Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky ze Sulawesi

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Krevetky ze Sulawesi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 15:19 Muž ZDRI [1415] Re: měření
Dorazila mi zbývající výbava (měření vodivosti a pH).
Milé překvapení - přesnost měření levným tužkovým konduktometrem (AKVARISTA.cz, 239,- Kč)
Stejný vzorek naší vodovodní vody:
- vodárenská laboratoř - 230 uS/cm
- jiná profi laboratoř - 221 uS/cm
- moje měření (tužkáč) - 215 uS/cm
Takže tento levný konduktometr je pro mé potřeby zcela dostatečný.

Večer v klidu vyzkouším i pH test (JBL na pH 7,4-9). Nakonec jsem ho i za tu cenu objednal, na těch levnějších nejsem schopen odečíst přesněji než +-0,5 °pH.

Jarry, mohu se zeptat, čím měříš pH/vodivost Ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 16:28 Muž Jarry [1437] Re: Jarry
Ještě jsem našel další 2 mladé, vše kolem 2mm a navíc skoro průhledné, takže jich tam může být mnohem víc. Teď řeším, jestli ve středu, tedy po týdnu, provádět výměnu vody, abych jim tím spíše neublížil. Ale při nějakých 10-15% to snad s vodou v akváriu moc nezahýbe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 16:05 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Teď se mi přišlo ukázat 5 kousků Dennerli, takže nějaká šance pořád je, doufám, že alespoň po tom prvním týdnu už nebudou mrtvolky moc přibývat. A právě jsem na skle odhalil 2 živé miniaturní krevetky (doufám, že jich je víc, ale jinde než na skle bych neměl šanci je najít) + pořád vidím jednu BLP samici s vajíčkama - je to jiná, než ta co s nimi už přijela, ta byla větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 15:34 Muž ZDRI [1415] Re: RAP
Nejspíš máš pravdu, u choulostivých Sulawesek se s tím asi musí počítat.
Ale stejně to člověka štve a deprimuje (a to to nejsou moje krevety...).
Krásná euforie, když jsou konečně doma a najednou bum - mrtvá krevetka a nejistota, co bude dál. Ale ono to nakonec půjde palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 14:50 Muž Jarry [1437] Re: RAP
Četl jsem to, no nezbývá než doufat, že se alespoň něco udrží:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 14:17 RAP Re: Jarry
Když si přečtete článek Oldy Zeleného v e-akváriu, tak měl přes veškerou péči ze začátku také úhyny. Vzhledem k tomu, že ho znám osobně, tak vím jaká je pečlivka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 13:13 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Filtr je řekl bych značně předimenzovaný, když "utáhl" 40ks potěru Agassizek s krmením 3-4x denně, tak nevěřím tomu, že by tam mohlo být nějaké NO2 kvůli pár krevetkám prakticky bez krmení, navíc je tam docela dost i rostlin. Nijak zvlášť jsem ho při úpravách nečistil a běžel celou dobu bez přestávky.
Spíš si myslím, že to bude třeba i o mírné změně podmínek. Mám podobnou zkušenost třeba se sekrnatkami drobnými, pro ty bylo akvárium připravené, jak to jen šlo a stejně mi jich první týden polovina popadala - co přežilo, mám doteď. Tak doufám, že to tady bude podobné. Řasy v akváriu nějaké jsou, krmení si moc nevšímají, dneska jsem jim tam jednu malou tabletku hodil a zatím jsem u toho viděl jednu BLP. Chtělo by to nějaký úspěšný vrh mladých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 12:33 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Tak to mě mrzí, dokážu si představit, jak Ti je :-(
Napadají mě 2 možnosti:
- kontroluješ/měříš NO2/NO3/NH3? Přeci jen, to akvárko je po všech úpravách docela čerstvé.
- začaly krevetky žrát i něco jiného, kromě řas (těch už tam asi moc nebude)?

