Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozdílná teplota

NápovědaFórum » Technika » Topítka 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Rozdílná teplota
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 22:08 Muž hf [54] Re: Štěpán
Jo, to je vlastně pravda. Nicméně platit 36 kč za každý den s teplotou v místnosti 16°C bych osobně moc nechtěl. Moje rybyčky mají 24, přes den to udrží i v zimě osvětlení (220W), v noci topítko 200 W (průtok, Hydor). A na ten zvuk sepnutí relé v topítku už jsem pomalu alergický...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 21:49 Štěpán Re: hf
Ono to nepoběží pořád, v tom výkonu je rezerva, ale takový průměrný příkon 200-300W tam asi bude. Možná i víc.

Zima je asi hlavně jenom v zimě, ne celoročně... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 21:45 Muž hf [54] Re: Štěpán
To je bratru 36 kč denně jen za topení, filtraci a svícení nepočítaje, pěkných 13.000 ročně za topení. To bych asi zvážil přesunutí akvárka někam, kde je vyšší teplota...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2010 21:42 Štěpán Re: lumpik007
lumpik007 napsal: Jak velké topné těleso použít?
Pro 300l akvárium a rozdíl teplot 10° je potřeba topení s výkonem 300W, 15° 500W (2x250).

lumpik007 napsal: Nerad bych honil topítko 24h denně. :-(
To se docela dobře může stát. 16° je opravdu málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2010 20:37 lumpik007 – Rozdíl teplot - rady, zkušenosti
Chtěl bych umísti cca 300l akva do místnosti, kde bývá min. teplota 16°C. Teplotu vody požaduji cc 28°C. Zadní a jedna boční strana akva bude zateplena. Má někdo zkušenosti s tak velkým rozdílem teploty a s vytápěním akva? Jak velké topné těleso použít? Bude to reálné a ekonomicky únosné. Nerad bych honil topítko 24h denně. :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 22:16 Muž Diego [72] Re: Miras
200W , tom bych nic nehledal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 22:05 Muž Miras [111] Re: Diego
Teď až mě napadlo jak je silný ten Jager? jestli vůbec akva vytopí. Možná když ho přendáš jinam do menšího tak bude fungovat lépe, ale je to jen spekulace, podle mě za zkoušku určitě nic nedáš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 21:58 Muž Diego [72] Re: Yirka
Proč má Jager takovou cenu nevím,já jsem ho koupil už s akvárkem....

Samozřejmě,že je nejjednoduší vyměnit Jager za Atman,ale pak se mi tento rozdíl teplot vyskytne v jiném akva. :-D
Už bych to neřešil... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 19:07 Muž Yirka [9196] Re: Diego
Asi si libuji v jednoduchých řešeních. Tak proč nepřehodíš mezi nádržemi Jäger s Atmanem? Jinak Jäger opravdu nemám, ale nechápu pak jeho drahotu když je neceloponorný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 16:06 Muž Diego [72] Re: Yirka
Nemyslím to špatně,ale asi jsi v životě neviděl topítko Jager. :-) Je tam stanovená max. hladina,takže otočit to nemůžu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 15:48 Muž Yirka [9196] Re: Diego
Tak dej to topítko vzhůru nohama abys dostal termostat níže....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 15:34 Muž Diego [72] Re: Yirka
Zapnuté zamostřejmě je. ;-) Jde o to,že topítka Jager mají termostaty úplně nahoře.Tím pádem tam je 30C,termostat nezapne a tak to funguje.
Před chvílí jsem na zkoušku pustil filtr na plno a voda se promíchala...Akorát terčovci měly rozcvičku. :)
Mám tedy na výběr 2 varianty:
1)Zvýším trochu průtok,roztřikovací rampu dám směrem dolů a hned vedle topítko....
2)Dám do písku výtok z filtr.Podle rady Peta.

