Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak udržet patentky a nitěnky živé

NápovědaFórum » Krmení » Živé krmení 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jak udržet patentky a nitěnky živé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2019 19:29 Muž Smetany [1226] Re: Petve 03
Za mě každý den propláchnout a pak téměř na sucho do lednice vydrží týden až 10 dní. Na tu stále tekoucí vodu pozor pokud je v ní více chlóru tak rychle odchází.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2019 18:35 R Muž vaclav [14907] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Petve 03
Když je zamrazíš bude z nich po opětovném rozmrazení bláto. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.01.2019 18:34 Muž Yirka [9223] Re: Petve 03
Mrtvé pochopitelně vyhodit, vždť je to po pár minutách bláto.
Za mého mládí bylo ideální na dlouhodobé přežíváni nitěnek WC splachovadlo a vhodně veliké a výškově seštelované sítko. Vydržely fakt dost dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2019 18:30 Petve 03 Nitenky
Dobře všechno vyzkouším. A z timi mrtvými? Mám je zmrazit nebo rybám nevadí že jsou mrtvé ??? DĚKUJI VŠEM :) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2019 18:06 Muž vlka [3511] Re: Petve 03
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jedině čerstvá voda. Buď často měnit, nebo nechat kapat popř. téct do nádoby. Toto je dnešní živá potrava zakoupená v neděli na burze v Kroměříži. V levé nádobě smíchány tři druhy živé potravy a napravo nitěnky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2019 17:12 R Muž vaclav [14907] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Petve 03
Když jsem je měl já tak byly pod kapajícím vodovodem, když jich máš větší množství tak to chce studenou tekoucí vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2019 16:51 Petve 03 Re: vaclav
A nemáte náhodou radu jak udělat proud vody? Filtr mám, ale ten by je vcucnul do sebe :-)
Edit: A dají se ty mrtvé níťenky ještě nějak využít nebo je mám vyhodit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2019 15:59 R Muž vaclav [14907] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Petve 03
Podle mě je to mrtvé jen ty tmavé fleky ještě žijí. Nemají kyslík chce to proud vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2019 15:54 Petve 03 – Níťenky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli tyto níťenky můžou přežít ??? Koupil jsem si je na akvarijní burze a než sem je přivezl domů
( cca 3 hodiny ) ztratili rudou barvu a přestali se hýbat. Jestli někdo ví jak by se mi je podařilo zachránit před úhynem budu mu velice vděčný. Teda jestli není už pozdě.
DĚKUJI
Omlouvám se za kvalitu fotek :)

