Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vrubozubec paví - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Vrubozubec paví - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 10:00 xx Re: hozič
Nejlepší by bylo rybu vyfotit. Velikost, barva, tvar a rychlost růstu toho "vřídku"?

Je to něco podobného?
www.drta-archiv.de/…
www.drta-archiv.de/…
t2.gstatic.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 09:29 hozič – zanícená tlama
dobrý den potřeboval bych radu.mam dva vrubouše rok a půl staré.jednomu z nich se udělal na spodním rtu jakoby vřídek a prorůstá skrz ret ven. zkusil jsem nasadit esha 2000.a nic.ryba normálně žere a je aktivní.nevíte někdo co to muže byt.a jak se toho zbavit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 14:04 Miša – apatie,skelné oči
Poradtě mi prosim.Mám velké akvárko a dva vrubouše asi 14let,jeden je v pohodě,druhý apatický,nežere,oči mají silný povlak.Drží se u dna a téměř se nehýbe,špatně dýchá,žábry mají povlak,jinak povrch těla je dobrý,beze změn.Je nutné je oddělit?Nemúže se druhý nakazit?Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 23:49 hanyking – ZAPLÍSNĚNÍ VRUBOZUBCI
Fotka k příspěvku Ahoj, silně se mi zaplísnili vrubozubci. Porvali se a pak zaplísnili. Nedaří se mi to potlačit. Ta plíseň je jako slizský bělavý povlak. Takový pevný sliz. Mají to i na očích. Dal jsem 0.5 kg soli a 20ml acriflavinu na 1000l a nic. mám s něma okouna a ten je ok.

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 02:33 Nobody Re: RynnS
Kde jste je koupila?
Jako léčba,při těchto příznacích...chinin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 22:05 Žena RynnS [0] – Umírá:o(
Tak lidičky dnes jsem přišla k akvariu 220 l a moji 3 malí vruboouši se váleli u dna jak mrtví brouci, dala jsem je proto do jiného akva, kvuli podezření na spatnou kvalitu vody, ovsem nevypadá to oc dobře...leží u dna, sotva dýchají a ten nejmenší už plave u dna na boku:o(prosím poradte mi co mám dělat:o(abych upřesnila info, tak s nimi v nádrži byly iakary a další větší cichlidy a ty jsouv pohodě...jsou vrubouši nějak náchylní na něco? Vodu obden měním půlu,mají tam dostatek bakterií i dobré provzdušnění:-(nejsou překrmovaní... :-( :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 14:01 drakpd Re: kotyza
Obávám se, že to tím nebude, protože když jsem přišel ted po půlce dne, tak se jejich stav daleko zhoršil a to ted měním vodu každý den 1/5 a dnes jsem vyměnil 1/2 a ted se mi najednou oba válí na dně a jeden vypadá hodně špatně. Zkouším zvyšovat teplotu, snad to zabere, jinak už fakt nevim :-( Chemii teda žádnou nepoužívam, pouze sůl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 13:08 kotyza Re: drakpd
nekrm je vůbec třeba týden a měn vodu v menších intervalech.teplotu drž těch 25- 26stupnů.Myslím,že došlo ke zhoršení kvality vody NO látkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 10:26 drakpd
