Kolísání pH během dne
0 03.02.2011 11:30 tube Nemáte někdo zkušenost s měřením pomocí digitálního tužkového Ph metru a vlivu světla z (rampy).Včera jsem udělal pokus při měření s vypnutými a zapnutými rampamy .
Měřidlo bylo zkalibrované (Ph7) a hodnoty:
Zapnuté rampy v 18 hodin Ph 6,3-6,5 (dokonce 5.9 v každém koutě nádrže jiné)a nestálost údaje po vypnutí ramp cca 5minut a měření při normálně osvětlené mistnosti Ph 7.1 což by bylo OK.Test od Rataje taky signalizoval spíše hodnotu okolo 7Ph.
Ráno rampy vypnuty měřeno v 8hodin Ph-6,6(to je asi ok) .
Bublám Co 2o/vt nádrž 200l Kh 7.dno JBL mandano.Světlo 1 zadní rampa 9-21 ,2. přední rampa 14-20, Rampa 2x60w .
Starší reakce
Pro rostliny je spíš než kolísavé pH důležitější hodnota přes kterou kolísá. Jestli kolísá mezi 6-7,5 nebo mezi 7-8,5 je hodně velký rozdíl. Pokud kolísá kolem osmi, je to špatné a v bublání chce přidat.
Starší reakce
to je normalni,ucili jsme se o tom uz ve skole,nejnizsi hladina kysliku a pH je rano pred svitanim a prubehu dne ,vlivem asimilace rostlin hodnoty stoupaji(az po pH 9),pokud pouzivas CO2 v akvarku nejsou rozdily tak markatni;)
Samozřejmě se mi na dolu změní díky přidáváním Co2 a to díky controlleru a elektromag. ventilu
Díky teda za odpovědi na mou zvídavou otázku
Mně takhle "poskakuje" pH na digitálním pH-metru v průběhu několika sekund, ne hodiny a půl...
Tímhle si skutečně hlavu nelamte.
třebas příklad : během hodiny a půl se změní z 6,84 na 6,76 a pak naopak z 6,76 na 6,84 za hodinu .Podle toho co píšete by to mělo být jedno
A take je velky rozdil, jestli se zmeni ze 7-mi na 6, nebo z 6-ti na 5.
Nejde o kolik a jak rychle. Za den se pH může změnit 0,5-1 ale nesmí to být najednou to by nemusely vydržet.
Taková jedna otázka co by mě jen tak zajímala
Jaký má vliv kolísání PH pro ryby , mám na mysli za jak dlouho a kolik desetin se dá tolerovat aby se rybky netrápily ? Možná jsem otázku špatně napsal
Starší reakce
...Mozna by se to mohlo hodit vic lidem, zacatecnikum, co se ptaji, jakou kyselinu nalit do akva, kdyz maji Ph 7.1 a ryby co si vybrali chteji 6.8, atd, atd...
Tak já tam tu ironii vnímám!
A domnívám se, že smyslem Filipsiho "výzvy" k následování v měření a zveřejnění poznatků o kolísání pH je, aby ironii tohoto výroku vnímali i ti začátečníci.
Asi bych se bál dávat grafy do měřítka,,univerzální"...každá nádrž se postupem času chová jinak,nelze chtít,aby i při vstupní vodě s konstantními hodnotami,bylo akviško stejné po pár měsících,stejně jako po třeba třech letech,nehledě na zarybněnost,druhy ryb,množství rostlin a v neposlední řadě interval výměny vody..
Jde mi spíš o tuto větu:,,Mozna by se to mohlo hodit vic lidem, zacatecnikum, co se ptaji, jakou kyselinu nalit do akva, kdyz maji Ph 7.1 a ryby co si vybrali chteji 6.8, atd, atd ....
Kyselinu bych začátečníkům do rukou vůbec nedával....jde mi o to,aby se z toho nestala rádoby poučka...
Pri mereni Ph v ruznych mistech jsem nikdy na zadnou "anomalii" nenarazil. Vsude stejne (v presnosti mereni).
Jen prosím ty grafy mějte ve stejném měřítku apod.
Zkuste pak změřit pH na různých místech akvária.
