Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtr do malého akvária (21 - 50 l)

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Filtr do malého akvária (21 - 50 l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.06.2024 14:44 Muž hjeb [5] Re: Freedlo
Tak filtr koupen, dobra rada! Vzal jsem ten aqua pat mini :paleca: Betta uz se prohani po akvarku palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.06.2024 09:13 Žena Starka [289] Re: hjeb
Já v takovém akvarku s bettou měla
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Plus tento
Nebo ještě mám i tento

Proud nulový a u toho piezo motorku dělají větší rámus bublinky jak samotný motorek. Navíc i spotřeba energie je krásná.

Jinak ten patmini, co zmínil Freedlo, je velmi chválený a je to taková volba na jistotu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.06.2024 16:07 Muž Freedlo [421] Re: hjeb
Ahoj
Tam by stacil aqua-el pat mini.(mozna to nepisu uplne presne). Muzes regulovat silu a i smerovat proud. Jde tam i dokoupit rozstrikovaci rampa za par korun. Je to velmi tichy filtr a muzu vrele doporucit X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2024 15:59 Muž hjeb [5] – Filtr do 30l akva
Ahoj vsem, jen rychly dotaz. Mam 30l aqua s bettou, filtr mam, co byl v setu - tzn. s rozstrikovaci rampou 300l/h.
Poradite mi, nejaky jiny filtr, ktery by “neunavoval” Bettu takovym proudem?
Predem diky pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.01.2023 21:04 Muž Uwe.T [34] Re: Beastie
Jsem ze staré školy, takže kromě filtru mám v akva i vzduchování, filtr je tetra tec 800 a běží naprosto potichu a pro vzduchování jsme vybíral motor podle testů na hluk, zvítězil eheim 100, není ani po letech provozu vůbec slyšet, jediný hluk je od bublin z kamene.
Co takovýhle tichý motor a klasický bublifuk s akvacitem ?
Kamarádka má tuhle sestavu v krevetkáriu a je spokojená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2023 15:33 Žena Beastie [342] Re: Redsnake
Já jsem si o sobě myslela, že mi hluk nevadí, ale mám teď akva vedle pracovního stolu a je to teda sranda no. Filtr jsem vyměnila za motorek sera co jsem tu měla ve skříni, možná ale budu muset koupit něco jiného, jinak se tu u toho zblázním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2023 11:11 Muž Redsnake [53] Re: Beastie
Pouzivam jej v takove te externi porodnicce ktera se zavesi na hranu akvaria a pres prepad tam zenu tim piezo motorkem vodu. Funguje to, prutok je malicky ale to mi nevadi. Je tissi nez klasicke vzduchovaci motorky ale za neslysny bych jej neoznacil. Ale ja jsem na hluk dost precitlively..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2023 09:52 Muž Sha [589] Re: Beastie
Víc než vzduchování nejspíš nezvládne. Zkuste tedy akvárium provozovat bez filtru jen s motorkem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2023 09:24 Žena Beastie [342] Re: Nessino
Vida, tak to si tu nevědomky už dva měsíce provozuju akvárium bez filtru :)) Slouží tenhle motorek jen jako vzduchování, takže mám vytáhnout ten molitan a nechat tam jen hadičku a možná tedy kamínek? Takhle se má používat?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 21:06 Muž Nessino [56] Re: Beastie
Mám ho a bublifuk netáhne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 16:31 Muž Sha [589] Re: Beastie
Podle specifikace Invital je objem 0,3 l/min. Tenhle výrobek proudění bublifukem nezpůsobí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 15:50 Žena Beastie [342]
Má někdo zkušenosti s INVITAL Piezoelektrický miniaturní vzduchovací motorek ?
Jako fakticky je to naprosto tiché, ale používám to jako bublifuk a mám trochu obavy o tom, jaký objem to dá, protože to nehýbe moc s vodou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 14:38 Muž Lojza007 [1237] Re: blacks
Pokud nevadí trošku vyšší hlučnost oproti Tetře, tak nejlepší volba bude ten Eheim Classic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 14:21 Muž Nessino [56] Re: Sha
Nebo Fluval 107 palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 13:53 Muž Sha [589] Re: blacks
Abych vám zjednodušil výběr, můžete vzít v potaz i Tetra EX 400. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2023 13:45 blacks
Take vybiram neco externiho do 36litru, misto puvodniho aquaelu pat mini, osazeni jen zivorodky a ty nejsou zrovna uplne cistotne a i pres upravenou rampu s 2X biofiltrem, to uz nestiha po 14 dnech.
Oase 60 nema uplne nejlepsi recenze, Sunsun 603B nekdo hani nekdo chvali. JBL402 me prijde uz moc velky kanon na vrabce a Eheim 2211 je lety osvedceny.
Ted babo rad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2022 19:55 Muž skornis [0] Re: ajajak
Můžu se zeptat, jestli máš tento filtr ve výšce akvária nebo pod? Vybírám si externí filtr do 30L, ale chci ho dát na zem za skříň vysokou 108cm. Bojím se, že Oase FiltoSmart 60 není na toto umístění konstruován. Proto váhám spíš nad Oase FiltoSmart 100. Díky za případnou odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 17:05 Muž Daniell [38] Re: trouba
Já mám teda taky Aquael Pat mini v AQ 37 litrů a zatím jede fajn -- ano, nečistoty na něm jsou zachyceny - je to holt filtr nečistot - průtok mám nastavený na polovinu a stále krásně čeří hladinu a po odkalování nebo výměně vody, kdy se mírně rozvíří nečistoty, vyčistí vodu do průhledna za dvě - tři hodinky :-) .. moje zkušenost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 09:10 Muž Jozef [361] Re: trouba
Nebude ten molitan moc jemný? Predávajú naň aj hrubší. Vyskúšať PPI10 prípadne PPI20...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 07:22 Muž Lojza007 [1237] Re: trouba
Já jsem ho čistil v trošku menším akváriu asi po dvou měsících. Bylo to spíš kvůli tomu, že mi ho porostla řasokoule, než že by se úplně ucpal.
Zkusil bych vyřešit to množství odpadu, čistit po dvou týdnech je fakt hodně a myslím si, že podobný problém bude mít brzy i jakýkoliv jiný filtr.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2022 22:15 Muž trouba [2] Re: zervajs
no mam ho otevreny naplno a je pokrytý celkem různými necitoty z akvaria. a postupne se prutok snizuje mi prijde. zkusil jsem nechat 14 dnů a pak jsem v misce s akvarijni vodou trochu vymachal. bordelu bylo ve vode opravdu hromadu. dalsi hromadu jsem zvyril v akvariu jak jsem kostku vyndaval. az na toto jsem s vodou spokojeny, ryby taky myslim prosperujou. ale ta anabaze s čištěním mi trochu štve, ze akvarium zaneradim...proto jsem premyslel o externim filtru ze to nejhorsi se odehrava mimo akvarium..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2022 21:55 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: trouba
Po týdnu zanešen? Tomu se těžko věří...ale je to vaše akvárium :-)
No čerpací hlavu a molitanovou kostku...ale zabere místo ...
Tento by vlezl má hadice 16(obě)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2022 21:15 Muž trouba [2]
Fotka k příspěvku Prosim o doporučení filtru do akvaria. Zatim mám Aquel pat mini, ale po týdnu když se molitan zanese uz je proud celkem nízký. Navic každotýdenní cisteni molitanu mi prijde jako zbytecny zasah do akvaria. Klidne bych zkusil externí, ale mám na akvarium kryt který bych chtěl nechat a vzadu v něm je úplně vpravo jen jeden obdelnikovy otvor 5x3cm pro kabeláž. Nemám představu, zda by tudy šly vést sací i výpustná hadice. Sací rovnou dolu a výpustná někam do boku po délce akvariaa.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2022 10:23 Muž ajajak [229] Re: Lojza007
Filtr mám a když jsem nasadil větší molitan velmi se zpomalil průtok. Jinak s originálem ve 40L akváriu jsem každý max. týden pral. Jinak tichý ale do ložnice za mně nepoužitelný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2022 09:57 Muž Lojza007 [1237] Re: Lojza007
Posílám své prozatímní řešení. Na zkoušku jsem pořídil AquaEL Pat mini. V podstatě je to čerpací hlava, není problém nasadit jakýkoliv jiný molitan než od nich, pasuje i molitan z bublifuku od JK. Je krásně kompaktní. Měl jsem strach z hlučnosti a výkonu, v nějaké recenzi jsem četl, že když se úplně přiškrtí, začne být dost hlučný, to se naštěstí nestalo, je krásně tichý, nakonec jsem trochu výkonu přidal, díky difusoru jsem proud nasměřoval na hladinu, takže nad filtrem to trochu vlní a hýbe to s celou hladinou, ale pod hladinou je klid a žádný veletoče. V případě potřeby jde přidat i vzduchování a pokud by měl někdo touho tam mít rozstřikovací rampu, AquaEL ji dělá asi za stovku.
Uvidíme, jak si povede dál, zatím dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 22:03 Silviebaris Re: Lojza007
Pošleš spolubydlíci na houby.. :-D
Já to taky nezapínam pravidelné,třeba chvíli ráno a odpoledne,jen na pár hodin..jen provzdušnit vodu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 21:32 Muž MARTIN HORÁK [909] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Lojza007
Proč ani přes den?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 21:28 Muž Lojza007 [1237] Re: Silviebaris
Mám obavy, že vzduchování neprojde ani přes den. Pořád přemýšlím, jak to udělat, ale nic mě nenapadá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 15:57 Silviebaris Re: Lojza007
A kdyby jsi použil jen vzduchovací kaminek a na noc vypinal,mám to tak v tý kouli..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2022 15:22 Muž Lojza007 [1237]
Co byste mi doporučili ke krevetkám? Jedná se o kostku 30x30x35, možná časem vyměním za obdobu od Dennerle, kde se mně strašně líbí ty zakulacený rohy. Teď tam mám Eheim Biopower 160, ale ten je zbytečně velký a strašně silný, dokud se nepřicpe a naopak časem se přicpe moc a nehoní vodu vůbec. Nechci to úplně bez proudění a současně bych rád co nejmenší hluk. Tím pádem se asi nebude hodit bublifuk, místo toho se nabízí nějaká malá čerpací hlava s molitanem, ale kterou pořídit? Nebo máte nějaký lepší návrh řešení. Týdně měním cca 7 litrů vody s drobným odkalením. Kromě krevetek se mně tam daří odchovávat gavůnky diamantové a je tam spousta okružáků a levatek.
Předem díky za rady.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2022 09:53 Muž ajajak [229]
Do nádrže 39L používám externí filtr Oase FiltoSmart 60 a plná spokojenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2022 06:05 Katchaba Re: ds
Je dost silný,mám ho skoro na min,mám přikoupením provzdušňovací rampu,ale mám ji pod hladinou,právě aby se rozmělnil proud z výtoku.je i řešení origo vývod a namířit na sklo.tichy je,já bych u toho mohl spát,galanka si neztezuje když je v pracovně u PC.co je zbytečné tak nádobka navíc,tu tam dostanu leda bych zrušil molitan.oproti Claru fakt tichy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2022 16:36 R Muž afc1886 [15606] Re: ds
Jestli to je v záruce a není to tvá chyba, tak bych to reklamoval a mezitím provozoval akvárium bez filtrace s častější výměnou části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 16:30 Muž ds [53] Re: afc1886
Opravit by to určitě šlo. Chvíli jsem nad tím taky přemýšlel. Je to cca 15cm od vidlice. Ale když se pak něco jiného podělá, jako třeba samotný motorek, tak reklamaci mi už potom neuznají, ne?

rybicky.net/nadrz/32905/19.jpg…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 16:28 Muž ds [53] Re: ctibum
Nad tím taky uvažuju. Nebude to ale vyhánět CO2 z vody? A co hlučnost? Jaká je u bublifuku?

Přemýšlel jsem nad biomolitanem a Atmanem AT-200, ale i ten se mi zdá dost silnej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 15:40 Katchaba Re: ds
Zdravím,já jsem max spokojený s aquael turbo 500,v 54l voda čistá,ke kroužkům jsem přidal dexnitrate a vatu.je tichý,já bych ho mohl met aj v ložnici
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 12:49 Muž kus [204] - RostlinyRe: ds
Já tedy nedám dopustit na závěsný filtry. Do tak malých akvárek, ideální volba. Pro někoho kdo má strach z vytopení z externího filtru taky volba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 09:29 R Muž afc1886 [15606] Re: ctibum
Já bych rád viděl ten přepálený kabel na tom eheimu. Třeba to bude blbost co jde opravit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 08:02 R Muž ctibum [7229] Re: ds
A co bublifuk? www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 07:42 Muž Lojza007 [1237] Re: ds
Eheim má taky rohovou filtraci jako Dennerle, ale rozměry i výkon jsou podobný. Zázraky prostě v tomto rozměru nejdou dělat.
Největší, co tam jde dát, je asi Eheim Biopower 160, ale v takto malým akvárku nevypadá hezky. Tady je ten rohový Eheim www.profiplants.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2022 07:38 Muž Lojza007 [1237] Re: Brodys
U tak malých objemů jsou to všechno víceméně honítka s mechanickou filtrací. Většinou do toho jde nacpat nějaká chemická filtrace - uhlí, purigen, atd., ale příliš biologické filtrace od toho nejde čekat. Ta se musí rozběhnout přímo v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 23:52 Muž ds [53] Re: Brodys
Taky jsem to zvažoval. Ale mám z toho obavy, ve chvíli kdy akvárko není v rovnováze. Nemám v případě kolapsu kam uklidit ryby. Nové akvárko bude až příští týden a jestě chvíli potrvá, než ho zajedu :)

Jinak zatim jsem tam dal tohle www.rostlinna-akvaria.cz/…. Zásadní nevýhoda ne nemožnost regulace výkonu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2022 23:18 Brodys Re: ds
Jestli to máš místo Eheimu, tak bych jel raději rovnou bezfiltrační, tohle mi přijde honítko k ničemu. 150l na 50 akvárium mi nepřijde nějak moc, zvlášť, když filtr pěkně naplníš a budeš mít rampu přes celou zadní stěnu. To pak bude reálný průtok max 50l/h......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 23:06 Muž ds [53] Re: Lojza007
Dělá mi starost chybějící popisek výšky. Tahle má 16,5cm. Předpokládám filtrační medium 10cm a hlava cca těch 6,5. Tedy XL bude mít hádám cca 25cm. Což do bude celkem oříšek nacpat do 30cm akvárka aby to nebylo zaražený ve dně, nebo nečumělo z vody a nečeřilo hladinu.
Zase ale píšou, že jde umístit i horiznotálně.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 21:50 Muž Lojza007 [1237] Re: ds
Tohle se dává do Dennerle setu 20 a 30 litrů, pro větší je verze XL, je to dokonce i v tom popisu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 21:23 Muž ds [53]
Nějaké doporučení, jaký filtr by byl pro moje akvárium ideální? Zvažuji tento.
www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2021 22:02 Muž CHiP [48] Re: Beastie
V malém akváriu jsem měl prvně AquaEl Pat MINI - reklamace, dělal strašný kravál. Poslali mi nový, ale už jsem ho nezkoušel, mě se filtr (a další technika) v akváriu nelíbí.
Teď tam mám externí Sunsun HW-603B - není vůbec slyšet že běží.
Oba filtry mají papírový průtok 400l/hod. AquaEl jsem měl přiškrcený na půl a i tak měl větší proud než Sunsun. K Sunsunu doporučuju ještě přikoupit druhý ventil na výtokovou hadici (ventil je jen na na vtokové hadici) - tohle moc výrobce nedomyslel. Rozstřikovací rampu mám větší, tu od AquaEl, která je skoro přes celou hladinu (přiložená Sunsun je krátká). Hladinu filtr krásně čeří, ale není to žádná výřivka. Já jsem s ním spokojený X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2021 21:48 Žena Beastie [342]
Dobrý den, trochu jsem vypadla z obrazu. Každopádně v malých akva do 60l jsem měla vždy jen vzduchovaci motorek a biomolitan. Dívám se ale co je k dispozici nyní. Každý vzduchovací motorek nakonec prostě strašně bzučí a odejde za pár (3) let. Navíc několik mých akvárií na řasy úplně trpělo a kdoví, možná by to lepší filtrace spravila Koukala jsem, že do takovéhleho objemu se vnější stejně nedělají. Vnitřní jsou diskutabilní, ale kvůli omezení prostoru pro filtrační hmoty se prostě skoro nikdy nevyplatí (ačkoliv možná s Eheim substrátem nebo keramzitem?). Zbývá tedy jen čerpací hlava nasazena na biomolitan v akva. Zabírat to musí podobné místo, ale pokud bude regulovatelné, asi je to nejlepší variantou?

Přijde mi že největší problém je přiškrcení. I u velkého eheimu mi nepřijde hlučný, dokud neomezím proud. Ale poslední dobou všechny ryby na které koukám (Betta, krevety, sekernatky, apistogrammy) nechtějí proud vody.

Co je to tedy poslední konsensus v trendech filtrace pro malá akvária bez velkého proudu vody? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2021 22:46 R Muž ctibum [7229] Re: _Rob_
No ono po záběhu a zanesení molitanu bys ty barvy od sebe moc nerozeznal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 22:16 Muž _Rob_ [80] Re: Vere
Však jasný ať to taky trochu vypadá, že? ;-)

Má to dělat radost a ne strašit rybky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 21:25 Žena Veronika3 [1] - LabyrintkyRe: _Rob_
Ten modrý/zelený bioakvacit je dobrý, ale vypadá v akváriu příšerně! smich
No právě.. smich nakonec jsem objednala ten černý molitan pro filtry Turbo, tak jsem na to zvědavá. Děkuji všem za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2021 17:23 Žena Coullie [13] - Zatím jsem si zamilovala bojovniceRe: Vere
Ja mam kostku bioakvacitu s dirou po cele delce. Diru jsem zespod zaslepila seriznutym kusem jineho bioakvacitu, ktery jsem zrovna mela. Asi by sla pouzit i houbicka na nadobi nebo jiny porezni material. Jinak nejakou dobu jsem to zaslepeme nemela vubec, bioakvacit mi sedi temer na dne a podtekani zas tak moc nehrozilo. Ale pak jsem pořidila mensi rybky a preci jen jsem se bala, aby mi v tom tunelu neuvizly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2021 14:48 R Muž afc1886 [15606] Re: Vere
Vere napsala: Jen nechápu jednu věc - v nabídce mají také kostky nebo válce molitanu, ve kterých je už předvrtaný ten středový otvor, který je ale úplně po celé délce (naskrz tím molitanem).
Vyhledej si stojankové biofiltry.
Například www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2021 09:07 Muž _Rob_ [80] Re: Vere
AquaEl dělá i náhradní molitan pro filtry Turbo 500, a trochu větší molitan pro Turbo 1000,1500,2000 (cca 8cm průměr a cca 12cm výška). Je to hrubost PPI 30 (ideální) je černý, kulatý a otvor tam je neprůchozí v balení bývají 2 ks.

Ten modrý/zelený bioakvacit je dobrý, ale vypadá v akváriu příšerně! smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2021 08:42 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Vere
Ideální je, když tím molitanem prochází perforovaná trubka skoro po celé délce. Pokud by byl molitan provrtaný v celé délce, bylo by nutné, aby na konci byla ta trubka zaslepená, jinak by docházelo k nežádoucímu obtékání toho molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2021 08:34 Muž Papik [623] Re: Vere
Ano, opatrně nařízneš molitan nožem, potom prsty otvor lehce zvětšíš potrháním molitanu a pak zkusíš nasadit na čerpací hlavu. Hezky těsně jí obejme a bude na ní držet.

Modrý molitan nevadí, časem ztmavne do modro-zelené, později do hnědo-zelené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2021 08:27 Žena Veronika3 [1] - LabyrintkyRe: _Rob_
Na tenhle filtr jsem se také dívala, ale nakonec asi pořídím ten Aquael a k tomu kostku bioakvacitu. Jen nechápu jednu věc - v nabídce mají také kostky nebo válce molitanu, ve kterých je už předvrtaný ten středový otvor, který je ale úplně po celé délce (naskrz tím molitanem). Ale v mém případě, pokud budu molitan nasazovat na čerpadlo, tak bych měla asi spíš pořídit kostku bez otvoru a ten tam potom sama vyvrtat, ale jen v délce sacího koše u čerpací hlavy (takže třeba jen do poloviny nebo třetiny délky toho molitanu - prostě nedělat tam díru skrz)? Omlouvám se za blbý dotaz, ale tohle mi není vůbec jasné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2021 19:59 Muž _Rob_ [80] Re: Vere
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2021 16:11 Žena Veronika3 [1] - LabyrintkyRe: _Rob_
Mám na akváriu plastový kryt, kterého bych se nerada vzdala, takže závěsný filtr mi tam bohužel nepůjde dát. Pořídím nakonec asi tu čerpací hlavu a bioakvacit, ten jenom musím ještě někde sehnat v černé barvě, aby líp splynul s pozadím a nebyl tolik nápadný.. Zdá se mi, že všude snad mají jen ten modrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2021 07:25 Muž _Rob_ [80] Re: Vere
A co závěsný filtr? Tam je možnost i sypkých materiálů pokud by to bylo třeba. Navíc šetří místo v akváriu. ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2021 20:13 Muž Jimmy [8] Re: Vere
Mas tam regulaciu prietoku takze si nastavis silu aku potrebujes... v mensiom aqua mam tie prietok 500l/h a mam to utlmene a v pohode...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 19:44 Žena Veronika3 [1] - LabyrintkyRe: _ucx_
Děkuji za odpověď, asi bych zvolila druhou variantu, našla jsem čerpací hlavu Aquael Circulator 500 www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ale nevím, jestli by nebyla příliš silná na můj objem vody? Vybrala jsem tuhle čerp. hlavu, protože se k ní dá koupit i rozstřikovací rampa, která bude pasovat (sama se do její výroby raději pouštět nechci, to by nemuselo dopadnout dobře).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 17:11 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Vere
Sypké médium žádné výhody oproti bioakvacitu nepřináší, spíš nevýhody. Řeší se to tu celkem často.

Pokud nutně chceš Eheim s košíčky, existuje Aquaball 60, má 5W čerpadlo, silnější verze mají větší, takže se nabízí možnost použít Aquaball 60 a k němu si třeba dokoupit jeden košíček pro Aquaball a jeden pro BioPower (pasují oba, ale každý funguje trochu jinak).

