Bílé tečky
Tak teť jsem odlovil poslední neonku a dvě pandičky.
Ikdyž léčím tak už za chvíly nebudu mít co léčit
Nechápu co jse kde udělalo špatně,ale s takovou se na akvaristiku asik vykašlu
Nejsem milionar abych furt něco dokupoval.
Půjdou(na druhej břeh) asi všechny a bude to pro ně i dobře, ale to řádný přeléčení udělej bez ohledu na stavy neonek. Po skončení léčby, řádnou výměnu vody, klidně několikrát po sobě, nový ryby nepřidávat hned, ale nechat akváriu klidně tři týdny klidu na zotavenou, možno přidat nějaký rašelinový výluh, listy mandlovníku, olšový šištičky, prostě takovou rekonvalescenční péči a pořídil bych si jednoduchou karanténní nádrž a tou vždycky nově příchozí nechal proběhnout a 14 dní je tam sledoval a teprve potom je dal do společnýho akva.
Dobrá tak sem dnes neboli třetí den léčby místo 6kapek dal opět 12kapek jako první den.Snad to zabere.
Edit: Tak další neonka
Už jich tam mám jen 7 statečnejch.
Podle prvotního dotazu Exit už má a léčba probíhá. Nicméně nákaza je dost intenzivní a jak známo neonky to poměrně špatně snáší. Takže s dvojnásobnou dávkou musím jen souhlasit.
Pořiď ten exit a dej klidně dvojnásobnou dávku, protože už to bude asi řádně rozjetý.
Tak dnes další dvě oběti
Ach jo
Tak je to zkušenost pro příště. Krupička je velmi nakažlivé onemocnění a ideální je začít s léčbou co nejdříve.
Dobrá.Momentální nápad jsme zavrhly a tak budu dodržovat 6kapek každej den ve 12:00 dokuť to nezmizí.Mám o ty moje chudinky strach!!!Sem mi zdálo že se jim něco dělá už asi cca týden,ale nevěnoval jsem tomu pozornost.Moje velká chyba.
Léčiva v žádném případě nekombinovat. Kombinovat lze jen přípravky které výslovně doporučuje výrobce (eSHa exit a eSHa 2000). Vodu bych vyměnil až po ukončení léčby. Ta nákaza na neonkách vypadá dosti rozjetě, takže je možná ztráta některých slabších kusů, ale léčba eSHa Exit bývá velmi účinná.
Ještě mám doma preventin.Nevým nechtěl jsem kombinovat léčiva,ale napadlo mě že bych ho tam nakapal třeba teď večer.A zítra ve 12:00 bych dál pokračoval v léčbě.Ale nevím.Máte stím někdo skušenosti?Kdesi sem četl že by jse měla zvýšit teplota,přidat sůl atd...
Jo a podle návodu mám 3dny po vyléčení odkalyt 50procent vody.Nebude to pro rybyčky šok hned po vyléčení?Normálně měním 1/3vody.Protože tato nemoc jse mi oběvyla po tom co jsem upravoval dno(rozhrabal,přehrabal)a přisázel kytky.Dík za rady.Nechtěl bych přijít o rybky.
Je to krupička. V každém případě pokračuj v léčbě až do vyléčení. Pokud to bude nutné i déle než je v návodu.
Starší reakce
Člověka strasne naštve když se stím piplá, aby to kněčemu bylo a ono si to potom chcípne ze dne na den
Jestli tomu správně rozumím, že "překopáním" akvária jste je vlastně znovu založil, tak se nedivte, že nastaly problémy.
0 27.09.2012 21:29 loox – Jak dál.....
Ahoj tred cca 14 dmy jsem provedl "překopání" akvárka(112l). Po týdnu se na rybičkách začali objevovat bílé tečky a některým se dokonce rozpadali ploutve.
K dnešnímu dni je v akvárku zbytek přežitých rybiček (2x čichavci, 3x parmička pětipruhá a mečovka) bohužel skoro 16 rybiček nepřežilo.
Léčbu jsme začal co nejdříve výměna vody, sůl, kapičky multimedikal a topítko přidáno na 26 a občas i trochu více.
Dnes se zbytkem rybiček nevím co dál? PROTO PROSÍM O RADU! V akvaristice poradili: vyměnit trochu vody + odkalení dna, přidání trochu soli. Prodali mi kapičky SERA COSTAPUR a poradili at do vody přidám trochu bílé křídy, i když nevím proč?
