Danio - rozmnožování, odchov
Základ a nezbytnost je mít dostatek volných, k tomu určených a vybavených nádrží, aby bylo možné ryby namnožit a odchovat.
Navíc u dánií záleží na více rozhodujících faktorech, pokud se nedodrží, tak se kvalitní ryby neodchovají a ty pak nestojí za tu námahu a vydání při životě držet.
Omlouvám se, mám prostě spoustu rybiček, a nehodlam se na ně pořád jen dívat.
Za poslední dva dny už je to několikátá ryba co chceš množit, naprosto nic proti tomu a přeji Ti to a odpovím stejně jako v předchozích případech. Základní informace máš třeba ve zdejším atlase.
rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane 0 24.12.2012 15:57 jirik98 – dania
Ahoj, chtěl bych si pořídit dania pruhovaná a předem se chci ujistit, že se dobře rozmnožují. Je rozmnožování danií snadné? Jak je těžké mladé odchovat? Od kolika let se rozmnožují?
Starší reakce
dakujem za radu
ano krmim ich aj patentkami a vyzera že im chutia
Jsou to říční ryby, takže potřebují častější přísun čerstvé vody a pak je to podněcuje i ke třecím aktivitám. Mají rády jako potravu hmyz i drobné rybky.
nejako nechapem
Ty ryby ti daly najevo, co potřebují a k čemu je to inspiruje.
Ahojte v mojom 240l akvariu som mal asi pred týždňom krupičku vyliečil som ju ale vačšina ryb zomrela :/ ostali mi v podstate len Dania Malarabske a pancierničky cez výkend som vymenil 90l vody a Dania Malarabské sú odvtedy veľmi čule včera som zaznamenal že sa pravdepodobne jeden samček akokeby snažil obvinúť okolo samičky a dnes som si všimol že sa tej samičke zvačšuje brucho
myslíte že tam má ikry alebo čo to može byť ?
nikdy sa mi žiadne ryby nevytreli tak som zvedavý
Starší reakce
Když tam dáš jenom jeden pár tak nevidím důvod proč by si měli ublížit. Když tam bude krycí sklo tak určitě nevyskočí
Asi to tedy udělám tak že tam dám jen jeden pár, na zkoušku.. Nedá mi to nezkusit, jeden můj kamarád je v přesně stejném akvu jako mám já taky třel a odchovával...
Ale pokud se mi bude zdát že si ty ryby nějak ublíží, raději je vylovím zpět do jejich bydliště a počkám než seženu nějaké použité aspoň 60x30x30 akvo..
Z té třicítky ale rozhodně nevyskočí pane Šprysl, krycí sklo k tomu mám
Já jsem jenom napsal jak jsem je dělal já. A dříve jsem jich míval stovky. Nádrž 40 x 25 x 25 tak jsem šupnul 6 ks. Ryby se třeli úplně bez problému a neměli ani nic potlučeného. Netvrdím, že by nebylo lepší 60 L, ale když ten dotyčný nemá takovou nádrž a chtěl by je jednou zkusit rozmnožit. Nebude přeci kvůli tomu kupovat nový akva. Může tam umístit přece jen jednu páru.
No to jseš docela dost dobrý flákač - 5 deseticentimetrových ryb bys fláknul do třiceti litrů třít? Nevím kolik jsi toho vytřel, ale tímto způsobem asi moc ne? Nebo možná ve snu.
Malabarka při tření tření lítá jako prdlá, ve třiceti litrech si akorát otluče čelo a nebo vyskočí. Takže se vrať ke snům - nádrž minimálně šedesát litrů, spíš delší, může být i mělká. Ta ryba se normálně tře u břehu. Dobře přikrytá, rošt, kytky nutností nejsou. Jiker má mraky, proto také velká nádrž. Zvláště pak při tření na grupáč je to nutnost, protože se jinak velmi rychle zkazí voda. Samců je lépe opravdu více než samic, jikry jsou lépe oplodněné.
