Bílé tečky
Tož díky za názory, asi tomu nechám volný průběh a uvidím. Orientovat se v rybích nemocech není šance (snad kromě krupičky) a potvůrky samy mi nic neřeknou...
Po nákupu razborek sem pozoroval úplně stejnou věc. Každá druhá měla tudle tlamku. Dal sem tomu čas a zmizelo to a teď se třou. Asi to tedy nebude nic strašného. Nijak zvlášť akvárko neudržuju teda.
Edit: Teda jen dodatek, „normálně“ se začaly chovat až v počtu čtrnáct. Zjevně hejnová rybka.
Takové ty tlamickové bílé fleky, někdy s chmýřím tipuju na Flexibakter columnaris + následné zaplísnění. Ale fakt nemocem nerozumím, poznám s bídou krupičku. Kdyžtak někdo opravte.
Rád bych tohle téma oživil, protože jsem na jedné své razboře zpozoroval totéž, bílá tlamička, zblízka vypadá jako by jí trčel z tlamy kousek něčeho bílého, těžko to popsat a vyfotit, furt lítají jako divé. Našel jsem zde podobné téma, kde někdo prohlásil že by to mohl být bakteriální rozpad, ale dál to nekomentoval a vyznělo to spíš jako střílení od boku..
Věděl by někdo co to a co s tím?
Starší reakce
Mam nieco ako biely vred na jednom daniu ale je to biela vyrazka na hlave. Sem tam sa zacne akoby olupavat koza. Ma to uz dlho cca 2.mesiac priebezne to liecim esha2000. Trocha sa to stiahne ale nezmizne to. Inak sa ryba tvari v poriadku.
Uz som na to rezignoval. Proste ma bielu capicu a hotovo.
Můžete mi prosím poradit co stím? Krupička to asi nebude. Děkuji. Už to mají týden.
Starší reakce
Přesně to samé mam, je to bakterialni rozpad , už to maj asi 3 tydny.
0 18.09.2008 11:48 cone – Bílá tečka na tlamičce
Zdravím všechny,mám dotaz a budu rád když mi poradíte. Na razborách klínoskvrných se objevila bílá tečka na tlamičce. Na jiných rybkách to není. Jinak se chovají úplně normálně. Co stím? Děkuji za radu.
Starší reakce
Je to trocha vystouple, ale slabo... Divne mi je len to, ze to ma na rovnakych miestach.
Tak to pravdepodobne bude jen tim pigmentem, jeste me napadlo a neni ta bila skvrna nejak napadne vystoupla? Ze by se jednalo treba o plisen?
Jinak nevim... Zase mi prijde divne ze by dospela ryba najednou ztratila v urcitych mistech vybarveni, to je mi divne, vim ze nektere mlade ryby v prubehu dospivani muzou barvy menit ale aby o ni prisli uz kdyz jsou vybarveni je divne... No treba ti poradi nekdo jiny!
Normalne plave a nic jej nie je, dufam. Prijma aj potravu, najprv som sa zlakla. Ale vsimla som si, ze to ma aj na druhej strane, len bledsie. Objavilo sa jej to dnes.
A ta skvrna se ti tam objevila ted nekdy a nebo jsi to s tim uz koupila? Je mozne, ze je to jen uplne normalni skvrna, ze se v tom miste proste jen pigmentove bunky vybarvily jinymi barvivy nez ty ostatni a neprevlada u nich cervena. A rybka je normalne v pohode? Plave, nikde se nestranni a normalne prijima potravu?
Aj by som pridala, len problem je v tom, ze sa neda odfotit. A nemoze to byt nieco ine, ked to iste ma aj na druhej strane, len bledsie?
Ahoj, pridej lepsi fotku. Z tehle neni skoro nic poznat. Jen tipuji, ze by mohlo jit o parazita kozovce. Ale ty tecky by byly male a objevilo by se jich casem stale vice. Pridej ostrejsi foto, takhle ti nikdo asi moc neporadi.
