Reflektory
A neprotoci se??prave abych pak neprisel domu a v akva tma
A co zkusit reflektor, který se "naklapne" na trubici? Zkušenost nemám, ale vím že takový jsou...tuším, že je dělá Juwel
premyslim o vlastni vyrobe reflektoru,bud pouzitim alobalu nebo nejakeho plechu ale k veci....kdyz si koupim zhotoveny reflektor primo na me zarivky jak se pridelavaji ke krytu,kdyz je plastovy od juwelu??dekuji za odpovedi mej te se pekne
Starší reakce
Já jsem vylepil kryt víka folijí,co se dává na přední okno auta,protože se mi už roztrhala a funguje to také velice dobře.Je tam patrný rozdíl.
Jsou různí výrobci s relativně podobnýma délkama reflektorů, avšak se pak liší kvalitou a typem použitých materiálů, funkce a výsledný efekt je však poměrně stejný. Jinak k Tvému dotazu,prakticky jakýkoliv prodávaný reflektor lze bez problému upravit na požadovanou délku bez ztráty výsledného efektu, jedna se vícemené jen o lesklý tenký plech.
čau podle toho co tu čtu je reflektor dobrá věc ale chci se zeptat jestli se dá sehnat nějaký který by byl použitelný pro akvárium 60cm dlouhé?A jestli s tím nemá někdo zkušenost?
Starší reakce
Ok, tak mimo. Jak jsem psala, na přebudování (přidání světla)s tím asi nebudou souhlasit, ale chci to trošku zvednout tím reflektorem, pak doufám, že to aspoň valisnerky, anubias nebo microsorium zvládne. Oni o moc rostlin nestojí, "chcou vidět na ryby"
Aha, tak to je fakt malo. Neviem ako to v kryte vyzera, a pridavat dalsiu trubku by bolo asi drahe, jedine tam dat este 2 male usporky s tenkym zavitom, alebo male svietidlo (brilum wera 13 - je to komplet ale aspon kablik treba zasilikonovat)
A ked sa to zalepi vecer tak do rana to bude urcite ztuhnute.
A nechat tuhnut mimo akva... koli vyparom
Oni tam mají 18 W zářivku na cca 80 l, takže potřebuju maximální možnou výtěžnost z téhle zářivky. Je to jen akva pro děti, takže je nepřemluvím na celkovou přestavbu. Chtěla bych, aby tam rostlo alespoň něco...
Cierny kryt pohlcuje svetlo, ked nieje miesto, pomaha aj vysokoreflexna folia (su aj samolepiace), alebo zrkadlo.
Navstiv farby laky, maju aj rychloschnuce tmely, ale schnut to bude aj tak minimalne hodinu, podla hrubky vrstvy.
tady by to asi spadlo. Pokud to přilepím, jak dlouho to bude tuhnout? Můžu to nechat dotuhnout instalované na akvárku? Pokud jim řeknu, aby na to nesahali, dokud to nezaschne.
Co jsem hledala, tak se ty držáky prodávaj automaticky v balení k reflektorům, takže bych to zkusila a pokud ne, tak přilepit
Taky varianta. Já mám u některých těles T5, kde není vůbec mezera, strčený reflektor natěsno mezi zářivku a těleso a taky to funguje
no právě...leda nepoužít držáčky a přilepit reflektor silikonem ke krytu?
Předpokládám, že myslíš běžný reflektor, třeba Juwel
www.sklorex-akvarium.cz/… .
Tam mají dodávané držáčky výšku nad zářivkou přesně 1cm. Takže stačit to bude, ale nebudeš moci reflektor natáčet, pokud bude potřeba. Lépe by bylo 1,3-1,5cm.
No aby dobre fungoval (dokazal dostat hodne svetla z prostoru nad zarivkou do prostoru pod ni), nejake to misto treba je. Ja mam reflektory cca ten 1cm nad, a dokazu si predstavit i trosku lepsi tvar a kousek vys nad zarivkou.
Pro reflektor určený pro akvarijní osvětlení není zapotřebí téměř žádné místo. Rovnou se přicvakne na zářivku, takže záleží na typu reflektoru a jeho tvaru. Jeden centimetr je dostatečný prostor.
Prosím, kolik je potřeba místa nad zářivkou ke krytu, aby se tam vešel reflektor. Stačí 1 cm?