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2014 23:02 todor Re: halenar1984
nitenky -jednoducho ich treba dat do mysky a tu vložit do mikada na zachode a ak ste doma dvaja-traja tak maju vodu vymenenu min. 6x za den ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2014 19:45 halenar1984
Ahojte pokusil sa ich doma niekto aj chovat ? da sa to ? skuste mi dat strucny navod ak by slo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2012 10:42 Žena darka [538] Re: LiborSprysl
Děkuji, ano, šlo mi o ty čerstvě mrtvé, které ještě mají i barvu, protože při každodenním proplachování by tam jiné být neměly, já je nestihnu zkrmit v jedné dávce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2012 08:05 R Muž romant [28001] Re: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: při propláchnutí mrtvé vyplavou nahoru a tudíž je sleju. Živé sedí u dna kýble.
Tak tím je řečeno to podstatný. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   15.12.2012 05:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: darka
Pokud jsou "čerstvě" mrtvé, bez vykazovaného rozkladu, pak bych si s tím hlavu nelámal. Pokud vykazují znaky hniloby, tak bych je nekupoval. Tím se zbavím dilematu, jak je oddělovat. Protože dávku zkrmím naráz, tak při propláchnutí mrtvé vyplavou nahoru a tudíž je sleju. Živé sedí u dna kýble.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2012 00:54 Žena darka [538] Re: LiborSprysl
Ale otázka zněla jak proplachujete (oddělujete živé od mrtvých) patentky?
Taky by mě zajímalo, jestli na to není nějaká finta hmm , protože vybírat je pinzetou je docela fuška tone I když krevetky a pancíci si s tím i bez přebírání docela poradí ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2012 22:53 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: tajfun1
Já vychytal místečko v lednici, kde se mi na nitích tvoří asi milimetrová vrstva ledu...a je tam cca 2 cm vody nad nitěma...je to super, nitě jsou skoro vypnuté a vydrží fakt dlouho .)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2012 22:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: tajfun1
Patentky není dobré uchovávat pod vodou, lepší jsou v mokrých novinách v lednici. Nítěnky naopak pod maličko tekoucí studenou vodou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2012 17:10 Muž tajfun1 [222] Re: Hajko666
já je dám do akvarijní síťky a propláchnu pod proudem vody, když jich je hodně, tak i načechrám rukou, pak je vyklepnu zpět do kelímku, ve kterém je mám v lednici. Na síťce zůstanou zbytky mrtvých (bahníčko) jinak většinu odplaví voda + trochu živých (ty podle množství buď ještě oberu nebo jen opláchnu síťku) ...takto je proplachuji každý den a bez problému mi vydrží nítě i patentky 3 týdny, víc jsem nezkoušel, bo jsem je zkrmil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2012 16:20 Hajko666 – Proplachování
Prosím vás jak proplachujete (oddělujete živé od mrtvých) patentky? Já se o to dne pokoušel docela dlouho a jediný výsledek byla koupelna zaprasená patentkama :-(
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2012 20:51 Muž Skoro důchodce [21] Re: Yirka
Nitě v Mikadu, tak se to dělalo, nízká kompotované sklenka, kousek brambory a už to frčelo. Jediný problém byl, když jsem odjel na pa-ne, pryč, to potom byla Červená Voda a oder coze
Luboš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2012 21:29 Muž jung [24] Re: miki2
Ja sice nitenky zive uz nepouzivam, ale za mlada (pred 30lety )jsme k nim davali rozkrojeny syrovy brambor. A byly Oki palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   21.09.2012 20:24 Muž Yirka [9223] Re: Danila
Doplním, že nejlepším nástrojem pro provedení popsaného byl a je splachovací nádrž WC. Tak se to dělalo za mého mládí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.09.2012 19:27 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: miki2
Když v lednici, tak nízkou plastovou nádobu, dát vody tolik aby klubko koukalo větší částí ven a dát úplně na dno. Takhle to dělám já a nemám problém. Ráno napustím nádobu do vrchovata, nitě "roztočím" plastovou tyčkou až se klubko rozbije, poté co se nítě usadí stačí slít špinavou vodu / bahno / sliz a krmit.

