Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký je to čichavec?

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Copak je to za rybičku? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Jaký je to čichavec?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:43 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jupí
To je mi líto. Že jsem raději nemlčel? Třeba jsou fakt medoví? Teď už si nejsem jistý ani já. Porovnávám je s fotkami těch, co jsem koupil já jako Colisa sota. Zkusím nafotit samičky čichavců medových u mne a porovnat to, snad se to podaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:36 Žena Jupí [125] - AsieRe: malyLibor
No já nevim kdo je tu jelensrnecdaněk ale já sem z toho na nervy . 4 měsíce je shánim několikrát to nevíde a teď nevím jestli sem je teda sehnala a nebo je to celý v háji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:33 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jupí
No, tak teď jsem z toho jelen srnec daněk. Tahle fotka mi hodně připomíná samičky čichavců medových, přírodní forma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:28 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Jupí
Já bych řekl, že si jsou podobný, jen ti tví jsou trošku bledší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:27 Žena Jupí [125] - AsieRe: malyLibor
Fotka k příspěvku Já nevim sem z toho uplně vykolejená ... :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:24 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: host
Platný název pro čichavce medové je Trichogaster chuna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:22 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jupí
Podívej se sem: rybicky.net/fotogalerie.php… Je jim podobnej? Prohlídni si ty fotky u mne. Nejsou nejlepší, ale snad poznáš, jestli jsou to stejní, jako máš ty. I já je koupil v Pet centru pod názvem Colisa sota - čichavec medový. Taky jsem tam koupil Cryptocoryne x willisii jako Cryptocoryne nevillii a Ceratopteris thalictroides jako Ceratopteris siliquosa. Oni o těch rybách a rostlinách neví nic, znají jen ty názvy, které jim prodejse řekne.
Ale moc rád bych se mýlil a byl bych rád, kdybys měla opravdu čichavce medové.
Edit: Tady jsme to řešili trošku podrobněji - rybicky.net/forum/2787…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:18 host Re: Jupí
Trichopodus sota je platný název pro meďáky, pyskatý vypadá jinak. Podívej se do atlasu nebo si zadej do vyhledávače.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:18 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Jupí
Ono se to blbě pozná v této velikosti a na takové fotce, může to být zlatá forma pyskatého, ale spíše bych to viděl na ty medové, navíc by byla náhoda aby prodejce nakoupil jiný druh pod názvem pro medy. Uvidíme co ostatní no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:06 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: Jupí
Řekl bych, že to jsou čichavci medoví. ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2012 19:02 Žena Jupí [125] - Asie
Fotka k příspěvku Ahoj nevíte jestli je to č. medoví nebo pyskatý ? V obchodě pod názvem colisa sota , mají necelý 4 cm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 05:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Pozor na slova! "Tihle překupníci", narozdíl od akvaristy koníčkáře, znají naopak většinou ryby perfektně, jen tak trochu "po svém". Protože se ovšem většinou v branži pohybují již dlouhá léta, tak zažili mnoho revizí v zařazení ryb. Proto jen "s napětím" očekávají, kdy přijde další a zase všechno bude jinak.
Změny v názvosloví vnímají lidé se skutečným zájmem o obor, nikoliv o závěrečný účet finančního výsledku "práce s produkty oboru". Ti,co s rybami obchodují si vystačí s tím, že oni vědí o co jde. Což netvrdím, že je dobře.

