Však taky pak ty tlamovčice podle toho vypadají
...U říčních tlamovečků z toho dokonce mohou mít smrt...
. Ono to vypadá, že potravu nepřijímají, ale není to pravda. Zvláště pokud mají mladé se stráveným váčkem a ještě využívající tlamku jako úkryt. Zcela v pohodě s nimi žerou artémii...třeba.
Edit: Já to ještě trochu rozvedu, protože mi to nedá... Ne snad, že bych měl dojem, že v akváriu ryby migrují, ale ten trochu podobný jako grunda. Mám problém s tím kategorickým odmítnutím "víkendového krmení". Dva tvrdí, že 14 dní hladovění rybám neškodí, grunda, že není přirozené 14 dní nemít v hubě...
Teď třeba spíš směrem k Romanovi, který o tom co píše více přemýšlí než Martin. Skoro všude najdu tvá slova o krmicích dávkách...vše co do dvaceti vteřin spotřebují je správně, to ostatní jen zatěžuje akvárium...No a pak si s grundou notujete, že si ryba vždycky něco najde... smich a ještě do toho pleteš osvětu...Ty víkendový, dlouhodobý a já nevím jak ještě pojmenovaný krmiva jsou tak trochu lákadlem pro neinformovaný jedince a touto naší minidebatou k té osvětě snad trošku přispíváme...No to je přece mnoho na sebe nelogicky navazujících informací...
Tak já do toho zkusím vnést názor klasického "komerčáka", který kdysi měl doma pár akvárií...Všechna víkendová krmiva, která jsou povětšinou jako větší, či menší, bílé kostky, či kvádry, jsou skutečně spíš "lákadlem pro neinformovaný jedince", protože jejich výživová hodnota je mizivá a ryby ničím neláká. To ovšem je něco jiného například u TETRA Min Holiday, a krmiv podobného typu, i od jiných firem, pokud je mají. To nevím, protože jsem pro jiné nedělal, a ani to nijak nesleduji. Vodu nekazí, díky balení do gelu se skutečně uvolňují pozvolna, a co víc, rybám velmi chutnají. Pravda, v rybárně, kde jsem je testoval, šly po nich ryby hned z první, a moc dlouho ty tablety nevydržely. Ale v akváriu s malými živorodkami byla jedna déle než 14 dní, a přesto že potěry dostávaly artémii, dospělci si chodili ďobnout kdykoliv pluli kolem.
On je také velmi výrazný cenový rozdíl mezi krmivy tohoto typu, a výše zmíněnými "kostkami sádry", či co je používáno za pojivo.
Takže ryby v domácím akváriu bezpochyby přežijí 14 dní v akváriu bez krmení. Požerou rostlinné zbytky, přebytečná mláďata, někdy i slabší jedince, a dobrý. Ale pokud jim chovatel chce podkuřovat, tu možnost má i v kvalitní, a ne zcela levné podobě.