Ja bych je tam flaknul vsechny.
super, díky za info.. mám dle odhadu 2 samce a 3 samice, tak zkusím prvně 1:1 (největší ryby) a kdyby se jim moc nechtělo tak zkusím dát dva samce k jedné samici.. a nebo jich tam mám prostě fláknout všech 5 ať si mězi sebou nějak poradí??
Ještě takový technický dotaz - mají samci taky jen omezené množství mlíčí a mezi vytřením se jim musí nechat prostor několik dní/týdnů, a nebo se můžou třít třeba každý den s jinou samicí??
DOufám že se mi v blízké době nějaký odchov podaří, jsou to první jikrnaté ryby co zkouším.. Ale i kdyby se nepovedlo nic, jsou to krásné akční ryby.. a za tu cenu se rozhodně vyplatí i jen jako okrasa (koupil jsem skupinu pěti ryb ve velikosti 8-10cm za 15kč/ks
)
Ahoj, je to obdobné jako dánia pruhované. Odlovil bych je navečer a ráno se budou třít. 30 L vytěračka bude stačit. Stačí rošt, rostlinky by byly lepší, ale já je nikde nedávám a není žádný problém. Na tom ani tak nezáleží kolik bude samců a samic. Lepší je dát více samců a nebo 1:1. Ať se daří.
Zdravím, máte někdo zkušenosti s odchovem Danií Malabarských?? Je to podobně "jednoduché" jako dania pruhované?
V jakou denní dobu odlovit do vytíračky, kolik samců a kolik samic, jak dlouho je tam nechat atd atd?? A stačí cca 30L akvo jako vytíračka? A vytřou se jen nad roštem, a nebo jim tam hodit i kus mechu nebo růžkatce??
Jakékoliv info potěší...
Starší reakce
Že by to nebyla danio, ale shluk jiker od nějakého plže?
Danio má jikry rozházené, ne slepené
Ahoj.Dnes som si vsimol ,ze sa mi na list rastlinky v spolocnom akvarku vytrelo pravdepodobne danio.Da sa to este nejak zachranit alebo nie?Neviem ci to mozem vytiahnut a prelozit do druhej nadrze...Dakujem
Starší reakce
Co se naučit hledat a číst
Asi je to pro tebe težké i když ti někdo napíše přesně kde to je, tak jsem si dovolil to sem zkopírovat
Jak začít.Jestliže máš dobře živené hejno dánií.Samičky mají znatelně plnějši břicha.Samci je mají plošší.Připrav tak 10 l. akvárko.Na dno je dobré malými oblázky zatížit trsy jemnolistých rostlin-stolístky,jávský mech a jiné,prostě aby se při tření co nejvíc jiker ukrylo před žravými rodiči.(chovatelé používají různé rošty,nebo korálky.)Rostliny pro začátek stačí.Pak z akva kde máš budoucí rodiče doplníš tak 2/3 vody,zbylou 1/3 dáš čerstvou 2 dny odstátou.Dánia jsou ke kvalitě vody tolerantní.Ph-6,3-6,9,středně tvrdá teplota tak 24-26°c, ještě jemné vzduchovaní.Vybereš dva nejlepší samečky a vpustíš je do vytíračky a až druhý den vpodvečer přidáš samičku.Nad ránem by se měli vytřít,když ne,tak vydrž ještě jeden den.Když se ani potom nevytřou tak vyměň Rybky.Nejdřiv samce a když se nezadaří tak samičku může mít jikry zatvrdlé.Po tření je třeba rodiče odlovit,nebo zbaští nakladené jikry.Jikry by měli být čiré.Ty co zbělají jsou neoplozené,je lepší je pipetou odsát aby plíseň z nich nepřesídlila na zdravé.Je také dobré přidat pár kapek akriflavinu,ale velice opatrně.Během 4 dní by se měl plůdek kulit,pověsí se na stěny a rostliny,tak do 7mi dnů se rozplave a můžeš ho začít krmit.Nejlepší je živý prach-(vířníci,nauplia buchanek nebo trepka,pak žábronožka solná)je možné krmit suchým jemným krmením,ale to velice kazí vodu a spousta potěru uhyne.Jo ještě je dobré tak 14 dní před třením chovat odděleně samičky od samců.Je také možné je nechat třít v hejnu. tak 2 až 3 samičky a 6 samců.
