Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnědá řasa a světlo

 

NápovědaFórum » Řasy » Hnědé řasy 

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Hnědá řasa a světlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 03:27 Muž RBeil [174] Re: bulawaio
skuz upravit proudění vody z filtru, mi to pomohlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 09:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: bulawaio
Ono "zbytecne", kdyz svitis na 128l akvarko 2x Osram Luminux SKYWHITE 18W, neni zbytecne, pokud jde o pridani. Ale dobre, nemusis pridavat prikon, muzes zmenit spektrum. Mrkni na:
www.osram.pt/…
Na druhe strance mas spektrum. V modre fajn, ale ta cervena je mimo rostliny.
Kdyz se mrknes na:
www.zoolight.pl/…
Barevna teplota je bez chloupku stejna, takze oko rozdil ani nepozna, ale kdyz si tam kliknes na spektrum, rostliny to poznaji. Takze sice nebudes mit vic svetla, ale rostliny to pochopi tak, ze jsi silene pridal, hlavne v te cervene oblasti, a pritom mas stale to svoje studene bile svetlo.

Mimochodem, jak se temi spektry obcas zabyvam, Sylvania GROLUX vypadaji jako opravdu povedene trubice pro rostliny, a stoji jen asi tak 2x tolik co bezne trubice o stejne velikosti, specialky stavaji nekdy oproti beznym trubicim i 4x tolik. Jinak jsem je videl i jako bezne zbozi v Hornbachu. Sam si pro ne jeste pujdu, zkusenost tedy chybi, ale to spektrum vypada fakt bajecne.

Zkratka prisvitit rostlinam muzes i jen pouhou vymenou trubic ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 09:06 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: bulawaio
šneci a kytky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 08:45 Muž bulawaio [92]
Jak to vidíte s hnědou řasou? co by mohlo pomoci, když nechci zbytečně přidávat na osvětlení

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2013 14:19 Žena Leja [70] Re: Designer
Kořen nebarví - pořídila jsem za "hříšný peníz" ten speciální MÁČENÝ ze ZOO Braník. Má být přebroušený, desinfikovaný, rok louhovaný v nádrži, pak znovu desinfikovaný a ponořený do akvarijní vody. Při koupi byl krásně čistný, ale teď se na něm objevila mrcha ruducha.

Předpokládám, že se na tom mimo jiné podepisuje proudění vody z filtru a své určitě dělá i světlo. Zářivka je krytu umístěna přesně tak blbě, jako na Vaší fotce a tudíž je v jednou koutě nádrže tma. Kořen v mém nepříliš rozměrném akváriu bohužel nemám moc kam posunout - leda jej prohodit s umělou skalkou, ale ale zas poroste řasa na tom plastovém šutru... Možná to však udělám, protože na kořen se lemrám neritinám na pastvu nechce, zatímco na umělém kameni je občas vídám (i když nevím, zda zebry vůbec ruduchu jedí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2013 12:21 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leja
Po pridani korenu se obcas ruducha objevi. Koreny radeji prevaruji, i nekolikrate, az temer nebarvi. Sice nekdo rekne, ze z nich dostavam i rybam prospesne veci, ale ty mohu do akvaria dolit a ne je nechat davkovat koren, ktery nejdriv barvi moc, nakonec pak vubec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2013 12:16 Žena Leja [70] Re: Designer
Zkrátila jsem dobu osvětlení, přidala vzrostlý echinodorus (do toho se hezky rozbujela egerie) a neplánovaně si s rostlinou přinesla jakési miniaturní šnečky. Nevím, čemu z těchto tří věcí za to vděčím (nejspíš všem dohromady), ale rozsivky viditelně ubylo a nová se zdá se netvoří.

Pro změnu mi však začal kořen na straně přivrácené k filtru porůstat hnědými štětičkami (ruducha?). Na tmavém kořenu naštěstí tmavá řasa nijak extra vidět a nekazí tak celkový dojem z akvária (na rozdíl od původního ošklivého hnědého povlaku na rostlinách). Snad se časem "umoudří" i ta ruducha...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2013 13:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leja
Cryptocoryne wendtii var. green je pekna potvora, mam ji taky. Kryptokoryny jsem nejak v akvariich nemival, tak jsem je ted zkusil. Nejprve mi zacala pekne rust, pak se skoro rozlozila, a ted zase pekne roste. U kryptokoryn je to normalni, tak kdyby nahodou ta Tva delala totez, nech ji, ona si zvykne.

