Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení Resun probíjí

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Osvětlení Resun probíjí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 16:30 Muž Fiffa [0] - Živorodky
Ahoj,
mám dvě osvětlení Resun na akvárku - bylo mi prodáno jako Akvarijní osvětlení (letos v září)... Zkoušečku teda nemám, ale po vypnutí nic nebrní a nic nepozoruju... Mám se i přes to bát? (já moc elektrice nerozumim, ale doufám že je to ok, protože sem s tim ještě žádný problémy neměl). díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 13:11 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
aha tak vy už jste celkem pokročili s tím zkoumáním .. No otázkou je jestli se člověku vyplatí se hádat do krve a nebo si říct moudřejší ustoupí , vzít si to světlo a dát kamarádovi elektrikáři... Jo tááka žábky :-) já jsem to chtěl taky kpovat tohle světlo a dát gekončíkovi , ale pak jsem zjistil že lepší a příjemnější v terárku bude halogen a tak jsem to udelal úplně jinak... Nicméně jednu zkušenost ti povím. Nám se jednou na výrobu vrátilo svítidlo - zářivkové asi po 3 letech - podle výrobního kódu od nějakýho prodejce s tím že to zkratuje a že to je asi blbe zapojený. No koukali jsme na to jak telátka, bylo to najednou rpopojený úplně jinejma drátama než jaký se u nás používaly, bylo to zapojený do zkratu a byla na tom vyhořelá tlumivka :-) poslali jsme to zpět že to s naší fabrikou nemá nic společnýho a všechny naše svítidla musely projít výstupní kontrolou a tohle by teda rozhodne neprošlo ... Takže někdy jsou bastlíři i sami prodejci...
No každopádně když už ten Váš resun měl technik otevřený tak seriózní je to dát dohromady opravit to , říct je to tak a tak a hotvo , a ne zas zavřít a vrátit s tím že jste do toho zasahovali ... Ale jak říkám , nekdy to za ty nervy ani nestojí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 13:09 Žena Eliška [38] Re: krysikmouse
Nicméně si myslím, že za email na ČOI to stojí.
to neczuz: Určitě bych hned osvětlení odpojila a už nezapojovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 13:07 neczuz Re: krysikmouse
Svítím žabičkám, vlastně spíš kvuli kytkám. S prodejcem jsme měli až do teď výborné zkušenosti. Světlo otevřené bylo - technik prý mluvil o zásahu do přívodního kabelu. O zásahu asi není pochyb. já jsem si 100% jistá, že jsem s tím nic nedělala. Jediná varianta, kdy mohla být proveena úprava- před naší koupí (bůh ví co s tim soudruzi v pekingu dělali, nebo nějaký vrácený nebo reklamovaný výrobek, který prodali nám), nebo po předání k reklamaci, ale to si nedovedu představit proč by to dělali (jedině, že by to technik zfušoval a hodil by to na nás, ale to snad ne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 13:04 Muž krysikmouse [11] Re: Eliška
ted jde o to jestlis e na čoi nemusí posílat jen nový a zrovna vadný výrobek... i když to vlastne ten resun je , a nebo podat jako podnět k přezkoumání bezpečnosti výrobku. popsat ty trable atd . A jestli si třeba ty zkoušky zajistí čoi sama... Každopádně si koupit svítidlo nad akva , dělat údržbu a bejt zacachtanej dotknout se nekde utoho topení tak to může bejt pekná prda :-). I když si pořád myslím že fáze na telese toho svítidla nebude .. ale člověk nikdy neví :-) je to jko s čínskejma žárovkama na stromek :-) z 1O vzorků nevyhoví ani jeden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 12:59 Žena Eliška [38] Re: neczuz
Jak píše krysikmouse, s blbcem nic nenaděláte, nicméně bych to ohlásila na ČOI, tady jde minimálně o zdraví, ne-li o život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 12:50 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
No jak říkám , provedl bych pokus s tím uzeměním. Jo tak s tou reklamací to je asi problém no , pokud se najde blbec prodejce tak s tím nehnete. Každopádně jak by asi pozanl že jste do toho zasahovala ? to by se musel podívat dovnitř jestli tam nenajde nějaké stopy po přepojování drátů, nažvejklý šroubky atd... ale to stejně nic neřeší :-( jetli je to vůl tak s tím nic asi nezmůžete , pak jedine se obrátit přímo na dovozce .... a to možná taky bude problém, nebo možná to dát zase na reklamaci a až by to bylo tak přijít zrovna ze zkoušečkou nechat si to rozsvítit a dát tu fázovku zase na ten kdyt a ukázat mu jí:-) a nebo pak jedině než se trápit a nervovat tak oželit těch pár stovek co jste vynaložila za světlo a nechat si to od odborníka předělat, zkontrolovat popřípadě opravit ... a příště si říct resun u nikdy víc a vyprdnout se na koupi od této značky. Komu tím svítíte v tom terárku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 12:43 neczuz Re: krysikmouse
Problém je, že pokud udělám nějaký zásah, nemám nárok na reklamaci. stačí, že mne obvinili z neoprávněných úprav na osvětlení při prvé reklamaci - a to jsem nic nedělala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2008 00:02 Muž krysikmouse [11] Re: Štěpán
no myslím si že ta zkouška s uzeměním by byla na místě a podle mě je to ono co dělá problém . Neviděl bych to jako probíjení z fáze ale indukce . ať tak nebo tak ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 23:45 Štěpán Re: krysikmouse
Střídavé magnetické pole v hliníku akorát tak vybudí nějaké vířivé proudy a třeba ho trochu zahřeje, indukování napětí je vyloučené.