.. Zkusim ozivit tohle stare tema, byl bych docela rad, kdyby se par lidi s ruznymi akva pridalo, a pokud vlastni digitalni Ph metr, akva behem dne zmerilo a udelalo grafy. Plus pridat k tomu zakladni hodnoty vody.
Mozna by se to mohlo hodit vic lidem, zacatecnikum, co se ptaji, jakou kyselinu nalit do akva, kdyz maji Ph 7.1 a ryby co si vybrali chteji 6.8, atd, atd ....
Az nekdy o vikendu budu doma, zkusim to udelat na stejnych akva po dvou letech, schvalne, co z toho vyleze.
(edit - a to jak lide bez syceni, tak ti, co pouzivaji nerizene kvaseni, nebo lahev bez controlleru a elmag ventilu jim ovladanym)
Starší reakce
Odpověděl jsem i na ten druhý.
Díky ,už jsem četl ale hodil jsem tam ještě jeden ?
Odpověděl jsem vám na Akvarista.cz
0 21.12.2009 11:18 tube – kolísání ph
Měl bych také dotázek ohledně PH.
Mám 200l akva/ filtrace Ehem 2213,Co2 z flašky(mám ho asi 5.dní jsem začátečník v bublání
.
Ph ráno :7 -7,4 večer (vstupní pražská voda je 7.8ph)měřeno digital Ph,
výtok: 5-7 cmm pod hledinou lehce hýbe hladinou ,kvůli tvoření slepé hladiny.
Kh-6,No3-20mg,No2-(dle sera testu OK žluté pole)
Co přidávám cca 11hodin denně 30-B/min.
Má cenu jít s PH ještě dolu pod hodnotu 7?
A to tím, že buď zvednu počet b/min nebo nevypínat na noc CO? Rozpouštění bylo přes jehlu na vstup vtoku do filtru (bohužel se dost zavzdušňoval teď jede den přes Turbo difuzer )plánuji keramiku Eheim difuzer).
Rostliny řetízkují o 106 .
Druhý dotaz bubliny které produkují rostlinky díky slepé hladině zůstávají na hladině vadí to nějak?Dno je OK bez vápence.
Je nutno před každým testem PH digitál kalibrovat?
Starší reakce
Pro upřesnění.. Naměřená data určitě reprezentují trend PH, ale nemůžou být takto přímkově proložené. Musí to být hladká křivka (logaritmus).
Máš mezi časy pravidelné rozestupy, ale nepravidelné pauzy mezi měřeními. atd.. ale to bylo jen na okraj.. že mě to mrzelo..
Základni ph metr se da koupit na ebay kolem 20$ + 10 poštovné, úplně stejné modely jako zde prodávané kolem 1200 (se stejnou přesností jako to moje).
Na normální provoz akvárka testy od aquaru nebo podobné bohatě stačí...
Spolehlivý pH metr, to jsou už tisíce
cgi.ebay.com/…
tímhle, samozrejme 0.01 není přesnost, ale rozlišení, uváděná přesnost je +-0.1, jak je u výrobků v téhle kategorii obvyklé (nicméně reálná ověřená je zatím +-0.05). Proto také ty zuby na grafu, je to něco jako průměr z dvou dnů. A v noci spím
.
Čekám na lepší PH měření, jelikož mi to od Sery nevyhovuje - nepoznáš jak píše Lorsson ani jestli 7 či 8. Ale taky by mi to hodně zajímalo. Kolik stojí digitální PH měřič?Mám objednanej od aquaru na doporučení, že je přesnější..
Digitální pH metr.Měří na desetiny.
Ahoj, cim meris PH? Na ty dve desetiny to chce asi nejaky lepsi test, ja mam Ben Test a tam ani nepoznam jestli je to sedm nebo osm
Jinak to kolisani je zajimave...
Niban
Dgh 2.5
Dkg 1.5
Bez přidávání CO2
Červené linie počátek a konec osvětlení
Narazil jsem uz na několik grafů, jak v důsledku asimilace rostlin kolísá během dne v akváriu Ph. Rozhodl jsem se to také změřit, abych měl lepší představu o tom, co se v akva děje.
Volně k diskuzi, případně přidávání dalších grafů pro srovnání.
Matýskův rybí svět
Dgh 4.5
Dkg 3.5
Bez přidávání CO2
Červené linie počátek a konec osvětlení
Přidat reakci
1 ...... ...... [3]
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6483x