Aquaclay ground
Ja mam Aqua Clay asi rok. Do meho 60l akva jsem koupila Aqua Clay stare dno a pri napousteni akva se voda neuveritelne zkalila. Bohuzel jsem dno menila odpoledne a rybicky i kdyz se jim to asi moc nelibilo, museli do zakalene vody... Rano byla voda vicemene cista a vsechny rybicky prezily
Musim rict, ze s novy dnem se dari rostlikam vyborne. Vyborne zakorenene a rozrustaji se novyma vyhonkama..
Planuji nove 240l akva a vidim to take na Aqua Clay, jen resim kolik litru si mam objednat. Uz si nepamatuju, kolik jsem toho dala do ty 60l. Soro bych typla, ze na 240l akva potrebuju 30l Co myslite?
A nase ancistruse jsem prejmenovali na "hrabose"
U sveho korenu porad hrabou... a take se zahrabavaj navzajem.
Jediny problem je, ze jednou za cas presouvam material z popredi akvaria do zadu, nejde udrzovat sklon.. Premyslim jak to vyresit v novem akva, mozna pomoci "terasek" z kamenu?
Starší reakce
ja ty plavajici zrnka parkrat prelil varici vodou a sedli si....
mám jej u dvou akva, a jsem spokojen. nemohu po něm chtít zázraky, ale rostlinky drží, odkalování probíhá jako v jiném akva. v nejhorším použiji kámen na zatížení a po zakořenění odstraním, nebo použiji horácovu matku.
rostliny krásně vyniknou.
zrnka, která si nesedla při propírání jsem odstranil a použil je jako náplň komory do vnějšího filtru.
ja vytrval, odkaluju strikackou, ale ja mam miniakvarka....
Já trpělivost ztratil po 4 měsících. Už to nešlo, Z koníčka se staválo při čištění peklo. Mám tam štěrk z flexi a super.
je to o trpelivosti... prvni par tejdnu je nejhorsich... piskorky mi sice pomohli vyhnat vzduch a skvele kyprej, takze mne netrapi sirovodik, ale nektery kytky jsem sazal denne, nez zakorenily....
chce to hodne velkou trpelivost, nebo ho tak mesic zalejvat varici vodou....
Už jsem to tu někde psal. Mě se AC líbil a líbí, ale by pro mě nepraktický a údržba krevetkária byla pro mě utrpením. Při odsávání mi vyletělo 80% kytek ze dna a pak jsem jen klel. A tak šel AC pryč.
v nouzi se da docela snadno odsat
rozhodnutí je na tobě, záleží, jaké rostliny s jakým kořenovým systémem tam budeš dávat, kolik tam bude padat kalu, jak budeš často odkalovat...
jak se ti to designově hodí...
je to na tobě.
no ten spad ma az tak netrapi,ale ta vyska.ved ked to zrovnam tak to bude cca 10cm.nie je to moc?
klidně to srovnej, taky jsem se pokoušel o sestupný povrch, ale akva nebylo moc příjemné na pohled a 3D dojem jsem z toho fakt neměl. jakmile jsem dal dno vodorovné, dostalo akva reálnou hloubku-skutečné 3D. že se všude doporučuje spád, to vím, ale jsem jiného názoru.
Mozna by nebylo od veci srovnat to do uz roviny ted...
no reknu ti to rovnou moc se to neslehava a spatne to drzi svah..... schvalne si to pak zkus prokyprit pinzetou.... uvidish ten bublinkovej efekt... behem pul roku se vetsina poru zaplni vodou a trosku "zteskne" a tim prohrabavanim napomuzesh i stratifikaci
Tak som stravil vikend zakladanim.Vcelku sa to dalo.Len mam pocit ze je tam toho asi trochu moc.Vpredu 7 a vzadu 12cm.Kolko to asi polahne?Alebo treba odobrat?
