Zelená vláknitá řasa

Ahoj, na Cryptocoryne aponogetifolia jsou takove malé výčnělky. Vypadá to jako řasa ale nejsem si jist. Můžete někdo poradit, co to může být?
Já si tedy před lety koupil 1 litr glutaraldehydu a to vystačí na roky.
Glutaraldehyd 1,5% (tekuté CO2)
60ml glutaraldehyd na litr destilované vody.
vaclav napsal: Vyzkoušej tekuté CO2 neboli glutaraldehyd. 
Zdravím , nevíte v jakém poměru se ředí ? Pokud ho tedy seženu .
Děkuji
Vyzkoušej tekuté CO2 neboli glutaraldehyd.

Aplikoval jsem peroxid vodíku dvakrát s odstupem 5 dní přímo na ložiska řasy na rostlinách a dně. Zároveň jsem aplikoval tekutý uhlík cca 80 ml na 160 l akvárium po výměně vody - ale před aplikací peroxidu vodíku - udělal jsem to tak proto, že jsem chtěl zbytky řasy po aplikaci peroxidu vodíku takzvaně dorazit. Tekutý uhlík totiž působí dlouhodobě v řádu dní na rozdíl od peroxidu. V tu dobu jsem měl dále omezený KNO3 na čtvrtinovou dávku EI a teplotu vody max. 25 stupňů a světlo LED stažené na 50 W. Ale nejzásadnější opatření bylo dávkování peroxidu vodíku. Rybám, ani krevetám opatření nevadila, naopak u některých rostlin mám pocit, že rostou lépe. Nyní jsem tekutý uhlík už vysadil několik týdnů, peroxid vodíku nedávkuji a řasa se zatím neobjevila.

Hezký den, pomalu mi odchází Hnědovka a na kořenu vyrostla krásná dlouhá zelená řasa. Moc se mi líbí, tak si ji tam ,,udržovaně,, pěstuji...
K určení ceny je nezbytně nutné vědět, jaké parametry požadujete otestovat. Zkuste se obrátit přímo na některou akreditovanou laboratoř, nemusí to být jen ta mnou zmíněná.
Asi vás nepřekvapím, že jsem oslovil několik "AL" a vybral si tu, která mi nejvíc vyhovovala.
A kolik tak ty testy vyjdou?
Dlouhodobě mám velmi dobrou zkušenost (komunikace, jednání, cena), s akreditovanou laboratoří v odkazu.
www.alsglobal.cz/…
Po domluvě mi provedli rozbory všech parametrů, které jsem poptával.
www.alsglobal.cz/… Jenže zbytek jsou kapkový testy a ty prostě nejsou přesný. Sami mně doporučili pro přesnější výsledky Profiplants.
Železo a fosfor ve Sklorexu měří fotometricky.
Profiplants má i poradnu na videa se lze podívat tady.
www.profiplants.cz/… Jsou tam dva druhy zadarmo a pro předplatitele.

Mrkni na stránky Surpan blog. Je to borec z Brna. Machr na rostliny. Určitě ti poradí. Dále jak zmínil Lojza zkus Profiplants. Když tam pošleš vodu pan Mithofer taky poradí co dělat. Je to velice ochotný člověk. Zdar.

Tak jsem na to nevsazel a vysledek me prekvapil. V pondeli jsem delal klasickou udrzbu - vymena 1/4 vody, hnojeni atp.. dneska rano sem odebral vzorek a hodil do toho sklorexu
Zelezo - 0,26ppm
Fosfor - 0,11ppm
Draslik - 6mg/l
NO3 - 50
NO2 - 0
Gh - 7-4
Kh 3
Ph - 6,8
Cl - 0
Ty vysledky je asi nutno brat se znacnou rezervou, ale orientacne asi staci
Podle mě moc svítíš. Ne délkou, ale intenzitou.
Také hnojit 18ml, tolik hnojím já bez CO2 a 2x menší nádrže týdně, mi přijde málo. Tedy na začátek asi dobrý, ale později bych to navýšil.
Problém je, že ve Sklorexu to jsou normální kapkový testy. Jenom o trošku dražší včetně dopravy je i test z Profiplants, kde používají přesnější metody. Z RO je vždycky odpad a ten substrát nedokáže úplně zázračně změkčit vodu, na to nesázej.
Tak jsem volal do Sklorexu a kompletní test za 500.. Takže v poho.. Dám pak vědět výsledky. RO jsem koupil, ale nevím nevím.. teče čůrek z té měkké a potok špinavé do odpadu.. Na BVK píšou, že tvrdost u nás v Kohoutkách je 2,98 mmol/l.. Otázka co s tím dělá ten substrát. Uvidíme co zjistí na testech.
Do Profiplants jde vzorek vody normálně poslat, kromě laboratoří, který udělají rozbor za násobek víc peněz, moc jiných cenově zajímavých možností není. Ve Sklorexu ti udělají akorát tak kapkový testy, ale na začátek by možná stačilo i to.
CO2 má na pH dost zásadní vliv, doporučuju nastudovat.
Každopádně problém bude i v brněnské vodě, spoustě rostlin se v ní vůbec nedaří, je hodně tvrdá, takže je dobrý se přizpůsobit nebo míchat s RO a vylepšit tak její parametry.
Doplnil jsem. Je tam nastavený nějaký základní profil z toho ovládání. Doma přidám detaily. Myslím, že to je kolem 3 hodin dopoledne, pak sníží asi na dvě hodinky a pak to svítí tak 4-5 hodin. Ale kecal bych, každopádně doplním. ;) Nevím jak moc má to CO2 vliv na to PH - přijde mě, že to PH tam hodně drží ten substrát každopádně zkusím zapnout nonstop.. Su z Brna, tak Profiplants mám trošku z ruky, ale zkusím kouknout tady.. V těch hnojivech je pro mě zatím takovej bordel, že jsem zašel do akvaristiky, řekl jim co jsem kupoval za substrát (stejně u nich) a ukázal foto a paní mě dala ten Easylife, ale říkala, že když tam mám ten substrát, tak si myslí, že by ani nemělo být potřeba hnojit.
Chtělo by to ještě doplnit tu prezentaci - doba svícení, množství hnojiva. Ty řasy se tam dělají kvůli nevyváženému prostředí, buď je moc nebo málo hnojiva, to samý CO2 nebo světlo. Osobně bych doporučil zrušit noční vypínání CO2, ať tam nekolísá pH a vyladit na nonstop provoz, ale jenom tohle velice pravděpodobně nepomůže.
Co by asi stálo za to, tak nechat si udělat aspoň jeden rozbor vody, ať je jasno, jestli není něčeho moc nebo málo. Za rozumnou cenu ho dělá Profiplants a bude to o řád přesnější než ty kapkový a bude to za cenu jednoho lepšího kapkovýho testu. Tipuju na nedostatek nějakýho makroprvku, to Easylife hnojivo není podle mě vhodný na tento typ akvárií. Něco k tomu doporučuju nastudovat zde:
www.rataj-spk.cz/… Udělej si prezentaci akvária s co nejvíce informacemi. Pozor na jednoduchý změkčovač vody třeba do kuchyně je to jen o tvorbě vodního kamene a vyměňuje to vápník s hořčíkem za sodík a to není pro osazenstvo nic dobrého. Pokud jde o tu RO tak nevím kolik je to let co jsi jí používal, ale dneska je to jediná cesta.

To asi žádný, ale když jsem kdysi používal RO, tak mi připadlo že výsledky byly horší než bez.
Každopádně finální otázka. Na vině je zřejmě tedy tvrdá voda a hodně světla.
Dá se to nějak zachránít přípravkem na změkčení vody, smícháním s nějakou měkkou plus nějakým likvidátorem řas nebo v tomhle stavu všechno vylejt a začít znovu.
A jaký je rozdíl z hlediska dosažení "změkčení" tvrdé vody mezi míchaním vody ke změkčení s vodou z RO a vodou destilovanou?
0 23.02.2023 11:56 hawkey –
Vodárny Podle tabulek by mělo být u nás Ca+Mg 4,6mmol na litr.
Co s tím? Je něco na změkčení vody? Nebo míchat s destilkou? Reverzní osmozu znám, ale taky se mi moc neosvědčila.
hawkey napsal: předtím byly týden v malém akvárku se stejnou vodu a žádné řasy jsem nezaznamenal
A čím sa svietilo atd...čím sa svieti teraz (12 hodín je asi na začiatok veľa)...
Skočte na stránky vodární a nájdete tam minimálne čiastkový rozbor pre dané odberné miesto (obec) a asi aj úplný.
A opäť - založenie prezentácie.
Zdrojová voda je celkem tvrdá, to vím, ale rybky byly předtím ve 20l akváriu bez filtrace, bez Unisoilu, než se to velké zaběhlo a tam se žádné řasy netvořily. Jdu tedy pořídit nějakou kompletní testovací sadu.
Edit: Tak jsem přece jen sadu koupil a výsledky jsou tyto:
No2 - 0
No3 - 0
GH - 8d
KH - 10d
Ph - 7,6
Cl - 0,8
Ale jak jsem psal, předtím byly týden v malém akvárku se stejnou vodu a žádné řasy jsem nezaznamenal, ve velkém to šlo během pár dní
Může to být normální záběh akvária. Jak píše kolega, bude lepší vyplnit pár údajů do prezentace.
0 22.02.2023 17:03 hawkey – zamoření vláknitou řasou

Ahoj
Před lety jsem celkem úspěšně provozoval 60l akvárko, ted jsem pořídil dceři 120litrů.
Je tam substrát Unisoil, 8 neonek, fitrace AquaEl1000 s UV filtrem teplota okolo 22 stupnů. Osvětlení 12 hodin denně, asi 12 kytek, žádné hnojení.
Hned po pár dnech začaly růst řasy, po dvou týdnech je to kalamita.
V čem může být problém? Krmí dcera moc? Slabý filtr? Je fakt, že ten Unisoil ho dost ucpával, tak možná neběžel naplno. Dá se to ještě nějak řešit než začít znova?
Díky za pomoc
Ty si myslíš, že svítíš jenom 9 hodin, ale ty rostliny a řasy jsou stejně od rána vzhůru.
Ahoj, upravila by som svetlo na 8 hod s 3 hodinovým maximom 100 perc. a hnojivo ubrala na polovicu. Predtým však urob výmenu vody 3/4 vody. Máš zásobný substrát/je nasýtený/, tak vo vode ti stačí mať Fe na cca 0,1mg/l a určite bude veľa draslíku, hodnotu NO3 na 5-10mg/l stačí a CO2 na tmavo zelený drop.PO4 by som ale postupne pridala aspoň na 0,5-0,8mg/l.

Dobý den,
mohl bych Vás poprosit o radu s vláknitou řasou v akváriu?
Akváriem Juwel rio 180l, založeno před čtyřmi měsíci
Filtr setový bioflow 3.0 s původními médii, jen ve spodním koši vyměněn jeden molitan za Juwel-cirax.
Osvětlení Juwel HeliaLux Specrum 48w 140lm/w.
Doba svícení 9hod 14:30-15:30 rozsvícení 15:30 - 20:00, světlo na 100% a od 20:00 - 23:00 stmívání.
Substrat Tropica Aquarium Soil + zásobní substrát od Tropica.
Co2 - s nočním vypínáním zapíná hodinu a půl před rozsvícením a vypíná hodinu a půl před zhasnutím. Dropchecher PH 6,5.
Hnojivo Macro a Micro Complex od AquaGrowe 5ml denně obojí.
Hodnoty vody co mám možnost měřit.
papírkový test
NO3 20 mg/l
NO2 0 mg/l
GH 8
KH 5
PH 6,5
Cl2 0 mg/l
kapalné testy
Fe 0,2 mg/l
PO4 0,2 mg/l
Údržba 1x týdne výměna 50% vody (20l destilky) a odstraněni řas. 1x za 14 dní odkalení dna.
Osazenstvo: 12 neonek
15 tetra červenotlamá
8 parmičky černopruhé
4 Neritina Zebra
3-5 krevetky
5 čichavec zakrslý
Rostliny osazeno cca 90% dna.
Potřeboval bych poradit s následujícím problémem.Před přibližně měsícem se začala objevovat vláknitá řasa, zvýšil jsem Co2, aby byl dropchecker světle zelený, před tím spíš tmavě zelený. Proudění vody je myslím dostačující (výtok z filtru nasměrován na přední sklo), je přidán i scimmer.Řasu odstraním, ale tvoří se stále dál.
Budu rád za každou Vaši radu v boji s tímto problémem.
Dno se smísilo, protože jsem akvárko musela vyměnit za nové, když staré začalo sáknout Původně byl vespod jíl pro kytky a navrchu jemný písek pro pancéřníčky, ale ti mi umřeli. Byli tam 3 a jeden ancistrus. Kytiček jsem myslela, že mám dost - vzadu valisnerie, jávský mech, uprostřed alternatera, echinodora, anubias vpředu a při dně hemianthus a sagittaria, ty jsem chtela jako koberec, ale zatim se nerozrustaji. Pri nakupu mi tenkrat rikali, ze kytek mam moc, tak jsem dalsi neporizovala. Nebudou si konkurovat? Intenzitu svetla jsem stahla. CO2 tedy dávat nebudu. Mockrát díky za rady.
Mám tam okružáky, několik kousků a zdá se, že se spokojeně množí, ale nejsou přemnožení. Měla jsem tam pancéřníčky a ancistruse, ale postupně mi umřeli v době, kdy se začala tvořit ta vláknitá řasa. A protože se bojím, co tam je za potíž, nechtěla jsem další pořizovat, dokud to nespravím:(
Edit: Aha, už jsem to doplnila, okružáky mám. Děkuju za nápad.
Nemáte v prezentaci souhrn druhů, to by bylo dobré doplnit. Ale podle fotek mám pocit, že nemáte žádné "pracovní" šneky (okružáky, levatky). Tím bych začal. Já měl taky jednu dobu náběh na vláknitou řasu, ale poslední dobou se zdá, že ustupuje. Mám od založení levatky a navíc jsem přidal krevetky. To asi rozhodlo. Je potřeba tam vytvořit stabilní potravní řetězec - nebo se babrat s chemií.
Modlím se, je možný, že řasa už byla na ústupu a kombinace všeho to jen urychlila. A nebo taky za chvíli bude zpět...
Tak se začni modlit, možná zabralo jedno z druhým, má několik příčin, u mě jsem vypozoroval, že světlo až tolik neřeší jako málo živin, stav kdy má málo živin jí u mě vyhovuje klidně i při nízkém osvětlení
Já jsem se zelenou vláknitou bojoval asi 2 měsíce. A pak během týdne zmizela, nevím, jestli pomohl od Tetry přípravek proti řasám nebo že jsem na inzerát koupil Chihiros Doctor nebo to prostě samo zmizelo, ale už několik týdnů mám klid. Snad se nevrátí...
Evidentně moc světla, ztlumit intenzitu, čas bych nechal být, tekuté CO2 je zbytečné.
Na vašem místě bych doplnil zeleň, jednoduchou (například sessiflora, polysperma apod..). Namotávat a mít trpělivost, tahle potvora je na delší boj, většinou z přemíry světla vůči živinám, ale na druhou stranu může mít i jiné důvody.
Máte zvláštní dno, menší frakce a na nich nějaké oblázky, tak aby se u toho nedržel bordel či žrádlo které padá dolů, žádný vysavače na dně nemáte tak to nemá kdo spotřebovat.
Předpokládám že akva není na sluníčku apod..
0 13.07.2021 14:21
Eva [1] Ahoj, ja mam akvarium 3 mesice, a mam podobny problem. Asi pred mesicem mi v nem zacaly rust rasy. Do te doby nerostly ani rasy, ale ani rostlinky, a tak jsem poridila nove osvetleni s nadsenim, jak kytickam pomuzu. Misto toho mam akvarko plne ras a na listech se ted i tvori bile krustovite povlaky. Osvetleni jsem hned ztlumila, svitim 8 hod, zmizela rasa na skle, ale vlaknita je tam prad. Zacala jsem vic hnojit, vlaknitou rasu manualne odstranovat, pravidelne menim vodu, a pridavam tekute CO2 od Rataje. Ale za ten mesic se nic moc nemeni. resp. vlaknita zelena potvora zpomalila, zato se pridaly ty sede povlaky a listy se pomalu rozpadaji. Viz. ma prezentace. Nevim, jak pokracovat, aby mi kyticky uplne neodesly, tak se tesim, na kazdou zdejsi radu

Já stmívač mám - sice manuální s kolečkem - z Invitalu,jen jsem ho zatím nepoužil ale asi ho použiju a snížím intenzitu světla.
Ahoj,
já osobně bych se na tekuté uhlíky vyprdla a spíš bych zkusila snížit intenzitu osvětlení, než zkracovat délku.
U mě to tak aspoň funguje.
Nemám stmívač, tak to řeším položením matované průsvitné fólie na kryt akva. Podle potřeby pak měním počty vrstev.
Nazdar po vlně veder se mě začala objevovat zelená vláknitá řasa - já už se radoval,že jsem zatím od založení bez řas.Do akvárka jde dopoledne z boku sluníčko,to jsem vyřešil tím,že zatahuju závěs,plynné CO2 nemám a neplánuju,dobu svícení mám nastavenou časovačem.Co šlo odstranit jsem i s řasou odstranil,odkalil a vyměnil 30 litrů vody.Napadá mě koupit tekutý uhlík,upravit dobu svícení - nevím jestli zkrátit,nebo naopak přidat a ryby nebudu 3 dny krmit.Poradí někdo s tím světlem,jestli zkrátit,nebo prodloužit?Aktuálně svítím od dneška 8 - 11 a 14 - 19.Díky za rady a tipy.P.S. měl jsem v plánu probrat egerii co zase zaplnila hladinu,ale dík řase to neudělám,aby žrala řase živiny.
Akvárko je u západního okna, takže tam fakt svítí celý odpoledne. Doteď to moc problém nebyl, ale jak se teď udělalo hezky, tak se ty řasy zhoršily. Naštěstí se brzy bude stínit, jinak ani v baráku nebude k přežití.
Včera jsem to odkalil, při tom jsem zjistil, že odkalovač je slabý a má problém z písku vytáhnout tu řasu. Na druhou stranu velice dobře fungoval na rostliny a předměty, velice slušně z nich řasu sundal.
Takže teď nesvítím, nalil jsem tam oranžovou Tropicu (pouze mikroživiny) a dneska změřím NPK, abych viděl víc, předpokládám, že NO3 tam bude celkem dost (je ho dost už ve zdrojové vodě), nemám tušení, kolik tam bude fosforu a draslíku.
Na sluníčko pozor je to opravdu silné světlo kam se na něj hrabe jakékoliv osvětlení. U toho musíš mít opravdu dobrý filtr, aby to zvládl.

CO2 jede nonstop, dropchecker drží pořád stejnou světlezelenou barvu, nikdy nejde do žluta, pokud to nějak nerozdrbu. Hnojit jsem trochu začal, při testech vyšlo 0 P i K, ale teď tam radši nic neliju nebo tam můžu lít Tropicu bez NPK (žlutá barva), měly by to být jenom mikroživiny. Případně mám i zelenou Tropicu s NPK, ale u té se bojím, abych to teď ještě nezhoršil.
Se světlem to bude největší věda, budu muset změřit, kolik hodin na to zhruba svítí slunko, abych dosvěcoval mimo tuto dobu, předpokládám, že se pokochám tak hodinu večer a zbytek bude slunko.
Odkal, co půjde a zbytek namotávej na špejli, pokud to jde. Podle mě bys měl už svítit aspoň 8 hodin a na poměry se vykali hlavní je dusík fosfor a stopové prvky. Hnojit ale pro tu trochu rostlin je o ústa, nebo si spíš koleduješ o řasy já bych začal až tak po 2-3 měsících. CO2 ale stále a nevypínat.
maniakva.sweb.cz/… doporučuji prostudovat všechny články o vodě.

Ten tam je a jednu chvíli šel dokonce až do žluta, akorát teď jsem kvůli únikům opravoval zapojení, tak CO2 tam jde málo a v rámci boje s řasou jsem nevěděl, co v tuto chvíli pomůže víc. Nastavím tedy světle zelenou.
Rostliny už zakrývají mnohem víc, je to dva týdny stará fotka, to roste celkem dobře, ale teď asi vlivem nedostatku CO2 a přebytku světla se zvrhla zelená řasa. Nejspíš bude rozhašenej i poměr NPK, to zjistím zítra, dneska chci vyměnit 1/2 vody.
Chce to přidat rostliny, a to hodně hlavně rychle rostoucí stonkovky nesmí být vidět zadní sklo. Předpokládám, že co2 je plynné, a tak ti tam schází drops checker. Až ho budeš mít tak to chce světle zelenou barvu.

Potřeboval bych poradit, jak vyzrát na zelenou řasu. V akváriu vypadá jako hnědý chomáče, ale když se vytáhne, je zelená. Taky na rozdíl od hnědé roste podle světla. Akvárium běží cca měsíc a půl, od začátku se přiměřeně držela na kořenu, svítil jsem cca 6h. Ale jak se teď udělalo hezky, tak na akvárium svítilo hodně slunka, takže se doba svícení přirozeně prodloužila a řasa se dost rozjela. Dokonce je na té řase hezky vidět, kde stíní zeď a kde nestíní.
Takže v tuto chvíli je akvárium už dva dny kompletně zakrytý, ale nevím, jak tomu ještě pomoct? Zkusit víc hnojit nebo spíš míň? Úplně vypnout CO2 nebo spíš přidat? Rostlinám se doteď celkem dařilo, ale samozřejmě po této době ještě nejsou pořádně rozrostlý a samozřejmě bez světla jim to dlouho nevydrží.
Předem díky za rady.

Tak zelena vlaknita riasa je komplet prec vid foto.
Po zacati ustupu riasy som nasadil CO2-Vital. Tyzden 6ml /max doporucena davka na 150 lit litrov (denne)/. Tyzden 3ml. Tyzden dve stlacenia (cca1.5ml).
V dalsom postupe asi vysadim CO2 vital a ak nebudu problemy zvysit postupne dobu svetla o hodinu (neskor dve)?
Pod korenove rastliny som pichol nejake gulicky tak uvidime.
Někde na internetu je na to pokus, konkrétně jak se vyvíjel cyklus dusíku s přidáváním a nepřidáváním bakterií a rozdíl nebyl žádný. Lepší,pokud máš v okolí schopného akvaristu,aby ti naočkoval filtr, když už zrychlovat.....

OK nechávám zaběhnout, děkuji za radu. Jen se zeptám to stability na zajetí filtru je kravina ?
Na zbytek otázek.Řasu klidně odstraň, nelij tam žádné stability ani jiné hloupousti, doplň rychlerostoucí kytky a nech nádrž pořádně zaběhnout,nevrtat se v ní

Děkuji za radu, plynné CO2 budu mít až přiští týden. Z mého příspevku vyplynulo více dotazů

Nevím, co chceš slyšet, pokud máš možnost použít plynné CO2 tak to jsi měl už od začátku.

Ahoj, mám nově založené akvarium, rozjela se mi pěkně zelená vláknitá řasa. Začal jsem motat a snížil jsem osvětlení na 30 procent a svítím 6 hodin. Z testu mi vyšlo, že mám v akva NO2, tak sem nasadil seachem stability, dnes třetí davka pro lepší zajetí filtru, dnes když se divám do akva, tak zmíněná řasa začíná bělat. Teď mi řekněte, je to tím že méně svítím nebo to bude tím že seachem stability způsobilo snížení NO2 ? Řasu mám i na skle můžu ji odstranit nebo mám počkat než umře, abych si ji dělením nerozmnožil. A poslední věc až nasadím co2 můžu svítí víc?
aj ma to uz napadlo len ked... pozriem nieco
filt. medii sa teda nechytam

vdaka
Vůbec do toho nesahej klidně několik měsíců.

K tomu filtru si ještě pořiď "předfiltr" - stačí např. bioakvacit k bublifuku střední hrubosti, nasazený na sacím koši resp. trubce. Estetické to moc nebude, ale funkční ano

, tak je to snad jako dočasné řešení akceptovatelné. Jen je potřeba "předfiltr" pravidelně kontrolovat a čistit, aby se nepretěžovalo čerpadlo.
Vdaka za info, toho som sa bal, ze mozem narusit rovnovahu a problemu napomoct. Budem teda len pravidelne vyberat z vnutra hruby bordel (nasate zvysky rastlin) a naplne prepierat na striedacku kazdu raz za mesiac (zdalo sa mi ze su zanesene dost, ale nemam skusenosti). To by malo byt v poriadku?
Na ten filtr nesahej.

0 28.04.2021 07:33 Gazva 
Ahojte,
ako amater (prve akva) mam problem s riasami, hlavnym problemom bude asi rychle zarybnenie (dan za nedockavost), zle rastuce echinodory, slabe cistenie filtra so zaciatku (koli zabehu) vzhladom na objem filt. hm., vela svetla (bez CO2 a hnojenia)
Aplikujem znizenie intenzity a doby svetla (plus zatemnenie zaluzi), pravidelne jemne preplachnutie fitr. naplni od hrubych necistot, znizenie prietoku a cerenia hladiny (voda sa stale hybe vsade) - uvidim co to prinesie.
Podrobny popis je v prezentaci vid dennik - nejaky koment k tomu od skusenejsieho. Mozno by pomohla vymena nejakych rastlin (echi.), nepotrebujem rastliny na vystavu, len nech plnia svoj ucel, preto nechcem hnojenie a chemiu. Mozno je cela moja cesta zla, ale beriem to tak ze comu sa nebude darit pojde von.
Kombinace plynného Co2 by s těmi dekoracemi nebyla vhodná - viz odkaz na článek co poslal Václav. Tekuté Co2 není jeho významným zdrojem pro akva, vyhledej si co je to glutaraldehyd. Pomůže rozjezd kytek jako je limnophilla, egeria, růžkatec apod. Zkrátka něco co odebere živiny.
paráda, díky moc. Hned první začtění a vídím vápenec a jeho vliv

Tak mě napadá, že jsem se nejprve snažil likvidovat řasu z kamenů pomocí kartáčku (po týdnu jsem od toho upustil, protože to mělo spíše opačný efekt). Ale byl jsem překvapen, jak skokově PH vyskočilo skoro o jednotnku. Něco na tom vápenci bude

děkuji za názor, odpověděl jsem Vám v druhém, paralelním vláknu.
i zde mě zaujala ta vazba cement a CO2. Budu rád za případné objasnění souvislostí. Není mi jasné, jak t spolu souvisí. Díky moc
Limnophila sessiliflora se zmátořila a začíná pěkně výhánět nové odnože, tak snad to pomůže. Plynné CO2 zatím přidávat nechci. Pomůže i tekuté CO2? Podle posledních dnů, kdy jej aplikuji přímo na řasu se zdá, že mírně pomáhá likvidovat řesu a rostlinám evidentně také neškodí (pohledově mi skoro přijde, že mírně prospívají). Tekutými hnojivy od tropica jsem zatím přestal, fosfor pohledám. Nějaký tip, kolik fosforu zkusit do začátku? Mám cca 24 litrů vody (čistý objem).
O té špatně kombinaci s dnem jsem na začátku nevěděl. Teď s tím již těžko něco udělám. Mám tam živočichy a nemohu přeskládat akvárium znovu.
Zaujala mě poznámka o cementovém buddhovi. Jak ten škodí vodě? Před napuštěním jsem jej nechal týden macerovat ve vodě. Nepřišlo mi, že by se z něj cokoliv uvolňovalo. Několik akvaristů má přímo tento typ a rozhodně jej popisovali jako neutrální k vodě.
Děkuji
Zeleň neroste, protože je ji málo. Dodej tam aspoň nějaké rychle rostoucí kytky. Kombinace dna Ada s vápencovými dekoracemi ti asi moc radosti nepřinese. Ovlivňuje to špatným způsobem vodu. Ideál by bylo začít sytit CO2, ale to bys musel dekorace vyndat. Teď můžeš akorát dodat kytky a doplnit fosfor jak ti tu bylo sděleno.
www.horacovoakvarium.cz/… Zopakuji jako v několik mých předešlých reakcích. Zjednodušte to.
Vždyť jste odpovědi, proč nic neroste, je řasa, je špatná voda a podobně, dostal.
Zdejší pánové a dámy jsou velice korektní, za což je obdivuji.
Prosím, věřte jim. Jsou zkušení a vědí, proč vám všichni radí pořád dokola to samé.
Omlouvám se, jestli jsem moc "vostrý", ale třeba to pomůže, za což bych byl rád.
Tak máš nízký obsah CO2 a pokud dodáváš opravdu plyn a ta soška je z cementu tak ho tam ani přidávat nemá cenu. Já bych to dal pryč a pH srazil někam pod 7 na 6,8 - 6,6 a přidal fosfor, pokud je na 0.

zeleň úplně neroste, proto je jí málo...

jde mi spíše o příčinu. Vodu jsem měnil kvůli slepé hladině, nebylo možné ji nevyměnit. Během pár dní bylo akvárium celé hnědé, nečistilo se to uplně fajn. Nyní již stav lepší, potřebuju se zbavit již jen té řasy. Jsou moje kroky správné? Podle hodnot vody, mi nepřijde, že by bylo přehnojeno (NO3, K, PO4 jsou spíše nízko). CO2 (plynné), ani vyndavat buddhu nemám zatím v plánu.
Luxusní hnojebiz,ale pro koho? Buddha to nespotřebuje a té zeleně je fakt málo. Přidat kytky, třeba plovoučky, přestat hnojit a měnit vodu......
Cementový budha ven, CO2 (plynné)dovnitř? Zabírá hodně místo i ty seyriyu kameny. Místo toho bych přidal kytky.
V eleocharise som ju našla a ešte aj mimo len tak v substrate. Túto vlaknitú som našla hocikde
Mě roste srpatka občas v eleocharis a k tomu se nachomýtne sem tam chomáček řasy.