Takže můžete tento problém skončit.
Dík všem za rady! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 15:34 Muž Miras [111] Re: Diego
Tak mi to nedalo a taky jsem vyzkoušel, akva 250l, výška 70cm, filtrace atman-at201 a bublifuk, čili žádnej zázračnej honič vody tam nemám, akva při hladině i u dna 30C. Něco musíš mít špatně ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 15:17 Muž Yirka [9196] Re: Diego
Popravdě řečeno se mi ten rozdíl 5°C při normální funkci topítka v obytné místnosti (předpokládám že na rozdíl údaje v profilu je funkční) nepozdává. To topítko máš tedy zapnuté či ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 15:02 Muž Diego [72] Re: filipsi
U hladiny je 30C a u dna kolem 25C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 14:37 Muž Pet [59] Re: Diego
Proudění bude pomalejší, ale rovnoměrnější. Rybám to nevadí, teplota v různých částech akvárka se vyrovná, a rostlinám to pomůže.
Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 14:36 Muž filipsi [1297] Re: Diego
Ja bych nejdriv zkusil teplomerem, kolik ten rozdil ve skutecnosti uvnitr akva dela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 14:19 Muž Diego [72] Re: Pet
To je nápad,díky.Určitě to vyzkouším. ;-) Ale ted mě napadlo,nebude voda v akva kolovat ještě pomaleji? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 14:17 Muž Diego [72] Re: filipsi
Ten rozdíl je u přes noc,tedy bez tepla světla...A je to takový rozdíl,že stačí sáhnou na sklo u hladiny a dnu a krásně to cítíte.Proud je dost zeslaben kvůly terčovcům cca na 100l/h,možná mín.

Topný kabel jsem dokonce do 300l akvárka plánoval,ale kvůly ceně jsem to zamítl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 09:07 Muž Pet [59] Re: Diego
Na vyústění filtru nasaď hadici, která bude mít v sobě dirky. Hadici polož pod písek. Dosáhneš tak proteplení dna, okysličení dna a tudíž ze dna uděláš jeden velký biologický filtr. Mám vyzkoušeno, funguje perfektně. Blíže jsem to popsal zde: akvarium.napady.net/…
Petr
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 08:47 Muž Breathlless [6] Re: Diego
Namířit výtok fitru ( nebo jeho část ) směrem dolů ke středu a tak aby voda proudila na topítko , distribuce teplé vody se ti zlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 08:40 Muž filipsi [1297] Re: Diego
A co topny kabel? Ale pokud je ve 200l hodne znatelny rozdil teplot nad dnem a kus pod hladinou, neco je spatne (to by se ta voda v akva skoro nehybala). Zkus merit s vypnutymi svetly. Pokud meris se zapnutymi, muze ti mereni ovlivnit IR od osvetleni.
Jinak za beznych okolnosti nemyslim, ze by bylo spatne ze maji pod hladinou trochu tepleji nez na dne, je to podle me prirozene, vsichni jiste zname z koupani v lete v pomalu tekoucich rekach a rybnicich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2009 07:03 Muž Diego [72] Re: Usine
Ted je sání u dna (přesně tak 5cm nad dnem) ,výtok u hladiny.Pod akvárkem je 2cm polystyren,je to vidět na fotce.

Takže co píšete,já už mám nebo jste to myslel jinak? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2009 22:00 Usine Re: Diego
Dej pod akvárium 2 - 5 cm polystyren. Sání dole a výtok do rozstřikovací rampy těsně pod hladinou.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2009 21:02 Muž Diego [72]
Zdarec,
v pondělí budu rušit 200l akvárko s terčovci kvůly výměně skla...Tak když už akva budu mít znovu prázdné,tak bych chtěl mít všechny nedostatky dodělané např. co2,proud vody,laoyt apod.

Hlavním a podle mě pro terčovce důležitým nedostatkem u téhle nádrže je,že u dna má značně nižší teplotu vody než u hladiny (samozřejmě,že zákonitě teplá voda je navrchu a studená dole),ale mám tam externí filtr Tetratec a chtěl bych pomocí proudu z filtru tu vodu promíchat.Ted je sání u dna,výtok u hladiny....Topítko mám Jager.

Jak mám nastavit sání/výtok?Máte nějaký fígl?Také s toho akva nemůžu udělat výřivku.....