U mě se to rozbíhá dobře, žádné zákaly, žádná epidemie vláknité řasy, po aplikaci aktivního uhlí do komory HMF se čistí i hladina. Tento týden dorazí konduktometr a přesný test na pH (JBL, ph 7.4-9), ostatní testy jsou při pH kolem 8 jen orientační. Takže začnu dolaďovat vodu solí na cílový stav. Šneci hezky ožrali povlak plísně na nových kořenech, pomalu půjdou pryč (potřebuji, aby pořádně narostla měkká řasa, navíc produkují hodně bordelu). V teplé vodě a pod světlem neskutečně roste Růžkatec, během pár dnů několikrát znásobil svůj objem, to jsem ještě nezažil. Díky tomu jsou NO2 neměřitelné, NO3 se drží pod 10 mg/l. Tady je krásně vidět, jak jsou rychle rostoucí kytky důležité pro záběh akvárka, kolik toho z vody vytáhnou. Teploměr jsem musel přemístit z komory filtru volně do nádrže, v komoře byla teplejší voda, která "rozhazovala" termostat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2018 11:54 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Tak ztráty jsou a zatím bohužel stále přibývají, aktuálně jsou to min. 4ks od každého druhu, jedna BLP padla hned po svleku, ale je tam i spousta prázdných svleků. Živé krevetky jsou pořád vidět, ale otázka je, kolik mrtvolek jsem nenašel. Večer jsem viděl další BLP s plným břichem, tak doufám, že se alespoň jeden druh udrží. Voda vypadá ok, nic lepšího, než to nechat v klidu jak to je, mě nenapadá.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.10.2018 09:34 Muž ZDRI [1415]
Tak moje Sulawesi nádrž už se také od neděle rozbíhá :-)
Nechám to 1-2 týdny ustálit a pak začnu měřit, dorovnávat na přesné parametry.
Nakonec mám možnost získat vodu z RO, takže koupím velký barel a pro jistotu budu mít i toto v záloze.

Jarry, moc se těším na Tvé krevetky a zkušenosti s nimi. Neboj se napsat i případné negativní zprávy (ale doufám, že žádné nebudou), nám ostatním to hodně pomůže palec
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2018 16:41 Muž Jarry [1437] Re. Jarry
Tak ještě pro zajímavost - dnes ráno jsem dal rozpustit 0,6g soli (množství na 4l vody na výměnu, což je v mém případě 10% objemu akvária) do 1,5l RO sodovky. Voda byla opět bílá, kolem poledne už byla nerozpuštěná sůl usazena, tak jsem vodu protřepal (opět se zabarvila do bíla) a teď po 8h je voda zcela čirá, bez viditelných usazenin i po dalším protřepání, všechna sůl je rozpuštěna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 23:40 Muž Jarry [1437] Re: Maq
To s CO2 chápu, ale dostal jsem tip na 8,5 sůl s tím, že se v ní jako v jediné alespoň trochu daří rostlinám - podle mě ale proto, že bez CO2 nemusí být dobře rozpouštěna a pH není ve skutečnosti 8,5. Takže rostlinám se v takové vodě může dařit více díky nedokonale rozpuštěné soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 23:19 Maq Re: Jarry
Uhličitany se určitě líp rozpouštějí při nižším pH, bezesporu.
CO2 natrvalo žádné zvláštní parametry nedodá. Přemění uhličitany na hydrogenuhličitany, což je tak myšleno, a zbytek vyprchá.
A že by se rostlinám dařilo líp při pH 8.5 než nižším, to je dost ojedinělá zkušenost. Možná některé zvláštní druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 23:07 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Sůl, co mám já, je také jemná jako pudr. Je možné, že je rozdíl v požadovaném pH a tím pádem složení? Zdá se, že soli, co by měly stabilizovat pH na 7,5 se rozpouštějí snáze, než ta 8,5. Také mě napadlo, že možná právě proto se v 8,5 soli více daří rostlinám, pokud není sůl rozpouštěna pomocí CO2 - voda potom nemá tak "zvláštní" parametry:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 22:31 Maq Re: ZDRI
ZDRI napsal: Dennerle SS dorazila, rozpouští se naprosto bez problémů a beze zbytku, i ve studené vodě a bez CO2. ... Ona je hodně jemně mletá - vyloženě pudr, to bude možná ten důvod.
Hmmm, to se mi moc nepozdává. Marcel a já jsme laborovali s echt laboratorními uhličitany, to není žádný drcený mramor... Však jsem někde už zmiňoval, že kilo toho prášku zaplní kbelík! Tak je to jemné a nadýchané.
A přesto to rozpouštění nějaký čas trvá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2018 19:15 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Rozpouštění super, možná jsem se s tou solí unáhlil, ale uvidím, v té sodovce to po přidání vody vypadá už celkem ok. Každopádně člověk, od kterého je chci brát, je má v této soli, tak by nemusel být problém s aklimatizací.