Takto sa mi to podarilo odfotiť,dnes sa objavili ďalšie.
Odstraňovat a zase odstraňovat já to teď dělal měsíc. Koupil jsem si tu největší řasenku a přidělal ji na špejli a točil tak dlouho až tam pomaličku a jistě přestává být. Samozřejmě jsem se snažil i zlepšit podmínky v akváriu a nejednoduší je vodoléčba neboli měnit vodu v kratším intervalu než jednou týdně.

Dá se lehce pinzetou odstranit, nebo namotat na špejli a Krevetky ju zřejmě baští...
Keď bude trochu nevadí, len aby sa situácia nezhoršila až príliš.
Niečo podobné len oooveľa tenšie som našla a len po 1 vlákne. Tak to bude začiatok...

Já jsem za zelenou vláknitou v krevetárku rád. Mám tam i ruduchu a krevetky se tam jenom hemží.

Takto vypadá ta řasa...
Tak to je jedno aký je to mach, toho sa nebojím. Možno som ho doniesla s rastlinami. Skôr mám obavy z tých vlasov. Podľa toho čo tu píšu je to začiatok vláknitej riasy. Svietim od 10 do 12 a potom od 15 do 22 mám 7,2w na cca 25l vody
Na fotce by měl být mech srpatka zahnutá. Prosím o opravu jestli se mýlím.
A vláknitá řasa jsou dlouhé a ještě delší teňoulinká poddajná vlákna. Podle množství se pak různě zamotávají do chuchvalcú a chomáčů.
To vypadá na nějaký mech, ale jaký to ti nepovím.

Zdravím, vedel by mi niekto povedať čo je to? Objavilo sa mi to v akva hkavne pri Substrate a zamotané o dekorácie alebo trávu.
Zároveň sa chcem opýtať na zelenú vláknitú riasu. Ako vyzerá v začiatkoch? Objavili sa mi asi 3 vlasy , ktoré trčali z koreňa napríklad. Myslela som si že je to nejaký môj vlas, alebo chlp z niečoho, keď som to vybrala je to dozelena , odfotiť sa nedá, také je to tenké.
Ahoj to PO4 si meral z vody alebo zo substrátu? Ďalší postup je jednoduchý, PO4 je trochu viac a NO3 je veľa takže NO3 až do výmeny vody už nebude treba pridávať písal som udržiavať hodnoty medzi 5-10mg/l a po výmene vody zmeráš a pridáš podľa návodu na 10mg/l a druhý deň odmeráš znovu a okolko sa hodnota zníži tak tolko pridáš aby si mal stale medzi 5-15mg/l.Tak si nastavíš denné pridávanie.S fosforom je to podobne ak máš v rozmedzí hodnôt ktoré chceš dosiahnuť tak pridáš alebo nehnojíš keď je veľa.Ak náhodou dáš moc, tak vymeň polovicu vody a upravíš znova alebo neprihnojíš.Dal som ti ten odkaz na rostl. akvária a tam sú hodnoty aké by si sa mal snažiť dosiahnuť napísané je to tam dosť podrobne vysvetlené. Momentálne máš trochu moc a preto by som vymenil polovicu vody/výmenou znížiš hodnoty vo vode o polovicu/ a nehnojil nič. o dva dni odmeriaš a pridáš podľa potreby.Ak budeš ešte niečo chcieť, tak napíš mi do správy, nech to tu nezapraceme, je to už mimo vláknitej- riasy skôr hnojenie.Tých výmen vody sa neboj, mením polovicu každý týždeň/200l/ a preddavky za vodu máme 10€ mesačne,dúfam že to nie je až tak moc pre teba? A vodu z akva použiješ na polievanie kvetín a rastlín-zostane v nej ešte dosť výživy. OT

Tak že dnes testy dorazili a hneď som odmeral vodu . Tak hodnoty sú : PO4 - 1,0 mg/l a hodnoty NO3 - 25 mg/l . Ako mám ďalej postupovať ? Dodrzujem dávkovanie ktoré ste mi napísali a pridávam denne aj dennú dávku Flourish a aj Nitro a Phosphate . Ďakujem za radu.
Nitro: Dávkování: dávka 10ml na 500L akvarijní vody zvýší koncetraci NO3 o 2 ppm(mg/l) a draslíku o 1,3 ppm(mg/l).
El.Fosfo: Dávka 10ml na 500L akvarijní vody zvýší koncetraci PO4 o 0,5 ppm(mg/l).
Takže po výmene polovice vody dáš Nitro 25ml a Fosfo 20ml a potom každý deň 10ml Nitro a 5ml fosfo.
Keď budeš mať v utorok testy, tak už podľa nameraných hodnôt.V nitro je aj draslík takže Flourish stačí polovičná dávka/týždennú rozrátaš na denné pridávanie/.
Zisti si aj hodnoty vstupnej vody na stránke vodární, príp. otestuj vodovodnú na dusičnany, fosforečnany tam pravdepodobne nebudú.Zapíš do profilu nádrže!
A to NO3 a PO4 sa pridáva denne ? Alebo zatiaľ pridať tak ako ste písali a potom to odkontrolovať testami a na základe testov pridávať ďalej ? Testy budem mať v utorok akurát som objednal od Sera. Ďakujem
Keď nemáš ešte testy, tak začni s malými dávkami tzn. 0,1 PO4 a NO3 5-10mg/l vo vode a sleduj rastliny. najviac napadnuté listy odstráň a odrezky rastlín znova zasaď, príp. pridaj ešte nové, ale vymeň tú 1/2 vody a prihnoj až potom a Flourisch stačí dať polovičnú dávku. Rozrátaj si dávkovanie hnojiva na každý alebo každý druhý deň aby si nepridával naraz velké dávky/po výmene vody môžeš jednorázovo dat trocha viac/.Až sa rastliny začnú rozrastať zvyšuješ dávkovanie, ale už podľa kúpených testov.Tie väčšie výmeny vody každý týždeň sú aj kvôli hromadeniu živín a org. odpadu, pri intenzívnom hnojení je to dobré, neskôr keď budeš mať zarastené celé akva a naučíš sa hnojiť si môžeš dovoliť aj menšie výmeny vody.Uvidíš sám časom.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Ďakujem za radu. Tak dnes som kúpil EasyLife Fosfo a Nitro. To PO4 má byť 0.01mg/l ? Lebo podľa návodu daného hnojivá mi to zvýši na 0,1mg/l tak teraz neviem. Testy som nezohnal prešiel som 3 akvaristyky a nemajú ich

nemajú ani hnojivá Seachem akurát tie čo potrebujem iné majú . Tak som zobral EasyLife. Len neviem či má byť hodnota PO4 0,01 alebo 0,1 . Dakujem
No asi si budeš musieť vybrať alebo použiť vlastný rozum, ale výmeny vody určite nie sú na škodu, to či tam fosfor je alebo nie je zistíš jednoducho testom na PO4 a doporučil by som aj NO3 kvalitnejšie kvapkové a budeš vedieť hneď. Voda sa berie na zistenie PO4 zo substrátu, takže aj keby tam prebytok fosforu bol, vo vode nebude nič/pre riasu/, tento substrát ho do seba natiahne/je tým známy/.Určite je tam prebytok živín z toho flourischu, pretože dusík bude určite málo a rastliny ostatné živiny spotrebuvajú minimálne. Flakovitá riasa na liste/ je zvyčajne z nedostatku PO4 je dosť možné,že je už aj na skle/ by tomu tiež nasvedčovala.Pokrútené listy a riasa chlpkatá je podľa mňa z prebytku už spomínaného flourishu a nedostatku N.
Takže nedávaj tam prípravok proti riasam,výváž hnojenieNO3-PO4 a ostatné, urob výmeny vody a malo by to byť ok. Po vláknitej alebo aj s ňou nastupuje sinica, tak by som s tým zbytočne nečakal.
Proč (a co) odkaluješ, když nemáš ryby?
Řekl bych, že je akvárko moc mladé a nezaběhlé na paniku kvůli řase. A na to, jak málo rostlin tam máš, je tam spousta živin - dno, hnojení, CO2, nemálo světla, leješ tam kdovíco...
Tady
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu si o zelený vláknitý přečti... Mně na ni pomohlo ubrat světlo a koupit špejli. Časem zmizela...
Na můj vkus moc tlačíš na pilu, samej easy, detox, aqua, puri... Moc velká věda a moc malá trpělivost...

Proti riase pridávam EasyLife Algexit . Vo filtry mám keramiku, Rataj Aquadetox 1000ml , molytan,Purigen 2x, vata, Filter je plne zaplnený . Tak skúsim ešte to NO3 a NO4 .
Napísal som ti čím dodáš NO3 a PO4-nitrogen a fosforus Seachem, mám 450l a mením každý týždeň polovicu a keď sú riasy aj viac, máš riasy na rastlinách pretože ti nepracujú nemajú živiny NO3 a PO4, takže Purigen to nezachráni ani keby si mal tam kilo a stačí pár kameňov Seyriu a ph dáš hore bez problému, si pozri tu niektoré akvária, je to práve kvôli lepšej nitrifikácii a tie baktérie Pristine čo som písal podporia rozklad odpadu.Viem o čom píšem, ale rob si ako myslíš...Prípravok proti riasam je čo? FX 4 je silný filter a má poriadny prietok, tak čo máš vo filtri okrem Purigenu určite ti to cez len tak prefrčí a ani baktérie sa nestihnú "zahriať".
PH nezvýšim a to z prostého dôvodu a ten je Platinum Soil substrát a ten drží PH na 6.5 . Aj keby som pridal PH plus tak to zaberie na krátku chvíľu . Za ďalšie tekutý uhlík nedávam pridávam hnojivo Seachem Flourish a nie Flourish Excel v Tom je rozdiel. A meniť polovicu vody pri 455 l akváriu a to raz týždenne je veľa si myslím to sa nedoplatim na vode . A aký prípravok používať na dodanie PO4 a NO3 ??
H..o máš dodržané! Píšem meniť polovicu a meníš 1/3, Flourish neobsahuje NO3 a ani PO4,leješ tam tekutý uhlík-píšem bez a stavím sa, že ani to Ph nemáš 6,8 ale 6,4 a menej, tak ma zbytočne nevytáčaj.
Tak svetlo je Chihiros A1201PLUS 130W a údržba prebieha tak že odkalym dno a vymením 1/3 vody a pridám Seachem Flourish a EasyLife proti riase + Seachem Prime + Seachem Clarity ak je trochu zákalena voda.
Máš tady založený profil, tak si udělej prezentaci a bude se líp radit. Mě by třeba zajímalo jaké tam je světlo a jak probíhá údržba.
Zdravim. To všetko čo píšete mám dodržané dokonca mám 2 krát purigen vo filtry FX-4 . Už som z toho zúfalý nič nezaberá a neviem prečo .
Ph na 6,8, vo vode NO3 10mg/l,PO4 0,01mg/l/Nitrogen a Fosforus/,Seachem flourish podla návodu, do filtra Purigen a výmena vody každý týždeň 1/2.Pridať bakterie Seachem Pristine. Nepoužívať tekutý uhlík.
0 23.07.2020 18:05 Northwear – Riasa v akváriu
Když tohle vlákno pročteš, určitě odpovědi najdeš...

Ahoj, začala se mi v akva dělat tato zelená řasa. Máte prosím nějaký tip jak se jí zbavit? Pouze mechanicky nebo je nějaký živočich který se tím živí? Svítím 9-13 a 16-22.
Japoniky mi ho vybraly důkladně

Dostat to z mechu je vopruz, teď radši prorostlý kus vyhodím. Však zase doroste.
Prudké světlo bych do toho netahal. Mám akvárko víceméně stejné asi sedm let, nikdy jsem do něj nebublal a problémy s žabím vlasem jsem měl asi 2x. Tu minulou nepříjemnost si už nepamatuju, ale ta letošní byla asi flákáním udržby a hnojení. Už je zase pryč

Já si myslím že problém je v moc prudkém světle možná by bylo vhodné nádrž trošku zastínit plovocimi rostlinami samozřejmě přidáním Co2 by tuto řasu měl eliminovat. Nebo je ve vodě rozpuštěný nevhodný poměr živin. Popřípadě skus nějaké požírače řas jako jsou krevety šneci atd.
Podle mě jsi odstraňoval málo a nebo ne na stěžejních místech když se rozjela až tak. Jak psal Ctibum, nic jiného než namotávat nezbyde, taky jsem ji měl, dlouuuhooo ač ne tolik ale pak mi zmizela, sem tam se nějaký vlásek objeví ale žádná tragédie, mám v akva celkem větší proud a v něm Rotalu která je na ní magnet.

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit? Akvárium se mi krásně rozjelo, rostliny rostou jako z vody, všemu se daří. Bohužel před cca 5 měsíci se mi začala tvořit řasa. Při každém čištění ji manuálně odstraňuji, ale nikdy se mi to nepodaří dokonale. Navíc je hodně dobře prorostlá s rostlinami, takže se manuálně odstraňuje fakt špatně. Po několika čištění mi dochází, že manuálně to fakt nepůjde. Nemáte prosím nějaký tip co s tím? Děkuji
Podle mě hodně živin, jinak jako další důvody bývá více světla a větší proud. Přál jsem se s ní 3/4 roku. Nakonec ustoupila potom co jsem se přestal hrabat ve dnu (vytrhávání kytek, přesazování apod... možná proto že mám prohnojené dno NPK kapsle) kdo ví, každopádně zmizela po tom co jsem přestal rejpat do dna, ale nutno podotknout že jsem ji měl na rotale v proudu, kde proud nebyl tak tam nebyla

Jsem zoufala a tak jsi jdu pro radu.
Co tyden dva pri udrzbe akvaria vytocim nebo vytrham chumel zelene vlaknite rasy ( viz foto). Rasa je primarne na dne, mezi koreny, na jemnolistych rostlinach, naprosto davi ruzkatce a limnophilly, lepi se i na okrehek co jsem tam pred mesicem pridala.
Situace je nemenna, je to stejne jako kdyz jsem tam nemela zadnou valissnerii, ted objela cele akva uz trikrat a nema kam rust, rasy je tam porad stejne.
Nic jsem nemenila nechala jsem to mesice stejne, aby se to nejak srovnalo samo, to se nestalo. Jedine co me napada je, ze na noc zaskrcuji bublifuk protoze u toho naprosto nemuzu spat, tak jestli to je ten duvod, proc se rase porad dari. Mam tam 10 pancerncikuch malych a cc 10+ krevetek, jednu neritinu. krmim co dva tri dny par pelet nebo nejake micro pro ty pancernicky, ackoliv nevim, kolik jich tam je, v akva nejsou az na vyjimky vubec videt.
Media asi ne, mám tam houby a 2 koše Cirax, akva běží od 6/2019 a dělá se téměř od začátku, ale třeba by to pomohlo. Zatím to nijak neřeším, když ta strana byla prázdná, tak vláknitá nebyla nikde, jak povyrostly kytky a dostaly se do proudu tak se vrátila zas. Ale kdo ví, třeba uhlí by pomohlo, díky za tip
Skús tam dať na mesiac uhlie a vyčisti ho a uvidíme, nebude tam moc odpadu ale média už môžu odchádzať.
Osobně těm bakteriím ve flašce nevěřím, ale to je můj osobní názor, raději bych gen filtr naočkoval starým filtrem a to tak že bych ho pěkně vymačkal, to mám vyzkoušený že funguje

Já vím že bude jako nový proto mám nachystaný bakterie a nechám tam starej ještě. Prostriham to co je nejvíc pokryty řasou

No, mě se tvoří vláknitá jen v tom nejsilnějším proudu na Rotale, síla proudu se regulovat nedá bohužel, jinde je to ok.
Tak nezapomeň že filtr bude jako nový, moc bych nestříhal, vláknitá se dá odstranit, se střihem bych počkal na zajetí filtru, jen můj názor

Ja si nemyslím že silnejší prúd je problém s riasami-dôležité je čo v tom prúde je a to je zvyčajne opäť org. odpad, či už priamo z filtra z médii v ktorých je nabitý a uvolňuje sa /mením Pemzu vo filtroch skoro každý polrok a možno aj skôr/ do vody, alebo nedostatočne filter zachytáva org. odpad, je slabo odfiltrovaný z vody a dostáva sa do prúdu /aj činnosťou rýb, hlavne tak oblúbené Siamky robia bordel/. To som zistil podľa prisadnutej ruduchy na výtoku, ak je voda čistá/bez odpadu tak sa netvorí, ak áno mením Pemzu/.A to tam valím do akva z dvoch Eheimov naplno.
Filtr se vrátí zítra tak ho hned dám zpátky vystriham ty kytky co Maj rasu a snad to po rci dal bez problémů jako do teď

S vláknitou mám problém od založení, já jí mám z proudu a světla. Dělá se mi v bazénu od prvního okamžiku až do teď, ovšem netrápí mě, je to pár vlásků které jednou za čas namotám na špejli, naučil jsem s ní žít. Ale to co popisuješ o nastolení zpětně rovnováhy se snad jednou naučím. Zatím jsem měl problém akorát se sinicí a to z nulové hodnoty NO3, nyní si NO3 raději hlídám

řasy moc neřeším, naopak je v únosné míře vítám a doufám že kalamitu nezažiju a budou stále tam kde chci. Každopádně až kalamita přijde tak budu potřebovat rady

Pak důvod máš jasný, jak psal kolega Jarden Sk níže, jednoduše řečeno filtr nestíhá, takže jak psal výměna vody, snížení organického odpadu atd... Než se ti vrátí filtr který to stíhal. Není co řešit

Já hnojim denně s easy life profito a rostliny rostou jako prase. Problém nastal až potom co jsem poslal filtr na reklamaci a dal starej vnitřní jinak akvarko běželo velice pekne bez jakýchkoliv vad až do teď

Ja som pri vláknitej neprestal hnojiť, ale súhlasím s obmedzením hnojenia. Rastliny živiny koniec koncov ani nespotrebujú tolko ako pri intenzívnom svietení a pri prebytku org. odpadu som mal skôr dojem, že ten práve obmedzuje ich rast-pretože som živín mal vo vode dostatok/nie veľa/, ale rastliny stagnovali. Vypestovať nerovnováhu v akva zvládne asi každý, dostať to zase do rovnováhy je už to povestné umenie akvaristu. Je dôležité podĺa mńa, aby keď sa zníži org. odpad, rastliny opäť nabehli a prosperovali, ak nemajú živiny /všetky živiny/tak sa dostávame zase na začiatok tzn. neprosperujúce rastliny a org. odpad z nich. V mnohých akváriach vznikla vláknitá iba preto, že niekto zabudol hnojiť dusíkom a dlho to bolo bez a silné svetlo si vybralo dań-stagnácia rastlín pri presvietení-org. odpad z nich a je to...Akva vôbec nemuselo byť znečistené detritom alebo špinou. Mám kamaráta, ktorý mal akva bez rýb-rastlinné a pridával moc CO2 a spustil si vláknitú riasu, nedostatočná spomalená nitrifikácia príp. niečo iné v dôsledku vyšších dávok CO2 a bolo vymalované. Po stabilizácii pridávania CO2 a častejších výmenách vody sa to upravilo.Je naozaj veľa možností ako rozhodiť rovnováhu...V mojom akva som napichal Blyxu do koberca zo Staurogyne, Blyxa rástla viac a viac/mimochodom vôbec nekorenila ale pekne olistená/ pod ńou sa však začal rozpadať koberec a kopu drobných lístkov Staurogyne na hladine. Než som si to uvedomil už sa vlákna vznášali, takže aj pritienenie rastliny inou spôsobí nárast org. odpadu v akva a môže nastať problém ako v mojom prípade.
Ještě bych doplnil omezit hnojení, podle prezentace hnojí a myslím že je to jeden ze spouštěčů řas
Já vím že to není lehký. Nikdy jsem s ní problém neměl až teď co jsem posla ten filtr. TK je to první krok. Postupně půjdu dal a uvidím co to udělá
Reaguješ presne ako väčšina, to čo píšeš je málo, ja som to tam rozpísal aby si pochopil, že tá riasa je z org. odpadu a na to aby si sa ho zbavil musíš urobiť viac /odstrániť príčinu-to že vymeníš filtre nie je hotovo!!!/a niečo si aj naštudovať o tom ako znížiť org. odpad v akva a čo to presne je. Musíš si uvedomiť, že to je len návod, ale detaily sú pre každú nádrž iné a nedajú sa rozpísať-niečo proste musíš aj sám.
www.golias.net/… Jak ten filtr plánuješ měnit? Obecně, jestli nemáš v plánu nějak zužitkovat již zajetá filtrační média, se nedoporučuje "pořádně" odkalovat současně s výměnou filtru.
Uvidíme zítra přijde filtr tak ho nainstaluju a vystriham kytky a pořádně AQ odkalim a uvidím co to udělá
Ta tvá rada mi příjde jako takový výkřik ze tmy. Máš akvárium založené od 5.2. 2020 , šneky a ryby od 15.2. 2020 a už máš po problému s řasou.

Tvé problémy ještě můžou nastat, třeba jen proto že máš v akváriu nevhodnou osádku.
Ahoj, som síce začínajúci akvarista, ale skúsenosť s týmito zelenými riasami už mám. Mne 100% pomohlo nasadiť do 60l akvária 3 ks Neritina - prilba a 3 prísavníky. Vyčistili to tak, že slimáky už musím presunúť inde aby mali čo žrať. Nech sa darí
Zítra nebo ve čtvrtek se právě vrátí už externí filtr tak ho hned dám zpátky

Nenašiel som tu univerzálny návod na túto riasu,tak ti napíšem svoj. Určite to nespravíš za pár dní bude trvať aj niekolko týždňov.
1.mechanické odstraňovanie starou zub. kefkou
2.Vyčistenie akvária tzn. odkalenie, vyčistenie filtra/vata,molitany/ ak sú staré media-postupne vymeniť.
3.Obmedzenie svetla- avšak len tolko, aby rastlinám nechýbalo týka sa to tých náročných-v opačnom prípade sa začnú rozpadať a zase nový org. odpad a to je zle. Ja som na to použil rašelinu do filtra, voda je síce jantárová, ale svetlo sa obmedzí a nemusel som znižovať intenzitu a do vody sa dostanú prospešné látky/len pre tých čo majú tvrdšiu vodu !/
4.Do filtra pridať aktívne uhlie-znižuje množstvo org. odpadu vo vode
5.Častejšie výmeny vody, aj kludne 1/2 objemu 1x za týžden aj skôr
6. Hodnota NO3 vo vode by nemal klesnúť dlhšie na nulu /vrátne po výmene vody, treba prihnojiť/
V tvojom prípade je jasné, že ten vnútorný filter nestačí, častejšie vyprať a meniť viac vody. Máš tam moc rýb a nemôžeš si dovoliť flákať údržbu-inak si budeme písať častejšie. Odumreté časti rastlín odstrániť preč, aj velmi napadnuté riasou.
Málo rostlin. Na první pohled.
JirkaŠčobák napsal: Dej aktuální fotku celého akvária.
Nahral som foto po vytrhani rias.
Dej aktuální fotku celého akvária.
Tvoria sa mi také vlasové riasy - aj 5cm dlhé. Snažím sa ich namotávať na špajdlu, ale je to nekonečná robota. Čo by mi pomohlo sa ich zbaviť? Nepridávam nič, akva nie je na slnku ale svetla ma dosť. Obmedzil som svietenie ale moc to nepomohlo.
nehnojím, nepridávam co2 ani nič.
Vodu mením 1/3 každý týždeň.
Vezmi si špejli a namotej co nejvíce té řasy. Ale když se dívám na výšku tvého dna, velikost kamenů, tak tam máš tak 40 litrů čistý objem a toho světla tam dáváš celkem dost. To už chce dost zkušeností, stabilní CO2 a vědět něco o hnojení. Já bych ubral světlo, motal řasu a měnil častěji část vody v akváriu.

Potřebuju pomoci, týden po založení akva bylo vše krásně čisté. Ale teď, během pěti dní se mi extrémně rozmohly řasy, kamen už je pod světlem uplně zelený takovym mechem, ale hlavně se mi udělala po celém akva zelená vláknitá řasa. Před pěti dny jsem změnil osvětlení z deseti hodin na dvanáct s 90minutovou přestávkou a dal do akva 30 ml Brutusu od Rataje. Taky mi kleslo NO3 z nějakých 100 na 40. Zasadil jsem Lobelia cardinalis 'mini' a ta byla nějaká nahnilá. Nějaký návod co s tím? Co by mohla být hlavní příčina?
Ať si kámoš projde tohle vlákno, píše se tu o tom dost...

0 18.01.2018 13:27 poldaCB – rada OK
jo díky ja kvalitní radu. jdu to namotávat
Namotávat

0 18.01.2018 13:21 poldaCB – seriózní dotaz
ahoj chlapi!!!! kámoš se chce zeptat na takovou řasu která je jak provázek (zelená - a tahne se ve vodě). dá to to namotat na špejly. neví te někdo co s tim má????) děkuji za pozornost!!!
Floémové asimiláty je odborný výraz pro to, co já jsem zjednodušeně (a nepřesně) nazval cukry. Floém je soustava "drah", jimiž rostlina rozvádí potřebným směrem látky které vytvořila (asimiláty) a látky, které potřebuje mít někde jinde, aby z nich něco vytvořila, nebo se jich zbavila.
Množstevně ve floému převládají sacharidy, ale je tam celkem všechno možné. Včetně spousty minerálních živin. Takže z toho řezu tečou doslova "dobroty".
Nedělal bych velké závěry z toho, že teď a tady se řasa dělá a jindy ne. Dokonce se domnívám, že mechanické poškození rostlin při zakládání akvária je významným zdrojem živin a organického znečištění, a tedy se podílí na potížích, které nová akvária mívají. Včetně náporu řas.
Dalo by se to říct tak, že krátce po přesazení rostliny více "krvácejí" než kolik dokáží odčerpat. Při stříhání se v menší míře děje totéž.
Prosim Ta, co je to floemovy asimilat? To znie ako sproste slovo.
Vedel by si mi najst toho obrazok?
Aby som to upresnil, ono sa to vyskytuje na listoch pod rezom, nie na reze ako takom.
Určite to je zelená riasa?
Mne sa niekedy z rezov stonkoviek (najčastejšie Rotala rotundifolia) uvoľňujú floémové asimiláty, tie sa vplyvom obsahu pektínov naťahujú v smere prúdenia vody a zachytávajú sa na nich drobné partikuly z vody, čo vytvára dojem vlákien riasy. Nemôže to byť ono?
Ak je to naozaj riasa, potom ma napadlo iba to, čo Maqa...
0 13.11.2017 23:13 Acinonyx –
Re: Maq Nad takym niecim som na zaciatku uvazoval. Lenze to by potom mali mat vsetci po ostrihani kricka rastlin vlaknitu riasu. Alebo aspon vacsina. A to asi ludia bezne nemaju. U mne to tiez predtym nebyvalo a ani teraz sa to nedeje u vsetkych rastlin.

Taky přispěji domněnkou: Z toho řezu se uvolňují nějaké látky, které té řase dělají moc dobře. Cukry?
0 13.11.2017 20:13 Acinonyx Riesim taky zvlastny problem. Posledny mesiac-dva mi po zostrihani rastlin vyrasi na prvych cca dvoch patrach nadol od rezu zelena vlaknita riasa (aspon myslim, vzhladovo je skor do sedo-zelena) Deje sa to do doby kym nezacnu rast na reze nove listky co je niekolko dni. Za ten cas dorastie do dlzky asi 5 mm a potom prestane. Nedeje sa to u vsetkych rastlin, napr u R. Macrandry vobec, ale u vacsiny ano. Nizsie ani vyssie nerastie vobec, ani tesne pod osvetlenim, takze sa mi nechce verit, ze za to moze iba svetlo.
Mate niekto podobnu skusenost? Tym, ze sa to deje len pred rastom novych listov a v blizkosti rezu, to na mna budi dojem, ze rastliny maju niecoho nedostatok co pumpuju do novorastuceho tkaniva. Je to vsak len moja domnienka.
Každej tejden motám ve "26"

A zkoušel jsi to někdy?

Já jo. Vyndávala jsem z toho malé limnobium, které prorostlo do řasy a zežloutlo, málem to šlo všechno ven.

Je to jak suchý zip. Chce to hrubou sílu. Od té doby je v tomhle kelímku v řase bordýlek ze dna, co jsem zvýřila. Asi jim to zkusím zachovat a přidáme k těm prckům i něco krapet většího. Třeba se nám ta zelená jednou bude hodit.
A nedostanete se do téhle fáze časem i ve dvoulitrovce, pokud tu zelenou nebudete redukovat? Co jí jen část odstranit?
No já mám strach, že se to tak zahustí, že v tom pak všechny ostatní kytky zahynou. Zatím jen tak přemýšlím, jak to klukům zachovat pěkně prosperující a napadla mě ta větší nádrž. Oni to samozřejmě ještě netuší. Snažím se o tom uvažovat dřív, než se něco pokazí. Už tak mě překvapuje, že to funguje tak dlouho.
A není to škoda rušit, když se jim to tak hezky zelená? Místo na novou dvoulitrovku se vedle těch dvoudecek najde, ne?