Co se tyce Tveho akvaria, tedy setu, jsme na tom stejne, ne vzdy zivot dovoli vic. Rikal jsem si, ze dam rostliny at to zvladnou i s timhle osvetlenim, ale to se nedalo vydrzet. Cast nadrze vylozene tma, cast mizerne sveto, tak akorat jen uprostred. To bych tam tak mohl mit oazu uprostred a okolo "vodni poust" :) . Mozna ze to nekdo snese, ale u mne to dopadlo takhle:

rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 18:53 Žena Leja [70] Re: Designer
Designer napsal: A ohledne toho, co se da do akvaria lit a cim mu prilepsit, to konkretne zavisi na rybach a rostlinach (nektere nenarocne rostliny rostou slusne i jen z toho, co nadelaji ryby). Rybam se daji davat vitaminy, potrava s astaxanthinem, prilevat raselinovy vyluh, nekterym rybam cerstve zelene krmeni, pro rostliny nejake to hnojivo...
Jelikož jsem začátečník, v akvarijní chemii se moc neorientuji a akvárium je 54l set s nepříliš výkonným osvětlením (15W), rostlinky jsem pořizovala zásadně jen nenáročné - mám vysazenou Sagittarii subulatu, Egerii densu, Cryptocoryne wendtii var. green a Anubias barteri var. nana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 18:46 Žena Leja [70] Re: davidek75
davidek75 napsal: když se dělá řasa pod světlem , bublinkuje ?
Nebublinkuje. Je to jen rezavý povlak na kamenech a listech, který jde dolů prstem - ne "chlupatá" přirostlá řasa.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 14:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leja
Ty spinaci hodiny doporucuji. Nejlevnejsi prodavala Ikea za 100Kc 2ks v jednom blistru, daji se koupit i v Hornbachu, cenu uplne presne nevim, ale posledne jsem tam videl jak klasicke, tak digitalni v cene asi 300Kc (ty klasicke staly o dost mene).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2013 14:32 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leja
Svitil jsem do akvaria (ktere mam ted) 14h denne, ze to prece musi fungovat i tak... a nefungovalo. Rostliny uz vic nerostly, zato ras pribylo. Takze jsem pokorne presel zpet na 10h. To bohate staci.

A ohledne toho, co se da do akvaria lit a cim mu prilepsit, to konkretne zavisi na rybach a rostlinach (nektere nenarocne rostliny rostou slusne i jen z toho, co nadelaji ryby). Rybam se daji davat vitaminy, potrava s astaxanthinem, prilevat raselinovy vyluh, nekterym rybam cerstve zelene krmeni, pro rostliny nejake to hnojivo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 14:14 Muž dimmur [283] Re: Leja
ja bych spis zkusil svitit pravidelneji /koupil bych spinaci hodiny/ nez se spolehat, ze to nekdo zapne a vypne.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 14:09 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Leja
když se dělá řasa pod světlem , bublinkuje ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 13:58 Žena Leja [70] Re: Designer
Děkuji za povzbuzení :-). Právě kvůli řase jsem minulý týden přikoupila egerie. Chvíli se sice vypadali "na umření", nyní se však již krásně větví až k hladině. Dnes mám v plánu jít přikoupit ještě nějaké další rychlerostoucí rostlinky.

Akvárium prochází pouze běžnou každotýdenní údržbou (výměna 10-15 l vody, odkalení dna) + jsme zatím 2x proplachovala molitan z filtru (samozřejmě v akvarijní vodě) a pak přidala odměrku přípravku Nitrivec. Lít do akva nějakou "protiřasovou" chemii bych se stejně bála, abych si neotrávila ryby a rostliny.

Zajímal by mě Váš názor, jak dlouho svítit. Řasa se tvoří zejména v místech, kde přímo dopadá světlo ze zářivky (kámen ve stinné části akvária a spodní listy anubiasů jsou relativné čisté). Doposud osvětlení běželo celodenně cca 15-16 hodin. Dnes jsem ráno při odchodu z domova zhasla a děcka rozsvítí zas ve dvě, když přijdou ze školy (tj. se dostanu na cca 10 hodin svícení). Rybám asi zkrácená doba vadit nebude, ale neuškodí to rostlinám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 10:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leja
Mas akvarko 2 mesice, neni duvod se znepokojovat. Az pobezi tak jak ma, hnede, a i vselijake jine fujtajbly, zmizi samy. Jde jen o to nezacit silet, o akvarko se normalne starat, udrzovat jej v mezich vsech parametru v nejakem stabilnim stavu, a bude to fajn. A ty parametry? Akvarka bez "fujtajblu" mohou byt ve znacnem rozptylu parametru, nejde ani tak o jejich hodnoty, ale o jejich rovnovahu. Ta se nastesti pri dobre peci a spravnem zarybneni umi nastolit sama, alespon v ne uplne mrnavych akvariich.