Chovatel také doporučoval klidně 20+20 do začátku, v tom akváriu předtím bylo 40ks mladých cichlidek, které určitě generovaly mnohem více odpadu, než krevetky. Myslím, že s těmito 2ma druhy z několikáté generace domácího odchovu už to nebude takové drama, ale možná se pletu:-)
Edit: Naředil jsem sodovkový roztok na 10l, po 2h vzduchování je pH 8,3, konduktivita 210 microsiemens, s tím už jsem spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2018 17:27 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Dennerle SS dorazila, rozpouští se naprosto bez problémů a beze zbytku, i ve studené vodě a bez CO2. Ve velké koncetraci udělala ve skleničce lehký zákal, ale opravdu lehký, předpokládám, že po nalití do velkého objemu akvárka nebude vůbec znatelný. Důležité je, že se opravdu rozpouští, nezůstává žádná suspenze ani kousky. Ona je hodně jemně mletá - vyloženě pudr, to bude možná ten důvod. Takže mi spadl velký kámen ze srdce...

12-12 ks, Ty tam chceš rovnou dát Blue Leg Poso i citlivé Kardinálky coze ?
To si teda já nerisknu, chci jít cestou pomalých, postupných krůčků :-)
Když vše půjde ideálně (záběh, řasy, stabilní parametry), vidím to na BLP k Vánocům.

PS: ještě k té SS od různých výrobců - připomnělo mi to nedávnou zkušenost se sportovním práškovým multiminerálem od dvou výrobců. Papírově skoro stejné složení, ale reálně různá struktura (jeden byl viditelně hrubší, na dně sklenice zůstával sediment). Výsledek - akutní explozivní trávicí problémy při běhání (nerozpuštěné magnezium dokáže divy...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2018 20:57 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Včera jsem doplnil čerstvou sodovku, vypadá to už lépe, ale komplet rozpuštěné to není. O víkendu to zamíchám do 10l RO vody, nechám vyprchat CO2 a dám to do akvária. Bude to výměna cca třetiny vody a pomalu asi objednám krevetky, filtr byl zajetý asi 2 roky a když běží takhle naprázdno, tak mi to přijde skoro kontraproduktivní:-) Vezmu 12+12ks, snad se chytnou:-) Jinak v akváriu v té první vodě už vylezlo pH na 8, takže ono se to možná rozpouští i samo, jenom to trvá hodně dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2018 13:01 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Tak co, rozpustilo se to?
Dennerle SS mi dorazí zítra, tak dám vědět, jak to jde s ní.

O víkendu jsem dodělal stojan, nalepil filtr, dnes večer mohu konečně zařizovat.
Do volné komory HMF dám ještě "zafitr" (odvozeno od slova předfitr), válec s cca třemi litry lávové drti+uhlí. Takže celkem tam bude 8 l fitračních hmot, to už snad bude stačit :-) .
Stojan stojí, totálně předimenzovaný podstavec na slona, unesl by i násobně těžší akvárko, ale já to tak mám rád... Ona celá nádrž je jaksi předimenzovaná na to, že tam ve skalách bude schováno pár krevetek. Dej Bůh, aby se množily, jinak je uvidím tak 2x za rok...

PS (for Maq): samotná láva (drť frakce 3-5 mm) s pH ani vodivostí po měsíci nic neudělala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2018 15:56 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Tak zatím žádná zásadní změna, na dně se tvoří jemný povlak, když flaškou s vodou zatřesu, tak je voda na pohled stějně bílá, jako včera:-) Asi to bude chtít trochu více času.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2018 20:43 Maq Re: Jarry
Jarry napsal: je možné, že je 1,5g na litr vody moc - bohužel nevím, jaké % soli CaCO3 tvoří
Určitě jsi nedosáhl bodu nasycení. I kdyby to byl čistý CaCO3 nebo CaSO4. Myslím že ráno zjistíš, že to funguje. Chce to prostě jen trochu času.
Což je podle mé zkušenosti známkou toho, že se směs dělala podle toho, aby byla věrná, a ne podle toho, aby se lidem pěkně rozpouštěla. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2018 19:27 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Koukám, je to boj :)
Čekal jsem, že Ti tam budou zůstávat kousky, ale ne, že to bude dělat kalné mléko.

