Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Adaptace a aklimatizace nových ryb

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Adaptace a aklimatizace nových ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:50 xx pro JJaanca
Co odebrat jikry a přendat do kyselé vody jenom ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:46 Žena JJaanca [67] Re: xx
V původní vodě se jikry nikdy nevykulili, nepomohlo ani přidání výluhu, šišek, listů. To se mi právě povedlo až snížením Ph.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:39 xx pro JJaanca
Cichlidy nedělám, takže je můj příspěvek potřeba brát s rezervou.

Nedostatek kyslíku je na rybě lehce poznat - zrychlené dýchání, plavání u hladiny nebo u výpusti filtru.

Rozdíl v teplotě 1 st.C je nepodstatný, je v rámci chyby teploměru.

Ohledně pH - tady to nemůžu posoudit, ale u sumců se snažím pH zachovat vždycky stejné a hlavně nikdy nejdu pod 6,8. Chápu, že u cichlid to může být úplně jinak.

Ta voda v původním akváriu se pro tření použít nedá? Běžně to dělám tak, že vezmu 1/3 staré vody z původního akvária, přidám 2/3 čisté vody a nechám 3 dny běžet se zapnutou filtrací (fitr mám zaběhnutý z jiného akvária, má ve všech akváriích 2, jako zálohu). Maximálně tam přidám výluh nebo olšové šišky a dubové listy. Pak teprve přenáším ryby.

Když se rybám něco na vodě nezdá, reakce je okamžitá a zřetelná (=chovatel to na rybách pozná) a pak je nejlepší ryby vrátit do původní vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:34 Muž assasincz [9] Re: švíco
Já jsem to nedávno řešil tak, že jsem pytlík položil na hladinu asi na 30 minut pro vyrovnání teplot. Potom jsem jej rozstřihnul tak, že několikacentimetrový otvor ležel volně pod hladinou v místech, kde se dostává voda vytékající z filtru, takže se to míchalo dohromady. No a tak jsem to tam nechal ležet do doby, než si všechny nové ryby samy tím otvorem vyplavaly do prostoru. Takový postup mi vzhledem k rybám přijde nejméně "nucený", řekl bych. To, že se do akvária dostala i voda z pytlíku jsem neřešil, v akvaristice tu vodu braly z rostlinné nádrže, čímžtopádem věřím, že to minimalizovalo riziko nákazy. Krom toho mi běží i UV lampa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:20 Žena JJaanca [67] Re: xx
Ve vytíračce je ph 5,5,teplota 26 zbytek jsem neměřila a ve společenském je pH 6,5, teplota 27, je to v presentaci.

