Jaká je to skalára?
1 14.04.2009 21:24 zeck – Re: Horác
Takže mě chceš říct, že třeba takový xingu jsou vyšlechtěný ?!
0 14.04.2009 21:01 RAP – Re: Já
Milá Já, veškeré skaláry, které zmiňujete v dotazu, jsou
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska . Černá a zlatá jsou barevné varianty, XXL je míněna velikost. Jinak 5-7cm je běžná prodejní velikost. Oni v dobrých podmínkách dorostou i těch 15cm
.
1 14.04.2009 20:57 Horác [3942] zeck napsal: Já ale zmiňoval druhy ... Nejsou jen 3 druhy skalár proboha ... Možná tak jen v místním "atlase" ryb
Sorry, ale to co jsi vyjmenoval, to nejsou žádné druhy (druhy jsou opravdu pouze 3, takže ironie není na místě).
Blíže k taxonomii rodu Pterophyllum zde
www.cesky-cichlid-klub.org/… Nechci se do krve dohadovat, ale vedle Altum a Leopoldi existuje opravdu pouze Amazonská od níž je nepřebrně barevných variet-forem. Ty názvy jsou hlavně marketingovým trikem.
0 14.04.2009 20:42 zeck – Re: Yirka
Já ale zmiňoval druhy, né barevné variety
Nejsou jen 3 druhy skalár proboha
Možná tak jen v místním "atlase" ryb...
Pozor na rozdíl mezi formami a druhy. capko má pravdu v tom, že jsou opravdu jen 3 jím jmenované druhy skalár, na druhou stranu máš pravdu ty že barevných forem je "neurékom".
Pokud má skalára amazonská dobrou potravu a nádrž alespoň 50 cm, vůbec nehledej souvislost mezi barvou (černá,zlatá, přírodní, KOI-dalamtin) a velikostí. Vše je jen o podmínkách a všechny by za takových podmínek měly dorůst nejméně 15cm.
Opísal som tie druhy,ktoré zatiaľ poznám a čítal som o nich.
0 14.04.2009 19:31 zeck – Re: capko
A pak je ještě manacupuru, "xingu", "guyana", "peru altum"... atd
To jen aby si "já" nemyslel, že jsou jen 3 formy skalár
Starší reakce
Yirka napsal: Nějaký pořádek musí být, vytvářejí si mezi sebou hierarchii, natřásají peříčka.
U mě to dělají pouze samci, před spárováním a mezi třením, stejně vyhraje ted samej špekoun vždycky.. ;] druhá samička asi ještě neni dospělá, ale snad se jí ujme odpadlík.. ;]
0 13.01.2009 22:36 pjaja – obyčejné amazonky
jsou to obyč skaláry
Nějaký pořádek musí být, vytvářejí si mezi sebou hierarchii, natřásají peříčka.
0 13.01.2009 18:51 zeck takže mám divokou formu skaláry.
www.akvarista.cz/… ....
je to uplně poslední obrázek dole(forma pocházející z povodí Xingu).je to přesně ta stejná jako mám já,jak rudě červené oči,tak hřbetní ploutev do červena.teď nevím jestli to chápu dobře,myslim ssi že divoká forma znamená že neni nijak vyšlechtěná?to by bylo super.dneska semezi sebou všichni kousali,ale né nijak agresivně,ale spíš jako kdyby si hráli.4 se mezi sebou kousali a pátej skalár se koukal a pak se přidal taky:o)
Mít dobrý chovný materiál a vytvořit jim podmínky. Myslím tím, že je třeba mít několik rybek, nechat je dospět a vytvořit pár(y). Nádrž by měla být dobře udržovaná, přiměřeně zarostlá a spolubydlícími by neměly být stresující ryby. Skalár chce klid a pohodu. To je ke tření, pro samotný odchov to pak chce ještě další detaily, které lze zde na fóru lehce vyhledat.
Ještě k té vysoké teplotě-při ní ryby sice trochu rychleji rostou,ale jsou také choulostivější a dožívají se kratšího věku.
S tou teplotou ke 30°C si dovolím nesouhlasit. Skaláry bez problémů prospívají a třou se v teplotách od 25- 28°C.
0 12.01.2009 17:46 RAP – Re: jaa
Mezi námi, oni ti Pancéřníčci kropenatí, Labea a P.nádherná nejsou zrovna vhodní ke skalárům.
0 12.01.2009 13:58 zeck – Re: jaa
tak to se pak ale nesmíš divit.
0 11.01.2009 22:24 zeck – Re: jaa
stiri?
to budou asi čtyři....nevrtáš ce moc v tom akvárku?
0 11.01.2009 22:08 zeck – Re: jaa
a jak dlouho je máš?
0 11.01.2009 21:58 zeck – Re: Sadman
já je mám 2 dny a všude plavou,papaji a nádrž nemám taky zarostlou.nebudou spíš vystresovaný z ostatních ryb?
tak je hodně sleduj, esli nejsou nemocné, pokud se schovávají a tak... jinak to může být vodou, nebo tím nezarostnutím.. ;]
jaa napsal: chcem sa nieco spitat. Mam tri dospele skalare. Mam ich uz skoro tri mesiace a vzdy boli v pohode (nadherne ryby). Ale v poslednej dobe mam koli nim starosti, bo sa zacali strasne bat. Vsetkeho sa nalakaju a plavaju ako zplaseny, skovaju sa medzi rastlinky a vydu od tial az ked je nejaku dobu v miestnosti klud. A co je najhorsie pri som "uteku" sa obcas oskru o prekazky a su poodierany..........pozorujem to asi tyzden a pol. Presne pred takym casom som zdvojnasobil svetlo koli rastlinkam. Moze to byt koli tomu? co mam robit?
Řekl bych, že je to tím světlem, máš to celkově málo zarostlé, tak si možná připadají jako ve vitríně... ale kdoví.. ;]
Jinak moje skaláry jsou taky krapec načervenalé pod hřbetní ploutví, řekl bych že je to prostě forma divoké skaláry... ;]
Pro Skaláry neni dobrý moc světla. Jo může to být tím. Kup plovoucí rostliny - Pistia, Limnobium. Riccia, Salvinia ...
0 11.01.2009 20:45 zeck – Re: Yirka
právě že není.asi to fakt bude nějaká obyč skalára
Skoro určitě to jsou obyč. skaláry
0 11.01.2009 20:27 zeck fotka schválně přitmavená aby byla vidět ta hřbetní ploutev do červena.
No jsem z toho jelen. Podle mě je to kříženec mezi manacapuru a obyč.
Ale to je asi blbost, nevím. Vzhledem k té ceně myslím, že to je obyč...
0 11.01.2009 20:21 zeck – skalára
ahoj,potřebuju poradit.
koupil jsem si v pátek u nás v jednom zverimexu skaláry(zverimex,protože u nás nejsou žádní chovatelé),ale je to taková divná forma.
rybicky.net/nadrz/5756/3.jpg ...
myslíte že by to mohlo mít něco společného s Pterophyllum scalare manacapuru?
1ks/35kč a velikost tak 5cm vč. ploutví.hřbetní ploutev má lehce do červena.
děkuji
Starší reakce
Ok díky všem jsem zvědavej co to bude za mladé.
0 02.09.2008 07:13 JUMP Dole samec KOI jak řikáš a samice mramor - gold cop ( nebo gold head ) nebo jak se tomu ještě různě řiká.
Toho dole neberte to je samec Koi ale ta co ji převládá černá ja je dal dohromady a ted tam maj par malejch tak jsem zvědav co stoho bude.
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8449x