Pestřenec červený - rozmnožování, odchov
Pro rodiče a mladý je 12L akva dost malé, možná tak jen pro mlade by to stačilo než trocha povyrostou ale dlouho tam nevydrží.
Jinak nevidím důvod je přelovovat s rodiči, moji pesřenci už měli hodněkrát mladý ale vždy jsem je přendal bez rodičů. prckové dodiče nepotřebují pokud jim nehrozí nebezpečí

Ahoj,tak boli tam ikry a teraz som v spolocenskom akva uvidel rozplavany poter

Mohol by som ich dat s rodicmi do 12l akva?asi nie len tak sa pytam
Tak sem si předělala akvárko a pestřencům se jejich pootočenej úkryt moc líbí..samička si samečka zase začala všímat jako zpolditele a třou se o 106

...akorat me pekne naistalovanej novej pisecek z jeskyne vyhazeli ven

Měl si je ze společnýho akva vyndat.Samičky i samci si vybírají partnery a pokud tam bylo pestřenců víc,mohla dospělýho samečka začít utiskovet.U nás si zase původně vybíral sameček.První samičku málem uhnal k smrti,tak sme koupili dvě jiný a tu kterou si nevybral vrátili.Teď máme sice malý taky,ale po měsíci pudou do samostatnýho akva...

Starší reakce
ahoj.taky mam par pestrencu cervenych a na poprve prezili a dospeli 3 mladata ale vyskytl se mi problem..jak byli vetsi (nechala sem je ve spolecnym aqua) tak se mi zase rodice zacali parit jenze asi po 14 dnech zacala samice samecka odhanet a vyslovene ho utiskovala..nahanela po akvariu a nepustila k sobe a skocilo to tak ze samec asi stresem neprezil..nevim cim to je.tak sem si koupila mladyho samecka a ted kdyz uz dorostl se pari ale zatim nic...a asi pred tydnem me samicka zase zacala samecka utiskovat..

vubec nevim proc a co s tim..samecek je uplne svetlej a mam strach aby me taky neodesel...poradi mi nekdo?

Je zde velká pravděpodobnost, že hej

...
Roman

0 30.04.2008 13:23 dado – Ostriežik

Ahoj,poslednych par dni su stale pri jednej jaskyni,raz je tam samec raz samica a nikoho tam nepuštaju,mohli by tam mat alebo budu mat ikri?prikladam foto
No nechce se mi je přelovit hned.Až za ten měsíc.Právě že se třou tak zhruba po tom měsíci a půl,tak bych pak dala pryč jenom prcky...Už v tom mam trochu hokej...

ahoj!tych 30 dni nie je presne nejde to kolko dni ale kedy zacnu javit zaujem o dalsie trenie!

tych 30 litrov by malo stacit pre dvoch dospelych a mimina!nedavaj im tam nic akorem topitka,molitanoveho filtru,teplomera a vody!

za ten mesiac narastu podla kvality krmenia!krm artemiou alebo cyklopom kym nepodrastu aspon na 7mm a potom idu na rad patentky

0 29.04.2008 14:11 keltan – Pestřenec červený-odchov
Už podruhé se našim pestřencům narodily malý.Poprvý to dopadlo špatně

a všech 12 prcků umřelo.Teď jich je v akvárku cca30 a pani v akvaristice nám poradila,aby sme je aspoň měsíc nechali s rodiči a pak je dali do jiného akva.Myslíte,že bude stačit 30l?A co všechno do něj můžu a nemůžu dát?Prcci rostou jako z vody,počítam že za tem měsíc už budou o dost větší.Děkuju za odpovědi...