Díky za rady. ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2008 11:05 Dušan2 Re: Romy
Ten teploměr s alarmem je dost dobrej palec . Jinak doma mám topení ad třech vírobců a ani jedno nesouhlasí, prostě nastavit požadovanou teplotu a pak donastavit podle teploměru ( který by měl být na druhé straně než topení). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 18:57 Muž deathfoe [58] Re: Romy
U mě bylo nepřesné vyhlášené topítko Jager, místo 25°C topilo na 27°C, a když jsem ho "seřídil" tím jejich slavným korekčním kolíkem, tak jsem si pak s tím musel několik hodin hrát, aby to vůbec nějak topilo, teď mi to topí na požadovaných 25°C, ale když nastavím třeba 30°C, tak mi to topí pořád 25°C, no jediné plus je, že je spolehlivé a teplotu drží pořád přesně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 14:40 Muž vencisimo [7] Re: PetrC
no, vono by to možná chtělo přečíst si návod, kde to píšou, že to má toleranci +-2°C, a podobný je to i s teploměrama, taky tam sou odchylky, takže když chceš teplotu co nejpřesněji, tak více teploměrů a průměrovat, jinak rybám je to jedno, jestli maj 25 nebo 24, takže ta přesnost stačí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 14:27 Muž Yirka [9196] Re: PetrC
Rozdíl mezi teploměrem a stupnicí popsal Dahák velmi názorně. palec Pokud je tam rozdíl 2°C, není to žádná tragedie. Nejpodstatnější u topítka je, zda dokáže vytopit na potřebnou teplotu, kterou si kontroluješ teploměrem a hlavně, zda ji dokáže udržet. Pokud ano, můžeš být v klidu.sám mám Atman 100W, rozdíl ve stupnici na topítku a teploměrem je 1,5°,ale pracuje naprosto spolehlivě. Ono také když máš topítko na jedné straně a teploměr na druhé, těžko se to dokonale sladí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2008 12:33 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: PetrC
Rozdil mezi stupnici a teplomerem je pomerne markantni :).Kdyz das do vody teplomer tak ti zmeri teplotu vody ale zkus dat do vody sklenenou trubicku s nakreslenou stupnici :).Stupnice na topitku ti ukazuje na kolik stupnu ti topitko akva vytopi kdyz ho na ni nastavis.To ze je atman nepresnej +- 2° je bohuzel fakt mam jich nekolik a vsechny jsou mimo v ty toleranci 1-2°.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 12:25 R Muž Silent [5949] Re: PetrC
Teploměr ukazuje teplotu okolní vody, kdežto stupnice na topítku ukazuje nastavení termostatu. A to je třeba u většiny výrobků brát s rezervou. Orientuj se podle teploměru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 12:23 Muž Romy [1839] - CichlidyRe: PetrC
Správně jsi napsal,,měla" ;-) Atman je Made in China,tak bych té přesnosti moc nevěřil.Můžeš být rád,že vůbec topí.Spolehni se na normální teploměr...i když,i tam jsou rozdíly několika °C.Řeším to několika teploměry a pak průměrem.Jinak to nejde,pokud nechceš investovat do dražších mašinek,třeba tento od Hagena. www.zoo-hobby.cz/…
Edit:Ono ani u renomovaných výrobců nemáš jistotu,že to není z Číny. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 12:14 PetrC Re: Dahak
No a jakej je teda rozdíl mezi teploměrem a stupnicí??Ta stupnice na topítku by přece měla ukazovat teplotu okolní vody ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 12:08 marsz Re: Dahak
Možná záleží, jak se podaří do těch teploměrů nalepit stupnici. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 11:55 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: PetrC
Teplomer tam neni jen stupnice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 11:53 PetrC Re: Mrakoplash
No podle mě je to jen nalepovací teploměr kterej je zevnitř trubice viz obrázek www.happypet.cz/…
Ale asi se budu řídit podle kalsickýho teploměru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 11:47 Muž navik [908] - SumciRe: PetrC
Věř teploměru (i když na karanténě mám 3 a každý ukazuje jinak ale je to +/- 0,5 st.C,) číslo na topítku beru jako orientační stupnici pro nastavení a doladění teploty pomocí teploměru a přidání/ubrání na topítku. Samozřejmě pokud je zajištěno řádně odvádění tepla od topítka pomocí proudění vody.
edit - jak píše Mrakoplash - neukazuje teplotu (neměří ji) jen je pomůckou pro orientační nastavení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 11:45 R Muž Mrakoplash [1776] Re: PetrC
Na topitku se teplota nastavuje tam snad teplomer se stupnici neni ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2008 11:43 PetrC – Rozdílná teplota
Koupil jsem si topítko Atman 50W.Po vložení do akvária a počkání jsem zjistil rozdínou teplotu na mém rtutovém teploměru a na topítku .Sic to jsou jen 2°C.Teploměr je přesně u prostřed.Neví někdo na jakém principu to topítko ukazuje teplotu(nebo v jaké části je umístěn ten termostat) a mám se řídit to co je na teploměru nebo na topítku??

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1921x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8886?od=51