A co dál? Mohu dát multimedikal+seracostapur+ sůl najednou? Mám nechat zvýšenou teplotu? Vymenit více vody či méně? Vůbec nevím co mám delat toto se mi jete nestalo
Člověka strasne naštve když se stím piplá, aby to kněčemu bylo a ono si to potom chcípne ze dne na den
Za jak dlouho mohu oddat nové rybičky? Vím, že krupička je infekční a šíří se vodou – proto nevím zda vám nechat vodu a přidat kapičky nebo odendat více vody a začít znova od začátku. Moc děkuji za rady
Starší reakce
Tu teplotu 24 stupňů bych se snažil držet, ne méně. To jestli to je opravdu krupička těžko soudit, může se jednat o nějaký zaplísnění, což se u živorodek, jsou-li v nesprávným prostředí, velmi často stává. Nasadil bych vodoléčbu v podobě denní, či obdenní výměny 1/3 vody. S tou solí to zase nepřeháněj, rybky to nakrásně zvládnou, ale nemuselo by se to líbit rostlinám. Ten filtr už na noc nevypínáš, jak se píše v prezentaci?
Z té fotky opravdu nikdo moc moudrý nebude. Nicméně na krupičku je doporučována kombinace eSHa EXIT+eSHa2000.
Btw. Doufám že tu vařící vodu jsi míchal mimo nádrž a nelil ji tam napřímo.
0 31.03.2012 00:48 Gilbert20 – Krupicka
Ahoj, mam 5x ballon molly a 8x neonka klasicka. Ryby osazeny do akva pred tydnem. Ryby koupene v Petcentru Flora (z 1 akva tehdy neprodavali).
Jedna ballon molly onemocnela, zacala se stranit dalsich a vetsinu casu travi nad filtrem osamocene (predtim se stale tech 5 hralo dohromady...) Bile tecky, asi krupicka... Topitko zatim nemam, koupim, snazil jsem se resit tak, ze jsem dolil vrouci vodu a zvysil teplotu na pouhych 24,5... Pridal sul (6 zarovnanych kavovych lzicek na cca 65 l vody).
Dalsi problem je, ze 1 neonce chybi cast ocasni poutvy. Mozna je to ta, ktera byla pri transportu jakoby pridusena (zustala v pytli a nasla se az za par sekund...) Mohla z toho onemocnet? Nejakou jsem taky nasel uveznenou mezi filtrem a stenou akva, protoze jsem filtr debilne nastavil. Je taky divne, ze ma na sobe jakoby flek nebo zvrastene telo na jedne strane... Nevidim to dobre, aktualne je cila, rychle se pohybuje.
Vsechno ostatni osazenstvi je bezne cile, prijima potravu a bezne zvedave.
Ktery z tech pripravku jsi mam krom toho topitka na krupicku zakoupit?
Esha 2000
Sera Costapur
nebo nejake jine? Nebo staci jen to topeni a sul? Kolik asi te soli v mem osazenstvi? Zarovnanou kavovou lzycku nebo kopcovitou? na 10l? nebo i vic? Bojim se, aby jsem nerozhodil neonky, myslim, ze ty se soli strani...
Na fotce na leve strane zretelne vidno bile tecky ikdyz ryba je rozmazana.
Diky za rady
Starší reakce
Ale u infekční vodnatelnosti jsem nikde neviděl, že by se dělali kuličky na těle s něčím bílým uvnitř. Jinak souhlasím, na vodnatelnost mám největší podezření, ale ty čiré kuličky s bílou fazolkou uvnitř mě matou.
Jo a nenapadá tě, jak teď preventivně léčit nádrž? Ať se to nějak vodou neroznese na ostatní ryby, atd. Díky moc
Dle fotek bych soudil na infekční vodnatelnost, pokud se jednalo opravdu o tuto nemoc, tak utracení bylo na místě.
tak jsem pro neznalost možností léčby ryby vylovil a utratil. Stejně by mě zajímalo, co jim bylo. Pokud náhodou někdo budete vědět, ozvěte se mi. Díky Petr (Olwy)
Starší reakce
Ahoj, tak už se mi podařilo to jakž takž vyfotit, snad to někomu napoví, co by to mohlo být.
Děkuji za všechny rady. Olwy - fotky jsou u mě v profilu:
rybicky.net/fotogalerie.php… a 3 následující
Ahoj, děkuji za radu. Nemoci jsem prohlížel, nevypadá to jako žádná zmíněná. Snad to rybky přes víkend vydrží, v pondělí jim zatopím, nafotím. Snad se mi alespoň nějaká přiblíží ke sklu.