Teď jsem si vzpomněl, že se tady kdysi řešil elektrostatický náboj - ze zářivek vylétá něco elektronů, které se můžou postupně shromáždit v neuzemněném reflektoru nebo plášti svítidla.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 23:10 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
no může to klidně i kopnout. Pokud je to v záruce tak bych to zreklamoval , ale myslím že to bude dělat asi každé ... více či méně.. alepokud to v záruce není tak z duvodu vlastní bezpečnosti bych to svěřil elektrikářovi at se na to podívá a upraví popřípadě. Myslím ale že by to mělo jít reklamovat i po záruční lhůtě . nevím jak to přesně je a hádat bych se nechtěl ale vím že na vady způsobené špatnou konstrukcí přístroje se záruka nevztahuje a výrobce by jí měl řešit kdykoliv. My jsme například měnili v jednom podniku 6OO svítidel nekolik let po záruční době , jelikož byla u nich závada špatného složení plastu - keterý byl použit na svítidle a křehnul a vylamovaly se ůchyty a svítidla padaly ze stropu , nebyla to vada v záruce ale vada výrobní... ale tady je to samozřejme složitěj ší , tam v tom byli právníci zkušebny atd... Každopádně pokud to je v záruce vymenil bych to za jiné , pokud není dal bych to na zkouknutí nejakému elektrikáři... A podle mého názoru to je způsobeno tímhle . že tam maj na hliníkovým tělese přidělanou přímo tlumivku a ta indukce se může na teleso dostat ať už z tlumivky nebo elektrovýzbroje, neřekl bych že to je přímo fáze na kostře. Stačilo by udělat i takový pokus... vzal bych svítidlo na zem a rozsvítil , vzal bych drát a ten uzemnil , např. topení svítidlo bych připojil a rozsvítil vzal si fázovku - zkoušečku a ten drát uzeměný , stačilo by držet zkoušečku na tom tělese a svítila by Vám asi ta doutnavka , pak bych přiložil na to těleso ten uzeměný a podle mě vám ta fázovka - zkoušečka zhasne , pokud ano byla to indukce, pokud by byla fáze přímo na kostře svítidla varzilo by to pojitsky , protože by se obvod uzavřel přímo přes zem - svítidlo-drát-topení a jistič by vypadlnul . pak je to na okamžité vrácení a nebo ještě lepší na tu čoiku... Pokud ta fázovka po přiložení uzeměného drátu jenom zhasne tak je to na 1OO% indukce a stačilo by pak svítidlo uzemnit tak jak by to melo být. Ale neberte tohle jako návod:-) sjem elektromechanik tak vím jak to přesně udělat ale lailk by to pochopit nemusel ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:54 neczuz Re: krysikmouse
Moc tomu nerozumím, ale je to normální jev? Je ta "indukce z tlumivky na hliníkové těleso" důvodem k reklamaci? Může mě to ohrozit - dát ránu? K žádným přeměnám přívodní šňury se rozhodně nechystám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:48 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