Jen doufám, že Dennerle sůl se bude rozpouštět snáze (viz zkušenosti SK kolegů).
Já pro změnu šílím z prodejců Dennerle soli, všichni mají teoreticky skladem vše, ale reálně h... Nakonec jsem musel objednat jen malé 200 g balení, snad v pondělí fakt dorazí.

Alespoň malý úspěch - ukecal jsem truhláře v Bauhausu - řízli mi i šikmé tvary pro stojan, takže mohu dělat. Pro změnu jim ale nefunguje laminovačka, takže vyhrabu starou žehličku a ohraním ručně, jak za mlada...

No a černý biomolitan - místo PP30 přišel PP20, tak nevím, jestli čekat na nový, nebo risknout PP20 (snad nebude "žrát" malé krevetky - už si optimisticky plánuji, jak se budou úspěšně množit...).

Mmch., zkusil jsem dát kousek vrbové větve do stávajících nádrží, rychle se obalila bílým povlakem a krevetám moc chutná (Neocariny i Japoniky). Docela vážně přemýšlím, že bych průběžně dával kousky i Sulaweskám (mám v sudu spoustu odřezků z velké větve - viz prezentace nádrže).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2018 17:06 Muž Jarry [1437] – Rozpouštění SS 8,5
Probíhá další pokus o rozpuštění, tentokrát tedy se SodaStreamem:-) Dal jsem 1,5g soli do cca litru RO vody, nasycené na maximum. Přidání soli vyvolalo celkem bouřlivou reakci, po 30ti minutách je voda stále jako mlíko. Dám tomu čas alespoň do zítra - toto je dávka na 10l vody, později bych už vyráběl jen cca třetinové množství, je možné, že je 1,5g na litr vody moc - bohužel nevím, jaké % soli CaCO3 tvoří, takže se mi to těžko srovnává s Marcelovo pokusem.

Pokud to bude fungovat, bude to docela přijatelná metoda, jak připravovat vodu na výměnu - nasytit, přidat sůl, nechat cca 3 dny rozpouštět, potom smíchat se zbytkem RO vody a dát třeba přes noc vzduchování.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 10:20 Muž Jarry [1437] Re: Jarry
Tak pH se ustálilo v akváriu i v kýblu na hodnotě 7,6, vodivost kolem 150 microsiemens, kH=4. Což znamená, že se toho nerozpustilo docela dost. Teď mám 2 možnosti - buď to tak nechám, většinou to lidi neřeší a i v této vodě jsou méně náročné krevetky ok, nebo udělám odbočku z láhve a budu to rozpouštět pomocí CO2. Ještě jsem pročetl pár diskuzí a po rozpuštění pomocí CO2 vodá má parametry uváděné u soli, tedy pH 8,5 a vodivost kolem 220. Asi půjdu cestu CO2, našel jsem docela levný jehlový ventil a jako atomizer asi použiju lipové dřívko, ostatní věci na to mám - alespoň budu připraven i na náročnější druhy krevetek:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 16:24 Maq Re: Jarry
No vidíš, ještě to můžeš manželce strhnout z kapesného!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 15:21 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Koukal jsem na ten článek, SodaStream nemám, to CO2 z láhve by pro mě bylo určitě nejjednodušší řešení. Koncentrace, které bych měl dosáhnout, je maximálně třetina oproti Marcelovo pokusu, takže by to snad i se sycením z láhve mělo být ok. Ale je pravda, že SodaStream řešení by asi bylo elegantnější - nedávno manželka zmiňovala, že bychom si to mohli někdy pořídít, možná je ten správný čas:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 14:17 Maq Re: Jarry
Marcel Goliaš rozpouštění uhličitanů (pro naše experimenty) řešil domácím SodaStreamem, kde sytil vodu z RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 12:37 Muž Jarry [1437]
Ještě dělám jeden pokus s rozpouštěním, 9l RO vody v kýblu, do toho 1,5g soli, instalováno honítko vody, aby zvedalo usazeniny ze dna. Jsem zvědav, kde skončí pH bez vlivu vybavení akvária. Zkusím na test sehnat interní CO2 difusor, že bych na noc odpojil CO2 z akvária a udělám asi ještě pokus s použitím CO2, pokud aktuální pokus nepřinese uspokojivé výsledky :-)
U použití kupované sycené vody vidím problém u pravidelných výměn vody, protože hodlám měnit cca 10%, takže nějaké 3-4l, kde už by složení kupované vody výsledné vlastnosti mohlo ovlivnit, pokud bych použil litr kupované vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 14:54 Muž ZDRI [1415] Re: tramtra, Jarry
Ano, Blue Leg Poso chci určitě, půjdou tam jako první (jsou nejméně náročné). Mmj. je chci i proto, že podle více zkušeností jsou v jejich přítomnosti jiné plašší krevetky mnohem odvážnější a tolik se neschovávají. U mě navíc nehrozí, že by je sežrala Betta (to už bych radši dal Rudíka sežrat kocourovi ;-) )