Kyslík - to mě nenapadlo, z pytlíku vyplaval ještě zdravej - nelapal u hladiny. I kdyby ho tam bylo málo, tak by se pak ve společenském dal dohromady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:03 xx pro JJaanca
Jaká byla voda v původním akva a jaká v novém? (pH, teplota a další parametry)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 13:00 švíco Re: JJaanca
Možná blbej dotaz, ale měl v tom pytlíku dostatek kyslíku? (několik hodin)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2011 12:18 Žena JJaanca [67]
Ráda bych se zeptala, pokud někdo vytíráte ryby a akvárku s jinými parametry než jsou ve společenském jak zvykáte ryby na přesun? Já jsem právě odlovila samečka Ap. agasizzi z vytíračky. Dala jsem ho o pytlíku, dala s pytlíkem do společenského a přidávala postupně vodu ze společenského. Byl takhle několik hodin, ale stejně to vypadá že přesun nepřežije.
Jak dlouho by mělo stačit na aklimatizaci? Mělo by to být několik dní? Nechce se mi pořizovat speciální akvárko kde jim budu míchat vodu na zvykání.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2011 08:35 Muž vlacek [402] Re: LiborSprysl
Zdravim, v podstate jsme se shodli, u obou druhu/rodu je lepsi byt opatrnejsi :-) To o tech latkach vypoustenych pancernicky jsem nevedel. Zkusenost s otiky jsem uvadel s rybami z vlastniho odchovu, kdy se rodi v jednom akvariu, ale je nutne je kvuli potrave stehovat do odchovny. Proste "to be on a safe side", pomalejsi adaptace i na typ vody neni na skodu, at uz vodu z "pytliku" potom do ciloveho akvaria preliju nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2011 08:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: vlacek
Něco jiného je pancéřníček a něco jiného otocinclus. Většina pancéřníčků vylučuje během přepravy látky, které dost zatěžují vodu, ba ji otravují. (Zřejmě úniková reakce organizmu na lovení.)Proto při přelévání je třeba být obezřetnější, aby ryby nešokovaly. V případě otocinklů je ten problém v tom, že ta ryba je většinou v dost děsném stavu - způsob lovení otocinklů a jejich transport k nám, je na hranici schopností ryb zvládnout takové zacházení. Proto jich často velká část padá již ve velkoobchodních firmách, zbytek dostane ránu v obchodě a pak je třeba s těmi posledními statečnými zacházet skutečně velmi obezřetně.
Doufám, že jsem váš dotaz zodpověděl k vaší spokojenosti.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 14:40 Muž vlacek [402] Re: Designer
Uprimne, ja to delam stejne, jde-li o ryby koupene, protoze to jsou jiz vetsinou vzrostlejsi kusy a ne nekolikatydenni prcci. Take kupuji ze zdroju, ktere znam a ryby od pohledu zdrave, takze prelevam i s vodou. Nicmene se snazim vodu v sacku postupne michat tak, ze sacek otevru a usti je u hladiny, takze do nej trosku samovolne priteka voda z akva a postupne se vyrovnaji. Po cca 10minutach ryby popozenu ven :-) Tak jak je prave na tech pytlicich :)
Otiky jsem uvedl spise jako limitni pripad, ktery se muze tykat i jinych velmi mladych ryb. Mam je totiz problem stehovat, i kdyz jsou vody dost podobne, zdrojova je naprosto stejna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 14:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vlacek
Verim ze zmeny parametru vody mohou udelat problem, navic popsany postup s dolevanim vody presne odpovida obrazkum na igelitacich pro ryby od Sera (tedy nepletu-li se ve vyrobci, igelitaky ma potistene i Tetra), a proc pusobit rybam rychle zmeny, kdyz mohou byt pomalejsi. Proto jsem odpoved hodnotil kladne.

Na druhou stranu, kdyz si nesu ryby od chovatele, vim ze jsou O.K., verim mu ze mu tam nic neradi, oba mame prazskou vodovodni vodu z blizke lokality (tedy vodu plus minus drobne), snazim se ryby co nejrychleji dostat ze sacku a nejmene jim ublizit, tedy nebudu je lit pres sitku, ale rovnou do akvaria hned po vytemperovani.

Tentyz pripad je, kdyz davam ryby do karantenky, a jsou koupeny v nedaleke akvaristice. Voda je pravdepodobne stejna vodovodni, teplotu srovnam, a v karantence bud onemocni a nebo ne, v te vode co jsem je donesl byly dost dlouho, aby to uz tak jak tak chytily. Tedy naliju je i s vodou.

