Mám tu jednu otázku k debatě .... možná trochu hloupá

ale o to by mohla být zajímavější debata
Může se Lsumec (obecně krunýřovec) utopit?
Na tuhle otázku mě přivedl můj gibbiceps a L95. Člověk si zvykne, že se chodí ve dne v noci sem tam nadechnout, u té 30ti centimetrové ryby už je to i hodně slyšet, jak když člověk popotáhne za pumpičku. Ale k jádru pudla, poslední dobou se mi konečně začala rozrůsta a hladině pistie, která už začíná tvořit celkem neprostupný porost, bohužel i na oblíbených místech, kde si sumci jezdí nahoru, což jim ty výlety poněkud znesnadňuje.
Ne jednou jsem pozoroval, jak s elegancí a stoickým klidem si sumci jednou nahoru, ale okénko volné hladiny se jim nedří najít a jak sekundy ubíhají, už o ten klid přicházejí, pohyb se zrychluje, sumci začnou trochu zmatkovat. Často se bez nádechu ještě vrátí dolů, aby odlákali pozornost, znovu to "promyslí" a do pár sekund vyráží znovu, z daleka né tak klidně jako poprve, ale panika to ještě není.
Nakonec nějakou mezeru najdou, nebo si jí vyrobí, a je po problému. Samozřejmě člověk nedopustí aby to došlo tak daleko že se jim to nepovede, ale je to jako u labyrintek které bez přístupu k hladině odchází? Z literatury z popisu sumčího zařízení vyplívá tento mechanismus jako pomoc v krizových momentech (příliš teplá voda, přečkání v blátě a vlhku atd.), né pro stálou potřebu, maximálně výpomoc.
Jak je to tedy v praxi? Setkal jste se s tím tedy někdo ?
(hodnoty vody při pozorování popsaného jevu:
teplota 26
pohyb vody dostatečný
vzduchováno, i když né nijak mohutně vzhledem k 800l objemu vody
NO2 neměřitelné , v nevhodné vodě tedy problém nebude, nebo ho nevidím)