A co si přečíst tohle téma od začátku
Myslím že je to popsáno hned ve třetím příspěvku
0 04.01.2012 20:04 Klára – Rozmnožování Dania pruhovaného
Řeknete mi prosím někdo , za jak dlouhou dobu po páření se
vylihne potěr u Dania pruhovaného??????
Asi tak v záři jsme je holky i kluky kupovali, holky jsou
hodně baculaté a porad nic se z toho neklube!
Bojím se.
Jo a porad se navzájem honí takže si nemyslím.......
Starší reakce
Dobry den,chovam 9 danii,uz asi mesiac pozorujem,ze na hladine mi plava nieco ako zhluky bubliniek.Dnes som si vsimol,ze to vychadza z miesta pod analnou plutvou jedneho z danii.Problem je v tom,ze vsade som sa docital,ze ikry tejto rybky po vytreni padaju k dnu,no u mojich stale plavaju pri povrchu.Neviem cim to je,ci su to vobec ikry alebo nieco ine...Dakujem za odpoved
Starší reakce
no maly galaxky jsou dost plachy a taky maj proc.... pred rokem se mi podarila jednu generaci odchovat s dospelejma, ale to jsem je prendal z antistresu do antistresII (vic jak dvojnasobny objem)
vetsinou to chce poranu sledovat pohyb u hladiny... a je pak velka prca je chytit...
tedka mam novy chovny hejnko tak uvidim jestli se mi zase objevi pludek ve filtru (nejspis se protahly mezi molitanem a bocnim sklem)
a nejen do prvních komor. Já našla 3 malý tetřičky až na konci filtru. Jikry nebo malé rybky se dostaly se přez pytlík s válečky, 30cm nastříhanýho molitanu, 30cm hrubého a 30cm středního molitanu. Opravdu nechápu
Já je dám do akvárka s krevetmami a razborkami a v pohodě vyrostly zatím všechny co jsem takhle zachránila. Ale tetry císařské budou větší. U galaxek jsem ještě nikdy malou neviděla
ja mam plosnej filtr s prepazkou a odchoval jsem v nem huz pres dvacet galaxek, vzdycky jak povyrostou tak (0,5-1cm) tak je prelovim ke krevetam a tam dokrmim do puberty.....
jen jsem na cerpadlo nasadil jemnej molitan....
a je celkem bezna vec ze se poter i mensi rybky dostavaji do prvnich komor vicekomorovych filtru a tam se i mnozi....
Osobně bych ho raději vyndal. Jestli máš v AQ hustčí porost kde by se mohlo schovat, tak si tam zaleze. Mě se do filtru dostala parmička čtyřpruhá a když jsem to zjistil, tak už jí nebylo pomoci.
dnes som chcel vycistit filter co som si sam vyrabal je v akvarku interny a zrazu hele malicke danio asi 3mm nechapem odkial sa tam vzalo a ako sa tam dostalo myslite ze ho mam odtial vylovit a dat do velkeho k ostatnym rybam alebo pockat kym bude trocha vacsie aby ho nezozrali
Starší reakce
ty hadičky by měli mít ve zverimexu...
žívé krmivo se dá i nalovit někde na rybníku.....
jinak jsi projdi cely tohle vlakno, najdes tu spostu zajimavejch veci a fotek
jo jeste mala rada, rychlost proudeni muzes i upravit pomoci rozdilu hladin, jednoduse kybl kam odkalujes das o neco vyse, treba na stolicku, ci zidli (prosta fyzika, spojene nadoby)
Ahojda kluci,
za rady děkuji.
Budu muset zkusit to železářství, ptž v ostatních obchodech se dá sehnat hadička pouze univerzální, tak aby se hodila na všechno, a do té mi špendlíci plavou jako naschvál, a pak je složitě přelovuji zpět, ale myslím, že z toho mají docela trauma:/
Jinak s těmi artemiemi máš pravdu, jediný obchod kde se dají sehnat je ten krámek "v povodí Labe", mají tam pouze drahou Dajanu, koupila bych ji, ale momentálně ji objednávají
Obyčejný sáček Sera artemia mix, který dle mého názoru je taky dobrý, tu teď nikde k dostání není.