Takze rada zni, vydrzet. Do akvaria pridej vsechny mozne rychlerostouci rostliny, v jakem mnozstvi je sezenes. Ono ne vsechno pujde, neco klidne i zajde, ale co poradne poroste, Ti v prvnich mesicich dost pomuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 09:35 Muž bulawaio [92] Re: davidek75
Vhodné podmínky pro hnědé řasy, záleží spíše o jakou řasu se přímo jedná. Mě se ted třeba dělají hnědé řasy nahoře u hladiny skla, kde je osvětlení dobré. Do toho jsou tam namíchány i zelené řasy a vypadá to zajímavě :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 23:02 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Leja
u jednoho akva jsem měl málo světla a všude na kytkách , kořenech i písku se mi dělal hnědý povlak , po zvýšení intenzity mi to zmizelo . Teď mám v práci jiné akva kde zase moc svítím a dělá se mi pod světlem zase hnědý povlak , kde jsou plovoucí kytky tak tam nic , jen pod přímím světlem a vytváří bublinky - to si myslím že jsou rozsivky , jinak rozsivka je fotosyntezující živočich patřící mezi hnědé řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 22:50 Žena Leja [70] Re: davidek75
Tak teď jste mě zblbnul úplně:-). Kam jsem koukla, bylo to označeno jako totéž - viz např.:
Název: Hnědá řasa - rozsivka (www.rostlinna-akvaria.cz/…)
Rozsivky (hnědá řasa) - Bacillariophyceae (Diatomae) (planta.aquariana.cz/…)
Hnědé řasy - rozsivky (www.moje-akvarium.net/…)

Zkrátka mám na rostlinách a šutrech takový ten hnědý fujtabl, co vypadá jako rez a dá se setřít prstem:-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 22:39 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Leja
hnědá řasa a rozsivka není jedno a to samý , hnědá řasa je řasa a tvoří se při slabém osvětlení , rozsivka je něco mezi řasou a živočichem a daří se jí při silném osvětlení
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 22:31 Žena Leja [70] – Hnědá řasa - svítit či nesvítit?
V čerstvě založeném akváriu (2 měsíce, ryby jsou v něm 1 měsíc) se mi objevila rozsivka. Na netu jsem narazila na rozporuplné informace. Některé zdroje uvádějí, že růst řasy ovlivňuje nadbytek světla a doporučují zkrátit dobu svícení: "Hnědé řase se dobře daří při vysokém stupni osvětlení. Proto snižte množství osvětlení. Nepřesahujte dobu osvětlení 10 hodin denně." (zdroj www.rostlinna-akvaria.cz/… dle anglického originálu www.aquascapingworld.com)

Jinde se pro změnu dočtete: "Hnědé řasy se nejčastěji vyskytují v akváriích při nedostatku světla. Obvykle stačí dostatečně svítit. (zdroj planta.aquariana.cz/…)

Jak je to vlastně s rozsivkou a světlem? Svítít více či méně, delší či kratší dobu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2013 15:57 Muž azonic [63] - RostlinyRe: meleri
11W na cca 15litrů mi nepřijde zrovna málo, jak dlouho svítíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2013 13:00 meleri
ja mela pokazde tuto rasu kdyz jsem mela slabsi osvetleni, ted mam osvetleni taky nic moc a rasa je tu. nastesti jde dobre odstranit rukou, dokud nebudu mit ryby ktere ji sezerou ale doufam ,ze se pak uz neukaze.
myslite ze pomuze prodlouzit delka osvetleni?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2008 14:06 sokar
Přidal bych svůj názor na hnědou řasu.V mojim 240L akva vůbec není a to tam mám osvětlení od juwelu a podle propočtů je slabé.V mojim 1348L akva byla chvíli a tak sem dodal reflektory ,ale zase začala růst zelená řasa,tak sem je odstranil pryč a asi po 2 měsících začala zase růst hnědá řasa.Prostě ta dnědá roste nevim podle čeho ale 2 měsíce byl klid a najednou je tu zas. tone