Sycená voda - nebál bych se ani celé flašky - bude se to lépe rozpouštět. Tato balená voda se z technologických důvodů používá hodně měkká, navíc musí splňovat potravinářská kritéria, takže nehrozí nějaká významnější rezidua škodlivin. Jen je třeba nechat vyprchat CO2 (jednou jsem si takto málem přiotrávil rybičky...).

Také udělám systém kamenných jeskyň/převisů, sulawesky jsou vyloženě litofilní živočichové. A hlad je nakonec z úkrytu vyžene, ve stínu pod kameny řasy nerostou :-). Proto nechci použít lávové kameny (blbě se z nich staví, zaberou hodně místa), ale hlavně tmavý plochý čedič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.10.2018 13:18 Žena tramtra [3202] Re: Jarry, ZDRI
Ahoj, sleduji vaší debatu už od začátku a těším se na prezentace vašich nových nádrží. Jen poznámka na okraj. Jestli budete mít Modré nožky z jezera Poso, tak ty se určitě schovávat nebudou...budete mít co pozorovat. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 13:08 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Nojo pravda, když použiju třeba 0,2l na rozpuštění, tak se to ve 40l RO vody ztratí, to mi nedošlo:-) Foto udělám co nejdříve, moc jsem se s tím popravdě nepatlal, je tam dost úkrytů, takže možná Dennerli krevetky moc neuvidím, ale vždycky se snažím vytvářet podnímky hlavně pro živočichy:-) A když budou spokojené, tak určitě občas vylezou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2018 12:50 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
...bude obsahovat spoustu minerálů...
To si nemyslím, já mluvím o obyč sycené vodě, ne o minerálce. Ta se dělá z klasické měkké vodovodní vody (koukni na etiketu, často je tam složení), v jednom litru na rozpuštění soli toho bude minumum.

Monosolenium - také ho tam dám, je nádherné a krevetky ho milují. Zkoušel jsem lepit i vázat, u té vteřinovky mi trochu vadí po zaschnutí bílé lepidlo na tmavém kameni (než to celé zaroste), takže radši vážu tenkým vlascem. Ono potřebuje hodně času na adaptaci, ale pak je krásné. A u mě bez problému roste i v měkké zásadité vodě (pH 8).

Těším se na fotky a inspiraci, předem děkuji !!! Já budu o víkendu teprve lepit hamburk filtr, sbírat kameny, drhnout kořeny a vyrábět na míru komodu pod akvárko. No a krevetky - snad mi je přinese Ježíšek k Vánocům (pokud bude stabilita a parametry OK).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 12:30 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Četl jsem, do sycené vody ze supermarketu nemá cenu to sypat, voda bude obsahovat spoustu minerálů.
Podle mě to s tou rozpustností nikdy nebude jednoduché, protože vápník se tam nějak dostat musí. Ale zkušenosti spousty lidí potvrzují, že je to ok, podle mě si s tím nikdo moc hlavu nedělá a výsledné parametry vody ani neměří:-) Kdyby bylo nejhůř, tak odbočku z CO2 láhve udělám, to už je to nejmenší...

Akvárium už mám jinak prakticky hotové, včera už jsem to nevydržel a začal to tam skládat, občas ještě něco upravím, ale už začínám být celkem spokojen:-)
Před chvilkou jsem přidal Monosolenium tenerum (poprvé jsem na něm vyzkoušel lepení vteřinovým lepidlem a funguje to skvěle), nesehnal jsem ten Creeping moss, resp. měl dorazit s tím Monosoleneum a nedorazil, tak ho pak objednám společně s krevetkami. Filtr je už asi 2 roky zajetý, původní písek jsem také nechal, i když není skoro vidět, takže pár dní počkám, jak to dopadne s tím rozpouštěním a asi to nebudu zbytečně protahovat s objednáváním krevetek:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 11:40 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Četl jsi toto?
www.krevetkari.sk/…
Z kontextu dedukuji, že sůl od Dennerle se (SNAD) rozpouští výrazně lépe, než sůl od SaltyShrimp. Na špatnou rozpustnost SaltyShrimp upozorňoval i náš předchůdce (Olda Zelený - viz odkaz níže). Násobné dávkování - to určitě ne! Zkus to nasypat do lahve obyč CO2 sycené vody ze supermarketu. Třeba se to rozpustí a CO2 pak snadno vyprchá.