Starší reakce
Ziva buchanka je nejlepsi. A pocet jiker (a odchovanych mladat) zavisi na velikosti nadrze. 80-100 v male nadrzi, ve 100 a vice litrech maj az 200, vzacne i vic.
Pro živou potravu jim půjdu příští týden.Teď střídám ten žloutek a najemno rozdrolený sušený krmivo a vypadá to,že jim šmakuje...
Žloutek?Taky jde,ale nic moc.
Zkuste raději odskořápkovanou artemii nebo mražený cyclop(buchanka).
No já to nakonec vyřešila tak trochu po svym,za pomoci a rad paní z akvaristiky.Vlastně sem si udělala takovou malou chovničku,kam sem dala filtr pro to určený,jednu rostlinku a kamínek(ten asi ale zejtra vyndam).Bylo mi doporučeno krmit je žloutkem,rozmíchaným s převařenou vodou a trochou soli(na jiné jsou prý ještě moc malý).Příští týden si mám přijít pro živé krmivo...Vypadá to,že malý se maj dobře a hodlám založit ještě jedno menší akvárko,kam pak přelovim mimča,až povyrostou.Díky vám moc za informace,i když sem z nich byla víceméně spíš zmatená a nejistá,co mám vlastně udělat,ale i tak sem si aspoň udělala jakos takous představu.Prcků je sice jenom 9 (ostatní požrali parmičky),ale ráda bych je odchovala...
Pokud je chcete odlovit,tak bez rodičů(stres-mohou sežrat).
Když už se rozplavaly a přijímají potravu,tak stačí bohatě 30l akva.Nezařizovat-jen dát kostku biomolitanu se vzduchovacím motorkem.Budete mít přehled o tom,jestli potěr žere,a také se lépe odstraňuje nespotřebovaná potrava a výkaly.
TOONY Vás jen straší a svým způsobem kecá.
Když jsem odchovával pestřence(i jejich varianty),tak páry byly v 35l.V pohodě se třely a potomstvo:80-100ks z jednoho výtěru.S rodiči(pokud se starali)jsem nechával potěr 3-4 týdny po rozplavání.Pak jsem teprve odlovil mladé do rozplavávačky(100-150l).
doporucuju koupit tech 30l a prelovit tam ty parmicky

Díky...Prostě koupim malý,hezky jim ho zařídim a uvidíme....Snad to všichni ve zdraví přežijou...Nic jinýho mi ani nezbejvá...Aspoň budu mít to malý jako zařízenou chovničku nebo karanténí akvárko(podle situace)....Dík za rady.
Pestrence mama taky zatim jenom poter jsou 2 a mam je v 14l akva a uplne jim to staci.Potom az vyrostou tak pro ne mam pripraveny 40l at se dari

tak 8 to je malo.ale jak rikam 50 je minimum a nebo to riskni a treba ti nejaky odchovaji. ja mam taky parek pestrencu.mam tam 10 teter ruzovejch a nevydrzi mi tam dyl jak 5 dnu. a to mam akvarko 220 litru, v celku dost korenu, mrkni na muj profil.
Tak to bude problém....Na další 100l akvárko nemáme místo....Myslela sem,že by pro rodinku stačilo tak 20-30l.No byla sem naivní.Proč vlastně tak obrovský?Když pak velký přendam zpět do původního a v malym zůstanou jen malý (neni jich víc než 8 a pochybuju,že přežijou všichni)....Ach jo.
akvarko minimalne 50 litru, ale to dlouho stacit nebude, pac tech rybek tam bude dost a spatne by ti rostli. takze ideal 100 litru.na dno nemusis davat ani pisek, zalezi na tobe, ukryty to chce a taky nejakou rostlinku.jinak odlov sitkou nehrozi. zkus je nasat nejakou trubickou. mrkni se tady na chov pestrencu, mas to tam vsechno popsany.
Mno tak jo...Koukala sem,že jich zas tolik neubilo,ale celá rodinka se přez dopoledne přesunula do jinýho úkrytu.Musim teda sehnat druhý akvárko.Myslíš,že nějaký malý bude stačit?Dám jim tam úkryt a rostlinky.Rodiče dám asi zpět do velkého akva,až přestanou mít zájem o mladé,co...A ještě něco.Jak je pochytat.Sou tak maličký.Neuděla jim něco?
prehod je do akvarka i s rodicema a nebo samotny. ty parmicky si je urcite davaji ke sváči.nekdy muzou sezrat rodice svuj poter, kdyz jsou ve stresu.ja bych je odlovil i s rodicema do nejakyho jinyho akva.cim driv, tim lip. hlavne pouzij vodu z akvaria , kde se ti vytreli, jinak se s tema prckama rozluc

