Prohnutá skříňka
I kdyby to bylo na delší dočasnost, tak v 1 mm nevidím problém.
Ahoj. Akvárium mám na klasickém regálu. Je po bocích zpevňený, nehne se. 126 l na 38mm kuchyňské desce, podložka 7 mm. Ale nemám uprostřed příčku a průhyb, rozdíl kraj-střed 1 mm. Je to problém? Do budoucna chci zbastlit skříň.
Starší reakce
Ano. Uprostred je pricka. Premyslim ze tam jeste dam nejaky hranol at te desce vypomuzu.
Určitě je mezi šuplíky a levou částí uvnitř svislá příčka. Neměl bych strach...
To nedokazu rict
)
A není to už problém z výroby? Mně ta skříňka jinak připadá slušně masivní na to akvárium.
Starší reakce
0 20.11.2022 15:59 klatzo – mini prohyb
zdarec, jsem asi paranoidní, ale dnes jsem dopustila 10 l do akvrária (teď je to dohromady 60 l, délka ak 70cm). Akvárium jsem postavila na 3cm zateplovací polystyren. Deska komody je bez viditelného ohybu (když přiložím dlouhé pravítko, tak lze vidět, že uprostřed je to možná o nějaký ten půl milimetr až milimetr prohlé, ale to je asi při délce akvárka úplně v klidu. Bohužel i mezi samotným akváriem a polystyrénem jsou v jednom bodě zhruba 2 mm prostoru. Zajímavé je, že tato škvíra je znatelná pouze na jedné straně - pod akváriem se nedá jen tak posunout čtvrtka papíru. Mám to řešit?
Starší reakce
Je dobre nacvaklej... jak sem to na tom rohu vic podlozil tak se to nahore jakoby zvedlo.. jde to i videt ze vrchni deska te skrinky se v tom rohu zveda.. jako esteticky mi to nevadi protoze to je tak 1-2 milimetry rozdil.. a kdyz to nevadi samotnymu akva(prasknuti a tak) tak sem rad a dik za nazor
Hele není tam spíš špatně nacvaklý ten lem kolem spodní části akvária?Jinak by de nic stát nemělo, ale nejde mi do hlavy,jak by vypodložení udělalo takovou mezeru.
Starší reakce
Zkusím vypodložit tu přední stranu ty tři nožky at toje uplne v rovině.
Prostě musíš začít od toho spodku.
Já si myslím že ta středová nožička se neprohýbá ale naopak zvedá,že ta podlaha je uprostřed akvária výboulená.
Prostřední nožky nebo celou čelní přední stranu ? podlaha je trošku nerovna je to mírně nakloněné směrem na přední stěnu akvaria, takže možná to může byt problém že vaha neni rovnoměrně na cele akvarium ale spíše na predni část.viz foto .
Když to nebylo dlouhodobě zatíženo, vrátí se to.
Mně je prostě divné, že když to má uprostřed sloupek, prohýbá se to.
A ano,podložení prostřední nožky může být řešením.
Ale ta prohnutá část už se asi nedá zpět spravit když už je prohnutá ne? Nebo by to to vypodloženi spravilo?
Podíval bych se na tu podlahu. Pokud je jakž takž, místo tvé podložky bych si uřízl jinou z tvrzeného polystyrenu. Pak bych taky vyrovnal přes panty pořádně dvířka. No a jestli by pak průhyb byl do 0,5mm (teď nevypadá o moc větší), neřešil bych to.
Akvarium není přímo k tomuto setu,kupoval jsem jen skříňku od eheium, v setu k teto skříňce je akvarium 100x40x45 z 8 mm, ja mam akvarium 100x40x40 ale z 10mm skla, podložka pod tohle akvarium je klasicka z akvaristiky.
A taky mi připadne, pokud je to set, že tam není originální podložka.
No podlaha na bytě není úplně rovná a nevím jestli neodmontovat ty nožky a dát skříňku bez nich.
Podíval bych se nejdříve, zda není prohnutá podlaha.
Ano nová,je postavená na šesti nozičkach.
To je nová skříňka? Neupravená, včetně středové přepážky a nožiček? A na čem je postavená?
0 28.10.2020 13:52 Mi
Starší reakce
Udělal jsem to jako nejrychlejší řešení teď. Jsem domluvenej s truhlarem že mi udělá něco bytelnejsiho
Řeknu to asi tak, Pokud nemáš pořádný základ tak ti nějaká kuchyňská deska moc nepomůže.
Já to celý sesrouboval, jak desky k sobě tak uhelnikama tak i záda. A ta deska je kuchyňská 38mm
Jenže kolega to myslel tak že přes celý zadek dáš desku max si vrtneš díry na hadice atd. Ale to 100L akva by to mělo udržet
Však ty záda jsou napevno jsou prisroubovany k vrchní desce a spodni
Ty záda měli být na pevno. Ty úhelníky ti toho moc nepodrží. Když už tak bych skříňku upevnil do zdi. A jak psal kolega měl si tu skříňku postavit bez těch plastových noh
Akvarko má 74,5 na 35 na 40 a sklo 4
Ke stolku už máš všechny potřebné info od Jarryho.
Jen jedna technická - ať nejsi zbytečně ve stresu - podle firemním údajů dělá AquaEl tento rozměr akvária (70x40x35) ze skla 5 mm (viz stránky výrobce - setové akvárium Leddy 80). Zkus sklo změřit ještě jednou, ideálně šuplerou, ta broušená hrana trochu mate.