A nebo jen 5W čerpací hlavu s rozstřikovací rampou a nějakou větší kostku bioakvacitu PPI 20, to je nejlevnější a té plochy k osídlení to poskytne nejvíc. Jen to nevypadá tak dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2021 16:22 Žena Veronika3 [1] - Labyrintky – Filtr do akva 40 l
Zdravím, prosím poradil by někdo, jaký filtr použít do nově založeného akvária - čistý objem vody cca 40 litrů. Pořídila jsem Eheim Pick-up 2008, ale ukázalo se to jako špatná volba. Filtr hrozně moc honí vodu, prakticky nelze regulovat průtok, molitan je docela hrubý, takže nezachytává všechny nečistoty a ani velikost filtrační hmoty není příliš velká. Přemýšlela jsem o jiném filtru, kde by byly třeba 2 komory - jedna na biomolitan a druhá na sypké médium - něco na způsob Eheim Biopower, ten je ale do větších akvárií. Celé odpoledne procházím nabídku na netu, ale absolutně se v tom ztrácím.. Po zaběhnutí akvária bych chtěla pořídit pár zakrslých čichavců, hejno trpasličích razborek a krevetky. Prosím doporučil by někdo vhodný filtr? Moc děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2021 09:57 R Muž Anthrax [5074] Re: Venusa915
Venusa915 napsala: Rastliny,krevetky, pár endleriek. Tuhle sestavu provozuju nějaký čas ve 20 l bez filtru. To je nejtišší varianta co může být. Zároveň mě netrápí ani výpadky elektřiny. :-)

Jinak dost tiché mi přijdou vnitřní filtry od Dennerle: www.rostlinna-akvaria.cz/…

Fotky z netu sem prosím nenahrávej, nemáme právo je tu mít. Nahradím je odkazem . Díky za pochopení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2021 09:47 Žena Venusa915 [8] – Aká filtrácia
Zdravím, vedeli by ste poradiť vhodnú filtráciu do nano 30l akva? Rastliny,krevetky, pár endleriek.
Pozerala som hlavne závesné. Na externý nemám miesto. Podmienka je, že musí byť tichý,lebo akva máme v spálni a medzi akva a krycím sklom mám 2cm priestor,tak aby sa tam zmestilo sanie aj výpust. Z popisku o filtri a dostupných videí nezistím, či je tichý a či sa tam zmestí.
Idealne by ešte bolo,keby opätovne čerpal aj po výpadku elektriny, čo sa u nás stáva pomerne často (sekundové výpadky).

Zvažovala som tieto ale nebránim sa iným návrhom: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2021 11:04 R Muž ctibum [7229] Re: shotik
Za mě klidně bez filtru, když bude dostatečně zarostlé.

OT
Galaxky bych tam nedával. Měl jsem je v "61" a pořádně se rozplavaly až ve "200". Zkus kouknout na razborky. Ale to je už do jiného vlákna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2021 10:37 Muž shotik [60] - Mořské ryby
Mám v záběhu 40l krevetkárium do kterého chci pár razborek galaxy a krevetky. Samo vše pěkně zarůst. Myslíte že lze jet bez filtru nebo je třeba něčím honit vodu ? mám tam teď bublifuk ale to dělá děsný kravál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2020 22:01 Matyas_74 Re: afc1886
Představoval jsem si pár razbor nebo endlerek a nějaký krevetky. Chci spíš takový malý zelený obraz, tzn. kytek tam chci, co nejvíc to půjde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2020 19:14 R Muž ctibum [7229] Re: Matyas_74
Eckfiltr jsem měl a tichý byl dost. Ale jak píše kolega afc, když tam bude víc, než dost rostlin a míň než dost ryb, klidně bych to nechal bez filtru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2020 19:13 Žena tramtra [3376] Re: Matyas_74
Mám doma dva tyhle rohové filtry, v třicetilitrovém (necelé 4 roky, bez rozstřikovací rampy) a dvacetilitrovém (1 rok, s rozstřikovací rampou) akváriu. Slyšet jdou jen když se odlepí přísavky a filtr visí na kabelu. Nestává se to často, spíš výjimečně. Mám je teda oba přiškrcené na polovinu, protože nepotřebuji velký průtok, kdyby jel naplno a výtok byl blízko hladiny, uslyšíš to, ne samotný filtr, ale tu čeřenou vodu. Výhodou je, že se dá průtok regulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.12.2020 18:55 R Muž afc1886 [15606] Re: Matyas_74
Prezentace akvária ba byla více než vhodná. Nepíšeš co tam budou za živočichové, nevíme jaké a kolik tam je rostlin a mnoho dalších věcí. Podle mě by akvárium o objemu 27 litrů mohlo být s tím nejtišším filtrem a to je žádný filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2020 18:49 Žena Coullie [13] - Zatím jsem si zamilovala bojovniceRe: Matyas_74
Nejsem zadny expert (snad se ozvou další), ale tichounka je cerpaci hlava plus bioakvacit. Kazdopadne ticho je dost relativni pojem, protoze krome te cerpaci hlavy jsem mela kompresor Eheim, ktery byl deklarovany jako tichy, a pritel ho nechtěl ani v obyvacim pokoji, natoz v loznici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2020 10:47 Matyas_74 – Dennerle Nano Eckfilter zkušenosti
Zdravím všechny akvaristy, sháním filtr pro akvárium o objemu 27l. Problém je, že akvárium mám celkem blízko místa kde spím cca 2,5 m, takže kladu maximální důraz na tichost. Zaujal mne filtr Dennerle Nano Eckfilter, u kterého píší, že by měl mít minimální hlučnost. Máte ho někdo doma nebo máte s ním nějaké zkušenosti? Dá se u toho spát? Předtím jsem měl nějaký filtr od JK animals a byl to očistec. Děkuju za všechny odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2020 21:18 Muž jarovo [1695] Re: Baťulin
Za mňa čerpaciu hlavu s akvacitom ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2020 21:16 Muž Baťulin [21]
Vím, že to sem nepatří, ale máte nějaký typ na filtr? Tenhle se mi moc nezamlouvá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2020 12:39 Muž novaca [1] Re:
Při zpětném pročítání mne napadá, jestli jsem ten filtr z neznalosti nečistil zbytečně často. Jeho udávaný výkon jsem si zjistil až včera kvůli této diskuzi. Jestli těch udávaných 50-180 l/h znamená, že čistý 180 a „osídlený“ 50, což je dost velký rozdíl, tak jsem se mohl domnívat, že je zanešený a on vlastně teprve začal fungovat... jen těch cca 50 l/h na to akva bylo málo - malý proud, hromadící se drobné nečistoty, které pak pancéřníčci vířili (?)

Re: Roger - díky za nasměrování ohledně rostlin, v těch se moc neorientuju.

Re: afc1886 - větší akva, kdo by nechtěl :) ale tohle mám chvíli a je na skřínce z IKEA, takže časem, s nábytkem...

Re: Papik - body 1-3 jsou přesně to, proč uvažuji o vnějším. V této kategorii to není až tak drahé.
Doporučované filtry mají téměř totožné parametry jako dvě mnou původně zmiňované variaty Fluval - tedy, teď se snažím najít obecné parametry pro vhodný filtr (škrtit výkonější na úkor hlučnosti se mi moc nechce), ale díky i za zcela konkrétní doporučení (z nich si to mohu odvodit).
Sterbův impozantní? Doufám v 6 cm, na těch 8 co je zde v atlasu se jim snad v malém akva nebude chtít růst. Původně jsem to dostal s kropenatým 7x 12-15 cm a to bylo, mírně řečeno, impozantní - měřítko akvária v čudu a... přerybněno. Ale jo, ani těch 6 cm by nebylo ideálních, jenže já je mám rád, tak přihmouřím oko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.09.2020 07:20 Muž Papik [623] Re: novaca
Jak psali kolegové, levné a funkční řešení je středně porézní biomolitan cca 15 cm (výška) x 10 cm (šířka) s čerpací hlavou, obvykle atman 200. Ve stejném akváriu jsem ho provozoval přes dva roky. Má jen tři nevýhody:
1) zabere dost místa a schovají ho jen vysoké a husté stonkovky
2) je třeba ho mít dostatečně daleko od skla, jinak za něj mohou zaplout splašené ryby a uhynout, protože už nedokáží vyplout ven
3) jemný bordýlek nedokáže zachytit

Další varianta je první nebo druhý nejmenší externí filtr EHEIM classic. Vyjde samozřejmě výrazně dráž, navíc je pro pohodlné otevírání třeba dokoupit uzavírací dvojventily, které nejsou u menších a levnějších v ceně (je dobré vždy přesně zjistit, co v ceně je, abys nebyl překvapený). Dále je třeba koupit štětky pro čištění hadic, protože má hadice o dvou průměrech. Do třetice pravděpodobně dokoupíš biomolitan přímo do něj, ale zase záleží na konkrétním modelu, jestli a kolik ho obsahuje. Filtrační vatu je výhodnější koupit od jiného výrobce a nastříhat si jí.

Ovšem má samozřejmě i výhody. Můžeš si do něj poskládat libovolný filtrační materiál, typicky dole molitan pro mechanickou filtraci, pak vata pro odchycení nejmenšího bordelu, címž docílíš křišťálově čistou vodu - jen se musí častěji měnit. V případě potřeby můžeš přidat na konec řetězce např. aktivní uhlí, zeolit, mramorovou drť, rašelinu nebo cokoliv, čím chceš vodu upravovat nebo dále čistit.

Eheim classic moc nežere, má jednoduchou konstrukci a je prověřený desítkami let.

Pancéřníček Sterbův je parádní rybka, ale pozor, vyroste do celkem impozantních rozměrů. Je z něj pak taková malá ponorka kombinovaná s vystřeleným torpédem, když vystřelí k hladině pro nadechnutí nebo když se tře. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2020 04:58 R Muž afc1886 [15606] Re: novaca
Akvárium máš opravdu moc pěkné a ta neritina tam může v pohodě zůstat, jiné velké šneky tam nevidím. ;-)
Pro ty rybky by byla lepší větší nádrž, třeba ty dánia jsou plavci a ocení delší akvárium.
Jestli tě akvaristika baví, koupil bych tu 207 a větší akva. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2020 00:24 Muž Roger [1885] Re: novaca
Dej tam místo toho co máš teď kostku molitanu a čerpací hlavu a nemusíš se starat o nic, jinak jak psal _ucx_ pryč šneky, okružáci a levatky zastanou více práce, akorát tam značně převažují pomalu rostoucí kytky nad žroutama, uvažoval bych o nějakých stonkových kytkách nebo plovoucích které ti pomohou s vodou a následným prostředím, navíc tvoje obsádka je ocení. Pokud trváš na externím filtru nejspíš kvůli místu pak poradí určitě ostatní, já se v nich nevyznám. Obsádka kterou máš, tak při troše snahy a vyvážení zeleně stonkové vs pomalu rostoucí Anubias, Cryptocoryny apod... ti to bude fungovat. Akva máš pěkný palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 23:53 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: vlka
Možná to úsměvné je, ale mně stačí čistit BioPower jednou za dva měsíce a komorový se zatím za rok a půl nezanesl ani náznakem, nicméně je fakt, že dost práce udělá "gravitační předfiltr" v přepadové nádržce, který odsávám tak 2x do týdne.

Ta Petrova nádrž vypadá relativně ok, spousta rostlin, ok, na ty ryby, co tam má, by se sneslo o něco víc vody, ale dejme tomu; takže se zdá, že problémem je skutečně jen příliš malý objem filtru a dal bych pryč ty velké šneky. Jinak se mi ta nádrž docela líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2020 23:22 Muž novaca [1] Prezentace
Založen profil „novaca“ níže jako „Petr“ a přidána prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2020 22:42 Muž Roger [1885] Re: vlka
Už teď ho čistí co 14 dnů, to mi na rovnováhu moc nepřipadá ;-) a ano, pokud je v akva rovnováha tak filtr se čistí jednou za uherák, pokud není (přerybnění apod..) pak to filtr nestíhá, v tomto případě je bezpředmětný se bavit jaký by to bylo bez filtru či malém objemu, on se bez něj evidentně neobejde. Mě molitany plní spolehlivě mechanickou filtraci a nejen tu a přesto je čistím 2x do roka. Kdybych měl akva postavené tak abych houby pral každé dva týdny tak je něco špatně. Pokud je nutnost čistit filtry jednou nebo dvakrát do roka tak je to pro mě známka jakési rovnováhy a toho že filtr mám jako pomocnou berličku a hlavní úlohu zastává akvárium (dno apod..), pokud ho musím čistit každých 14 dnů pak se bez něj neobejdu a dno mi nefunguje jako velká filtrace a filtr je nepostradatelný, alepsoň tak si to myslím já, Proto píšu založ prezentaci, bez ní si tu můžeme psát myšlenky jaké chceme a pořád budeme vedle. Nikdo z nás neví co mu tam plave a roste, z čeho má dno atd...
Edit: předpokladem je adekvátní a né předimenzovaný molitan a samozřejmě že vím, že někteří čistí filtry preventivně, každý to má jinak, ovšem u tazatele to není prevence nýbrž evidentně nutnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 22:10 Muž vlka [3529] Re: _ucx_
Pokud bude mít v AQ rovnováhu, může filtr mít pro mechanické čištění vody, a proto může použít vnitřní, bez ,,hrůzostrašných,, objemů. Že filtr musí vydržet bez čištění několik měsíců a velký i roky, mi přijde docela úsměvné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 21:57 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Petr
Roger má naprostou pravdu. Filtr musí vydržet bez čištění několik měsíců, opravdu velký filtr i roky. Každé čištění filtru (pokud je v nádrži jediný) zahýbe s bakteriemi a tedy s chemií vody v nádrži, zvlášť když při jeho čištění ještě zároveň měníš vodu a odsáváš kal ze dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2020 21:28 Muž Roger [1885] Re: Petr
Sahat na filtr co 2 až 3 týdny, to je pořád moc, já na svoje filtry sahám 2x do roka a možná by to stačilo i jednou ;-) co dva týdny čistit filtr není zrovna recht a objem 0,2l je fakt málo.
Ale to jsme zase na začátku, nemáš prezentaci s údaji, tam by jsme se dozvěděli například jaká je obsádka akvária, jejich počty, jak je akvárko osazené atd... Takto se tu bude plácat jedna myšlenka za druhou, a pak z Tebe vyleze že na 54l akva máš objem hmoty 0,2l a to neznámé obsádku (popřípadě se omlouvám jestli byla uvedená, ale nečetl jsem ji tu nikde, snad jsem se nepřehlédl)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 21:20 Petr Re:
Díky za připomínky.
Založit prezentaci - na tom zapracuju. Dobrý nápad, jak jinak.
Zanášení filtru - děje se tak jen s alternativním nédiem (ppi45 nebo zmíněná Sera, takový chomáč smotané vaty). S původní náplní na něj nemusím sahat tak 2-3 týdny.
Výkon filtru - řešil jsem ho s ohledem na to, aby nebyl na danou nádrž příliš velký (u obou variant mám pochybnosti). Zajímá mne hlavně objem média. Můj současný má 0,2 litru. Varianty v původním dotazu mají 2 nebo 3,1 litru, což mi přijde jako slušný posun - komorový fitr bych v tomto případě neřešil.
..Založen profil „novaca“..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2020 20:31 Muž Roger [1885] Re: _ucx_
Tak tak, doporučuji ať založí prezentaci s pravdivými údaji ať se nebavíme jen v domněnkách. Jinak v 54l ostatně jako v ostatních mám bioakvacit s hlavou, bordel mi nikde žádný nelítá (když to nerozejdou Garry nebo sewelie) a vodu mám čirou což údajně prý není dobře podle některých textů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2020 20:07 Muž Shimi [692] Re: _ucx_
Jinak to, že se ti filtr tolik zanáší, znamená, že s tou nádrží není něco celkově v pořádku, patrně je přerybněná. Bingo. Aby se filtr zanesl během 5 dnů, tak to už musí být opravdu něco špatně. A nebo molitan s PPI60 :) Jinak řešit vnější komorový filtr kvůli 40 litrové "zavařovačce"? Lidi neblbněte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.09.2020 19:27 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Petr
Podle toho, co píšeš (rychlé zanášení), nemá smysl řešit výkon filtru, ale objem filtrační hmoty (na to jsi ostatně přišel sám). Ten je malý jak u komerčně dostupných filtrů vnitřních, tak i vnějších. Takže u vnějšího to budeš stejně řešit nějakou přídavnou nádobou à la HW-603/604, u vnitřního skončíš u kostky bioakvacitu rozměrů takových, jakou si jí uřízneš a čerpací hlavy (od libovolného výrobce). A pak je tu možnost vnějšího komorového otevřeného filtru, což je řešení sice nejlepší, ale zabírá to hodně místa a musíš složitě řešit přepad a celé to vyladit, což taky není úplně triviální.

Jinak to, že se ti filtr tolik zanáší, znamená, že s tou nádrží není něco celkově v pořádku, patrně je přerybněná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 17:20 Petr Re: Shimi
S většinou těchto otázek jsem se snažil poprat a vnější/vnitřní řešil. Uvedu některé závěry, ke kterým jsem dospěl (pokud jsou mylné, uvítám upozornění).
Jako PROTI vnějšímu beru zejména možnost vytečení, větší složitost systému. Vzhled je tak na neutrální. A nyní PRO: u současného vnitřního filtru nejsem spokojen zejména s mechanickou čistotou vody. Když jsem molitanovou náplň vyměnil za jemnější, tak byl průtok nedostatečný a rozdíl v čistotě zanedbatelný. Poté jsem zkusil Sera Crystal Clear - s výsledkem jsem byl spokojen, ale filtr se rychle zanášel (musel bych náplň čistit každých 4-5 dní). Vnitřní filry které by to mohly řešit mi přišly příliš velké (a většinou ošlkivé). U zadní stěny je vodní sloupec jen cca 22 cm a některé se tam nevejdou. A nechci ubírat místo, kterého je už tak málo. Nitrifikace + výměna vody a akvárko si poradí samo - ano, ale akvárko je malé/náchylné a já v podstatě ještě začátečník. Tady bych očekával, že větší filrační objem by pomohl zmírnit mé případné chyby (nebo nechtěné zásahy mých malých spolubydlících).
Tak se do mě pusťte :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.09.2020 15:17 Muž Shimi [692] Re: Petr
A musí to být za každou cenu vnější filtr? Přemýšlel jsi nad pro/proti (hadice - vzhled, možnost vytečení, atd.)? Navíc, kardinální otázka, kterou hodně lidí nerado slyší. Co od toho filtru konkrétně očekáváš? Čpavek, dusitany, dusičnany, atd. s tím vším si poradí samo akvárko (nitritace, nitratace) + výměny vody, na to není potřeba filtr. A pro mechanickou filtraci + pohyb vody po akva ti ve 40 litrech stačí malá čerpací hlava + nádobka s filtrační vatou (např. AquaEl Turbo 500).

PS: To, co jsem napsal, se samozřejmě týká rostlinného nepřerybněného! akva po záběhu. A ber to jenom jako názor z druhé strany barikády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 14:52 R Muž afc1886 [15606] Re: Petr
Máš akvárium 60*30*30 a já jsem měl akvárium 60*30*35 a tam filtr m.heureka.cz/… . Na výstupu z filtru jsem měl roztřikovací rampu a filtr byl utlumenỷ na cca polovinu. Časem jsem ho měl na cca 75 procentech a vše bylo v pohodě. Po zakoupení většího akva jsem nemusel řešit nový výkonnější filtr.
rybicky.net/nadrze/23995-afc2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2020 13:56 Petr Re: afc1886
Já se právě bojím toho „až až“, abych rybám nedělal peřeje. Současný filtr má uvedeno 50-180 l/h a já si vlastně v reálu nedokážu těch 360 respektive 360 vs 460 l/h představit. Pouhých 100 Kč rozdílu je lákavých, ale abych nelitoval...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2020 14:29 R Muž afc1886 [15606] Re: Petr
Oba jsou na to akvárium dostatečné až až. Do tak malého objemu stejně nenasadíš nějaké bordeláře ryby, takže i ta menší verze v pohodě stačí. Ale zase na druhou stránku, vždycky se ti to akvárium časem začne zdát nějaké malé a chce to koupit větší nádrž. A tady se zase hodí mít už filtr pořešenỷ dopředu. Takže jsem ti vlastně vůbec nepomohl smich , ale já bych tu stokorunu přidal a šel do 207. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2020 14:06 Petr – Filtr - výkon
Ahoj,
chystám se pořídit nový externí filtr a váhám s jeho výkonem. Akvarium je 54 l, čistý objem se může pohybovat 35-40 l.
Předpokládám, že „papírově“ by seděl model s parametry:
max akvárium 40-130 l
výkon čerpadla 550 l/h
cirkulace filtru 360 l/h
Říká se, že filtrace není nikdy dost a tak pokukuji i po modelu nad
max akvárium 60-220 l
výkon čerpadla 780 l/h
cirkulace filtru 460 l/h
Rozdíl v ceně je zanedbatelný. Mohu něco pokazit s výkonějším (příliš velký proud...) Nebo už je i ta první možnost příliš?
...ano, je to Fluval 107 a 207.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2020 09:55 Muž daren [410] Re: Tom02
Ja pouzival eheim ecco pro 130, byl jsem spokojeny. Proti vnitrnim fitrum s nim byla o dost cistci prace a v akvariu nic moc neprekazelo. Ale zabiral misto pod akvariem a samo byl drazsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.04.2020 14:52 Muž PetrO [823] Re: Tom02
Tak já se taky přidám. Třiceti litrovou kostku filtruji SUNSUN HW-603B, jen jsem přikoupil dvojitý Eheim kohout, aby se to lépe čistilo.
Jenže, jestli jsem se dobře koukal, tak jsem naposledy tenhle filtr čistil 26.9.2018 stydim Což znamená, že jsem čuně a zase bych se do něj měl aspoň podívat.
Jenže průtok je pořád OK a akvárium taky pořád skvěle šlape..a to je v něm spousta ryb, šneků a krevet. Navíc je tichý. Používám původní náplně, tedy molitany.
Za mě mohu tenhle filtr klidně doporučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 14:31 Muž RJ [11] Re: Tom02
Nebál bych se ani závěsného filtru. Aquaclear 20, lépe 30. Je to i jednodušší než externí filtr, rychleji se vyčistí, nezavazí apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2020 18:00 Muž MPCZ [12] - RostlinyRe: Blackie89
Také mám u nano akvária SUNSUN HW 603b a mohu jen doporučit. Úplně dolů na dno jsem dal ještě do sáčku trochu Seachem Metrixu. Okamžitě jsem pozoroval zlepšení proti původnímu internímu filtru. Prodloužil se mi interval čištění filtru. Ještě jsem udělal jednu vychytavku, že jsem na spodní hadici pořídil od Eheimu rozpojovaci díl na hadici s uzaviracimi kohouty pro jednoduchou demontáž při čištění filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2020 12:55 Muž Blackie89 [493] Re: Tom02
Ahoj,
já mám v akváriu 22 litrů čistý objem toto: www.rostlinna-akvaria.cz/…
A za mě naprostá spokojenost, můžu doporučit ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 12:50 .verca.
Zdravím!
Jaký filtr by jste zvolili do 35l?
Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2020 08:38 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: Veverca
Já ten filtr měl ( byl součást setu) a v normálně fungujícím akváriu jsem ho čistil jednou měsíčně.
Takze pokud nemáš vodu jak žumpu, tak bych řekl, ze problem je jinde
Ale tak to snad poznáš jestli je filt zacpaný špínou nebo ne, ne? :-D
Hlavně jestli nemáš přiškrcený průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2020 17:13 R Muž ctibum [7229] Re: Veverca
Máš aktuální prezentaci? Ten seznam ryb souhlasí? Pokud ano a máš tam fakt ancistruse, kropenáče, živorodky, ampulárku, tak se nedivím. Krom toho, že je to osádka dost nevhodná do 25 litrů, tak dělají i bordel (hodně kadí) a v tom filtru je molitan cca 1x2x3 cm, jestli se nepletu. Tady bych hledal příčinu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.03.2020 14:24 Muž jarovo [1695] Re: Veverca
Nepoznám ten filter, ale z princípu by mal vydržať bez čistenia podstatne dlhšiu dobu - rádove v týždňoch. Pokiaľ vyčistíš vrtuľku - treba ju vybrať von, priestor okolo nej, celý výtlak aj s tou malou rampou aj v tých malých trubičkách. Skontroluj filtračné médium / prípadne preprať vo vode z AQ / a má to nastavenie prietoku - nemáš ho náhodou na minime?
P.S. Alebo ide o technickú závadu a samotná vrtuľka je uvoľnená z hriadelky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2020 13:47 Veverca
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den.
Cca před čtyřmi měsíci jsem kupovala nový filtr. Ze začátku fungoval, tak jak měl, ale poslední dobou ho musím čistit častěji. Včera jsem ho čistila ráno, potom odpoledne a večer musela znovu. Dnes to samé.
Čistím ho pořádně, dokonce ho vždy i rozložím a vyčistím zevnitř, ale voda protéká málo. Nevíte co s tím? :(