0 11.03.2008 11:53 keltan – Pestřenec červený-pomoc!
Vážně potřebuju pomoc.Vytřeli se mi pestřenci a včera sem si všimla malých (mohl to být první nebo druhý den,co byly schopné plavat).Samice se samcem se o ně vzorně starají,přesto jich od včera pár zmizelo.Mám akvárku ještě parmičky a bojím se,že mi je žerou oni (rodiče by je asi nežrali,ne).Jenže co jsem o nich četla,tak malé nemůžu přesunout do malého akva dřív,než o ně rodiče ztratí zájem.Semz toho zoufalá a ráda bych nějaké z nich odchovala.Pořebovala bych s tim poradit.Za jakékoliv info budu vděčná.Klidně pište i na mail:keltan@seznam.cz...Děkuju.
Starší reakce
No a teď k věci.P.pulcher se vytírá do skulin pod kameny,mezi kořeny a nepohrdne jakoukoli umělou jeskyní.Samice po vytření chrání hnízdo navršením písku před jeskyní a mnohdy škvírkou neproleze ani samotnej samec, který celou dobu hlídá vchod a nekompromisně odhání ostatní ryby v okolí.Po vylíhnutí rodiče vodí potomky spolu, ale samec spíše dále od prcků.Někdy se stane že samec samici odežene a hlídá a vychovává potomky sám (vlastní zkušenost)a nebo samice naopak zdemoluje samce a stará se sama (další výtěr.Často dochází k zabití jednoho z rodičů druhým partnerem.K výtěru se musí pár vybrat sám z cca 10ti a více kusů ryb smíšeného pohlaví.Takto vybraný pár je zárukou toho že se nebudou napadat hnedle po tření.Osobně nedoporučuji chovat více jedinců pohromadě-dominantní pár ostatní ubije.
Potomci se líhnou jako většina cichlidek do 7dní od oplození jiker a do dalšího týdne se rozplavou.krmíme čerstvou artémií nebo planktonem.Prckové jsou docela maskovaní a při nebezpečí zalehnou do písku, kde je sotva vidíme.Nevím jak to dělají,ale u mojich pestřenců samec když vycítil nebezpečí, tak cukavým pohybem dal potomkům znamení a ti se ihned nalepili na nejbližší dekoraci (kořen,písek čí spleť kořenů hnědovky)
Růst je ve společenské nádrži nestejnoměrný a proto k racionálnímu odchovu volíme nádrže kolem 50l na sehraný pár.Rychleji rostoucí ,mládež napadá své menší sourozence.
Starší reakce
Spíš to vypadá na dva samce..
ale neviem ci je to medzi samcami alebo samica a samesc pls poradte

Jj bojujou. Silnější vyhraje.
Typoval bych to na souboj o teritorium.
0 08.04.2007 09:28 Chikon1 Podle mě ji teda samec nenaznačuje,že by se chtěl třít.Dle toho, jak uvádí níže,že je samice v koutě,bych řekl,že se mu bohužel naspárovaly ryby

.Mam dva páry pestřenců a ani u jednoho není samice takto "ušlápnutá".Naopak je agrese mezi páry - např.samec prvního páru honí samičku z druhého atd.,tam pak je to samé co u Chikona1.
Možná by stálo za zkoušku dokoupit jednoho samečka,třeba si nějakou samičku vybere

.Poznáš to podle toho,že ji nebude takto honit(nebude se tlačit někde v koutě),naopak párek často plave spolu a společně brání i teritorium.
V případě,že Ti půjde párek do tření bude mít samička kulatější bříško,trošku zvětšené(zaplnění jikrami).Párek bude mít krásně jasné barvy,budou hájit svůj prostor ještě s větším nasazením.Bude-li jeden z partnerů lákat toho druhého na vytření,tak se před sebou natřásají - úplně se klepou(nevím jak bych to měl přesně popsat).Natřásání je v blízkosti dutiny,kterou si ryby vybraly.
Jako dutinu lze vložit květináček(na bok) nebo zkusit poskládat kameny a udělat jeskyň.Asi bych toho dal najednou více,aby měli možnost si vybrat,nemusí se jim líbit všechno.......
Ať se daří
to nahaneni samice je normalni - samec ji naznacuje, ze by se chtel trit, ale samice jeste neni pripravena. Ale jednou bude chtit a budes mit mlade. Drzim palce. Jestli bys mel jakykoliv dotaz ohledne akvaristiky a akvarijnich rybicek, tak mi napis aquaprofesional@seznam.cz

