Test Rataj & Sera
...V čem je problém? ...A je rozdíl mezi destilovanou vodou, kterou koupím v obchodě a v lékárně?
Problém bude nejspíš v tom, že jste si koupila AZOTAN.
Příště zkuste test jiného výrobce.
Rozdíl těch dvou destilovaných vod? Poměrně často se objevuje konstatování, že "destilovaná voda pro technické účely" nebyla dokonale čistá...
Starší reakce
To že někdo v nově založené nádrži naměří NO2, bych řekl že je normální a to že někdo nenaměří NO3 taky.
NO2 - se tam tvoří z odpadních látek a NO3, tedy živiny, ty tam prostě nejsou - napsal jsem to hodně zjednodušeně.
Muj akvin byl zelenej,a vyhodil jsem ho,protože jsem asi barvoslepej
zkusil jsem test na NO2 u kamarádovo nově založenýho akva a malinko růžový to bylo,u mě nic,tak že,ten asi funguje a NO3 rataj jsem porovnával s testem od dajany,oba jsou..."velmi orientační" bych řekl.
Tak můj Akvin má taky zelenou a teda test je dost matoucí. Test na NO2 mi ukazuje něco malilinko a test NO3 absolutně nic! Dočetla jsem se, že je možná test nefunkční díky destilce a tak jsem šla do lékárny a koupila destilku co se dává přímo do žíly celkem drahou a neukazuje mi opět nic a porovnávací, kde má být krásně růžová taky nic, testy prošlé nejsou a tak říkám jen svůj názor, ale za mě koupit jiné!
opravdu jsem dělal test na NO3 4x a ani jednou nic, ono dát špetku je dost širokej pojem, že?
Starší reakce
no prave ze ten muj novy test je zeleny uz v lahvicce, ale dik
Test staršího data který občas používám je oranžové barvy. Zelená až po "kontaminaci" vodou na příslušnou hodnotu pH.
lidi jakou barvu ma tekutina v akvinu? muj stary test ktery mi dosel mel oranzovou (a rekl bych ze meril dobre) a ted jsem koupil novej a ten ma barvu zelenou a vsechno co namerim je stejne zeleny. wtf??
Starší reakce
Na test Fe pozor je tam v návodu čekat 15 min. a zezadu na stupnici čekat 1 hodinu.Platí ta hodina(nejméně).Trochu praxe je třeba získat hlavně s práškem.
Já budu taky asi bílá vrána. Hold mi taky ze začátku vadili ty prášky ale když se s tím člověk naučí tak pák si může udělat za pár korun i rozborový kufřík.
www.akvarista.cz/…
Martin Honzejk
Bílá vrána 2
Asi bych to nenapsal lépe,pokud tedy už měřím (málokdy) tak pouze NO2,NO3 .Samozřejmě si umím představit,že někdo potřebuje víc a Rataje bych se nebál
Asi jsem bílá vrána, ale se základními testy Rataje mám jen ty dobré zkušenosti. A to včetně testů na NO3. Chce to jen přesně postupovat. Ověřoval jsem si výsledky několikrát přes testy Sera a výsledky byly totožné. Nejdůležitější jsou testy NO2, NO3, PH, tvrdosti. Ostatní bych požadoval za nadstavbu pro fajnšmekry či pro řešení reálných problémů.
0 07.03.2011 16:00 zuzana – Testy od Rataje
Stojí za koupi? Jsou tak levné, že k nim mám nedůvěru. Co přesně měří antialgae test? JE k něčemu test na fosfor a železo? jaké máte zkušenosti?
Četla jsem, že test na dusičnany nefunguje a navíc se do něj musí sypat nějaký prášek.
Starší reakce
...Když dám malou špetku je to světlounce modrý. Dámli dvojnásobnou špetku je to modrý jak pes...
Ke sledování pohybu pH používám bromthymolovu modř. Mám vyzkoušeno, že svou funkci plní stejně, ať už jí do testovacího roztoku přidám tři, pět nebo třeba deset kapek. Jen ta barva roztoku je při vyšším počtu kapek přiměřeně "sytější" a tím pádem i "čitelnější".
OK, to co píšeš dává smysl, ještě to raději pořádně vyzkouším. Díky.
Ne, tenhle konkretni ratajuv test ne, ale mnoho podobnych vcetne mnoha dalsich ruznych titraci ano.
To, jestli je to modry svetlounce, nebo modry tmave jako "pes" (mimochodem, tmavomodry pes??), ma co delat pouze s mnozstvim acidobazickeho barviva (tedy prave tim, jestli ho dam spetku, nebo vetsi spetku). No a jak prikapavam cinidlo, dostavam roztok na Ph pri kterem konkretne tohle cinidlo prudce meni barvu. A je uplne jedno, jestli se odbarvi ze svetlemodre, nebo tmavemodre. Proste behem jedne kapky (pokud roztok pri kapani micham) je odbarveno, behem minule kapky se skoro nic nedeje (podle koncentraci cinidla, samozrejme, nechytat za slovo, muze to byt kapek vic, ale to kolik, nema zadnou souvislost s mnozstvim barviva).