Prosím, kolik soli mám do těch svých 270 l. nalít, aby to přeléčilo ryby? Asi to fakt budou ti hlísti, dneska ráno už jim ty bobulky zmizely, zůstává jim jen narušená kůže. Jak to vybiju? Díky moc. Hlavně - kolik soli na to moje AQ? Díky
Ahoj, bez fotografií lze skutečně těžko usuzovat, ale co já vím tak hlísti a ploštěnci vytvářejí útvary v masu zvané boubele, ve kterých přečkává jejich rané vývojové stádium ve kterém roste. Vodnatelnost se sice projevuje puchýřky, ale také v terminální fázi naježením šupin po celém těle ryby a nafouknutím břicha. Nejdřív by samozřejmě bylo nejlepší přijít na to co to je. Snad ti někdo poradí i bez fotografií. Pročítal sis zdejší seznam nemocí?
rybicky.net/nemoc/ Ahoj, potřeboval bych poradit. Po přestěhování AQ se mi asi po 2 až 3 měsících objevili na rybách velké bobulky - kuličky. Dříve měly neonky něco, co vypadalo jako infekční vodnatelnost, teď se objevili tetrám královským velké bobule na těle. Asi tak 3 mm průměr, průhledné, krásně čiré, uvnitř je vidět jakoby malý bílý zárodek tvaru fazole. Nejpoškozenější rybka jich má z jedné strany asi 10, z druhé jen 2, ostatní tak po pěti. Nikdy jsem to neviděl, netuším. Fotky budu mít až v pondělí, dřív se nedostanu k foťáku.
AQ je od založení nečištěné, jen dolévaná odpařená voda (asi 2 měsíce, dříve jsem to tak taky dělal a v pohodě). Podezřelé ryby z vodnatelnosti neléčeny, jen nejhorší kusy zlikvidovány.
Nevím co s tím, ale zatím se kloním ke zvýšení teploty na 34 stupňů a přidání tak 3 polévkových lžic (čistý objem asi 270 litrů) - co vy na to?
Děkuji za každou smysluplnou radu. Foto dodám později, ale rady ocením i dřív.
Starší reakce
Teplota v nádrži nijak nekolísala, je tam stále 25 st., o to se stará topítko. Teď jsem tu neonku, která má postižené obě oči pozorovala při krmení a nezdá se mi teda, že by byla slepá. Ví přesně kde je potrava... část vločky volně klesala ke dnu a ta postižená neonka po ní vystartovala a bezomylně ji chytla. Tak to je opravdu záhada
Je slepá mám taky neonky a jedna moje to měla.
Jaká je teploty v nádrži, neklesla? Pokud by trpěla oslepnutím poznáš to při krmení, někdy se napoprvé netrefí.
NO3 je 20 mg/l. Tady asi problém nebude. Postižené neonky jsou stejně aktivní jako ostatní rybky... Jen by mě opravdu zajímalo, co to je a co je příčinou. Zatím jsem eSHu neaplikovala, co radíte? Zkusit přeléčit eSHou nebo je to zbytečné?
Pár mejch neonek má stejnou tečku na oku, ale chovají se stejně jako ty bez ní, tak že to neřeším. NO2 mám neměřitelné a NO3 kolem 40-50mg/l.
Jak jsi na tom s dusíkatými látkami? Viděla jsem něco podobného na ancíkovi v akva na praxi, byla tam vysoká hladina dusičnanů.
No to bude asi ta neonka slepa. To nevypada na krupicku.
Prosím, poraďte o jakou nemoc se jedná. Jedna neonka má na obou očích takovou bílou tečku. Vypadá to jako, když jsou ty oči slepé. U toho samého jsem si všimla i na další neonce, ale ta má postižené jen jedno oko. Ostatní neonky a všechny rybky jsou v pořádku. Napadlo mě, že bych mohla zkusit eSHu 2000 ale raději se tu zeptám na názory. Moc děkuji za každou radu.
Starší reakce
Pokud myslíš u terčovců, tak v odchovné nádrži bez rostlin jasně sůl+ teplota 34°C , pokud je to ve společenské nádrži tak zcela jednoznačně eSHa exit + eSHa 2000
No názor říká, že když je nemoc v nádrži,latentně hrozí i všem ostatním rybám, tudíž je nejlepší přeléčit celou nádrž a to EXIT splňuje, protože nevyžaduje žádný zásah do techniky či vody. Cysty a zárodky zůstávají ve vodě rozhodně déle a hrozí napadnout i dražší rybky. Jinak teorie řádného nezaléčení levných ryb je dost krátkozraká a dříve nebo později se může vymstít.
Ono i když si solí zničíš vzrostlou rostlinu, je ta škoda dost velká.
Jednou sem s preventinet krupičku léčil, je pravda, že asi po dvou týdnech sem měl recesi. Po konzultaci s mým známím chovatel který mi doporučil sůl bylo po 4 dnech s krupičkou ámen. Nevim kde si vyčet 30°c ? U Ichthyo nemocích stačí vždy zvýšit teplotu o 3°C a silně vzduchovat. Jedinou nevíhodou soli je, že při věčí koncentraci likviduje kytky a u ryby napomáhá k vytváření kožního slizu což je při léčbě u Ichthyo nemocích žádoucí. Navíc nevim jestli se vyplatí kupovat kvůli jednomu pavímu oku léčivo za 114,- soli je dost a skoro zadarmo, věc názoru.