Tak snad mi prcci vydrží.
vzduchovaci hadicka se skrtitkem, pripadne se da sehnat i slabsi PVC hadicka(3mm, zkus zelezarstvi), chce to trenovat a odkalovat do bilyho kybliku, aby jsi byla schopna odlovit zpatky ty zivy co nechtene odsajes (na to je dobra sklenena "fajfka")
v HK urcite je dost zveraku, zkousela jsi Siriuse? (byl jsem v tom co je kousek od Povodí Labe, no akvarka nic moc, ale matne si vzpominam ze tam nejakou artemku mely)
S odsáváním to chce trpělivost, hadičku přitisknout ke dnu a šmějdit postupně po celém dnu.
4 mm prcci hadičce uhnou
. Ať se ti daří.
Hadička o menším průměru.
Jdu měnit vodu.
Ještě mi poraďte jak mám odsát ten bordel ze dna, normálně když to dělám hadičkou tak nasávám nechtěně i potěr. Je nějaká vychytávka na to?
Filtr si tam klidně dej zase zpátky (bublifuk), ten ti nahradí i vzduchování.
Vyměň jim co nejdříve a co nejvíce odstáté a vytemerované vody. Potm jak psal romant.
Žádnej učenej z nebe nespadl. Ta půlka denně odstátý vody bude v pohodě. Odsaj ty zbytky ze dna a začni měnit vodu a určitě se Ti něco povede odchovat, když je budeš krmit, vícekrát denně, tak porostou.
Ach jo,
teď se mi nesmějte, připadám si jak debil, ale vodu jsem neměnila. Když byly ještě jikry, měla jsem tam filtr, vůbec mi nedošlo, že vzduchovadlo ho nenahradí :(
Takže zhruba 1/2 nádrže každý den? A stačí odstátá voda, nebo jinak upravená?
Ten Mycopur bych nepoužíval a místo něho , když už, tak bych použil Acriflavin, ale výměnou vody se to dá velmi dobře nahradit. Jako krmení v momentě kdy není nic k dispozici a už jsou rozplavaný, tak bych použil natvrdo vařenej žloutek promnutej mezi prsty a krmil bych tou žlutou mlhou, ale chce to nezanedbávat výměnu vody, dost rychle se to kazí.
Mykopur jsi dávala podle návodu? Kolik vody denně měníš?
Živých ještě bude minimálně tak 35, ale aspoň 10 jich může ležet na dně..:/ Proč je to důležité? Všechny je zabilo to silné vzduchování? A krmit jsem tedy začala ale včas, ne? Díky moc
Odhadneš, kolik jich tam máš?
Děkuju moc za reakce.Na krmiva se podívám, ale tady v HK se nedají sehnat ani vajička artemie :/
V uvodu je to špatně napsané, počkala jsem necelé dva dny až se rozplavou (do té doby visely na stěnách skla) a pak jsem začala s krmením.
Prcky mám ve 12l akva.
Ještě prosím, má se přidávat Mycopur? A kdyžtak jak často do toho 12l akva? Používala jsem ho zatím jen na jikry.
Díky
to je mozne... vsak priste bude moudrejsi
Myslím, že začala krmit pozdě, umírají hlady.
a co virniky, me se pro odchov mrnat (galaxky) osvecilo maly krevetarko... prebytek zradla spapaji krevetky... a diky tomu ze je zabehle, vyskytuji se v nem male mikroorganismy
pripadne se da sehnat upraveny suseny zloutek
www.megabolid.cz/… voda se tak nekazi a rybky lepe prezivaji
jako filtr je nejlepsi bublifuk s jemnym molitanem
malem bych zapomel taky se mi osvecilo tekuty krmivo
www.akvarista.cz/… Přidat reakci
1 ...... 10
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 11449x