Mořský písek
stačí zjistit jestli je v něm vápenec, ale já bych se vsadila že jo, když celý to pohoří Biokovo je myslím z dolomitickýho vápence a kde jinde by se tam ty kamínky vzaly
tyto kamínky bych do akva nedal na 100 i více procent.
Starší reakce
Nic ve zlém, Johane, ale naše představy o
akváriích plných rostlin se budou velmi pravděpodobně výrazně lišit.
Já si snad nějaké znova udělám. Kdysi sem měl dno z opuky...
...Krom toho i se dnem z vápence se dají dělat akvária plná rostlin...
Rád bych si nějaká prohlédl.
Jen dodám, že nejdřív se chodí pro kytky (nebo dlouho zajíždí dostatečný filtr) a až tak po 10 dnech se chodí pro ryby (když říkáte, že je nechcete trápit).
jojo norsky pisek, sice jih ale porad norsko. klima mame stejne jako je v cechach takze zima nas netrapi nijak zvlast
ja porad zousim ten pisek, pac jeden rika tohle a druhy ma jiny nazor. jde mi o uchovani rybek a ne jejich trapeni
proto s tim tolik nadelam, ale uz jsem prolila celou lahev octa a vazne to nesumi. v sobotu jdu pro rybky
jeste kdyby mi prestaly barvit ty koreny tak je vsechno dokonaly
No, to je možné. Z chorvatského pobřeží by ste moc písku bez vápence nesehnal a v tropech už téměř nikde. Ale předpokládám, že tady se jedná o Norsko, tudíž chladný sever a vlivem řek i nižší salinita a tudíž méně živočichů produkujících vápenec. Zkouška HCl nebo octem atd. je hotová za pět minut a hned se vidí. Krom toho i se dnem z vápence se dají dělat akvária plná rostlin.
V televizi jsem viděl pokusy. Vzali mořský písek, a polili ho octem. Bubliny byly obrovské. Je to pozůstatek z živočichu, kteří tam zemřeli... Ale je možné, že vápenec je v některých píscích v jiném množství, čili nevím přesně, zdali je ten o kterém je řeč vhodný (ale asi ne).
jaja, to je ono a jeste jsem narazila na tuhle vychytavku. pac mam jen 72 l akvo, tak se mi to hodi. pri cisteni pisku se mi voda vraci pres filtr (obyc houba nebo vata) zpet do akva a nemusim se bat, ze nestihnu vycistit vse nez vytece voda
jinak pisek je uz proprany, uz je v akvu a snad zitra mi uz prijde testr abych zjistila jak je to s tema hodnotama
www.akvarko.cz/… Co vás k tomuto tvrzení vede?
V mořském písku je určitě vápenec.
sonia napsala: ...... videla jsem po domacku udelanou hlavu z pet lahve, ............
Myslíte něco takového?
Jelikož jsem si jí nerozšlápnul, funguje už 3/4roku.
...Pokud bys ale chtela chovat nektere africke cichlidy, tak by se jim tam libilo...
Měla byste upřesnit - kterým. Např. rybky z Malawi tvrdou vodu zrovna nemusí...
Stačí proprat, jestli se vám chce, a dát rovnou do akvária. Jestli vám příliš nešpiní vodu, tak bych ho ani moc nepropíral. Třeba tak jednou pro vyplavení mořskejch breberek (jestli to není z fjordu), aby v akváriu nepochcípaly a nedělali nepořádek a rovnou bych ho použil. Čili žádné převařování. Zbytečně moc práce.
s odkalovanim problem mit nebudu
jde o to jakou hlavici na hadici budu mit. videla jsem po domacku udelanou hlavu z pet lahve, pekne se s ni zarochnil do pisku a sel jen bordylek
ale tohle se doladi az pri cisteni akva. vzdycky se to da nejak udelat
jestli je v tom pisku vapenec tak by moh hodne zvysit tvrdost vody a to nevyhovuje vetsine tropickych ryb ani rostlin. Pokud bys ale chtela chovat nektere africke cichlidy, tak by se jim tam libilo
ocet jsem vyzkousela a zadny sumak ani bublinku mi to neudelalo
pisek si pripravim a pak zmerim hodnoty
takze prevareny a proprany morsky pisek by nemel byt problem? ja se nemuzu dockat az budu varit pisek
ta jemnost mi neprijde jako velky problem, kytky se musi poradne uchytit a teprve pak tam nazenu hejno rybek. ja se jen bala abych jim tim morskym piskem neuskodila. spousta lidi ma v nadrzi jemny pisek, uvidime, dyztak tam pak pridam pytlik sterku.
no tak ja jdu s kyblikem a lopatickou na plaz
S tou jemností to není tak horké. Mám takový pocit, že v severských zemích ho běžně používají.