Díky za radu, to mě nenapadlo. Nebude vadit, když to něčím pro začátek přiklopím, aby do toho tolik nepralo slunko a neodpařovala se rychle voda? I když teď na zimu by si to mohlo docela zvyknout, slunko nebude až tak ostré, že?
Myslím, že řasu nezahubíš.
Pokud chceš jistotu, nedolévej v úvodu až po okraj, ale nalej jen tolik vody, aby ji zelená hmota více méně zaplnila.

Ahoj, tohle jsou "pokusy" mých kluků...dva kelímky 1,5 dcl s trochou písku a pár křemínky, v jednom trocha neurčeného mechu (ze studánky) v druhém stonek rotala rotundifolia a egeria densa, kousek pupečníku a taky je to jediné místo, kde se daří liliovníčku brazilskému (když nepočítám květináč na okně). Oba kelímky jsou plné chomáče zelené vláknité řasy a jsou zavřené perforovaným víčkem, takže jen sem tam (jednou za dva týdny) doleju pár kapek vody. O hnojení se stará pár levatek a kružníků. Jsou na jižním okně, ale přímo do nich slunce nesvítí, jsou těsně u rámu. Voda je krásně čistá, jen ten šnečí binec na dně. Celé to funguje už půl roku. O co mi jde...když se pokusím tyhle dva pidi biotopy sloučit do nějaké trochu větší nádržky 1-2 litry, tzn že se změní vypařování (nebude zakrytá), bude do ní už svítit slunce, šneků bude o poznání míň...nepůjde to celé do kopru? Nezahubím tu krásnou zelenou řasu? Nezačne tam bujet jiná nevzhledná řasa nebo zákal? Kluci by byli smutní, kdybych jim to zkazila. Budu ráda za každou radu. Díky. T
Tady:
rybicky.net/nadrze/26176-akvarium-u-stropu
Od vánoc mi tam rostou ze semínek leknínovité rostliny o kterých nevím, co jsou zač (asi přivlečené na hlízách asi barclayí), tak nechávám většinu akvária neosázenou a mám tam jeden velký trs mechu, řas a pogostemonu, který mi zabezpečuje velkou část fotosyntézy a úkryt pro potěr.
Pokud bys dovedl určit, co to je za leknínovitou rostlinu, budu šťastný

.
P.S. Za 10 minut ti dám do galerie nejnovější fotku.
Tobě se v těch podsvícených akvárkách (nic ve zlém) dělá vláknitá řasa ???
... jsem udal solidní hrst vláknité zelené řasy. Chtěl jsem vyhodit, ale bylo mi líto, hodil jsem na fórum, zda se někomu nehodí a jeden člověk se našel. Použije ji do malého akvária, které má jako porodničku.

To bude nějaký vločkovač.

Myslíte, že to může fungovat?
prodám přípravek na vláknitou řasu do zahradního jezírka,
pozitivně působí na prosperitu ryb a ekosystém jezírka potlačením růstu dlouhých řas,
slouží k ošetření zahradních jezírek a rybníčků (uzavřená cirkulace vody) s chovem okrasných ryb,
sypký přípravek, zabraňuje přebujení vláknitých řas,
nemá negativní vliv na růst vodních rostlin,
Dávkovaní:1 g přípravku na 1.000 l vody ,1,5 g na 1.000 l vody (při silném výskytu vláknité řasy)
PŘÍPRAVEK JE VHODNÝ APLIKOVAT JAKO PREVENCI PŘED NÁSTUPEM VLÁKNITÉ ŘASY.
Dodáváno v 50g balením.
Zdroj:
zvirata.bazos.cz/… Hnojit nepřestávej,rostlinky potřebují živiny.
Zdrsnila jsme špilku a šlo to dobře, i z rostlin. Tak dííík za rady.
A jinak jsem našla vláknitou dokonce i na řasovce!
Snížím průtok, nastavila jsem vypínání světla odpoledne, když sem svítí slunko, už vím, jak namotávat...co hnojení?
Používám špejle hranatý, bezproblémů se namotává, kupuji v řeznických potřebách.
Zkusil bych zdrsnit špejli. Nějaké malé zářezy nožem nebo pilníčkem. Pak by to mělo jít namotávat.
Zkus mezizubní kartáček kulatej, tlustej, TePe, k tomu origoš držátko kulatý. Výborná věc pro každýho zelenýho vláknitýho řasaře, kterýmu nejde špejle...

Morticia napsala: vytahuju spíš prstama
Já ji vytahuji pinzetou, je docela pevná, málokdy se přetrhne.
Zelenou namotávací nežere nic, alespoň u mě

Namotávat mi to moc nejde, vytahuju spíš prstama.Je hodně mezi listy.
Stáhnout intenzitu světla - jako zkrátit dobu svícení nebo jak stáhnout? Můžu jen vypnout/zapnout bílé a barevné diody zvlášť či spoučasně.
O tom proudu jsem už četla někde, asi v něčí prezentaci. Proud docela mám...snížím tedy.
Mě se v tom nic nepase (asi nemá co),mě to hnusní kytky. A nevím,jestli se to nesnoubí ještě s nějakou další řasou,hlavně na listech (hlavně na Rotale,co je nejblíž filtru). Sklo a kameny cídí plži.
Co to má rádo za živočichy?
Jak píše amrtin, mně jen namotávání stažení intenzity světla a doby svícení zredukovalo vláknitou tak o 70%. Dál jsem to neřešil, nepotřebuju to mít sterilní, pase se mi v ní spousta zvěře...
Namotávej,stáhni intenzitu světla,stáhni proud vody,vyměňuj 2x týdně třetinu vody s povrchovým odkalováním.
Začíná se mi dělat vláknitá řasa,hlavně v rostlinách. Co s tím? (Info o akva v prezentaci).
0 12.03.2017 20:19 Acinonyx – vlaknita riasa na korenoch
Moje akvarium je cca necele tri tyzdne v zabehu. Korene, ktore najprv obalil biely povlak postupne zacala nahradzat hneda riasa. Posledne dni sa zacala na vsetkych korenoch objavovat v dost velkom mnozstve vlaknita riasa (dnes rano na niektorych miestach dlzka az 10 cm) a v podstate su nou momentalne cele pokryte. Nikdy predtym som nic take nepozoroval (ale ani som nemal take mnozstvo korenov v akvariu). Na ziadnom inom mieste v akvariu sa nevyskytuje, len na korenoch.
Chapem, ze korene su organicky material a akvarium stale v zabehu, ale pozorovali ste nieco podobne aj vy? Postupny prechod toho bieleho slizu vo vlaknitu riasu. Pre podrobnejsie informacie vid posledny zaznam v denniku.
Ta jak jsem psal, řasy se mi líbí. Zelenou na kamenech neřeším vůbec, pase se mi ní všechna zvěř. Ta vláknitá se tak nějak drží na stejném množství. Otázka je, kde končí rozumné množství

Pro mě už je lehce za hranou a jestli je v ní navíc sinice...
A zabojováním jsem nemyslel chemii, pokud nepočítám hnojivo. Ale světlo, proud, hnojení... Dneska upravím svícení a za 14 dní se uvidí... Kalamita to zatím není, takže panikařit nemusím...
A je nutné s ní "zabojovat"?
V rozumném množství přece neškodí, někdy spíš naopak. A zabojovat chemií, to je vždycky spojeno s nějakým rizikem.
No ona smrdí tak jako "přírodně", rybníkově, jestli se to dá tak říct. Jakože ne hnilobou nebo rozkladem. Ale ani tak to právě nevidím jakože jupí, proto se ptám.
Pravda, drobné (hodně drobné) mechanické nečistoty mi tam plavou, ale není to drama a postupně se to lepší. Přičítám to ještě ne úplně 100% "zanesenému" filtru, akva je ještě dost mladé.
Viditelný organický odpad se mi tam snad ani neválí, při odkalování toho je fakt málo, řekl bych, že přerybněno ani překrmeno nemám a údržbu neflákám.
Krevetky se mi tam množí, neutíkají.
No nic, zabojuju nějak s vláknitou a bude se vidět...
Zelená řasa by sama o sobě smrdět neměla. Jenže se v ní usazuje kde co, od malých organismů po organický odpad. Něco z toho by eventuálně smrdět mohlo. Ale dobré znamení to není.
No smrdí to dost. Ale zaráží mě, že ta sinice není vidět. Už jsem ji lehce měl, docela se mi na pohled líbí, stejně jako všechny řasy

, ale v té vláknité na pohled není, jen na počuch...
A dá se z toho odvodit, že když se zbavím vláknité, že se zbavím sinice, když jinde sinici vidět není?
Neměla by. Sinice to je jiná.

Zdravíčko
Smrdí zelená vláknitá řasa? Níže to už lehce zaznělo, že smrdí sinice a že to bude nejspíš kombinace. Takže samotná vláknitá nesmrdí?
Ono to neni jen o svetle. Do akvaria jsem zacal svitit poradne a nic se nedelo, poradne jsem hnojil, pridaval CO2, menil polovinu vody co tyden, hi-tech jak vysite. Pak prichazelo stehovani a tak se posledni cas postupne akvarium preklapelo do low-tech, jen at nejak prezije. A i kdyz jsem hodne stahnul svetlo, spolu se snizenim hnojeni k minimu, a vypnutim CO2, jsem taky vlaknitou rasu vyprodukoval.
Ted je akvarium tri tydny v provozu, co tam uz se delo za veci. A vlaknitou rasu mam taky. Svetlo nemam naplno (jeste casem pridam), ale CO2 uz pridavam, slusne hnojim a chovam se k tomu uz jako k hotovemu hi-tech. Ono to cele sedne a pojede, situace s rasou se meni den co den (uz jsem tam videl co videt bezne lze, a neco uz zase ani neni). Chce to trpelivost, cas a trosku pece, aby clovek dokopal akvarium k hi-tech a jelo jak jet ma. Opacna moznost je stahovat svetlo, ale to je uspupek k low-tech, ktery ted neudelam ani nahodou, kdyz vidim, jak to zacina dost rychle po zalozeni rust.
Někdy zabere třeba to osvětlení trochu více posunout, tedy směrem vzhůru a dobu osvětlení si ponechat. Možností je vždycky více.

tadle mrcha vyrusta jak v proudu u filtru na svetle tak nekde v rohu v seru, vzdycky z jednoho bodu na skle nebo listu..
nicmene procitam naky weby (i japonsky

a zda se ze zkratit sviceni bude prvni krok (ted sem na 8hod)
Vsimni si, ze tyhle rasy rostou tam, kde je nejvic svetla. Jsou i jine vlaknite, ktere rostou zase spis tam, kde neni proudeni vody.
Ono mnoho ras ma tu svou nejpodstatnejsi podminku, ty dalsi uz staci co je "normalni". Zacni resit svetlo a nebo prizpusob akvarium tomu svetlu.
ze by to byla ta pevna pokryta sinici? asi ne, je to hodne slaboucky
myslel sem ze to je Spirogyra ale v johanovo clanku pise ze se skoro nevyskytuje, takze tipuju neco jako Pithophora (ne ze by na tom zalezelo jak se to jmenuje

)
Nebude to spíš kombinace, tedy ta zelená doplněná o sinici? Už jsem to viděl, že jedna řasa(i když sinice není řasa) rostla na druhý, tedy té první, která sloužila jako podklad, čímž tedy asi nic neradím, jenom popisuji.
jak na zelenou vlaknitou mazlavou rasu? nekde se mi dela ta pevna, ta skoro nejde pretrhnout, krasne se da namotat ale ta mazlava verze pekne klouze... neco podobnyho se dela v rybniku rekl bych...
ptam se spis co je pricinou nez jak ji fyzicky odstranit...? dik
jeste zkusim ten mezizubni kartacek

Urob pauzu v pridávaní CO2 vitalu a pozoruj. S tými šnekami majú kolegovia pravdu. Rastlinky nežerú a sú to neoceniteľní pomocníci

Jak píše Rromant, nech tak jak to je, bude růst dál. Musíš udělat změnu a čekat a čekat.
Změna, to je to co je mít na paměti.

jasny,znam tu jejich nemoc...ale myslel jsem ze se to stava jen tehdy kdyz rostlinky donesu z jineho akvaria...jine podminky jako co2,ziviny,svetlo,substrat atd...a ne jen zmenou svetla...no jo jsou po potvory

Njn, takový věci se prostě stávají, že krptokoryny na změnu podmínek zareagují tou ztrátou listů, čemuž e říká tzv. kryptokorynová choroba. Nech vše jak je, oni se zadaptují na nový podmínky a listy narostou nový. Holt nepřenosný zkušenosti, těch ještě bude.

Ahoj tak jsem udelal vse jak jsme se domlouvali a ubrani svetla moc nevyslo.Listy cryptocoryn v predni casti,kde byla vypnuta T5 zacali dost zdracet na zdravem rustu,listy maji tmave fleky a misty sklovately jako by je nekdo natrel tmavezelenym lakem...takze svetlo zapnute zpet,upravil jsem rampicku ucpanim nekolika direk silikonem.Tak uvidime,tu T5 mam 865,objednal jsem 840 tak to bude snad lepsi
vcera rostlinky zhnedly,male diry a dnes se uplne rozpadly..tak jsem vyrazenim jednoho svetla kvuli par vlaskum rasy udelal o hodne vice skody nez uzitku...
ano, to se ti snaží naznačit. Jinak je tady i spojitost s teplotou vody, druhem kytek, hnojením, tvrdostí atd.

prostě co akva, to originál, obecné pravidla platí všude, ale konkrétní hodnoty světla a hnojení si musíš vypozorovat sám. Každopádně - udělej jednu změnu a počkej 14 dní, pomůže - nepomůže, udělej další atd. Časem na to přijdeš

Ber to popořadě. Odstraňuj co nejvíce řasy, prováděj velké výměny vody, dál přidávej uhlík jestli ho ještě máš, pokus se zlepšit proudění vody( je li špatné) a uber tu jednu T5 zářivku. Kdyby se to rostlinám nelíbilo, tak ji zase zapneš. Žádnej problém.
ja mam svetlo v krytu tak 5 cm nad hladinou...takze mam svetla dosti mi chces naznacit?

Přepočet W/l je hooodně orientační. Když zvednu svoje světlo metr nad akvárium, tak mi všechno chcípne, ale mám furt 0,36W/l. Když je položím na akvárium, tak budu mít silné osvětlení, že budu vyhazovat řasu vidlama, ale furt budu mít 0,36W/l

Lidicky,kdyz se tato rasa jevi v presvicenych nadrzich...me akvarium patri do dobre osvetlenych???kdyz si spocitam kolik mam w/l tak se mi nezda ze bych mel presviceno...kdyz mam 2x30,1x39 w na 300 l tak jak je to???vychazi mi to na 0,33w/l a to neni hodne nee??
Přidávání světla na řasy nezabírá, ale situaci to zhoršuje. Je pravda, že když se daří rostlinám, nedaří se řasám, to tak prostě je. Světlem to není, toho máš dost. Většinou za to může nedostatek nějakého prvku hnojení, málo co2 a špatné proudění vody. Čím víc světla, tím větší požadavky na živiny a co2. Co2 nedodáváš a mohlo by se ti stát, že jak překonáš určitou intenzitu osvětlení, bude nutnost již co2 dodávat, jinak se řasy nezbavíš. Prostě světla ubrat, hlavně nepřidávat.
Já svítím cca v přepočtu 0,4W/l a všechno mi roste a řasu nemám. A to ještě mám světlo zavěšené 23cm nad vodní hladinou.
si ted tak rikam...kdyz se tvori rasa,stradaji nekde rostliny...kdyz stradaji rostliny,potrebuji vice svetla-kdyz budou mit vice svetla,lepe porostou a nedostanou sanci rasy ??
Horní část Ludwigie máš dobře vybarvenou. Sniž to osvětlení, dál dodávej uhlík a čisti. Pak už jen čekat.
Při zelené vláknité je většinou problém mezi poměrem co2 a světlem. Ty co2 nepoužíváš. Přidávání tekutého uhlíku mám odzkoušené a funguje dobře. Je potřeba vždy aktualizovat frofil všetně fotek, aby si mohl každý udělat představu o aktuální situaci. Ale každopádně bych na čas vyřadil ty zářivky T8, klidně zruš tu polední pauzu a sviť třeba 7 hodin v tahu. 2x zářivka T5HO, když u ní máš reflektor a ještě k tomu kvalitní, tak ti přidá klidně i o polovinu světla navíc a to je až až. Nebojte se svítit méně, já jsem v pohodě pěstoval HC v přepočku 3,3W/l a taky to rostlo. Pokračuj v ručním odstraňování, měň týdně alespoň polovinu vody. A co aktuální stav rostlin? Daří se jim dobře? Nestrádají?
Ahoj,asi bych potreboval mensi radu.V akva se mi delsi dobu tvori (asi vlaknita rasa) fotak mi to neveme ale vypada to tak ze,za listecek je zachycen zeleny cca max 5 cm dlouhy vlas,na nekterych rostlinach.Odmotavam kartackem a je zelena opravud,odmotavam 14 dni a zatim jsem neprisel na duvod tvoreni teto rasy.Podle me prezentace zjistite jake mam osvetleni nad akva,ted svitim od 8-12,16-21 z toho ty 2x30 w bezi presne tento cas a ta T5 39 w,spina a vypina drive tak sviti cca o 3 hod.mene.Vodu menim 1/3 tydne,filtr zajety,ryby podle prezentace souhlasi.Do akva dodavat tekuty uhlik pro posileni rustu rostlin..delam dobre,nebo je zbytecne tento pripravek pouzivat? poradi mi nekdo nejakou radu?ta rasa neni zatim tak akutni,ze by byly zaneseny hodne rostliny,proste jen takove vlasy nekde,setru kartzackem ale dalsi den mohu znova.Dekuji za zkusenosti a radu

Myslím, že zatiaľ budú stačiť tie LED, žiarivka môže oddychovať.
Když více svítíš, musíš to více živit, je to svým způsobem jednoduchý, regulace dobou osvitu zvláště v čerstvých akváriích mě příjde jako první dobrá.
Môj názor: Na takéto čerstvé nezarastené akvárium je tam príliš silné svetlo, treba ubrať, kým sa poriadne nerozrastú rastliny. Ďalej je tam priveľa dusičnanov a ak sa nehnojí, tak zrejme neprimerane málo ostatných živín (P, K, Fe). To by chcelo trochu vykompenzovať, ale kým je tak málo rastlín, netreba to preháňať - alebo ešte radšej vyčkať. Burčiak treba pravidelne vymieňať, najlepšie je mať 2 fľaše a striedavo meniť náplň po cca 5 dňoch. Ak má byť také silné svetlo, bude to treba. Rýchlosť bublania možno regulovať množstvom kvasníc, cca 3 g (bežných, nie sušených) v každej fľaši by odhadom malo stačiť.
Meriaš aj množstvo rozpusteného CO2 vo vode? To je skôr nepomerom svetlo+živiny+CO2, v tomto musí byť rovnováha ak nieje, tak riasa nenechá na seba dlho čakať
0 03.11.2014 20:16
Sharf [7] Ahoj začala se mě tvořit zelená vláknitá řasa na kameni a na červené rostlině vedle kamene rostlině se nedařilo již předtím :/
Myslíte si že je to tím že sem začal více svítit nebo tím že mám málo co2 (používám burčák ale už asi dochází hlavně od té doby co mám v akva ryby jsem se toho začal bát

)
Nebo tím že chybí rostlinám nějaké živiny pomůže PMDD ?
Info o mém akva v profilu pokud něco chybí stačí se zeptat předem děkuji za rady ta řase mě pěkně.....

Je to novozalozene takze si este prejdes riasamy.
Mne pomohla vymena vody kazdy druhy den 1/3,svetlo som mal zapnute len 4hodiny denne.a postupne pridavas.
Tady Ti poradim jedine, stahnout svetlo a odstranovat, casem pujde i vic svetla bez problemu.
zatím jednou týdně. Je to založený minulej pátek.
Zájdi si do fastfoodu a vypýtaj si tú plastovú vidličku na hranolky. Tú potom nasať na špilku a riasu namotávaj na ňu a vyhadzuj.
Vodu (1/3) ako často meníš?
0 05.10.2014 17:46
Neio [7] 
Tak se mi po týdnu po založení rozjela asi "zelená vláknitá řasa"
Dno: flexi+ deponit mix
PH:7.1
KH:6.5
dalsi informace bohuzel nemam diky testerum.
112l s 2x24w v krytu
C02 není
Snížil jsem dobu svícení z 11 hodin na 6.Zvýšil jsem proud filtru plus koupím Easycarbo nějaké další rady?? Moc děkuji
Vypadá to jako Cladphora - žabí vlas. Co s tím, to bych taky rád věděl. Zatím ji jen odstraňuju odsáváním i s liaporem a z kytek ji namotávám na špejli. V hnědovce Windelov a kosokvětu je to lahůdka

.
Prý pomáhá CO2, ale já nebublám a začínat s tím nehodlám.

copak to je? dlouhá vláknitá, nebo žabí vlas čí jelení paroh a ev co s tím?
0 26.02.2014 21:13
Ciffik [761] - Rostliny zdar a sílu, v poslední době mě trápí zelená vláknitá v mé stonkovce
rybicky.net/nadrze/19064
Info v prezentaci aktuální, kdyby někdo tušil, věděl na co se zaměřit, co zkusit byl bych vděčný. CO2 pouštím nonstop, dropchecker světlounce zelený, hnojivo bude ok, ale nejsem si jistý dávkováním a tu by mohl být zakopanej pes, samo o sobě bude v pořádku. Ze stejných flašek (mám vše rozmícháno zvlášť) dávkuju další 3 akva. Všechny bez řas. Rostlinky rostou jak střelené - ovšem na takové Rotala russila a Ludwigia sp. začali ,,zakrňovat" vrcholky.
Každá rada vítána.
Tak to je v pořádku, ještě bych se snažil sehnat více rostlin, čím více tím lépe. Ty nejlacinější jsou zpravidla na začátku ty nejlepší. Když ti něco neporoste žádný problém neřeš a soustřeď se na ty co ti porostou. Při nakupování si dej ale bacha aby jsi nenaletěl.
www.aquapage.cz/…

Slovo "drť" i když v octu nešumí mě zrovna optimismem nenaplňuje, bude se s tím špatně pracovat při odkalování a je tam riziko zahnívání dna.
Pro jistotu dej pár těch bílých kamínků do 8% octa jestli během několika hodin nezačnou bublat.

Doufám že to co máš jako dno není černobílá drť prodávaná v akvaristice. V čerstvé vodě se ze začátku dějí divné věci, ale to se časem usadí. Když ne, budeš to řešit ale třeba až tak za tři neděle až měsíc a ne 3 den.

To chce klid pokud je to hnědá řasa nebo nějaká plíseň je to celkem normální, časem to zmizí.

Bude to mít souvislost s nižším obsahem CO2, tedy řekl bych a tudíž tu variantu snížení světla bych podporoval.
no napadlo mě že to může být světlem, zkusím zkrátit dobu svícení

ubrat světlo pokud svítite a nebo přihnojit hnojivem něčeho je víc a míň.
na skle a rostlinách je to zelená vláknitá řasa.. já mám opravdu mini odchovničku a tam filtr nemám ale často čistím
jakou má barvu ? Na jakých místech se tvoří ? (na stíných, v m´kstech kde je proud z filtru)
Zdravím, v mojí odchovničce se mi na listech rostlin a na skle tvoří taková vláknitá řasa, ze skla jí vyčistím, ale z rostlinek těžko. Je to dost nevzhledný. Máte nějakou radu jak se této řasy jednoduše zbavit bez nějaké chemie? Díky

Sniz dobu sviceni, vyrazne, klidne az na par malo hodin denne a Sinice to vzda. Kdyz pak ale zase na dobe pridas zpet jak to mas ted, zase se objevi. Ted tedy stahni osvetleni rekneme jen na 4h denne, rostliny to ustoji, odsaj co se da (Sinice moc dobre nedrzi, z rovnych listu jeji skraloup celkem snadno odsajes, z mechu to asi uplne snadno nepujde) a mezi tim si precti veci okolo toho, protoze pokud nechces svitit jen kratce stale, musis zmenit jeste neco jineho. I kdyby neslo o Sinici, tohle opatreni pomaha i s dalsimi rasami. Sam mam tenhle boj za sebou docela nedavno (Sinice a Jeleni paroh) a svitim stale celkem dost, ale jen 5h denne.
Pokud jde o akvarko ktere mas v prezentaci, je jasne videt, jak mas cele osvetleni do jedne poloviny akvaria, druha polovina je tmava, primo pod svetlem to tam prazi. Tu Sinici (nebo co to je) mas predpokladam nejvic tam, kam to take nejvic sviti. Je to problem, ackoli jsem se s krytem teto konstrukce snazil vyporadat a nechat ho jak je, nakonec jsem to vzdal a osvetleni predelal. Muzes si pomoct i tak, ze primo pod svetlo das na hladinu neco jako
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides , ktery to pristini. Jenze pak bude nejspis v akvariu tma vsude.
Magrathea napsala: ...podle diskuzí jsem pochopila, že jediný 100% způsob, jak se zbavit sinice, je komplet předělat celé akvárko a do toho se mi ani trošku nechce
Tak to je klasickej blud. Třeba tady na stránkách v příslušných vláknech se o likvidaci sinice docela dost napsalo a metody boje s tímto fujtajblem jsou tam vcelku dobře definovaný, poměr světla, živin, proudění vody atd. Jinak já když mám se sinicí tu čet, tak jako první se zaměřuji na NO3, jestli ho není málo a ladím světlo jestli ho není moc a nesvítí se s ním třeba moc nízko nad hladinou, no začti se. Jestli je ta vláknitá řasa sinicí prolezlá, tak bude smrdět pěkně.

No to si mě teda moc nepotěšil

a určitě? nemůže i zelená vláknitá smrdět..podle diskuzí jsem pochopila, že jediný 100% způsob, jak se zbavit sinice, je komplet předělat celé akvárko a do toho se mi ani trošku nechce

Nejlíp to vyndat když můžeš, když ne tak něčím oškrabat, nebo by mohlo pomoct hnojit PMFE přímo na místo kde je řasa ...
Takhle smrdí sinice.

Ahoj,mam koren krasne obrostly javskym mechem,ale posledni dobou bohuzel i zelenou vlaknitou rasou

dneska jsem se pustila do poradneho odstranovani,namotavala rasu jako diva a uplne me prekvapilo,jak ta vytazena rasa priserne zapacha...ten smrad se da tezko popsat,ale uplne se mi z toho zvedal zaludek

..je to normalni?? Kdyz se naklonim nad akvarko,tak jinak zadny zapach necitim..
Jasně ryby sleduju pořád jelikož je věčně v televizi prd a akva mám v obýváku tak je to takový příjemný relaxační večer každý den

Promiň zapoměl jsem dodat světle zelená přes den a ráno když se ještě nesvítí tak je malinko zeleno žlutá

Zelená barva je široký pojen kdyby jsi napsal světlezelená tak to by bylo CO2 teprve dobré.