0 12.08.2008 15:40 Selyne – Karas s bílou tečkou
Ahoj, poradi mi pls niekto, co znamena bila tecka, ktora se objavila dnes na mojom karasovi? Presne taká istá sa jej robí na rovnakom mieste aj na druhej strane....dakujem
Starší reakce
"...Je zapotreby cist cele..."
Díky za upozornění!
Ghostiku, berte to takhle: na téma "kožovcovitost", (podobně jako na téma "eSHa EXIT"), jsem si nejen na tomto fóru v minulosti poklábosil docela dost... Pokud by vás zajímal můj názor na tuto problematiku, můžete si jej dohledat. Zatím jsem neměl důvod nic na něm měnit, včetně např. otázky dlouhodobého latentního přežívání parazita.
(Do Nobodyho jen tak zlehounka "pošťuchuji". Snad se na mne nebude zlobit.
)
Tak jsem si vytahl ten navod
A pisou tam tedy ze Exit pusoby na "krupicku" Ichthyophthirius a to ve vsech vyskytovych formach.
EXIT pusobi primo jak na matecne puvodce sedici na kuzi a ploutvych, tak i na volne plovouci roje puvodcu a usmrcuji je
Ale za povsimnuti stoji i posledni veta !!!!!
U ruznych forem Ichthyo jsou znama i vytrvala stadia ktera sedi na rybach a zpocatku jim neskodi,popripade lezi na dne nadrze jako cysty:tyto formy rychle zpusobuji nove onemocneni, jakmile se zhorsi kvalita vody nebo se nasadi nove oslabene ryby
Je zapotreby cist cele. Sice popisujou ze zabyra na vse ale urcity druh a jeho vyvojove stadium zustava ve dne kde ciha na oslabene jedince !!!!
Nechci je vynaset do nebe jen mne to nedalo a precetl jsem si manual
Parazit v kůži vytvoří cystu a až ta odpadne z těla rybky. Pak začnou naplno fungovat léčiva.
To jste napsal jinými slovy už ve svém předchozím vstupu.
Tak to taky napíšu ještě jednou:
Výrobce eSHa EXITu tvrdí něco jiného.
0 26.06.2008 21:37 Nobody –
Re: Sid Zkušenost mám.Netvrdil jsem,že nefunguje,ale ne zázračně.
Parazit v kůži vytvoří cystu a až ta odpadne z těla rybky.Pak začnou naplno fungovat léčiva.
Chce to prostě čas.
Costapur od Sery ancistrusům nevadí.Léčbu přežijí.Jedině pokud by byli masově napadení,tak zemřou,tak jako každá jiná rybka.
Uz si to nepamatuji ale nevim jestli v navodu bylo psano presne ktere stadium kozovce to postihuje ale pri davkovani dle navodu mi to kozovce zlikvidovalo a ryby ponechalo zive. A je mi jedno ktere stadium to zabilo, proste zmizel.
Tod ma osobni zkusenost.
"...cizopasníka zavrtaného v kůži ryby chemikálie nepostihnou... Takže ani Exit není zázračný tak, jak se uvádí..." To jsou ale darebáci, u té eSHy - tvrdí, že postihnou... Tak nevím, komu mám věřit...?!
Vy máte nějakou konkrétní zkušenost s EXITem? Ojedinělou nebo opakovanou? A nebo žádnou a jen si tak představujete, jak asi (ne)funguje?
Ja som mal ancitrusy, pri liečeni a použiti oidimolu(to mi poradili v aqa shope) mi krupica do 3 dni zmizla, ale citrusi skonali po 15 minutach.Nedavkoval som presne dal som menej. Myslim si že by to kruni nemalo ubližiž. Pre istotu by som ich odlovil.
To mohou. Záleží na teplotě vody.