Bohužel Dennerle sůl mi dorazí asi až po neděli, takže zatím o rozpustnosti nemohu referovat. Stejně tak i lávová drť, takže sázet se bude až příští týden :-(. Vezmu si dovolenou, těším se jak malý kluk :-)

Mmch., před chvílí mi dorazila většina techniky pro novou nádrž. Nakonec jsem objednal i hotové světlo (SINKOR LED 60). Kvalita zpracování podobná jako Chihiros, přitom výrazně levnější a úspornější. Jen ty plastové packy jsou šílené (v reálu hnusný modrý plast), ale já je ho stejně nestavím na hrany akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2018 11:28 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Zkusil jsem se zeptat chovatele krevetek a také to neřeší, rozpuštění prý trvá 2-3 dny, CO2 nepoužívá, žádné problémy s touto metodou v chovu nejsou. Větší množství soli nedoporučuje (také se mi ta netoda moc nezdála), tak to nechám pár dní v klidu stát a budu průběžně měřit hodnoty. Měnit budu už menší množství (maximálně 5l), tam to dám do kýble s nějakým honítkem vody a nechám to míchat alespoň ty 3 dny dopředu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2018 10:38 Muž Jarry [1437] Re: Maq
No ještě jsem něco pročetl, ohřívání zřejmě funguje, ale i tak trvá několik dní, než se pH a tvrdost stabilizuje. Navíc tedy lidi často končí u trojnásobné dávky soli, než uvádí výrobce, aby se dostali na uváděnou tvrdost a pH (jenomže potom si myslím, že může dojít k nerovnováze prvků, protože toho dobře rozpustného tam bude moc). Předpokládám, že při použití CO2 dojde k lepšímu rozpuštění a doporučená dávka by asi stačila. Ještě mi zbylo pár litrů namíchané vody v kýblu, tam je pH 7,6, což by už asi bylo ok. No je možné, že nakonec přece jenom skončím u toho CO2, stačil by jakýkoliv jehlový ventil a interní difusor, vše ostatní mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 10:20 Maq Re: Jarry
... ale pokud je problém s CaCO3, tak rada ohřívat to nedává smysl.
Možná tam je dost CaSO4, ale pak by zase nemělo smysl sytit CO2.
pH 7.3... Já jsem vám říkal, že to nebude tak prosté... ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2018 10:15 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Tak jsem včera začal experimentovat se Sulawesi mineral 8,5 solí a samozřejmě je problém v rozpouštění, předpokládám, že to bude CaCO3 složka. V návodu radí buď vodu se solí vařit, nebo zahřát v mikrovlnce (to jsem vyzkoušel). Případně přidávat po několik dní CO2 (což si nechávám jako poslední možnost, musel bych dělat odbočku z bomby a asi i pořizovat další jehlový ventil atd.).
Pročítal jsem i různá krevetková fóra a většinou to lidi moc neřeší, rozpustí to v menším množství RO vody, nalijí do akvária i s nerozpuštěným zbytkem a ono se to časem srovná (a nebo nesrovná, ale také to neřeší). Každopádně večer jsem akvárium napustil a ráno měla voda pH 7,3 a vodivost cca 140 Microsiemens, což znamená, že toho nerozpuštěného zůstalo celkem hodně (na krabičce uvádějí 220+-40).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 23:53 Maq Re: ZDRI
ZDRI napsal: Já myslím, že obsah minerálu v hornině ještě automaticky neznamená jeho uvolňování/rozpouštění ve vodě (záleží, v jaké formě je tam vázaný).
To máš samozřejmě pravdu. Háček je v tom, že ve dně žijí mikrobi a koření tam rostliny, a umějí rozpustit opravdu mnoho věcí. Některé bakterie rozpustí i beton. O oxidech železa nemluvě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 15:31 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Tak držím palce, často propírám pemzu, tohle vypadá strukturou podobně, kdybych si to s drtí rozmyslel, tak dám vědět, díky za nabídku:-)

Tu sůl proto, že jí měli ve stejném shopu, jako lávu, navíc mi byla doporučena chovatelem + mám dojem, že i Jirka, co psal níže o Blue Leg Poso krevetkách, jí používá také. Původně jsem chtěl brát mechy v Profiplants, kde mají i tu Dennerle sůl, ale nakonec neměli ty, co mi byly doporučeny, jinak bych asi klidně koupil tu.