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2019 18:43 Muž PetrO [823] Re: Red_Koky
Jako, né že by to nešlo, ale je to divný :-)

youtu.be/…

S ohledem na bezpečnost se mě vždycky líbil HMF nebo i vlepený přepážkový filtr nebo i ta hlava s biomolitanem, prostě žádná hadice ani trubičky mimo akvárium.
No, chápu, že u šedesáti litrového akvária to zabírá hodně místa.
Ale paradoxně mám u každého akvária kanystr :-)
Pokud se toho nebojíš, tak to opravdu klidně zkus bez filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 16:53 Muž Red_Koky [11] Re: PetrO
Ten sunsun je vnější a řeším to, že ho nemůžu mít vedle Akvária jinak bych Koupil Eheim co mi dole napsal michalt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 13:33 Muž PetrO [823] Re: Red_Koky
Nebo můžeš zvážit i výrobu HMF
rybicky.net/clanky/1637-hambursky-plosny-filtr-hmf

V malém 30l akváriu jsem měl i zavěsný filtr od Sunsunu, myslím, že tenhle
www.aqua-obchod.cz/…

ale byl dos hlučný a měl hodně malý prostor pro filtrační média.
Nakonec mám Sunsun HW-603b a spokojenost. Čistil jsem ho za ten víc než rok jen jednou a je i pěkně tichý.
Média jsem nechal původní, tedy molitan a v pohodě.
Mám ho ale umístěný pod skříňkou a kvůli pohodlnějšímu čištění jsem ještě dokupoval dvojitý kohout od Eheimu.

Ale myslím, že kvalitou od Eheimu nebo JBL nic nepokazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 13:21 Muž Red_Koky [11] Re: michalt
to je taky možnost. zas místo penízku za filtr můžu použít na "kvalitní rostilny a dno" místo odpovědí víc otázek vyvstalo potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 13:17 Muž Red_Koky [11] Re: Shimi
no když to tak čtu tak máš pravdu :-). v tom případě pokud nechci měnit pozici akvaria nebo kupovat pod něj spešl stolek/skříňku tak ten zavěsný je asi jediná cesta.. teď jen jaký zavěsný filtr vybrat aby měl dost místa na filtrační hmoty/předimenzovaný aby to jelo 'svým životem' s minimální údržbou. Když jsem to projížděl(zahraniční top 5/7/8 hob filtru), tak jsem narazil na Hagen Fluval C4( špatná dostupnot), Seachem Tidal 55( špatná dostupnost), AquaClear Power Filter -70(asi už moc) teď babo raď sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2019 13:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Red_Koky
Myslím, že bude vedle akvária fungovat docela normálně. Jen nasávání vody do filtru při zprovoznění může být trochu nepohodlné. Ty originální náplně bych neměnil, na to co chceš mít v nádrži, se mi zdají být optimální. Až kdyby nastal nějaký neřešitelný problém, uvažoval bych o nějakém doplnění.

Ale pouvažuj taky o možnosti, která tady taky zazněla, a sice zkusit to úplně bez filtru. Nemuselo by to být marné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2019 12:20 Muž Shimi [692] Re: Red_Koky
No vzhledem k tomu, že má ten filtr (ta nejmenší varianta 2032) i s ventily výšku 37 cm, tak to bude nejspíš problém, protože tam už nebude skoro prostor k napojení hadic + vtoku/výtoku. Každopádně i kdyby se ti to podařilo, tak z toho v podstatě uděláš závěsný filtr a potom se automaticky vkrádá otázka, jestli není lepší koupit rovnou závěsný filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 11:47 Muž Red_Koky [11] Re: michalt
Eheim vypadá v klidu, takže vedle akvarka bude normálně fungovat? Jen se ujišťuji. A dotaz má smysl rovnou dokoupit nějaký filtrační věci do něj při jednom? Pročítal jsem, že hodně ty origo vyměňuje. Díky za rady! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 10:55 Muž MichalV [337] Re: Red_Koky
Keby mám ja zakladať takúto nádrž, tak si vyberiem z týchto:
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 10:09 Muž Red_Koky [11] Re: ctibum
Do Vánoc to chci nastartovat a pak únor rybky. Takže vlastně žádný spěch.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2019 09:19 R Muž ctibum [7229] Re: Red_Koky
Pokud dodržíš hodně rostlin a trochu hejnovitých. nenáročných malých rybek co nedělají bo*del a neuspěcháš záběh, tak bych to klidně prubnul bez filtru. Koukni např. na mojí "61"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2019 08:42 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Red_Koky
Ok. Tak jestli máš místo vedle nádrže a chceš vnější, tak bych šel do nějaké klasiky. Píšeš, že tam žádná prasátka nebudou, hodně rostlin. Tak bych se asi držel doporučení výrobců, aby byl objem někde ve spodní polovině objemu doporučeného výrobcem. Jestli nemáš místo pod akváriem, tak asi plánuješ umístit jej někde vedle. To zase snižuje požadavky na výkon čerpadla.

Podívej se třeba na jeden z těchhle:
(ten mám já ve 40 litrech vody)

(z něj mám větší verzi ve větsím akváriu). Dalo by se uvažovat i o ještě menším (400 Plus), ale rozdíl v ceně je minimální a tohle je víc muziky (objemu filtračních hmot) za stejný peníz.

Podívej se, jaké má kdo s kterým zkušenosti v příslušných vláknech, jak se Ti líbí příslušenství, myslím, že zásadní chybu neuděláš ani u jednoho z nich.

Jestli to akvárium bude opravdu čistotné, zas na tom tolik nezáleží, protože i výkonnější filtr se dá přiškrtit, aby si ryby nemyslely, že je chceš vyprat. Na druhé straně, i u malých externích filtrů by čištění mělo být na místě možná jednou nebo dvakrát ročně. A ten filtr tam bude víc jako pojistka pro strýčka příhodu a bude hlavně zajišťovat proudění vody. Jde jen o to, aby jsi se vyhnul modelům, které jsou notoricky známé nějakými mechanickými problémy (něco se ulamuje, něco teče, něco se zavzdušňuje a dělá rámus...). Myslím, že u těch, které jsem uvedl nahoře, takové problémy nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 07:16 Muž Shimi [692] Re: Red_Koky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 03:05 Muž Red_Koky [11] Re: michalt
Určitě vnější, pod nádrži místo bohužel nemám jak udělat. A radši bych si připlatil a neřešil. Ať je i údržba snazší/pohodlnější. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 00:17 Muž _ucx_ [1425] - Symphysodon + CorydorasRe: Red_Koky
Čím víc filtrační hmoty a plochy filtru, tím míň často budeš muset filtr čistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.12.2019 23:10 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Red_Koky
A máš představu, jestli chceš vnější nebo vnitřní?

Vnitřní filtry jsou lacinější, ale zabírají místo v nádrži, méně snadno se udržují (co zas při dobré dimenzi nemusí být nijak často).

Vnější filtry jsou dražší, nezabírají místo v nádrži, ale zase jej zabírají vedle/pod nádrží. Snadněji se udržují.

Jestli chceš něco levného a moc to neřešit, tak můžeš koupit třeba čerpací hlavu Atman At 200 a kostku biomolitanu 10x10x20cm, třeba takovýhle: www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2019 22:54 Muž Red_Koky [11] – Filtr pro 60l AQ
Zdravím zdejší akvaristy jako začátečník hledám radu jaký filtr. Budu zakládat 60l AQ Dennerle 38x38x43 koupeno z druhé ruky set ale bez filtru. Chtěl bych nenáročné AQ na údržbu, hodně rostlin a trochu hejnovitých. nenáročných malých rybek co nedělají bo*del. Rád bych filtr, který nebude muset člověk pořád čistit a pomůže ekosystému v AQ. Uź to pár dnů studují a jsem z toho jelen
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2018 11:07 Žena Vever [5]
Uvažuji o vnějším filtru, je nějaký který by jste mi doporučili na moji velikost akvária? Děkuji :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.08.2018 22:11 Muž Vip [34] Re: Maq
Když nebudu línej, v týdnu to snad vyfotím. Není to složité. Klasický přepážkový filtr, s tím rozdílem, že je vyšší než akvárium. Akvárium má na výšku 30cm, filtr jsem nechal udělat 38 (těch 35 jsem prvně napsal blbě). V jedné komoře jsem nechal ve výšce 35 vyvrtat díru. Zde stačí dát přechodku a trubky dle libosti. V akva mám malé čerpadlo, které tlačí vodu do první komory a tím jak se nádoba postupně plní vodou, z druhé komory (tou dírou) to začne přetékat zpět do akvária. Při vypnutí čerpadla nehrozí přetečení, pouze se mi cca o 4mm v akva dorovná hladina. Místo čerpadla lze použít i vzduchový motorek, který vodu vyžene kam potřebuješ (viz přiložený odkaz). Filtr si můžeš nechat udělat velký dle libosti, co ti bude vyhovovat. Nyní filtruju 30l vody přes kostky 10x10x30(I.komora) a 10x10x20(II.komora). Určitě to takhle pořeším i pro akvárium 30x25x25. Průtok vody pomalý a plocha filtrace dáááleko větší, než nabízené filtry v obchodech. www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2018 18:02 Maq Re: Vip
Nemohl bys sem dát fotky? Zajímalo by mě takové řešení pro maličká akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.08.2018 15:47 Muž Vip [34] Re: Oldass
V akvariu cca 30l jsem měl původně klasický bublifuk. Co do účinnosti oproti bublifuku jsou tyto čerpací hlavy lepší. Ale nelíbilo se mi, že ta hrouda molitanu zabere dost místa a blbě to vypadá. Tak jsem si u sklenáře nechal slepit dvoukomorový vnější filtr 22x10x35 (akvárium má 60x22x30) a do akvária koupil pouze malé čerpadlo. Takže sklenář cca 400,- (parádní objem filtrační hmoty), čerpadlo Resun sp500 (5w) cca 120,- . Záleží kolik je místa kolem a kolik chce (může) člověk investovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2018 12:05 Muž Oldass [806] Re: bv9
Tam mě zaujalo jen www.rostlinna-akvaria.cz/…

Ale hledám, jestli není alternativa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2018 11:20 Muž bv9 [13] Re: Oldass
Stačí si jenom vybrat ;-) www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2018 11:14 Muž Oldass [806] – Hailea BT100B
Nevíte prosím o podobném čerpadlu jako Hailea BT100B? Pro malé akvárium, preferuji nízkou spotřebu. Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2018 14:21 Žena BrunetkaKatka [0] Re: Maq
No jo, je to pravda. Každopádně děkuju všem za rady. Uvidím, co nakonec vyberu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2018 08:00 R Muž ctibum [7229] Re: micuda
Tak bublifuk by asi byl každopádně lepší vzhledem k většímu objemu filtrační hmoty.
Předpokládám, že je průtok stažený na minimum a rozstřikovací rampu tam máš...
Jinak proud bych zkusil snížit prodloužením rozstřikovací rampy ( www.akvarista.cz/… ) a/nebo zvětšením otvorů v rampě a/nebo zvětšením průměru rampy a/nebo jemnějším molitanem (i když nevím, jak jemný tam je). Ten bych ale měnil postupně po částech, i když těžko říct, jestli by akvárko při této velikosti molitanu poznalo, že byl vyměněn...
Také můžeš počkat, až se molitan zanese...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2018 05:56 micuda Re: ctibum
mám tam diversa claro 300
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2018 21:51 R Muž ctibum [7229] Re: micuda
Co tam máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2018 21:36 micuda – filtr na vzduch pro betty
potřebuji poradit filtr na vzduch pro betty,mám tam filtr s motorem a dělá tam proud,aq je 25l,tak si myslím že bublifuk bude lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.08.2018 21:30 Maq Re: BrunetkaKatka
BrunetkaKatka napsala: chci křišťálovou vodu ... A ta čerpací hlava s biomolitanem je sice levná záležitost, ale tam je zase ten podobný problém jako u bublifuku-vypadá to hrozně...
V tomhle se s Tebou shodnu - ve čtyřicítce vypadají podle mě všechny vnitřní filtry více či méně hrozně. Pak Ti ale nezbude než jít do nějakého vnějšího řešení, což je ale u čtyřicítky dost nepřiměřené, a nevejdeš se do rozpočtu. (Ledaže bys si spáchala nějaký DIY filtr.)
Jak píše Jirka, křišťálovou vodu můžeš mít i bez filtru, ale není-li taková, molitanový filtr ji neudělá. Molitan zachytí hrubší nečistoty a usídlí se v něm nějaké bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 21:02 R Muž ctibum [7229] Re: BrunetkaKatka
Dennerle jsem měl a v pohodě. Jen jsem vyhodil origoš kapsli obalenou vatou, ta se skutečně hned zanesla, a vytunil vnitřek nějakým mikroporézním materiálem, už nevím, co to bylo, něco jako Eheim SubstratPro. Ale asi by stačil i na malé kousky nastříhaný molitan. Je také možné dokoupit rozšiřující nástavec...
Každopádně tohle www.akvarista.cz/… nebo tohle www.akvarista.cz/… bych si miníčka klidně dal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 20:42 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: BrunetkaKatka
Ona voda křišťálova nemuset být jen s filtr rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 20:37 Žena BrunetkaKatka [0] Re: afc1886
Na ten dennerle jsem taky koukala, ale kdosi tu psal recenzi, že se prý dost zanáší a je nutné ho hrozně často čistit(pokud má někdo ale jiné zkušenosti, budu ráda když se podělí, je možné, že skutečnost je jiná). A ta čerpací hlava s biomolitanem je sice levná záležitost, ale tam je zase ten podobný problém jako u bublifuku-vypadá to hrozně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 20:03 R Muž afc1886 [15606] Re: BrunetkaKatka
Tak potom třeba klasika kostka biomolitanu a čerpadlo, nebo www.rostlinna-akvaria.cz/… , ale ten už je trochu dražší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 19:49 Žena BrunetkaKatka [0] Re: Maq
Bublifuk nechci, protože je podle mě až moc hlučný a nevzhledný... ale jestli se mýlím, tak mě vyveď z omylu. Otázka, co od filtru očekávám je pro mě dost složitá.... chci křišťálovou vodu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 18:31 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Můj dlouhodobý názor na filtr je, že vžene do vody víc kyslíku pro živočichy a bakterie. V nádržích bez rostlin a řas důležité, v nádržích s rostlinami primárně proto, aby akvarista mohl přerybit. V akvaristikách prodávají filtry hlavně proto, protože je na nich větší provize a protože nejsou, na rozdíl od rostlin, rizikové (filtr neuhnije a na polici vydrží bez vody roky). Důvod, proč akvaristiky neučí začátečníky akvárium doopravdě pořádně osázet je ten, že doopravdy jednoduchých, rychlerostoucích rostlin nedostanou od velkopěstírny dost kusů a protože všichni chtějí, ty zajímavé, rychlochcípající rostliny, které jim velkopěstírny také pošlou a které se musí rychle prodat, protože v primitivním akváriu v obchodě až tak dlouho nevydrží. Akvaristiky prostě nemají podmínky (a nejsou dostatečně altruistické), aby prosazovaly akvaristiku bez filtru. A je zajímavý úkaz, že lidé mnohem raději utratí spousty peněz za techniku a chemii, než aby je dali do rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.08.2018 18:12 Maq Re: JirkaŠčobák
Jirko, čistě mezi námi... mě ty řeči o osídlovací ploše pro nitrifikační bakterie štvou tím víc, čím víc se o mikrobech dozvídám.
Mimochodem, prošel jsem si onehdy příslušné stránky předních výrobců biofiltračních médií, a k mému milému překvapení se ukázalo, že oni jsou (z rozumných důvodů) většinou opatrní a naprosto neslibují, že se tam usídlí konkrétně nitrifikační bakterie.
Uměl bys na zahradě nějak přikázat vrabcům, aby hnízdili jen na vybraných stromech, na jiných stromech kosi, a ještě na jiných pěnkavy? Pravda, budky pro ptáky se na míru udělat dají, ale jak vypadá taková "budka" nemlich pro těch pár druhů bakterií?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 17:55 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Maq napsal:Základní otázka zní: Co od filtrace očekáváš? To vůbec není tak jednoduchá otázka. Víš to?
Já mám například v akváriích filtr proto, protože se mi hrozně líběj bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 17:37 Muž Neuro [19] Re: Riccihifi
Já mám aqua clear 50,sice třičtvrtě roku,tak doufám že ho za 3 měsíce nebudu měnit.A naprostá spokojenosti jak s funkčností tak s hlučnosti (vůbec není slyšet).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.08.2018 17:31 Maq Re: BrunetkaKatka
BrunetkaKatka napsala: jsem začátečník a naprosto jsem se v této diskuzi ztratila ... Nechci bublifuk
Tak jsi ztracená, ale víš že nechceš bublifuk? Zajímavé.
Základní otázka zní: Co od filtrace očekáváš? To vůbec není tak jednoduchá otázka. Víš to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 16:51 Muž ManuChavez [1035] - Teď už hlavně krevetyRe: Riccihifi
Jsem ty Hageny Aqua Clear dřív používal, verzi 20. Byl jsem s nima ohledně funkčnosti fakt spokojenej. palec
Akorát že to byl bohužel spotřebák, protože mi žádnej nevydržel dýl, než rok. ¯\_(ツ)_/¯
Ale až mě přestanou bavit ty Resuny HF 2002, které mám teď a kterým se neustále přicpává sání v koleni, tak možná zkusím ten Hagen znova. Třeba jsem jen trefil špatné kusy.
rybicky.net/vyrobky/1307
rybicky.net/vyrobky/2674
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 16:37 Muž Riccihifi [13] Re: BrunetkaKatka
Ahoj, osobn by som siel skor do zavesneho filtra ako tento: akvarijni-filtry.heureka.cz/…
Ten Tetraeasy nebude stihat pri 40l akvarku :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.08.2018 16:08 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: dúhovárybka
Piezoelektrický miniaturní vzduchovací kompresor ostatní jsou docela hlučné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 16:06 Žena BrunetkaKatka [0] – Filtr do 40l
Dobrý den, jsem začátečník a naprosto jsem se v této diskuzi ztratila stydim . Proto potřebuji radu jaký filtr do 40l akvária. Nechci bublifuk, ikyž vím, že sposta lidí by mi jej doporučila. Koukala jsem na filtr TETRA EASY CRYSTAL 250, ale netuším, jestli by byl vhodný, popřípadě jaký jiný byste doporučili. Pokud možno do 600Kč. Předem děkuji za názory i rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 14:45 R Muž afc1886 [15606] Re: dúhovárybka
Tak jak ti radili, použij tzv. bublifuk. www.rostlinna-akvaria.cz/… a k tomu vzduchovací motorek www.rostlinna-akvaria.cz/… . Který to nechám na tobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2018 13:43 dúhovárybka – Aký filter do 20L akvária
Dobrý deň, prosím Vás, poradili by ste mi? Chcela by som akvárium s (ako mi poradili na tejto stránke len v inej sekcii) jedným betákom alebo nwm aký filter použiť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2018 13:42 Muž rudiezi [3] Re: afc1886
Asi sa rozhodnem pre to Dennerle, ďakujem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.04.2018 13:19 R Muž afc1886 [15606] Re: rudiezi
S tím Dennerle Nano eckfilter www.rostlinna-akvaria.cz/… neuděláš chybu. Filtr můžeš zvětšit o rozšiřovací modol a navíc jde doplnit o ochranu krevetek. Můžeš si filtr ještě vytunit viz obrázek. rybicky.net/nadrz/23051/d140370.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.04.2018 13:05 Muž File1980 [53] Re: rudiezi
Na jaký objem akvária to má být filtr pokud 20-30 l,tak za mě

akvarijni-filtry.heureka.cz/…

Na sání osadit kostku biomolitanu(zvýší objem filtrační hmoty + ochrana proti nasátí krevetek-rády po něm lezou a čistí) ;-)
www.profiplants.cz/…

vyhodit stávající molitan a aktivní uhlí.Komoru vyplnit kostkou biomolitanu v celém objemu .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2018 12:48 Muž rudiezi [3]
AquaClear 20 alebo Dennerle Nano eckfilter do krevetkária ? (ide mi hlavne o to aby to bolo čo najmenej hlučné), prípadne dáky iný vhodný filter (bez vzduchového motorčeka). Ďakujem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2018 15:07 Muž LeRi [316] Re: strambm
K tomu filtru je rozstřikovací rampa ponoříš ji cca 2cm pod hladinu platí i bez rampy (jen výtok) a dírky v rampě nasměruješ směrem k hladině , voda se tak bude čeřit a provzdušňovat vzuchovat není třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2018 15:06 Muž JzH [2] Re: strambm
Ano filtr nech stale zaply. Pokud je delsi dobu zastaven = nehybe se voda, nitrifikačním bakteriím ale i jine osadce akvaria se dari hure.
Vzduchovani netreba pokud se voda hyba (proud z filtru). Vymnena plynu (vcetne O2) probiha na hladine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.03.2018 14:56 R Muž ctibum [7229] Re: strambm
To si pleteš dojmy s pojmy, za přítěž to tu bere snad jen Jirka Ščobák... :)
Leda to vzduchování lze brát za zbytečný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 14:20 strambm Re: LeRi
Objednáno, děkuji a snad se ujmou i nové rostlinky.