Takze jiste ze neprotestuji proti tomu nejlepsimu a nejuniverzalnejsimu reseni, nicmene ve vetsine pripadu sam ryby naliju ze sacku do akvarka i s vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 14:02 Muž vlacek [402] Re: LiborSprysl
Proc se potom uvadi treba u pancernicku, ze mladi jsou velmi citlivi na zmenu pH? Osobne mam treba zkusenost, ze pokud dostatecne dlouho neaklimatizuji male otiky na novou vodu, 100% o ne rychle prijdu, i kdyz jejich starsi sourozenci jsou v dane vode v pohode. Pritom pH obou vod je v ramci rozsahu pH doporuceneho pro druh a v obou mohou trvale v pohode zit. Jde jen o tu zmenu. Mluvim o znene pul stupne pH (7.0 vs 7.5). Teplota v tomto pripade nehraje roli, protoze je shodna v obou akvariich. Na druhou stranu ovsem nemuzu vyloucit vliv ostatniho chemismu vody na umrti, to tezko dokazu. Nicmene opatrnost na zmenu pH se uvadi docela casto, proto si subjektivne myslim, ze je prave pH pri prelovovani problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 10:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: vlacek
Bude-li "dost rozdílné pH vody" v nádrži a v transportním pytlíku, tak většina ryb to stejně posléze nerozdýchá...Takže není moc co řešit. Pokud jsou to ryby, kterým vyhovuje voda v akváriu svými parametry alespoň přibližně a není možnost karanténovat, pak je třeba akorát dát bacha na teplotu - to je šokovka - a ryby lze vylít přes síťku a nelít do nádrže "cizí" vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.05.2011 10:32 Muž vlacek [402] Re: Designer
Rekl bych, ze takovy postup muze byt stale sokovou terapii co se tyka parametru vody vyjma teploty. Bude-li dost rozdilne pH vody prinesene a vody v akva, muze preneseni z jedne vody do druhe byt pro nektere ryby konecnou (zvlaste pro mlade rybky). Urcite bych do prineseneho pytliku pri vyrovnavani teploty take naleval urcity podil vody z akvaria pro postupne srovnani parametru s vodou, do ktere ryby pak pujdou. Potom je mozne ryby prelovit i sitkou aby se neprelevala voda prinesena s rybami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 10:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: bobik
Rekneme, ze neprelitim vody snizis moznost nakazy. Takze pokud to chces takto, a ryby nejsou velke, fajfkou je to v pohode, sitkou te vody pochopitelne preneses jeste mene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 10:14 Muž Yirka [9126] Re: bobik
Přinesenou vodu bych rozhodně do nádrže nepřidával. Při šetrném použití síťky by se rybce ublížit nemělo a tak je lepší po přivyknutí rybky na teplotu vody v nádrži položením sáčku na hladinu vodu s rybkou přes síťku vylít a rybku pak vypustit do nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 09:56 Muž bobik [15] Re: Designer
s tou karantenou to vím,ale bohužel na druhou byť malou nadrž není místo,byt 2+1,dvě děti,jedna manželka (:o(, ale když vyleju rybky z pytlíku do akva,tak jsem tady někde na foru zase četl,že se nemá vylívat voda z doneseného pytlíku,tak tedy prosím co je pravda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 09:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: bobik
Idealni je polozit ten sacek na hladinu jak je, nechat ho tam par minut (srovnaji se teploty), a pak z nej ryby opatrne vylit. A pokud je to jen trosku mozne, nejprve dat ryby do karanteny, je velice vhodne (pokud to neni od chovatele, kteremu verite).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 09:47 Muž bobik [15] – rybky do akva síťkou nebo skleněnou fajfkou?
ahoj,když chci dát nové rybky do akva z původního pytlíku,mám je tam přelovovat síťkou nebo skleněnou fajfkou,co je lepší,abych neodřel rybky?asi ta skleněná fajfka,je hladká....dik
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 12:35 Muž hardy [45] Re: netmenko
Vis co? Kasli na naky co2 a myslim ze to bude v poho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 21:49 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: invalida
Ustavprochore to trefila. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2010 21:19 S Muž invalida [3881] Re: netmenko
Já bych řek že máš přerybněno a normálně se udusili ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2010 21:11 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: netmenko
Kdyby uz byly nemocne tak s tim nebudou cekat az prijdou k tobe, a urcite by to nebylo stejne rychle u vsech sesti kusu, navic se ti to stalo i u dvou co uz si kupoval predtim (jak si psal). To by byla dooost velka nahoda ;-) A jestli mas strach z nemoci tak si zarid karanteni nadrz.