Predpokladam, ze ryby sledujes pokazde kdyz muzes, takze pokud by mel nastat problem, poznal bys to. A jestli jsi doma pres vikend, idelani je udelat takovou upravu (ze ktere mas nejakou obavu) v sobotu rano, mas pak staly prehled co se deje

.
Super to jsem chtěl vědět, akva přerybněné nemám mám tam 20 rhodostomsů. Tak by to mělo být v pohodě
Jestli to nemas prerybnene, tak dostatek kysliku zvladne i difuze ze vzduchu pres klidnou hladinu.
Ctyri dospele Cichlidky Ramirezovy byly v 54l akvariu, kde se hladina prakticky nehla, uplne v pohode. Mival jsem prerybnena akvaria, ale ted si na to davam sakra pozor, abych si poridil jen to, co opravdu chci a akvaria drzel "podrybnene", protoze kdybych jeste neco treba casem chtel (moc chtel), muzu, a zaroven si mohu byt celkem jist, ze se mi ryby jen tak snadno neotravi ci neudusi

.
Ještě možná blbý dotaz ale když mi nějak extra filtr nehýbe hladinou tak zda nebude ve vodě málo vzduchu. Abych neotrávil ryby

Já mám tuto řasu od prvního týdne založení akvária a štve mě to. Říkal jsem si 250l akva bez řas jen zelené přisedlé na stěnách akva tak by to mohlo fungovat. Ale bez šance pořád je to stejný
Ok s tím pmfe to byl jen nápad. Jinak můžu říct že když jsem předělal výtok s filtru na rampu tak je to o něco lepší. Ale zkusím i tak jak radíš proudění zmírnit a uvidím co bude dál.
No mně se po založení vyskytla taky.Dávám to zavinu silnému osvětlení,ale přistínil jsem to alespoň síťkou co se dává do oken a dávkuju PMFE stříkačkou na postižená místa.Dávám toho zhruba dvakrát tolik než je psané dvakrát denně a řasa z kořenu docela rychle ustupuje.Zatím se drží jen v jávském mechu na který taky aplikuji pmfe a můžu říct, že ho snáší dobře(bohužel i řasa) Ostatní mechy už tak v pohodě nebyly. Toť má zkušenost.
PMFE a podobna hnojiva rozhodne nedavej nikdy vice nez je uvedeno v navodu. Ve sve podstate jde u takovych pripravku o jed, ktery v malem mnozstvi rybam neskodi, ovsem dospelym, poter to snasi mnohem hur. A jinak tyhle latky spatne snaseji predevsim mechy. Ovsem abych nekazal bludy, ja mel EasyCarbo, coz sice predpokladam je slozenim o tomtez, ale napsat to musim. S EasyCarbo mam jen ty nejhorsi zkusenosti a nejsem s nimi tady sam.
Zelena vlaknita rasa je problem, a resi se dost spatne, protoze ji vyhovuje to co rostlinam. Z meho pohledu (take jsem ji kdysi zazil) je to v akvariu jedna z nejhure resitelnych ras. Zkus jeste s tim proudenim neco udelat, nerostrikuj, ale zarid co nejpomalejsi proudeni vody s vystupem z filtru pod hladinou. To mi pomohlo nejvic, rozsireni vystupni roury z filtru na prumer pullitrove PET lahve, coz pochopitelne vyrazne zpomali vystup vody, ale nezmeni prutok vody filtrem.
Sneci sami od sebe nevzniknou, priznej se, cos tam pridala noveho? Myslim konkretne rostlinu.
EDIT: Zni to totiz az neuveritelne

.
0 26.05.2013 12:09 DanaB – řasa a šneci
Mám dotaz nikdy jsem v akvárku neměla šneky ani vláknitou řasu. Teď jsme se stěhovali, akvárko má stejné podmínky na světlo jak mělo, nic nového se do akvárka nepřidávalo - až na novou vodu a mám tam šneky a vláknitou řasu.... co stím?
4 03.10.2012 09:59
lhajek [1870] - Rostliny Naprostý souhlas s tím co tu zaznělo. Mám boj s vláknitou řasou za sebou v jednom akva a pomohlo mě na ní přidat dostatek CO2.
Ve druhém akva si zkouším hrát s osvětlením, už jsem ubral zakrytím reflektorů (15W na cca 25L akva) a vláknitá řasa se trochu omezila, ale stále trochu roste. Další možností by bylo u mě ještě zvednout osvělení výš.
Takže pro tebe Luisi bych doporučil jak tu zaznělo buď ubrat na délce osvětlení, nebo zrušit reflektory pokud tam máš na světle nějaké solidní nebo dát světlo výš nad akva - s tím se musí experimentovat a hledat kdy ještě bude dost světla pro rostliny a zároveň už málo pro řasu. Přitom nedělat změny zbrkle, ale vždy podle mě aspoň 14 dní pozorovat jestli daná změna pomohla než přistoupíš k další změně. Zcela určitě by mělo pomoci přidávání CO2, ale pokud s tím nemáš zkušenost tak si to nejprve řádně nastuduj - existuje řada způsobů a zdrojů se svými výhodami, nevýhodami a riziky.
Určitě neopomíjej pravidelnou výměnu vody, pravděpodobně jsi tam měl velmi křehkou rovnováhu, která byla narušena přidáním nových tvorů, zejména mollyny jsou tuším pěkná prasátka a je potřeba po nich řádně uklízet

Já bych je poslal o dům dál, takovej hezkej danajskej dar, klidně se zeptej v akvaristice, jestli si je zadarmo nevezmou, pořád lepší než je likvidovat.
Jo jo je mi to jasné, zkusím to tak udělat, snížím osvětlení o 2 hodiny a budu měnit častějc vodu, uvidím, co to udělá za týden........A ještě jedna otázka, akva klapalo docela vph, ale tak před měsícem se začali dělat ty řasy,koupil jsem nějaké black molly , dále 3 ancistruse, ale ti mi začali hodně ojídat anubiasy, tak jsem jim tam dal na dno vždy okurku,kterou za den sní jak nic,ale ty anubiasy mi poničili hodně, jediná možnost je je asi šetrně utratit, pokud nechci přijít o zbytek anubiasů že?
Já bych se spíš zaměřil na příčiny.

Jo jo fajn díky zkusím to nějak udělat, uvažoval jsem koupit přípravek na časy,který jsem našel tady někde v totmo forum pod odkazem, že to snad jediné zabírá

Tak a pouvažuj o možnosti přidávání CO2, tam bych viděl možnou příčinu, proto to snížení délky svícení.
Takže říkáš, že od 15:30 svítit do 18:30 jo
Velmi často bych měnil vodu a ubral po pauze na světle 2 hodiny.
Jo jo svítím takto: od 8-13, PAK PAUZA od 13-15:30 a pak od 15:30 do 20:30
To svícení je 10 hodin celkem ve stylu něco, pauza, něco?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dělat s řasou vláknitou,kterou mám v akva krom roho, že ji vydělávám ručně z kva, ale svítím denně 10 hodin s 4 hodinovou pauzou odpoledne a pak to pustím zas na večer akva má 112 litrů a osvětlení mám 2X18 W, tak si chce zeptat,jestli mám svítit delejc nebo naopak ubrat
katterinecka obojí co jsi napsala přesně řečeno
milosak napsal: ....... Připadá mně, že na omezení živin reagují řasy o trochu více, ale zase to nechce trápit kytky moc dlouho.
Řasy jsou jednodušší jak rostliny a tak se spokojí i s menším nožstvím živin než rostlina. Proto se říká že řasu nevyhladovíme dřív než rostlinu.
milosak napsal:
Ještě mě napadlo, že pomohlo zabalení AK na 3 dni do deky.
To jsem dělal asi 4x se stále větším časovým odstupem
To je ale v podstatě to co jsem tu už dřív psal, akorát tohle je příliš drastické. Proč tedy totálně na čas zatemňovat když by se dalo celkové množství světla o něco nad akváriem snížit a tak se vyvarovat úplného zatemňování a zároveň k danému světlu už uzásobujeme rostliny CO2 a živiny už jsou to poslední aby jich bylo dostatek.
na prosperujících rostlinách řasa obvykle neroste, čím to?
Ja mam momentalne jen ten dropchecker

ph sondu se chystam koupit, bombu ma na naplneni, jedu z kvasnic a stejne si myslim, ze je to je nejekonomistejsi

co bych já dala za to abych měla CO2 bombu, drop checker, pH sondu a další takový vymoženosti

Ono to roste současně, myšleno řasa s kytkama.
Připadá mně, že na omezení živin reagují řasy o trochu více, ale zase
to nechce trápit kytky moc dlouho.
Ještě mě napadlo, že pomohlo zabalení AK na 3 dni do deky.
To jsem dělal asi 4x se stále větším časovým odstupem
nezapomínej ale pořád na to že rostliny potřebují k růstu živiny, aď už přihnojováním nebo výměnami vody, nestačí jen přidat kytky

Mě obvykle rostou řasy když maj kytky živin málo
Mno mohl bych to s plovouci kytickou zkusit, nejake tam v tydnu hodim a dam tomu nejaky cas. Ono je to docela otrava cistit sklo co tri dny

)
EIDT: lhajek: tuhle metodu sem okrajove cetl, trosku sem se toho bal ...
A když je moc živin tak rostou řasy?
V tom případě nechápu proč jsou řasy v mém akváriu na ústupu ikdyž hnojím stále podle metody EI. Tzn. dávám do akva tolik živin, že je rostliny nemohou spotřrbovat. Dělám to proto že jsem chtěl eliminovat nedostatek živin. Protože když živiny chybí tak omezuji zdravý růst rostliny a tím dávám šanci řase.
Zkus pročíst tyto dva články:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… tak když vidíš že se těm kytkám daří a že to pomohlo, tak proč bys jim ubíral živiny. To že řasa roste jen na skle a ne na kytkách je taky známka toho, že se jim daří. Přidej víc stonkovek nebo i nějakou plouvoucí kytku, dej jim živiny co potřebujou a máš po problému (zjednodušeně řečeno)
protoze si myslim, ze jich je porad moc, kdyz se mi ted dela rasa na skle, ne sice na kytkach, ale na skle ano a jsem si temer jisty, ze to neni od slunicka

ale je to jen teorie, samozrejme si rad necham poradit ...
Jen otázka: proč si myslíš že tobě ve tvém případě pomůže méně živin?
Ja treba moc stonkovek nemam, i kdyz je fakt, ze sem do akva ted dal Heterantheru a viditelne se to zlepsilo, eleocharis se zase rozrusta tak, jak ma, a vypada to, ze rasa dala trosku pokoj ... jeste to neni sice uplne ono, ale pomalu se to lepsi. Na rostlinach to moc videt neni, zato sklo se zelena jedna basen :-/ posilim armadu otiku na 8 kusu a uberu trosku zivin, uvidime, co to udela. nebo nekdo navrhne jiny postup?

Takže to znamená že asi máš dost světla, kterému neodpovídalo množství CO2. Ale ty jsi to vyřešil jinak - začal jsi limitovat rostliny množstvím živin. Neříkám že je to špatné a že by to nešlo. Jde to a jsi toho důkazem. Otázka je jak dlouho ti to vydrží.
Každopádně jsi uvedl důležitou věc - řasy šli do háje až když začali prosperovat rostliny (u tebe stonkovky). A to je náš největší problém - soustředíme se na likvidaci řasy místo abychom se soustředili na prosperitu rostlin, ikdyž to může krátkodobě řasy podpořit.
Teď když to po sobě čtu tak mě napadá, když ty stonkovky povyrostly nepřistínily místa kde se ta vláknitá řasa vyskytovala nebo vůbec nepřistínily to akva celkově? Tím by se snížil požadavek i na množství CO2 a závěr je snad jasný ....
Já se trápil s touto řasou možná cca 4 měsíců.
Zmizela teprve, když jsem našlápnul v AK pořádně stonkovky.
Nejdříve jsem šel cestou zvýšením hodnot Fe něco více, jak 0,5, ale to
řase prospívalo ještě víc
Potom přišlo vysazení Fe + P a situace se rapidně zlepšila (upozorňuji NO3 10)
Řasy byly v čoudu
Nyní mně chybí NO3 + Fe + P, což se projevilo žloutnutím eleocharisu, zpomalením růstu stonkovek a dokonce přestalo růst i microsorium
Momentálně doplňuji vše výše uvedené.Je to stále něco nového, jako na houpačce

Ja vim, jenze SID ma momentalne spoustu prace a jinych aktivit, cili takovy podrobny detailni dohled nad mym akvariem neni mozny, coz chapu. Proto bych too radeji resil verejne, ono nekteri mohou mit podobny problem, pripadne se veci resenych tady mohou chytit ...

Rozbory od mého dodavatele:
Dusičnany: 6,9mg/l
Dustiany: 0,46mg/l
fosfor celkový: 0,64mg/l
konduktivita: 52,8mS/m
pH: 7,9
železo 0,12mg/l
amonné ionty: 0,07mg/l
chlor aktivní celkový: 0,26mg/l
Tvrdost vody je 2,1 mmol/
pak jsou biologicke a mikrobiologicke rozbory, ty predpokladam, nejsou treba...
Po pravidelnych vymenach 20/l denne se zda akvarium v lepsi kondici, rasa se tvori mene, nicmene porad to neni uplne ono, sem tam se rozpadaji listy kryptokoryn a staagnuji stonkovky ... :-/
Tímto jste to určitě zakřikl...

kloním se taky k názoru,že by bylo nejlepší si vybrat jen jednoho "poradce",mám taky tento problém a tak sem si jednoho "poradce" vybral a to SIDa ,konzultujem moje otázky jak verzí vzkazů nebo se uvolil a přijel moje aqua omrknout a poměřit parametry vody,něco mi doporučil(jiný průtok foltru,výměnu trubic,doplnění rostlin a tak)nechci SIDovi dělat nějakou relamu

,ale myslím si,že ví o této problematice hoodně a že je to přes rostliny a řasy machr,proto mu plně důvěřuju a snažím se udělat to co mi radí
Takže přeju ťastnou ruku při výběru poradce

To je tak když má člověk možnost stejný problém řešit ve dvou akváriích. A tak se toho zkouší víc. Ale tolik metod abych to zkoušel ve dvoutýdenních intervalech jsem opravdu nepoznal a je to i nesmysl tak rychle střídat. Ale pouze jedno akva mám v prezentaci.
Ve druhém kde se problém daří vyřešit právě tím co tu píšu to v prezentaci bohužel nemám.
Abych jenom nekecal tak na fotce dole je původní zařasená verze nejen vláknitou a nahoře aktuální stav. Je vidět že změn byla řada i co do tvaru dna kvůli proudění atd.
...prosím tě vyber si jednoho jehož radám důvěřuješ a řiď se jimi přesně. Pokud budeš kombinovat moc věcí najednou, nebo od každého jen něco tak z toho nevzejde nic dobrého... A až po delší době když uvidíš že to nefunguje tak přistup k dalším změnám nebo využij jiné rady...
Správná připomínka.
Já bych k ní ale ještě dodal, aby si Tragett vybíral z takových "poradců", kteří skýtají alespoň nějakou naději, že mu s daným problémem, (v tomto případě vláknitými řasami), poradit dokážou.

To, že někdo neúspěšně s podobným problémem bojuje více jak rok, přičemž ve zhruba dvoutýdenních intervalech vyzkoušel "všechno možné i nemožné", je IMO pro podobnou schopnost jednoznačná diskvalifikace.
No nevím, asi jsem barvoslepý, protože z té fotky bych spíš usoudil že se barva blíží víc odstínu na 12mg/L a nad tím bych se až tak neradoval protože z toho se víc budou radovat řasy. Jenže jsme u toho - každý to vidí trochu jinak. Pravda pokud to bylo vyloženě žluté tak to už bylo zbytečně moc.
Jinak elektroniku tam máš pěknou, ale na co ti je, když s tím nemůžeš pořádně manipulovat podle potřeby. To mě ty mechanické spínačky za 100,- přijdou lepší.
A poslední věc, prosímtě vyber si jednoho jehož radám důvěřuješ a řiď se jimi přesně. Pokud budeš kombinovat moc věcí najednou, nebo od každého jen něco tak z toho nevzejde nic dobrého. A až po delší době když uvidíš že to nefunguje tak přistup k dalším změnám nebo využij jiné rady.
Jeste upresneni, PH na vstupu je 7.5, FE: 0mg/l , PO4 PO4: 0.5mg/l, UT:5 CT:7 tot co sem ted nameril ...
EDIT: Ted vecer jsou hodnoty nasledujici: PH:7, UT 4, CT7 toto jsou parametry vody z akvaria, temer totozne ...
Jo takhle, pardon Side, komplexni rozbor nemam, pidil sem se po tom u vodaren uz nekolikrat, ale nebylo mi vyhoveno a kompletni testy tu nemam, mohu zmerit tak max UT, CT a PH, ostatni hodnoty sem nemeril doma :-/
Tohle jsem dohledal hnedle, ale za "podrobnější rozbor" to nepovažuji.

Co takhle komplexní od vašeho dodavatele - ten byste neměl?

CT 11
UT 6
NO2 0.3mg
NO3 25mg
FE 0,1
PO4 0,5

Nějaký podrobnější rozbor vody by se nenašel? (Ať to nemusím hledat...

)
To urcite, pri vysokem davkovani to bylo zbarvene na hranici tech 50mg/l, to uz bylo asi prehnane. Nicmene nekdot ady vypocital, ze mam obsah CO2 40mg/l (prave podle Tillmanovi tabulky) podle "dropčekru" mi to ukazuje poloviční, tudíž vyváženou hodnotu. Budu se tedy držet tohoto dávkování. PH je zdá se také optimální, co se týče ostatních hodnot, jsou neměnné prozatím. Musím vymyslet dávkování železa a chtělo by to i trošku fosforu výhledově ...
Tohle podle mne vypadá mnohem lépe.

Kdyz jsme u tech dropcekru, tak prikladam dnesni vysledek, co mi ukazuje. Po bulbani 20bub/min mi dnes rano ukazuje nasledujici (viz fotografie). PH 6.5 (mereno sondou + kapkove testy)
Při používání PMFE jsem nic "zvláštního" nezaznamenal, dokonce čím víc jsem si o "něm" četl, tak jsem druhou láhev již do akvária nelil, ale to spíš bylo s ohledem na ryby. Zkus si, ale přečíst vlákno o tom PMFE. Jinak to nikomu neberu, ale pro boj s řasou je lepší nastavit "dobré" podmínky v akvárku a nic se "dolévat" nemusí. Tímto prostředkem řešíš důsledek, ne příčinu. To je jenom můj názor

a osobní zkušenost, nemám nic proti firmě, která to dodává

Jako prostredek pro boj proti rasam je prave docela hodne propagovane PMFE, jak sem uz psal, spoustu akvaristu mi ho doporucilo davkovat s tim, ze je to hnojivo na uhlikove bazi, snadno rozlozitelne atp. ale k jeho definici netreba vice dodavat, rekl bych. Spis me zajimalo, jestli ho lze v teto fazi, kdy bojuji s rasou pouzit, nebot pokud je v akvariu malo zivin, uhlikove hnojivo by tomu mohlo pomoci s tim, ze by nemelo podporit rust ras. Tot ovsem pouze teorie ...
No ja to mohu velmi detailne upravit taky, po preprogramovani programu, ktere bohuzel zatim neovladam ... ono to totiz velmi dlouho v teto sestave fungovalo bez problemu :-/ tak prave proto, ted mi znamy co mi to dela odjel a ja sem defacto temer odkazany na tyto intervaly / i kdyz sem vymyslel alternativu, jak bych to mohl ovladat a zatim to vypada, ze funguje /.
Ta elektronika vypada zhruba takto:
rybicky.net/nadrz/11581/d71429.jpg
Nemusíte mě to popisovat o dropčekrech vím čím se plní atd. Jen zastávám ten názor, že nadbytek CO2 pokud neohrožuje faunu není pro floru na škodu a růst řas nepodporuje.
Podle mě je základem podpořit všemi prostředky růst rostlin a řas se tím zbavím jakoby vedlejším efektem. Aby kvalitně prosperovali rostliny tak jim k danému množství světla musím zajistit dostatek živin a CO2. Pokud k danému množství světla něco chybí tak rostlinám začnou nějakým způsobem odumírat části, které svým rozkladem podpoří růst řas. To je další důvod proč omezit osvětlení. Při nižším osvětlení lépe zajistím dostatek všech dalších komponent pro zdravý růst rostlin.
Tragett napsal: ......jelikoz mam elektronicky rizeny casovac, je velmi tezke nastavit nizsi cas, nez 10 hodin.......
Tomu nějak nerozumím. Myslel jsem si že vždycky tohle lze upravovat velmi detailně. Já tedy používám mechanické spínací hodiny a i ty mě umožňují světla spínat minimálně v 15 minutových intervalech. Tuším že to jsou tyto:
prislusenstvi-cerpadla.heureka.cz/… Díky za upozornění. Nějak jsem to "zazdil"...

Asi je zbytečné dál se tu "přetahovat" o PMDD a podobných věcech...
Mít doma stejnou vodu, neřeším žádné hnojení - většina rostlin by se dala "utáhnout" jen na výměnách části vody. A to CO2 jen v případě, že bych mocí-mermo musel mít doma nějaké "špekáčky".

...Vzhledem k živinám kterých je přiměřeně a vzhledem k druhu řasy kterou řešíme bych CO2 neomezoval... jak už tu zaznělo co akvarista to jiný názor na stejnou věc ikdyž vycházíme ze stejných informací... co do obsahu CO2 se nelze 100% spolehnout na Tillmanovu tabulku pokud měříme PH v akva, jehož hodnota je určena i dalšími složkami než jen množstvím CO2 ve vodě...
Těch informací je příliš málo na to, abych si troufl na nějaké "definitivní" názory.

Reaguji jen na data, která mi přijdou "nestandardní".
Např. to sycení CO2...
Kdybyste na tyto a další stránky chodil delší dobu, zjistil byste, že už před pár lety jsem i s přiměřeným vysvětlením popisoval, proč je potřeba brát Tilmannovu tabulku s rezervou, a proč považuji za vhodnější ke sledování koncentrace CO2 používat "dropčekry". (A proč tyto neplnit vodou z akva, ale roztokem o alkalitě 4 dKH, a proč přitom raději nepoužívat roztok jedlé sody...)
Po těch letech už mi to nějak nejde, psát to sem stále dokola, ale když už si to situace žádá, doplním vás: Tilmannově tabulce nelze věřit (zejména?) proto, že chyba měření alkality a pH běžnými prostředky je v kontextu s touto tabulkou značná, t.j. - výsledky takového měření jsou obvykle od reality notně daleko.
Takže když si dám dohromady intenzitu bublání, Drop-Checker ukazující "přesycení", "UT" měřenou testem od SERY a pH "sondou", dal bych lehce nohu z plynu, jak už jsem napsal.
Dneska sem vymenil 30 litru vody za kohoutkovou, odstatou. Co se dalo z te rasy sem sebral, nicmene vzhledem k prestavbe akvaria (presazovani rostlin diky demolaci rasou) proste nejsou rostliny zakorenene, proto kazda manipulace zpusobi vyplavani a to je tezce a nervy. CO2 pokracuju v tech rekneme 30-40bublinkach za minutu, svetlo ted mam tech 2x30w. jelikoz mam elektronicky rizeny casovac, je velmi tezke nastavit nizsi cas, nez 10 hodin, proto mohu hybat se svetly, rekneme ze mohu svitit jen 30W, nebo 60w a to tech 10 hodin. 20W zarivku mam na solo casovaci a s tou jiz hybat muzu... mohu tedy svitit treba 10hodin 30W a k tomu 3 hodiny 20w /t5/. Predelavka casu na 2x30W je temer nemozny (dela mi to znamy elektrikar, toho casu na dovolene ...

Kvůli tomu problému s filtrem a kvůli pravděpodobnému rozvýření kalu ze dna při odebírání řas i s rostlinkama bych souhlasil s doporučenou častější výměnou vody dokud se toto nestabilizuje.
Vzhledem k živinám kterých je přiměřeně a vzhledem k druhu řasy kterou řešíme bych CO2 neomezoval a naopak bych doporučil omezit světlo na nějakých 6 hodin pokud nechce dál omezovat výkon světel.
Ale jak už tu zaznělo co akvarista to jiný názor na stejnou věc ikdyž vycházíme ze stejných informací. Doufám že Tragett bude dál informovat jak se daří.
(Jinak co do obsahu CO2 se nelze 100% spolehnout na Tillmanovu tabulku pokud měříme PH v akva, jehož hodnota je určena i dalšími složkami než jen množstvím CO2 ve vodě)
jak říkal Sid, ubrat CO2 - kvůli nízkému pH, přidal bych PO4 a K, optimální poměr je někde kolem 20N : 2.85P : 28.5K+ v mg/l
Neřešila se už ta vstupní pražská voda u tohoto uživatele v jiným vlákně?
Edit: Tak to nebylo vlákno jiný, ale právě toto.

Takže (skoro) "klasika"...
A jaké parametry má vaše vstupní voda, víte?
15g Tenso cocktailu, 33g MgSO4-7H2O a 14g K2SO4 , k tomu dle potřeby PO4 apod.
Alespoň. Nejlépe ale do doby, než se srovnají NO2.

Taky uvidíte, co na to řasa.
S tim nemam problem, defacto hodnoty co sem nameril, mi tecou z kohoutku (krome PH, to mam vyssi, nekdy az k 8) takze vymenit denne 30l vody neni problem, rano si ji napustim a odpoledne / vecer ji v akva vymenim. Mohu to zkusit, to je malickost pro mne. Rekneme Tyden to takto praktikovat?
Moc jsem vám toho neporadil; abych se o to mohl pokusit, musel bych vás důkladně stran akvária "vyzpovídat", a ani to nezaručuje, že by vám mé názory musely být k užitku...

Vycházím jen z toho mála, co se dá o vašem akva vyčíst - zvýšená koncentrace NO2 a (IMO) zbytečně vysoká koncentrace CO2.
Vím, že je to otravné, ale co kdybyste zkusil měnit denně, (max. obden), tak kolem 30 l vody? A nemusíte ji ani moc upravovat mícháním s permeátem, pokud vám doma neteče "extrémně" tvrdá a/nebo alkalická voda.
Rasu sem celou vycesal po tom, co sem to akvarium predelal diky te rase. Kytky sly do pejru, tak sem co slo i s rasou vytrhal a dosazel, cili say je tam ted opravdu minimalne ...
Budu tedy bublat v mensim intervalu nonstop, bez jakehokoliv dalsiho hnojeni (jen musim doladit to zelezo vyhledove) s filtraci na max, ta se snad zajede co nejdrive. A uvidime, co to udela ...
Moc dekuju za rady!
Jak jsem napsal - CO2 bych ubral. Dávkování bych snížil na nějakých 30-40bubl./min. a pak případně upravil tak, aby pH stouplo na nějakých 6,8-6,9.
PMFE jsem krátce testoval - bez zjevného efektu... Takže neporadím.

Teď bych hlavně měnil tu vodu a přitom mechanicky odstraňoval tolik řasy, kolik jde.
Odesel, je tam ted nezajeta kostka biomolitanu, do posledni chvile jel stary filtr, ale uz je vyndany uplne, takze to ted musi jet pouze na tu kostku ...
Co se tyce CO2, mam ho tedy uplne vypustit, nebo omezit davkovani? Co s tim PMFE?
CO2 bublam momentalne 1bub/s
Pokud se dá těm číslům alespoň trochu věřit, tak hodně opatrně s CO2! Já bych na vašem místě "dal nohu z plynu".
No a ty NO2 signalizují, že není něco v pořádku. Ale píšete, že vám "odešel" filtr, takže příčina je asi známa... Měl byste začít denně měnit "citelnou" část vody.
PMDD jsem využíval, přešel jsem
merili sme testy od Sery, PH normalni sondou, testy opakovane ...
Xixao napsal: ...přesně víme kolik jaká dávka obsahuje čeho....prostě Profito je složením kvalitnější...
Ked presne vieme? -tak to treba dat sem.Lebo aj ja chcem presne vediet.
O tom ze je to kvalitne nepochybujem.
Podle vašich reakcí si troufnu předpokládat, že s tzv. PMDD, resp. jeho složkami, nemáte nejmenší zkušenost. Nebo se pletu?
U easylife ostatně jako u každého komerčního lepšího hnojiva přesně víme kolik jaká dávka obsahuje čeho. Při neznalosti PMDD a namíchání v petce to není tak jednoduché, navíc obsahuje více živin oproti standardnimu PMDD.
U používání jen určitých komponent například KNO3 ano přesně víme co tam dáme, ale jak jsem psal předpokládá to znalost základní co měřit, čím měřit a co je důležité v první řadě a co lze řešit postupně. Například amomiak a vysokou hodnotu je třeba řešit prioritněji než nedostatek například PO4.
Osobně proti PMDD v zásadě nic nemám, ale prostě Profito je složením kvalitnější a i na údržbu je pohodlější. Laik může nesprávných aplikováním složek a množství PMDD víc pokazit než u aplikování profita....
co akvarista to názor...
Taaak, dneska sem provedl mereni, teda spis Davidek75 provedl mereni (za cez mu dekuju), ja sem jen poslusne zapisoval namerene hodnoty a jsou nasledujici:
PH 6,3
CT 11
UT 6
NO2 0.3mg
NO3 25mg
FE 0,1
PO4 0,5
Pridavam momentalne CO2, cimz sundavam PH az na tuto soucasnou hodnotu, vstupni voda ma cca 7,5, nedavam PMDD ani PMFE, svitim 2x30W 10 hodin denne.
Co mi k tomu povite?
EDIT: Vodivost je 547
...PMDD je dosti zrádné, je to dle mého názoru pro zkušenější akvaristy..., různé koktejly s PMDD můžou ve finále pomáhat růstu řas...
Souhlas. Pokud PMDD namícháme a aplikujeme bez toho, abychom měli alespoň hrubou představu o tom, co děláme, dají se problémy čekat.

V tom případě je opravdu lepší komerční směska, která je připravena tak, aby v doporučeném dávkování pokud možno neuškodila, a to v jakýchkoli podmínkách...
Na druhou stranu - kdo se o problematiku hnojení PMDD zajímá, určitě narazí na doporučení nedělat z jednotlivých složek směsku, (vhodnou do podmínek, které měli kdysi dávno dva pánové ve svých dvou nádržích), ale připravovat si tyto samostatně.
...EasyLife Profito je kvalitnější než PMDD, otázka poměr cena sice není tak příznivá jako u PMDD ale budeš moc lépe najít problém který máš...
V čem je kvalitnější a díky čemu by mělo hnojivo EasyLife Profito pomoci lépe najít příčiny Tragettova problému?
...Problém je v tom že pokud nevíme co přesně schází v akváriu těžko odhadneme jaké složky PMDD použijeme...
Právě možnost použít cíleně jen tu živinu, kterou usoudíme jako "chybějící", naopak komponenty PMDD posouvá před komerční přípravky.
Znalost složení vstupní vody nám takové posuzování zjednoduší, ale není nezbytná. Pánové Sears a Conlin kromě toho, že "objevili" PMDD, také definovali doporučený postup, jak se pomocí přihnojování jednotlivými složkami (a jednoduchých hobby-testů na NO3, příp. Fe) dopátrat, která/é živina/y (nejpravděpodobněji) rostlinám chybí.
(K tomu může napomoci i znalost charakteristických projevů deficitu jednotlivých živin, kteréžto jsou ale zhusta zaměnitelné a u různých druhů rostlin různé...