Nesnížíš, nejlepší by bylo dát záda mezi ty bočnice, ale když je pořádně přišroubuješ zezadu, tak to taky musí udržet.
tak tu desku mám do těch bočnic a do zad přišroubovat? když to provrtám nesnížím tomu nosnost?
Starou bych určitě vyhodil, když tam budou plná záda (porádně připevněná), budou úhelníky asi zbytečné.
skříňka je určena pro akvárko juwel délky 80cm.Já si říkal že bych nechal udělat nový podložení pro středovou příčku.zítra skočím do truhlárny a zkusím sehnat materiál.jak novou desku tak zkusím ty plný záda. a tu novou desku by jsi dal na tu starou nebo by jsi tu starou zrušil? dal by jsi do skříňky ty úhelníky aby jsi to zpevnil?
Já bych tam dal pevná záda, 38mm desku bych zarovnal s bočnicemi, takže bych zrušil ty přesahy, které stejně nejsou využité a možná bych zrušil i středovou příčku. Moc se mi nezdá to její podložení korkem, nebo co to je, snažil bych se skříňku položit na zem celou plochou bez nožiček. Musí to každopádně být šílená konstrukce, když to dělá takové věci pod 100l akváriem - mám podobné postavené na kraji stolu, jenom jsem podložil roh co jde nejvíc do středu desky stolu miniaturní stojkou a už to tu tak stojí přes 2 roky.
Edit: Mě totiž takhle podle fotek přijde, že to podložení středové příčky mohlo minimálně zásadně pomoci současným problémům, podle mě je ta deska pod akváriem uprostřed příčkou tlačená nahoru a to způsobuje ty její deformace. Ale soudím jen dle fotek, přijde mi, že je podložka ve středu akvária stlačena nejvíce.
jo to jsem si rikal ze bych vzal 38mm a bude to stačit když to pak sešroubuju teěma úhelníkama ikdyž to není skříňka to akvárko?
Edit: A jakým způsobem by jsi to udělal?
38mm deska bude určitě ok
Akvárium je koupenej set od Aquaelu to už takhle bylo slepené.Říkal jsem si že bych sehnal stejně velkou kuchyňskou desku jak je deska na té skříňce a když by byla deska co je na skříňce v háji tak bych ji vyměnil za tu novou a celou skřínku bych zevnitř zpevnil úhelníkama.Když by byla deska v pohodě tak bych na ní dal tu novou a udělal bych to taky že bych to celý zpevnil uhelníkama. Co vy na to šlo by to takhle z tech dvou způsobů?
75x35x40 ze 4mm skla si myslím, že je dost na hraně samo o sobě, 40cm výška se obvykle lepí z 6mm. Jestli ta skříňka pořád pracuje, sundal bych to na cokoliv, stačí na sebe hodit 2 kostky polystyrenu, aby to nestálo na zemi. Ono to prohnutí částečně eliminuje podložka pod akváriem, ale osobně bych s tím určitě něco udělal
Šířka je 35cm a výška 40cm a ano akvarko je že skla 4mm. Nevím jak to mám co nejrychleji vyřešit aby nebyl problém
Z první fotky je i prostým okem vidět, že už se prohýbá i spodní deska (dno) stojanu. Já bych na nic nečekal, odpustil část vody, co nejrychleji předělal stojan a přesunul to.
A pozor ještě na jednu věc - podle popisu nádrže máš slepené 100 l akvárko ze skla 4 mm (z popisu nepoznám, co je výška a co šířka). To samo o sobě je dost na hraně, takže stačí relativně malé lokální přetížení a bude zle...
Já vím že jsem jsem vybral špatnou skřínku. Ta je na akvarko juwel. Skříňka má délku desky 80cm a akvarko má 75cm.
no budu s tím muset něco udělat taky se mi to nelíbí
čekám až mi přijde difuzér abych kamínek z akva zrušil a vzduch navedl na výtok z filtru aby to necakalo všude. Nerad bych si vytopil byt
a přikládám fotky jak ta skříňka vypadá ve vnitr z vyztuhama
Já Tě nechci strašit, ale tohle se mi vůbec nelíbí. Zvláště, když skříňka nemá souvislá pevná záda, jen středovou T-výstuž, tzn. že boční stojky jsou se střední příčkou spojené jen tou horní, notně prohnutou deskou. Navíc na podlaze skříňka stojí podložená jen bodově, takže jako celek je to docela nestabilní. Osobně bych zajel do nejbližšího hobby marketu, nechal za pár stovek nařezat/ohranit pár kousků lamina na mírů a sám si to bytelně sešrouboval. Stávající dvířka můžeš použít, ve většině hobby marketů Ti vyvrtají i otvory na jejich kovaní (když jim okótuje střed vrtání).
Edit: koukám, jestli už nejsou prohnuté/nabobtnané i ty boční stojky, daly by se použít i stávající, vč. vrtání na kování dvířek. Zjistíš to snadno - proměřením dlouhou rovnou latí nebo vodováhou). Ale horní desku bych určitě demontoval/vyměnil a rovnou přidal i nová celoplošná záda (není problém do nich udělal velké výřezy na kabeláž). A při jednom zkontroluj i tu úplně spodní desku.
Přijde mi že se deska prohyba víc nebo už jsem z toho zmagorenej
schválně jsem upravil dvířka pomocí pantů aby se nedotýkaly prohlé desky a šli lehce otevřít a dnes už se zase ty dvířka lehce dotýkají. Tak já nevím jestli pracujou dvířka nebo ta deska se prohejba víc a víc
Přidat reakci
[1] ...... 4 5
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4782x