Řaskokrmítko asi také konečně založím, když už mám ty kameny:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 15:10 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Zrovna mi psal pan sklenář, rohové krevetárium budu mít v pátek hotové, tak snad také začnu zařizovat.

Ad láva - počítej s tím, že při propírání z toho jde hodně jemného bordelu. Je hodně křehká, není problém si ji podrtit na jemnější frakci. Já mám objednanou lávovou drť 3-5 mm (18 l), spousta mi toho zbyde, kdybys potřeboval, dej vědět (ale stihnu poslat až příští týden).

PS: na okně už se krásně zelenají řasová "krmítka". Asi jsme jediní blázni, kteří budou do akvárka přidávat řasy, ostatní řeší ve 150-ti tématech, jak se jich zbavit :-).

PPS: Ty budeš používat jako sůl výrobek značky SaltyShrimp - Sulawesi Mineral 8,5. Má nějaký důvod, že zrovna tuto sůl a ne podobný výrobek od Dennerle - Minerální sůl Shrimp King Sulawesi Salt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 14:30 Muž Jarry [1437]
Dneska dorazila SS 8.5 sůl a ta černá láva, měl jsem strach, jestli 2,5kg nebude do 40l akvária málo a teď když na to koukám, tak si myslím, že to tam ani nenacpu:-) Je u toho i pytlík s frakcí kolem 1cm, čímž možná půjde pokrýt celý zbytek dna, kde nebudou větší kameny. Tak asi nechám na dně 1-2cm křemičitého písku, co tam teď je a jenom to dosypu tou lávou. Mám objednané i mechy, jestli to do pátku dorazí, budu o víkendu budovat:-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.09.2018 00:09 - Re: ZDRI
Na krevetkari.sk občas popri práci zablúdim ako moderátor.Majiteľa stránky, dobrého chovateľa krevetiek poznám i osobne.Ja sám som sa chovu krevetiek venoval popri sedem ročnom chove rakov.
Ako som ti písal na spomenutom fóre,tak voda pre Sulawesi krevetky musí mať minimum rýchlo rozpustných chloridov a síranov.
A ak tam zablúdiš opäť,tak som ti tam zanechal odpoväď. :-)

EDIT: A dám ju aj sem,tunajším nadčencom.
Jazero Towuti je najväčším jazerom v systéme Malili Lake System, reťazec piatich tektonických jazier v Sulawesi, Indonézia.Má tropické vlhké podnebie s ročnou priemernou teplotou vzduchu 26 °C a malými rozdielmi v noci.Hlavný prítok rieka Machlón na severe, rieka Laron predstavuje jediný odtok na západ.Towuti je slabo vodivé (210 uS cm-1) (pH ~ 7,8),čo do chemizmu dominuje Mg a HCO3.S prítokom sa v sedimentoch dostáva do jazera i dosť Fe.Voda je silne prekysličená ale len vo vrchných vrstvách cca do 130m hĺbky.Na Fe a P sa naviaže viac kyslíku.Povrchové teploty vody sú obvykle 28-29 °C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 13:58 Muž ZDRI [1415] Re: Maq
Já myslím, že obsah minerálu v hornině ještě automaticky neznamená jeho uvolňování/rozpouštění ve vodě (záleží, v jaké formě je tam vázaný). No ale asi to zkusím prakticky - mám ještě zbytek lávy, založím 2 sklenice, jedna s, druhá bez lávy a po nějaké době změřím základní parametry vody (pH, vodivost, tvrdost, Fe).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 11:02 Maq Re: ZDRI, Jarry
Na tom odkazu se mi líbí to, že uvádí složení a pH té lávové drti. Člověk snadno vidí, že když se "někde" tvrdí, že lávová drť je inertní, tedy neovlivňuje chemismus vody, tak se kecá.
A toho železa kolik v tom je! (Ale pokud jsem tak porůznu pokukoval, tak celebeským krevetkám by to nemělo vadit.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 11:01 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Pěstování řasy za oknem je dobrý nápad, už jsem nad tím také několikrát uvažoval, ale nikdy jsem to nerealizoval:-) Tak teď bude myslím vhodná příležitost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.09.2018 10:07 Muž ZDRI [1415] Re: Jarry
Jo, to vypadá dobře, také mi přijde rozumné mít v akvárku dostatek zeleně (dlouhodobá bio stabilita nádrže). Já zakládám úplně od nuly, takže tam dám více druhů ze svých přebytků (mechy, kapradí, anubias, bucky, valisnerie, kryptokoryny, malokvětka), pro začátek i růžkatec+egeria. Uvidíme co v teplé, atypicky mineralizované vodě bude prosperovat.