Stačí to udělat ráno a večer..vím to protože vícekrát nekrmím a nitě vydrží 1 - 2 týdny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.09.2012 18:40 Žena Danila [4493] - AmerikaRe: miki2
Odpověď je o dva příspěvky níže....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2012 18:36 Muž miki2 [0] - Parmičky – Nítěnky
Můžu skladovat v lednici nítěnky v uzavřený skleničce od přesnídávky?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2012 08:26 Muž Yirka [9223] Re: corydoras
Když si o nich něco přečteš, naznáš, že domácí chov by vzhledem k jejich způsobu existence asi přinášel dost nepříjemností. Nicméně my starší pamatujeme způsoby, jak ty co si koupíš živé uchovat při životě poněkud déle. Například systémem uložení a proudění vody ve splachovadle a pod. Ale to už je spousta let, teď možná existují i sofistikovanější způsoby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 21:10 Muž corydoras© [72] - Ode všeho trochu ;-) - Raci, Labyrintky, Plži... – nitěnky
Mám dost Labyrintek, které rády nitěnky, nevíte někdo jak by se daly tyto nitěnky chovat živé? :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 20:38 Muž botanist [0] Re: otonecek
Na velké množství patentek se osvědčil obdélníkový rám s plátnem položený na tácu, který uchováváme v lednici a 1x denně propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a vrátíme zpět do lednice. Takhle nezasmrádnou.
Menší množství patentek lze uchovávat v čajovém sítku v lednici a 1x denně proplachovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 12:57 R Muž romant [28001] Re: otonecek
Živý nítěnky se nejlépe uchovávají ve studený vodě, ideální je mírně tekoucí, třeba kapající kohoutek do nějaký misky, kde jsou ty nítěnky bez bahna, jenom čistý, tak aby se z nich to bahno naopak dostávalo a ta voda ho odplavovala. Pokud není možno, je mít pod tekoucí vodou, tak se jim ta voda musí ideálně několikrát denně měnit a ty odumřelý a trošku zasmrádlý nítěnky vyhodit společně s tou vyměňovanou vodou. To je nejspolehlivější metoda, jak udežet živý nítěnky těch několik dní naživu. Jakmile se voda i přes několikáté výměny začne více kalit a více smrdět, tak již rybám nedávat, jsou skažený. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 12:10 otonecek – Nítěnky a potok
Já jsem si dneska na burze koupil balíček nítěnek. Dal jsem je do kýblu s bahnem (ne až po vrch) a ten jsem (né uplně celý) vsadil do dna. Dal jsem před něj nějaký velký X-) šutr ať se tam to bláto nevymýlá a čekám jestli z toho něco bude ! X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 15:40 Muž jajaapaja [174] Re: Leon
Tak to musí bejt hodně hustá silonka.já když ještě neměl košík na nítěnky tak jsem je dával do silonky a oni zní vylézaly do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 14:04 Muž Danjar [0] - RostlinyRe: Pete
Daval jsem nitenky i s nadobou do splachovadla a bez problemu. Zadny bordel a uz vubec ne nejaky smrad. Je jen dulezite, kolik lidi ten zachod pouziva. Cim vic lidi, tim vice se splachuje a tim lepe pro vydrz nitenek. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 09:05 Muž Yirka [9223] Re: ivan2
Jelikož měrná hmotnost nitěnek bude vyšší než vody, odpově´d je nabíledni. ;-)
(Pokud to chceš přesně není nic lehčího než si zvážit stejný objem vody a nitěnek a porovnat)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 08:59 ivan2 Re: dodmo
Daju sa uskladnit aj v chladnicke. Kedze v chovni nemam chladnicku , tak ich uchovavam v polystyrenovej krabicy na prepravu ryb . A to tak ze dam nitenky do misky alebo do kybla s asi 1 cm vyskou vody. Aby to bolo v chlade, tak tak davam zamrazenu vodu vo flaske-mimo niteniek alebo flasku davam postojacky. Kazdy den to preplachnem. Nitenkami krmim tak 2-3 krat do roka. Ale mam otazku, je viac 1 liter alebo 1 kg niteniek. Ja kupujem totiz na litre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 06:49 Leon Re: jajaapaja
Já propíram jenom přes silonku a nikdy mi teda neutekly..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 02:12 Muž Pete [10] Re: dodmo
Nitěnky můžeš i krmit a vydrží déle než jeden týden. Stačí jim dát plátky brambor, nebo ovesné vločky.
To wécko není špatný nápad, taky jsem nad tím kdysi uvažoval. Nakonec jsem od toho ale upustil (bordel, smrad atd) a kupuji si jen tolik, co stihnu do 4-5dnů zkrmit.... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.06.2009 22:47 Muž jajaapaja [174] Re: Leon
Pozor silonkou utečou.Mám vyzkoušený.Na tu nádržku kape jedna kapka za 4 až 5 vteřin.To uplně stačí.Kdo se nemůže dočkat než mi to dají do rad ,dám plánek ke mě do techniky.Bude sice bez popisu ,ale je srozumitelnej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.06.2009 21:28 Muž metal [96] - CichlidyRe: dodmo
Kilo niteniek za tyzden nespotrebujes. A vo WC ti dlhsie nevydrzia nes tyzden. Tak je lepsie pol kila zamrazit ako nehat pokazit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 21:06 Muž Yirka [9223] Re: Leon
Asi by to tak nějak taky šlo, ale je to nehospodárné, když necháš týden i slabě protékat vodu do odpadu, udělá ti to (vedle akvária) další průvan ve vodoměru. V tom WC splachovadle ta voda přece jen nejde zcela bez užitku do odpadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 20:52 Leon Re: dodmo
A co vzít kýbl na patřičný množství do něho navrtat díry a nacpat silonku...a pak jenom kohoutek a nechat kapat třeba v umyvadlu i když na tom wc to pude líp..příde mi to hrozně jednoduchý ale nikdy sem to takhle nedělal tak prosím nenadávat :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.06.2009 18:39 Muž jajaapaja [174] Re: dodmo
Já si udělal na wc nádobku do které kape voda z nádrže a odtýká hadičkou do wc.Vydržej tam týden .Víc už ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 18:23 dodmo – nitenky 1kg
Dobrý den,mám trošku dilema,kde uskladnit na týden nebo dva 1kg živých nitenek,normálně kupuju po 20kč a mám to v misce klidně i 2 týdny proplachuju 2,3x denně a vydrží,ale jak mám skladovat takové množství? rozšiřuju chovy apotěry mají velkou spotřebu a po 1kg mi to výjde o 50% levněji,jinak bych nekupoval po kilu. Poradí nekdo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2008 14:02 Usine Re: Gloug
Jíst patentky určitě není moc dobré. Jistá desinfekce je na místě, já se v podobných případech vyplachuji slivovicí. Lokl jsem si vody z akvária. :-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2008 12:34 Gloug – patenka
nevíte jestli náhodné požití nepatrného množství (třeba prostřednictvím znečištěného nože) toho krmiva Patentky člověkem může způsobit nějaké zdravotní potíže ??? Předem dík za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2008 15:18 0 Re: Kurhell
Ještě před třiceti lety jsem si je sám lovil v té době ještě v existujících bahnitých návesních rybnících bez ryb a po několika denním pročištění i dezinfekci s nimi krmil hlavně potěry , které po nich obdivuhodně rychle rostly.
Taky jsem je přisazoval do zahradních jezírek , kde si je ryby v létě z akvárií vypuštěné , pak jako přirozenou potravu našly.