u me je to naopak, samice uřaduje (je dospělá a samec je tak velkej jak ona)

diky za tvoju radu ale mna sa vzdicky nahanaju a samec je nad nounadradeny samica je vzdicky skryta v kute je to normalne?? a fakt dakujem za radu

Zdravim, pestrence rozmnozis tak, ze je budes krmit mrazenyma patentkama nebo nitenkama, planktonem, aby se samici udelali jikry. Muzes je krmit i jen suchym krmivem( vlockama), ale nebudou tak vitalnia nebudou tak brzy pripraveni na treni. Staci jim dat do akvarka polozeny kvetinac nebo nejakou novodurovou trubku a az se samice zaplni, tak se ti vytrou, pokud samozrejme budou chtit. Samice pripravena ke treni ma do vinove cervene zabarvene brisko a ma hranate brisko u vyvody pohlavnich zlaz. Je to druh cichlidy, takze se staraji o potomstvo. Za 3 dny se vykuli a za dalsich 5 dnu se rozplavou. To je asi tak vse. Hodne stesti pri rozmnozovani

0 05.04.2007 17:33 Chikon1 – rozmnožovanie Pestrencov
prosim vas nevie mi niekto poradit ako mam rozmnozit pestrnencov mam 1 samca a2 samicky asi
Starší reakce
Já měl 4 pestřence červené a taky se honili. Nakonec zůstali 2 - pár, který se má k světu.
agha a da se s tou agresivitou neco delat?jsou jeste mladi,je mozne zese to nez "dospeji" nejak vytrati?ta agresivita?dekuji
U mě je to naopak, stará pestřencová prohání pana pestřence... je tak stejně velký jak ona, ale mnohem mladší...

Měl jsem ten samý problém, sameček byl na samičku velmi agresivní nenechal jí ani nažrat. Nemohl jsem se na to dívat taxem je dal pryč:(
Starší reakce
Diky za odpoved

,mam je ve 63-litrovem akvarku specialne pro ne, jeste tam doziva 5 zivorodek ale ty by ty mlade nemeli ohrozit,doufam. Ale hodne me prekvapilo to, ze jsem si ty pestrence kupoval pred necelym mesicem v hornbachu a uz se hned trou. Peci o jikry spise zastava samicka ktera je nimi porad schovana pod korenem a samecek to jenom sleduje z povzdalí a sem tam odezene nejakou zivorodku.
potom počítej s agresivitou páru vůči ostatním rybám v nádrži při hlídání mládeže.Pokud tedy nejsou v solo nádrži.V dnešní době mě samec už týden napadá samičku a hlídá sám ve společné nádrži.

počítej tak asi 6 dnů při teplotě 25°C
Dneska se mi poprve rozmnozily pestrenci, sem hrozne stastny!!! Ale nevite nahodou za jak dlouho se mi male rybicky vykuli a rozplavou???
Starší reakce
nebo zkus oddělit pestřence již teď do samostatné nádrže a ponechat je v klidu, většinou hlídají mladé bez problémů
Zkus přendat jem jikry.

0 23.12.2006 21:14 Šaman – pestřenci
mohli by jste mi prosím poradit? mám párek pestřenců červených, a ten se mi vždy vytře do společné nádrže, kde potomstvo sežerou ostat. ryby. jak mám pestřence a jikry přendat? když jsem to jednou zkusil, rodiče jikry sežrali. děkuji za odpovědi.

Starší reakce
Tak se už vytřeli. Nebo to maj v plánu. Pro odchov dej pár do 20-30l aqa. Tam jim to nesežerou

Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6689x