Jinak jak je to s filtrací a vzduchováním?
Někde jsem četl, že obojí je nutné provádět nonstop kvůli nitridifikačním bakteriím, ale zde mi příjde většina názorů spíš založená na tom, že filtr je přítěž, kterou nahrazují rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 13:24 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LeRi
Tak uvažuju. Do malého akvárka stejně může dát jen velmi málo čehokoli a pokud je rostlin dost, musí to utáhnout i kdyby nechtěly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2018 13:18 Muž LeRi [316] Re: JirkaŠčobák
To je pravda ale zase v tak malém akváriu je vnitřní filtr spíš na škodu vyhodí ho udělá místo a dokoupí rostlinky viď stramb ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.03.2018 13:08 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Zuzule
Zuzule: Jsi si jistá, že tam budeš filtr potřebovat?

strambm: Při slabším osázení rostlinami, které máš, ti žádný filtr nic nevyřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.03.2018 13:04 Muž LeRi [316] Re: strambm
Klidně vem tenhle www.rostlinna-akvaria.cz/… je větší (to ničemu nevadí ba naopak víc filtrační hmoty dá se regulovat ventily) a má masivnější spony pro uchycení víka , každý filtr je začátku slyšet ale až se zajede nebudeš o něm vědět , čerpadlo přendej na výstup (nahoru nad víko).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 10:01 strambm – filtr pro nano 30l
Dobrý den,
v jiné diskusi mi bylo doporučeno změnit filtr, protože prý ten co jsem koupil v setu je nedostačující. Tak bych se chtěl zeptat zda je tento filtr vhodný pro 30l betárium s 1 bojovnicí a pár krevetami. www.rostlinna-akvaria.cz/…. Vzhledem k tomu, že mám betárium v ložnici, tak je pro mě důležitý parametr hlasitost, cena nerozhoduje, takže pokud by jste měli lepší typ určitě ho ocením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 17:35 R Muž afc1886 [15606] Re: Zuzule
Použij buď bublifuk či malé čerpadlo s kostkou biomolitanu. Další možnost je třeba dennerle akvarijni-filtry.heureka.cz/…
Ale chtělo by to vědět víc o akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 17:30 Zuzule – Potřebuji poradit
Ahoj, zařizuji si akvárium a jediné co mi již chybí je filtr. Chtěla bych se Vás proto zeptat na vaše názory či doporučení jaký filtr se hodí do akvária o objemu asi 43l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2017 11:18 Muž LeRi [316] Re: Khaztroll
Co tento? Na sání navléknout molitan,vnitřek uspořádat pro bio filtraci. www.vivarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.06.2017 07:00 Muž Yirka [9260] Re: Khaztroll
Možná tě trošku zklamu. Ale pro takovou nádrž pro krevetky je pravým požehnáním filtr typu bublifuk, na jehož volně přístupném povrchu se s největším potěšením pasou ve dne v noci.
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2017 15:58 Muž Khaztroll [1] – Newa
Fotka k příspěvku 2Dlouho jsem se trápil s filtrem ve 20l aqua. Časem tam budou krevetky,ale potřebuju to zajet. První filtr(nějaký levný polsko) se strašně zanášel a ryby byly co 12 hod. bez vzduchu (čeřím filtrem). Pak jsem narazil na filtr Newa (made in Italy). Není o moc dražší, za to je o mnoho lepší. Regulace je perfektní na nejmíň to teče opravdu lehce. Dostal jsem k tomu Cartridge, výstup se dá všemožně nastavovat a navíc je krásně placatej a v malým aqua zabere minimum prostoru....nakonec tam i celkem dobře vypadá. Já jsem víc než spokojenej.

Více zde: akvarijni-filtry.heureka.cz/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 23:52 Jaloovec Re: romant
Dobře koupím tedy nějaký větší a uvidím :) akvárium budu stejně zakládat až v létě ale chci si vše dobře promyslet ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2017 17:31 R Muž romant [28002] Re: Lukáš
Dej na zdejší rady a jdi do toho bublifuku, on je totiž nesmrtelnej. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 17:21 Bacoun Re: Lukáš
Já bych chtěl jenom doplnit,že drtivá většina výrobců závěsných filtrů je dodává s nedostatečným množstvím a objemem filtračních hmot.Já jsem ho musel "vytunit" a to stálo peníze navíc.Co se týče z ekonomicko-funkčního hlediska,tak bublifuk a motorek jednoznačně vítězí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.03.2017 16:21 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lukáš
-jedno to není,ten bublifuk vám udrží stabilitu v tom akváriu lépe, než cokoliv jiného
-pokud vám jde o hluk ,tak motorek máte ,znáte tedy hlučnost, pokud vám nevadí ......
-vnitřní filtr taky dovede pozlobit, navíc hlavně pokud saháte k levnějším variantám,
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 16:18 Bacoun Re: Lukáš
Určitě,já jsem měl po ruce podlepky,tak jsem je použil. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 16:05 Lukáš
Díky moc! Ono by se teoreticky dalo použít cokoliv co drží mezi tím a je nějakým způsobem měkké ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 15:26 Bacoun Re: Lukáš
Blau aquaristic fm-120.
A když použiješ takový ty podlepky k nábytku(když nechceš,aby ti práskala dvířka o konstrukci skříňky)do míst,kde se filtr opírá o sklo,dost se tím rezonance utlumí a tím i hlučnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 15:18 Lukáš Re: Bacoun
Taky mě to napadlo... Každopádně díky a za radu a mám dotaz... Jaký přesně filtr máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 15:16 Lukáš
Díky moc za rady! :-) A ono je asi jedno jestli bych dal vzduchovací motorek+bublifuk nebo honič vody+biomolitan...jen vzduchovací motorek mám a nevím jak by to bylo s hlučností v porovnání s závěsnou filtrací a honičem vody.. Názory?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 12:09 Bacoun Re: Lukáš
Já mám ve 20 l mini závěsný a nevidím v něm problém.Když ho vyplníš pořádně biomolitanem a vložíš např sera siporax mini 35g a na sací trubku nasadíš biomolitan jako předfiltr + zároveň další hmotu pro osídlení bakterií,tak by to mohlo fungovat.A nebo ti opravdu stačí jít do varianty bublifuku,jak již zde bylo popsáno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 11:46 Muž larix [1420] Re: Lukáš
Ak ti ide o minimálnu investíciu a súčasne dobrú učinnosť, osobne by som volil bublifuk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.03.2017 11:46 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lukáš
-ti stačí bublifuk, hadička, škrtítko, zpětný ventil a vzduchovací motorek
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 11:45 R Muž ctibum [7229] Re: Lukáš
Zkus se podívat na Eheim Nano Eckfilter...
Jinak ty kostky akvacitu jsem povětšinou včetně trubky. Na eshopech to zpravidla píšou, nebo je to patrné z fotky, v obchodě to uvidíš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 11:43 Muž powery [250] Re: Lukáš
Trubku jsem koupil spolu s bioakvacitem viz např. www.sklorex-akvarium.cz/… Existuje víc hrubostí, děrovaná trubička je furt stejná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2017 11:34 Lukáš – Filtr?
Ahoj, letos budu zakládat 27l kostku...Chci ji nechat pořádně zarůst a dám tam cca 6x Tetru Průsvitnou a nějakého šneka :) Každopádně hledám filtr jako první mě napadl závěsný ale tady jsem se dočetl že není moc účinný (váš názor?) Potom jsem se díval na vnitřní ale jelikož do toho nechci investovat těžké prachy tak ty šunty za 200-300 taky nebudou moc výkonné...No a tak mi zbývá nějaký honič vody (např. Atman 200) a kostka Bioakvacitu která není moc vzhledná ale i tak se zeptám, když bych měl tedy ten Atman+Bioakvacit potřebuji k tomu i nějakou trubku na protáhnutí dovnitř toho Bioakvacitu? Díky za rady a třeba další tipy. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 14:29 JoKa Re: Mesala
Podle druhu zvolených ryb. Většinou mám toto a k tomu ještě rozdvojku a na druhé větvy vzduchovací kamínek, samozřejmě škrtítka. Ale třeba k bettám je vzduchování zbytečné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 11:46 Žena Mesala [22] Re: JoKa
Externí byl podmínkou, protože ho mám teď v malém a docela vyhovuje a na ten Atman jsem slyšela samé pozitivní ohlasy, zatímco motorek jsem měla jednou v životě a zafixovalo se mi, že je to hlučné a né moc funkčí(ovšem motorek byl uplně nějáký nejlevnější a starý pár desítek let). Ale uznávám, že nemůžu podle toho hodnotit všechny. Takže díky za odkazy a takhle to stačí nebo se ještě něco dokupuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 11:21 JoKa Re: Mesala
Pochopil jsem první podmínku, externí a co nejméně ohyzdný a levný. Když pomineme cenu, tak eheim ještě přijatelná volba, jenom s ním nemám osobní zkušenost, tak nemůžu hodnotit, jenom se mi nezdál objem hmot. Připadalo mi to (pro znalé), jako honič vody typu Aquael Fan 2, který má velmi podobné parametry a specifikace a to je fakt jen honič vody...

Poradil jsem ti, do takto malého akvária, asi nejlepší filtrační systém, ještě nikdo nikdy nic lepšího nevymyslel. Každý kdo vyzkoušel, ti potvrdí, že nic lepšího není! Ale ber fakt jen názory lidí, co ho mají, ne těch co slyšeli, četli, Máňa v prasečáku povídala...

Tuto radu si odmítla, že kazí vzhled akvária, ok beru, ale pak se spokojíš s radou AT a k tomu bioakvacit. Neříkám, že to nefunguje, ale je to asi ta nejméně vzhledná varianta! Tomu prostě nerozumím!
A co do kvality filtrace se s bublifukem nemůže rovnat a je o polovinu méně ohyzdný, než ten atman, ale to je subjektivní názor...

Doporučil bych Tetru www.bezednamiska.cz/… jsou i levnější, ale co do tichosti mám osobně vyzkoušeno, že tyto motorky jsou velice tiché. Určitě budou i tišší, ale to mám pak zkušenosti jen s podstatně výkonějšími motory...
a k tomu bublifuk www.bezednamiska.cz/…
Ideálně ten dvouramený, ale na tebe bude asi velký, ten jednoramený bude stačit a tu variantu co je otočená na dno, tu schováš a nebudeš o něm vědět... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 10:59 Žena Mesala [22] Re: JoKa
Rozhodnuto nebude asi ještě nějákou dobu, jelikož jak je známo, akvaristé jsou chudí lidé :) Tak jaký doporučujete tichý motorek? Zatím zvažuju všechny možnosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 10:51 JoKa Re: Mesala
Atman a kostka bioakvacitu je hezčí než bublifuk? Existují i tiché motorky, naprosto tiché...
Hmmm, koukám, že tady už je rozhodnuto, o rady není zájem... Další kdo propadl kouzlu marketingu... ;-) :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 09:55 Žena Mesala [22]
Ten Atman už jsem zvažovala, jak velká má být kostka bioakvacitu? Osádku bohužel nevím ani já, nejspíš tam půjde beťák z 18l a k němu bych ráda 2 samičky nebo nějaké malé rybky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 09:16 R Muž afc1886 [15606] Re: JoKa
Já sám tento filtr nemám,ale vím kdo ho má a viděl jsem ho v akci.Ta ohyznost v tom akva není až tak ohyzná na černém pozadí a filtr je opravdu pěkně tichý.Objem filtračních náplní není podle mě špatný.Filtr obsahuje toto médium www.juwelakvarium.cz/… a biomolitan jako předfiltr.Dotaz zněl filtr mimo akvárium s cenou do 1000Kč,proto tato moje rada.Bublifuky jsou super,ale motorky jsou dost hlučné,kdybych měl doporučit filtr vnitřní,tak čerpadlo Atman at200 www.exo-eko.cz/… a kostka bioakvacitu.A jako další bych podotkl,že nikdo zatím nevíme jaká bude osádka akvária. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 06:49 Muž Jarry [1442] Re: JoKa
Případně malou čerpací hlavu s biomolitanem. Mám to v cca 40l v ložnici, je to absolutně tiché a už tak půl roku jsem na to vůbec nesáhnul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 21:35 JoKa Re: Mesala
A ta ohyzdnost, od toho eheimu, ne? Vždyť ta část, ponořená do akvária je jenom o málo menší než ten bublifuk a o účinnosti můžeme vést sáhodlouhé diskuze... Oboje schováš za rostlinu s prstem v nose...

Afc: bez urážky, tento filtr máš vyzkoušený, nebo radíš, protože víš, že existuje? Máš ho doma?? A funguje??? Zaráží mě ten titěrný objem f. hmot...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 20:21 Žena Mesala [22] Re: JoKa
Ten trochu kazí vzhled akvárka... Ale popřemýšlím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 19:54 JoKa Re: Mesala
Co vyzkoušet bublifuk? Nepoužívám nic jiného... Vejdeš se do 400 a lepší filtraci těžko najdeš... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 19:46 Žena Mesala [22] Re: afc1886
Vypadá dobře, děkuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 19:13 R Muž afc1886 [15606] Re: Mesala
Jsem trochu nad 1000Kč,ale je tam menší spotřeba energie a větší objem filtru,plus v balení filtrační médium substrát pro. www.akvarista.cz/…
EDIT-tady je skladem www.svetakvaristiky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 18:52 Žena Mesala [22] Re: afc1886
Nejspíš závěsný, cena právě tak do 600, nejvíc 1000...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 18:48 R Muž afc1886 [15606] Re: Mesala
Neříkám,že je nejhorší,ale určitě jsou lepší.Napiš,jestli má být filtr vnitřní,vnější nebo závěsný a cenový strop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2017 18:12 Žena Mesala [22]
Ahoj, je tohle dobrá volba pro 50l? akvarijni-filtry.heureka.cz/… Když by se tam dalo například tohle médium www.profiplants.cz/… ?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2017 18:11 Žena ola [31]
Plánuju do krevetárka 38l koupit vnější filtr JBL e401 Greenline pro akva 40-120l. Nebude to moc velký proud? Jde částečně regulovat a počítám až se filtr zajede, tak se průtok sníží, ale nerada bych, aby mi v akvárku lítaly krevetky jako nudle v polívce. :-| Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 13:46 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Valdina
ne, tento: akvarijni-filtry.heureka.cz/…#

pokud vnitřní, tak tu hlavu s molitanem, do jiného vnitřního bych nešla, většinou mají příliš malý objem filtrační hmoty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 13:37 Valdina Re: Wendy2
Myslela jste tento ? akvarijni-filtry.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 13:33 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Valdina
tak to čerpací hlavu a kus molitanu ;) už jsem ti chtěla doporučit JBL, protože je vážně tichý a spolehlivý, ale do té ceny se nevejdeš hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 13:24 Valdina Re: Bacoun
Je mi to celkem jedno, ale cena tak do 500,-kč. :-) Nevím co vše je na trhu hmm
Vnější je super, že se šlověk nemusí hrabat v akváriu, ale nevím jestli za tuto cenu něco je a vnitřní mám nyní ( zn. Elite jet flo 75 ) a přijde mi slabí. Podotýkám, že jsem koupila i s akváriem od jedné paní, tak ani netuším jak je fitr starý ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 12:29 Bacoun Re: Valdina
Bylo by dobré uvést jestli vnitřní nebo vnější.A cenový rozsah od - do.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 12:11 Valdina – JAKÝ TYP FILTRU
Prosím o radu jaký filtr koupit do 45l. - 50.l. akvárka ? Ráda bych nějaký nehlučný a opravdu dobrý ( mám lehce přerybněno ) a který se dá lehce čistit, děkuji moc za případné rady :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2016 09:40 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: KAHAN
Bral bych ten Fluval, četl jsem že jsou docela dost tiché. Jinak já v 36L ke vší spokojenosti používám Eheim Aquacompact 60, který můžu jen doporučit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 22:42 Muž KAHAN [0]
Zdravím. Chci založit akvárium cca 35l a nemůžu se rozhodnout mezi dvěma filtry.
FLUVAL C2 petdiscont.cz/…
Aqua Clear 30 petdiscont.cz/…
nebo by byl vhodnější jiný? Třeba Aqua Clear 20?
Plánuji zatím jen krevetky, časem možná jen bettu a dát AQ mámě k Vánocům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2016 16:36 R Muž afc1886 [15606] Re: Dzedaj
Tak já dolévám odpar tak jednou za 3 dny a není šance,aby byl pokles hladiny tak rapidní,aby se mohl změnit směr proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2016 16:10 Dzedaj Re: koyack
Ano, je to tím, že nemám krycí sklo. Omlouvám se, jestli jsem se špatně vyjádřil. Chtěl jsem jen říct, že bez skla dochází k velkému odparu a s klesající hladinou se mění směr proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2016 12:56 Muž koyack [87] Re: Dzedaj
Za ten odpar nemůže spíše než filtr to, že nemáte krycí sklo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 22:16 Muž Radun [0]
hoj, já mám v krevetárku petdiscont.cz/…, je v ložnici a nevíme o něm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 15:59 Dzedaj
Ahoj, já mám tento: www.akvarista.cz/… a už bych do něj asi znova nešel, alespoň ne do akva bez krytu. Mám ho v 60l kostce bez krycího skla a hodně se odpařuje voda. Hrozně se mění "směr" proudu a čistou hladinu mi udrží asi jen dva dny, potom klesne hladina tolik, že proud z filtru teče víc dolů a hladina se nehne. Teď bych volil čerpací hlavu, nebo kanystr. Ne druhou stranu, používám ho s předfilterm (kus molitanu na sání) a bez čištění běhá klidně 3 měsíce, jen týdně čistím předfiltr. A můžeš si tam dát media jaké chceš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 15:06 R Muž afc1886 [15606] Re: Tedvidek
Zkus tady rybicky.net/nadrze/… zadat filtr a kontaktovat přímo majitele dotyčného filtru,třeba se někdo ozve.
EDIT-napiš jenom závěsný,vyjede dost prezentací
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 15:04 Muž Tedvidek [5] Re: afc1886
Na ty už jsem koukal, ale mám strach zda nebudou moc hlučné. Proto se ptám, kdyby měl někdo náhodou nějaký odzkoušený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 14:45 R Muž afc1886 [15606] Re: Tedvidek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2016 11:54 Muž Tedvidek [5]
Zdravím, nemá někdo typ na dobrý závěsný filtr pro 30 l kostku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2016 13:31 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Honza86
To je právě ono - to čeření je důležité - bublinky ne, ty nejsou potřeba. Čeření okysličení obstará. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.08.2016 07:24 Muž Honza86 [3]
Díky za rady, štěrk jsem vyměnil za Profiplants 2-4 mm a rampu otočil směrem šikmo nahoru. Teď to tedy čeří vodu ale nedělá bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2016 13:43 Muž chuanvaldes [77] - Blackwater
Roman má pravdu, to dno nebude žádná výhra... To, že voda bude 1cm pod hranou akvaria řešit nemusíš. U obou otevřených nádrží to tak mám a naprosto v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2016 07:18 Muž Honza86 [3] Re: romant
Díky, někde jsem četl, že bublinky odhání CO2, tak jsem se bál aby jich nebylo moc. Menší rybky takový proud nebo i větší snesou? Klidná místa v akvarku asi jsou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2016 04:37 R Muž romant [28002] Re: Honza86
Špatně není, bublinky nevadí, to spíš bude do budoucna vadit to dno, bohužel je tvořeno z drti a to je vždy na pováženou, hlavně se v těchto materiálech špatně provádí údržba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 22:01 Muž Honza86 [3] Re: afc1886
Zkusím, díky. A současný stav na fotce je tedy špatně? Ty bublinky vadí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 21:43 R Muž afc1886 [15606] Re: Honza86
Čím víc vody,tím líp.Ale ucpáním dírek si nepomůžeš,spíš zvětšením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 21:25 Muž Honza86 [3] Re: afc1886
Díky za odpověď. Když byla rampa ale pod hladinou, tak byla hladina tak 1 cm pod okrajem akvárka, to také nevím jestli je dobře, je to asi špatně vyřešené.Ještě doplním, že v akváriu bych chtěl chovat hlavně Tetry, takže jsem se proud snažil ještě snížit ucpáním několika dírek rozstřikovače, žadná divoká řeka tam tedy není, jen nevím co s těmi bublinkami, jestli jsou na škodu nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 21:22 R Muž afc1886 [15606] Re: Honza86
Dal bych rampu pod hladinu a dírky z rampy směrem nahoru,aby lehce čeřil hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2016 21:13 Muž Honza86 [3] – Filtr Hailea rp-200
Fotka k příspěvku Dobrý večer, potřeboval bych poradit. Zákládám akvárko (40 l) a v setu jsem zakoupil filtr Hailea RP-200. V návodu jsou uvedeny dvě možnosti umístění filtru - 1) s rozstřikovací trubicí nad hladinu 2) bez trubice pod hladinou. Není mi zcela jasné, které umístění je lepší, aktuálně mám trubici nad hladinou - viz foto a filtr dělá docela dost bublinek. Jsou tyto bublinky pro ryby něčím prospěšné nebo naopak? Když byl filtr pod hladinou, tak bubliny nedělal vůbec. Děkuji za radu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.06.2016 15:54 R Muž afc1886 [15606] Re: cuba
Vnitřní čerpadadlo Atman at 200- 6 W/400 l/h,
Hailea PT-200- 2,5 W/185 l/h
Použít ho můžeš,ale průtok se ti ještě zmenší a vzhledem k tomu,že uvažuješ nad zavojnatkou(kterou bych ti rozmluvil)tak bych volil atmana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 15:16 Muž cuba [1] – hailea
Prosím, můžete mi jenom napsat jestli tu doporučenou čerpací hlavu AT-201 můžu nahradit čerpací hlavou Hailea PT-200. Děkuji

www.akvariumruzicka-eshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 14:28 Muž cuba [1] Re: Heimdall
a tahle od jiného výrobce (Hailea) je špatná? Protože si chci z tohoto shopu objednat kytky a ATMAN čerpací hlavu nemá.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 14:22 Muž cuba [1] Re: lhajek
Děkuji, nemusím mít vyloženě vnitřní filtr, ale chci mít nějaký kvalitní a účinný. A popravdě se mi moc ta čerpací hlava s molitanem moc vzhledově nelíbí. Ale jestli je to opravdu nejlepší řešení, tak do toho půjdu. A jen tak mimochodem, s těch dvou předchozích filtrů co jsem tam dal, by byl lepší jaký? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2016 13:55 R Muž Silent [5949] Re: cuba
Já bych použil osvědčenou kombinaci regulovatelného čerpadla a bioakvacitové kostky www.jkanimals.cz/… www.jkanimals.cz/… a máš kvalitní filtraci s minimální nutností údržby. Pokud by byl estetický problém dobře rostoucí rostlinky to vyřeší ;-) .
Edit: pozdě, ale přece :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2016 13:52 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: cuba
Evidentně chceš filtr vnitřní. Oba mě přijdou že mají malý objem filtračních hmot. Takže pokud vnitřní tak bych nevolil nic jiného než atman AT-200 (nebo 201) + kostka akvacitu 10x10x16cm. Podle mě není v této kategorii nic v lepším poměru cena/výkon. (akvarijni-cerpadla-regulace-vody.heureka.cz/… + www.heureka.cz/…)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2016 13:42 Muž cuba [1] – Nevím co za fitr
Ahojky, prosím poraďte mi jaký fitr do 50l akvária. Už jsem si nějaké vybral, ale nevím pro jaký se rozhodnout. Jsou ty filtry dobré nebo máte jiný nápad? Děkuji Kuba