Při 27°C trvá celý vývoj asi 4-5dní,při 10°C asi 4-5týdnů.Dospělého cizopasníka zavrtaného v kůži ryby,chemikálie nepostihnou,ničí pouze rejdivá stádia.
Takže ani Exit není zázračný tak,jak se uvádí.
Udělal jsem vizuální kontrolu a našel jsem na platě královské ještě dvě mini tečky. Takže ještě vyhráno nejni
Ale neva budem bojovat dál. Dnes čekám poštačku s Exitem.
Je to nadějné, jitotu budeš mít tak po týdnu, 10 dnech. Jak správně píše ghostik, zárodky mohou číhat na hostitele i nadále.
OK, udělám přesně jak říkáš. Za hodku udělám velkou kontrolu jak to vypadá a 1/3 vody vyměním.
Menit vodu pokud mas jistotu ze vse je uz OK.
Nezapomen ze v urcitem stadiu je kozovec v pisku a z nej pak leze na oslabene ryby!
Takze lecit do posledni tecky + alespon den navic.
Wau, tak lidi věřte nevěřte mám po nemoci. Ale co ted dál? Je fakt že mi umřely 4 tetry měděný, 1 molla černá a můj oblíbenej čistič. Ale jak to tak vypadá už je to v suchu ani nevím co zabralo. Jestli sůl nebo sera costapur. nN exit stále ještě čekám, kupoval jsem ho přes net. Díky všem za pomoc a snahu.
Nemám, co bych dodal ke ghostikově reakci. Snad jen, že se mnozí snaží uštřit na léku EXIT, který je trochu dražší, ale na druhou stranu se ty peníze prošustrují ztrátou ryb a někdy i rostlin.
Pokud vim tak vsichni chvalej (i ja) eSHa Exit + eSHa 2000. Tak proc vsichni pouzivaji sul nebo neco jineho a stezujou si (vetsinou), ze jim ryby umiraj?!
To opravdu kazdy nejdriv musi udelat ze sveho AQ morske akvarium a pak ho zalit ruznyma lekama a nakonec se divit, ze nic nezabira, kdyz uz je namnozenej kozovec tak ze tam maj krupicovou kasi?!
Právě ted mám obavy. Ted sem přijel domu a mám zase dvě tetry mrtvý. Mám velkej dotaz: je nějaká hodně podobná nemoc těmto bílejm tečkám? Já jen jestli jsem si to s něčím jiným nespletl, protože pokaždý když jim nakapu sera costapur, tak se jim to zhorší.
Rybky to většinou ustojí, více trpí rostliny.
Mne snesli jak sul, tak i Exit.
Prisavníci soľ znášajú pri kúre zo soľou?
Je pravda ze ja zase tolik se soli neexperimentoval. Nalez krupicky byl na mrence nadherny cca 5ks a nikde jinde.Po 2 dnech kdyz to mnely uz tri ryby i prez zvysenou teplotu a sul jsem nelenil otocil se do HK zakoupil Exit a davkoval. Takze jsem mnel napadeny 3 max. 4 ryby. Samozrejmne ze ta prvni mrenka nadherna ji mnela nejdyl a kvuli ni jsem to prodluzoval ( defakto posledni dva dny se cekalo snad jen na zmizeni jedne tecky ) ale vyplatilo se to.
Kolega se k popsanému zvýšení koncentrace léčiva odhodlal až na můj "nátlak". Do té doby postupoval podobně, jako vy - doporučené dávkování "furt pryč". Výsledkem byl tristní stav a postupný úhyn rybek...
Určitě bych ale doporučil zkusit postup, který popisujete. Ten můj pak jako krajní řešení, tedy pokus o záchranu rybek tam, kde standardní metoda nestačí.
To mas Side pravdu. Tez jsem poprve nejdriv delal z rybek slanecky nez jsem zakoupil Exit. A dopadlo to tak ze davky jsem nezvysoval ale v navodu je psano ze lecbu muzes prodlouzit o dalsi dva dny ja jsem o stejne davce co pisou prodlouzil o 6 dnu dokud nezmizela posledni tecka. Ale musim rict ze prezilo vse vcetne rostlin.