Starší reakce
cerveny zakal si sedne, kdyztak ho muzesh pak odkalit a pocitej ze asi pul roku trva nez si "sedne"
proste jak ma vekou porovitost tak v tech porech se drzi vzduch a proto je tak lehkej.....
0 17.11.2009 16:13 Niky – Aquaclay ground
Teď jsem taky zakladala AQ s timto dnem, neboj, ono to sedne. Zkus zapnout filtr a do rana jse voda krasne pruzračna
Nejspis protoze to je lehky substrat.
co tym myslis "...len si treba nan zvyknut..."
...az tak "docista" to nemusis - ono to sadne - inac vyborny substrat...len si treba nan zvyknut...
pozri vyssie pisal som tam svoju skusenost.
Prosim vas o radu.Prave prepieram aquaclay a stale je cervena voda.Da sa to vobec preprat docista?Kolkokrat to treba? Dik.
Starší reakce
tenhle se mi fakt libi a koukala jsem na ten druhej z flexiobkladů a postovne je o dost vysi
verim ze do mesice bude voda cista a rybickam i rostlinkam se bude darit
Právě v tom je obrovsky rozdil s piskem z flexiobkladů...Absolutně bez problémů při zakládání..Kytky nádherně drží a rostou jako o závod....Ovšem nevím jak to vyjde s cenou..??
rostlinky pracne zasazeny voda do pulky a uz na vsecko kkaslu
je tady kolem obrovsky neporadek ale sem tak unavena ze skoro nevidim na obrazovku.. dekuju vam za radu
Já bych ještě dopustila akva tak do 3/4, pustila tam filtr a jen tak volně tam dala rostlinky, když se jim v lavóru nelíbí, rybky nechala v kýblu, když jim to nevadí, a šla do hajan
Neboj ono to sedne a vyčistí se to, někdy to trvá pár hodin někdy pár dní, záleží jak dobře to člověk propere
ne pod akva ale pod Aquaclay, je to dost lehké, pokud budou nějaké čilejší nebo hrabavé ryby často něco vyhnou, nedrží to v tom tak dobře jak ve štěrku, nezakořeněné rostlinky vyplavávají-pokud o ně zavadí nějaká čilá ryba nebo tak - a sázení taky není sranda, nejlepší asi použít pinzetu s rovným hrotem.
Jak myslis to pokud nemam nic pod akva?
No ja som dno iba premyl v sprche, horucu vodu som nepoužival. Podľa mna zbytočne. Len sadenie rastlin bude zabava, pokiaľ nemaš nič pod AQ.
jj to znám, co mi dalo vyprat akadamu od prachu, ale stejně u ní vždy zůstane-je to jíl sušený na slunci a drolí se
dekujii
ted me to zabere hoodne casu nez to vyperu tak aby to nezbarvovalo vodu
tak jdu zas pokracova
ne ne neboj se, klidně ho pořádně proper. Aquaclay žádný živiny nemá je to jíl pálený za vysokých teplot a tudíž neovlivňuje vodu, ale rozdíly jsem tu už psal, viz můj příspěvek v tomto vlákně z 10.08.09
0 24.09.2009 13:25 l3nka [13] - Rostliny Tak mi dnes prislo dno aquaclay ground.. nekde to tady bylo ze ho mocite do horke vody.. vazne tomu ta horka voda neuskodi? a jak dlouho to mam minimalne mit ponorene aby mi vsechno nevyplavalo
Edit: prave jsem to namocila a celkem dost to pousti ...
neuniknou nejake dulezite ziviny kdyz to budu prat tak dlouho dokud to nebude ciste?
Starší reakce
Nejlepší dno je takové, které není pro rostliny vidět.
Celé roky se nemusí ani odkalovat...