Pěkné kusové lávové kameny (ne černé, ale tmavě hnědé) jsem teď viděl v několika hobbymarketech (naposledy Baumax). Pokud bys přeci jen zvažoval jako substrát nebo do filtru i lávovou drť, frakci 3-5 mm mají např zde: www.bonequip.cz/… .
Mám ji v malém krevetárku (viz foto v prezentaci "Vanička na krevety"), pod vodou je moc hezká, mnohem tmavší než na fotce.

Zvažuji, že řasy bych pěstoval i mimo hlavní nádrž (sklenice+elementky na oknech = hodně světla a tepla). Rotace více kamenů - po "okousání" dopěstovat na světle a zase zpět. Napadla mě i zařasená tabule skla, přiložená na boční stěnu krevetária (zase periodicky měněná). Ale netuším, zde na tu hladkou plochu plaché litofilní krevety vůbec polezou.

Ještě mě napadlo jedno "krmítko" - takové ty slizovité/plísňohoubovité povlaky na nových kořenech. Ale nevím, zda to budou žrát a zda to neudělá v relativně čistém krevetárium nějakou neplechu (předpokládám, že kolonie těchto bakterií budou velkým spotřebitelem kyslíku a nevím, co přesně produkují).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2018 17:44 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
Já už začínám mít trochu jasno o zařízení akvária - sůl bude SS Shrimp 8,5. Mám info, že v tom roste mech akvaristika-365.cz/… a na zahraničních fórech jsem se dočetl, že se v té vodě dobře daří i akvaristika-365.cz/…
Nechám stávající filtrační písek, kořen s mechem co už v akváriu je, doplním ještě jedním kořenem s tím Creeping Moss + Pelia. Tady mají černé lávové kameny, které by měly být vhodné: www.shrimp.cz/… a také tu sůl. Našel jsem i originál Sulawesi kameny (pokud se tomu dá věřit), ale jen v Polsku a cena byla dost vysoká. Tyhle černé lávové vypadají skoro stejně, stejně snad časem zarostou řasou. Chovatel krevetek, od kterého je chci brát, mi kromě toho mechu doporučil i hodně svítit, aby rostly co nejvíce řasy. Na nějaké cílené pěstování rostlin to nebude, ale uvidíme. Mechy asi objednám s předstihem, mám teď volné 100l akvárium, tak je navážu na kořen a nechám je zatím tam, potom to jenom přendám, až se uvolní to správné akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.09.2018 15:39 Muž ZDRI [1415] Re: včichni
Většina toto forum asi zná, ale pro jistotu, zajímavý odkaz:
www.krevetkari.sk/…

Když jsem se tím včera večer prokousal, vypadá to, že do Říma vede více cest :-).
Jen škoda, že historie většiny diskuzí o Sulawesi je více než rok stará.
Snad to neznamená, že ty chovy vymřely...
Jirko, ty asi některé tamní zasloužilé členy znáš osobně, jak to vidíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:43 Muž Jarry [1437] Re: ZDRI
RO už nějakou dobu používám a rozdíl oproti kohoutku zásadní není - ale mám místo, kde jí mohu mít namontovanou napevno, s výstupem do sudu, odkud vodu odebírám, prakticky denně. U těch krevetek se nedoporučují žádné velké výměny, u 100l akvária by mohlo stačit 10l RO vody týdně a 10l vyrobí i ta nejobyčenější RO, co stojí kolem tisícovky, řádově za hodinu. Pořád je to menší investice, než případný nákup dalších krevetek (+RO) v případě, že kohoutková vyhovovat nebude.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3 4

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 9915x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6587?od=51