noo já si myslím že rpoblém bude v indukci z tlumivky... doporučoval bych vyměnit kabel s plochou vidlicí za třípramenný kabel s klasickou vidlici a zapojit klasickým stylem L, N, PE a tutíž dodržet ochranu nulováním a myslím si že by měl být pokoj , podle mého názoru to není probíjení ale indukce z klasické tlumivky na hliníkové tělo svítidla... Ale já myslím , že jsem to svítidlo viděl v teraristice ho meli na gekončících :-) a chtel jsem si ho taky koupit :-) . mimo jiné , koho v teráriu chováte ? a nebyl by odkaz na typ toho svítidla .. nekde v eshopu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:41 neczuz Re: krysikmouse
Má plochou vidlici. Prvé je ještě určené pro akvária (koupeno před r. 2000 kdy bylo ještě povoleno). Druhé určeno jen pro teraria (koupeno 2008). Máme ho ale na teráriu s krytem, vlhkost není problém. Navíc probíjení by nemělo souviset s vlhkotěsností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:35 Muž isamik [180] Re: filipsi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:33 Muž filipsi [1297] Re: Avona
To neni o probijeni, ale o tom, ze ma nedostatecne kryti (pouze do vlhkeho prostredi, ne pod vodu, nevim, jak presne je to definovano)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:32 Muž chicko [124] Re: Avona
to ale podle mne nemění nic na tom že osvětlení by nemělo za žádných okolností probíjet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 22:31 Muž krysikmouse [11] Re: Avona
zase na druhou stranu IP 43 znamená Ochrana proti dotyku nářadím, drátem a podobně s průměrem > 1mm Ochrana proti cizím předmětům o průměru > 1mm Ochrana proti stříkající vodě ve všech směrech, 60° od svislého směru... A jakou to má vidlici ? plochou ? svítidlo je třeba určené pro teraria kde se nepředpokládá žádný styk s vodou ale ani tak by nemelo probíjet, a ani by nemelo probíjet i když by se tam trochu vlhkost dostala.. Chtelo by to toto osvětlení svěřit do ruky elektrikářovi ke kontrole... KAždopádně si myslím že tam je jen tlumivka a DZ a celé tělo svítidla ani není ukostřeno ne ? pokud má plochou vidlici. Někdy se člověk diví co se tady z číny prodává :-) Ono se pak může stát že na tělese toho svítidla není síťové napětí jak si můžete představovat, ale může tam být silná indukce z tlumivky. protože pokud těleso má hliníkový kryt měl by být již kostřen , jelikož to není ochrana dvojitou izolací - těleso by bylo z plastu ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:58 Žena bluedream [245] Re: neczuz
Testla jsem to jen rukou, ráno vyhrabu zkoušečku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:49 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
ono stačí to dát elektrikáři aby se na to podíval a hned vám odhalí záhadu , myslím že jednodušší než zdlouhavé reklamace to je dát elektrikáři na opravu a odstranění závady. I když je fakž že když už za to člověk dá 1000,- a více tak to naštve a prodávat by se to nemelo , pokud to má kovové součásti které nejsou pod ochranou nulováním ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:49 Žena Avona [107] Re: necuz
Doufám, že pokud pošlete podnět ČOI, tak nás budete informovat.. tohle by opravdu mohl být pěkný průšvih !!!