Zdravím, měl bych dotaz, opět mi vrubozubci dostaly nějakou nemoc a nevím co. Na první pohled na nich vůbec nic vidět neni ale tak před 3-4 dny přestaly ze dne na den žrát, v noci byly dost agresivní a furt se plácaly v akvárku, tak jsem si myslel žemají zase špatnou vodu, tak jsem jim začal měnit denně 1/5 vody, zdálo se mi, že se to lepší, že už mě v noci ani nebudily, ale dnes když jsem se vzbudil, tak jeden se furt tak plácá v akvárku, chvilku plave normálně, chvilku jak když by nemohl udržet rovnováhu a až na pár míst kde je podženej na něm neni vidět nic :-( vodu mam 24°C, a včera když se mi nějak nezdály, tak jsem na půl dne zapnul UV lampu a dnes tohle. Nevim z čeho mohly co dostat, krmím je dnes už jen mraženým panglasem a tak 14 dní jim dávam ještě tak ob den po hlavnim chodu pár granulí pro cichlidy. A v poslední době než přestaly žrát jsem je docela dost překrmoval. Filtruju vnějším filtrem Eheim 2213 a dnes když jsem viděl takový zhoršení jsem přidal ještě vzduchovací kamínek na provzdušnění. Prosím poradte mi někdo jak bych je měl léčit, mam je necelý rok a už maji tak 18 cm a ted mi začnou dělat tohle, zrovna když jsem jim koupil 500l akvárko a začínam jim ho zařizovat :-( Nevím jestli je na místě ted zvyšování teploty jako když jsem tak před půl rokem takhle léčil kožovce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 11:49 kotyza Re: Lenka
Zvýšení teploty je na místě a to až na 35 stupnů za perfektního provzdušnění.Tato teplota zabije povrchové parazity ,pokud nějaké jsou,ale podle popisu očí bych řekl ,že ve vašem akvárku operuje plísen a i tak je potřeba zvednout teplotu.pokud jsou oči vyboulené je to indikátor zhoršení kvality vody .Jak často ji měníte? U 6 vrubounůby by to chtělo častěji klidně i denně polovinu,ale zase bacha na nabourání nitrifikačních procesů.Takže aby jsme zachránili co se dá ,tak zvednout teplotu a měnit a měnit vodu.já bych zkusil omezit krmení a měnit vodu 2 krátdenně asi polovinu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 10:18 Lenka – oceláti
Zdravím Vás všechny. Potřebovala bych poradit. Mám už teď 6 ocelátů. Předevčírem mi uhynul jeden ocelát. Měl vytlačené oči,a něčím potáhnuté-mléčně bílá barva. Večer byl v pohodě, na druhý den už plaval ocasem nahoru, párkrát se zvednul a uhynul. Teď jsem si všimla, že to mají už další dvě ryby, ale jen ty oči mají mléčně potáhnuté. Tak nevím co dělat. Zvýšit teplotu?........Poraďte, děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2011 23:28 kotyza Re: Drak
Já když solím tak od oka na 500 litrů asi 5 lžic,ale to se spraví i bez soli,kdyby se náhodou kožovec vrátil,tak hned zase zvednout teplotu na 35 ,ale myslím,že se už neobjeví.tak držte těch 24 at se nervou a pak klidně se snažte je mít na 26 .Oni se stejně občas poškádlí ,ale mělo by to být v pohodě ,časem se ukáže zda jsou to samci nebo pár i kdyby to měli být samci ,tak by spolu měli vycházet.Jsem rád ,že jsem mohl pomoci a kdykoli se ozvěte a něco vymyslíme.

ještě dodatek já solím ,pouze když se cichlidy porvou,ale jinak ne. Hlavně bacha na vodu ,jak nebude často měněná ,tak na sebe budou ostrý a hrozilo by nafouknutí .U vrubounů je potřeba měnit vodu každý týden v závislosti na krmení a když to bude každý den třetinka ,tak to bude ideální.Když se zvednou NO látky,tak budou bud pomalý a líný a nebo se budou rvát a otírat o dno,to je signál zhoršení vody.Kdyby jste se chtěl zeptat na cokoli není problém jsem tu každý den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2011 21:22 Drak Re: kotyza
v té době jsem měl ještě teplotu 30°C, já jsem jí nechtěl snižovat na ráz, ale po vašem příspěvku jsem jí hned snížil na 24°C a rázem se k sobě začali chovat postupně líp. Dnes už maji krásně dorostlé ploutvičky a všechny rány zahojené :) Úkryt jsem ani nestihnul dát. Chtěl jsem tam dát novodur ale potřeboval jsem tak 80mm a ten se prej už nedělá a nic jinýho jsem nesehnal.