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 22:47 Muž Radek [3] Re: Jurasek
Po týdnu jsem teď našel katalog... :-O
www.osram.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 22:34 Muž Jurasek [137] Re: Radek
15W T8, má cca 45cm. 13W T5 už má cca 52cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 22:32 Muž Radek [3] Re: Sid
Víte o nějakých 827, 830, 840 trubicích do 50cm? Ne GLO...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 22:24 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Fajnxman
Už jsem psal níž: třeba 840+830 nebo 2x840. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 22:01 Muž Fajnxman [1] - RostlinyRe: Sid
To asi ano ale musil bych prikoupit dalsi sety na 2 zarivky a pridat pod kryt, coz asi nebude zadnej med . . . no zkouknu jaky jsou moznosti a podle toho se zaridim :) Diky za rady:
Koukal jsem se, ze tech T8 je hidne, jakou by jsi mi doporucil? diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 21:59 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Fajnxman
Něco takového. ano
A ta "Gločka" nevyhazujte! Můžete je časem použít k doplnění těch dvou 8xx. :-)
Při provozování "akvazahrádek" nejsou 4 zářivky na takové akviško žádný extrém. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 21:44 Muž Fajnxman [1] - RostlinyRe: Sid
No zalibilo se mi akva, teda cela kvaristika asi pre rokem cely prazdky jsem si vydelaval na vsechny veci a chci to dovest k tomu aby se darilo rostlinkam i rybkam, takze drahe glo mam vyhodit a koupit jine . . . no podivam se jake myslis a uvidim no:)
Terba tato? www.akvarista.cz/…
Edit: A nebo kdybych chtel nejake svitidla pridat, jde zde jen o intenzitu a nebo i o spektrum. Kdyby spektrum dodavali dosavadni glo a co bych mel pripadne poridit na intenzitu, jestli by jsi mi neporadil nejaky prijatelny svetelny zdroj . .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 21:07 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Fajnxman
Jestli posílit osvětlení, to záleží na tom, jaké máte kytky a hlavně - ambice. ;-)
Na začátek bych zkusil vyměnit GLOGLO za 8xx. (Třeba 840+830 nebo 2x840.) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 20:39 Muž Fajnxman [1] - RostlinyRe: Sid
Jojo mam presne glo glo . . .Power a Flora, takze pridat svetlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 20:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Fajnxman
Je to hnědá řasa.
2 zářivky na 200 l není nic moc a v provedení GLOGLO nebo jiných "speciálek" zvlášť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2008 20:19 Muž Fajnxman [1] - Rostliny – Hneda rasa?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, je tohle hneda rasa? nebo to vidite na neco jineho? Moje aqa custej objem 200l a svitim 2x 40 w, tak to trochu nechapu pls poradte. Diky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2008 18:49 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zetak
Žádné akviško zatím nevidím, ale jestli jde o cca 54 l set, toho světla budete mít do budoucna opravdu málo.
Dno určitě vyměnte za křemičitý písek, nejlépe o zrnitosti (cca) 2-5mm. Ne větší! :-)
Umělé kytky nepoužívejte - zbytečně zabírají místo těm živým.
Ve zdejším atlase pohledejte rostlinky méně náročné na světlo a příliš nešetřete na jejich pořízení. Nebojte se jich nasadit "tolik, kolik vleze". Raději menší druhy (např. kryptokoryn), než velké solitéry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2008 18:26 zetak Re: spooky
diky za odpoved...
s tou spatnou volbou dna souhlasim, budu ho vymenovat...

popis akvaria jsem pridal do profilu...

co se tyce osvetleni tak 1 x 15W Sun Glo a svitim na od 8:00 - 22:00

napada me take jestli velky vliv nema fakt, ze z 6 kytek mam pouze 2 zive, 4 jsou umeleohmotne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2008 13:53 Muž spooky [11] - AsieRe: zetak
Hnedá riasa jednoznačne. Je to preto, že máte nevhodné svetelné podmienky v akva.
A priame slnečné svetlo nie je pre akva tiež to pravé orechové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2008 11:49 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zetak
Jsou to rozsivky. Osvětlení nedostačuje, kytek máte málo - ideální podmínky pro trable s řasami.
Co kdybyste ukázal foto akviška jako celku a něco o něm připsal. Hlavně o tom čím a jak svítíte.
A máte velmi špatné dno (mramorová drť) jak pro rybky, tak pro kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2008 10:53 zetak – hneda rasa = neodtatek svetla. opravdu ?
zdravm pratele

tak se mi zda, ze jsem chytil hnedou rasu. viz:
zet-soft.cz/…
zet-soft.cz/…

na foru jsem se docetl, ze to muze byt nedostatkem svetla.
ovsem me prijde ze to bude necim jinym.
bohuzel mi slunicko pres den sviti nasledovne:
zet-soft.cz/…

a ta hneda rasa se rozleza v vyznacene oblasti.
co myslite je ta rasa opravdu od slunicka ?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 6661x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8415-hneda-rasa-a-svetlo?od=51