Starší reakce
Zkus si vzit kus plechu, rosvitit na nej svetlo a ted tim plechem hybej. Vidis ten flek svetla na zdi, kam se to svetlo odrazi? A ted ten plech zkus prohnout. To je legrace, on se ten flek svetla da zvetsovat a zmensovat a intenzita osvetleni na tom fleku je ruzna, podle jeho velikosti, je to videt i okem. A nad akvarkem je to stejne. Kdyz tam bude vhodne ohnuty, bezva odrazivy plech, pujde do akvarka mnohem vice svetla, nez kdyz se o rovnou desku bude svetlo lamat, z velke casti tam kam nema. Extremni reseni je pak reflektor presne vypocist k umisteni zdroje svetla v nem, a mit ho v nejlepsim moznem tvaru - rozdil mezi rovnou deskou a timhle pak bude opravdu velky. Ona reseni jsou vzdycky dve. Vice svitit a ozelet ztraty, nebo snizit ztraty svicenim co nejvice to lze kam je treba. A ze to vysvetluji jak na zakladni skole? Zivot mne naucil, ze vysvetlovani lopatou vezme kazdy, expert se pousmeje a pochopi, kdo by slozitejsi vyklad nepochopil pochopi tez, nikomu se neublizi
.
Kazdopadne Al reflektory (+vylepeny kryt bilou, klidne mat)
Ahoj,
zajímalo by mě, které řešení bude nej.
Mám 200l akva osvětlené 3*39w T5 8** a kryt vylepen lekslou bílou tapetou.
Zajínmalo by mě, jetsli se dají snížit světekné ztráty reflektory z leštěného Al? Nebo bdue stačit kryt vylepený bílou tapetou?
Foto v prezentaci Vytoužených 200l
Starší reakce
Soucasti baleni jsou i klipsy k uchyceni primo na zarivku /T5 i T8/,takze veskere obavy jsou zcela zbytecne
Zdravím,
objednal jsem si reflektory pro zářivky T8
www.zoo-market.cz/…
Ale teď nevím, zda je narvu do krytu, který jsem koupil v setu.
krmiva-az.cz/…
A zda tam budou pasovat nějaké úchytky (třeba od Juwelu). Technikou příliš nevládnu...
Můžete někdo prosím poradit?
Starší reakce
Tak u mě tam toho světla je celkem nedostatek :( a další zářivka se tam bohužel nevejde :(
Hm, to se máte, když já přidal 4 reflektory na 4x 30W T8 tak mi do týdne naskákala po celém akva jemná zelená řasa. Né že by se mi nelíbila, ale roste tak rychle že roste i na špičkách extrémně rychle rostoucích kytek (Egeria) atd...
Tak už je v krytu. Musím říct, že to viditelně pomohlo. Akva je víc osvícené. Teď už jen sehnat lepší trubice - asi kombinace 840 a 865 a bude to ce se světla týká všechno. Žádnou další přidávat nebudu, snad to bude fungovat
Vydrží teplo i vlhkost, u mého krytu drží perfektně...........kupoval jsem ji v Hornbachu, ale určitě ji budou mít v nějakém obchodu s hobby věcmi a nářadím nebo velkých obchodech jako Hornbach, Bauhaus, apod.
Ano, ve waterhomu byl bílej plastovej reflektor. Ovšem nějak se zkroutil a už v krytu nechtěl držet - jsou tam jen takové mrňavé packy.
Ta odrazová lepící páska vydrží to teplo a vhkost, která v tom krytu je?
Kde ji seženu?
Díky za rady.
Myslím že právě Waterhome má bílý umělohmotný reflektor, přicvaknutý přímo na krytu. Vyzkoušel bych sehnat podobný kousek bílého plastu, nebo koupit reflektor na zářivku, nebo nejlépe koupit lesklou lepící pásku a vlepit ji do krytu na místo původního reflektoru (ideální je stříbrná odrazová).
Bílá barva také dobře odráží světlo.
Starší reakce
Děkuju moc za radu! Přiznám se, že vzhledem k tomu, že se nesnažím ulovit pár wattů navíc, tak zatím převládají sympatie spíš k té diamantové folii, ale určitě si budu všímat i reflektorů, až vyrazím po obchodem. Jestli s tím má někdo zkušenost - lze např. reflektor od Juwelu rozpůlit? Nemám představu, zda jsou na něm již připraveny nějaké otvory pro uchycení nebo nalepeny úchytky na zářivku, kdyby bylo možné rozdělit ho, vyšlo by to o dost levněji.
Calvin napsal:..Jinak teď mě napadlo, že vlastně alobal (= hliník) by měl naopak velmi dobře to teplo vést dál, ..
Ano, take vede. On ho ale velkou cast predtim odrazi pryc. Ciste reseni, jak jsem psal, jsou ty hlinikove reflektory, ktere se krytu nedotykaji. Musis navrhnout kryt s dostatecne velkym mistem mezi zarivkou a plastem. 4cm by se mi zdaly dost, cim vic, tim lip (z pohledu strachu)
Celá věc se má tak, že zatím teprve dohledávám materiály na výrobu krytu, a velmi se mi zalíbil nápad vyrobit kryt ze styroduru. Ale zároveň mě pár jedinců nahlodalo, že bych mohl být nemile překvapen, až jednou dorazím domů a v lepším případě najdu zářivky v akváriu, až teplem - které údajně hlavně ke konci své životnosti produkují - ten kryt trochu přetaví k obrazu svému. Tak proto mě zajímá, čím onu hypotetickou šanci, abych si tu nakonec ještě podpálil byt, eliminovat.
