Starší reakce
Právě pozoruji že rostlina vypustila výhonek ale ten nemá 4 listy na každém článku ale 3.
Starší reakce
Já bych to tak neřešil. Zrovna včera večer jsem se podíval na Egeriu v mojem akvárku a jak jsem ji sestřihnul a zasadil jsem cca 6 nebo 7 lodyh, tak některé rostou líp a některé stagnují. Ale celkově roste jak plevel tak nemám potřebu se tím zabývat.
Světla mají oba stejně(jsou přímo pod zářivkou a nad nimi nic není jen voda) a ten stagnující vypadal lépe byl zelenější a měl trochu delší listy ale není to důležité egerie roste.
Přidat reakci
1 ...... 9
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 14125x