A ještě se chci zeptat kolik by se tak měla solit voda? Já dávam jak pro vruborubce tak pro živorodky pořád preventivně cca 1 kávovou lžičku na 10 litrů.
Ještě jednou mockrát děkuji za veškeré rady potlesk

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2011 22:03 kotyza Re: Drak
Ta uv lampa může bejt,ale je lepší přisolit vodu,vyměnujte vodu každý den asi polovinu,je možný ,že vyšší teplotou byl nabourán dusíkový ciklus a je ve vodě víc dusíkatých látek,který je motivuje k chování jaké poisujete.A lepší možnost je ,že je to pár ,ale asi víc pravděpodobné bude ,že jsou to dva samci.nechte je bejt at si to vyjasní ,hlavně nerozdělovat už by k sobě nemohli jít.Jakou máte ted teplotu vody ? Snažte se je držet na 25 stupních ,i větší teplota může motivovat cichlidy k šarvátkám.a ještě postřech na závěr je to z mé zkušenosti ,dejte do akvárka ukryt takový ,aby se do něj vešel jen ten menší a ten větší se na něj nedostal ,třeba rouru ,prostě cokoli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2011 12:30 Drak Re: kotyza
Tak zdá se, že jsem přečkal nemoc v pořádku, jen mam dnes problém, že se mi začínaji prát. Od tý doby co jim dorostly ploutve a byli oba fit se začali tenhle týden prát a ten co byl napadený víc je ted díky té nemoci o drobet menší a ten druhej si na něj vyskakuje, je to teda vzájemný, ale ten menší to zvládá hůř a je díky tomu docela podřený na břiše (koušou se bud do těla nebo do tlamy, jak kdyby se chtěli líbat :-D) Je zvláštní, že se začínaj prát když už maji tak přes 15cm. Když jsem měl prvně vrubozubce, tak se poprali hned malý a zbyl jen jeden, tak ted jsem si myslel že jsem trefil pár a mohly by vydržet. Tohle chování asi neovlivním což? to je asi příroda a asi zkončím zase s jedním... Dneska jsem zapnul UV lampu ať alespon vydezimfikuju vodu aby do tich ran něco nedostali.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 23:40 kotyza Re: Drak
tak to je dobře,že se to lepší.ještě nechte týden 35 at nepřežije žádné stadium kožovce a bude klid.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 18:32 Drak Re: Kotyza
z léčenim to vypadá krásně mockrát vám všem děkuji :-) pár dní 35°C a dnes jsou už téměř OK.Bylo to ale uplně akorát tak 2 dny trvalo než to začalo zabírat a nejdřív se zdálo že o jednoho přijdu protože už jeden den se mi začínal i občas obracet ale za 2 dny se to znatelně zlepšilo. Vzhledově na jednom jen pozoruji ještě že má drobet něco na oku ale na to v tý době už možná ani neviděl, tak necham vysokou teplotu dokud mu to nezmizí uplně. Dnes mam vodu 32°C a jen častěji měnim vodu a solim. Akorát na tom co byl hodně napadený pozoruji že občas se oklepe jak kdyby měl nějaké křeče. Doufam že to neni nic závažnýho a jsou to jen doznětky nemoci...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 19:30 Kotyza Re: Yirka
Na kožovce je upně zbytečné dávat léky pokud dané ryby snesou vyšší teplotu.jinak to není pseudo léčba,ale hlavně je to velmi šetrné k rybám než léčiva.kdyby se jednalo o tetrovité ryby ,tak tuhle teplotu nemůžeš dát a je pak lepší léčivo,to je jasné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 19:21 Kotyza Re: Drak
ta teplota 23 je ideální na množení kožovce.Ty léky jsou zbytečné a bude to zdlouhavé,ty potřebuješ vyhubit všechna stadia vývoje parazita.Když jsem měl kožovce tak teplota 35 a týden bez krmení a po parazitovi není ani slechu už nikdy se to neobjevilo.Tím ,že sis ho zatáhl na střevlích,tak kožovce vyhubíš snadno teplotou tak vysokou nepřežije ani náhodou,neradim ti špatně a je to levnější ,jen pár kilowat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 17:20 Muž Yirka [9123] Re: Drak