).
Jako východisko bych viděl, vyrobit si z komponentů PMDD směsku, obsahující jednotlivé živiny v jakémsi "přiměřeném přirozeném poměru", a tuto používat v "decentních" dávkách v případě, že uživatel nabyde dojmu, že poměr teploty, světla a CO2 není tím, co by rostliny omezovalo v růstu.
...CO2 máš dostatek, CO2 konzumují i řasy, proto nadbytek také není dobrý...
Nadbytek CO2 není dobrý kvůli řasám?

PMDD je dosti zrádné, je to dle mého názoru pro zkušenější akvaristy znalý základy chemie, různé koktejly s PMDD můžou ve finále pomáhat růstu řas a naopak nepomáhat růstu kytek, problém je v tom že pokud nevíme co přesně schází v akváriu těžko odhadneme jaké složky PMDD použijeme.
Já ti osobně doporučuji kup si 250ml hnojiva EasyLife Profito, vydrží ti dlouho a není až tak drahé. 10ml na 100L nádrž týdně, proč? Je kvalitnější než PMDD, otázka poměr cena sice není tak příznivá jako u PMDD ale budeš moc lépe najít problém který máš.
Dle toho co píšeš CO2 máš dostatek, CO2 konzumují i řasy, proto nadbytek také není dobrý, při tvrdosti vody 7 doporučuji PH na 6.5 až PH 6.6 a měl bys mít realativně ideální hodnotu CO2, neměl bys překračovat 40mg/l ono už těch 30mg je opravdu pro hodně zarostlé akvárium, pokud ho nemáš tak zarostlé tak použij 20mg/l bohatě to stačí, zkontroluj si zda drobné bublinky CO2 se dostanou až ke spodu nádrže, ono nahoře může být zcela rozdílná hodnota než dole kam se hůře CO2 dopravuje
Odkalovat, měnit vodu, hnojit, CO2 zase nepřehánět, kup si rychle rostoucí kytky tady v atlasu jich najdeš mnoho a podpoř tím armádu rostlinek...
Nepřerybňuj ...
Mě docela ta barva sedí podle co ukazuje pH

- OT
1 15.08.2012 21:20
lhajek [1870] - Rostliny Světlo až k 10hodinám za den bych dal u stabilní a fungující nádrže spíš o hodinu méně. Jinak podle mě není problém začít kolem 5-6 hodin denně při záběhu nebo při potížích.
S dropcheckrem mám zatím špatnou zkušenost. Je pravda že origoš náplň denerle jsem nezkoušel, ale mě to ukazuje také hodně CO2 (asi tak na otravu), ale kdyby to byla pravda tak s tím musí začít mít potíže i ryby a ty se chovají jako obvykle. Nejlépe je podle mě jít podle chování obyvatel. cca po hodině trochu přidávat a neustále sledovat. Obětovat tomu víkend a vyladit to na snesitelné maximum pro živočichy a tím mám jistotu že CO2 je dostatek.
Další věc je že uvádíš občasné přihnojení, tam může být další problém. Zvýšil jsi světlo a tím stoupla potřeba CO2. Budiž to jsi také dodal. Ale stoupla také spotřeba živin a tam s občasným hnojením rostliny neuspokojíš a je tu další důvod proč přišla ke slovu řasa. Na eliminaci nedostatku živin je asi nejlepší začít hnojit metodou EI.
Jenže tím se pomalu dostáváme do oblasti pěkně bouřlivého růstu rostlin se silným osvětlením, spoustou CO2 a spoustou živin. Je otázka jestli to tak chceš. Pokud chceš klidnější růst rostlin tak je třeba začít u snižování světla. Bohužel v prezentaci máš víc nádrží a nějak jsem nedohledal ke které se ten problém vztahuje takže těžko víc upřesňovat.
Zkus pročíst tento článek o osvětlení:
www.rostlinna-akvaria.cz/…. Už jsem ho tu někde do fóra dával. Určitě na to navazují i další články o metodách hnojení, proudu v akváriu atd.
Já když jsem s CO2 začínal, tak jsem pomalu zvyšoval obsah Co2 ve vodě a postupně se to začalo "probarvovat. Dej potom vědět. Ona se ta barva moc rychle nemění

Jsem zvedavy, kolik mi drop checker ukaze zitra, az bude obnovena rovnovaha po vymene vody. Pak to premerim a ozvu se co a jak.
Pročítal jsem si zpětně příspěvky a narazil jsem na ten s drop checkerem. Když koupíš origo náplň od dennerle (ten máš), tak tam máš uvnitř samolepku (tilmanova tabulka?). Podle této tabulky a i té fotky co jsi tam dal, bych řekl, že máš v akváriu víc než 40mg/l. Vycházím z KH 7 a pH 6,6. Podle této tabulky to vychází na víc jak 50mg CO2/l a dle tvé fotky drop ch. by to sedělo. Teď jsem to pročetl znovu a ty jsi dal dokonce pH 6,5. No nevím, ale CO2 bude stačit. Mám také "controler" , nechávám vypínat při pH 6,58 a jak se nasvítí, pomalu jede vzhůru, rostliny ujídají a vláknitá řasa nemá šanci

Drop checker mi ukazuje, ze CO2 je moc, nedari se mi vyladit, aby bylo mnozstvi optimalni :/ dneska sem dal filtraci na maximum, tak uvidime, co to udela a jak se bude darit... jestli mi znova odejde eleocharis, tak se picnu :( jine prvky s tim nemohou mit co docineni? mam tu jeste PMDD a PMFE, ale to sem davkoval jen chvilku a sporadicky (rekneme po 1/ml denne cca 14 dni) mozne toto byl impuls, zvyseni hnojeni a zvyseni svetla...
Ono to chvíli trvá, než se to akvárko "upravíš" podle toho co Horác napsal, ale když se chytne ten "správný grif", to je pak paráda

. A vláknitá nemá šanci

Je třeba si uvědomit že více světla znamená více CO2, hnojiva a více obecně starostí.
Nechápu tu masáž svítit co nejvíce dokupovat různé super reflektory, halogenky apod.
Někdy je méně více a v akvaristice to platí dvojnásob
doporučuji svítit max 10 hodin a nejlépe s nějakou polední přestávkou hodinu dvě. Nemít akvárium u okna.
Co2 zvýšit ještě, pokud si dávkou nejsi jistý tak sleduj ryby a nebo si kup drop checker, zvýšit proud vody v filtr na maximum.
Ručně řasu odstranit. Růst řasy znamená že rostlinky prohrávají svůj boj nemají něčeho dostatek. Hodně světla klade na rostlinky velké nároky a pokud nedostanou dostatek živin budou chřadnout a vyhrají řasy...
Odkalit akvárium. Měnit často vodu alespoň 1xtýdně a alespoň 30%.
Koupit si nějaké hnojivo pokud chceš kvalitu a moc se nestarat doporučuji EasyLife Profito, 10 hodin svíceni max a jednou denně ráno hnojit dle návodu.
ja som musel niektore rastliny uplne zrusit pretoze som tu riasu z nich nedokazal odstranit, a ked mas taketo mnozstvo riasy v akva tak sa s tym tazsko bojuje
no, prave ze jakmile sem zjistil, ze roste ta rasa, tak sem omezil svetlo na 50w a pridal trosku CO2, ale ono se to vuuubec nelepsi. Tak sem dneska akva prikryl a premyslim, jak to udelat s tim svetlem ... a zda dal hnojit.
Pokud si vedeš záznamy tak se zkus vrátit do stavu před tím než začala růst - týka se to zejména osvěteleni (ne jen intenzita, ale i doba svíceni). CO2 bych doporučil raději vice, osvětleni raději méně a kratší dobu. Jakmile zpozoruješ že se rasa přestala šířit tak ji odstranit nejlépe všechnu. Nějaký čas počkat a pak pomalu zkusit přidávat zase na osvětleni. k tomu všemu velkou dávku trpělivosti a nic neuspěchat.
Myslím si ale že to že neslo HC bylo spis nedostatkem CO2 než nedostatkem světla, ale rovnováha mezi světlem a CO2 byla dostatečná aby řasa nepropukla, ale přidáním světla se rovnováha narušila.
Já osobně jsem nyní ve fázi zastavení růstu vláknité řasy po přidání CO2 (to musím ještě trochu odladit) a chystám se zbytky řasy co nejvíce odstranit z akva a pak pokud to bude stabilní zkusím trochu přisvítit protože se mě rostliny tahají dost za světlem.
EDIT: ještě doplním, nepočítám u tebe s nedostatečným hnojením, kvůli kterému nešlo HC, protože o něm jsi nic nepsal a tak ani nemůže tady nikdo posoudit jestli za tím nestálo také svým dílem.
0 15.08.2012 11:06
Tragett [61] - Mořské ryby 
Takhle mi zarostl eleocharis, svitil sem 2x30W T8, potom sem pridal jeste 21W T5, protoze mi moc neslo HC Cuba, nicmene zacala se mi v akva tvorit takovahle krasna rasa, ktera mi zatim velmi uspesne likviduje eleocharis, da se odstranit, nicmene jde to kolikrat i s rostlinkama .. nevim co s ni, omezil sem svetlo jen na 50W (30+20W) a pridal na CO2, jak mi bylo porazeno. nicmene ne a ne se to zlepsit. mam v akva parmicky SAE, otiky, ale tem to asi moc nechutna ... :-/
nerozkládají se, na dotek jsou vcelku pevné jen změnili tak barvu, asi postupně umírají ty listy které se pěstovali v jiných podmínkách skleníky apod...
tak je zatím nechám a až ještě více rozrostou (pokud se rozrostou) tak je odstraním..
díky moc za rady
Pokud se nerozkládají a "nešpiní" vodu, můžeš je klidně nechat. Časem je ale stejně asi budeš muset odstranit.

uf, z toho co jsem načetl jsem pochopil, pokud budou plout hodně u hladiny mělo by se ubrat, to se u mě neděje plují normálně po celé nádrži, resp. podle druhu ryby tam v jaký části má plout... mno snížil jsem PH na 6.5 tak budu čekat až to naběhne a doufám že z akvária nebudu mít sodovku...
zrychleně dýchat, nejsem rybí veterinář ale laicky mě přijde že dýchají normálně...
ještě jestli můžu otravovat a zeptat se, u těch echyn. mám některé listy takové hnědé viz příloha, no tmavší než hnědé, mám je tam nechat nebo vytrhat? Podle sledování jsou to listy původní co tam byly když jsem rostlinku koupil, ty zelené jsou podle sledování nově vyrostlé po zasazení..
Zářivky můžeš případně zapnout, až bude situace 100% pod kontrolou. Vždycky, když přijde řasa, jako první uber světlo.
Nejlepší drop-checker jsou ryby. Pozoruj jejich dýchání. Když bude zrychlené, uber.

Ta poslední věta je přesná, stejně tomu platí i v jiných oborech než v akvaristice.
Zářivky tedy ty jedny 2x30W jsem úplně vypnul. Chjo před 3 týdny jsem kupoval ty 2x45W rampu kdybych to věděl, teď bych to udělal jinak a mohl jsem ušetřit...
CO2 mám nyní na Sera CO2 Controlleru nastavené na hladinu PH 6.6 a zdá se mě že do Sera aktivního reaktoru posílá hodně a na dropcheckeru je taková no přiložil jsem obrázek tak nevím zda si můžu dovolit ještě víc snížitPH/zvýšit CO2?, nějak nedokážu přesně určit barvu na tom drop checkeru ...
Proud mám na max co jde...
z kohoutku 25mg/l podle testu...
Neboj se, přidání KNO3 určitě neublíží, že je hodnota NO3 30 mg/l je absoluně ok. Lepší víc, než málo.
Máš tam stále moc světla, nechej zapnuté ty dvě 45W zářivky, to stačí až nad hlavu. Osvětlení měj zapnuté 8 hodin denně. Ty další zářivky raději schovej do sklepa, aby tě to nelákalo je použít, jenom si tím ublížíš.
Profito dávkuj jako doposud.
Zvyš množství pouštěného CO2.
Proud vody měj samozřejmě naplno.
Začni měnit 2x týdně 50% vody a odstraňuj veškerou řasu. Postupně stačí měnit 1x týdně klidně těch 30%.
Pokud se tímto budeš řídit, nebudeš mít problém. Musíš si ale vybrat, čí rady poslouchat. Pokud si vezmeš od každého to, co se ti hodí do krámu, bude z toho kočkopes a nebude ti to fungovat.
Tak teraz zmeraj tu vodu z vodovodu.Snad budeme mudrejsi.
Pisu tu ze ta voda tam ma kolo 30 - tak to sfarbenie by malo bit podobne.
Tak jsem přitáhl dneska nový Sera NO3 Test, opravdu tam ten byl špatný a nenapadlo mě to, díky
Sera má 5 hodnot podle barvy, pohybuji se barevně mezi 25mg/l až 50mg/l bohužel mezi tím nic nemá na porovnání, barevně bych subjektivně se přikláněl někam k 35mg/l (včera díky špatnému testu jsem přídaval 6g KNO3 na 250L)... takže teď ani nevím zda NO3 bylo před tím potřeba nebo ne a kde problém je...
Zdá se mě že po změně osvětlení řasa neroste tak rychle resp. skoro se zastavila, délky vlásků rozhodně nejsou o poznání delší jak tomu bylo během každého dne co jsem se vrátil z práce...
Přeměřil jsem PO4 1mg/l...
Já vím, že to není (jen) vaše chyba.

Ale musel jsem využít příležitost, abych si "rejpnul" do těch, co se s testy v ruce pachtí za "poznáním", přičemž realita bývá zhusta někde úplně jinde...

"Andrzén" nejsem a nevím proč nyní test nefunguje, už jsem se dohodl na výměně
Za zavádějící informace se xixim, ale nemohu za ně
Všimněte si, kolik lidí si s vaším problémem láme hlavu a přitom se jim dostalo zavádějící informace...

Ještěže někteří těm "báchorkám" (nejen vašim!) o naměřených parametrech vody nevěříme...

Mám od Rataje test, tak jsem si ho vzal schválně do práce a taky nic, stojí za xixixixixixixix, koupím nějaký pořádný od Sery nebo JBL...

V Praze 3 a neměřitelné NO3 tak to ten test tak kvalitní nebude. Normálně je tu okolo 30mg/l NO3
www.pvk.cz/…

Taky si můžete připravit referenční roztok, když máte KNO3, a hnedle budete v obraze.

Je stary asi 14 dni a docela kvalitni myslim...
Zitra zmerim akvariu a uvidim zda jiz nejake NO3 namerim pokud ne pak mas recht
Trosku se to zabarvi ale na 10mg to ma daleko...
...Ve vstupní vodě z kohoutku je NO3 téměř neměřitelné, před nedávnem nám měnili v celé ulici vodovodní potrubí tak nevím zda to s tím může souviset...
Jenom aby to nebylo v testu...

No ja suhlasim so Sid-om ze je na tyto záležitosti brzy.Ale a pripade ze je NO3 nemeratelne este aj vo vstupnej vode, tak to tiez nie je idealne na zabehnutie akva.
stejný problém řeším s touhle ruduchou už cca 4 měsíce, řasa se mi objevila po protrhání akva a zahnojení tetra plant tabs... dooručuju pravidelně jedenkrát týdně vodu, dostatatek CO2, zahustit rostlinami, míň krmit a mě se osvědčuje nepřidávat do vody jakýkoliv hnojení pouze CO2.....
taky jsem zjistil, že v mém akva světlo na tuhle řasu nemá absolutně vliv, má víceméně stejné požadavky jako ostatní rostliny....
mě mizí ale velice pomalu

tak přeju pevný nervy
Děkuji moc za radu, pinzetu mám a provedu rozsazení podle návodu, moc dík..
Moc všem děkuji, ještě dokoupim KNO3 a budu se snažit měnit více vody
Ve vstupní vodě z kohoutku je NO3 téměř neměřitelné, před nedávnem nám měnili v celé ulici vodovodní potrubí tak nevím zda to s tím může souviset...
Světlo jsem ubral o zářivku..
0 06.08.2012 21:50 gargamel –
Re: Sid Pokud je to opravdu nově založená nádrž (čehož jsem si nevšiml), tak k mému přípsěvku taky ještě dodávám, že minimálně 1. měsíc to chce měnit hodně vody a často. A tím tuplem to chce ještě víc ubrat na světle.
Na 250 to sedi.Je dobre pri vypoctoch pocitat kolko vody je v tom akva - odratat dno.
...1/4 týdně je malá výměna vody ? Četl jsem doporučení 20-30% týdně...
liliovníčku rozsadil jsem ho asi ze dvou košíčků na několik trsů, poradíte tedy co bych měl upravit u sazání jestli to ještě má smysl?
Při běžném, bezproblémovém provozu je frekvence výměny 1/4 objemu akva týdně při vaší velikosti nádrže dostačující. Já ale na vaše akvárium pohlížím jako na nově založené a v takových případech je IMO vhodné postupovat jinak, než u zaběhlých, funkčních rostlinných nádrží. A protože jsem s tímto názorem téměř jistě sám, nebudu se "přetahovat" s těmi, kdo vidí problém v "nevyváženém hnojení v poměru ke světlu" ap. Podle mého názoru je na tyto záležitosti brzy.
Co se týče liliovníčku, já doporučuji tento sázet v podstatě po kusech. Je to do jisté míry "pakárna", ale při troše dobré vůle se dá zvládnout. Při sázení se zásadně používá pinzeta, jednotlivé rostlinky je možné sázet cca 2-3cm hluboko ve sponu cca 1x1cm.
Pro ilustraci, jak tahle kytka dokáže během pár měsíců zarůst akva...
Přidal jsem 6g KNO3 které mám doma to dle mého výpočtu pro 250L nádrž by mělo z 0 zvednout hladinu na 14,4 mg/l ...
Zítra změřím NO3 a uvidím zda jsem se nesekl

A zmerat treba aj co tecie z vodovodu.Ale stejne ak sa bude menit 1/4 alebo 1/3 vody tak bude NO3 malo a bude ho treba pri tom osvetleni urcite pridavat.
PS:a ten fosfor bude na tom tiez podobne.
Tak jsem změřil NO3 dnes a je neměřitelné, stupnice měřitelnosti začíná na 10mg/l a zbarvením se k ní nedostanu, roztok je téměř průzračná voda...
Před tím jsem měl akváriu cca 8 let a dařilo se bohužel známy mě ho zníčil po dobu mé dovolené...
1/4 týdně je malá výměna vody ? Četl jsem doporučení 20-30% týdně...
liliovníčku rozsadil jsem ho asi ze dvou košíčků na několik trsů, poradíte tedy co bych měl upravit u sazání jestli to ještě má smysl?
Zářivky cca všechny max. 3 týdny staré.
CO2 jsem právě zvýšil, drop checker už ukazuje hodně světle zelenou...
Test NO3 právě provádím...
KNO3 mám ...
Osvětlení snížím na o zářivku.
děkuji zkusím ...
Akvárium máte krátce založené a je zřejmé, že jste se, (možná z neznalosti), nedržel dobře míněných rad stran rozjezdu rostlinné nádrže.
Svědčí o tom jak délka, tak intenzita osvětlení, a nedostatečná výměna části vody.
Co se týče liliovníčku, největší problém je v tom, že je špatně zasazen.
Jak jsou ty zářivky starý?
Edit: Kolega z rostlinných akvárií to napsal jasně a řídil bych se jeho radou.
Vláknitá řasa = málo CO2 v poměru k silnému osvětlení.
Máš tam šíleně moc světla, takže nejsi schopný zajistit dodávky CO2. Přečti si toto + diskusi pod tím článkem:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Osvětlení dej 10 h denně, sniž intenzitu na maximálně 100W. CO2 ještě přidej.
Taky si pořiď test na NO3. Při té náloži světla bych se nedivil, pokud by bylo na nule. Pokud bude NO3 pod 10 mg/l, pořiď si 50 g KNO3, to nasyp do 600ml vody. Přidáním 1ml tohoto roztoku na 50l akvarijní vody potom dodáš 1 mg/l NO3. Testem na NO3 to pak udržuj kolem 20 mg/l.
Pokud to takto budeš dodržovat, nebudeš mít žádné problémy. Druhá cesta potom je nechat to silné osvětlení co máš a pořádně COčkovat a limituj to živinami, což ale podle dotazu tipuju že nezvládneš a raději bych provedl to první - snížil množství světla.
já jsem jí původně neměl ale tím byla délka příliš dlouhá, a rostlinky byly vyčerpané, spíše než kumulaci CO2 což v mém případě není potřeba jsem to bral jako odpočinek pro rostlinky..
Já tam mám zářivky
1x30W Flora Glow
1x30W Sun Glow
2x45W Juwel TP5
délka 90cm
délku osvětlení o pauzu jsem upravil teprve nedávno...
nejvíce se mě osvědčili řasožrouty, který docela zlepšili stav ale trávník stále skomírá a řasa na pomalurostoucím trávníku vítězí..
NO3 20mg/l při posledním měření...
Ano a to je o tom složení toho hnojiva a o alespoň rámcovým změření těch hodnot v akváriu a zjištění i jak je na tom vstupní voda, hlavně s tím NO3.
Podla mna bude v tej vode malo NO3 a malo fosforu.Ale skvor na to NO3 by som sa zameral.
Ono je to taky o tom, čím se svítí a ne jak dlouho - je toho fakt dost kolem. Romant má pravdu je to sedlácké, ale já u toho zůstal a vesele a úspěšně sedlačím. V tu dobu stejně není nikdo doma, tak to nevadí.
Jestliže dodáváš CO2 z venku, tak bych tu siestu považoval za zbytečnou a spíš bych krátil celkovou dobu osvětlení. Ta pauza je taková sedlácká metoda, jak CO2 trošku zvyšovat z vnitřních zdrojů.
používám Easy Life Profito dávkování je 25ml na 250L na týden, já dávám 3ml...
Sycení CO2 dělám přes Seru CO2 automat, který pomocí sondy zjištuje PH a podle nastavené hodnoty přidává množství CO2 to kontrolu drop checkerem... nyní mám nastaveno PH na 6.6 mírně jsme zvýšil přísun CO2 z původního PH 6.7 což vedlo ke zvýšení cca z 15mg/l na cca 20-2mg/l, tvrdost KH 7 ...
Kytky jinak celkem dobře jdou, ale trávník ten brzo odejde typuji...
zkusím zvednout siestu ještě o půl hodiny...
Tak jestliže jsi snižoval jak světlo, tak živiny, tak je to tak trochu stejný. To světlo bych ještě snížil a živiny nechal, ale nevím jak je to s doporučeným dávkování toho přípravku co používáš. Určitě to bude i o dostatečným sycení CO2, bez toho to při tom watovým fičáku nepůjde. Je to prostě o tom hledání té rovnováhy.
K tomu světlu - já svítím denně 12hodin 10-22, ale mám ještě siestu 13-15:30 - tu jsem zavedl zpočátku když se objevovala řasa. Od té doby je klid - siesta zůstala. Není to ale jen světlem. Doporučuju projít ty odkazy níže - je v nich spousta inspirace, rad a zkušeností. 14hodin bych asi nikdy nedal.
právě to světlo jsem konzultoval a bylo mě doporučeno snížit... snížil jsem ze 14 hodin na 10 hodin... výkon mám 150W celkový...
Živiny jsem snížil ze 4ml na 3ml denně ...
Na první načíhnutí bych to viděl na více světla a méně živin.
kdybych si nepřečetl všechny tyto stránky alespoň 3x nedal bych zde příspěvek...
osvetlení jsem snížil z 14 hodin na 10
častěji měním vodu
špejlí sundavám řasu
pořídil jsem rasožrouty
přidal jsem CO2 a rychlerostoucí rostlinky
Odkaleno je kvalitně
Nemohu najít kde je problém, co schází a co přebývá...

už nějakou dobu bojuji s řasou na obrázku, napadá mě zejména trávník o který se pokouším...
Co2 i hnojení dostatek...
Rasožrouty mám taktéž osazené...
Výměna vody týdně...
Dno není znečištěné..
Poradíte co dělám špatně a jak zachránit kobereček, který tak nějak spíš živoří?
Neviem to chce daake aktualne info aj foto nadrze.
...neměl by jsi nějakou radu, jak se s tím vyrovnat?
Než Kortezhugo zareaguje...
Co zkusit myslet na něco jiného, příjemnějšího?

Teď vážně: bez znalosti podmínek ve vašem akva může mít každá rada jen obecný charakter.
Ahoj, prosím - mám svoji milou řasu - popis sedí na dlouhou zelenou řasu - neměl by jsi nějakou radu, jak se s tím vyrovnat? Děkuji - Petr
Jo a já měl nedávno problém s řasama a sinicí, a začalo to právě když jsem musel vyměnit 100% vody, kvůli stěhování akvárka. A teď už mám klid. Jednou za čas odkalím, s obměnou vody. A až filtr nemá žádný průtok, tak ho vyčistím.
Díval jsem se na tvůj profil.. A jen mě zaujalo.. Vlastně co se týče údržby.. Jednou týdně výměna
vody... Kolik ji měníš? Jen doufám že né 100%
Jsem příznivcem toho že při údržbě se vymění tak max cca 1/3 vody zároveň s odkalením...
Pokud bys měnil 100% tak si podle mě zbytečně rozhazuješ rovnováhu.. A mám dojem že ani nitrifikaci čily filtru. to nebude dělat dobře..
Zkus si založit prezentaci a ušetříš za kafe i zákusek a výběr zkušených akvaristů se ti rozšíří na celou ČR

Zdravím,
můžete se podívat na můj profil, týká se to toho akva co tam mám.
Můj problém je dlouhá vláknitá řasa která se mi neuvěřitelně houževnatě tvoří na štěrku na který se svítí (tedy není zastíněn rostlinami). Už jsem tak zoufalý že jsem to začal řešit tak, že jsem teď vybral ten povrchový štěrkco je porostlý, odkalil jsem o bylo pod tím a hodlám to zasypat novým. Ted nasadím rybám dietku a budu zkoušet častěji měnit vodu. Myslíte že to je ok?
Dál jsem měl takový nápad: akva mám v Prostějově, napadlo mě, jestli by neměl náhodou nějaký zkušený akvarista cestu přes Prostějov, že by se stavil a zkritizoval a poradil ? Samozřejmostí je kávička a zákusek

)
Tak pokud máš vyšší NO3 ve vstupní vodě než akvarijní, tak to je důkaz, že Ti akvárko funguje a rostliny ty dusičnany spotřebovávají, prostě hnojíš výměnou vody. Jednotýdenní výměnu vody považuji za standart a když se udělá častěji, tak taky dobře.
pokud je to vubec mozne, tak mam vyssi NO3 ve vstupni nez v akvarijni
A vymena jednou za tyden ano, to s tim souhlasim, jen si nemyslim ze by bylo dobry napad provadet to jeste casteji
Tak nevím co jsou to ty Tvoje horší parametry vstupní vody, ale já zastávám názor, že je lepší vyměnit čerstvou vodu jednou týdně, byť tedy s horšíma parametrama, než v akvárku nechávat tu starou vydejchanou vodu.

no vida, u mě se nic neflákalo, ryb bylo dokonce méně, rostliny rostou jako divé a řase se u mě líbí

Navíc vodu nesmím měnit moc často, vstupní má horší parametry a na tom malém akva to je docela asi vítr.
už ale brzo bude 360tka, bude větší zábava

Řasokouli nemám, ale vláknitá řase se po létě co se flákala údržba objevila, nasadil jsem standartní prostředky(pravidelná výměna voda, údržba dna) a odporoučela se.