Koukni na ty odkazy od ustavprochore a jestli chces vedet do mas delat tak se spis zeptej v nejakem jinem tematu kde radi se zacatky. Jinak se pak nediv kdyz se ti to stane zase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 19:43 netmenko Re: ustavprochore
Podla mna uz boli chore a u mna sa uplne ....
Asi mas pravdu a teraz co mam robit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   31.07.2010 15:47 Žena ustavprochore [567] Re: netmenko
Tak já to trochu shrnu, ju?
20.6. t.r. jste založil nové akva, narval do něj kvantum ryb, skoro žádné kytky, pseudofiltr s téměř žádným objemem filtrační hmoty, na dno kamenolom, to vše zalil koktejlem hnojiv, přípravků proti řasám a dalších zázračných vodiček. A aby toho nebylo málo, zcela bez znalosti věci experimentujete s CO2. hmm Upřímně, nevím, čemu se divíte, být rybou, taky by se vám v tom akvárku nelíbilo.
Doporučuju pročíst aspoň tohle: www.akvarijni.cz/… a www.horacovoakvarium.cz/… , anebo ještě lépe nějakou starší českou akvaliteraturu (Frank, Polák,...). Čemu neporozumíte, ptejte se.

BTW: Jak přesně probíhala ta aklimatizace nových ryb, na kterou se ptala "katterinecka"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2010 15:03 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: netmenko
Muzes si zjistit jaky mas parametry vody a jestli tam treba nejsou nejaky kovy, nepouzivat zadny pripravky ani leciva, pokud to nebude nezbytne nutne. Jestli ma voda dobrou kvalitu (podle me tam mas az moc ryb, hlavne zivorodky ktery kazi vodu jeste vic nez jine akvarijni rybky. Mas tam maximalne 4 litry na jednu rybku a to ani neberu v uvahu jejich velikost, ani to ze cast objemu zabira zarizeni nadrze, a to je dost malo). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:53 netmenko Re: katterinecka
Tak potom neviem. Plavali normalne nic im nebolo. Uz to asi nezistime. Ale zaujimave je ze aj predtim som kupil 2 a dopadli tak isto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2010 14:51 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: netmenko
Zbytky toho pripravku tam muzou byt i po tydny. CO2 je v kazdym akvarku, zalezi jestli ho neni moc, ale jestli to nevadi ostatnim rybam a neplavou u hladiny a nelapaji po dechu, tak by to nemelo vadit ani ancistrusum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:45 netmenko Re: katterinecka
To tam uz neni, doslo, nemam a uz ani nekupim. Myslim ze je to co2. Su nachylny na co2?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2010 14:41 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: netmenko
Taky to mohlo byt z tech pripravku proti rasam co tam lijes. Ani bych se nedivila,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:36 netmenko Re: hardy
Takze dalsi 2 posledny odpadli. 6e v riti a riasy teraz budem asi jest ja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:30 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: hardy
nemusi tam byt jen rozdilna teplota, voda ve ktere rybky byly muze mit i jine paramtery nez voda v akvariu. Nektere hodne citlive druhy by treba bylo lepsi aklimatizovat i mnohem dele, ale zrovna ancici moc citlivi nejsou. Ale duvod proc umreli behem docela kratke chvile od vypusteni muze byt snad jenom v tom ze maji v akvarku spatne nebo jine podminky nez kde byli chovani predtim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.07.2010 14:23 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: hardy
Ako už bolo niekde spomenuté, to že ty s takým postupom nemáš zlé skúsenosti ešte neznamená, že je správny alebo bezpečný ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:19 Muž hardy [45] Re: netmenko
ja vzdy necham pytlik tak hodinu v akvarku a pak rybky prelovim ani nedavam vodu z akvarka.A vse v pohode pokazdy.Treba pred tydnem jsem si privezl rybky od chovatele v kybliku a dal jsem je hned do akvaria a vse v naprostem poradku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:16 netmenko Re: katterinecka
To robim vzdy. A je to jedno, teraz neni zima vonku. Ako ked nesies ryby cez zimu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 14:04 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: netmenko
a aklimatizoval si je? nechal si pytlik v nadzi nez se vyrovnaji teploty a pak po castech prelival vodu z nadrze do pytliku, a nakonec prelovil rybky z pytliku do nadrze? Taky je lepsi mit karanteni nadrz, ve ktere jsou rybky nez se daji do spolecenske nadrze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 13:53 netmenko Re: hardy
Ved toze neviem. 2 este ziju zatial.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 13:51 Muž hardy [45] Re: netmenko
tak to je divne,ale podle me jestli to nebylo zmenou teploty vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 13:50 netmenko – Náhla smrť
Dnes som kúpil 6ks prisavnikov ob. a po par hodinach padaju zo skla na dno ako hrusky uz 4 mrtvy,co sa to deje? ostatne ryby su ok