Tak tohle jsem našla když jsem hledala info o tom osvětlení....pravděpodobně o tom probíjení ví... toto je zkopírováno ze stránek obchodu Akva - Tera

Zkrácený popis Včetně 1ks zářivky DZ 9W, délka 28.8cm, barva stříbrná.
Detailní popis Hliníkové těleso s anodizovaným krytem. Pronikání světla je zesíleno díky vnitřnímu reflektoru. Těleso má dvojí možnost uchycení (na boční stěny): pomocí teleskopických bočních výsuvných úchytů anebo úchytů z průhledného plastu (vyšší umístění, součást výrobku).
Parametry Dále doporučujeme k osvětlení přikoupit spínací hodiny.
Poznámka Upozornění: toto osvětlení nelze dle platných norem (IP43) používat jako akvarijní osvětlení. Určeno pouze pro terária, která jsou vybavena krycím sklem. Výrobek se nesmí dostat do kontaktu s vodou!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:46 neczuz Re: bluedream
A zkoušela jsi zkoušečkou - na dotek o třeba manžel necítí, jen já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:21 Žena bluedream [245] Re: neczuz
Který Resun??! Já mám Resun Mini a zatím je v pohodě. Ale mám doma prcka s nenechavýma chapadýlkama, tak bych nerada, aby šáhla na něco, co probíjí :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:19 Muž TomášB [12] Re: neczuz
já bych informoval taky to čoi nebo jestli je ještě v záruce reklamaci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 21:04 Muž krysikmouse [11] Re: neczuz
a co to druhé probíjecí zrovna poslat do zkušebny ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 20:53 neczuz Re: Štěpán

Normální zkoušečkou fáze - takové oranžové světélko? Nebo jste měřila přímo napětí nějakým měřákem?

Zkoušečkou s oranžovým světýlkem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 20:50 neczuz Re: samot10
Máme doma 4 osvětlení, 4 probíjí ( 2 již po záruce). Tak jsem se chtěla informovat, jestli nemá někdo podobné zkušenosti. To už by pak stálo někam nahlásit. Problém je, že jsem na to přišla uplně náhodou. Ostatní světla jsem vyzkoušela zkoušečkou až na základě vady toho jednoho. Jedno světlo jsem dala reklamovat,ale obvinili mě, že jsem dělala zásah do elekriky- To není pravda, světlo jsem nikdy neotvírala. Nevím jak se mám bránit. Je to slovo proti slovu. Zásah tam možná nějaký byl. My si myslíme, že by proveden ještě před tím, než nám bylo prodáno. Prodejce tvrdí, že jsme ho provedli my.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 15:28 Muž chicko [124] Re: meczuz
Pokud jsi objevila takto závažnou výrobní vadu, tak také doporučuji neprodleně u pozornit ČOI. A pro vás ostaní doporučení: RUKA NENÍ ZKOUŠEČKA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 14:56 Štěpán Re: meczuz
neczuz napsal: Zkoušečkou jsem toto ověřila - v kovových místech na spodu osvětlení a šroubky po stranách probíjí.

Normální zkoušečkou fáze - takové oranžové světélko? Nebo jste měřila přímo napětí nějakým měřákem?
Pokud to opravdu svítí při doteku vnějších částí svítidla nebo šroubků tak je potřeba
NEPRODLENĚ KONTAKTOVAT ČOI, protože tady může jít o životy.

www.coi.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 14:39 Pafishek Re: samot10
Mám taky Resun,používám ho na akvarku (provizorně) ale je v pohodě,žádnou závadu jsem "nenahmatal" ani zkoušečkou nenašel na normálně přístupných místech.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 14:33 samot10 Re: meczuz
mal som osvetlenie RESUN a uz ho nikdy nekupim...cele osvetlenie je ako z papiera, na figu kontakty, starter, jednoducho vsetko! tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2008 14:25 neczuz – Osvětlení Resun probíjí
Mám doma terarijní osvětlení Resun (stříbrná barva). V podstatě náhodně jsem zjistila, že světlo probíjí (zdálo se mi, že světlo i po vypnutí na dotek lehce brní). Zkoušečkou jsem toto ověřila - v kovových místech na spodu osvětlení a šroubky po stranách probíjí. Po delším provozu zářivky probíjí i po vypnutí zářivek. Zkusila jsem to i u dalších 3 osvětlení stejného typu a stejný výsledek. Nemáte stejné osvětlení. Prosím vyzkoušejte, jestli nemá stejnou závadu. Děkuji.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4557x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8680-osvetleni-resun-probiji?od=51