Vykašli se na pseudoléčbu teplotou a solí a nasaď léky na krupičku. Mezi osvědčené patří eSHa EXIT v kombinaci s eSHa 2000. Jelikož jsi však měsíc váhal, je nemoc v hlubokém stadiu a léčení určitě bude trvat déle.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 13:46 Drak Re: Kotyza
Díky, tak jdu zvyšovat teplotu, ted jsem akorát odkaloval akvárko a doplňoval sůl tak už jen ta teplota :) Tu mam normálně na 23°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 13:08 Kotyza Re: Drak
asi tak,jedná se o kožovce a toho zlikviduješ zvýšením teploty vody až na 34 a 35 stupnů ,perfektně provzdušnovat a nekrmit .Neboj ryby ,všeobecně cichlidy to vydrží ,nech to týden,pak uber na 32 a další týden 35 stupnů.Přidej trochu soli a žádný léčiva tam nelej .kožovec při této teplotě hyne. Mám to vyzkoušené .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 12:06 Drak
Zdravím, potřeboval bych poradit s léčbou vrubozubce. Tak měsíc na nich pozoruji že se na nich začala vytvářet bílá krupička. Začalo to ploutvemi a v poslední bodě už to mají i na tlamě a kolem očí. Poslední týden už nejsou ani moc čiperní, sedí bud u dna nebo u hladiny a pohne s nima většinou jen když k nim přijdu a myslí si že něco dostanou. Ale poslední dny už nejsou žádný dravý ani na potravu.
Krmím je dá se říct pouze mraženým Panglasem a občas žížaly či rybičky. Začal jsem to pozorovat když jsem si přivezl domu velkou zásobu plůdku střevle východní (to je plevelná ryba žijících v rybnících) tak jsem to na ně nanesl asi díky tomu a už minimálně 14 dní tou střevlí nekrmima u vrubozubců se to stejně každym dnem horší.
Léčím pouze častější výměnou vody do které předávam sůl a preventiv na dezinfekci. Mam možnost léčit UV lampu ale nevím jak často jí zapínat či po dobu nemoci nechat zapnutou neustále? Zapínam jí teď jen po výměně vody tak cca na 3h. Jinak normálně tak 1x měsíčně kvůli špatně poloze akvária u okna tak když začne zelenat voda tak 3h provozu a druhý den je zase akvárko čistý jak studánka
:-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 20:31 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: babii
Je potřeba krmit co nejpestřejší stravou,a to,jak vločkami,granulemi,tak i mraženou,na posílení dodávat třeba Fishtamin.Na minerály a stopové prvky používám Sera mineral salt.Pokud je ryba zdravá,bez vnitřních parazitů,dá se dát do kupy do týdne,14-ti dnů... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 20:11 babii Re: Romy
díky,taky mě to napadlo,ale nejsem si jistý...... zmizí to časem samo ? samozřejmě že krmivo změním,ale používám takový masový granule a ještě takovaj mix s výžavama....tak sem myslel,že to stačí,ale i tak to tedy změnim :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 19:01 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: babii
Vypadá to na děrovou nemoc.Pokud nejsou bílé šlemovité výkaly,je to nejspíš špatnou a jednotvárnou stravou,bez vitamínů a minerálů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2011 18:50 babii Re: BikerJames
nene všechno je v normálu,jako by mu nic nebylo,ale nelíbí se mi to :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2011 21:28 Muž BikerJames [19] - CichlidyRe: babii
popiš jestli pozoruješ ještě nějaké jiné příznaky, např. jestli žere, jaké má výkali nejsou bílé táhnoucí se?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2011 16:12 babii – nemoc vrubozubce