Zkoušel jsi ten test? Když dám malou špetku je to světlounce modrý. Dámli dvojnásobnou špetku je to modrý jak pes. Pak mám teda celkovou tvrdost vody asi 40...
Ne, bud si opravdu jist tim, ze to je barvivo, tipnul bych si mozna bromthymolovou modr?
Samozrejme pokud ho budes planovite sypat 100x vic, nez se ma, trosku se to projevit muze. Ale jinak to v presnosti testu nemuze hrat vyznamnou roli.
Bohužel, zkoušel jsem přidat více tohoto "barviva" a pak je k odbarvení roztoku potřeba více kapek...
Takže test na dvě věci pokud neznám přesnou dávku...
Pokud by bylo davkovani kriticke a test ovlivnilo, ver, ze by to bylo pripravene tak, aby to fungovalo. Myslim, ze to je barvivo.
Mám všechny a asi je pošlu zpět....
Ty kde jsou jen kapalné složky jsou jakžtakž v pohodě = kapka z kapátka je celkem přesná dávka. Bohužel všechny testy kde je pořeba přidat pevnou látku - nejspíš nějaký hydroxid - je bohužel veliké zlo. Abych byl přesný tak například test tvrdosti vody Hardin (GH). V návodu je uvedeno že máte dát "špetku na špičku" takové plastové tyčky. Bohužel jsem sepochopil co to ta špetka je, protože ona tyčka je celkem široká a zmíněná špetka se dá nabrat v množství od jednoho zrnaka až po solidní vrchovatou porci.
Další postup testu je takový, že po přidání hydroxidu se předtím připravený roztok (akvarijní vody a nějaké kapaliny z lahvičky relativně přesně dávkované kapátkem) obarví do modra. Nyní máte kapáním jiné tekuté složky odbarvit připravený roztok, přičemž počítáte počet kapek potřebný k odbarvení. Výsledek vydělíte dvěma a máte vaši tvrdost.
Geniální test s jedinou drobnou chybkou. Pokud přidám dvojnásobek "na špičičky špetečky" hydroxidu, tak potřebuji na neutralizaci roztoku dvojnásobek kapek...
Pro mě z toho plyne fakt, že kromě tvrdosti mé vody výsledek ovlivní přesnost dávkování tohohle debilního testu, kde není toto dávkování vůbec přesně zajištěno. Přitom stačilo přidat něco podobného maličké plastové naběračce na kávu.
Rataj testy = chemikův splněný sen!
Srát na to a raději sledovat kytky jak rostou - je to přesnější...
Starší reakce
Co já vím, tak se tento postup týká všech pH sond bez rozdílu. Krátkodobě se dá uchovat v destilce, ale při delším kontaktu sondy s destilkou dochází k vyplavování elektrolytu ze sondy a ta rychle stárne. Destilka je vhodná k oplachování po použití, ale při skladování bych raději použil KCL.
Možná jsem to blbě napsal jedná se mi konkrétně o tento typ ručního Ph testeru.V návodu se píše skladovat s několika kapkami destilky v krytu sondy.Máte s tím nějaké zkušenosti.Praxe?
www.shopakva.sk/… Je to uplne normalni, nejen rataj, a nejen u mereni Ph.
Sonda na měření pH nesmí být dlouhodobě ponořená do destilky, ani být na suchu. V obou případech by došlo k jejímu znehodnocení. Pokud se sonda nepoužívá musí se ponořit do roztoku KCL. Ten se dá sehnat tam kde prodávají tyhle měřidla a na různých growshopech. Jak udržovat sondu je dobře popsáno tady:
www.akvarko.cz/… 0 22.02.2010 10:09 tube – testy-
Vlastním digitální Ph metr a zkusil jsem následující .
Měření digitálem Ph v rozmezí 7.1- 6.9 .
Potom jsem zkusil testy Rataj na Ph a ty jednoznačně dle barvy 6.6Ph Je to možné ? taková odchylka?
Ještě dotázek jak uchovávat ruční digitální měřidlo (musí být konec ze sondou v roztoku třeba destilky nalité do krytu sondy nebo stačí jen zakrytovt na sucho)?
Starší reakce
POZOR!!!
Došlo k nečekanému zvratu! Jak jsem psal v příspěvkách z 31.01.10 20:21:27 a 31.01.10 20:46:05 o testech Rataj, problém byl někde jinde a proto tímto prosím i administrátory tohoto fóra o smazání těchto dvou příspěvků.
Nedalo mi to a zkoumal jsem čím by špatná selektivita testů NO3 mohla být. Nakonec jsem změřil jen tak dKH destilky co jsem používal k testům a ukázalo se, že to není destilovaná voda. Měla totiž 5°dGH, pro zajímavost výstup z RO (permeát má hodnotu cca 0,5°dGH). Tudíž destilovaná voda od výrobce MORAVIA CHEM(www.cinol.cz) měla 10x vyšší uhličitanovou tvrdost než voda z reverzní osmózy
.
Koukal jsem na jejich stránky a mají tam certifikát s platností do roku 2002.