Aby se chov vyplatil , tak na to nutno mít dostatečný zdroj levné nebo bezplatné vody - průtočný "rybník" , větší zahradní nádrž , protože organické krmivo velmi zatěžuje vodní prostředí a nítěnky potřebují dostatek kyslíku , jinak hynou. Snazší a čistší je kombinovaný nebo oddělený chov dafnií s menšími druhy pakomárů , u nichž jsou larvy světlé , ale taktéž výživné a vhodné i pro menší rybky a dá se to uskutečnit nejen venku , ale i v upravené místnosti.

V oněch dávnějších dobách jsem jako náhradu za 'červené' krmivo používal i sušenou krev hospodářských zvířat porážených na jatkách. Horkým vzduchem byla sterilizována a měla podobu pelet. Krmivo to bylo vydatné a ryby ho dobře braly.

Nítěnky jako krmivo neodsuzuji, jenže ryby v akváriích nejsou tak "rezistentní" jako v přírodě , kde se jimi běžně živí a hodně záleží na původu zdroje.

Pro větší rybky mohou být náhradním krmením menší žížaly (po vyprázdnění zažívacího traktu) a dají se též chovat. Moje ryby se jimi v létě v jezírkách běžně živily , protože jich tam stále mnoho hlavně po deštích lezlo a aspoň vyžráním na dně nezůstaly , jinak by rozkladem kazily vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2008 17:33 oldkiwinka Re: kvang1
A máš to vyzkoušené? Takhle jednoduché s tím množením to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2008 17:24 jirkaa Re: kvang1
V paneláku mi to nefungovalo,malý provoz na wc,nestačila se odtočit studená voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2008 15:54 kvang1 Re: metal
Presne tak. Silonka a ukotvit do zachodu kam nateka voda.. Mnozi se, maji tmu proste jim to vyhovuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2008 07:37 Muž metal [96] - CichlidyRe: Kurhell
Doma sa odchou nepouziva. Zbieraju sa na bahennych miestach, kanaloch, odtoky z jatek. Sdruzuju sa do cervanych hrciek. Doma sa davaju do silonky a do nadrzky z vc.tam sa najcastejsie meni voda.potrebuju cerstvu vodu. Tam vidrzia aj mesiac.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 5587x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6655-jak-udrzet-patentky-a-nitenky-zive