Fotka k příspěvku zdravím všechny co tuto rybu znají a i akvaristy,chtěl bych se zeptat jestli někdo nevíte co je toto za nemoc (viz foto) .nejprve se rybě udělala taková malá červená tečka,ale ted už se to zvetšuje a nevím co bych měl dělat,porďte nekdo prosím. děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 22:34 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: fero71981
Také je dobré se pozeptat, čím byly ryby krmené u předchozího majitele. Pokud to je to, co jste jim dával, tak bude potřeba asi jen nějakou dobu vydržet. Některým rybám trvá aklimatizace po změně prostředí hodně dlouho.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 20:14 stilo Re: fero71981
Dobrý večer,nemusíte se bát,určitě si sem tam něco zobnul,pokud nejeví známky nemoci,tak se to určitě spraví,je dobře,že jste pořídil dalšího,nedá se říci,že jsem zkušený chovatel,přesto se chovem zabývám,můj samec přišel o samici a též mu dlouho nechutnalo,vše dobře dopadlo,dnes má novou samici,úspěšně spolu odchovávají potěr,když jsem dovezl novou samici,též nechtěli papat,pak se vše změnilo,dostávají krabí tyčinky,granule,hovězí maso a nejraději mají žížaly,jsou to hodně náladové ryby,měl jsem je ve dvoustovce,kde se pravidelně třeli,pak jsem pořídil třístovku a výtěry ustaly,po vrácení do dvoustovky opět začli s odchovem.Zkuste zvednout trošku teplotu,pokud se jinak chovají celkem normálně,vše se určitě spraví,držím Vám palce a přeji hezký večer. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2011 17:02 fero71981 – ASTRONOTUS OCELLATUS POMOC
Dobrý deň,
verím, že na tomto fóre sa pohybujú aj akvaristi, ktorí majú bohaté skúsenosti s chovom rýb astronotus ocellatus. Môj problém spočíva asi v tomto: pred asi 3 týždňami som si kúpil jednu túto rybu. Má asi 20 cm. odvtedy nič nežrala. dávam jej všetko možné, od granulí, cez živé ryby až po tabletkové a mrazené krmivo. no ona nič. len sa na to pozrie a...odpláva. mal som pocit. že je to pre to, že je v akva sama, tak som dokúpil ďalšiu, rovnako veľkú, tiež astr. ocellatus. a to takú, ktorá s tou prvou bola v akva u prvého majiteľa. ale stalo sa to, že už nežerie ani tá. akva mám 400l teplota 24 C. som bezradný, prosím, ak niekto viete pomôcť, prosím, napíšte! ďakujem!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2011 12:21 hanyking – Náhlé úhyny vrubozubců pavích
Fotka k příspěvku V září jsem koupil 10 vrubozubců. Jsou z importu. Byly měsíc na karanténě tak si myslím, že mohli být přeléčeny. Všiml jsem si hned po vpuštění, že občas rychle kmitají ocasem nahoru a dolů.Tak 5 kmitů za vteřinu. Trvá to max. 2 vteřiny. Pak jsem je přeléčil na krupici. Občas pozoruji, že se otře o dno. To ale už nedělají.

Ryby absolutně žravé , zdravé. Z ničeho nic vždy jedna přestane žrát, zesvětlá , straní se ostatních. Pak cca za 2 dny plave jen u hladiny hlavou proti proudu. Za nějaký den lehne na dno a do pár minut uhyne. Zbylo mě jich 5 tak jsem si říkal ok to bude stačit. Ale pak padla další a teď mám už jen 3. Večer krásně žraly a ráno zase jedna světlejší a straní se. A to už mají 20 cm tak si myslím že asi padne.

Jaká může být příčina? Vrubozubec není nějak náchylná ryba a tyto při koupi měli už 8 cm. Kupoval jsem je od pana Kudrny.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2010 00:06 Muž miro03 [27] - CichlidyRe: Pedro
Zrejme ho trápia žiabročervi.Odporúčam Tremazol alebo chloramin-T.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 20:09 Pedro – vrubozubec - nemoc?
