Filtrace přes aktivní uhlí nebo přes zeolit
Jak dlouho fitrovat po léčbě přes aktivní uhlí?
Starší reakce
bere živiny železo atd.. Ale právě z odsahu fora to není až tak zřejmé proto jsem položil tuto otázku.
Pokud je to pravda tak by se uhlí nemělo používat ani v nově založených nádržích.
Položte si otázku, jaké látky aktivní uhlí z vody adsorbuje a jaké živiny jsou s největší pravděpodobností za řasami v nově založeném akva.
Pak by mělo být zřejmější, zda, může aktivní uhlí riziku zařasení nově založeného akva zabránit, resp. nakolik je může ovlivnit.
Vracím se k tomuto tématu. ˇčistě teoreticky, když uhlí bere z vody pravděpodobně hnojiva. Je možné aby pomohlo při rozběhu nádrže? většinou se v nově založených akváriích objeví řasa. Tak mě napadlo že by uhlí mohlo nadbytečné živiny vštřebat do sebe.. co myslíte?
Starší reakce
Zeolit by neměl hladinu hnojiva nijak ovlivnit. Funguje jako přirozený iontoměnič a protože má poměrně velkou vnitřní velikost usazují se v něm filtrační bakterie.
No tak zatím jsem se z přízpěvků mnoho nedověděl, pouze to, že přes uhlí by se hnojivo mohlo zachytit, a co přes ten zeolit?
No na to se snad nedá nic namítnout. I když jsou akvária s minimem nebo s žádnými rostlinami. Příkladně africká jezera.
A není lepší se spoléhat na rostliny a filt mít na oběh vody a odstranění zvířeného odpadu?
A není lepší poskytnout bakteriím prostor v bioakvacitu než v zeolitu? Ale to už je asi věcí názoru.
no vidíš, aký som nevzdelanec
Myslel som že kúpov Zeolitu zvečším povrch pre "dobré baktérie" pre lepšie fungovenie filtru
Neřekl jsem že to není dobré jen zbytečné. Tedy při pravidelné údržbě akvária.
Tak podla teba nie je dobré používať Zeolit pernamentne?
Aktivní uhlí odchytává všechny rozpuštěné látky až do vyčerpání kapacity toho uhlí. Filtrace přes uhlí je nouzová záležitost pro odstranění otrav, léčiv a zabarvení vody a nemá, podle mě, smysl přes něj filtrovat permanentně. Totéž platí o zeolitu, který odstraňuje z vody amoniak.
0 11.01.2009 11:55 Aleš – Filtrace přes aktivní uhlí, nebo přes zeolit
Při filtrování přes aktivní uhlí, či přes zeolit se z vody odstraňují zbytky léčiv, nebezpečné a škodlivé látky, ale nezachytí mi tyto filtrační média i třeba hnojiva typu Tetra Plantamin, přípravky na úpravu či zkvalitnění vody apod?
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3589x