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2016 23:17 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: struny
Struny, nepotěším tě... Budeš potřebovat 3,5cm hmm

Jinak po měsíci provozu musím říct, že je to povedený filtr, samozřejmě že Classic 250 by u mně byla lepší volba, no bohužel byl jsem limitován prostorem pod akváriem kde se 250 nevešla (ani 150tka). Zase na druhou stranu za 1200,- dostanete špičkový filtr. Výborný objem s kvalitním filtračním materiálu a víc než dostačující výkon. Filtr není hlučný (difuzor CO2 co mám je bohužel hlučnější než filtr) a nerezonuje na hraně akvária. Rybičky jsou naprosto v klidu... palec takže není důvod se toho obávat. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2016 22:25 Muž DaveLister [480] Re: martin
Taky bych zvolil spíš classic, aquacompact má čerpadlo v akváriu a já jsem paranoidní, že vibrace z něj můžou rušit ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2016 16:06 martin Re: Tynuše218
ja by som bral classic, nevidim uprimne ziadne prinosy v konstrukcii aquacompactu, zbytocne komplikovat to, co uz desatrocia funguje. Asi jedina nevyhoda classicu je viac roboty pri udrzbe, kedze nepouziva filtracne kose. Nie je to ale nic co by sa nedalo nejakou silonkou poriesit. Na udrzbu su jednoduchsie modely Ecco a Experience [obzvlast s druhym som bol mimoriadne spokojny, najnizsia verzia 150 moze ale byt prilis vykonna na tvoje vyuzitie, zavisi od ryb a od toho ako sa clovek pohra s vytokom vody, takisto je drahsia ako classic]. Momentalne mam aj filter od JBL, cena nizsia, tichy, pouzite materialy su na pocit menej kvalitne, ale niet sa na co stazovat a pomer cena:vykon je super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2016 11:51 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: struny
Sakra... Já na to zapomněl... Moc se omlouvám! Večer na to mrknu a napíšu... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2016 09:46 struny Re: Tynuše218
Zatím ne. Čekám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2016 09:19 Tynuše218 Re: chuanvaldes
Ahoj, chtěla bych si zakoupit filtr od Eheim Aquacompact 60 tak bych se chtěla někoho pozeptat na zkušenosti atd. mám akvárium o objemu 38l tak snad by to ,mělo stačit... popřípadě je lepší ten classic? jsem začátečník, teď mám setový filtr FM-120 ale myslím, že nebude úplně stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2016 09:16 Tynuše218 Re: struny
Ahoj, také by mě zajímalo? Už ti někdo odpověděl? Děkuji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 15:02 Muž DaveLister [480] Re: jakub7
Classic to vytlačí myslím bez problémů. Mám tedy zkušenosti jen se silnějším, ale ono jim to nedá moc práci, tlačit nahoru v uzavřeném okruhu. větší problémy mám, když je filtr nad akváriem :) to má tendenci se zavzdušňovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 14:50 R Muž afc1886 [15606] Re: jakub7
To by se chtělo zeptat přímo lidí,kteří ho mají.V odkazu je- Dopravní výška filtru je 1,20 m Ws.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 09:16 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: jakub7
Jakube, nevím jestli řada Classic, ale Aquacompact 60 nevytlačí. Ta má maximálku 1m... Zkus najít na stránkách Eheimu manuál k filtru, je to tam vždy uvedené...

STRUNY, doma změřím a napíšu ti SZ... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2016 09:10 jakub7 Re: afc1886
U toho aquacompactu 60 se mi moc nelíbí, že je čerpadlo přímo v nádrži. V podstatě se tak jedná v vnitřní filtr a vnější filtrační hmotu. Mě by se víc líbil ten Eheim Classic. Jo a ještě jedna věc. Filtr bych chtěl dát na zem pod akvárium. Může to být tak do 150cm výšky. Vytlačí to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 19:00 struny
Mohl bych poprosit majitele Aquacompact 60, jestli by mohli změřit, jak daleko musí být krycí sklo od hrany bočního skla, aby šel filtr nasadit, mám mezeru 2,5 cm, bude to stačit? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 16:06 R Muž afc1886 [15606] Re: chuanvaldes
Vím,že je dobrý,proto jsem ho Jakubovi uvedl jako jednu z možností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 16:01 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: afc1886
Mám Eheim Aquacompact 60 a můžu doporučit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2016 16:21 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: jakub7
Ja mam v 20l Eheim Classic 2211 a som snim max spokojny.Uvazoval som aj nad 2213 ale na moj cisty objem co je cca 17L uz by bol silny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2016 08:45 jakub7 – Vnější filtr do malého akvária
Ahoj. Jaký vnější filtr, a to nemyslím závěsný, by jse použili pro akvárium cca. 30L?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 14:10 Muž MarekP [812] - MalawiRe: chuanvaldes
Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2016 10:18 Muž chuanvaldes [77] - BlackwaterRe: MarekP
To jako fakt je v tom prditku tak malý molitan? Já nic takového nikdy neměl, tak nevím... coze

Než brát tohle bych fakt uvažoval o kostce a čerpací hlavě. Nebo když to finančně půjde, tak nějaký závěsný... Nebo externí, já ke vše spokojenosti používám Eheim Aquacompact 60 v 36L nádrži... ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2016 11:21 Muž MarekP [812] - MalawiRe: deecevans
Ahoj, tyto filtry mají dobrou čerpací hlavu - tichou, spolehlivou. Ale jinak jsou naprd. Objem filtrační hmoty je žalostný. Mrkni ke mně do prezentace, mám taky 30 litrový akvárko, dal jsem tam Atman At-200 s upravenou kostkou biomolitanu. Případně se mrkni do mé starší prezentace, kde jsem měl upravenej právě ten filtr od Aquaelu.

rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2016 10:56 deecevans
Ahoj, jaký je Váš názor na tento filtr www.akva-tera.cz/…
do 30l nanoakvária s beťákem.
nebo je lepší koupit výkonější (na 60l) www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2015 23:29 Muž Spai [7] - Africká jezera Malawi a Tanganika, Střední Amerika.Re: kilo18
Prostě podle mého je to jedno jaký to má být filtr když je to do tak malé nádrže. Vlastně tady je to tak že když se ti ušpiní tak si koupíš nový :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2015 14:05 Muž shaitan80a [8] – Aquael Asap 300
Zdravím, má někdo zkušenost s těmito novými filtry od Aquael? Líbí se mi na nich, že nádobka na filtrační hmoty je celá uzavřená a vysloveně si říká o vyplnění nějakou biokeramikou. Nikde bohužel nemůžu najít objem nádobky a také netuším, zda jde průtok regulovat. Přeci jen 300l/h je docela dost na mou uvažovanou nádržku. Rád bych tento filtr do nádrže 35x35x35, kde bych se chtěl vyhnout bublifuku. Je vhodný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2015 16:26 R Muž romant [28002] Re: BERRYaNUNU
Ono, když z toho svého současného sundáš ten spodní díl s tou trošičkou molitanu a nabastlíš na tu čerpací hlavu pořádnej kus toho molitanu, budeš mít to co potřebuješ a i je ti zde doporučováno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.07.2015 14:53 Muž Yirka [9260] Re: BERRYaNUNU
Do akvária této velikosti bych volil bublifuk či malé čerpadlo s kostkou molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2015 12:08 Muž BERRYaNUNU [1] – FILTR DO AKVÁRIA 35L
Dobrý den, prosím o radu, jaký by jste mi doporučili filtr do mého malého akvária? Potřebuji nějaký, kde houba nepropustí malé nečistoty, mám tam aqua fun 1 a nejsem s ním spokojen, uvažuji nad filtrem EHEIM, jeden mám v druhém akváriu a je super! Díky za odpověď. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2015 11:40 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: shotik
Šel bych do JBL ... 4 roky záruka a cena .... (abc-zoo.cz/…)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2015 11:28 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: kilo18
jak jem psal. to uz bych sel radeji do JBL E401 ktery je s naplnema kolem 2000 nez do eheimu u ktereho se resi na netu hlucnost nebo nehlucnost.) Jen jsem hrozne nerozhodnej .)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2015 11:15 Muž kilo18 [2] Re: shotik
tu je za velmi dobru cenu www.juwelakvarium.cz/…

alebo sa pustit do kupy 2213 kde v komplet vybave dvojkohuty a filtracne media stoji len 68 az 75€ podla toho ci chces klasicke penove media, alebo bio media ja byt tebou radsej pockam a dosetrim a kupit raz poriadne a mas vystarane na x rokov - v pripade nejakeho poskodenia tvojou vynou vies stale zohnat vsetky ND

www.juwelakvarium.cz/…

alebo

www.juwelakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2015 07:28 Muž Čorka [0] Re: shotik
Tetratec ex400 nema verzi plus,tak vem jbl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2015 23:26 Muž shotik [60] - Mořské ryby
Tam me trosku brzdi ze to je bez naplni :( tim se koupe o neco prodrazi a jestli pak uz neni lepsi vzit ten JBL
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2015 22:51 Muž kilo18 [2] Re: shotik
ja by som ti odporucil eheim classic 2211 mal som ho v 28L a teraz ho planujem do 32L
maximalna spokojnost

v 61L BW mam eheim 2213 tiez spokojnost
v 150L rastlinnom mam 2217 ale ta uz je tam slaba tak som pridal prudove cerpadlo

ale kazdopadne maximalna spokojnist s kazdym jednym filtrom ci uz hlucnost,udrzba, spolahlivost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.05.2015 16:44 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: DavidZávodník
Tak Tetru tam maji ale jen predfacelift starou verzi :/

Stále nevím jak to vyřešit. Váhám zda nechat Eckfilter nebo koupit něco vnějšího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 13:24 Muž Čorka [0] Re: shotik
JbL je super,nedávno jsem ho tam koupil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 08:48 Muž erik1982 [23] - rastlinneRe: shotik
Vo svojej 20cke mam 2211.Prvy tyzden bol silny prud vody.Trez je to akurat. Hlucnost minimalna a to ho mam v izbe kde spim.Tak si myslim ze na 30l ten 2213 bude to prave.Hlucnost bude asi stejna ako u 2211.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 08:26 Muž branorem [2] Re: shotik
Ja mam v 12 litrovom mini 2213. Hlucnost nevnimam, resp. Vobec ho nepocujem ale je to na chodbe. Nezda sa ze by bol neprimerane silny. Do rastlinneho akvaria 30 litrov by som dal asi tento Eheim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:35 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: shotik
i když mají na akvaristovi jbl e401 za 1800 jen rozbalene . to bych mozna do toho vrazil:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:22 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: Závodník
no tak náplne snad taky musim mit ne ?:))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:22 Muž shotik [60] - Mořské rybyRe: Závodník
Tak regulovat by měl jít ne? Do lovosic jsem nejdřív psal na ofiko mail - vrátilo se nedoručitelné, pak jsem volal na to číslo a ozyvalo se jako když je nedostupno a do třetice jsem psal na @seznam.cz co jsem našel zde na foru a z toho nikdo neodpověděl:/

Tak jsem teď v nesnázích :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:20 Muž Čorka [0] Re: Závodník
2213 je draší než JBL ve verzi bez náplní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:17 Muž Čorka [0] Re: shotik
2213 je na tvoje mini moc silnej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 10:17 Muž Čorka [0] Re: shotik
Psal jsi do lovosic? Maj tam tetru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2015 09:41 Muž shotik [60] - Mořské ryby
Koupil někdo do malého akva tu 2213? Jak je to tedy s Hlučností? Také mám problém s tím že bych koupil Aquacompact ale mam krycí sklo a nerad bych řezal.

JBL už mi přijde dost peněz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 22:35 ZdendulinCZ
Eheim classic 2213 plus je má a je včetně filtračních médií. V tomhle jsou bez rozdílu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 22:33 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: ZdendulinCZ
Myslím, že tie E. clasic nemajú uzatváracie ventily a JBL ich má a tu je výhoda. Prikláňal by som sa K JBL
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2015 22:23 ZdendulinCZ
Ahoj, výběr filtru jsem tu už několikrát řešil, ale nemůžu se rozhodnout mezi Eheim classic 2213 plus za 1290 a JBL CristalProfi e401 za 1825. Pro Eheim je jednoznačně cena, ale obávám se hlučnosti viz recenze akvarijni-filtry.heureka.cz/…
Pro JBL je hlavně moderní řešení filtru. Mám to pro AQ cca 30litrů, takže filtrační objem je u každého dostatečný a průtok budu výrazně přiškrcovat. Hlučnost je pro mě podstatná. Vaše názory? Ideální by byly i osobní zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.03.2015 20:59 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: klepáčovi
To uz nebude uplne otazka na mne, kvuli 2l filtracniho media bych se s tim ja osobne nematlal, dal bych do akvaria biomolitan s cerpadlem, a zamaskoval to rostlinami. Vlastne to tak v 54l mam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2015 20:55 Muž klepáčovi [2] Re: Designer
no přesně takhle jsem uvažoval z počátku. Ještě dotaz, má smysl (vzhledem k poměrně malému objemu nádoby) dávat tam ještě další složky jako je uhlí a další látky upravujicí vodu? anebo to uděla jednoduše 3 vrstvy: dole keram. kroužky, nad tím akvacit a nad tím nějaká vata nebo jemny molitan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2015 20:50 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: klepáčovi
Pokud je system uzavreny, je to jako kdyz vezmes hadici plnou vody a jeden konec ponoris do akvaria. Hladina v hadici se sama drzi na urovni hladiny v akvariu, pokud je konec vys nez ta hladina. Tam ma cerpadlo vyrazne mene prace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.03.2015 20:46 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: klepáčovi
Existuji i filtry prepadove. Predstav si, ze mas pod akvariem jeste jedno, rekneme mensi. Nahore mas udelany prepad. Z toho spodniho cepradlo tlaci vodu to toho horniho, a co je v hornim navic, prepadem zase vytece do toho spodniho. Kdyz to vypnes, nic se nestane, protoze nahore prestane pretekat voda, kdyz ji cerpadlo dole nedodava. A tam to cerpadlo musi vsechnu tu vodu vytlacit samo, nic mu nepomuze. Proto ta poznamka/dotaz ke konstrukci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2015 20:40 Muž klepáčovi [2] Re: Designer
no čerpadlo jsem plánovat dát do té nádoby splu s filtrační hmotou jako je popisováno zde rybicky.net/clanky/1435-domaci-vyroba-maleho-venkovniho-filtru tím pádem jestli jsem pochopil dobře co píšeš/te pokud by čerpadlo bylo ve stejné výšce jako je hladina akva bude to snažší dotlačit tam tu vodu? mě to přijde jako prašt jako uhoď jelikož když bude piksla s filtrační hmotou 60cm níž stejne čerpadlo musí tu vodu odtamtud "vysát" ikdyž by tomu mohla pomoct gravitace jelikož tam voda bude zase z vrchu přitékat. idealní by tedy bylo čerpadlo s vyším průtokem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2015 20:32 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: klepáčovi
Pochybuji, ze Ti cerpadelko ze setu vubec vodu tak vysoko vytlaci, a pokud ano, bude spis kapat nez tect. Akvarium bys mel precerpat 2 az 3x za hodinu, a cerpadlo i kdyz tahne primo v akvariu jen biomolitan, se pocita tak, ze ma po pricpani polovicni prutok nez uvedeny.

Musis si uvedomit, ze cerpadlo ma nominalni prutok v pripade, ze pumpuje na stejnou uroven hladiny, s prevysenim prutok klesa. Zaroven je to prutok, kdyz neni cimkoli priskrcen.

EDIT: Otazkou je konstrukce filtru. Ono je neco jineho, kdyz cerpadlo musi to prevyseni opravdu prekonat, nebo jde o uzavreny okruh, filtr je nekde jinde, ale hladina na vstupu a vystupu je tataz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2015 20:16 Muž klepáčovi [2] – výroba vnějšího filtru
ahoj chtěl bych se zeptat jaký by měl být průtok filtru v poměru k objemu akvaria (mame akva 50l)? po pročtení návodu na výrobu vnějšího filtru bych chtěl spáchat něco podobného chtěl bych použít čerpadlo ze setového filtru které má max průtok 300l/h vodu bude muset vytlačit cca 60 a 100 cm vysoko. bude to stačit?(pro info nádoba bude objem 2l filrační hmota: kroužky cca 5 cm akvacit cca 10 cm a neco jemného nahoru možna někam uhlí ale to by možná musela byt vetsi nadoba.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2015 19:49 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
Doporučené poměry velikosti filtrů a velikosti akvárií se za léta používání vnějších filtrů docela změnili. Teď se u nových filtrů doporučují větší objemy hmot na stejný objem objem nádrží než tomu bylo kdysi. A právě filtry jako je řada classic patří mezi filtry které se vyrábí už desítky let a tam se používá vlastně starý poměr. Rozumný akvarista pokud si pořídí Eheim Classic sáhne po filtru alespoň o "číslo" větší než výrobce doporučuje. Já bych například dotyčná model 2011 nepoužil do nádrže větší než 50 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 19:18 ZdendulinCZ
Ten Eheim 60 jsme už řešili. Mám kryt a to zavěšení nemám kam umístit. A v této cenové kategorii mi ten classic připadá jako jediná vhodná alternativa. Co ale nechápu je to, že ten Eheim 60 je po všech stránkách výkonnější a je pouze do 60 litrů a Classic do 150.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 19:08 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
Jestli myslíš ten Eheim Classic 2211 tak to je dlouhými léty ověřené klasika, ale za ty peníze a bez hmot bych to nekupoval. Je to přece jenom starý model. Pokud do nějakého menšího tak už nový Eheim Aquacompact 60 který je už s hmotami a technologicky není vůbec špatný www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 18:56 ZdendulinCZ
Zahraničí neřeším hlavně z důvodu komplikací při reklamaci atd. Dost mě ale zaujal ten eheim. Má někdo zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 18:26 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
Jedna věc je dostupnost u nás a druhá je dostupnost ve zbytku Evropy. Pokud vím, tak Blau sortiment nijak neomezil, ale naopak ho stále rozšiřuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 18:18 ZdendulinCZ
Výrobce to na stránkách má, otázka je jestli to jen nedoprodávají. V nabídce to má pouze tenhle eshop a i tam je to na dotaz: www.akva-tera.cz/…
Napadla mě druhá věc. Zkus srovnat parametry blau a tohoto filtru: www.juwelakvarium.cz/… Ve všech ohledech je ten blau výkonnější, ale přitom je určený jen do 90litrů a ten eheim do 150. Nenapadá mě jediný důvod, proč by nebyl pro miniakvária vhodnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 12:48 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
Ale vyrábí www.blau-aquaristic.com/… zatím to Španělé nezapíchli :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 12:40 ZdendulinCZ
Ten Blau se už myslím ani nevyrábí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2015 10:45 Muž Legioix [574] Re: Heimdall
Ten Blau EF 360 bude extrémně v objemu 25l zahřívat vodu odpadním teplem (11.5W) :-D

Btw. Tady: rybicky.net/nadrze/19786 mám filtry o celkové spotřebě zhruba 36W a i ted v zimě musím chladit abych tam udržel teplotu do 24 stupnů. Nedovedu si představit 11.5W v 25l akváriu s krytem, kde hřeje i osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 20:48 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
A co zkusit JBL CP e401 je sice od 40 litrů, ale dá se zregulovat www.akva-tera.cz/… nebo Blau EF 360 www.akva-tera.cz/… Případně ten Dennerle www.akva-tera.cz/… ale ten už je dražší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 20:42 ZdendulinCZ
Závěsný nemůžu z důvodu krytu. A ohledně financí je pro mě hlavní kvalita, ale samozřejmě ne nějaký úlet za 3tisíce. Dík za odkaz. Ten Eden 501 vypadá perfektně, ale vypadá to že už se neprodává. U Denerle je to s dostupností podobné. A u Eheimu by byl problém se zavěšením té koncovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 20:16 R Muž Silent [5949] Re: ZdendulinCZ
Záleží kolik můžeš investovat. Buď lze použít klasický závěsný, nebo lepší, ale dražší hrncové. Podobný dotaz se řešil dnes i tady rybicky.net/forum/5930-jaky-filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 20:13 ZdendulinCZ
Ahoj, nemá někdy tip na kvalitní vnější filtr pro AQ cca 27 litrů? Současně používám tenhle (žádná sláva): www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 23:02 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: zervan
Taky ve 25 litrové nádrži používám Atman HF-0100, před několika měsíci jsem jej doplnil o HF-0300. S tím, co jsi napsal, docela souhlasím.

U mě se molitan na nasávacím koši osvědčil, mám tam standardní váleček s průměrem 5 cm a neucpává se. Ale to nemusí být nutně podmíněno jen filtrem.