Ja som sa kedysi tiež dostal k morskému piesku, ale musel som ho vykúpať v HCl, pretože obsahoval príliš vela vápnika. Kyselina mi ho asi polku spapkala
A asi budeš mať problém s odkalovaním
tak na nej zkus dat ocet, jestli nebude sumet (nemel by v nem byt vapenec) Taky by mozna ta jemnost mohla vadit rostlinam, lepsi by spis byl trosku hrubsi z reky, kdyby byla moznost ho ziskat
0 23.05.2010 17:06 sonia – morsky pisek
zdravim, chtela bych se zeptat jestli muzu pouzit pisek z plaze.
nikdy jsem nad tim nemusela premyslet. mela jsem klasicke 120 l, ale po odjezdu do ciziny my ho rodinka zrusila
ted se k akvaristice chci vratit. zacala jsem se pidit po sterku nebo pisku pro akvo a kdyz jsem videla ty ceny za pytlik sterku tak se mi podlomila kolena. v prepoctu na ceske koruny tady pruperny pytlik - 10 l sterku stoji 570,- kc
(180 norskych korun) tak jsem si rekla ze to jim nedam.
proto chci pouzit pisek, dneska jsem si vzala vzorek domu, prolila jsem ho vodou a vubec nedela binec, kdyz jim projedu prstem tak se do tri vterin usadi.
chci mit hejno neonek, parecek zakrsleho cichavce nebo mecovky. samosebou prisavacka, uz mam zamluveny tri miminka L-144.
kdyz ho vyvarim a properu, ze to nebude vadit
diky za kazdou radu
Starší reakce
...hlavne to chce v akva klud - teda kludne rybicky a podobne lebo vytiahnut rastliny z piesku ide lahko...
Starší reakce
A na každým druhým, že je akvarijní
.
ale na každym druhym balení je napsáno písek 4mm
Zkráceně pod 2 mm písek, nad 2 mm štěrk
.
Já jen, že příroda, lom a toto je asi opravdu něco úplně jiného. To, že písek tady někde u Sázavy má hladké hrany neznamená, že tomu tak je i někde jinde. Neumím si představit, že by se písku na korálovém útesu nebo někde pod ledovcem říkalo drť. Ale rozdrcenému lomovému kameni už jo
.
Nedavno o nazvoslovi byla diskuze. Spravne je to definovano pouze velikosti zrn. Co je pod (uz nepamatuju) je pisek, nad sterk, prechody sterkopisky. Nic o zaobleni nebo nezaobleni tam nefiguruje.
(edit - ted koukam, ze je diskuze drt/pisek. Tak to nevim, ale logicky bych si tipnul, ze muze byt but drt sterk, nebo drt pisek, podle velikosti, pujde jen o vyrobni proces.)
No tak kdo to má na takovu dálku asi poznat.
Kdyby tam bylo makro zrnka ...
Ale sou to drcené korály
.
Já bych to nazval písek, poněvač od vln bude mít zaoblané hrany.
Takže kdyby si dojel osobně na nějakou přírodní pláž a tam uviděl to, co sem posílal na fotce, tak to je co? Drť nebo písek?
No, jestli se to někomu podaří určit jenom z fotografie, tak mu budu posílat fotky svých sběru minerálů
Předpokládám, že makky si ten písek nebo drť nedoveze osobně z Karibiku, ale koupí si ho. V tom případě by měl výrobce nebo dovozce správně označit, co vůbec prodává, aby zákazník věděl, co si vůbec kupuje.
Písek se získává těžbou, zrno má oblé hrany. Drť vzniká drcením, a má ostré hrany. A ať je při drcení zrno sebemenší, je to vždy drť
Někteří obchodníci i drobnou drť nesprávně označují jako písek
Mořský písek by přeci do akvárka neměl vadit. Drcený korál by byl problém.
Písek je písek, ať je z korálů nebo ze skla
.
Karibský písek je z korálů?
Písek je písek, drcený korál je drcený korál. Mám pocit, že se tady směšují dvě rozdílné věci.
Na mnoha místech v Karibiku se na plážích vyskutuje černý písek, ten určitě není z korálů, ale je sopečného původu. Teto písek by neměl být problém.
Tak nevím, co má
makky na mysli.
Pouzit ho moze....zalezi co v nom bude mat? - voda bude tvrda....
Ano,stále stejné téma,tvrdost vody v Malawi a Tanganyice...,kdysi jsem si též trochu naběhl
. Voda není ani tak tvrdá,jako alkalická.
Malawi,tvrdost 4-8°dGH (6-7°dKh), 7,7-8,8 pH a vodivost 210-235 µS.
Tanganyika, tvrdost 7-12°dGH (10-18°dKh), 7,5-9,2 pH a vodivost 606-620µS.
Tak posuďte sami...
Pokud jde o rostlinne akvarium tak bych to silne nedoporucoval. Koral se sklada prevazne z vapniku.
0 27.06.2009 20:21 makky – karibský písek
Může se dát do sladkovodního akva mořský písek(z rozdrcených korálů) s Karibiku?
díky
Starší reakce
Mořský písek bez vápence?To se mi nezdá,vždyt všechen vápenec na světě je z toho,že tam kdysi bylo mořské dno.
Malawi nemá tvrdou vodu!
příště hledat než něco psát.
rybicky.net/forum/6194… a je toho tu víc, nechce se mi hledat. písek z moře se v sladkovodním akva použít dát. pokud neobsahuje vápenec. takže polít octem nebo HCl a pokud nešumí tak bych ho do akva dal.
dik, takze ho pouzijem asi na cosi ine... nevadi
Este jedna vec...tym malawi mas na mysli jazierko?
Mořský písek do sladkovodního akvária se použít nedá,je to samej vápenec.Měla bys moc tvrdou a zásaditou vodu.Snad by šel částečně použít na Malawi.
0 03.03.2008 16:32 luciikaa – Morsky piesok
ahojte... vie mi niekto povedat, ci by som mohla do akvarka nasypat aj morsky piesok? mam ho doma dost a chcela by som ho nejako vyuzit...
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 968x