Jinak teď mě napadlo, že vlastně alobal (= hliník) by měl naopak velmi dobře to teplo vést dál, což by moc žádoucí nebylo. No, najde se nějaké rozřešení?
Jinak samosebou není v plánu si ono teplo pod krytem akumulovat.
IR slusne odrazi, stejne jako svetlo prave hlinik. Pokud ale pouzijes slusne reflektory (a to bych ti kazdopadne vzhledem ke svetlu doporucil), efekt na zbytku krytu (efekt odrazu IR) uz asi moc velky nebude. Ale - ptam se proc? Jestli nejde o akva vyhrivane na 30, a je slusne osvetlene, vetsinou byva problem opacny, spis jak dostat to teplo ze zarivek pryc z krytu, nez jak ho dostat do akva ..
Hoj,
co by mi kdo poradil, pakliže bych chtěl nejen směrovat paprsky světla, ale zároveň také pomocí reflektoru nebo spíše reflexní plochy odstínit i teplo ze zářivek od krytu? Normálně by mě napadlo polepit plochu krytu alobalem, ale když vidím, že alobal bych časem musel měnit, protože není právě nejtrvanlivější, poradil by mi někdo alternativu? Celkem mě zaujaly folie (zrcadlová, diamantová či ty z growshopu..), ale netuším, jak dobře snášejí vyšší teploty.
Díky předem za reakce!
Starší reakce
Starší reakce
nerez ma take relativne malou odrazivost.
Starší reakce
Samozřejmě, ISO 100 nastavené na pevno, clona 3,5 , měření expozice se zdůrazněním středu, foťák na stativu na stejném místě, doma zhasnuto, svítilo jen akvárium.
Pokud jsi to meril jako pri foceni akva z venku, neni divu, ze rozdil neni velky. Z akva ven sklem utece prekvapive male mnozstvi svetla (diky lomum a odrazum na rozhrani). S reflektory se mnozstvi svetla, co utece, jeste procentualne zmensi (opet kvuli tomu, ze se zmensi cast svetla co se "ztrati" na krytu, se v absolutni hodnote pravdepodobne v absolutnich cislech cast utikajiciho zvetsi, jak si potvrdil i tim "merenim")
Mno, a co clona a ISO? Stejné?
jak píšeš, vzhledem k tomu, že už jsi měl kryt alobalem oblepen není rozdíl tak markantní,taktéž používám nově reflektory a mohu říct že to opravdu funguje. ono pokud nemáš v akva extrémní osvětlení, hodí se každý W
0 07.01.2010 19:37 MirekZ Tak jsem nakonec koupil ty reflektory od Juwelu. Zkusil jsem pro zajímavost změřit fotoaparátem čas expozice před namontováním (čas ukazoval 1/15, chvilkama tam skočilo 1/13)) a po namontování (1/15 pořád). Tam možná k nepatrnému zlepšení došlo, ale žádná sláva, čekal jsem od toho víc. Upozorňuju, že jsem měl kryt světla zevnitř komplet polepený alobalem, kdyby byl kryt uvnitř černý, tak by byl rozdíl asi větší.
Starší reakce
vše se děje teplem.....trubka z novoduru prostě měkne
))
Já vyráběl reflektory z PVC odpadové trubky a teď po cca. 6-ti týdnech provozu musím konstatovat, že to není zrovna šťastné řešení. Nevím jestli v tom plastu bylo nějaké pnutí, nebo je to vlivem tepla, ale trubky se začínají pomalu "uzavírat".
Mozes si ich vyrobit aj sam, ked mas niekde v pivnici nejaky leskly plech (vacsinou to byva odpad zo stavby a pod.). Potom si ho len narezes na tvoju velkost a ohnes. A nakoniec si na to spravis z niecoho podobneho uchyty (alebo kupis plastove napr. v Hornbachu za par korun), prevrtas diery do plechu, namontujes ich tam, nasadis na ziarivky a hotovo.
V minulosti sa to este dalo spravit aj z niecoho ineho a to nieco potom oblepit alobalom. Dnes by som to uz neskusal, pretoze polka alobalov, co dnes kupis, je horlavych
Aj ked teplo od ziarivky by to mozno vydrzalo...
Už to tu bylo někde zmíněno, ale nejsnažší je asi opravdu vyrobit si reflektor z sádrokartonového U profilu. Levné, rychlé, snadné. Sám se k tomu nyní chystám (až dostavím osvětolovací rampy). A jestli je podlepit folií, nebo ne, toť otzka.
Reflektory jeste dela Zekia
www.zekia.cz/… cena o neco mensi, ale ne o moc... Jestli to bude lepsi, reknu ti toto: ja mel v akvarku jen reflektory - oproti bez nich je to fakt dost znat. A ted jeste kryt vylepil zrcadlovou folii (neco jako alobal) a je to opet znat ze je svetla o neco vic. Takze asi tak
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2317x