Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

L-sumci

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
L-sumci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 23:28 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Plecos
To mě navozuje otázku, je vůbec možné vykrmit takhle velkého panáka, řekněmě 30+, z těch drobných importů co se sem hrnou ve velkém??? (samozřejmě myslim kus který nění poznamenáný ani cestou ani chovem)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   03.12.2014 20:54 Muž Plecos [325] Re: Plecos
Fotka k příspěvku Dnes večer jsem přelovoval samce panaka, měl jsem z toho trošku obavy, ale šlo to krásně.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2014 20:41 Muž Plecos [325] Re: radim
To je proto, že Peruánci hážou pod L90 dokonce tři druhy. Místní názvy možná trochu budu komolit, nechce se mi to hledat přesně:
L90a - Ojo chico - pravá L90
L90b - sacha mamma - ve skutečnosti úplně něco jiného - L351
L90c - papa pleco - L203
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 12:53 S Muž invalida [3881] Re: radim
www.l-welse.com/… tady jukni ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 12:31 radim
díky, to bude on :-)
no koupil jsem ho pod onačením L090
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 12:25 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Plecos
Jak na to koukám, tak máš hele možná pravdu coze Zrovna dneska jsem na ně koukal ve stejném zdroji odkud je radimův dřevoruvec ( takže minimálně stejná zásilka) a celkem to na tu 203 sedí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 11:03 Muž Plecos [325] Re: radim
NO já bych řekl, že doma máš spíše L203, ale z hlediska velikosti to je celkem jedno... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2014 10:11 radim
www.neotropicalfauna.com/…
img.21food.com/…
Hledal jsem něco o L090 a toto hovádko na mě baflo :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 21:21 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: invalida
Konečně diskuse pivo Taky si myslím že by se neutopil, třeba by na to časem i dodělal ale jen souhorou faktorů.... Myslím že by vážně začal jen šetřit, vlezl si do proudu aby žábrami prohnal více vody s menší námahou.
Zkoušet to nebudu :-D Ale je pravda, že co se týče práce a prohlížení mimo vodu, jsou eLka jedny z nejlepších ryb palec Usušit se jen tak nedaj ... taky sem párkrát po půl hoďce najednou viděl kocoura jak obchází vyházený jeskyňky z akva a poslouchá co se to tam mrská ... Ještě že je tak blbej že se toho bojí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 21:12 S Muž invalida [3881] Re: radim
Velký dělám celej den a taky se najde zapadlouš. ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 20:40 radim Re: invalida
jeden apuerec mi doslova vylezl z kořenu, až po cca dvou hodinách a zuřivě se začal mrskat na igelitu palec vůbec jsem nevěděl, že tam je a to dělám kontrolu baterkou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.11.2014 20:38 S Muž invalida [3881]
Vydrží bez vody několik hodin...to asi bude ta funkce. Když se zasekne a klesne voda, třeba. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 20:34 radim
Hansel napsal:
Může se Lsumec (obecně krunýřovec) utopit?

odpověděl jsem na konkrétní otázku :-P

NE, neutopí se, jen si chce přilepšit. Hlavní dýchací orgán jsou pro něj žábry. Že má nějaké "funkční střevo" je jen jeho bonus, který mu zajišťuje v přírodě přežít zhoršení podmínek a že je to v Amazonii s vodou, jak na houpačce. Můj osobní názor ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 20:26 JoKa Re: radim
Tak jasně, že znervózněl, když nenašel co hledal, tam kde obvykle nachází, najde jiné místo...
Ale Hanselova otázka, alespoň já ji tak pochopil, byla, jestli když všeobecně rybám, s přídavným střevním dýcháním, zamezíš definitivně přístup k hladině, jestli se utopí. Už se to kdysi řešilo v jiném vlákně a tak nějak nevyřešilo...
Ty myslíš, že ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 18:51 radim Re: Hansel
Podle toho jak to popisuješ byl zmatený, že jeho nadechovací místečko není na svém místě :-D tak začal být neklidný... Aspoň tak mi to příjde :-) nevěřím, že by se utopil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 18:00 JoKa Re: Hansel
Já si myslím, že zamezit jim přístup k hladině, definitivně, tak se dřív nebo později utopí. Nebude to tak rychlé, jako u těch labyrintek, ale dřív nebo později se to stane...
Znovu zdůrazňuji, že si to pouze myslím, vyzkoušené to nemám a zkoušet to nebudu... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 17:59 jamajcan Re: Hansel
Jasně,nechtěl jsem kritizovat. :-) Jen je to u nich normální,tak jsem byl zmatený,že Tě to zarazilo.Druhá část otázky:Když to přídavné dýchání využívají,tak jim to je asi ku prospěchu.Takže bez té možnosti,se přidýchnout,jim to asi bude chybět. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 17:55 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: jamajcan
Nepochopil jsi mě, Já přesně vím co mají za ustojí, dokonce to i zmiňuju a srovnávám s labyrintkami.
Jen spekuluji, do jaké míry je to pro ně za normálních podmínek nezbytné.