K tomu kousání u názvů živorodek...byl jsem na tom podobně. Ale dostalo se mi autory takového vysvětlení proč se tak stalo, že to není o zvykání, ale nutnost. Protože teď má názvosloví živorodek řád. A je nutné souhlasit. Jen si celé názvosloví pořádně přečtěte, třeba na to přijdete i sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 01:16 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Konstant
Je to klasika, ale nic si z toho nedělej. Oni tihle překupníci stejně často prd vědí o rybách a názvy komolí, jak mohou. Spousta jich používá jakýsi svůj slang a někdy zjistit, co to v akvaristice skutečně v akvárkách plave, dá i zkušenému akvaristovi hodně práce.
Co se týká přejmenování čichavců, byl jsem docela naštvaný, ale po přečtení článku RNDr. Hofmanna jsem to nějak pochopil a překousl. Co nemohu překousnout je změna českého pojmenování spousty živorodek... ale asi si na to taky časem lidé zvyknou... já asi nikdy. Ale to už je zase jiná písnička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 00:12 Muž Konstant [13] Re: malyLibor
Dnes som sa o tych zmenach latinskych nazvov bavil s dalsim akvaristom-predajcom a ten vyhlasil, ze to nove nazvoslovie odmieta, ze ich bude nadalej volat po starom, a ze je presvedceny, ze aj ostatni akvaristi budu podobnym postojom tieto absurdne zmeny bojkotovat. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.07.2012 21:16 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Konstant
Fotka k příspěvku Tak vypadá při tření. Tedy ten sameček čichavce medového má černé břicho při tření.
U nás v Olomouci se běžně dá koupit takováto varianta čichavce medového. Není to přírodní, ale je taky pěkná. Ale do šedesátky se ti hodí i ti čichavci zakrslí, to bych se nebál... tedy v případě jednoho páru... ale u nich bych ještě víc doporučil přírodní variantu, protože je krásná a dá se i poměrně snadno sehnat. Zakrslí jsou jen o centimetr větší než medoví a maj podobné prostorové nároky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.07.2012 20:41 Muž Konstant [13] Re: malyLibor, LiborSprysl
Dik moc za clanok (dam precitat aj akvaristovi), aj za to info o farebnych variantach (golden honey), ktore su mylne prezentovane ako medove. Chcel som do 54L akva dve guramy medove, ktore ako jedine z guram mozu byt v takom malom akva. Ale kedze sa, ako pise malyLibor bezne daju zohnat len varianty guramy lalia - krpatej (to vyzera byt spravny slovensky nazov, teda aspon sa tak vsade uvadza), ktora potrebuje min. 60L, tak sa asi s guramami rozlucim.. skoda, su to nesmierne zaujimave rybky. Jedine teda ze by som natrafil na skutocnu guramu medovu, ktoru predpokladam spoznam podla cierno sfarbeneho brucha samca.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2012 19:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Konstant
Trichogaster chuna se ještě před nedávnem jmenoval Colisa chuna. Česky je to čichavec medový, slovensky gurama medová, v místním atlase je drobná chybka, kterou celkem snadno napravíme. Bohužel, většina prodejců se drží ne vědeckých názvů, ale různé lidové tvořivosti. Tuhle mne na burze taky jeden strejda, co prodával Colisa Lalia Golden Honey přesvědčoval, že je to jediný medový čichavec, jiného nezná a že je to přírodní rybka, přitom je to čichavec zakrslý, červená chovatelská varianta.
Pokud ale sháníš čichavce medového, přírodní variantu, tak to budeš mít docela těžké. Ty se neshání vůbec snadno. I pokud seženeš u prodejců čichavce medového, bude to většinou buď červený, žlutý nebo tzv broskvový. Skutečně přírodního seženeš dnes jen u nemnoha fandů, kteří je ještě chovají a odolávají levným asijským dovozům těch moderních nepřírodních barev.
Edit: A nevíš náhodou, jak se jmenuje slovensky Trichogaster lalius? Donedávna Colisa lalia? Je mi jasné, že je to gurama, ale nějak se mi nezdá, že by to byla gurama krpatá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2012 18:48 Muž LiborSprysl [9015] Re: Konstant
Colisa - starý latinský název, gurama slovensky, čichavci česky.
Colisa lalia starý název pro zakrslého čichavce v latině, Colisa chuna, pro čichavce medového...