Ještě bych zmínil dvě zkušenosti. První je ta, že tenhle filtr u mě nijak výrazně nepodporuje proudění vody v nádrži. Druhou je, že jsem si všiml, že nějaká voda ve filtrační komoře stojí. Ač jsem téměř celou komoru vyplnil keramickými válečky a nechal vpředu prostor k tomu, aby se tam voda nějak mohla trochu míchat, mám pocit, že voda protéká jen horní částí komory, dole se moc nehýbe. Ale filtrovat to nějak filtruje, voda je bez měřitelné koncentrace NO2, NH3, takže to nakonec asi nějak funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2014 21:27 Muž zervan [1123] - Rostliny
Pridám svoje postrehy po dlhodobejšom používaní dvoch malých filtrov - nie v hlavnom akváriu z prezentácie, ale rôznych pomocných akváriách:

závesný filter Atman HF-0100 alias JKA-MHF100

Keď sa trochu upraví, je to výborný tichý filter pre menšie akvárium. Konkrétne úpravy:
* vyhodiť von aktívne uhlie (aj tak funguje len chvíľu) - rozrezaním toho textilu a vyhodením;
* dodaný smiešne malý molitán presunúť vo vonkajšej komory;
* do vnútornej komory nasypať poriadny filtračný materiál;
* ak vibruje, tak na hranu skla dať rozrezanú mäkšiu hadičku;
* košík nasávacej trúbky vymeniť za nerezovú mriežku, cez ktorú sa neprepchajú malé rybky a malé krevetky, napr. akvaland.sk/… (kúpil som 12 mm a bola malá, musel som dať preč tú gumičku, tak možno 14 alebo 16 mm treba)

Neodporúčam na nasávací košík dávať molitán, lebo nemôže mať dostatočný priemer (inak by nevošiel, rúrka je dosť tesne pri skle) a keď sa dá menší, stále sa upcháva (každé cca 3 dni som musel čistiť). S tou mriežkou je to parádne.

mlý interný filter Aquael Fan mini Plus (novší model)

Je tichý, má vzduchovací vstup, k nemu pribalil výrobca i hadičku s regulátorom (umožňuje vzduch aj úplne zastaviť), dokonca pribalil i "rozstrekovací" nástavec. Týmto filtrom je možné roztočiť hladinu akvária. To sú v skratke výhody.

Lenže ten molitánik je veľmi malý a nedá sa dosiahnuť nejaká kolónia nitrifikačných baktérií. Ak niekto počíta s tým, že veď si pridá väčší molitán, tak neuspeje, lebo:
a) do vnútra filtra sa už ďalší nevojde;
b) vrch filtra ako čerpaciu hlavu "nastoknúť" do molitánu nejde, lebo nemá žiadnu rúrku.

No a potvrdzujem, že filter môže "nasať" malé rybky alebo krevetky - nám v ňom skončila Red Cherry. Kadiaľ? No predsa tými spodnými nasávacími podlhovastnými otvormi. Takže majitelia krevetiek, buď treba iný filter alebo ho treba nejako zabezpečiť. Klasické obalenie do molitánu (ako pri nasávacích rúrkach iných filtrov) nebude vhodné, lepšia bude nejaká sieťka.

Po dlhšom čase som našiel dobré riešenie: celý spodok dať do pančuchy, lenže tá by sa veľmi rýchlo upchávala, tak treba do pančuchy na prednú stranu (nasávaciu) dať čo najviac nejakých rúriek, ideálny je napr. EHEIM MECHpro, ktorý sa dodáva k externým filtrom EHEIM a aj tak ho zvykneme vyhadzovať a nahrádzať lepším.

Pre nízke akvárium nie je veľmi na výber a je to prijateľný filter po uvedenej úprave a vlastne pre malý objem vody zvláda aj nitrifikáciu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2014 15:21 Žena Atika [134] Re: Nipponik
Měla jsem všechny, ale dennerle nakonec skončil v miníčku a nejlepší je určitě atman 200 s kostkou biomolitanu. Tiché byly všechny, jde spíš o tu kapacitu. Jinak atman se dá krásně přiškrtit podle potřeby. A i cenově vychází dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 12:37 Nipponik – Tichý filtr
Mám 40 litrové akvárium a chtěl bych filtraci. Rozhoduju se mezi Eheim Pickup 2006, Dennerle nano eckfilter a Atman AT-200 nebo 201. Mohli byste mi poradit který z těchto filtrů je nejméně hlučný? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 11:16 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Eva_R
Kup nejmensi filtrik jaky sezenes, 150Kc by Ti na nej mohlo stacit. Idelane, aby nemel nasavani ze strany, kde se prisava na sklo (proste aby u skla nemel v te spodni casti diry pro vstup vody). Kup biomolitan, vydlabej do nej diru pro ten filtr a zasun ho do toho biomolitanu (musi tam jit tesne a ven bude koukat jen co nahore musi kvuli vystupu). Ta dira nebude ve stredu biomolitanu, ale u kraje, aby se ten filtr dal prisat na sklo. Kdyz bude mit ten biomolitan kolem aspon 2cm tloustku na kazde strane (vice je jen dobre, a pochopitelne az na tu stranu u skla), bude to O.K.

Fotku zrovna ted neporidim, ale snad je to z popisu jasne.

EDIT: Puvodni pidihoubicku z filtriku klidne vyhod, ale kdybys to nekdy potrebovala, muzes na jeji misto dat treba aktivni uhli pro odstraneni leciv z vody, coz ale asi neocenis, pac u malych objemu vetsinou neni parkrat vymenit vodu problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 21:38 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Eva_R
Ten bublifuk ti udělá stejně dobrou službu, jako čerpadlo. V Hornbachu ho třeba koupíš za směšných 70Kč i s biomolitanem. Ja je používám v malých 20l odchovničkách a nestěžuji si. Je fakt, že je k tomu potřeba motůrek, který pokud nemáš, znamená další investici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 21:09 Žena Eva_R [365] - Obojživelníci
Díky. To čerpadlo doma nemám, čtu na něj samou chválu, tak jsem chtěla vědět, jestli by šlo i do takhle malého akvárka. Jsou tam tři staré žabky drápatečky a pár okružáků, trs růžkatce a čerpadlo z nějakého starého malého filtru, který už asi dodělává. Než bublifuk, radši bych čerpadlo s molitanem.. Nemáte, prosím, tedy někdo tip na něco menšího?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:50 Muž patamatix [408]
Nejmenší molitan k tomuto čerpadlu se myslím dělá 10*10*16. Já mám akva na výšku 30 cm a toto čerpadlo sem tam narval tak tak,co se týče výšky. Dal bych bublifuk. ;-),pokud už nemáš čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:46 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Eva_R
Pokud ho už máš doma a pokud se tam vejde, proč ne. Je však potřeba mu přiškrtit průtok a možná bych přidal malou rozstřikovací rampu. Aby to pak nebublalo jak voda ve varu :-) Pokud jenom přemýšlíš o jeho koupi, asi bych to nedělal a souhlasil bych s patamatixem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:42 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Eva_R
Závisí od toho, co tam bude kromě něj. Jestli se tam dá dostatečně velký biomolitan, nemusí to vyjít na výšku, aby bylo čerpadlo ponořeno. Kromě toho, v tak malém akváriu může udělat docela velký proud i při zaškrcení. Taky tam bude samotné tělo čerpadla zabírat nemálo místa. Jací živočichové jsou tam plánovaní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:42 Muž patamatix [408] Re: Eva_R
Myslím si že,by stačil klasický bublifuk s vzduchovacím motorkem. To čerpadlo by ti asi zabralo dost místa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 19:21 Žena Eva_R [365] - Obojživelníci
Můžu být čerpadlo Atman 200 i malém akvárku cca 20 litrů (40x25x25)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 17:20 Muž patamatix [408] Re: romant
Tak nejlépe půl na půl,Ryby - Razbora galaxy cca10-15ks a k tomu Krunýřovec jednopruhý cca6 ks. O počtech se hodlám ještě poradit.
EDIT Ano Prcek :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 17:16 R Muž romant [28002] Re: patamatix
Osádka? Preference ryby, nebo rostliny?
Edit: To asi bude "prcek" a tam bych dával AT a měl po starostech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 17:14 Muž patamatix [408]
No asi bych zůstal u toho atmanu. Myslíte že tedy udělám dobře,když toto vyměním za klasicky bublifuk?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:47 Muž Legioix [574] Re: Heimdall
Přesně tou koncovkou jsem upravil ted tento filtr: www.familydogs.cz/…
Zbyl mi po nasazení hlavy od Atmanu na půdní filtr.
zatím je v záběhu zde: rybicky.net/nadrze/19861 ale budu to rušit a předělávat do starýho setu 54l. Vnitřek filtru jsem vycpal molitanem z elementkovýho. To co tam bylo, bylo žalostné. 4x3x4 cm molitanu a v plastovým košíku trochu uhlí.

Kupodivu jde na tento filtr nabastlit i kostka od Atmanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:41 R Muž romant [28002] Re: Legioix
Je to přesně jak píše Honza, ta hailea se časem zastaví, když u ní bude odpovídající molitan, tedy když se nepoužije pidi, midi. Měl jsem tuto v jedný dohledovce, 45l hrubýho a šla ven a místo ní AT200 a je klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:32 R Muž Silent [5949] Re: patamatix
Fotka k příspěvku Našel jsem v počítači fotku toho regulačního nástavce co je přibalen u Atmanu AT 200

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:20 R Muž Silent [5949] Re: Legioix
Ono je to na jedno brdo. Oba splní svou funkci. ;-) Jediný problém u tohoto čerpadla bych viděl v malém průtoku v pozdější době po zaběhnutí bioakvacitu. Ten totiž výrazně poklesne a tady má Atman rezervu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:18 Muž Legioix [574] Re: patamatix
Já bych ale místo toho AT doporučovat tento: www.akva-tera.cz/…

menší spotřeba a na to AQ bohatě stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:16 Muž Legioix [574] Re: patamatix
Skoro na nulu jde. Průtok při úplném zavření je minimální. Téměř žádný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:14 R Muž Silent [5949] Re: patamatix
Lze, ale to bych nedoporučoval :) . Balení obsahuje nástavec s regulačním kohoutem a kloubovou tryskou které se nasazuje na výtok čerpadla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:07 Muž patamatix [408] Re: Heimdall
Lze ho regulovat,řekněme téměř až na nulu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:06 R Muž Silent [5949] Re: patamatix
Nebál bych se toho. Tohle čerpadlo má nástavec s regulačním kohoutem, takže si průtok můžeš nastavovat podle potřeby. Navíc lze i směrovat výtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 16:03 Muž patamatix [408]
Přemýšlím,že bych do akva s čistým objemem vody 40l,dal místo bublifuku čerpadlo atman 200 s kostkou molitanu co největší s ohledem na velikost akva. Otázka je nebude to moc silné čerpadlo? Myslím že po zaběhnutí se průtok sníží,tak by to mohlo být akorát. Jaký máte na to názor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2014 19:23 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Designer
..., proste ten kdo by si mohl dovolit nejvic, protoze "uz to ma v ruce", jde na jistotu ;-) .
ano, protože víme ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.02.2014 13:19 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: ivaha
Vzdyt to sama urcite kolikrat ctes. Pro nekoho z nas neni XX kyblu zadne drama, kdyz je treba, litame kolem toho klidne kazdy den, desne neradi na dele od akvarii odjizdime, a pro nekoho je jeden kyblik a par tahu hadickou po dne desna drina ;-) . Takze co nekdo zvladne levou zadni, pro nekoho muze byt nocni mura, toho krouceni se a vymluv...

A vysledek vidis, staras se a mas k tomu i filtrik, proste ten kdo by si mohl dovolit nejvic, protoze "uz to ma v ruce", jde na jistotu ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2014 21:50 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Designer
U potěru odsávám denně bordel i v případě, že mám bublifuk. Mimochodem není těžký ten molitan "naočkovat" ze zaběhlýho filtru. A je pravda (co si budeme povídat ;-) ), že se může stát, že některý den nevyjde úklid a pak se ta pojistka ve formě filtříku docela hodí... Nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 18:27 amrtin Re: Jirkaass
Fotka k příspěvku Já měl ryby v kýblu 10 dní po prasknutí akva.Měly tam topítko,vzduchování,hromadu rostlin,světlo(lampička) a přežily to všechny,až na pár neonek.Vodu jsem jim neměnil,neodkaloval,prostě sem na ně vůbec nešahal(tenkrát jsem toho ještě nevěděl moc o nitrifikaci a podobně :-| ).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 18:25 Muž patamatix [408] Re: Designer
otázka co považuje za dočasné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 18:20 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Jirkaass
Musis zajistit vodu bez cpavku, a jestli to udelas tak, ze kazdy den odstranis ze dna svincik a vymenis cast vody, filtr nepotrebujes. Specialne pokud bys tam chtel dat filtr novy (nezabehly), nemelo by to vyznam, protoze pokud jsou tam docasne, ten filtr se bude mesic zabihat a to je predpokladam slusna jednotka docasnosti :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2014 18:17 Muž patamatix [408] Re: Jirkaass
Bublifuk bych tam dal,nejenže ti bude čistit vodu mechanicky,ale hlavně budou mít kde bydlet bakterie a trošku ti bude čeřit hladinu,což se taky hodí,za 50 Kč to stojí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2014 18:15 R Muž romant [28002] Re: Jirkaass
Ano, bude, odsávat, měnit vodu, futrovat, pokud možno živou a poletí před očima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 18:14 Muž Jirkaass [35]
dobře jen nevím jeslti ho stihnu tedka sehnat :o bude provizorně stačit ten kamínek ? budu se snažit odsávat bordel každý den ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2014 18:09 R Muž romant [28002] Re: Jirkaass
Já bych místo toho vzduchovadla jednoduchej bublifuk za 50,- kč zapojil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2014 18:02 Muž Jirkaass [35]
DObrý den chci se zeptat jelsit potřebuju fillt do 16 l akváriá kde bude už trochu odrostlejší potěr cichlidky kakadu jeslti enstačí jenom vzduchovadlo a jemný kamínek rybičky tam jsou dočasně brzy budou ve větším
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 19:56 R Muž romant [28002] Re: dadakonik
Nebude, když pojede naplno, tak to i proud udělá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 19:55 Žena dadakonik [0] – filtr do 30l akva
Dobře :) oběhnu obchůdky kde co mají a kdyžtak objednám :) mockrát díky. Ještě malá otázka, rybky v tom proudu rády skotačí (mám razborky klínoocasé), nebude jim to u bublifuku chybět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 19:28 Muž patamatix [408] Re: dadakonik
Dal bych bublifuk,na ty litry by to mělo stačit,já mám Eheim Pick Up 2006,podobný model co tu kolegové navrhovali a mám ho stažený na minimální průtok a je to tak,tak.Bublifuk ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 18:45 R Muž romant [28002] Re: dadakonik
Nebude to nic hroznýho. www.akva-exo.cz/… a jako motorek třeba www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 18:37 Žena dadakonik [0] – filtr do 30l akva
Mockrát děkuji za názory :-) ráda bych se tedy zeptala jak vybrať ten "motůrek" k bublifuku. Ráda bych něco tižšího mám ho u postele, ale hlavně cenově dostupný. A ještě by mě zajímalo jak to v akva bude vypadat....aby to nebylo akva jen plné molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2014 13:53 Muž ludvik [1082] Re: lukasleibelt
Kvalita to je, to je pravda. Ale u PickUpu bych o tom dost pochyboval. Koupil jsem si typ 2012, s tím, že to do 64l kostky musí stačit. Nejenom, že se to tam prostě nevejde (alespoň mě), protože je to velký ... ale zároveň molitanu je tam mizivé množství a co je horší, i zregulovaný na minimum mi z toho dělal vířivou pračku. A plasty u sebe moc nedrží, stačilo blbě zavadit a byl rozložený.
Takže jsem si radši koupil EccoPro a nacpal do skříňky pod akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 12:54 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Ja proti týmto EHEIM-om nemám nič. Chlapi do mini je to silné aj po regulácií
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 12:31 Muž lukasleibelt [84] Re: Legioix
Já bych souhlasil s tebou. Eheim je zaručená kvalita již řadu let
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2014 12:21 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Legioix
ty eheimy nejsou špatné, ale mají blbě řešené nasávací otvory resp. jsou tak velké, že bez problému nasají potěr/krevetky...

za mě do 60l kostku molitanu s čerp. hlavicí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2014 12:13 Muž Legioix [574] Re: dadakonik
Můj favorit do takového AQ by byl asi tento: www.juwelakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:56 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: dadakonik
Ja som všeobecne proti týmto "honičom" vody, no ak by si trval na svojom, tak tento ako tak poslúži. Je možnosť meniť molitán a ak je akvárium dosť vysoké, tak sa dá ešte nadstaviť ďaľšia časť. Výkonnostne je na úrovni
akvarijni-filtry.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2014 10:01 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: dadakonik
Zdravím , toto jsou přesně ty honiče vody které jsou s prominutím akorát k .....
podívejte se dovnitř jaký kousínek akvacitu v něm je , raději bych volil bublifuk kterej se dá pořídit za pár kaček , ten akvacit z toho atmanu bych vymačkal v troše vody z akva a nový bublifuk v tom bordýlku vymáchal, aby se naočkoval užitečnými bakteriemi , pak nainstaloval do akvárka , týden měnil třetinu vody denně , druhý týden obden , pak už klasika jednou týdně , první týden raději neodkalovat dno , mohlo by dojít ke kolapsu ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 09:46 Žena dadakonik [0] – filtr do 30l akva
Zdravím, také teď řeším jaký vybrat filtr do akva cca 30l. Mám 1. akva založené asi 2 měsíce a pochybný filtr co jsem k němu dostala odešel. Dívala jsem se na tenhle www.akva-exo.cz/… co si o něm myslíte? A je lepší takovýhle filtr nebo bublifuk? Bublifuk jsem nikdy neměla tak nevím...a nechtěla bych žádný drahý... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 22:27 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
jo tak ten mám taky u druhého akva. tam mám taky bublifuk pro sichr i když má filtr Tetra tec 700 ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2014 22:24 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
Mám tento , je o dvacet litrů silnější a cena taky jinde www.nasezahrady.cz/…
mám to i doma , na půl výkonu je celkem tichý , ale určitě jsou lepší za jinej foršus , za pár dní to ani nevnímáš , náhradní membrány maj v ústí za dvacku X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 22:17 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
No to je ono,to si myslím,že je možná lepší než ten honič co tam mám ten má tak desetkrát menší hmotu,no proto tam mám ještě ten bublifuk. ano
EDIT ten motorek,je tichý?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 22:11 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
mě doporučil do té 50tky toto - Motorek třeba www.akva-exo.cz/… a molitan třeba www.tommiland.cz/…
adekvátně jsem vybral náhradu , jen je molitan krapet menší , jinej nebyl na skladě , dona ho ale mám tak vyměním , stejně se v tom budu kdo ví jak dlouho hrabat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 22:01 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
Chce to jen správnou velikost , to ti určitě romant poradí , motorek jede na půl výkonu , hladina se hýbe , nikde žádnej bordýlek nelítá ... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:59 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
taky si myslím,pamatuji,že strýc měl taky velké akvárka a pořád to tam bzučelo,když jsem tam spal,samej bublifuk :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2014 21:57 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
No jak říkám , celá akvaristika kdysi stála na bublifucích a ta česká byla na vysoké úrovni, nevidím důvod proč by to ted fungovat nemělo ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:55 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
no tak to je opravdu brzo na posouzení. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:54 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
je tam kostka 5x5x20 , motorek 120L/h , běží tam jen dva dny , ryby tam nejsou není to zajeté, jen pár šneků co se přinesly s kytkama , těžko říct jak to funguje , ale mělo by ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:51 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
:-D Honič,v té 50 máš tu klasickou velikost bublifuku a stačí makat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
tam je honič vody ... stydim ale nahradí ho bublifuk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
v 50L je bublifuk , v 29l eheim biopower , v 32litrovém honítko vody , 112l čerpací hlava+akvacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:47 Muž patamatix [408] Re: MonterMonty
Živorodky ze Sopotnice, potěr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 21:32 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: patamatix
Desítky let fungovaly mnohem větší nádrže na bublifucích , spousta chovatelů je používá dodnes a nic jiného , chce to jen zvolit správnou velikost a motorek ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 20:57 Muž patamatix [408] Re: romant
Já jsem všude :-) moje prezentace prcek,teď solíme gupky a vaříme :-D Jen si tak přemýšlím zda tam nemám ten druhý filtr zbytečně,stejně mě přijde,že má málo hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 20:52 R Muž romant [28002] Re: patamatix
A proč ne. Co tam bude za osádku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 20:51 Muž patamatix [408]
Je klasický bublifuk dostačující filtr do akva s čistým objemem 40 l ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2014 07:48 Muž Yirka [9260] Re: elenka
Než nový motorek bude možná řešením vyměnit membránu. Motorek sám o sobě výkon nesníží. Buďto jede nebo se spálí. Zmenšený výkon znamená přiucpanou hadičku-kámen nebo propouštějící membránu.
Edit: tak to dopadá, když se jedna otázka dá do dvou témat....
Ale alespoň dávám více možností řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 22:02 Muž rybka1 [178] Re: elenka
Ja mam v 17l hailea prietok 200l/h spotreba 3w stal 8e roztrekovaciu rampu ma filtracia cez molitan a aktivne uhlie len jednu chybu ma ze sa neda regulovat prietok prave preto mam na rampe natiahnuty molitan z bublifuku aby to nevyril som s nim spokojny:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 19:48 Žena elenka [-3] – motorek pro 23 l
Potrebovala bych poradu s vzduchovacim motorkem.
Mam na 23 l zarostleho travniku bublifuk, ale motorek uz sotva bezi, proto chci ho vymenit.Ale nejsem jista na jak silny.100 l/h? 150 l/h?
Vzdyt krom toho ze motorek pohani vzduch z hloubky akvaria, ten vzduch musi jeste projit cestu hadickou, na coz taky se spotrebovava nejaka energie.Takze prosim zkusenejsi akvariste pomozte!
Krom lesu rostlin plavou tam 5 neonek, 1 otik a rodina krevetek
Predem diky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 23:02 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Rafter
ještě bych doplnil výběr o tento:
www.aquario.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 20:44 Muž michalcod [13]
Mají filtry Eheim 2006 a 2008 i možnost navíc vzduchovat?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2013 20:56 Rafter – Volba vnějšího filtru pro 30 l akvárium
Dobrý den.
Mám v úmyslu založit si ke svému současnému 160 l akváriu ještě jedno.Tentokrát se bude jednat o akvárium Atman cr-320(cca 30l).Plánuji použít vnější filtr a mám několik kandidátů. Chtěl bych se proto zeptat na Vaše případné zkušenosti s mnou vybranými filtry. Jedná se o následující vnější filtry:
DennerleNano External Skimfilter
www.eproton.cz/…
Blau EF-360
obchod.vivarium.cz/…
Elite Crystal Flo 20
www.zoo-hobby.cz/…
Současně chci s filtrem používat i tento skimmer, který se mi velmi osvědčil.
Dennerle Turbo-Skimmer
www.zoo-hobby.cz/…

Předem děkuji za Vaše případné rady a doporučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2013 06:47 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Magda
ja mam jeste o neco levnejsi reseni nez ten denerle....
pidi cerpaci hlava ( Aqua Zonic Emperor mini za 100,- daj se sehnat na burze) s biomolitanem dle potreby, trubka z provrtany injekcni strikacky a prechodka kousicku PVC hadice (zelezarstvi)- skvele drzi a tesni, je mozny ze novej molitan bude na hlave drzet sam, ja pouzil zabehnutou kostku z bublifuku a dira v molitanu byla uz "roztazena" takze mi molitan padal

hlava po zabehnuti krasne tichounka, proud slusnej

mam to v Prckovi rybicky.net/nadrze/15542
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 21:01 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Magda
To s tím umístěním je v pořádku a odpovídá to tomu co jsem napsal. Dát ho na kratší stranu a tak aby vodu hnal na celou délku akvária.