Pane Šprysl, sem tam si u mě cvaknout vzduchu opravdu dojedou, je to jak když člověk foune brčkem,jinak jsem v klidu, beru to naprosto za normální, sumci mi prosperují a naopak to beru jako celkem zábavný aspekt jejich chovu, jinak samozřejmě loudění dobrot u hladiny je klasika ... ten můj gibbiceps si hraje na skimmer celkem často :-D Hlavně když tam hodím koretru, to on vážně rád ty zbytky co se nepotopí a hromadí se na krajích výztuh akva smich

Moje otázka byla vážně spíš ze zajímavosti, zda by zamezení přístupu k hladině dokázalo sumce dostat do problémů. Sám si myslím že by spíš následoval útlum, snížení aktivity aby šetřil, když si nemůže přilepšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 17:37 jamajcan
Pancéřníčci i některé druhy krunýřovců,mají vyvynutý pomocný dýchací orgán,v podobě silně prokrvené části střeva.Používají ho tak,že vzduch v podstatě polknou a proženou ho trávícím traktem a tím si přikysličují krev.Jako chovatel L sumců,bys to měl vědět a nebyl bys tak překvapený ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 17:34 Muž LiborSprysl [9016] Re: Hansel
V normání nádrži, kde ho nic nenutí k přidýchávání spíš slídí po potravě, než po kyslíku...buď v klidu Jeníku ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2014 17:27 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrý
Mám tu jednu otázku k debatě .... možná trochu hloupá :-D ale o to by mohla být zajímavější debata :)
Může se Lsumec (obecně krunýřovec) utopit?
Na tuhle otázku mě přivedl můj gibbiceps a L95. Člověk si zvykne, že se chodí ve dne v noci sem tam nadechnout, u té 30ti centimetrové ryby už je to i hodně slyšet, jak když člověk popotáhne za pumpičku. Ale k jádru pudla, poslední dobou se mi konečně začala rozrůsta a hladině pistie, která už začíná tvořit celkem neprostupný porost, bohužel i na oblíbených místech, kde si sumci jezdí nahoru, což jim ty výlety poněkud znesnadňuje.

Ne jednou jsem pozoroval, jak s elegancí a stoickým klidem si sumci jednou nahoru, ale okénko volné hladiny se jim nedří najít a jak sekundy ubíhají, už o ten klid přicházejí, pohyb se zrychluje, sumci začnou trochu zmatkovat. Často se bez nádechu ještě vrátí dolů, aby odlákali pozornost, znovu to "promyslí" a do pár sekund vyráží znovu, z daleka né tak klidně jako poprve, ale panika to ještě není.
Nakonec nějakou mezeru najdou, nebo si jí vyrobí, a je po problému. Samozřejmě člověk nedopustí aby to došlo tak daleko že se jim to nepovede, ale je to jako u labyrintek které bez přístupu k hladině odchází? Z literatury z popisu sumčího zařízení vyplívá tento mechanismus jako pomoc v krizových momentech (příliš teplá voda, přečkání v blátě a vlhku atd.), né pro stálou potřebu, maximálně výpomoc.
Jak je to tedy v praxi? Setkal jste se s tím tedy někdo ?