Pro jednoho z redaktorů.... smich A pořád mne chcete přesvědčovat, že díky nesmyslnému systému čichavců v místním atlasu v tom není takový zmatek?

pro Konstant a všechny ostatní, kteří si chtějí ujasnit, jak je to s čichavci -

Aquatab.cz, článek RNDr.Hofmanna a budete mít jasno ahoj
www.aquatab.net/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2012 18:31 Muž Konstant [13] – Colisa Lalia Golden Honey
Prosím, pomôžete mi vyjasniť ako je to s čichavcom medovým - trichogaster chuna (ktorého zháňam v okolí Banskej Bystrice)?
V akvaristike môžu objednať Colisa Lalia Golden Honey (nemajú k dispozícii latinský názov) a vraj je to niečo iné než Trichogaster chuna. Trichogaster chuna je totiž v slovenčine gurama medová a nie colisa medová, ako je uvedené na tomto webe. Mám tomu rozumieť tak, že gurama a colisa je ten istý druh, keďže v češtine sa guramy aj colisy nazývajú čichavcami?
Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 05:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: malyLibor
Vypadá to skutečně jako obrázek k textům z počátku minulého století a tedy lze říci - vypadá to, že to zbarvení skutečně přírodní variantu nesignalizuje. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2012 18:45 Muž malyLibor [5371] - Asie
Fotka k příspěvku Dobrý den všem milovníkům čichavců. Chtěl bych se zeptat. Ti čichavci medoví na fotce, to asi nebude přírodní varianta, co?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2012 21:23 Žena glumča [424] - LabyrintkyRe: KaBo
čichavec modrý var. cosby.a podle mě samička:-)..pěkná ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2012 21:16 Muž KaBo [0] - Labyrintky – Samec nebo samice?
Fotka k příspěvku Zdravim, mužete mi zkusit poradit. zda je to samec nebo samice? nejsem si uplně jistý druhý čichavec je 100% samce, neboť ma krasne prodlouženou ploutev ale u tohodle si nejsem jist, bot ma ploutev trošičku do špičky, díky za rady
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2011 15:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: Tole
Je to nejspíš leera s poškozenými vrstvami kůže po léčení. Černání leer není neznámé, světlání rovněž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 12:20 Tole Re: Deathbull
Já sem si myslel že to není čistý ale vypadá dobře
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 21:37 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: gennaro
No mě do hlavy neleze křížení leeri x trichopterus....je jedno jaká varianta ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 21:25 Muž gennaro [8] - AfrikaRe: Tole
Jestli to není PS, tak je pravděpodobně zlatej s perletovym. Nechapu pak jak to nekdo muze prodavat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 17:16 Tole – čichavec
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ve zverimexu jsem zahlédl tohohle čichavce byl tam jen jeden a prodavač mi nebyl schopnej říct co je to za čichavce jen že ho taky nikdy neviděl tak se ptám tady je to asi nakej mix zlatýho a perleťovýho co?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 21:41 Muž pard [5] - LabyrintkyRe: Passion
Jestli chcete skutečně modrého čichavce, tak zkuste Čichavce zakrslého - cobalt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 17:27 Žena Imii [45] Re: Passion
Ti modří nejsou zas tak moc modří :-D ale toto jsou modří
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2009 17:24 Passion Re: Semtex
Tam jsem právě koukala, takže to jsou modří. A já právě čekala jestli se fakt nevybarví do té krásné modré:) Tak asi ne no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 16:56 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Passion
No oni ani ti moji nejsou modrý, prodávají se pod tím názvem, to jo, ale modrý nebude nikdy. To že je tmavý, do černa, no tak to zbarvením projevuje svoji náladu. Mě teď sameček hlídá mladé a je ve zbarvení jaký sem u něj nikdy neviděl. To mramorování je velmi výrazný a světlejší části jsou jakoby s narůžovělím nádechem, hlavně tlamka.

