Synodontis multipunctatus - chov, odchov
0 04.04.2008 14:25 Dušan2 –
Re: xx Nejsem si jistý, ale mohl by to být on, rybičky má často už napytlikované. A vždy jsem ho tam viděl. Ale vždy na prodejní výstavě, většinou akva-tera, prodává rybičky a rostliny.
Ty moje Velifery nejsou ještě dospělé. Kupoval sem je v říjnu v Hradci na výstavě od nějakého staršího pána, na těch prodejních tam je vždy a to byly poloviční, ještě tak aspoň o třetinu musí vyrůst. Proto ta nízká ploutev.
Teď by mě jenom zajímalo, kdyby se jim náhodou zachtělo se rozmnožovat
(rozhodně je teda hormonálně stimulovat nebudu, jediný hormony co vlastnim je antikoncepce), jakej asi k tomu zvolej způsob, jestli to jsou kříženci
Simla napsala: Takže jsem si objednala brambory a dodali mi řepu
To jste si spíš objednala kaviár a přišel rybí salát
Jako Multipunctatus jsem viděl nabízet skoro cokoliv, co má puntíky (hodně puntíků)
Dokonce i jeden poměrně renomovaný prodejce mi na přímý dotaz řekl, že multipunctatus v jeho nabídce nejsou vlastně multipunctatus, ale hybridi, že ty pravé sežene, ale...
Jak už tu někdo psal, vodítkem je cena, pokud stál do sta korun, kukačka ani náhodou
0 03.04.2008 20:14 Simla –
Re: xx Mě to bylo od začátku divný, že maj jinej vzor, jenže byli hodně malý, a tak jsem si myslela, že třeba postupem času barvu změní, jako je to u některých jiných druhů. Takže jsem si objednala brambory a dodali mi řepu a já si toho ani nevšimla.
Ty souboje řešit nebudu, asi si fakt nic neudělaj, každopádně se mi zdá, že se jim u tlamovců dost daří, rostou jako z vody a taky jsou přiměřeně drzý. Jenom škoda, že nemůžu doufat, že ta samice, co má plnou tlamu jiker, tam má peřovce.
V dnešní době je mezi nabízenými peřovci velká část kříženců. U některých druhů, jako je Synodontis multipunctatus, Synodontis petricola, Synodontis polli, je cena u čistokrevných ryb (např. z přírody) hodně nad 500 Kč.
Ten eupterus je u Dušan2. To co má Simla může být kdoví co včetně nějakého hybrida, podle té jedné fotky to poznat nejde, bylo by to jen tipování.
Nechápu podle čeho jste určili, že je to Eupterus
Podle zbarvení je to opravdu bud multipunctatus a nebo ještě možná Polli a nebo petricola, ale páč ty se sem moc nevozej tak bych to určil jako multi.... A to pohlaví určíš podle urogenitální papily, u samců je vystouplá a protažená do špičky, u samic je zanořená v kůži.
Ty fotky takhle stačí.
Ta první je eupterus a u toho dalšího váhám - připadá mi jako Synodontis ocellifer. Zkusím se podívat doma, jestli nenajdu přesné popisy nebo obrázky.
www.mageo.cz/…
nahoře je ocellifer, pod ním je velifer pro porovnání
kdyby měl tvůj peřovec delší hřbetní ploutev, řeknu že je to velifer, rozhodně je mu dost podobný
Odkud ho máš a kolik stál? Byl to odchyt-import nebo byl z ČR-odchov?
0 03.04.2008 16:51 Dušan2 –
Re: xx Něco jsem nafotil a přihodil do mého profilu, ale není to nic moc.
Chtělo by to lepší fotku, takhle se dá jednoznačně říci jen to, že to zcela určitě není multipunctatus...
Jo, je to tak, už jsem to tu i nahlašoval jako chybu, ale nějak to zapadlo
xx napsal: eupterus. Stářím mění barvu a vzorování.
Pěkně je to vidět tady:
web.mit.edu/… Jenže ten co je v atlase jako eupterus je opravdu mladý eupterus a to co je v atlase jako velifer je pro změnu dospělec - eupterus. Stářím mění barvu a vzorování.
Můžeš ty svoje dva druhy vyfotit tak aby byly vidět z boku?
0 03.04.2008 15:19 Dušan2 –
Re: xx Třeba zde:
rybicky.net/fotogalerie.php… mé prezentaci mám vyfocené jen velifery.
Přihodil sem tam fotku i toho druhého, ale lepší sem nenašel : rybicky.net/nadrz/3215/19.jpg Jinak v atlase jsou oba
Máš někde vyfocené ty eupterus a velifer - pro porovnání? Zajímají mě rozdíly mezi oběma druhy.
Péřovce Mám také ( 2x Synodontis eupterus: asi ty co máš ty, a 2x Synodontis velifer), a také se často perou, ale jen vždy ty dva stejný, ale taky se jim ještě nic nestalo, podle mě jen blbnou, jinak jsou v pohodě. To praní, pokud jsou v pořádku bych neřešil.
Synodontis eupterus to téměř jistě není, mám je v nádrži.http://rybicky.net/nadrz/2265/nahled/50.jpg Co se týče rvaní mezi sebou, mám dva a ti se rvou velmi často, ale navzájem se nezraňují, tudéž to neřeším.Co se týče rozmnožování, množí se pouze po hormonální stimulaci.
Synodontis eupterus, choval jsem je taky.
S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o iný druh synodontisa. Uvedené ryby sa vytierajú najmä po aplikácií hormonálnych látok, v akváriu nad 200 l. Bohaté skúsenosti s uvedenými rybami a ďalšími minimálne 9 druhmi tohoto rodu má známy chovaeľ pán Ešpandr z Rychnova nad Kněžnou.
0 03.04.2008 09:48 Simla – synodontis multipunctatus
Mám v nádrži Malawi tyto sumce, které mi prodali jako Peřovce kukaččí, výborně se jim tam daří, ale mám pocit, že se jedná o jiný druh peřovce. Jak se určuje pohlaví? V nádrži 240l mám 3 ks, dva se spolu v poslední době hodně rvou, jsou staří cca 1 a 3/4 roku. Máte někdo zkušenosti s odchovem těchto sumců?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 989x