(hodnoty vody při pozorování popsaného jevu:
teplota 26
pohyb vody dostatečný
vzduchováno, i když né nijak mohutně vzhledem k 800l objemu vody
NO2 neměřitelné , v nevhodné vodě tedy problém nebude, nebo ho nevidím)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2014 10:08 Muž Plecos [325] Re: Danielkosta
Na ifauně na ně zrovna včera dal inzerát Milan Tichavský. Doporučuji se obrátit přímo na něj. Za sebe můžu napsat, že odchované zebry patří k odolnějším L-sumcům (ono těch háklivých nakonec zase tak moc není :-)). Začátečníkovi bych je ale do takového objemu, byť jednodruhová nádrž, spíše nedoporučoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2014 22:00 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Danielkosta
Zkušenosti s nimi tedy nemám, ale do tak malého objemu bych si je rozhodně netroufnul pořídit a ještě přemýšlet o odchovu. Je to náročná ryba už jen na chov a už jen ta otázka něco malinko naznačuje. (nechci tě nijak urazit, jen píšu jaký z toho mám pocit). Jinak zebrám bych klidně podstrojil 200 litrů s předimenzovanou filtrací, vedenou jako holonádrž s trubkami, kořeny a tak dále a pořídil do začátku tak 10 kusů minimálně. Nebude to s nima sranda a prakticky žádný prostor pro chyby. Promysli to pořádně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2014 21:53 Danielkosta – L 46 ,akvárium
Dobrý den rád bych si koupil mladé zebry okolo 3-4cm .mám akva 63L čistý objem asi 54 L voda přizpůsobená pro chov + se zabudují ukryty (trubky) akvárium osázeno rostlinami . Mám v plánu koupit si 5 kousků později je zde i odchovávat ,chci se zeptat zda je pro ně akvárium vhodné pokud pujde o druhovou nádrž ,zda je možné je chovat v takovémto objemu.

Kosta :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 02:26 - Re: Hansel
Môj tip: V pravo hore samica,tie dva samce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2014 22:51 JoKa Re: Hansel
Fousy zrovna u tohoto druhu nejsou moc markantem, to spíš až fakt v úplné dospělosti... Já tipoval hlavně podle velikosti a také prsní ploutve. Ten dole je má takové protaženější, rovnější a špičatější, kdežto ty "holky" je mají viditelně menší a více zaoblené... Navíc ta první "brva" (nevím jak to pojmenovat) prsní ploutve u našeho "domnělého samce" je viditelně tužší a širší, trošku jako u thoracatta...
Ale jak jsem psal, pouze hádám, toto jsou markanty, podle kterých tak hádám...

Edit: možná plácám úplné blbosti, ale takhle na mě ta fotka působí. Sám je nemám, tak píšu fakt jen svůj dojem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2014 22:37 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Urtman
Je to zajímavé, tipy jsou +- stejné s mým původním. Já tedy od začátku hádám: spodní samec a hodní holky, jsou stejného stáří, napovídá tedy i velikost a co bohužel vidět nemůžete a co mi k tomu napovídá, jsou jiné proporce přes bříško, vyšší hřbet. Ale jsem rád že to tak nevidím sám, i když jsou to jen spekulace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2014 22:08 JoKa Re: Hansel
Já bych tipoval, že kluk jen ten dole, nahoře holky... Ale také jen tipuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2014 23:32 Muž navik [908] - SumciRe: Hansel
Pokud bych si mohl zavěštit, pak bych kousek dole tipoval na kluka, nahoře vpravo na holku a nahoře vlevo bych si ještě počkal (ale přiklonil bych se ke klukovi, když už bych si tipnout "musel").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 23:12 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: sux
Vůbec ne, někdy jsou chlupaté po obvodu i samice u obyč ancáků a zrovna u L213 josou samice schopné mít porostlou plamu jak kde jaký samec.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 23:05 Muž sux [117] - AmerikaRe: Hansel
já myslel že štětku na hubě mají u držkolezů jen samci :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2014 22:35 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrý
Fotka k příspěvku Je to sice poměrně nekvalitní fotka a jsou to ještě mlaďáci (největší 9 cm, ti dva menší kolem 8), takže teprve začínají s rozdílama, ALE zkusí si někdo pro zajímavost tipnout pohlaví ? Tedy podle tvaru těla a hlavně hlavy, což je tady vidět.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 20:30 Muž Plecos [325] Re: Hansel
Sám jsem nejprve napsal, že samice má asi špičatější hlavu, a tím svým tipem jsem si to teď sám vyvrátil, ale prostě mi to tak přijde.
Dejte tomu všeci dva roky. Ono se to pozná, až to bude sedět na jikrách ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 14:00 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: radim
zkoušel jsem už předtím nejde to, ono to tu adresu přepisuje nějak blbě, když si všimneš tak v tvých kopiích je i mezera, což je blbost (stránka to má asi ošetřený a bloklý kvůli autorskejm právům a zneužití, ani URL samonýho obrázku nejde vzít) . Nicméně L25 jsem si našel, tu fotku taky a vím přesně co myslíš. To je to jak jsem psal, že čím víc hledám a čumím na to, ti víc tápu smich