Ja na ty řasy chci pořídit dva kousky SAE. Sice budu řešit důsledek, né příčinu, což nemám moc rád a zdejší osazenctvo to taky hodně zmiňuje, ale zatím to neni u mě žádnej exktrém, tak to zkusím takto. Kdybych si měl oškubat rostliny, tak z jedné ludwigi mi zbyde téměř holý stonek a jelikož se jim začlao opět konečně dařit, tak je nechci moc zatím takto likvidovat.
Tak to to mám podobně, jedna řasokoule se mi teda úplně rozleza jak se ta řasa a jávský mech kompletně namotaly, ostatní řasokoule jsou ovšem ucelené kuličky.
Zkusím se toho dál manuálně zbavovat, až tak moc mě to neobtěžuje

jen prostě škoda, že to nic z toho co mám nejí

)
Řasokouli mam už nějakou dobu (cca 4-5 měsíců) a z ní bych ty řasy netipoval. Řasy se mi začaly dělat před měsícem.
článek znám, četla jsem

Plovoucí rostliny mám, přistíněno taky, na růst řasy to nemá ani vliv, dokonce do rohů mi to skoro nesvítí vůbec. Živiny jak jsem říkala, krmím málo, údržba pravidelná, navíc před výskytem řasy nebyla žádná změna co mohla něco rozkolísat. Co2 nedoplňuji a ani vlastně neumí změřit, tam neodpovím.
prostě mě jen zajímalo, jestli ta řasa nemůže vzniknout z té řasokoule, je to stejný druh řasy - jestli s tím někdo nemá zkušenosti
Mrkni se na tenhle článek, pokud ho neznáš.
www.horacovoakvarium.cz/…
Prostě to chce vabalancovat ty poměry živin a světla, přistínění hladiny plovoučkama může taktéž pomoct. Jako další co je velmi častou příčinou výskytu nejen Tvé řasy, je rozkolísaná, či nedostetčná hodnota CO2 v nádrži.
Mám otázku, pokud mám stále problémy se zelenou vláknitou řasou ( po týdnu nebo dvou jsou zase chuchvalečky všude), může to mít spojitost s řasokoulí v akváriu, odkud by potenciálně mohla bujet?
Pokud by mi tu řasu mělo co žrát nevadilo by mi to tolik, mechanické odstranění pomáhá ( seč to všechno stresuje, než to orvu) ale ráda bych to zminimalizovala.
Bojím se jen, že po odstranění řasokoulí se nebudou mít krevety kam schovávat, čím bych to měla nahradit?
Krmím vážně málo, údržba pravidelná a mám 2 druhy rychle rostoucích plovoucích + valisnerie, které se množí jak blázen taktéž rychlý růst. Plus růžkatec, taky se mu hezky daří.
Děkuji za návrhy
no vidíš a já byl vděčnej za slunce, to kytky začaly pořádně růst
To sa mi uz roky nedari

(myslim toho spolubyvajuceho) Presvita to cez drazky vodiaceho silonu zaluzii, neni to moc, ale predsa... rozmyslam jak to "neutralizovat".
Uvidime, snad zabojujem na vonkajsie zaluzie, to nam to krasne zatemni.
Pri najhorsom budem musiet porozmyslat nad nejakou automatickou roletou na akva.

jj, ranní slunko přes žaluzie to je peklo a lampičku bych vyhodil, nebo toho spolubydlícího

...na akvarko rano trosicku cez zaluzie svieti lebo je oproti oknu na vychodnej strane budovy, a vecer zase spolubyvajuci rad do polnoci svieti 4W sirokouhlou led ziarovkou v strope...
Tak to není moc dobré...

Ale snad to kytky ustojí.

jo

0 12.01.2012 10:20 CrazyMonkey –
Re: Sid jaaaaj tak to ma ani nenapadlo

a tou intenzitou sa mislí zmenšenie vykonu svetla abo čo vlastne ?
j0hny: A co vam na znizenie intenzity povedali rastliny?
CrazyMonkey: Našťastie sú spokojné rastú ďalej a nesťažujú si, 9-10h im úplne stačí...
Zkrácení doby osvětlení a snížení jeho intenzity jsou dvě různé věci.

No na to,že většinu tvoří mech tak v pohodě?Rostliny rostou,ale řasa taky-jenom ne tolik a tak rychle.

0 11.01.2012 18:58 CrazyMonkey –
Re: exit Diky moc a budem brať na vedomie

Našťastie sú spokojné rastú ďalej a nesťažujú si
9-10h im úplne stačí

Jo jen taková maličkost,ale podstatná:často se parmička černopruhá zaměnuje za jiný druh.Pomoct by ti mělo vodítko,že má bezbarvé ploutve a jeden pár vousku.
easy life carbo by měl být téměř identický přípravek jako flourish excel.Dá se použít jako doplněk co2 a má prý velmi algicidní učinky.Jinak parmičky černopruhé mám,ale že by to byli bašťouni vláknité řasy se říct nedá
Řeč je o nádrži INSPIRED BY NATURE ta druhá je jen odkladiště rostlin.
0 11.01.2012 17:53 CrazyMonkey –
Re: exit Aha aha. Ja hnojim plantouMin raz za 2tyždne 25ml
A čo je vlastne to easy carbo? a ešte čítal som tu o Parmičke černopruhé a vraj veľmi dobre pomáha tak keď ju niekedy nájdem u nás v akvaristike tak ju skúsim kupiť a uvidim čo sa bude diať

Řeč je o té nádrži, založené minulou sobotu?
já snížil intenzitu a pomohlo to jen částečně.Začal jsem přidávat easy carbo ale výsledky jsou zatím slabé.Bude to v živinách a údržbě.Jenže nemám testy které by mi přesně změřily čeho mám dost a čeho né.A proto pokus omyl je běh na hooodně dlouhou trať.
0 11.01.2012 17:30 CrazyMonkey ja som vďaka obmedzeniu svetla dostal rast tej riasi pod kontrolu ale stale rastie no už nie v takom veľkom množstve.
Niekedy som zabudal vypínať osvetlenie a svietilo mi v akva aj 13h, teraz mi svieti už len 9-10h
Ale nemôžem sa ich uplne zbaviť viete neaku nato dobru fintu?

Zdravím Vás,
máte prosím někdo zkušenost s odstraněním této řasy (kromě mechanického namotávaní na špejli

)?
na internetu o ní krom zmínky na
www.rostlinna-akvaria.cz moc není.
Děkuji
Gibouš sežere vše zelené na co přijde, tomu věřit můžete prošlo mi jich nádržemi desítky

Nejde mi edit. To byla reakce na příspěvěk PaDa

Mam stejnou zkušenost

reakcie k SAE sa rôznia..zrejme záleží od veku, počtu, a stravovacích návykoch

skúste niekto ešte pridať konkr. skúsenosť či zo SAE alebo otíkmi..resp. iného živočícha, ktorý preukázateľne konzumuje tieto dlhé zelené riasy..Ďakujem ;)
ps. preukázateľne myslím najlepšie ak má niekto svoju skúsenosť...o japonicách sa síce často uvádza akí sú konzumenti tejto riasy..no u mňa nebadám záujem z ich strany. je fakt že ich mám 6 ks na 150 l
Kup si ryby SAE a oni ju vyzeru.. ja som mal tiez tu riasu a po zakupeni SAE ju uz vobec nevidim.

prešiel som si tému a pridám -zopakujem otázku. mám problém so žabím vlasom, tvorí sa intenzívne na lávových šutroch, aj na dne-tiež lávovom. objavuje sa aj medzi stonkovkami a na dreve. udržiavam ju pod kontrolou mechanickým čistením - namotávam ju asi raz za dva mesiace, no s týmto niesom úplne spokojný. ideál by bol, keby som sa ňou nemusel zaoberať
na 150l svietim 60w čo nieje nič špeciálne, gro rastlín tvorí rotala,takmer v celom pozadí akva plus heteranthera, dva druhy bakopy...atď, akva je poctivo rastlinné (takmer celá plocha dna je osadená) rastlinkám sa darí, no zároveň aj zelenej riase-vlasu

mám šancu že mi aspoň dočasne pomôžu s potlačením tejto riasy nejaké živočíchy? čo radíte?
uvažujem o otocinkloch,tak 6 ks..sú schopní konzumovať aj dlhé "vlasy"? mám aj 6 japoník, no nepríde mi, že by riasu likvidovali...nehovoriac o nespočetne neocaridín, drobných slimákov atĎ.. alebo je treba zvýšiť počet amano krevetiek, aby "zabrali"?
za rady vopred dík.
ps. to, v akej miere sa darí riase presadiť má zrejme na svedomí lávový materiál použitý v setupe- s obsahom železa..keby som to tak tušil pred použitím:( teraz je to už pasé, akva je založené viac ako rok...a problém vlasu je jediná vec ktorá ma trápi pokiaľ viem..stále ma neopúšťa viera, že túto vojnu raz vyhrám :B
neo, nepotřebuje si někdo na týden odložit nějakou menší SAE ?

Zdravím! mám problém se zelenou vláknitou řasou typu B3, která mi obývá jávský mech. Celkově se u mě jávskému mechu nedaří, trošku jsem ho zpacifikovala a teď mi viditelně hnědne ( je to vidět v prezentaci, druhá třetí fotka), což teda není ten hlavní problém a není to ani způsobeno řasou - stále mi ale přijde že roste. Teď k otákám
Za A. může odstranění riccie z povrchu být příčinou expanze řas?
Za B. jak aktivně mám tu řasu ( a jak) odstraňovat z mechu - v ohledu jestli mi může například udusit ryby, nebo jestli mi tam tak neškodně poroste
Za C. žerou razborky řasy, jsou-li hladové?
Pokud to nebude nějak ohrožovat ryby, tak se o to asi nebudu moct starat, je to zelené, roste to, můžu být ráda
PS- o té přisedlé řase na skle vím jen z fotek, v reálu to nevypadá tak strašně!
Ta vlaknita je proste potvora. Pri ruznych pokusech jsem videl jak zelena prisedla obrusta kamen a kus skla, jak ustupuje, jak umi vyrust hneda, jak zase zmizi, jak po pridani korene vyroste Ruducha a jak zmizi ze se ji neadari, dokonce i na rostlinach se zmeny poznaly, treba novy zdeformovany list u Echinodoru, zloutnuti a znovunaskoceni rustu plovouci Pistia stratiotes... jen ta vlaknita rasa roste potvora stale, i kdyz treba vice a mene, ale roste stale a kdyz si myslim, ze uz ustupuje a vitezim, asi jen mobilizuje sily na jeste vetsi uder.
Mimochodem, z te nevetvici se, bych se nebal uplest ani lano. Ja vcera myslel, ze do akvarka spadl dlouhy vlas, tak bylo to vlakno pevne.
Nekdy se rika, ze moc snahy skodi. Takze si zacinam zvykat ze tam je, mechanicky odstranuju co vidim, a cekam az prijde napad. Zatim jsem se dohodl s kamosem, u ktereho ta rasa v akvariu neprezije (to fakt nechapu, u mne vydrzi cokoli), ze presne zmerime vodu stejnym vybavenim na vsechno co mame k dispozici, a porovname vsechno co pujde i ohledne dalsich veci.
0 09.03.2011 21:28
Cheron [89] Možno teraz trepnem hlúposť

ale ...
Pred nejakým časom tu bol článok od jedného člena tohto fóra (nechce sa mi teraz hľadať), ktorý chválil jeden výrobok proti riasam. Celý "trik" výrobku spočíval v tom, že išlo o
fermentovanú jačmennú slamu. Jeden kámoš (býva na dedine) by mi bol doniesol trochu tej slamy a bol by som aj pravil pokus, ale:
1. akým spôsobom sfermentovať (skvasiť) slamu ?
2. na základke (kedysi dávno) sme robili senný nálev (nepamätám z akej slamy) a potom pozorovali nálevnikov pod mikroskopom. Myslíte, že po sfermentovaní by sa už nálevniky netvorili ?
Tá "vlasatica" sa rozmáha aj u mňa - hlavne v jávskom machu ...

Zitra mohu zkusit vyfotit trosku lepsim fotakem nez mam v mobilu, takze zkusim. Jinak uz mam zelene vlaknite 2 druhy, jedna se vetvi, druha se sklada jen z dlouhych nevetvicich se vlaken. Prezila nejspis dezinfekci s poslednimi pridanymi rostlinami.
Neměl bys pár foto pro srovnání s mojí řasou? Já jsem na tom asi velice podobně, až na to že filtruju poměrně hodně přes externí filtr a stejně bez efektu... :P
Po tom uz patram taky pekne dlouho. A zajimave je, ze u kamose tahle rasa neprezije, u mne se ji bajecne dari. Zkousel jsem nesvitit, svitit min, svitit vic, hnojit a nehnojit, dokonce jsem zkusil i Tetra Algizit, menil jsem vodu a menil jsem mene vodu, vzduchoval a nevzduchoval (voda klidna i vice proudici) - roste stale.
Menil jsem dost casto vodu a jako filtr pouzival jen pomerne maly bublifuk, vsemu se dari, tak ze by to mohlo stacit. Uz se ale pracuje na lepsim fitrovani, protoze jak jsem zjistil, nekteri tady prohaneji vodu velkym filtrem jak sileni a problemy s rasou nemaji, stejne jako kamos. Takze budu vice filtrovat a pres vetsi objem houby, co to udela. Treba to nepomuze, co ja vim, ale tohle jsem jeste nezkusil

.
diky,nu je mi to jasny jen nemuzu prijit cim to je...
prc se mi tam tvori ?

Ahojky,potreboval bych poradit jak bojovat s rasou...mam vlaknitou rasu objevila se mi na rostlinkach a drobet uz i na kamenech.Svitim 12 hod.denne s malou pauzou.Bohuzel to ale nedokazu vyfotit fotak mi tak maly detail neveme

co mam delat?jak se mohu rasy zbavit?
...A není snad mitochondrie součástí buňky, čili i buňky rostlinné...
No právě!

A když si dáte "dohromady" mitochondrie a sinice a dáte to do souvislostí s výrokem Designera, který níže cituji, zjistíte, proč jsem napsal, co jsem napsal.

Však to by mě taky nikdy ani nenapadlo tvrdit! Já totiž náhodou vím, že sinice jsou dlouhé, tmavé a většinou mají vprostřed takovou přerušovanou nebo plnou čáru a po stranách patníky. A viděl snad někdo někdy jedinou řasu lemovanou patníky, neřkuli billboardy?!
Hlavně dávejte pozor, aby jste tím PMDD nepřehnojil-moc mikroprvků, silnější světlo a nízké hodnoty N a P pak můžou dát za vznik jinému druhu zelené řasy, který se tváří zpočátku jako ustupující žabí vlas, ale opak je pravdou a je kolikrát nepříjemnější, protože se nedá ani namotat na špejli díky své oslizlé konzistenci...

ok ok nebudu tu vyjmenovávat všechny eukaryotní buňky na planetě já jen že sinice nejsou řasy

A v paprikách jsou prý taky

a sinic nevyjímaje také...

No jo, tak to máš asi vážně nějaký agresivní hnus. Kdyby to rostlo na poli, tak radím: zaorat!
A není snad mitochondrie součástí buňky, čili i buňky rostlinné, řasoidní nevyjímaje

Ja vim ze neco nebylo O.K., take to resim. Jeste pred pridanim svetla ji bylo dost, pridal jsem, dost je ji stale, no mozna trosku vic, ale nic podstatneho. Tyden tmy proti ni nezabral, na rostlinach uz ta tma byla znat, rasa jako by nic. Zacal jsem pridavat PMDD a rostliny zacaly rust jak silene, rasa zacina mit jemnejsi vlakna a ze dna jde uz odsat, vetsinou uz na dne nedrzi jako driv. Navic je ji mnohem mene. Vypada to nadejne. Takze snazim se zkusit co a jak, ne ze ne. Se svetlem jsem experimentoval, podle vysledku samo jeste budu (treba ji na zaver pristinenim dorazim, to netusim), proste zkousim a budu zkouset, az to k necemu povede. Nekdy zkousim i opak nez by se zdal vhodny, ale proc ne, kdyz to vypada nadejne.
...protoze nebyt ras, nebyl by kyslik dostupny pro nic dalsiho...
Myslím, že to byla spíš zásluha mitochondrií a sinic.

Jak jsem napsal - kytky, stejně jako rybky, by se měly prodávat (darovat) zdravé.
Zařasené rostliny za "zdravé" nepovažuji.

Chlape, ta řasa ti napovídá, že něco v tvém akvárku není v pořádku, něčeho tam máš zkrátka moc. Buďto světla či živin anebo obojího. Pokud zlikviduješ řasu ale neodstraníš příčinu jejího veselého bujení, co se asi tak stane potom?????
Patri, patri, ale nemohly by treba rust vedle ve flasce, kterou bych jim tam dal k tomu ucelu, a ze by mi nechaly akvarko napokoji, tedy aspon ty prebujele vlaknite? No ja vim, to by neslo

. Ale vazne, kdyz se rasa zacne mnozit tak, ze je chuchvalec vlaknite kam se clovek podiva, neni to zrovna ono. Nejake vlakno sem tam, je to prirozene, nic se nedeje, to bych i snesl, ale vyndavat kazdy den vylozenou urodu rasy pevne jak dratenka na nadobi, krasne sveze zelene, to uz proste neni ono, vsechno ma sve meze, a co si pamatuji, s vlaknitou rasou jsem nikdy co jsem mel akvaria takovy problem jako ted nemel. No vsechno je jednou poprve, jen bych to nikomu nepral a snad nakonec zvitezim, zatim to tak vypada.
Tak, tak, nelze než souhlasit, řasy do akvaria patří stejně jako ryby atd., jestli se nepletu

Pokud je rasa nemoc, pak je ostatni zivot nasledek nemoci, protoze nebyt ras, nebyl by kyslik dostupny pro nic dalsiho

. Musely tady byt pred nami, bez nich bychom tady nebyli.
0 25.01.2011 19:32
Ivoš [1061] - Cichlidy Pokud budeme brát řasu jako nemoc, tak máme nemocná všechna akvária, rybníky, potoky, řeky, jezera, moře, oceány...Jediné, co snad řasy omlouvá, je zcela neoddiskutovatelný fakt, že tady byly hezkých pár milionů let před námi a zrovna tak tu zůstanou i po nás...
Tak, tak.

Rostlinky by se měly prodávat (i darovat) zdravé. Podobně, jako rybky. Nebo ne?

To chapu, nicmene si predstavme kluka, ktery ma nove akvarium a par rostlinek. Aby tam mel pro zacatek vice rostlin nez to malo, dam mu trs Limnophila sessiliflora, je celkem nenarocna a mam ji v akvariu vic nez dost. A on misto aby resil rust rostlin, zacne resit, jak se zbavit te desne rasy, ktera mu poroste kde co, klidne vcetne dna, protoze rostlinam se vubec darit nemusi, aby se teto rase darilo velice dobre.
Jak se říká -darovanému koni na zuby nekoukej, takže tímhle bych si hlavu fakt nelámal. Ona totiž i ta řasa nemusí obdarovanému v jeho akváriu vůbec prosperovat anebo naopak - může být vděčný i za tu řasu (u mě je to vítaný doplněk potravy ryb). Pokud by se chtěl řasy přece jen zbavit, ať se stará - čerstvě vytržené rostliny může například dát na 2-3 dny dát do tmy, kytky to vydrží, zelenou řasu to nepotěší atd., atd.
Mam v akvariu zelenou vlaknitou rasu, snad uz se ji zbavim, nebo aspon ji potlacim na minimum, je to na dobre ceste. Nicmene jak mi hezky rostou rostliny, jiste bych rad obcas nejakou nekomu dal, misto abych to vyhodil. Kvuli te rase v akvariu jsem zrusil u rostlin kolonku daruji, protoze mam strach, ze bych nekomu daroval i tuhle vytrvalou rasu, a pak by mne proklinal.
Ma prosim nekdo zkusenosti se znicenim takove rasy treba pomoci SAVO pri dezinfekci rostlin? Mohu ted vubec nekomu darovat rostlinu bez vetsiho nebezpeci, ze mu daruji i tu rasu?
Neptam se proto, ze bych to nemohl zkusit, to jiste mohu, ale treba uz nekdo vi.
Tak se pochlubim. Po zhruba tydnu pridavani PMDD (bez KNO3 a bez KH2PO4) se stalo to, ze jsem jako normalne sahnul pro chuchvalec zelenych vlaknitych ras mezi rostliny a ouha, zadne normalni vytazeni hrube zelene dratenky drzici pohromade, sahl jsem tentokrate do zabince, ktery nechce moc drzet pohromade, takze uz nestaci sahnout po kteremkoli vlaknu a vytahnout to cele, ta vlakna jsou mnohem jemnejsi. Dalsi prekvapeni nastalo pri odkalovani, rasa jde ze sterku normalne hadici odsat, alespon vetsinou, nedrzi na nem tak, ze bych to musel sat i s kaminky jako driv. Uz vcera jsem se dival na barvu nekterych vlaken te rasy, zdala se mi divna, ne tak zelena. Dnes jsou nektera vlakna spise do bila. Mam takovy dojem, ze ma rasa dost, ne jeste uplne, ale neco se ji nelibi. Navic jsem prvne videl, ze ji zerou Platy. Drive ji nechtely, ozobavaly sklo od zelene prisedle, ale ta vlaknita je nezajimala. Ted jsem videl Platu, jak tu vlaknitou vyskubava z rostlin, a take maji Platy dost zelene vykaly - zrejme jim chutna takhle jemna, "dratenka" jim nejela, nakonec i ja bych mel co delat to pokousat

. No snad uz konecne zacinam nad zelenou vlaknitou rasou vitezit i bez pouziti nejake chemie primo proti rasam, jen to nezakriknout

.
Jo, mas pravdu, boj to v posledni dobe je. Dnes jsem konecne po vsech vymenach vody prilil nitrifikacni bakterie (Sera bio nitrivec), chvilku to necham, a pak zkusim PMDD a CO2, to sve monstrum z clanku uz mam smontovane (
rybicky.net/clanky/563-co2-rostliny-a-co-jsem-jeste-nezkusil ), ale od te doby nebyla chvile, kdy by se mi zdalo vhodne to do akvarka dat, kdyz pri lecbe mam silne vzduchovat a tak proc bych zbytecne sytil vodu CO2, kdyz to hned zase vyzenu, ze ano? Ony mi rostliny celkem rostou, spokojeny bych byl i jak to roste
rybicky.net/nadrz/10771/5.jpg , ale slibuji si, ze kdyz to poroste jeste vic, rychleji, ze bych treba tu rasu nejak potlacil, protoze ted pri lecbe rostliny nerostly buhvi jak, ale rasa ano, ta naopak jeste pritvrdila, takze se pokusim dosahnout opak, aby vic rostly rostliny. Jestli to pomuze nevim, rasu zatim vybiram rucne jak mohu. Mam koupen i Tetra Algizit (chemie proti rasam), ze kdybych uz to nezvladal... a tak tam uz docela dlouho lezi v krabicce, vzdycky na nej kouknu a pomyslim si, ze jeste ne, az ve chvili, kdy si budu myslet, ze jsem s rasou definitivne prohral a nebude uz moc co pokazit, do tehle chemie se mi fakt nejak nechce. Krevetky by mi v akavrku dlouho nevydrzely, SAE do akvarka nechci (zas tak velke neni, abych tam cpal i to k cemu nemam nejaky vztah typu, ze bych to chtel), mozna
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy , je celkem maly, ale nevim zda mi pomuze zrovna s vlaknitou rasou, pac ja ji mam tuhou jak dratenku, to neni zrovna nejaka jemna rasa.
po stráce požírání řas...
V pořádku nemáš zač se omlouvat

No já mám už koupený další kořen je hodně členitý a když poroste mechem a microsoriem tak myslím že to budou dobré úkryty tak uvažuji že krevetky ty nejobyčejnější pořídím. Ale to je výhledově teď se nemaj před skaláry kde schovat.
Ale zase někdo psal že má taky tuto řasu(asi) a krevetky na to vůbec nejdou.
A řasožravce mám parmičku siamskou a ta se toho ani nedotkne :( občas jedna z těch největších blackmoll ale málo kdy. Tak nevím jestli Otocinclus by na to šel... Já tyto ryby vůbec neznám.
aha, no, já jsem hledala kde jsem to četla a ono to bylo tady na fóru, o pár řádků níž, možná i někde jinde, ale už je pozdě a nejsem schopná to dohledat, takže to nemám podložené, omlouvám se

, já jsem si okamžitě snížila průtok filtru a řasa nerostla tolik rychle. Nicméně se domnívám že v tomhle záleží na typu řasy, a ten bez mikroskopu asi neurčíme, takže je zbytečné ti něco takového radit, aby se ti to ještě nezhoršilo. Ještě jednou se omlouvám za unáhlenost.
no tak když je to krásný mech ...četla jsem že řasu vybíráš laždopádně doporučuji koupit anatomickou pinzetu (anatomické mají u špičky horizontální vroubky. 21cm dlouhá stála cca 70Kč). Já vím, mě se to mluví, když moje akva má 20cm na výšku :( první dny jsem očišťovala flame moss a fissidens a žádná prča to teda nebyla...ještě mě napadají řasožrouti. Krevetky by u tebe posloužily jako svačina

neritina by asi do mechu nevlezla. S ostatními řasožrouty (nejznámější asi otocinclus affinis či siamese algae eater) nemám zkušenosti, ale třeba by ti někdo nějakého jenom půjčil...
To jsem nezkoušel. Myslíš že by to mohlo být tím? (problém je že nemám redukční ventil.. :( k externímu filtru)
No on byl krásný ten mech když sem ho koupil a teď suprově roste tak si říkám že se to spraví. Protože chci mít takové mechové akvárium ale nějak nevím jak na tu řasu. :( je to moje první skušenost s mechem měl jsem monoselenium to bylo zažasené totálně a příjde mi po jeho vyhození se to více projevuje na mechu.
jo ale to nebyla reakce na tebe víš. Jen jsem si všimla tohoto vlákna na úvodní stránce ke kterému mám co říct, aji v nadpisu mám že je to o nově založeném miničku. No sleduju jak bojuješ už delší dobu, nejdřív ta bakterka, nafouklej beťák a pak toto

je to pech...:(
zkoušel jsi snížit průtok filtru? nu kdybych měla zařasený mech a neměla zvířátka která by tu řasu ožrala aniž by mech poškodila, vyhodila bych ho.
Také s touto řasou bojuji. Sice jsem tolik neexperimentoval, ale teoreticky by se dalo říci že ano. Teď mám nové akvárium, ale kdysi na tom samém místě stálo akvárium jiné a menší, které mělo slabší osvětlení. Tato řasa tam nebyla. Pak jsem na to samé místo dal akvárium větší se silnějším osvětlení a řasa se objevila bohužel poprvé se objevila na jávském mechu a od tam se rozlezla přes celé akva... Na limmophile je též a to ryste rychle a dokonce jí červenají konečky. A tak vybírám a vybírám a nejvíc v mechu.. A také nejvíc tam kde mi proudí voda na rampě od filtru.
Snížoval jsem osvětlení, zvyšoval pravidelnou údržbu, dúkladněji odkaloval v mechu a nic. Teď chci v brzké době přidávat co2 tak uvidím.
Ale tato řasa je převít a jen tak se asi nevzdá.

Diky, krasne se to cte, opravdu. Jen ty krevetky uplne nemohu pouzit, pac jednak zadne nemam, a druhak Tercovci jsou po nemoci a tak radeji krmim jen suchym

. Kdyz mi krevetky kamos nabizel (jeho vlastni odchov) a ja rekl, ze proc ne, ze zive krmeni se vzdycky hodi, malem mne utlouk

.
Nu, já se zelenou vláknitou mám taky nedávné zkušenosti. Na Štědrý den jsem si založila miniakvárium (18l, 11W, 13h denně), mám v něm taxiphyllum sp., fissidens fontanus, monosolenium tenerum, microsorium pteropus narrow, hygrophila siamensis v emerzní formě, eleocharis v emerzní formě, pogostemony helferi a glossostigmu elatinoides. Samé pomalu rostoucí rostliny, a ty objemově největší v emerzní formě. Moc jsem se do akva nedívala, čekala jsem až to zaroste..no a zarostlo, ale né mechy
Vyrostly mi dva typy zelených vláknitých řas: první vyrůstal z míst na listech pogostemonů a hygrophily, které vypadaly jako bych je poprášila mletou paprikou, ta rezavá místa asi taky byla řasa. Vláknitá řasa co z těch míst vyrůstala byla jasně světle zelená, neuvěřitelně jemná, a nedala se odškubnout, tahala se.
Druhý typ mi prorostl monosolenium, tmavě zelená řasa, byla to tužší (ale určitě ne tvrdá) vlákna, různě se větvící.
Myslím si, že to bylo způsobené tím, že mi na akva několik dní po sobě svítilo jasné sluneční světlo, a že mám pomalu rostoucí rostliny. Jako první věc jsem začala dávkovat CO2(během dvou dnů došlo k neuvěřitelnému skoku v růstu rostlin) a začala jsem řasu odstraňovat mechanicky, ale skoro to nebylo znát, hlavně na některých jemných rozrůstajících se rostlinách ji nešlo ani uchopit pinzetou. Přečetla jsem si Horácův článek, a asi patřím do kat. B. Nicméně ani mě nenapadlo přihnojovat, když skoro ještě ani nemám zakořeněné rostliny, to by byla sebevražda
Takže co jsem udělala? Dala jsem si do akva krevetky ze svého většího akva. Za dva dny nebyl po řase ani náznak. Jen do té jemňounké se jim moc nechtělo, ale to neva, protože ji klepítky zpracovaly do kuliček, které se z akva vybírají velice lehce

nicméně až dojde k přechodu rostlin na submerzní formu, krevety vylovím, chci to jen jako rostlinné akvárium. Ale pozorovat krevety jak očišťují lístek za listem byl skvělý zážitek

Vlastni zkusenost, ale ctu hodne a rad, to ne ze ne. Vypnute vzduchovani, rasa v jeho miste nejaka byla, ale zadna sila. Zapnuty filtr, porostla i na jeho molitan, zelena vlakna jsem pucoval i z nej, kolem kameny a rasa na nich, slusna rasa. Vypnuty filtr, uplne cisty, ale vlozeny zpet do akvarka (ze cisty molitan fakt uz nema vliv na nic pri leceni), rasa na sutrech sice zustala, ale zadne superchuchvalce, zatimco v okoli vzduchovacich kamenu pekne pritvrdila, proud bublibnek sel castene pres houstinu, a tam bylo teprve nadeleni, hotova uroda. Ted jsem opet zapnul filtr a zrusil vzduchovani, takze mohu si tim jeste jednou a znovu potvrdit/overit co pisu. Co je pro mne dulezite, neni to provzdusnenim vody (ve smyslu treba od vzduchovani kaminkem), ale jejim prutokem, protoze proc by se ji jinak darilo na miste, kde filtr nasava, tedy u molitanu toho bublifuku?
A svetlo? Se zhruba pred mesicem pridanym svetlem se mi zda vetsi mnozstvi te rasy, kterou vyhazu kazdou chvili do kyble, a to ted delam udrzbu nadrze kazdy den, a vzdycky se najde nejaky ten slusny chuchvalec k vyhozeni.
...Co jsem pochopil, vic proudeni vody, vic rasy, kde neproudi, je ji mene. Vice svetla, vice tehle rasy - vetsi prirustky na tom co vyberu...
A pochopil jste to proto, že je to vaše dosavadní zkušenost nebo proto, že jste to někde vyčetl?
Ted koukam na tohle tema, protoze uz si pripadam jako pestitel vlaknite rasy. Pred vanocemi jsem si myslel, ze uz ji mam tak nejak pod kontrolou, rucne jsem ji vyhazoval, zadne drama. Nejvic ji vzdycky bylo u molitanu filtru (bublifuk). Pak prislo pridani svetla, pak leceni ryb, filtr odstaven, zapnute vzduchovani (jinak uz bylo dost dlouho nepouzivane). Kdekoli je trochu houstina, objevil se tam poradny chuchvalec tehle rasy, hlavne pobliz vzduchovani, v miste odstaveneho filtru se ji darit prestalo, a nekde ted uz rostou vlakna te rasy i primo ze dna. Nejsem v tomhle liny, proste to vyberu, ale ty prirustky rasy mne netesi a ne vsude to jde vybrat 100%. Jasne, akvarko jsem lecbou rozhodil, menim ted vodu jak sileny a dnes konecne dodam zpet zlikvidovane nitrifikacni bakterie. Co jsem pochopil, vic proudeni vody, vic rasy, kde neproudi, je ji mene. Vice svetla, vice tehle rasy - vetsi prirustky na tom co vyberu. Pred zmenou osvetleni jsem zjistil, ze par dni bez svetla ji nezlikviduje a ani ji to nejak neublizi, to bych asi musel nesvitit tak dlouho, ze by to nezvladly ani rostliny. Pridavani Sera flore daydrops ci bez nej, na rasu to asi nema vliv, rostla tak jak tak. Leciva jako eSHa 2000, Flagellol a V-Penicilin, snasi ta rasa opravdu bajecne, snad se ji v tom dari jeste lepe. Ted se chystam uz konecne to akvarko zase zabehnout, pak chci zacit pridavat PMDD, a take zavest CO2. At se deje cokoli, a to to zacala v jednu chvili vzdavat i Pistia na hladine, rasa je stale. Reknete mi, je tady nekdo, kdo se tehle rasy nejak uplne a definitivne zbavil a nemyslim tim znovuzalozenim akvaria?
0 09.11.2010 09:30 JuraS – Re: fanda007
Podle několika fotek v tvém profilu vidím, žes jako krmení do akva vysypal aspoň lžíci patentek...schválně..kolik z nich si neonky "zobli" ? a kdo se nejvíc nažral..tipoval bych že šnek která má nedokonalé "spalování" a zatěžuje vodu odpady které jsou pro řasy jak katalizátor..
Obden 50% a pak "šlus"...