No nevím, preventin je nic moc a sůl je prehistorická metoda léčby při které se musí měnit podmínky v akváriu a to je pro ryby stresující, já doporučuji eSHa EXIT (pokud je to krupička). Akorát nevím co myslí tazatel tím, že se ty bílé puntíky hýbou a pak, že se přestali hýbat. No chce to lepší popis a fotka je nekvalitní.
Edit: To léčivo stojí 114,- s krupičkou zatočí za 3-4 dny (z vlastní zkušenosti) a všichni ho chválí, kdo ho použil. Preventin co já vím se většinou používá na prevenci, když si přineseš nové ryby (mám ho taky doma), ale o tom, že by tím někdo léčil krupičku a jak úspěšně a za jak dlouho jsem nečetl, ikdyž je to na obalu napsané, že se tím léčit dá. Kdyžtak tady napiš svoji zkušenost s Preventinem. No každopádně solit vodu více než týden, riskovat to, že slabší kusy rybek odpadnou a teplotu mít na 30°C, tak to si raději připlatím a mám po problému za pár dnů, bez úmrtí a bez změny podmínek.
0 07.05.2009 16:26 Franta – Co znamená když má ryba na sobě bílé tečky?
Co znamená když má na sobě mé paví očko
bílé puntíky, u kteých se mi zdá že se hýbou?
Už jednou se to projevilo, ale hned to přestalo, a od té doby to je cca 1,5 měsíce. Mám použít preventin a sůl?
Starší reakce
Podle mě se tvůj ancák vyvíjí, já také kupoval původně černé malinké a později když dorostli tak 4cm začali se mi zbarvovat. Jeden je celý černý a má na sobě bíle tečicky a druhý je dohněda ( podobně jako na tvé fotce ) a místy má takové "průhledné proužky".
Jóó pánové, já si to myslel a tušil, že to bude nějaká ta "normálka" !
Ale raději se zeptám, abych měl klid v duši.
Děkujííí.
Může to být nějaká anomálie ale na nemoc typu krupička to nevidím. Však dobrá rada jest: pozorovat.
. Hodně štěstí Leitlik.
Souhlas. Jestli myslis ty 3 skvrny pod hrbetni ploutvi tak to jsou normalni fleky
Řekl bych že klasická pigmentace.
Starší reakce
No tohle davkovani mi taky moc nepomohlo.Pokud mate akva dost zarostle tak hodne leku dokazou rostliny vstrebat.Me fungovalo davkovani 1 tableta na 30 litru denne minimalne 4 dny po sobe.Ta jedna tableta na 100 litru to je jak nic a ve stadiu v jakem ryby mate to nepomuze.Ja davam entizol jen v pocatecnim stadiu kdy ryby jeste zerou neschovavaji se jen maji bile vykaly.Vam bych momentale doporucil lek Flagellol od Sera.Zabira okamzite a uz behem nekolika malo hodin je videt jak se rybam ulevilo.
Edit: Romy ma pravdu.Ten nejvice postizenej jedinec o kterym pisete to s nejvetsi pravdepodobnosti nerozdejcha.I kdyby se povedlo v nem parazity zabit ma jich v sobe tolik ze ho v podstate otravi.
To,co popisujete je děrová nemoc,jinak řečeno,,nemoc z nedostatku".Řekl bych,že byly dlouho krmeny jedním druhem krmiva.Vaše ryby trpí vnitřními parazity už dlouho,a tím,že je poškozen celý trávící trakt,se minerály a vitamíny špatně vstřebávají do těla a tím jim chybí.Takto postižené ryby je třeba vydatně krmit pestrou stravou,dodávat vitamíny,třeba vlastní směsí,nebo použít Fishtamin.Dobrá je i minerální sůl od Sery.Zachránit se dají,ale jen se zvláštní péčí,většinou je ale už pozdě.Léčit vnitřní parazity,je potřeba co nejdříve,každým dalším dnem,kdy se oddálí léčba,se snižuje procento úspěšného vyléčení.Díry v hlavě už je poslední stadium.
1 tableta na 20 litru vody. Po 3 dnech odkalit tretinu nadrze a pridat 1 tabletu na 100 litru. Po dalsich 3 dnech odkalit pul nadrze a cele zopakovat.
0 29.10.2008 22:50 seahorse – bile velke tecky avykaly
Mohl by mi nekdo poradit? S tercovci teprve zacinam. Mám samici pigeona, stari asi 1,5 roku. Zacala se stranit vyhledavat klidna mista, nezere. Nasadila jsem entizol, davkovani mam presne. Je uz tyden v entizolove lazni a porad ma bile dlouhe tahnouci se vykaly. Delaji se ji v hlave dirky a v nich bile kujicky menici svou velikosti kazdym dnem, o velikosti cca 3mm. Diky za radu. Uz nevim co s tim.
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7335x