porovnej to stímhle: rybicky.net/atlasryb/cichavec_modry
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2009 16:51 Passion Re: Semtex
jojo bohužel jsou ve fotáku nejsou baterky:(no mně přijdou že by mohli ale nejsou modří jen takový slabý nádech spíš jsou mramorovaný až do černa hlavně samec občas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 16:49 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Passion
No fotky jsou zřejmě dělaný mobilem hmm Ale vypadá to jako ti moje, takže by to mohl být on ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2009 16:45 Passion – čichavec
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Můžete mi říct jestli je tohle čichavec modrý nebo ne?Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 16:15 Žena Imii [45] Re: Cheeky
Medový čichavci nemají modré znaky ... mají červené tělo a světlou ocasní ploutev

Todle jen nějaká varieta obyč. zakrslých čichavců ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 16:05 Žena Rebbie [71] Re: Cheeky
images.google.cz/…

A co pak tohle? Podle mě zakrslík červená forma ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 15:52 lemon Re: PentuR
To bude samec. Mám přesně tu rybku co je na fotce, koupil jsem ji pod názvem čichavec zakrslý "red", ale taky jsem pak doma pochyboval jestli to není spíš čichavec medový. Sameček je přesně takový jako na zde na fotce, samička je celá stříbrná a o něco menší než sameček. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.04.2009 15:50 Muž PentueR [256] Re: Cheeky
Zákrslík, samec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2009 15:12 Joecz Re: Cheeky
Tohle je zakrslík (porovnejte si tvary těla a ploutví) jen jiná barevná forma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.04.2009 15:12 Bexi Re: Cheeky
čichavec medový nemá ten modrý pruh na hřbetní ploutvy - je to vyšllechtěná varianta čichavce zakrslého...a záhada je vyřešena ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 15:04 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Cheeky
Tak já teda ještě doplním jeden odkaz
images.google.cz/…

a stále myslím že je to Trichogaster chuna :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 14:58 Muž Killer88 [39] - CichlidyRe: Cheeky
Myslím, že je to skutečne čichavec medový...
Edit: Já koukal, opravdu tam je pod zakrslým, ale přijde mi, že to je meďák. Ale jsou tu větší odborníci na labyrintky, tak snad se někdo mrkne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 14:53 Cheeky Re: Mrakoplash
V tom zveráku jsou fakt divný, prodávaj ho pod názvem čichavec zakrslý... Taky mi to přišlo tak že to je samička čichavce medovýho. :-O Ještě nějaký názor? ;-)

Btw: na stránkách aquapage.cz ho maj taky pod zakrslýma... Ptám se protože mu chci koupit kamaráda a nejlíp se jim žije v páru, tak abych dokoupila správnýho parťáka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 14:46 Mrakoplash Re: Cheeky
Řekl bych že je to tenhle rybicky.net/atlasryb/cichavec_medovy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 14:43 Cheeky – čichavec zakrslý?
Fotka k příspěvku Můžete mi prosím poradit co to je za čichavce? Je to samička čichavce zakrslého?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2008 23:33 Muž wayn [79] Re: Lessli
Je to čichavec zakrslý, oranžová forma. Co budeš dělat se šesti? Když si samec vzpomene a začne stavět hnízdo, tak nesnese nikoho kolem sebe...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.05.2008 23:31 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Lessli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.05.2008 23:27 Muž NIKO [527] Re: Lessli
Čichavec medový. :-)
EDIT: Fíha, akosi sa mi otočili farby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2008 23:12 Lessli – Co je to za čichavce?
Fotka k příspěvku V akvaristice v Praze u Zborovský jsem nakoupila šest těchto nádherných čichavců. Prodejce v akvaristice mi tvrdil, že je to tzv. čichavec oranžový zakrslý (mají cca. 5 cm).Ale podobné čichavce jsem už nikde jinade neviděla a ani s názvem čichavec oranžový zakrslý jsem se nikde jinde nesetkala. Neznáte ho někdo - viz. foto?
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 5907x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7074-jaky-je-to-cichavec?od=101