Ať si o tom udělá úsudek každý sám.
Já ovšem již od fy. MORAVIA CHEM nic nekoupím(Už se nedivím, že odejdou autobaterie po dolití "destilované vody" a podobně).
Výsledky testů NO3 od Rataje jsou tudíž úplně někde jinde a zdají se být nyní v pořádku..
Starší reakce
Ja som tiez nemal problem...
Ale no tak, Side,
cs.wikipedia.org/…
Neni to tak davno, co jste se sam divil, jaktoze "destilka" od pumpy nema Ph 7, tak se nepoustejte do te chemie prilis hluboko (bez urazky, jen s usmevem, ja take tapal a tapu v mnoha vecech)
U RO taky.
0 31.01.2010 13:46 Acinonyx –
Re: Sid Voda s takym pH ma tendenciou vznikat skor pri pouziti ionexov.
CO2?!
Jak dalece ("o kolik") podle vás sníží CO2 pH permeátu? A hlavně - jakým mechanismem?
Předpokládáte, že permeát bude obsahovat dostatek HCO3
-, aby mohlo CO2 "měřitelně" ovlivnit pH?! To určitě ne.
Nebo máte jiný nápad, odkud odjinud CO2 uvolní H
+?!
Ono je to tak, jak jsem napsal - za snížením pH u permeátu je vodíkový kationt (H
+), resp. oxoniový kationt (H3O
+), ve který H
+ ve vodě přechází.
tak za tak...-uz tomu rozumiem
Cista h2o ma Ph 7. Problem ale je nejen tu cistou h2o ziskat, ale hlavne ji cistou udrzet. Rozpousti se v ni napr. plyny, i kdyz je uzavrena, potopis do ni sondu, co chces kalibrovat....
Proto se ke kalibraci pouziva "pufr", roztok namichany tak, aby to Ph7 drzel i kdyz se do nej dostane nejaka ta trocha neceho, co by jinak s Ph pohnulo.
Namichat pufr je otazka par korun, pokud se cloveku chce shanet potrebne veci.
...ja ten Akvin mam - ale je pravda ze som ten "roztok pH7" este ani neotvoril...
ja som na to isiel "teoreticky"
- ak ma H2O "ciste" pH 7 ??? na co do toho este nieco pridavat???
a "destilka" sa da kupit "cista" aj v lekarni - sice ja nekupujem mam tam kamosa...a som pozeral ten dest.pristroj co tam maju - celkom pekny...
0 30.01.2010 23:38 jethro –
Re: Sid Ak je pufrovany,tak by som ho mohol pouzit na kalibraciu meraku,hm?pocitam,ze by mohol byt Ph7 +-0,1
Sid napsal:...prochází membránou kationt H+, (resp. H3O+)...
A oh- ne? Hledal bych ten duvod jinde, v plynech a jejich prostupnosti membranou ...
...Moje destilovaná voda pro technické účely má pH hodně pod 7, cca 5,6...
To bude tím, že vaše "destilovaná voda" nebyla vyrobena destilací, ale reverzní osmózou. Při ní prochází membránou kationt H+, (resp. H3O+), který způsobuje nízké pH.
...podla mna ten "roztok" je len cista destilovana voda...
To určitě ne.
Půjde o pufrační roztok s pH 7.
jo kapnout do destilky... cetl jsem to asi pred 2ma rokama... takze uz si to moc nepamatuju ale vim ze se to kape..
ale jak rikaj ostatni pro kalibraci to asi neni to prave... prece jenom jsou to "kapky"..
Moje destilovaná voda pro technické účely má pH hodně pod 7, cca 5,6. Při použití pH 7 z testu Akvin, tak jak píše Yirka funguje. V žádém případě bych ale já osobně neměl důvěru tímto roztokem kalibrovat digitální pH metr.
Ten roztok je porovnávací a je třeba jej rovněž připravit.Je to jasně popsáno že se 0,5ml doplní do 5 ml destilkou a pak se kápnou 3 kapky Akvinu. Tak se získá zabarvení odpovídající pH 7.
V začátcích jsem párkrát použil a bylo to přesné.
...schvalne som to pozeral
si to trochu poplietol...tam sa nepise nikde ze "k.roztok" sa kvapka do vody
...ale len ze roztok ma pH7...
-podla mna ten "roztok" je len cista destilovana voda...
To by musela bejt hodne koncentrovana destilovana voda
)) kdyz je to v kapatku... A mas kapnout par kapek do normalni vody a potom zkontrolovat PH.. melo by mit presne 7...
..."zrovnavaci roztok"??? to neviem...
ale Destilovaná voda ma presne pH 7...
asi aj Rataj tam ma Destilovanu vodu
ak je to "presne"...
0 29.01.2010 22:53 jethro – meranie Ph
ahoj,Rataj dodava v krabicke na meranie Ph aj lahvinku s oznacenim Ph 7..je to zrovnavaci roztok.nevie niekto ci je presny a je to naozaj presne Ph7?ide mi o to ci si mozem podla toho nakalibrovat Ph meter
Starší reakce
Přidat reakci
1 2 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 7252x