Zdravím a žádám o radu. Mám dva vrubozubce (stáří cca tři roky) a jeden z nich mi asi týden dělá starosti. Popsal bych to asi tak, že je velmi apatický, nereaguje na vhozné granule a hlavně je "dýchavičný" -pořád otvírá a zavírá tlamu (asi třikrát častěji než druhý). Plave normálně, zdržuje se sice více u dna, ale "balanc" udržuje. Kdyby tak nedýchal a žral, řekl bych, že je vše v pořádku. Voda má teplotu 26 stupňů, pravidelně měněná. Pokud byly dříve problémy, týkaly se obou ryb. Napadne prosím někoho jak mu pomoci? Thx!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2010 17:30 vlastik – Re: hanyking
tak jsem to celé přečetl a vyzkoušej to co dělám já ,nastav rybám teplotu 35 až 36 stupnů musíš to sledovat a nekrm zvyš vzduchování a nech to týden.a hlavně je sleduj neboj cichlidy tu teplotu zvládnou v pohodě,hlavně at maj kyslík.Všechny ty potvory co jsou v celém sloupci vody se zničí a klidně přidej entizol,na tvém místě bych to udělal takhle.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 00:06 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: hanyking
Monogenea,jsou červi,jestli vyplynulo z odpovědi,že to jsou prvoci,omlouvám se.

Nemusíš objevovat kolo. Nikdo po tobě nechce, abys musel něco vymýšlet a zkoumat. Ale stačí číst a chtít. Vše je tu mnohokrát napsáno,jen je vás víc,co se raději zeptáte,třeba po sté,místo toho,aby hledali.Občas to i unavuje,po sté něco stejného psát...

Jestli jsi diagnostikoval monogenea(žabrohlísty),tak můžeš použít za daných podmínek(najdi si)Chloramin T,nebo z komerčních léčiv třeba Tremazol,dá se použít i Argulol,nebo třeba TeraP FD.Léčba je za předpokladu vejcorodých monogeneí u Tremazolu,a léčba je alespoň 3 x po 7 dnech.
U Flagellolu je to léčba na vnitřní parazity,dle popisu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 11:43 hanyking Re: Romy
Ano ale než bych objevoval kolo tak vznesu dotaz. Je možné, že to otírání nemá souvislost s hlísticema. Ale ty ryby se otírají a hlístici jsem tam zaznamenal. Nemám s diagnostikou nemocí ryb žádné zkušenosti. Vždy jsem měl zdravé ryby a max. jsem používal tetramedicu jako prevanci u thajských koi kaprů. Ale u těch vrubozubců se od začátku něco nedaří. Nevidím nic nepřístojného na tom, když se zeptám. Pokud někdo se s těmi příznaky setkal a úspěšně je poléčil tak může napsat postup.
Edit: Tak jsem se na to akvárko díval a červíci tam stále plavou. (pasivní vznášení) Asi 2 týdny krmím granulema cichlit stick a když je ryby žerou tak to tozkousálaj a zůstává u dna vrstva nesežraného krmiva. To bude asi živná půda pro (asi neškodné)hlístice.
Dospěl jsem k závěru, že mám ryby nakaženy prvoky monogenea. Jsou nakaženy už od nákupu. Hned bylo zvláštní, že občas rychle zakmitaly ocas.ploutví. + otírání o dno + častý úkaz je kus vznášejícího se slizu.

Jaká je tedy účinná metoda jak v akvárku ty prvoky zlikvidovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 00:38 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: hanyking
Co se týče diagnózy a léčby jak vnitřních parazitů,tak žabrohlístů,jsou tu o tom napsány mraky stránek.Obrázek si dones do parazitologického ústavu,tam ti možná poradí,vždyť jen nematoda,a ať je to rod Capillaria, Pseudocapillaria,nebo Camallanus,mají přes 5000 druhů,ale s otíráním ryb o předměty nemají žádnou spojitost.
Je rozdíl napadení červi,nebo prvoky,pokud se ryby nadměrně otírají o přeměty v nádrži,je to monogenea,a to Dactylogyrus(vejcorodé),nebo Gyrodactylus(živorodé).K těmto dvěma rodům náleží další spousta druhů.