Jak jsem napsal - tady bych viděl příčinu vašich potíží.
V nově zařízených nádržích s akadamou je na místě co nejčetnější výměna vody až do stabilizace podmínek.
Sid napsal: ...koukněte se na tuhle řasu...
Mohla by to být již zmíněná sinice a za tímto problémem, stejně jako za devastací rostlin, je třeba vidět nesprávnou "manipulaci" s Akadamou...
Kolikrát a v jakých objemech jste od založení (20.10.) měnil vodu?
2. Den 5O%, 4. Den 5O%, 6. Den 50%, ... Včera 5O%. Bohužel jsem neměl jak měnit vodu když jsem byl 10 dní pryč. Bohužel, ale to asi bude největší problém.
Nemohl, byl jsem na 1O dnů pryč 35O km od akva.
Takhle zelená voda je u kravína nebo v kaluži pod polem...proč? Přehnojeno.
...ono predpokladam ze ta riasa je asi najrychlejsie co tam momentalne rastie
...ak ju bude namotavat na spajdlu a vyhadzovat - co ide pri tomto druhu celkom lahko...dostane aj z vody to co je tam "navyse"...
0 08.11.2010 11:25 tomas120 – Re: Snofrev
No neviem, toto je už strašne zarastené, neviem či by mu v tomto pomohli rastliny. Jeho problém je vo vode a pokiaľ ho neodstráni, môže tam dať kopu rastlín, tá riasa sa mu vráti...Ja by som to riešil asi Savom, alebo s H2O2, piesok riadne obaril vriacou vodou a začal od začiatku...
Chemie není třeba, jen dostatek rychle rostoucích rostlin a čas.
Chemií vyřeší řasy na týden.
No ta džungle na fotu připomíná flóru na měsíci Pandora z filmu Avatar.

0 08.11.2010 11:14 tomas120 NO neviem, ja by som to riešil asi radikálne a to tak, že by som akva založil odznova. Ináč to budeš mať robotu na dlho a kopu peňazí vrazíš do chémie proti riasam. Nechápem prečo si si to nechal až takto brutálne zarásť,nemohol si riasu ničiť skôr,keď nebola takto rozrastená po celom akva?
Vůbec nevím o čem mluvíš..
...ako pise Maza -"Špejlička a motat"
PS:inac "toto" je Avatar

a este k tomu 3D

Tak to je už nechutný. Já bych tyto rostliny vyhodil a dal tam něco, co roste mnohem rychleji. Je tam dost světla, asi bych zkusil dát světlo výš od hladiny a hlavně vyměnit rostliny. Koule skoro nerostou a kryptokoryny taky nijak zázračně rychle a hlavně jsou moc velké na tuhle louži, pomáhat se jim bude už špatně.
Pro krevetky bych volil nějakou drobnou kobercovku - riccii, hemianthus, atp., případně nějakou nízkou trávu.
Edit: do nově zakládaných akvárek se hnojiva nepřidávají, až po rozběhu, když je evidetní, že rostlinám něco chybí.
0 08.11.2010 09:19 ginny Přestal bych hnojit, jediný co bych tam přidával je něco s extraktem tříslových a huminových látek (já třeba používám Anti-Algaen od HU-BENu - žádný zázrak to není, ale trochu to pomohlo, stál asi 24 korun); akvárko je malé, dá se zakrýt nějakým pytlem nebo hadrem, vypnout osvětlení a tak to pár dní nechat; méně svítit - ne víc než 8 hodin a ještě s asi tak hodinovou pauzou; filtr bych doporučil starej dobrej a lacinej bublifuk - nádrže máš dvě tak když si ho necháš v té druhé zabehnout myslím, že do budoucna ti udělá dobrou službu; pořiď si jiné kytky - ta Cryptocoryne ciliata je sice hezká, ale roste moc pomalu - pro začátek bych doporučil Valisnerii Tortu nebo nějakou Hygrophilu
Sera Flore daydrops neni plnohodnotne hnojivo, takze nehnojil, jen dodal stopove prvky. Jak to te rase pomohlo ci nepomohlo, to asi nemuze rict s urcitosti nikdo. Pri zakladani akvaria se pouzivaji ruzna >>hnojiva<<, treba hnojivove kulicky (take uvolnuji stopove prvky a nektere se i dost rozpousteji, i nez se je podari vubec zahrabat) atp. Za zrovna tohle, s timhle pripravkem, bych nikoho nekamenoval, i kdyz sam bych byl na zacatku opatrny.
Spíš to vypadá na nějaký druh sinice,ale jistý si tím nejsem.Aq máš čerstvě založeno a už tam leješ komerční hnojivo.Hodně sis k tomu dopomohl.Přestaň hnojit a každý den měň trochu vody.Snad to půjde odsát.Až se aq zajede,mělo by to zmizet.
Hladový ancíky případně krevety..ubrat živiny, míň, svítit, na pár dnů zakrejt hadrem...tady je toho hodně napsanýho..moh sis nový téma odpusti. To co píšu je ale vyčtený..já mám akva 37 let a nikdy..přísahám nikdy sem sám řasu neměl. Chemii nepoužívám a proč to tak je nevím. Kamarád mi vždycky pošle krásně chlupatý kytky a nejveš do rána je čisto. Zkus vyčíst obdobnou situaci ve foru...

Ale je to u Tebe rozsáhlý a měls to řešit dřív

Špejlí bych to klidně vzal nebo houbou, hadrem. Nikdy to neodstraníš beze stopy. Vylučovací metodou najdi příčinu.

držím kolík

Ahoj,
koukněte se na tuhle řasu, mám na tak velkou řasu použít špejli? Se bojím, že ji celou neoddělám, proto čekám, až mi někdo zkušenější poradí abych neudělal nějakou pitomost. Co na to může pomoct (na řasu)?
0 23.07.2010 08:33 Kamekh – Svetlo
Z vlastnich zkusenosti vim, ze pridat svetlo k nicemu nevede, mozna kdyz se podari nekomu opravdu minimalizovat ziviny a maximalizovat rust spousty rostlin, alre i tak je tadle řasa bohuzel nesirne houzevnata....netusim kde se bere, ale ja mam s ni problemy uz dlouhou dobu a to i vo dobe kdy rostliny dobre rostou, a Dusitany i dusicnany jsou ve spravnem mnozstvi. Proste naroky tehle rasy jsou velmi podobne narokum rostlin.
0 04.04.2010 20:57 smik Dante napsal: sinice se da zarucene znicit pridavanim co2
Přinejmenším odvážné tvrzení
0 04.04.2010 16:58 Dante sinice se da zarucene znicit pridavanim co2
u zabiho vlasu menim vodu taktez casto.
btw. radsi bych sehnal tu pistii nez nejake dalsi rostliny pac nevim kam bych je sazel :/ a u pistie je to dobre jelikoz se starsne rychle rozmnzuje a perbytek lze vyhazovat.no ale kde ji sezenu? ve zverimexu sem ji nevidel :/ vim ze ji nabizi aqua-daho ale jednu roslinu objednavat fakt nebudu
Mně osobně se povedl zničit žabí vlas častou výměnou vody za vodu z kohoutku. Když se jednalo o sinici tak jsem ji zase zničil častou výměnou vody za vodu dešťovou.
Ano, aj pistia ho odcerpava celkom rychlo, len ked sa ti rozmnozi, tak ti zakryje celu hladinu. Preto je lepsie tam dat stonkovky - egeria, limnophila, hygrophila, cabomba, ...
0 04.04.2010 15:55 Dante jasne neco rychlerostouciho koupim treba egerii
btw co takhle pistie neodcerpava ta nahodou taky dusik z akva?
0 04.04.2010 15:48 Dante takze sem nejspise prisel na pricinu tvorby teto rasy,ma to za nasledek jiz zminene stare dno ktere sem nemenil a ve kterem urcite zustali zbytky korenu predeslych roslin a doposud tam tleji a uvolnuji dusik do akva.na wikipedii je psano ze vznik teto rasy souvisi se zvysenym obsahem dusiku a kdyz uz se objevili zarodky teto rasy tak jim svetlo pomohlo rozbujet.
tak ted je otazka ja ten prebytecny dusik z akva dostat aniz bych prekopoval dno? :/
0 03.04.2010 14:35 Dante nadrz neni zalozena tyden ale uz dva roky.ale nestral sem se o ni a svetlo bylo vypnute akva bylo absolutne ciste a jediny obyvatel byla/je parmicka duhova.
takze sem ji obnovil .koupil novy svetla i rostliny.
btw akva v nynejsim stavu ma opravdu 70% osazene plochy,ty fotky v prezentaci jsou tesne po osazeni.
0 03.04.2010 09:12
protein007 [57] - Ryby brakických vod vaclav napsal: Začít takhle zostra z tak silným světlem a náročnými rostlinami to se musí opravdu umět. Asi bych na to šel podstatně pomaleji.
Zopar dni dozadu tvrdil, ze vie do coho ide:
rybicky.net/forum/13591
Dante: ak ta fotka nadrze je spred tyzdna, tak 70% plochy dna nebude osadene ani omylom. Pozri si moju nadrz (
rybicky.net/nadrze/8190 - najstarsie fotky), to je sotva 50% a ty tam mas toho este menej. Tak sa nediv, ze ti pri takom svetle idu riasy... Substrat vymienat nemusis, radsej tam narvi kopec zelenych stonkoviek (plevelu), co ti vytiahne vacsinu zivin. Po 2-3 mesiacoch, ked uz nebudes mat riasy, mozes zacat postupne ten plevel vyhadzovat, a tak po pol roku (mozno neskor) ho tam nemusis mat vobec. Takto sa postupuje bezne, ked chces mat plne akvarko narocnych rastlin...
A s tymi rybickami pomaly, nadrz mas zalozenu este len tyzden, hrozi im otrava NO2!!

Aspon tyzden-dva tam uz nic nepridavaj, a pre istotu pocas tej doby meraj kazdy den mnozstvo NO2 vo vode. A ak nameras nenulove mnozstvo, vymen polovicu vody.
0 02.04.2010 22:24 Dante kytek je asi 70 % z cele nadrze.
btw dnes sem poridil 4 parmicky siamske a rasa jim zachutnala,jedi rasu jak cukrovou vatu.Taky sem chtel sehnat prisvku thajskou ale v obhode nebyla,tak se po ni poohlednu jeste nekde jinde.A jeste me napadlo ze bych vybral jen ten nejvice postizenej substrat z popredi a vymenil ho za jinej?
No a když už se do akva "slušně" svítí, pak je vhodné do něj dát i dostatek nějakých těch akvarijních rostlin. Jinak si na předložených pochoutkách ve formě živin a světla přijdou smlsnout jiné rostliny, ty méně vítané - řasy...
0 01.04.2010 22:47 Usine – Re: Dante
Začít takhle zostra z tak silným světlem a náročnými rostlinami to se musí opravdu umět. Asi bych na to šel podstatně pomaleji.

0 01.04.2010 22:22 Dante odkalovat sem to zkousel ale ma to minimalni ucinek pak se utrzene kusy uvolni a pak parazituji na jemnolistych rostlinach a vytvari delsi vlasce.nejspise bude potreba dno vymenit :/
0 01.04.2010 21:34 Usine – Re: Dante
Je to usazený kal a na něm se ti tvoří řasa. Chce to jen pořádně odkalit a písek trochu otočit. Svítíš na začátek asi trochu moc.

0 01.04.2010 21:03 Dante jaky binec?jen to zarostlo tou rasou tak je prave potreba se te rasy nejak zbavit
Přece to nemůže být binec za 4,5 dne? Jak se to tam dostalo? To mít u nové, čerstvé nádrže tak považuji za lepší to vyndat a začít znovu. (Pochopitelně tím, že provedu superočistu)
0 01.04.2010 20:33 Dante ninco = epic fail
0 01.04.2010 20:18 Dante – Re: Eff
jj pauzu davam na dve hodiny odpoledne
0 01.04.2010 20:14 Dante tak co ted s tim? odsat to nejde
To snad ani nejde mít 4 dny po založení nádrže na dně takový binec. Vypadá to jak půl roku nečištěná nádrž.
0 01.04.2010 13:39 Dante 
porusta mi hlavne substrat nekde to tvori takove dlouhe vlasy.
Co ta osvětlovací siesta?
Zvýšit CO2? Já nevím kolik ho tam je, takže spíš změřit CO2.
Proud z filtru a vzduchování jsi zvýšil proč? Nebyla by nějaká detailní fotka té řasy?
0 30.03.2010 17:05 Dante zvysit co2? snizit prutok filtru?
ja spis zvysil proud i vzduchovani a snizil osvetleni a co2.takze naopak?
Nesměj se, rusy vyhnal, náckům dal za uši a teď milej zlatej, teď se chystá na akvaristy.
Dva týdny? To ujde...

0 29.03.2010 23:17 Wexelo Pár týdnů
A jak asi dlouho vám to trvalo?
Už jste pomocí těch opatření, které popisujete, nějaký žabí vlas zlikvidoval?

No prostě jako při každé jiné řase!
Osvětlovací siestu praktikuješ?
1 29.03.2010 18:11 Wexelo Přidat spíš rychle rostoucí rostliny na odčerpání živin, egerka, polysperma, a jiné stonkovky a vytvořit jim ideální podmínky, dostatek světla. Dodržovat údržbu, měnit část vody, nepřehánět to s krmením a případně upravit i proud v akva přiškrcením filtru. To je tak ve zkratce.
0 29.03.2010 16:36 smik – Re: Dante
Přidat CO2 na úroveň 30mg/l
0 29.03.2010 15:32 Dante nic sem nenasel.
svetlo sem zlumil a co ted jako?
ty chytrak vsetko co potrebujes vedet najdes na tomto fore.
mas tam moc svetla a dobry prisun zivin.
nabrat na špejli a motat a motat
0 28.03.2010 12:53 Dante ano ale neni tam napsano nic kloubneho co by mi pomohlo (nebo ze bych v te zmeti prispevku prehlid?)
0 28.03.2010 12:28 Dante zadne ryby v akvariu zatim nejsou.
btw. kdyz to vezmem kolem a kolem tak zbaveni se teto rasy nevite vubec nic,neniliz pravda?

presne ako napisal Johan.
ked budu ryby s tym co2 pozor. tiez som to mal napojene cez filter a podarilo sa mi ich priotravit.
Proto ze začátku nepoužívají rostliny, které toho světla potřebují fakt hodně.
0 28.03.2010 12:08 Dante do te doby by mi posli ty rostliny ktere toho svetla potrebuji fakt hodne.
Proto se ze začátku svítí méně, a až se rostliny rozrostou, tak se světlo přidá.
0 28.03.2010 11:56 Dante – Zabi vlas v akvariu
Dobry den,v akvariu se mi vytvoril zabi vlas (coz bylo jasne vzhledem jak silne osvetleni mam) potreboval bych radu jak se co nejefektivneji teto rasy zavit nez napadne i jemnoliste rostliny.vodu sytim CO2 ktere je hadickou napojeno na filtr takze se lepe ve vode rozptyli,dale planuji snizit dobu osvetleni.co bych mel podle vas podniknot?
Ono tím ,že to vydrhneš se problému nezbavíš..Chce to změnit podmínky pro její růst.Tohle chemie levná ani drahá nevyřeší.Navíc nedělá akvárku dobře.Tady najdeš hodně rad a možná i některé z důvodů ,proč se Ti tam tvoří
0 06.11.2009 18:10 dest – Re: sirius
pridej trosku sul ale ne moc zalezi kolik tam mas litru a kolik rybek a jejichy typ ... udrzba akva nejaka je ? rasa se da vyresit pomerne jednoduse snekama krevetkama ancikama ..
0 06.11.2009 14:05 sirius Právě že mi na akvárium slunko nesvítí. Tak nevím proč se mi tam tvoří ani ancistrus to žrát nechce
0 06.11.2009 08:44 mildamj – Re: sirius
Pokud ti svítí sluníčko přímo na akvárium,může to být příčina tvorby řas.Zkus to přistínit.
0 05.11.2009 22:52
grizly [146]
0 05.11.2009 22:47 sirius – řasa v akváriu
Zdravím nevím jestli se to tu neprojednávalo ale v akváriu se mi oběvila zelená až černá vláknitá řasa už jsem se jich jednou zbavil tím že jsem vyčistil kompletně celé akvárium ale zase se oběvila a nevím jak na ně setrně abych zase nemusel vypouštšt celé akvárium a drchnout houbiškou a nechce se mi používat drahé výrobky od firmy Sera neexistuje nějaká levnější metoda.Předem děkuji.
Opravdu zkus vyzkoušet vše, co ti tu bylo porazeno a dej i na rady Sida - od něj jsem dostala rady jak na zelenou vláknitou řasu - a světe div se, ono to začíná fungovat

Jen to chce něco dělat a zkoušet a pak teprve veškeré rady zamítat a tvrdošíjně tvrdit, že tím to opravdu nebude

Světlo, častější výměna vody s odkalováním, mechanické odstraňování řasy, co to jen půjde, zmírnit průtok filtru (možná, teď mě napadlo, psal si, že jsi měnil náplně ve filtru? Takže předpokládám, že jsi vyměnil náplně a filtr tím pádem nebyl zaběhlý... tím by se vysvětloval úhyn ryb...? ) a to dávkování CO2 v boji proti řase (aspoň dočasně) není marné

Prumer je stejnej jako u tech glo.
...tak si tady muzem psat donekonecna...
Nemějte obavy - tohle nehrozí. Já už se k vašim záležitostem vyjadřovat nebudu.

0 24.09.2008 14:24 Toony to Dahak:mam trubice 105 cm dlouhe ale nevym jejich prumer. poradis?
Ted je tam 3x Osram 840 36W Daywhite a jedna 827 Warmwhite 36W.Jedna trubice kolem stovky.
0 24.09.2008 14:08 Toony to Dahak: zarivky zkusim vymenit. dam tam jiny nez glocka a uvidime co to udela. co si koupil presne za osramky a kolik staly? diky
jo, já si právě zřejmě někam do prostoru pokoje vypustila CO2 z nově zakoupené lahve, takže zase jen oceňuju burčák

asi jsme to někde špatně dotáhli, chjo. O koze si tady psát nebudeme, já jen napsala svoji zkušenost s Co2, protože jsem nechápala proč se burčáku tolik bráníš, nechápu pořád, ale tvoje akvárko, tvoje řasa, tvůj boj
není půl roku pro gloglo dlouhá doba? tyhle zářivky berou za svoje dřív než třípásmovky
dávkovala jsem burčákem docela dlouho a nepostřehla jsem jediné úmrtí ryb, negativní vliv na rostliny už vůbec ne, zato negativní vliv na řasy ano. takže pokud nevýhody má, pak v mém akváriu rozhodně nepřevažovaly nad klady. u akvária jsem byla jednou týdně a nikdy se nic nestalo, krom zarostení akvárka a úbytku řas.
Krom toho považuju Sidovy rady jedny z nejlepších, kterých se mi kdy dostalo-no hledej echtodborníky dál-ale jak očekáváš že se něco změní, když sám nic změnit nechceš(teda nemůžeš)?
na tej fotke je vidiet ze vlas vlaje v nejakom prude vody. skus utlmit filter tak, aby si mal v akva iba minimalne prudenie - mozno az skoro ziadne - nejake skrtitko a podobne.
mne napr. pri vycisteni filtra nabehne zabi vlas ale po stiahnuti filtra do 2-3 dni konci. potom ako sa zanasa filtre priebezne uvolnujem skrtenie a vlas nie je.
Myslím, že zde vůbec nejde o nějaký střet názorových proudů, ale spíše o věčnou snahu vytvořit v akváriu optimální podmínky pro růst rostlin a tím potlačit bujení řas. A to lze jen vyvážením poměru světla, tepla, obsahem CO2 a ostatních látek ve vodě, jak radí Sid. Pokud dojde k zařasení je potřeba nejdříve pracovat s těmito věcmi. Žabí vlas je velmi houževnatý a pokud vím pomůže jen výše zmíněné a každodenně namotávat a namotávat, dokud rostliny nezískají vrch a žabí vlas to vzdá.
Vím o čem mluvím. Zavlekl jsem si ho loni do jednoho akvárka.
Petr
i Sid má v akvárku ryby takže o přesycení cO2 bych moc nemluvila, bublá tolik lidí a při opatrném namíchání se nemusí hlídat téměř nic. navíc při přidání přebublávací lahve ani nehrozí riziko vlití burčáku do akvárka-kde je ten problém?
Asi budeš příznivcem gloglo zářivek-jak dlouho je v akvárku máš, za čas se opotřebují.http://pmdd.mrp-cz.com/zarivky-pro-pestovani-rostlin-clanek-11 .jinak konkrétně sunglo bych vyměnila za jinou.
a ještě si píchnu-Sid podle tebe zastánce mega přesvětlených a přesycených akvárek, ale problém s řasou nemá

....
0 24.09.2008 12:01 Toony fantasta: reverzni osmozu pouzivam.dneska rano sem delal test na dusicnany a mam 30mgNO3/l coz by melo byt v norme.
Sid: a vy si porad melete svou, ze je potreba ba vic svetla.nejsem zastancem presvetlenych akvarii, kdy to pere do ryb jak sileny.navic vim, ze to akvarium fungoval v pohode v jinym meste se stejnym vybavenim.ted je jina voda, takze problem si myslim, ze je ve vode a ne ve svetle.jedinny co vam dam za pravdu je to, ze by pomohlo co2.zpamatovaly by se rostliny a brali by prebytecny ziviny.jenze kvasit z lahve se mi fakt nechce.kdyz uz neco tak co2 set s ph sondou, aby akvarko nebylo presiceny co2.vy jste proste typ akvaristy co zastava mega presviceny akva a presiceny CO2. ja zase ne a tak si tady muzem psat donekonecna

Toony, dovoláváte se tu rad nějakých "echtprofíků" a i když vám neradí nějací "echtprofíci", ale lidé, kteří se domnívají, že vám mají co říct, (CO2, světlo...), neberete je vážně a neustále (omlouvám se) melete svou...!
Kdesi dole jsem psal, že si podle vašeho popisu myslím, že vás trápí spíš ruducha, než zelené řasy. I když je to bez mikroskopu a solidního atlasu řas jen hádání, přesto si dovolím tvrdit, že na kořenu bezpečně poznávám ruduchu.
Takže si najděte "echtprofíka" přes řasy a požádejte ho, ať vám identifikuje, které řasy si na kořenu (a v celém akvišku) pěstujete. Dám krk za to, že na tom kořenu najde Audouinellu.
Hodně zdaru při hledání "echtprofíků".

Jde použít reverzní osmoza, nebo selektivní iontoměniče.
0 23.09.2008 19:33 Acino – Re: Toony
Niekde som videl "filter" na NO3- ...samozrejme nie mechanicky, ale asi nieco na sposob biologickeho/chemickeho filtra s vyssou ucinnostou ...mal to tu niekto v nadrzi ..len neviem kto
0 23.09.2008 19:31 Toony to Jirka: odkalovat musim o tom neni pochyb
to fantasta:taky me napadlo, ze vstupni voda bude mit vysokou hladinu NO3.udelam test a pak zase napisu.kdyz bude vysoka hladina NO3 tak s tim nejde nic delat?urcite musi existovat nejakej zpusob ne?

Já to četl. Jenže to, že pravidelně děláš údržbu neznamená, že máš nízkou hladinu odpadních látek. Pokud, jak píšeš, Ti nerostou kytky tak se holt rozbují řasa. Zkus ten test a uvidíš jaká bude hladina NO3. Ona už může být vysoká hladina u vstupní vody. S tím toho ovšem už moc nenaděláš.
Rozhodně krm minimálně a odkaluj jednou za měsíc,při odkalování dostáváš do vody živiny.Možná mě nekteří ukamenujou,ale mě pomohla tma proti řase.
0 23.09.2008 19:10 Toony fantasta: precti si to co sem psal lidem pred tebou.ziviny se snazim regulovat na maximu, ale nepomaha to.pomhla jedna jedinna vec a to biaktivni zeolitove granule, urcene do venkovniho filtru.substrat ma ionto vymenou schopnost. vaze na sebe amonium NH4+ a misto nej uvolnuje uzitecne kationty draslik, horcik,vapnik.(opsal sem to z navodu).bohuzel mi potom co jsem dal substart do filtru, tak i zacali chcipat ryby

ale vyrazne se darilo rostlinam a rasa byla do 3 dnu pryc. ted mi rostliny nejdou vubec a tudiz se dari rase i kdyz odkaluji jako blazen. nekteri lide mi psali, ze mam pridat svetloi, ale to se mi nechce, protoze vim, ze akva fungovalo v jinem meste v pohode. podle me bude prusvih s vodou.dneska budu delat test na dusicnany.ale jinak ma moje voda parametry PH 7,3, celkova tvrdost 10,teplota 26 stupnu.svitim 12 hodin denne.nehnojim, jednou tydne odkalim tretinu vody a krmim malo.doufam, ze se najde nejakej echt profik kterej mi da dobrou radu, dik predem
Takhle se řase daří, když je voda přesycená dusičnany a fosforečnany. Jak jsem psal, jedině častěji měnit vodu a přidat rychlerostoucí rostliny.
0 23.09.2008 19:02 Toony 
pro prehled jeste jedna fotka, nejak se mi nedari dat vic fotek naraz:
Jedině jí odepřít živiny. To znamená dostatek rostlin aby spotřebovaly odpadní látky a častá výměna vody. To je nejpřirozenější způsob.
0 23.09.2008 18:51 Toony 
tak sem uspesne udelal fotky, s touhle rasou si newim rady.poradi nekdo?
0 22.09.2008 16:45 Toony to matrix069: rasa se mi nejvice dela v hnedovce křídlate (Microsorium pteropus). jiny rostliny moc nenapada, ale i tak se jim nedari. je spis na parezu a po dne uchycena na kamincich sterku.vice mene se dela rasa tam, kde je nejvetsi proud vody.vybirat se to da, ale musim to delat kazdej tyden a i tak za tyden je to nehorazne tou rasou zarostly.
to F:krevety by mi asi sezraly skalary.
to Yana:cichavce libajici nechci, nezapada mi to do biotopu. i kdyz parmicka siamaska taky ne, ale ta je tam kvuli ruduše a funguje bajecne

0 22.09.2008 15:46 F – Re: Toony
Kdysi jsem ji měl a zlikvidovaly ji krevety i marisy , takže nyní 'nou' problém.
0 22.09.2008 13:31 Yana – Re: matrix069
no booze! Zelena riasa isla aj mne na nervy! Kupila som si gurami bozkavajuce a teraz nemaju co zrat. Problem so svetlom som neriesila, ajked je dost silne na moje akva, riasa proste nestaci dorastat...
Počuj Toony,spýtam sa ešte-na akých rastlinách sa Ti tá riasa evidentne drží najviac? Ja mám skúsenosť že u mňa sa držala iba v Javskom machu,Riccii a Egerii-ostatným úplne zázračne dávala pokoj a keď náhodou sa vyskytla aj na iných tak úlne minimum(špajdla a bola preč).
Tak přemýšlím, kolik lidí sem bude muset ještě napsat, že toho světla je málo?