Můj tedy nehlučí vůbec. Klidně bych vedle něj mohl spát.

Filtry mě krmení rozvíří do vodního sloupce, kde si ho ryby chytí, z hladiny toho u mě moc nežerou ...

EDIT: když nad tím tak přemýšlím, tak nemusí být na té kratší stěně akva, záleží jak se tam dají ty trubičky k rozstřikovací rampě. Ale každopádně by měl vodu prohánět po celé délce akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 20:29 Magda Re: lhajek
JJ, to je přesně ten co mám já. Mám nastavený na co nejnižší výkon, a právě chlap z akvaristiky mi řekl, že ho mám dát na tu kratší stranu akvária, aby moc nevyříl vodu. A jak je na tom tvůj filtr s hlučností? Ten muj poměrně dost hučí. A navíc mě štve, že když dávám rybičkám krmení, tak ho proud odplaví pryč než se rybičky stihnout nažrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 18:53 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Magda
Tak vypadá jako ten co mám já. Akorát můj má deklarovaný průtok 200L/h a tenhle má 300L/h. Klidně bych ho použil být tebou, ale s úpravou - přidal bych mu filtrační hmotu a pod vývodem má regulaci, tak tou ho stáhnout klidně na minimum a až se zajede tak možná trochu přidat. Jak ho upravit se můžeš podívat v prezentaci mého 12l akvária. Jedná se o tuto fotku: rybicky.net/fotogalerie.php…

Jinak rozstřikovací rampu bych nasměroval tak aby voda proudila z ní na délku akváriem.

Pokud ti na něm nevadí něco jiného tak bych ho klidně používal.

To chování beťáka bych spíše konzultoval ve vlákně k těmto rybám. Ale nemyslím si že by mělo úplně přímou souvislost s tím filtrem. Ale je to jen můj odhad a mýlit se mohu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 17:42 Magda Re: Magda
Takže se jedná o filtr Claro300, a je to nějaká firma diversa.. řekla bych že je to nějaký shit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 17:34 Muž Miso [470] Re: Magda
urcite je ten Dennerle pouzitelny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 14:51 Magda Re: amrtin
Je složité to nainstalovat? To mi přijde nějaká komplikované:-D A co myslíš o tom Dennerle Nano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 14:29 amrtin Re: Magda
Pravdou je,že beta nepotřebuje hýbat s hladinou(žije doslova v loužích-rýžová pole).
Přesto bych jednoznačně doporučil obyčejnou molitanovou kostku plus motorek( www.mazliciostrava.cz/… a www.mazliciostrava.cz/… - to jsou jen příklady).Nastavíš sílu jakou potřebuješ a je to. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 12:55 Magda Re: lhajek
1) netuším, co je to za značku. Mrknu, až budu doma...
2) protože se do té doby tak nechovala. Měla jsem ji v akváriu bez filtru asi 3 týdny, teprve minulý týden jsem ho zapojila. Jinak si to nedovedu vysvětlit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 12:41 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Magda
1) Co je to za filtr?

2) Jak víš že ta ryba se chová tak jak se chová kvůli filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 12:03 Magda
Prosím o radu, mám akvárium 25l, ve kterém mám neonky (ikdyž tam nepatří, jak jsem se dozvěděla) a bettu. Koupila jsem si set akvária www.mazliciostrava.cz/…, ke kterému byl i filtr. Jenže betta z něho blázní, pořád plave jak splašená. A nevím, jaký filt koupit. Četla jsem zde o filtru Dennerle Nano. Myslíte, že by byl v mé situaci vhodný? Taky mi byl doporučen závěsný filtr zn. ALTMAN, jenže tím, že mám na akváriu kry, tak nevím, jestil by tam šel upevnit. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2013 10:02 Muž Treeman [249]
Sice je psáno pro akva 60l ale po předělání je to optimální. Filtr mám v 21-ce a to kaskádový AQUA NOVA NF-300 vnější závěsný filtr se skimerem pro čištění hladiny bez regulace, deklarovaný průtok 300l/h se spotřebou 3w. Po nasazení biovaxitu na sací koš "kvůli malým krevetkám" a předělání náplní (biovaxit+Eheimem SubstratPro a na výtoku vatovou vložku) má průtok sice sotva nadpoloviční ale to je přesně to co potřebuji pro 21-ku. Skymer plní svou funkci hladinu udržuje bez povlaku a jelikož nemám krycí sklo tak i bez prachu atd...

Pro představu sem udělal video na svém profilu "Tree work table" aby byl vidět ten průtok na kytkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:37 Muž Rounce [30] Re: romant
Na tento sem se taky dival ale bojím se at stačí to uhlí kterýho so tam jenom dva válečky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:35 Muž Rounce [30] Re: malyLibor
Myslíš neco jako toto www.akva-tera.cz/… ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:32 R Muž romant [28002] Re: Rounce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:30 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Rounce
Dal by se přiškrtit, ale bylo by to veliké. Proto jsem psal, že existují i menší čerpadla, ale protože já do akvárek pod 40 litrů dávám zásadně bublifuky, tak tahle malá čerpadýlka neznám, chce to se podívat na stránky prodejců. Třeba ta www.akva-tera.cz má velice slušnou nabídku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2012 20:27 Muž Rounce [30]
Ahoj. Atman 200 by byl trochu moc do 30l akva? Měl bych krevety a možná nějaký rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 09:16 Muž Yirka [9260] Re: Beastie
Nejlepším filtrem pro nádrže malých objemů je bublifuk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2012 07:57 Žena Beastie [342]
Zdravim. v "25"l mam moturek Hailea Aco 6600, u ktereho pisou objem do 30l. V praci mam "54"l, a filtr eheim 2008 ktery premyslim, ze vymenim za bublifuk. Sla bych asi do moturku Aco 6601, ktery je do 50l objemu, tam se vpohode vejdu ne? Razborky stejne nemaji rady az moc veliky proud.

Bude tato vymena krokem vpred nebo zpet? Dekuji za nazor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 11:06 Muž MP [3] Re: romant
Děkuju za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 11:03 R Muž Silent [5949] Re: MP
Taky bych byl pro Tetru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 10:50 R Muž romant [28002] Re: MP
Já za sebe ten Tetratec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 10:41 Muž MP [3] Re: romant
A který z těch motůrku byste doporučil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 10:40 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: MP
Motůrek a molitan je dobrý řešení, funguje dobře palec Já mám molitany všude a nemůžu si stěžovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.07.2012 10:33 R Muž romant [28002] Re: MP
Cokoliv, kde se mohou usídlit nitrifikační bakterie, může fungovat jako filtrační médium, molitan nevyjímaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.07.2012 10:31 Muž MP [3] Re: Haimdol
Protože když jsem si to prohlíd, tak to vypadalo jako obyčejný molitan a nevím, jestli molitan dokáže fungovat jako filtrační hmota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.07.2012 10:17 R Muž Silent [5949] Re: MP
Bublifuk je ideální. Proč si myslíš, že nedokáže filtrovat? Celé generace akvaristů se museli na tento systém dlouhá léta spoléhat a fungovalo to.
Edit: pozdě :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.07.2012 10:17 R Muž romant [28002] Re: MP
Ten bublifuk bude velmi dobré řešení. Nemusíš mít strach, že by to nefungovalo, je to léty prověřený způsob filtrace. ;-)
Edit: Vidím Honzo, že moje spojení z ciziny je opravdu dlouhé. :)
Edit2: Tak teď už je to v pořádku, jenom mám pomalejší načítání. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2012 10:13 Muž MP [3] – Jaký filtr
Dobrý den, mám 25l aq se 6 krevetkami (viz. profil aq) a chci se zeptat, jaký byste mi poradili filtr (pokud možno co nejlevnější). Já jsem myslel bublifuk, molitan s tou trubkou prodávají, ale moc se mi nezdá že by dokázal filtrovat, a motorek Tetratec APS50 nebo Air light 1000 od Sicce (ten je asi jen o 30Kč levnější).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 19:04 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ivan
tak to jsem z toho nepochopila.
Jestli máš filtr poháněný vzduchovacím motorkem (do filtru vede jen hadička, nezapojuje se do elektřiny), tak ta hadička musí vést až na dno té trubky a bublinky které stoupají způsobují proudění vody. Provzdušnování je jako vedlejší funkce.
Ale aď máš jakýkoli filtr tak by měl jet neustále, ale vzduchování (bublinky) nemusí. Kyslík produkují rostliny a taky se dostává do akvária ze vzduchu nad hladinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:58 R Muž romant [28002] Re: ivan
Bez hadičky jenom filtruje a zároveň provzdušňuje, pokud se tou vytékající vodou dostečně čeří hladina a s hadičkou i přivzdušňuje. Pokud jsou rybky u hladiny, tak to je špatně a nemusí Ti pomoci ani to přivzdušňování. Je třeba se zaměřit na hygienu akvária a pravidelně měnit vodu, což ostatně udělej hned a vyměň polovinu vody v akváriu. Rybky nepřekrmuj a filtr nech běžet neustále a čisti ho až se jeho výkon viditelně sníží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:58 Muž Yirka [9260] Re: ivan
OK ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:57 ivan Re: Yirka
Tak to som chcel počut. Velmi pekne dakujem. Ved mam hadičku zapojenu v filtri. Len som chcel vedieť ci to moôže isť neustale a tzv robi tie bublinky -bublifuk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:56 Muž Yirka [9260] Re: ivan
Když pominu, že to akvárko je pro mečovky a neonky dost malé tak gupky se vcelku přirozeně pohybují v blízkosti hladiny.
No a filtr pochopitelně, zvláště ve tvé nádrži, MUSÍ jít nonstop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:52 ivan Re: snehulda007
no mam, gupky paru , mečúne, neonky, , 40 lit akvarko,, mne len ide o to či môže robiť ten tzv kyslik neustale vzdy pomocou tej zapojenej hadičky , lebo bez hadičky len prevzdušnuje, a to len tri gupky su vecsinou hore
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:47 Muž Yirka [9260] Re: ivan
Místo do vzduchovacího kamínku je lepší vzduchovací hadičku zavést do jednoduchého vnitřního filtru, tzv. bublifuku shop.miga.cz/…, který ti vyřeší jak provzdušňování tak i filtraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:37 Muž snehulda007 [850] Re: ivan
A co máš za rybky? To přivzdušňování funguje tak,že ten proud vody co vychází z filtru vytváří v tý hadičce podtlak a tim se nasává vzduch. Já nepoužívám klasickej vzduchovací motůrek,ale vzduchuju pomocí filtru(hlavy).Jinak provzdušňovat vodu můžeš i dostatečnym čeřenim hladiny.Ale když ti rybky lapaj podechu u hladiny tak je asi něco špatně,teda pokud nemáš labyrintky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:02 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: ivan
někdy je přivzdušnění potřeba, někdy ne, záleží kolik máš ryb v jak velkém akvárku a jestli tam jsou živé fungující rostliny a jestli je jich hodně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 17:38 ivan – poradit s filtrom
Zdravím. Chcel bi som poradiť ohľadom filtra vnútorného ,, ja používam len klasické vzuchovanie, ale poradte mi prosím načo to je ta hadička co sa zapája na vrch filtra hlavičky robí to tzv kyslík alebo tak nejak ,, ci to môže isť aj cely deň tak ten tzv kyslík ,, lebo rybky sa nadýchavajú na hladine tak si myslim žeby trebalo zapojiť asi tu hadičku , vopred dakujem .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 00:21 HaDaS Re: Oggy
Přečti si mé příspěvky z 13.10.2011 15:04 a 20:52 na tomto fóru. At-F300 Ti bude sloužit jen jako mechanická filtrace, ale jde šikovně upravit. Řešení je více. Na této stránce to bylo zrovna probíráno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 22:55 Muž Oggy [17] – filtr
Zakládám si nové krevetárium původně jsem ho vybavil bublifukem ale v tom bordelu se prostě nedá spát takže teď váhám mezi: Atman At-F300 nebo Hagen elite mini. Máte někdo osobní zkušenosti?? díky
ps: akvárium má 25l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 21:05 Žena orlynka [13] - LabyrintkyRe: HaDaS
Mám tady tuhle trapárnu hmm www.shopakva.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 10:06 HaDaS Re: orlynka
Není zač. Jsem rád, že nemusíš nic kupovat a trochu ušetříš. Mohla bys napsat jaký ten filtr máš. Aquael ... jaký typ? Jen pro zajímavost a pro další zájemce.
Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 09:55 Žena orlynka [13] - LabyrintkyRe: HaDaS
Supeeer, pude to předělat potlesk Tak díky za konzultaci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 22:50 HaDaS Re: orlynka
Pokud ten filtr co tam máš, jde rozebrat tak, že Ti tam zůstane čerpací hlava, která má nasávání uzpůsobené tak, že tam jde nasadit trubka, která se zasune do molitanu, tak máš vyhráno.
Pokud by tam trubka nasadit nešla, tak můžeš vrchní část molitanu upravit tak, aby tam šla ta čerpací hlava jakoby částečně zasunout. Upravený musí být tak, aby nedocházelo k nasávání jinak, než přes tuto filtrační hmotu.
V jednom akva mám taktéž čerpací hlavu od Atmanu, ale pouze 200 a nedám na ni dopustit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 22:00 Žena orlynka [13] - LabyrintkyRe: HaDaS
Já tam mám právě v tý 30cítce- sakryš jak se to jmenuje... Aqaua něco smich A to je právě malinký filtřík a má úplně malilinkou filtrační hmotu... Furt musím čistit, jelikož se to ucpává, proto jsem uvažovala nad něčím jiným. Ale teoreticky i tohle by se dalo předělat na kostku, mám pravdu? Ve velkém akva mám Atman 202, je tam velký kus bimolitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 20:52 HaDaS Re: orlynka
Předělávat teoreticky nemusíš nic, ale vzhledem k tomu, že je tam opravdu, ale opravdu minimum filtrační hmoty, tak by Ti tenhle filtřík sloužil pouze jako mechanický čistič. O biologické filtraci v originálním stavu nemůže býti ani řeči. Proto jsem níže uvedl, jak jsem tento filtřík předělal, abych doplnil objem filtračního média. Hlava od tohoto filtru je hodně malá, ale přitom docela výkonná. Takže nezabere mnoho místa. U mně je takto řešený filtr prakticky nehlučný. Já jsem tento filtřík měl hlavně do karanténího akva, jako mechanický čistič k bublifuku, takže jsem jej využil pro můj dálší pokus, a ten se docela zdařil. Ve větším akva máš asi trochu jinou výrobní řadu od Atmanu, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 20:34 Žena orlynka [13] - LabyrintkyRe: HaDaS
Tak to, když koupím ten Atman cos mi na něj poslal odkaz, tak ten je kompletní, ne? A už nemusím nic přirábět nebo dokupovat, nebo jo? Teda jen tu kostku asi dokoupit :-O
Atman mám i v 200l a zatím jsem spokojena, obyčejnej a docela dobrý. Akorát vadí chlapovi hlučnost, ale já teda spokojena jsem a že by to bylo nějak moc hlučné, to jsem nezaznamenala...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 16:14 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: HaDaS
tohle se tykalo klasickeho vterinaku (v nazvu ty slouceniny je kianid), ten tvuj bude si lepsi, kdyz je i na potrevinarsky a decky vjeci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:54 HaDaS Re: matlala
Jasně, pochopil jsem svůj přehmat.
O víkendu dojde k přelepení. Jestli to tedy půjde odtrhnout. Po dobu schnutí nasunu do media bublifuk. Mohu tedy použít klasické akvaristické lepidlo? Tam problém asi nebude žádný ... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:41 Muž matlala [798] - RostlinyRe: HaDaS
on ve vodě dost tvrdne a spoj je pak křehký, to je ta nevýhoda, proto co jde lepím silikonem nebo jsem viděl i výtoky u chovných akva lepené chemoprenem, ale tam netuším, jestli je po zaschnutí netoxický.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:33 HaDaS Re: Moucha
Hmm, tak to asi přelepím. To jsem nevěděl. U výrobku je napsáno, že lze použít i v potravinářském průmyslu a na dětské hračky. Že je nestabilní ve vodědě jsem netušil. Asi ještě chvíli počkám a uvidím. Zatím vše funguje. Díky za upozornění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: HaDaS
pred nejakou dobou se tu resila nebezpecnost vterinoveho lepidla a uz pomerne dost lidi zjistilo ze vterinak ve vodnim prostredi moc dlouho nevydrzi, za 25kc mam napr. celou tubu L20 (80g), ktere sice schne nekolik dni, ale pak je naprosto inertni a odolne i agresivnim latkam a dokaze drzet i na PET....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 15:04 HaDaS Re: orlynka
Vím, že se ptáš na kompletní výrobek, ale zkus zapřemýšlet nad řešením, které jsem provedl já. Použil jsem čerpací hlavu z vnitřního ponorného čerpadla Atman At-F300 (2,5 W, 100 l/h, do 30 l, 4 x 3 x 9,5 cm)...(odkaz např.: www.pet-food.cz/… ). Na tu jsem pomocí sekundového lepidla nalepil elektrikářskou instalační trubku průměru 16 mm (šedá barva)...(např.: www.kopp-czech.cz/… , ale mají je v každém hobby marketu), kterou jsem opatřil co nejvíce otvory. Takto zhotovené čerpadlo jsem zasunul do bioakvacitové kostky, příslušných rozměrů (použil jsem kostku od malého bublifuku, do které trubka přesně pasovala). Samozřejmě že jde upravit jakákoliv bioakvacitová kostka. Pro snížení průtoku jsem na vývod z filtru nasadil opět kousek el. trubky pr. 16 mm, tu vycpal kouskem biomolitanu a zapříčil špejlí.
Kvalitní, levná a výkonná filtrace hotova. Cena cca 129 Kč za AT-F300, 12 Kč za el. trubku, 25 Kč za lepidlo, 45 Kč za molitanovou kostku. Suma sumárum 211 Kč za vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 10:26 R Muž Silent [5949] Re: orlynka
Pokud je tam jen beťák tak by bohatě stačil klasický bublifuk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2011 10:13 Žena orlynka [13] - Labyrintky – 30l
Jaký filtr do 30cítky? Je v něm pouze beťák. Uvažovala jsem od Dennerle, ale nechci rohový filtr, páč na zadní stěně akvária mám nalepenou břidlici :-O Spíše nějáký jiný výkonnější za dobrou cenu. Díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 07:47 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Jirkaass
Ja by som uvažoval o čerpacej hlave a nasadením molitanu, tam krevetky jednoducho je nemožné nasať.
"Sid", neviem čím to je, ale mám taký filter, kde čerpacia hlava je niejaký typ Haileyi a skutočne ide skoro bez akéhokoľvek zvuku. (NIE JE TO REKLAMA)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2011 07:45 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
pripradne existuji i male cerpaci hlavy... jen se blbe schanej

ver mi na hluk se da zvyknout....
a co tyce odhlucneni vzduchovaciho motorku tak je na to zvlastni vlakno.... nejvic hluku / vibraci zpusobuje rameno jenz stridave macka membranu a tim pumpuje vzduch... pokud ho ulozis do napr. molitanoveho loze, nebo odhlucnene krabicky, bude klid (jen to musi byt puchodne vzduchu... precejenom moturek do sebe nasava okolni vzduch)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 21:30 Muž Sid [6774] - RostlinyRe: Jirkaass
...existuje nějakej hrozně tichej vzduchovaci motor...?
Hrozně tichej vzduchovací motor je příliš vágní pojem, ale příjemně mne v tomto smyslu překvapil vzduchovací strojek HAILEA ACO 6600.
(Předpokládám, že i ostatní strojky této řady se budou vyznačovat stejnou vlastností.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:50 Muž PepaV [30] Re: Jirkaass
Tichý vzduchovací motorek zřejmě není, nebo ho neznám, pomáhá ale jeho umístění do skříňky, nebo mimo místnost s nádrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:36 Muž Jirkaass [35] Re: PepaV
OK a nebo existuje nějakej hrozně tichej vzduchovaci motor nevíš??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:14 Muž PepaV [30] Re: Jirkaass
Ty nejmenší krevetky si občas zalezou za plastovou mřížku, aby se napapaly, ale dál se přes vatu již nedostanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:11 Muž Jirkaass [35] Re: PepaV
to by ani žádnou krevetu nemělo vysát co ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:10 Muž PepaV [30] Re: Jirkaass
Jak jsem psal, na Dennerle je spolehnutí :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:09 Muž Jirkaass [35] Re: PepaV
No právě vadí my hluk tak bych radši nějakej menší filtřik protože ten hluk mě zabije..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:03 Muž PepaV [30] Re: Jirkaass
Vyhoví klasický bublifuk, pokud by ale vadil hluk, tak třeba Dennerle Nano Eckfilter (je ale dražší).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 20:02 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
obycejny bublifuk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2011 19:53 Muž Jirkaass [35] – Filtrace ke krevetáma a rakům?
Dobrý den chtel bych si pořídit nějaky filtr ke krevetám a rakum akvárko 30 l čístého objemu ale chci nějaký filtr aby my nenasál malé ráčky a krevetky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 11:14 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: katterinecka
- ja s tim honim jen cistych 10L vody, takze to staci, podobne se urcite daji "upravit" i vyssi rady zavesnych Atman filtru
- je to system z Hagen Aqua Clear rady, tak proc to nevyuzit u filtru za 1/3ceny ne? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 11:10 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: seic
já mám stejný filtr, trochu podobně řešený rybicky.net/nadrz/10703/16.jpg (biomolitan se časem zašpiní a už není tolik vidět).
Dřív mi to nasálo občas nějakou krevetku, ale žádná fašírka se nekonala. Normálně žily ve filtru. S tímhle molitanem už tam nejsou.
Na 37 litrovém akvárku jsem měla větší HF-0300. Sice se doporučuje pro větší nádrže, ale naprosto bez problému, dá se dobře regulovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2011 11:07 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: sikula
Fotka k příspěvku - "vylepseny" Atman HF-0100 ;-)