No a ti nitkovití červi,po odkalení bych viděl také na hlístice,ale ty neškodné,které se rozmnoží díky překrmování.

Ujasni si co,a jaké jsou příznaky ev.nemoci ryb,jaké máš ty,co souhlasí,atd.,atd.,atd.Jednou se přikláníš k monogenea,jednou zas k nematoda,nakonec se dříve,nebo později setkáš i s prvoky Hexmita a Spironucleus.
Širokospektrální léčiva na vážnější onemocnění,nebo napadení nejsou,je to jen věcí správné diagnostiky a účinné léčby na daný problém.
Místo zakládání témat,si na internetu najsi zmíněné problémy,informací je tam dost.Nepočítej s tím,že ti podle kresby někdo donese léčbu na zlatém podnose.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 23:06 hanyking Re: Sid
Tak jsem se na to díval a najvíce se to blíží nějaké parazitické hlístici rodu CAPILLARIA. Jak to léčit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:38 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: hanyking
Na té fotce je druh žábrohlísta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:38 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: hanyking
Příznaky na žábrohlísty sedí ale v tom případě nechápu Entizol hmm Jinak můžeš zkoušet hledat podle fotek images.google.com/… X-) Léčbu bych použil rozhodně jinou X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:28 hanyking Re: Sid
To ale není ten parazit. Mám podezření na žabrohlísty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:19 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: hanyking
Zkuste se podívat na tohle: www.jbl.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:47 hanyking – Invaze parazitů na vrubozubcích
Fotka k příspěvku Ahoj, už delší dobu pozoruji na vrubozubcích neklid. V poslední době se to stupňuje. Ryba se třeba otře bokem o písek nebo o kámen. Nebo se snaží jakoby něco vykašlat z žaber. Jedna ryba už 2 dny pouze stojí u hlediny u filtru. Tak jsem dnes koupil širokospektrální léčivo GENERAL TONIC + ENTIZOL. Ještě než jsem léčivo nasadil, tak jsem odkalil nádrž a trochu vyměnil vodu. Všiml jsem si, že ve vodě plavou takové 0.5 cm nitky. Dal jsem to ihned pod mikroskop a šok!!! Jsou to průhlední červy. Mají kousek těla holý a pak na obě strany chlup (osten. A zase kus těla a osten na každou stranu. Na konci občas vyjíždí jakoby "jazýček". Červ je průhledný. Ryby od 1 dne co je mám občas trhavě kmitaly ocasní ploutví. Z 10 3 nerostly a postupně uhynuly. Co to je? Jak to mám vyléčit? Za konzultaci děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2010 09:36 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Romy
Entizol bakterie nezničí :) alespoň jsem nic takového nezpozoroval když jsem ho používal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2010 09:31 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Stetinka
Entizol se rozdrtí,pak se i lépe rozpouští.Běžně se dává jako koupele,ale můžeš do něj nechat nasáknout i krmení.Ideální by bylo sehnat čistý metronidazol,zkus se zeptat někde na veterině.
Co se týče filtrace,nikde jsem nenašel zmínku,ani jsem nepozoroval při léčbě,že by odcházely nitrifikační bakterie,nastalo by zvýšení koncentrace NO látek,a jasná reakce ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2010 07:17 Žena stetinka [270]
Když už se tu bavíte o entizolu, zajímalo by mě, zda při léčbě vyndaváte filtr? Zda Entizol zničí bakterie ve filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 22:34 hanyking Re: Romy
Zítra budu mít trochu času tak to šupnu pod mikroskop. Takže potom se to rozpustí ve vodě nebo dá rybám do žrádla? ten entizol udělá jen takovou pubspenci a nerozpouští se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 18:02 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: hanyking
Jestli jsi diagnostikoval nemoc správně,použij Sera Flagellol,Entizol,nebo jiné léčivo na bázo metronidazolu.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 4604x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7109-vrubozubec-pavi-nemoc?od=51