Kdybyste aspoň zkusil vyměnit ty "gločky" za obyčejné a vylepit kryt alobalem, třeba by to bylo o něčem jiném.
Možná i zkusit udělat něco s tím dnem, podle té fotky mi přijde jako hodně hrubé a zvlášť o těch vallisnérkách se píše, že mají rády jemnější dno...
O zelené vláknité jsme se taky dočetla, že je z nadbytku světla, ale nevěřím tomu, že je to jediná příčina! Mám jí v akvárku taky, mám umělé světlo okolo 0,5 W/l, sluneční žádné, denního minimum.
Znovu opakuji, změř si dusičnany, abys věděl poměry v nádrži. Sám mám AQ na velmi světlém místě a žádné zvláštní řasy se mi netvoří. Jinak 80W na dvoustovku není zrovna nejvíc, v tom plně souhlasím se Sidem, a přebytek živin si řasy mohou pěkně užít.
0 21.09.2008 21:40 Toony to Sid: tak ted sem si prochazel vsude mozne popis řas. a vim jiste , ze je to zelena vlaknita rasa. hantyrkou žabí vlas.roste rychle,ma dlouhy vlakna, za tyden je schopna vyrust o 10 cm. docetl sem se se, ze je to nadbytek svetla nebo prime slunecni svetlo, coz si myslim, ze by mohl mit muj pripad. maminka sem tam nahne zaluzie tak, ze sviti primo na kava, ale zase na druhou stranu nemuzu rict, ze by to delala nejak pravidlne a casto.dalsi z pricin co sem se dozvedel, ze vlaknitara rasa roste hodne kvuli prebytku zivin. což je v mym pripade vylouceny, protoze pravidelne odkaluju, krmim malo,akva podle me neni preribneny a nehnojim.co vy na to?
1 21.09.2008 21:31 Toony to Acino: s tim filtrem je to mysleny tak, ze zezacatku to pomohlo, ale diky pisku od Rataje urceny do filtru, mi chcipaly rybky.proto sem ho vyndal a nahradil SERA Syporax nebo tak nejak(specialni skleneny krouzky).prej kvalitni, tak si myslim, ze v tom by problem byt nemel.
...fotka akva je focena spatne, proto to vypada, ze je to malo nasviceny...
Já ale při svých komentářích nevycházím z toho, jestli se mi zdá akva špatně nasvícené, ale spíš ze zkušeností. (Rostliny vnímají světlo jinak, než lidské oko.)
V tom ostatním se ztrácím...

0 21.09.2008 21:04 Acino – Re: Toony
Hmm, to s tym filtrom je zaujimave.. ono to znie akoze, ked sa zlepsila chemicka filtracia, tak ti odisla riasa ...cize asi ked sa zlepsilo odburavanie zlucenin dusika? Neviem ...tak mi to pripada podla toho co si napisal...
0 21.09.2008 20:57 Toony uff ted newim na co odpoved driv.to: Sid, matrix069: fakt vim, že to osvetleni staci. akvarium uz fungovalo pul roku na jinym miste, rostlinam se darilo.podle me bude problem spis se slozenim vody.asi pred mesicem sem mel jeste jiny filtr, kdyz sem kupil ten stavajici tak mi poradily dat v jedne akvaristice dat porovitej bilej pisek do filtru od rataje.newim nazev toho pisku

. rasa opadala do 3 dnu a rostlinam se zacalo darit. bohuzel mi ale zase zacali umirat rybky.coz je u me zazrak.nepamatuju si poslednich 8 mesicu ze by mi umrela nejaka ryba.pisek sem vyndal a vymenil cast vody a ryby byly vpohode. jenze za cas zase zase udelala rasa.krmím malo a jen to co fakt ryby sezerou okamzite.o ruduchu si myslim, že nejde. fotky udelam zitra. fotka akva je focena spatne, proto to vypada, ze je to malo nasviceny. zitra si vezmu zrcadlovku a stativ a udelam lepsi fotky a urcite poslu.
jj,Ruduchu je videt na tej fotke na rastlinách v pravo(myslím nejaka Hydrophila).Snad hodí novšie foto...
Ty spodní listy mohou opadávat i z důvodu nedostatku (a následného přesunu) živin. Ale jak píšete - na prvním místě bych zkusil přidat na osvětlení.
S tím kořenem by korespondovala ruducha, na kterou mám podezření.

Čitelné fotky by hodně pomohly.
Podľa fotky čo máš v prezentácii,by som tak ako hovorí aj Sid,pridal na osvetlení(ešte aspoň jednu zářivku),na rastlinách máš zhodené spodné listy(práve z nedostatku svetla),tým by som začal ako prvé,a jinak zelené vláknité řasy sa zbavuje myslím dosť ťažko a je to na dlhé lakťe. Nehnojit a !pravidelne! menit vodu. Väčšinu sa snažiť dostať preč mechanicky a stále sledovat. najviac napadnuté rastliny prípadne odstrániť úplne(ja som tak vyhodil 99% javského machu). A to zatienenie,sice pomôže,ale Riasy sa zbavíš iba minimálne a skôr dorazíš rastliny.Inak,neviem,ale otázka aj na Sida(znalec) nemôže aj tak veľký koreň ovplyvniť chemizmus vody?(určite není kupovaný).

A na tej jednej fotke čo máš v prezantácii vidím skôr Ruduchu! Možno sa mýlim(foto je staré)A ešte niečo ma napadlo vývod z filtru,nemáś príliš silné prúdenie vody?
Nějaké čitelné fotky byste udělat nemohl?
I když tu Toony píše o zelené vláknité řase, nemohu se zbavit dojmu, že půjde spíš o ruduchu...
nedávno jsem si donesla domů jakýsi "reklamní" letáček od JBL ohledně řas, dlouhou zelenou vláknitou tam doporučují namotávat pomocí kartáče na čistění lahví

jinak mně na krátkou, ale taky zelenou vláknitou, celkem pomohlo týden nekrmit, živorodky (v mém případě paví oka) dlabaly velmi statečně

snad to aspoň trochu pomůže...
...myslim, ze svetla je tam az az. 2 zarivky 105 cm po 40 watech na akva 120x40x45 staci...
No vidíte - a já si zase myslím, že je ho málo.

A ještě v méně vhodné formě.
Ale můžete se bavit, místo toho, abyste problém řešil.

Jaké máš hodnoty dusičnanů?
To zastínění problém vyřeší ale jednorázově, pokud se neodstraní příčina, řasa se opět objeví. Já bojuju se zelenou vláknitou řasu v maličkém 12 l akva, začala jsem dávkovat CO2 a 2x týdně měním vodu a mechanicky odstraňuju řasu jak to jde. Řase se daří protože má dostatek světla a živin, takže hlavně nehnojit!!! a spíše méně krmit. CO2 se dá dávkovat i metodou burčáku ale raději s permanentním testem CO2

Podle hodnot KH a PH máš nízkou koncentraci CO2, ale je to sporné, u někoho se daří rostlinkám bez přidávání CO2 a u někoho to zase pomůže.
0 21.09.2008 19:56 Toony Sid: myslim, ze svetla je tam az az. 2 zarivky 105 cm po 40 watech na akva 120x40x45 staci. akva bylo uz v jinym este v chodu a bylo ok.pet lahev a kvasnice nehrozi. za 1. nikdy nevim presne kolik co2 nabubla a za druhe nejsem porad doma, takze bych nemel moznost to kontrolovat a caste vykyvy PH jsou spatny.
Jako první krok bych vyměnil stávající zářivky za účinnější, (třípásmové), a posílil celkovou intenzitu osvětlení. Nejlépe přidáním dalšího zdroje nebo alespoň reflektorů, případně vylepením krytu odrazovou folií či nabílením jeho vnitřní části.
Pořízení "kvasnicovače", (PET-láhve s hadičkou a difuzérem /např. vzduchovací kostkou, lipovým dřívkem ap./), stejně jako náplní do něj, je otázkou maximálně několika desítek korun. Efekt v podobě podpory rostlin v boji proti řasám všeho druhu je v dobře nasvícené nádrži velmi výrazný.
S hnojením nedostatečně osvětleného akviška toho víc "pohnojíte", než spravíte.
0 21.09.2008 19:44 fap ano
0 21.09.2008 19:43 Toony fap: myslis na dva dny prikryt dekou a vubec nesvitit?
0 21.09.2008 19:41 fap mě pomohlo uplné zastínění akva dekou na 2dny a potom stahni světlo na 10 hod deně(a co pude namotej na špejli a vytahni)
0 21.09.2008 19:32 Toony – zelena rasa vlaknita.uz newim co s ni
uz newim co s vlaknitou rasou. mam akva 220 litru, cistej objem 180 litru.osvetleni 2 zarivky 40 Wattu,1 sun glo a druha primo na rostliny, svitim 12 hodin denne. filtr tetra tec 1200.pres reverzni osmozu jsem udela vodu o celkove tvrdosti 9-10. ale nepomaha to. vymenil sem 2/3 vody a nic. vodu vymenuju pravidelne jednou za tyden tretinu.rostlinam se absolutne nedari. PH mam 7,3 teplota vody 26 stupnu, CO2 nemam, nejsou penize. premyslim, jestli to neni nahodou treba nedostatekem zivin.ze bych zacal hnojit. z rostlin tam mam zakrutichu americkou(Vallisneria neotropicalis), hnedovku kridlatou, kryptokorynu wendetovu. ani jedne z rostlin se nedari.z ryb mam 2 pestrenece cervene,6 skalar, 2 ancistrusy,5 neonek,10 teter ruzovych,4 black molly, 6 parmicek siamskych,4 pancernicky pandy.takze si myslim, ze to neni preribneny. poradte co a jak, uz sem fakt zoufalej, diky
Ahoj, na radu Sida jsem sehnala dokonce silnější úsporky v Baumaxu, zn. Apollo tuším (polská). Plovoucí rostlinky zvaž, ty ti naopak dost světla seberou už na hladině...
0 28.08.2008 19:12
Sid [6768] - Rostliny Také já se přiláním k názoru, že
vašemu opatření se snížením intenzity osvětlení
navzdory ...
Ale důležité je, že se zadařilo, a že jste našla
souvislosti.

Tak to je naprosto přesně řečeno

Spíše bych to formulovat tak, že příznivý účinek ostatních opatření zafungoval přesto, že jste to rostlinkám snížením intenzity a 2 hodinovou přestávkou ztížila

. + blahopřeji k dosavadním vítězstvím v této "válce" proti řase.
Problém se zelenou vláknitou řasou je v tom, že se svými životními potřebami a nároky blíží "chtěným" akvarijním rostlinkám...
Ale boj vítězný

Samozřejmě, že jsem udělala určitě spoustu chyb. První a největší byla málo kytek a druhá překrmování. Pak jistě mnoho dalších. Mít Vaše zkušenosti, tak bych to asi řešila jinak, ale naštěstí se povedlo, i když pomalu boj vyhrát. Potíž je v tom, že když jsem se zeptala, co s tím, tak se ke mně dostalo množství zaručených rad a to včetně rady - nalej tem tenhle přípravek a tenhle přípravek a máš po problému, některé rady si vysloveně odporovaly. Takže jsem nepsala - snižte intenzitu, ale to, že u mě to fungovalo.

mne sa zelena vlaknita robi, ked ze zvysene prudenie napr. po cisteni filtra.
0 28.08.2008 12:25
Sid [6768] - Rostliny V akváriu bez světla (např. 11W na 39 l...

) se nedají čekat zázraky. Rostliny světlo potřebují! Kdo si myslí, že ne, (a jako první opatření při výskytu řas reaguje a jiným doporučuje snížení intenzity osvětlení), se snaží rostlinám "pomoci" tím, že jim odepře základní životní potřebu.
Je to stejné, jako bychom dusícímu se "přiškrtili kyslík". Výsledek takového počínání je pak nasnadě, (viz Eliščiny zkušenosti) -
několikaměsíční boj...
Základem je naopak vytvořit rostlinám podmínky, aby se jim dařilo a měly dostatek energie pro soupeření s řasami!
0 28.08.2008 10:41
Eliška [38] Se zelenou vláknitou jsem bojovala několik měsíců, než jsem začala vítězit... Pomohlo mi snížit osvětlení a dát 2h přestávku ve svícení, nasadit rychlerostoucí rostliny a plovoucí rostliny (egeria, myriophyllum, ludwigia, pistia, lemna minor...) aby co nejvíce odčerpávaly živiny z vodního sloupce, nasadila jsem šneky (okružáky a neritinku) a krevety - to jenom spíš pro pocit, i když na okružáky od té doby nedám dopustit), snížila krmné dávky (nechávám klidně i 2 nebo 3 dny hladovky, krmím 1x denně tak, aby ryby všechno sežraly nejpozději do 10 minut) a odkalovala jsem v počátku 2x do týdne, teď už jsem se vrátila k týdennímu odkalování 1/4 vody. Řasa ustoupila, rostliny začaly růst, ale stále tam zbytky řasy jsou.
Hlavně to chce trpělivost, není to krátkodobý problém.
mám pH okolo 6,5, přesto se mi tam ta potvora zelená začíná objevovat, zatím hlavně v Riccii

rostlinky bych u mě řekla jak která, na těch, které pěkně rostou, žádnou řasu nevidím... takže to bude přesně jak psal Sid.
úsporka myšleno úsporná žárovka (tak se to prodává) je ale kompaktní zářivka, nebo ne? já si to celou dobu myslím...

Ne-e, nesvítím úsporkou ale obyč. kompaktní zářivkou a opravuji značku, je to Sylvania 840

Ještě mě napadlo, co místo vzduchovacího motorku použít čerpací hlavu, aby se mi zbytečně nepřekysličovala voda???

Ale do takového prdítka to bude asi problém s regulací průtoku

pavliino, můžu se zeptat? To, čím svítíte v lampičce, je úsporka? Taky tím svítím a hnojila jsem Proflorem, teď zjišťuju, že se mi tam ta potvora zelená začala taky dělat...

Už nehnojím a to už delší dobu. A s tím, že nejdřív rostliny začínají stagnovat jste měl pravdu, až potom se objevila řasa. Že by za to mohlo to světlo?

Ještě mě napadlo PH, je dost vysoké - 7,2 (možná i více) ale ještě přesně přeměřím. Ve větší nádrži s řasama už problém nemám a k tomu mi stačilo udržet PH kolem 6,8. Přijde mi, že se mi zbytečně vytlačuje CO2 z vody tím jak vzduchuji s filtrem a tím pádem se mi i zvyšuje to PH. Myslíte, že to má nějakou logiku?

Jsem začátečník a to jsou jen vyčtené rady

Začala se mi dělat zelená vláknitá řasa na rostlinkách, rostliny samozřejmě začaly stagnovat.
Bývá to naopak - nejprve začnou rostliny stagnovat a teprve potom se objeví řasy.
Myslíte, že je to v důsledku nadbytku živin ve vodě... Jak je to s tím přihnojováním Proflorem?!
V nadměrném osvětlení bych příčinu nehledal - 11W (DZka?) není na takové akviško nic moc. Ale můžete vyzkoušet, co to udělá, když intenzitu světla snížíte.
Já svítím do 24 l akviška 57W v zářivkách a pokud mě začnou otravovat řasy, je to vždycky něčím jiným, než světlem.
EDIT: Teď čtu tu vaši poznámku o účinnosti osvětlení. Až testnete omezení světla, zkuste ho naopak zdvojnásobit.

Nevím, akva je osvětleno obyč. lampičkou, nemá ani reflektor a hodně světla uniká mimo akva

A hlavně ty rostliny stagnují

, kdyby rostly i ty kytky....

Problém může být i v silném osvětlení. Více jak 1.1W/l je docela dost. Zelená řasa ráda světlo.
Ahoj, v mé pidi nádrži 10 litrů bojuji se zelenou vláknitou řasou. Vím, že v takto malém akva je umění vytvořit biologickou rovnováhu ale i tak se o to vehementně snažím

Začala se mi dělat zelená vláknitá řasa na rostlinkách, rostliny samozřejmě začaly stagnovat. Je to přebytkem živin ve vodě... ale jak je snížit? Nepřekrmuji, krmím teď hodně maličko - beťákovi fakt málo a ancíkům nic, ty ať si smlsnou na řase

Odkaluji týdně 4 l odstáté vody a občas přidám antistres od Rataje, svítím 11 W Philips 840. Napadlo mě, jestli to nemůže být fitrem - mám bublifuk, tak jestli jak do toho ještě vzduchuje... Teď jsem vývod filtru dala níž pod hladinu(cca 8 cm), aby se nepřekysličovala zbytečně voda ale moc tomu nevěřím. Máte nějaký tip? Mohlo by to být tím filtrem jak současně vzduchuje?

pmdd jsem začal přidávat až když rostliny dobře rostly
Je velmi ošidné dělat jakékoli závěry bez znalosti souvislostí, ale tento výrok provokuje k otázce: Proč jste začal přidávat PMDD, když - jak tvrdíte - rostliny dobře rostly?
Zkuste se řídít pravidlem: "Raději neměň to, co funguje!"

Přihnojování PMDD může být příčinou vašich potíží. (Ale to už zmínili Kamekh a Václav.)
Ještě poznámku k příspěvku Kamekha, který mě vzpomíná.
To, co Kamekh v souvislosti s mým jménem napsal, za tím si stojím. Jenže - nic není černobílé...
Nechci zde zpochybňovat své vlastní výroky ve smyslu, že řasy řádí tam, kde je ve vodním sloupci nadbytek živin, ale může tomu být (zdánlivě paradoxně) i naopak - tam, kde vyšší rostliny nemají dostatek živin, mohou tyto strádat a jejich konkurentům (řasám či sinicím) se může dařit náramně dobře. Důvodem může být např. to, že některé druhy řas a sinice mohou dobře fungovat v prostředí s nízkým obsahem CO2, nebo to, že dokážou využívat i velmi nízké koncentrace živin či světla.
Přesto si dovolím předpokládat, že ve většině "standardních" nádrží není nedostatek živin tím, co omezuje růst vyšších rostlin. Proto také tvrdím, že obvykle stačí ke "hnojení" kytek pravidelná výměna části vody, (snad s výjimkou, kdy by vstupní voda byla extrémně chudá na živiny), a že je tento postup vhodnější, než "bezhlavé" ládování akviška všemožnými hnojivy s populárním PMDD na čele...
Na hnojivo by mělo dojít, jestliže dospějeme k přesvědčení, že nic než nedostatek některé živiny (nebo živin), je tím, co brání rostlinám v růstu.

pmdd jsem začal přidávat až když rostliny dobře rostly,začaly stagnovat až co je napadla št.řasa tj.asi za poslední 3 dny,mám vynechat to pmdd
0 07.07.2008 18:10 Usine – Re: KEDAR
Určitě bych to PMDD nedával když to neumíš tak to dopadne vždy špatně. Udělal jsi to přesně obráceně než jsi měl. Pozastavení růstu rostlin každý řeší přidáním hnojiva. U nových akvárek je to ve 100% právě obráceně. Pěkný článek je tady.http://www.akvarijni.cz/AC/text04.htm Schválně si změř průtok filtru, neměl by přečerpat více jak nádrž/hod. Vývod z něj je dobré rozdělit aby nešel do jednoho místa, protože v proudu se ruducha tvoří nejvíce.

0 07.07.2008 17:52 Kamekh – Re: KEDAR
Mňo jo, řasa to je prevít....držel bych se dříve udávané rady Sidonia...snížit přísun živin (pečlivě a častěji odkalovat) a pokud je méně rostlinek, tak přidat. Prostě viz. Sidonius....

A hlavně trpělivost

Použití PMDD samozřejmě může mít vliv, koneckonců jsou to živiny....
prosím o rady po dvou měsících se mi objavila zel.št.řasa na rostlinách a ty přestávají růst může to být po použití pmdd ?? použito poprvé asi před 14 dny 6 ml denně 300l akva světlo 3* 39w 12 hod denně a před 14 dny nasazen nový filtr tetra tec 700 průtok neomezen.předem díky za rady
0 28.05.2008 12:50 David Beňa – Re: brady
to je od světla,,!
Kdyz se ti libi, klidne ji tam nech. Ono stejne moc moznosti jak ji odstranit krome sberu neni. Zbaveni se ji je na dlouho, uplne to myslim u zdraveho akvarka nejde nikdy (tim nerikam, ze kde neni, je nezdravo a je to spatne), a pokud neporusta rostliny tak, ze by vylozene trpely .... Taky se mi celkem libi, kdyz je v rozumne mire.
0 17.09.2007 12:29 Karel Ahoj, potreboval bych poradit. Mam v akva zelenou vlaknitou rasu(dlouha velice tenka zelena vlakna), ale docela se mi libi, jak se chytla na drevu a kamenech. Je nejak skodliva, nebo jinak nevhodna ? Mohu ji tam klidne nechat ? Predem dekuji za pomoc...
0 10.09.2007 13:19 zabak to je normální zelená řasa.. mášš tam moc světla a živin.. nebo na akvárko svítí sluneční světlo..
Tak hlasuju za B1, omlouvam se, patri take pod vlaknite, ja tak nazyval jen B2 a B3
0 09.09.2007 22:08 Sidonius – To Hanz
Jde ta řasa setřít? A je na omak slizská?
0 09.09.2007 22:03 Usine
0 09.09.2007 22:01 Sidonius Tak z té fotky toho moc nevyčtu... Trochu mi to připomíná sinici.
Ale jedno vím jistě - RODUCHA to určitě není - roducha neexistuje.

Rekl bych ani vlaknita, ani ruducha. Sakrys, kde byl jen ten odkaz na druhy a jmena ras .... pohledam
0 09.09.2007 20:57 Sidonius Je značně zavádějící pokoušet se pojmenovávat řasy podle svých pocitů... Napíšete "vláknitá řasa" a popisujete ji jako 3-4 mm dlouhé štětinky.

Zelená barva řas také není nejlepším vodítkem - např. červené řasy (ruduchy) mohou tvořit štětičkové útvary svěže zelené barvy...
Píšete, že světla máte dostatek. Stále svítíte těmi širokospektrálními 36W/640 + 18W/33?
Pokud ano, nemusíte mít strach z přesvícení...
Čeho budete mít ve vodě určitě dostatek, resp. nadbytek, budou živiny.
Podle popisu v prezentaci bych vaši řasu tipoval spíš na ruduchu. Tvoří se jen na silně osvětlených částech rostlin nebo i jinde?
Kvalitní detailní fotka by udělat nešla?
Tak to neni vlaknita rasa. Tuhle mam taky, premyslim o krevetkach, uvidima. Ale prijde mi, ze vcelku nicemu nevadi, nijak moc se nesiri ...
0 09.09.2007 20:13 Sidonius Mohl byste upřesnit, jakou vláknitou řasu máte na mysli?
Asi mne ceka problem s vlaknitou rasou

. Potreboval bych dobrou radu, jak se ji setrne a rychle zbavit nez se rozroste jeste vice...
Tak tyhle rybky se vláknité řasy ani netknou, alespoň v mém akva...
0 18.06.2007 15:05
matlala [798] - Rostliny 
u mě taky ustupuje sice je na vrcholcích rostlin ale ubral jsem světla(překryl část DFky 11w asi půlku délky zářivky, A koupil neritiny 3ks sou obouchané jiné neměli ale neva jsou jen na řasy jak vidíte v prezentaci napomohla tomu i dešťovka(změna parametrů hlavně trdostí gH: 7. kH: 4,5) a živorodky do ní pořád rýpou a jí se to nelíbí
na fotu současný stav
0 09.06.2007 09:18 Greksa Skus parmičku čiernopruhu a budu preč
0 08.06.2007 23:11
Johns [30] - Cichlidy
0 07.06.2007 21:43 smajlik Tož....teď jste mě chytli

.Ani jsem o tom moc nepřemýšlel.Ona ta řasa,když po zatemnění zmizela,už se neobjevila a tak už jsem po příčině nešel..I když....teď tam je štětičková ruducha (ne moc a z 95% jenom na kořenu),snad pomalu zmizne.Ještě nějakou dobu počkám a potom když tak použiju Savo.
A ještě je nepříjemné,že každé protiřasové opatření se začne projevovat za poměrně dlouhou dobu.
Vedle sebe mi stojí dvě akvárka,jedna 54ka a jedna 200ka,stejná voda,stejná údržba a malé akvárko je absolutně bez problému a velké pořád není tak,jak bych si představoval.
Aspoň máme co řešit

,vždyť jinak by to byla nuda

.
0 07.06.2007 19:21 smajlik Čau Peťo,moje zkušenost je tato.Na tři dny jsem akva úplně zatemnil.Každý den jsem se podíval,jestli se neděje něco špatného s rostlinama.Všechny to přečkaly bez problémů a řasa zmizela.Zatemnění jsem dělal docela jednoduše,hodil jsem přes akva deku.Jo,a ty tři dny jsem nekrmil,ryby byly naprosto v pohodě a ještě se docela pročistila voda.Na různé šneky moc nevěřím,určitě se tou řasou živí(stejně jako parmičky),ale příčinu výskytu neodstarňujou.Tak ať se daří.
0 07.06.2007 16:48
matlala [798] - Rostliny
0 07.06.2007 16:34 Štěpán Matlalo - ty tu vodu něčím přihnojuješ?
Ahoj,
už nějakou dobu (cca 2 týdny) mám v akva nárusty těchto řas a nevím jak bych se jich zbavil, dříve jsem měl sinice a teď toto. Akva je nově zařízená 27 dnů, rostliny rostou a bublají jako o život je na nich vidět že se jim daří ale řasy jsou na břidlicovém pozadí i na vrcholcích rostlin
jo a je to akva v mojem profilu: pokus o holandské...
0 25.05.2007 20:47 Soroq nebudu je kupovat, ale kontakt si ulozim a muzu ti dat vedet pokud je tam uvidim.
Jinak Neritiny cisti opravdu pekne, jenom jim to celkem dlouho trva.
Jsou celkove v pohybu dost pomale, ne jako turbo Ampularie , ktere si to po akvarku sinou uzasnou rychlosti.
0 25.05.2007 20:28 Anonym To nevim, pravidelne tam nechodim, protoze tam nic moc nemaji.
Narazil jsme na ne tenkrat nahodou.
0 25.05.2007 20:19 Soroq Kupoval jsem je tam pred tydnem. Jeden kus stal 32 Kc
Ale musel sem dobre vybirat, protoze nektere mely otukanou ulitu.
Jinak zbozi tam vozi ve ctvrtek takze v patek je nejvetsi vyber.
0 25.05.2007 20:04
matlala [798] - Rostliny
0 25.05.2007 16:54 Soroq Neritiny jsem koupil ve Zline v akvaristice na Cepkove.
Já osobně bych do 100 litrů čtyři parmičky nedala...dorůstají se značných rozměrů...dvě budou myslím bohatě stačit...

0 06.02.2007 18:58 brady Díky všem za rady, zkusím méně krmit a ty parmičky koupím také !
0 06.02.2007 12:24 Sidonius Chemii určitě ne! To by asi už tak řasou zdevastované rostliny neustály... "Stažením" světla si moc nepomůžete, naopak - zhoršíte podmínky vyšším rostlinám, a to zase prospívá řasám. Světlo není v naprosté většině případů tím, co rozhoduje o tom, zda se řasy přemnoží nebo ne.
Tím nejpodstatnějším je nadbytek živin ve vodním sloupci. Nejvíce napadené listy rostlin odstraňte, doplňte do akva rychle rostoucí rostliny, (čím více, tím lépe - až je nebudete potřebovat, můžete je nebo jejich část nahradit jinými), a pořádně jim sviťte. (I když zářivky GLOGLO nepatří k mým oblíbeným, můžete to zkusit i s nimi - 12-13 hodin denně.)
Nezapomeňte na trpělivost - řasy jsou schopny expandovat řádově v hodinách. Zbavit se jich (bez chemie!) trvá poněkud déle...
0 06.02.2007 12:16 pecka
0 06.02.2007 11:28 brady – Zelená řasa - štětičková ???

Ahoj,
mam 100l akvarko a cca po 1/2 roce se mi začala dělat tahle řasa (viz. obrázek). Jak už sem na fórech četl různé rady, zkoušel jsem snad všechno: ampulárie, ancistrusy, black molly, pravidelnou výměnu vody i odkalení dna i osvětlení jsem stáhnul o 3 hodiny a stále nic..
mám zkusit nějakou chemii ?
Díky za rady
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 23983x