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2009 14:44 Muž pibor [9] - ParmičkyRe: Gerry
Tak dnes mě zemřela. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2009 15:48 GERRY Re: pibor
asi je vystresovaná z nového prostredia alebo ju kolegyne otravujuu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2009 15:19 Muž pibor [9] - Parmičky – parmička nádherná se shovává pod filtrem
Prosím koupil sem parmičky nádherné a 1 z nich se furt schovává pod filtrem a nevím proč.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 10:51 Muž BC/.Killer [4] - Mořské rybyRe: Mirek7651
a to si děláš srandu ? :-O do takového akva arowaru ???? coze no tím bych se moc tedy nechlubyl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.03.2009 00:35 Muž Mirek7651 [5] - Mořské rybyRe: JohnnyD
Fotka k příspěvku ;-) já jsem vždy hodil rovnou do nádrže a vždy OKčko... ;-) němaprobléma ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 00:01 Muž JohnyD [6] Re: bolek
Já nechávám rybky plavat v sáčku na hladině, aby si pomalu zvykly na vodu a pak je rovnou šupnu do akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 21:15 Muž bolek [5]
Já když dovezu ryby domu tak hlavně vyleju všechnu vodu ze sáčku a ryby jdou do akva a vždy to bylo bez problemu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 20:54 Muž jajaapaja [174] Re: She
A já včera dovezl Tetry jednopruhé a ty prozměnu ležely u dna.Ale ráno už byly v poho.Chvili to trvá než si zvyknou.Nejdřív převoz na burzu pak okolo šrumec lidí jak dobrejch.A zase převoz domů a nakonec novej domov.To by se jeden zjančil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 20:43 She
Mám trošku problém. Dneska jsem na burze koupila tři paví očka (sameček a dvě samičky). V akvárku mám už 11 neonek a jednoho ancitruse. Musím se přiznat, že i když jsem měla karanténní nádržku připravenou, tak šli všichni rovnou do velké (odskočila jsem si k dítěti a mému drahému muži bylo těch chudinek v sáčku plovoucím na hladině akva líto, tak je tam rovnou šupl). Vím, že to není ideální, ale když jsem na to přišla, už bylo pozdě zachraňovat. Nicméně budu doufat, že do akva nic nezanesou, ale starosti mi dělá sameček. Samičky se chovají normálně, ale on plave jen u hladiny, tlamičkou výš než zadečkem, nesnaží se přijímat potravu a plave dost zvláštně, pomalu a jako by mu to činilo opravdu námahu. Samičky se drží sice také výš u hladiny než jsem zvyklá třeba u neonek, ale připisuju to ještě stresu z přepravy a kdo ví co zažily ještě cestou na burzu a tak... ale sameček vypadá skutečně nešťastně :( Může se takhle projevovat stres z přepravy a zlepší se to? Nebo může být to podivné plavání normální u někoho s tak dlouhýma ploutvema? :P

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2009 16:57 Muž Yirka [9126] Re: Bubi200
Těžko něco doporučocvat co by se ti třeba nelíbilo. Jiné ryby dna jsou třeba pancéřníčci. Zkus si najet na atlas ryb, podívej se na krunýřovce a pancéřníčky a přečteš si, kteří by mohli vyhovovat tvým podmínkám.
Dále doporučuji přečíst alespoň tyto 2 články:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 4864x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9429-adaptace-a-aklimatizace-novych-ryb?od=101