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:55 radim
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:52 radim Re: radim
nechápu nejde to... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:51 radim
www.planetcatfish.com/… (l025)&image_id=2178
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:49 radim Re: Hansel
to samé mi to udělalo u toho co jsi posílal do sz, nevím proč to blbne musíš označit i ten zbytek za tím :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:45 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: radim
To každopádně, ale hele je to dobrý, do roka bysme měli vědět výsledek asi :-D Hlavně že to žije a roste. (ale ten link nefunguje)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:27 radim
www.planetcatfish.com/…
ale pokud je toto samice, tak už fakt nevím a určovat to u těch našich prcků je jako hrát ruletu pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:24 radim Re: Hansel
za měsíc ho znovu vyfotím :-) no nechám se překvapit X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:04 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: radim
Radime potvrdil a nepotvrdil :-P Těžko říct když není s čím porovnat, a třeba na poslední fotce (tmavá vedle pravítka) zas tak špičatý nejsou, ale samec by to být mohl. Když u tebe hrozně klame že máš ty fotky děsně detailní a to pak i obyč ancák je samá bodlina :-D
Co si tak myslím ohledně mých myslím, tak větší kousek bude samec, menší aspiruje na samici, i ten tvar prsních ploutví by odpovídal už tuplem že má o půl cm míň a přesto je má oblejší a širší než "doufám samec" .... Samozřejmě by to bylo strašně super mít pár, ale takovou kliku mít stejně nebudu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 13:01 radim Re: invalida
ty držky máme proti babám všichni takové kostnaté smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:55 S Muž invalida [3881]
Podle mě ta hranatější hlava je kluk...asi stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:50 radim
Fotka k příspěvku 3.9.
ať je to co je to jsem spokojený...roste cca 1cm za měsíc
krmím sladkovodním i mořským planktonem a různým hikari nejen pro eLka
nakonec žádná spešl strava, ikdyž to bylo v plánu hmm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:49 radim
Fotka k příspěvku 24.7.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:49 radim
Fotka k příspěvku 16.6.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:42 S Muž invalida [3881] Re: radim
Vidí ale soudit si netroufá...je to celý takový vošajstlich ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:42 radim Re: Hansel
:-D takže mám samce, teď jsi to potvrdil smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 12:40 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: Hansel
A ještě jednu věc jsem našel, potažmo vypozoroval. Nevím jestli se to dá brát vážně, ale snad na všech fotkách párů rodu Pseudacanthicus má samec (už v mladším věku) lehce protaženější prsní ploutve, zatím co samice je má oblejší.
Je to jen z mého pozorování, takže posuďte sami zda se to dá nebo nedá brát vážně, ale třeba tady u dospělého páru je to vidět celkem dobře. Znatelné je to i u původního odkazu u těch mladých.

www.planetcatfish.com/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 52 53

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 81287x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9310-l-sumci?od=424