Jak jsem už psal rostliny mě rostly velmi dobře, ale za ten rok se mě to docela okoukalo a při odkalování taky nic moc
Echinodory když zakořenily tak byl problém je vyndat ale stonkovky bez matek plavaly každou chvíly, když se okolo nich prohnaly větší rybky
Teď mám fujizunu a podruhé bych ji také nekoupil, připadá mě dost velká (zrnitost)
Vedel jsem, ze rozbourim ci pobourim diskuzi... mluvim vseobecne, ne pro pestovani rostlin, ikdyz i o tom se da polemizovat...
Eff, chytry chlapec doplnil
...no ja sa nechcem hadat ale Aquaclay ground je na pestovanie rastlin 100pro lepsi...tomu ver...
Má pravdu ten chlapec... Snad by se dalo dodat "Nejuniverzálnější dno"
Neni to nejlepsi dno
, mohl bych oponovat, ze to nej dno je kremicity pisek spravne zrnitosti
l3nka: mozna v souvislosti s timto dnem narazis na odkaz vedouci k Liaporu. Je to stejnej "previt"
.
prostě to chce trpělivost(ať už při nasákávání vodou nebo sázení) a horácovu metodu jinak je to nejlepší dno
Rostliny v něm rostou skvěle
Nevýhoda je že je lehký a sázení rostlin vyžaduje pevné nervy, popřípadě Horácovu metodu, přivázat rostlinu na železnou matku
Starší reakce
Ja mam toto dno už rok. Ja som s nim od začiatku spokojny. Pri založeni som dal na spod stare dno a navrch aq.A nebol ziaden problem, rastlinky som zasadil az do stareho dna a tam nebol problem s drzanim rastlin. Akurat par kuskov mi plavalo navrchu, ale nebolo toho az tak vela. To co plavalo neskor padlo na dno. Nemal som voec ziadne problemy. Riecny piesok co som mal predtym mi robil len problemy s riasami a podobne. Tu takmer nezasahujem, odkalujem tak raz mesacne a aj to nie vzdy.Kazda rastlinka ktora sla dnu sa ujala a pekne rastie. Panciernici sa v dne pekne hrabu ale nerobia ziadne problemy. Takze ja do kazdeho dalsieho akva odporucam aquaclay ground, dal som ho aj do krevetkaria mojej priatelke. Tam slo cisto len aq ale uz z mojho akvaria nasiate vodou. Drzalo hned rastlink, a osobne sa nam obom paci ta farba. Nie je to sito cervena, je hnedooranzova.
přídám i svou zkušenost s aqua clay. založil jsem akva s tímto dnem(pouze nové dno)(co při praní plavalo jsem hned posbíral a použil do svého vnějšího filtru jako náplň) a nějaký ten měsíc trvalo, než se nastolila rovnováha. zprvu bylo dno výrazně do červena, později spíše do hněda! rostliny, které nechtěly držet kořeny jsem zatížil kamenem a po zakořenění jsem kámen odstranil. odkalování nebyl problém. zelená barva rostlin krásně kontrastuje s barvou aqua clay a tak i menší rostliny vyniknou. když se mi to okoukalo, a už jsem si říkal "vyhozené peníze"(štěrk na ostatní akva jsem si naosíval sám ze sousedovy hromady), akva mi prasklo(chyba akvaristy) a byl jsem nucen všechny neonky a siamky a šneky a ancistrusy(prostě základ) přelovit do akva s obyčejným štěrkem na dně. ale byl jsem překvapen, že to jaksi "nebylo ono" neonky nebyly tak kontrastní, rostlinky s rybyčkami ztratily na kráse. a tak nyní lepím nové akva a znovu se pokusím o stejný vzhled.
já se s aquaclay ground hrozně nazlobila,plavalo to,při čištění jsem to neustále nasávala,po čase mě to přestalo bavit a po neustálém vylovování jsem aq založila v podstatě znovu,vše jsem vyndala a dala to pryč a koupila opět černý štěrk jemný a dno jbl.
Plave jeste spolehliveji, nez liapor.
Když to tu tak pročítám napadá mě jediná věc. Zlatý říční písek!
Přidat reakci
1 ...... ...... [5] 6 7
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16636x