- pudni filtry se hodne, opravdu hodne vyuzivaji v Asii prave pro krevetky
- do Aq jsou tim padem ale vhodne jen mechy nebo rostliny, co prijimaji ziviny primo z vody
- ja po zkusenostech s zadnym filtrem/s Elite Mini skoncil u Atman HF-0100
- perfektni ciliva regulace prutoku
- mam ho dodatecne nacpany molitanem a dalsimi substraty
- molitan pro filtrovani krevetek nemam NA nasavani, ale primo v nem(v tom vstupnim mini kosi), je sice potreba castejsi cisteni, ale do filtru se nic nedostane ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 10:31 GP Re: sikula
to je v tom, ne akvacit, ale molitan, tim urcite neprojde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2011 08:13 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: Johan
No, otázkou je, jaký kytky v tom akváriu rostou. Třeba mechy, játrovky, microsorium, anubiasy apod. by v takovym prostředí prospívat mohly. Echinodory, cryptocoryny apod. mají obrovský kořenový systémy, a tak je možný, že by nedostatkem živin mohly trpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.09.2011 23:51 Muž Johan [4958] - RostlinyRe: Fugee
Ano, sou skvělá, ale za jakých podmínek tam ty kytky rostou. Jsou hnojeny vším možným. Při použití půdního filtru se prostřední dna stává stejné jako voda ve vodním sloupci a tak rostliny nemají možnost doplňovat živiny, které je ve vodě chybí, ze dna.
A tak by to do akvária určeným na krevetky asi nebyl dobrý krok. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:41 Fugee Re: sikula
Nevím, osobně bych to moc neriskoval. Co jsem četl, tak ho p. Pelikán vůbec nedoporučoval, Horác to samé, ale třeba Pet jej používá (ikdyž na obrácený chod), a akvária jsou skvělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 23:18 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: sikula
Mám u krevet Dennerle nano external skimfilter, puštěný na plný pecky a jen na nasávání ten originál malej molitanek. Ve filtru nic, ani žádné puzzle. Ale je pravda že ho mám nacpaný trošku jinak než originál tak ten výkon bude utlumen. Viz prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 22:38 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyještě
Ještě popíchnu... Zkoušeli jste někdo půdní filtraci? Hodně se píše, že s tím moc nejdou kytky, ale jsou i dobré zkušenosti. Krevetkám by to mohlo vyhovovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 21:10 Fugee Re: sikula
Tak nasadit na sání několika cm molitan, co nejhrubší..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 20:56 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: Fugee
Jo, ten blau je podobný jako aquaclear apod. I eheim dělá takovej. Jenže tam je to o to horší, že vrtulka tlačí vodu skrz ty filtrační média do akvária. Takže problém s krevetkama je ještě horší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 20:54 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: katterinecka
No, právě že i když nasadím na sání kostku akvacitu, tak ty nejmenší krevetky tím prolezou, žijou ve filtru a případně se do akvária vracejí jako puzzle. A to se mi nelíbí. To už je lepší ten bublifuk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 20:22 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: sikula
na sání nasaď kostku molitanu, sice se bude více ucpávat a bude potřeba ji častěji vymývat, ale zachytí jak větší bordel, tak i krevetky.
Já mám takový malý závěsný filtr, jen aby mi tam voda trochu proudila, většinu čištění obstaraj rostliny. Mám s ním ale trochu problém že voda moc neproudí a rozhodně ne přez celé akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 20:19 Fugee Re: sikula
Filtry od firmy Blau, typ FM. Jsou závěsné, málo viditelné, z mých zkušeností nežerou krevetky. Ale je lepší je trochu poupravit prdáním filtrační hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 20:13 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetky – filtr do 30 l krevetkária plného fungujících kytek
Prosím zkušené krevetkáře o radu, jaký filtr použít do 30 litrového akvária plného fungujících rostlin. Krom Hamburského jsem vyzkoušel již všechny typy a nějak si nemůžu vybrat.
Bublifuk se mi zdá filtruje špatně - ve vodě plavou drobné nečistoty, hlučí, je velký a blbě se schovává. hmm
Vnitřní filtry jsou příliš rychlé, mají malý objem filtrační hmoty a požírají mrňavé krevetky. tone
Vnější kanistrové žerou malé krevetky i když mají předfiltr, navíc mají na 30 litrů příliš velký proud. :-(
Vnější přepadový stavím teď, ale zase řeším problém s požíráním krevetek. :-O

Nejlíp zatím vypadá asi ten Hamburský, hnaný bublinami, ale to je zase vidět a předpokládám, že ten drobný bordýlek se bude ve vodě vznášet stejně jako v případě bublifuků....

Co tedy používáte v krevetích odchovnách aby to nežralo prcky a zároveň jste udrželi vodu čistou a parametry stabilní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 15:53 Muž kaqpo [7] Re: Nika
niečo čo nepotrebuje elektrinu ? a ako si predstavuješ prúdenie vody ? k tomu potrebuješ niejak čerpadlo aby to išlo alebo potom bublifuk a dlhú vzduchovaciu hadičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 14:45 Nika
Ahoj chcela som sa len spýtať či je pre malé akvárium(25l) vhodný vonkajší filter? Lebo mám trochu problém so zavedením elektriny na miesto, kde bude akva, tak poterbujem niečo, čo nepotrebuje ku chodu elektrinu. A koľko asi taká vec stojí. Ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:35 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidyRe: Bára
Měl by stačit bez problému, otázkou je jak bude hlučný a kolik vydrží, resuny nejsou taky bůh ví jak dobré, ale nemáh ho odzkoušený třeba bude vpohodě. Měl jsem např. malé atmany a ty hučí hrozně kdy mi vydržel zbídou měsíc. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:23 Žena Bára [2]
stačí vzduch. motorek resun AC - 500 do 30l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 20:30 Muž Semtex [1198] - LabyrintkyRe: Silent
ta cena tomu napovídá..
... já mám HF0100 ..... a spotřeba je tam tušim jen 2W, takže ty ušetřený peníze stejně za rok provozu onoho Ocean free vyplázne zhruba dvojnásob za elektriku....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 20:12 R Muž Silent [5949] Re: Kiwiaki
To je opravdu na závěsný filtr blbá konstrukce. To už jsou lepší Atmany řady HF.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 20:08 Muž Kiwiaki [1] - Raci, krabi, krevetkyRe: Silent
Ocean free .... vypada to nejak takhle.... www.hypancistrus-aquarium.cz/…
Ja s nim mel neustale slepou hladinu.... pomohla az vymena filtru....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 19:30 R Muž Silent [5949] Re: Kiwiaki
Můžu se zeptat co je to za filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2011 19:28 Muž Kiwiaki [1] - Raci, krabi, krevetky
Ja Vam nevim... koupil jsem pro sve cca 25l akva vnejsi filtr na burze rybyarybicky a teda nic moc.... nejenom, ze ma problem natahnout vodu i kdyz ho clovek zalije, ale hlavne je dvoukomorovy a voda jde prepadem z prvni komory = druha komora je zbytecna... snad nejakej funguje lepe....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 12:44 švíco – Re: Míra
Pořiď Atman HF-100 jak už píšou jiní. S tímto filtrem neuděláš v žádném směru chybu. Regulace plynulá od nuly, je tichý, nezabírá v mini akvárku místo a filtrační objem má na ten objem vody co máš dost velký (natrahl bych dovnitř ještě nejaký biomolitan k tomu stávajícímu v balení). Mě slouží ve 30l naprosto skvěle!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 12:34 Muž candino [3]
Aquael micro mám aj ja , používam ho ako rozbíjač bubliniek co2/ide v pohode regulovať prietok - jeho čistenie a uchytávanie na sklo aqua je na nervy /, inak na filtráciu mám Atman HF100, ktorý aj tebe odporúčam /alebo iný závesný filter...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 11:14 Muž kwen [1]
Já Aquael micro mám, přiškrtit jde prakticky na "nulu", tam problém není, spíš v obsahu filtrační hmoty. To se ale dá napravit drobnou úpravou kdy tam přiděláš biomolitan (jak tu bylo řečeno). Pokud ti ale jde o prostor v akva tak bych ti doporučil závěsný fitry. Pokud chceš dražší tak Aqua Clear a pokud levnější tak atman hf0100
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 10:46 Muž vlacek [402] – Re: Míra
Mozna na ten Aquael filtr nasadit biomolitan, ale tim ho zase zvetsis a nevim jak by to slo uchytit, kdyz je tak maly :-) Proc ne ten dennerle nano eckfilter? 25 litru neni az tak malo. Ja jsem ho mel v 18 litrech (cisty objem, vyska akvarka 28cm) a naprosto v pohode i diky tomu, ze je rohovy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 10:37 Míra – Re: Haimdol
A já začátečník jsem ... ale kdyby to šlo nějak poupravit, tak bych ten aquel asi vzal...no ještě počkám, jestli se mi neozve někdo, kdo má zkušenost přímo s tím typem. V krámu mi říkali, že je to asi to nejmenší, co se dělá, tak pak už nevím, co bych do 25l akvárka měl použít (asi ten bublifuk)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 10:33 Muž souky [645] - Rostliny
mě celkem slušně funguje v mini půdní filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 09:22 R Muž Silent [5949] – Re: vlacek
Právě to bez úprav je důležitý. Zrovna tebou zmiňovaný Eheim má bez úprav minimální průtok cca 60 l/h. S úpravami se to dá snížit, ale který začátečník ví jak to udělat?. Při zkušenostech se dá upravit prakticky jakýkoli filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 09:20 Muž vlacek [402] – Re: Míra
S tim aquaelem neporadim, musis pockat na nekoho, kdo to ma a takovych tu par je. Nevim jakou to ma konstrukci a zda-li se stim da neco delat. 250l/h je jen orientacni udaj, skutecnost bude urcite nekde nize, ale jak moc, to fakt nedokazu rict. Jak se divam na obrazky, tak se to da stelovat. Nicmene mi prijde vazne prtavy a slouzil by spise jako mechanicky filtr nez biologicky. Toho molitanu je tam vazne minimum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 09:13 Muž vlacek [402] – Re: Haimdol
Dez uprav to tak asi bude. Provozuju jeste Eheim Pickup 2006 s pridanym biomolitanem do vystupni komory (spise komurky) a tim docilim prutoku jaky potrebuju (klidne pod 10 litru/h) navic o trosku zvetsim filtracni objem, ale na ukor castejsiho cisteni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 09:09 Míra – Re: vlacek
No mně se taky spíš líbí filtr, než ten bublifuk...Aquel má 2.2W, takže by snad nemusel být nějak extra hlučný. Trochu mám ale obavu z té filtrace 250l/hod. Netuším jak bych ho mohl "přiškrtit", aby to tu vodu případně moc nehonilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2010 08:58 R Muž Silent [5949] – Re: vlacek
Dennerle nano filter je vyjímka mezi minifiltry. Tento filtr bych do malé nádrže klidně doporučil, ovšem to je z motorických filtrů pro tuto velikost akvárií asi jediný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:55 R Muž Silent [5949] – Re: Míra
Jak psal RAP. Aquael má příliš vysoký průtok a mizivou filtrační hmotu takže jeho účinnost v malé, 25ti litrové nádrži nebude velká. Pro nádrž 25 litrů stačí průtok do 10 l/h což bublifuk s vzduchovacím motůrkem splňuje a má i větší objem filtrační hmoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:50 Muž vlacek [402] – Re: RAP
Dovolim si nesouhlasit - Dennerle nano eckfilter se da uplne uskrtit, takze se da nastavit presne podle potreby i diky rozstr. rampicce, ktera je soucasti baleni. Navic ma jen 2.5W a je oproti bublifuku nekolikanasobne tissi. Objem filtracni hmoty je druha vec, ale objem je velmi relativni zalezitost, protoze v mini akvariu stejne musi bublifuk bezet na maly vykon a voda pak jde jen pres malou cast filtru tak jak tak. Cestou nejmensiho odporu. Ja osobne si nemuzu na prebytek NO2/NO3 stezovat a ani nemusim filtr casto cistit (Akvarium 18 resp 29 litru) S Aquaelem nemam zkusenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:41 Míra – Re: Haimdol
Dobře, promyslím to. Takže ten filtr AQUAEL FAN mikro Plus byste nedoporučovali? Píšou v prospektu, že je pro akvária 3-50l, ale filtrace je 250l/hod, tak aby to tam tu vodu nehonilo jako blázen..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:33 RAP – Re: Míra
Než jsem to dopsal, byl Haimdol rychlejší.
Co se týče minifiltrů(poháněné čerpadlem), i v dvojnásobném objemu vody udělají "kolotoč", ale objem filtrační hmoty je nanic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:27 R Muž Silent [5949] – Re: Míra
Bublifuk je například tohle shop.miga.cz/… k jeho pohonu je třeba použít vzduchovací motůrek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:23 Míra – Re: Lukasson
A co znamená bublifuk? Jsem začátečník...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 08:20 Muž Lukasson [40]
Taky se přikláním k bublifuku. Je to levné, praktické a účelné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 07:58 Muž Miras [111] – Re: Míra
dle mě by byl ideální bublifuk+motorek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 07:47 Míra – Filtr pro malá akvárium
Chtěl bych se zeptat na vhodný filtr do akvária o objemu 25 l. Uvažuju o AQUAEL FAN mikro Plus. Má někdo nějaké zkušenosti? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2010 16:49 Muž cusbus [37] - TetryRe: majoksa
Závěsný filtr vidět (ani zabírat místo) nebude. Klidně bych tam dal Atman Hf100 www.akva-exo.cz/… . Sice asi žádná extra kvalita, ale pokud nebude hlučný (na tom se tu lidé neshodli, někdo říká, že je hlučný, někdo že vůbec slyšet není), tak do takhle malého akvárka musí stačit. Cenově vás to nezruinuje, dá se sehnat do 200 Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2010 10:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: majoksa
a co hamburskej filtr? rozhodne by zabral min mista nez ten trikomorak
akvarko prepazis plochou deskou z biomolitanu, ze vznikle komoty budes vodu cerpat pomoci vzduchu (bublifuk princip), pripadne pomoci malinkatyho cerpadylka, a pred ten molitah postavish mrizku zarostlou javskym mechem, nebude nic videt, nedavno jsem to videl nazivo, vypadalo to moc hezky

jinak malej bublifuk se v houstine javskyho mechu ztrati jedna basen... viz muj trpaslik 10L
kratce po zalozeni rybicky.net/nadrz/6731/8.jpg a skoro po roce rybicky.net/nadrz/6731/0.jpg

v antistresu (30L nadrz) jsem javskej mech u filtru obehnal stonovkama, jeste se to musi roztust, ale uz tedka to vypada zajimave rybicky.net/nadrze/6763
u tyhle nadrze jsem ve stadiu, kdy hledam vhodne kytky a rychlerostouci nahrazuji pomalu rostoucimi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2010 09:13 Muž tomm [3] Re: majoksa
precti si neco tady www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.04.2010 07:53 Muž ludviko [24] - ŽivorodkyRe: majoksa
Filtr určitě potřeba není, stačí dobře zarostlé akvárium (včetně plovoucích kytek) a pravidelná každotýdenní výměna vody. Provozuji tak několik akvárií jak s krevetkami, tak s živorodkami a fungují bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2010 07:18 Muž majoksa [0] filter
Ja prave chcem, ked uz ten filter ma byt, tak aby ho nebolo vidiet. Ze sa mi zmensi akvarko mi az tak nevadi. Asi to urobim ako MorfeussES vid prezentacia: rybicky.net/nadrze/8646
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 23:41 Muž holub43 [0] Re: majoksa
Cau. osobně si myslím, že nějaký externí filtr by vůbec nevadil a ušetří ti to místa i práce... a co se týče vzduchování, tak záleží kolik budeš mít rostlinek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.04.2010 23:07 Žena bluedream [245] Re: majoksa
A nebylo by lepší, než zmenšovat akva 3-komorovým filtrem, koupit závěsný filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 21:21 Muž Vašek [56] Re: majoksa
Asi by byla potřeba měnit častěji voda a větší množství, klidně bych dával vodu z velkého akva a tu ředil čerstvou A to určitě každý týden. A alespoň zajistit vzduchování pro nějaký pohyb vody. Ale jinak s malým bublifukem to bude daleko lepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2010 21:17 Muž Yirka [9260] Re: majoksa
Filtru určitě třeba. Mám naprosto stejné rozměry a vnitřní bublifuk je natolik zarostlý že není vidět stejně tak jako topítko.
rybicky.net/nadrze/7997
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 20:51 Muž majoksa [0] – Je nutny filter do 25l akvarka?
Chcem si zalozit male krevetkarium, kde okrem krevetiek budu obcasne mlade rybicky z velkeho akvarka, alebo mozno nejake male rybky ako npr. Poecilia wingeie.
Je potrebny v takomto miniakvarku filter ?
Nechcem tam mat ziaden rusivy element a ak by bolo treba filter, tak by som to chcel riesit vyrobenim vlastneho 3 komoroveho filtru vnutri akvaria. Bol by vyrobeny zo skla - do akvarka by sa tak pridala 'falosna' stena, za ktorou by bol 3 komorovy filtr. system. Akvarium by sa tym sice zmensilo, ale mal by som vsetko pokope.
Rozmery akvaria su 40x25x25.
dik za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 19:59 Žena ustavprochore [568] Re: Bexim
sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 19:23 Bexim Re: Brum76
klidbe i platy 1+2 nebo páreček čichavců zakrslích
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 19:14 thunderstorm Re: Brum76
25 litrů .. to je tak na 2 gupky 1+1 a krevetky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 17:14 Žena bucliik [99] Re: Brum76
nejlépe bude, když si sám rozmyslíš ( ve spolupráci s atlasem) jaké rybky by se ti líbily a pak se zeptáš, jestli by se jim tam dařilo. 25l je docela málo, čím větší akvárko je, tím jednodušší je k udržení rovnováhy ;-)
povinná literatura: rybicky.net/rady/zakladame-akvarium-krok-za-krokem
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2008 17:07 Brum97 – Ako založit akvarium?
ahoj Ako mam zariadiť asi 25 litrove akvarium a s akimi rybami? poradte... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2008 21:03 Jirka88
nevíš co s tim deklem na akvárko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2008 21:03 Jirka88
jj koukal sem pořádně...nemáš jí náhodou doma že bys jí vyfotil a poslal mi fotku?já sem byl v Budějicích a nic:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2008 20:26 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: Jirka88
V Ústí nad Labem v Baumaxu v odělení světel je mají palec zaleží kde bydlíš :-) Díval si se pořádně? Měli by mít podobný sortiment.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2008 20:12 Jirka88
tak sem dneska byl v baumaxu a v obi a žádný osvětlení tam neměli sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2008 15:20 Jirka88
mam jeden menší zádrhel:-Dnevim jak sestrojit dekl na akvárko...mam dvě stejně velký skla a k tomu mam dvě umělohmotný lišty...ale ty lišty jsou širší než akvárko tak nevim co s tim:-Dnemáte nikdo podobnou zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2008 10:05 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: Jirka88
Ano, kryt(ne ale ten spec. na akvárka)+zářivka. Nejsi zaostalej, každý nějak začíná. Já mám nejlepší zkušenosti s :
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum - roste hrozně rychle
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes - plovoucí palec jsou nejlepší na odčerpání živin = málo řas :-)
pak třeba ještě echinodory ...
je jich hodně, podívej se do atlasu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:52 Jirka88
osvětlovací těleso tak tim myslíš kryt+zářivka?promin ale jsem trochu zaostalej :-D ještě by mě zajímalo jaý rostliny jsou tak nejlepší pro začínající akvaristu...chci mít víc rostlinek vzadu a směrem dopředu aby jich bylo míň a míň...díky za vaše tipy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:31 Muž DonJuanKarlos [30]
Je to v podstatě jedno. Asi ani nejsou ani zabarvené, ale je v nich jiná náplň (nejsem odborník) :-) . Bíle i do žluta jsou vhodné.
Kup si, třeba v Baumaxu, komplet osvětlovací těleso. Bude stát tak do 400 Kč ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:28 Jirka88
a jakej je Váš názor na barvu zářivek?myslíte si že lepší je bezbarvá nebo zabarvená?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:17 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: Jirka88
Stačí vybrat typ zářivky, jsou v různých odstínech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:11 Jirka88
no už mam něco vyhlídnutýho ;-) ale kluci potřeboval bych poradit...jak udělam osvětlení aby svítilo zabarveně a ne bíle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 22:03 Muž prisavnik [51] - Rostliny – Re:pakozdy
preco myslis? ja som uz videl malicku cerpaciu hlavicu s malym prietokom,sa mi zda ze to bolo od fan plus alebo take neco,nemyslim atman to by bol riadny mixer :-D jirka sprav si ako ces toto su len rydy vybrat si musis ty X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 21:58 pakozdy – Re: prisavnik
zabudni na cerp.hlavicu. v 38l t to spravi odstredivku lebo nenajdes ziadnu s malym prietokom.
riesenie je naozaj tiche vzduchovadlo + jemny kamen + molitan(akvacid).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 20:22 Muž prisavnik [51] - Rostliny
ja by som volil radcej nejaku cerpaciu hlavicu s bioakvacitom,je to pohodlnejsie riesenie a ucinnejsie X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 20:19 Jirka88
říční písek 2-5mm by měl být ideální ne?akvarista jsem asi tejden :-D tak omluvte moje stupidní dotazy smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 20:14 Jirka88
dobře ten štěrk sem neodhad ale myslim si že to osvětlení by mělo stačit páč tam nebudou nijak extra náročný rostlinky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 20:12 Muž isamik [180] – Re: Jirka88
Neni prilis tezke pohledat, co a jak :-). Jinak ten sterk bych volil jemnejsi cely... ono do male akvaria je vhodne volit jemnejsi veci, vypada to pak lip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 20:08 Jirka88
a mam ho úplně vyměnit nebo jen smíchat s jemnějším?bude stačit osvětelní 1x15W?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 19:46 Muž Jurasek [139] – Re: Jirka88
Podle mne bublifuk (molitanový filtr poháněný vzduchovacím motorkem). A to dno je celkem hrubé, stálo by za to ho vyměnit za drobnější. Tady budou zapadávat zbytky krmení a zahnívat. Taky rostlinky budou mít problém zakořenit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2008 19:32 Jirka88 – Filtr do třicetosmičky
Zdravim...potřeboval bych poradit jaká je ideální foltrace do akvárka o objemu 38l?dno je tvořeno drobnými kamínky(asi štěrk)...průměrně maj tak 1cm....díky za odpovědi...

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 10215x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7510?kolik=999