Postupuj přesně dle návodu a za pár dní máš po problému.
Nechci být špatným prorokem, ale mám obavy, zda standardní postup pomůže.
Někde jsem tu už zmiňoval případ kolegy, u něhož došlo k podobné situaci, (zanedbání), a standardní léčba silně napadených rybek zlepšení nepřinesla. Pomohlo až použití dvojnásobku doporučeného dávkování. Některé rostlinky to docela pošramotilo...
Krupička je nepříjemná, ale běžná nemoc, se kterou se setkal praktický každý akvarista. Občas příjdou horší věci. Je dobře, že ses rozhodl (přes vyšší cenu) pro léčbu opravdu účinným a zkušenostmi ověřeným prostředkem. Pokud to je krupička, určitě to dobře dopadne
Kéž kdyby. Už jsem z toho hotovej. je fakt že jsem začátečník ale takhle jsem se ještě nikdy neučil tak jako ted.
Uvidíš, že Exitem (s velkým E) to vyřešíš. Postupuj přesně dle návodu a za pár dní máš po problému.
0 23.06.2008 08:39 lukáš – bíle tečky
Ahoj lidičky. Potřeboval bych asi taky poradit. jezdím po netu jak zběsilej a spoustu článků jsem četl je to asi 10 dnů co jse mi oběvili na tetrách bílé tečky (krupky). použil jsem Sera costapur ale to jak když jim ještě víc těch teček naložím. nevím si rady vodu jsem jim tak půlku vyměnil a teplotu zvíšil na 30 stupnů(asi 3 den) a přidal sůl. dnes jsem vstal a mám další tetru mrtvou. už jsem si obědnal přes net exit.prosím o radu.děkuji začátečník lukáš
Starší reakce
Myslím si, že to bude patrně ichtyophthirius multifiliis. Ta je mnohem rozšířenější. Odpovídají tomu i stažené ploutve a ryby se asi "drbají" o předměty v nádrži. Určitě je třeba začít s léčbou. Já mám dobrý zkušenosti s SERA COSTAPUR. Je nutný dodržet návod a pak lék nevadí ani ancistrusům,kteří jsou na chemikálie jinak hodně citliví.
Jj, jsou dvě nemoci, které se takto projevují s rozdílem ve velikosti teček. Která je která ti už nepovím. Na to jsou tvé fotky málo kvalitní a já s tím nemám přímou zkušenost. Zkus si to tu vyhledat na fóru, rozebíralo se to tu mnohokrát.
Fakt moc díky, jen mě zaráží, že v sešitu Sera rádce je uvedeno jako krupička - Oodinium a nemoc bílých teček - Ichthyophthirius multifiliis. A každé se samozřejmě jinak léčí. :( Tak ještě že jsem nekoupila léčiva a ještě špatně. Dík.
Na těch pár dnů by to měli zvládnout bez problémů. To by mnohem hůře snášeli nějaké léčiva.
Díky moc a neumřou mi při té teplotě ti naši "čističi". Tak si je pojmenovali děti.
Nedávat léčiva, zvednout teplotu nad 30°C a pár dnů ji tak udržovat. Krupička umírá při teplotě kolem 29°C jestli se nemýlím. Jinak si dej tady vyhledat "krupička" a budeš mít spoustu počtení.
S rozpadem ploutví bych to ještě neviděl tak zle - mají stažené ploutvičky kvůli té krupičce. Ale samozřejmě to může být pravda, ale zatím nemalujme čerta na zeď.
A umřou mi? Dá se to vyléčit, já už toho tady přečetla tolik, že už nevím vůbec nic. Jestli je mám zatím alespoň nějak odlovit nebo to prostě vydržet do zítra? A ještě mi prosím doporučte nějaká léčiva. Díky moc.
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7335x