Doporučuji tedy , najít vhodný zdroj živé potravy pro zdárnou výchovu rybek jinde a to v blízkém nebo vzdáleném okolí , nebo si založit vlastní chov planktonu.
Nakrmit čerstvě rozplavané rybí larvy lze náhradně tak , že se na nádobku s velmi jemným krmivem napne síťka s nepatrnými otvory a pak přes ni se sype krmný prach na hladinu - k názorné ukázce slouží přiložené foto. Taková síťovina je vyráběna z uhelonu , dámská silonka k tomuto využití pro první týden není vhodná.
K nakrmení právě rozplavaných plůdků mi slouží vířník - naberu zdrojovou vodu s touto potravou z jezírka , přecedím , ať se odstraní larvy korether , znakoplavek i jiných dravců a po vyrovnání potřebné teploty , dám tuto vodu do odchovné nádrže a ,až asi po týdnu začnu krmit větší cezenou krustaceovou potravou. Plůdky musí v živé potravě plavat , aby co nejrychleji odrostly a nezarazily se ve vývoji , to znamená nezakrněly. Jenže problémem je takovou vhodnou živou krmi najít , protože , když se použije rybniční "prach" s agresivními buchankovými naupliemi , tak plůdek zahubí. To se mi loni stalo , když jsem toho z rybníka dal moc a přišel o tisíce kusů rozplavaných dánií zlatých ,d. pruhovaných , teter skvělých , teter ozdobných , kardinálek čínských i hlavaček pastelových , takže se toho nyní varuji a lovím ve svém "kamplu".
Informací by mohl poskytnout mnoho , ale chci jít spát , jsem unaven a přes den nemám vůbec čas vysedávat u PC.
Foto: přes nádobku s krmivem se napne hustá síťka a pak se přes ní prachové krmivo pro plůdek sype na hladinu.
2) Tímto zakoupeným sušeným , ale z počátku taky přesívaným jemným krmivem možno plůdky nasytit.
3) Sáček s nabraným přecezeným vířníkem je před vylitím k rybímu plůdku vkládán do chovné plastové nádržky - líhně k vyrovnání teploty vody , prudkou změnou by vířník zahynul.
4) "Pytlík" s nejjemnějším živým prachem (obsah barevně odlišitelný ) pro právě rozplavané rybí larvy se vznáší na hladině a pomalu se vyrovnává teplota , tak zůstane mikroplankton po vylití do odchovny živý.
5) Ten samý postup je u nádoby s naloveným planktonem - nechá se určitý čas na hladině plavat a pak se překlopí rybkám.