Výška akvária
0 10.04.2012 23:25 jirakolar Zdravím
chci si pořídit terčáky a bylo mi v jedné akvaristice řečeno, že terčáci potřebují akva o výšce min. 70 cm. Je to pravda? Jak ho budu čistit?
Díky
Starší reakce
Pokud půjdeš do většího s vděkem na naše doporučení vzpomeneš.

Z výškou 40cm je objem 99l, 50cm objem 125l. Tak snad nebude problém s čištěním...mám krátké ruce

asi teda pujdu do většího. Díky moc za radu
Já mám výšku 60cm a ty zadní strany stejně dlouhý. Na praktickou manipulaci v akváriu je podle mého limitný vejška 70cm. Odkaluje se to jako jiný akvária, kde dostaneš, taky nikdy neodkaluji všude, když už odkaluji.
Do 50cm nebude s čištěním nádrže žádný problém a přinese ti to pěkných pár litrů navíc.
0 05.04.2012 18:32 Terka – výška 40 nebo 50cm?
Prosím poraďte, chci si nechat dělat na míru rohové akva a nevím jestli by byla lepší výška 40 nebo 50cm. O rozměrech levý bok 62cm, pravý bok 50cm, zkos 20cm. Váhám nad výškou akva. Prosím poraďte nemám zkušenosti. A jak se čistí akva vysoké 50cm.
Díky moc za radu
Starší reakce
Co člověk to názor...Já měl stejný rozměr jak uvádíš, také z desítky skla, jen dva podélné kanty, průhyb byl nulový, problémy žádné.O něco větší 130x60x60 mám opět z desítky, avšak již s příčným kantem. Měl jsem pod rukama nádrže lepené kdejakou firmou a použití 10ky skla s vhodnými výztuhami je plně dostačující, vždy jde spíš o zpracování skla samotného a kvalitu lepení...Z hlediska bezpečnosti je to dle mého názoru a zkušeností v pořádku, sám jsem volil i kvůli ceně-10ka je oproti 12tce přeci jen o dost levnější...
Je to na hraně. Velmi pravděpodobně to vydrží, ale určitá deformace je pravděpodobná. Osobně bych to pro jistotu řešil jedním příčným kantem.
No, kdybys měl sklo 12mm, jak by Ti to udělal každa kvalitní a solidní fa. na lepení akva, tak bych Ti mohl s jistotou říct, že vše bez problému, ale vzhledem k tomu, že Ti někdo akva docela ošulil na tloušťce skla, tak bych Ti ten příčný kant rozhodně doporučil, jelikož by mohlo hrozit, že Ti puknou ty podelné kanty. Vím o čem mluvím, jelikož se sám výrobou dřevěných krytů na akva zabývám. Každa solidní fa. by měla dávat na výšku akva 60cm rozhodně tl. skla 12mm, jistě 10mm stačí, a někteří to dřou do krajních mezí, avšak je to akva a je potřeba to předimenzovat aby to bylo na 100%. Osobně mám 2 akva (viz. prezentace) s výškou 60cm a každé mi udělali s 12 sklem za super cenu a velmi kvalitně.

Starší reakce
Věřím a souhlasím, teď už naštěstí jdu na dno jednou za uherský rok.

na rostliny a veškeré práce doporučuju akvarijní pinzetu aspoň 30cm dlouhou a rovnou, akvaristická pinzeta je lepší, obratnější a lehce se zmáčkne prsty, na rozdíl od pinzety z lékárny-mám obě. Ta investice 200-300 se fakt vyplatí, navíc rostliny se lépe sází. Já mám navíc akadamu a bez pinzety by z ní byl brzo prach a následně bahno.
Dobré jsou také nějaké nůžky, já mám zatím jen 30cm z lékárny a stačí mi. Sice nemám velké akva ale i tak.
Soused má cca 800l-600čistýho. má 70cm vysoké a 60 široké a cca 2, dlouhé, pinzetu i nůžky měl jednou půjčené a velmi to chválil, nemusel navlékat potápěčskou výstroj

Mám výšku 70cm (hlavně ze začátku trochu moc) ale skaláry jsou teď absolutně spokojené.
Edit: Ať máš výšku vody jakoukoliv, když musíš na dno je to nastejno.
zpočítala sme že s výškou 40cm je to asi 105l...stejně má nejradši razborky ..hlavně galaxy..

To by byla škoda, ne? Skaláry by tu výšku uměly ocenit. (Ty při zařizování a údržbě také

)
akvárko,ale dávli ho pryč,a proč,to nevim,mrknu na to.Nebo možná udělám to co poraidli kluci na chatu.Napustit tak 40cm vody,dát tam nějakou větev čouhající ven a na to přidělat orchidej nebo tak..
Ta osmička sklo by na ten objem měla stačit. Spíš posuď čemu sloužilo doteď. Jestli jako akvárium tak to bude bez problémů, jestli jako něco jiného tak ho řádně prohlédni zda třeba není někde ťuklé.
0 13.08.2009 19:25 callito Dobrý den,Dostala sem zdarma akvárium a nevim jak ho zařídit,jestli jako paludárko nebo akvárko pro páreček skalár.má rozměry: výška:66cm,dělka:73cm,šířka:36cm
Jelikož paludárko má mít ty otvírací dvířka atd. tak bych asi byla pro ty skaláry..ale sklo je jenom 8mm tlustý,tak aby to udrželo

tak nevim co s tim?
Starší reakce
Pro tlamovce je důležitá plocha dna, výška postačí 50-60 cm. Pravděpodobně došlo k popletení pojmu výška-hloubka. Pokud s akvaristikou začínáš a nemáš v tom ještě jasno, doporučuji o tlamovcích něco dopředu zjistit. Předejteš tak finanční ztrátě a zklamání. Hloubka dělá akva, ale není tím myšlena výška.
www.akvamalawi.com/…
wds.cz/… zatim nevim ale bud to bude společensky akva nebo tlamovci
Delku mas 160 takze na ty vysce bych netrval

Vejska je dulezita pro tercaky nebo skalary ostatni ryby se spokoji i s 50 bez problemu.Co tam budes mit ty ?
Takže 60 bude ideální co?
Pod to se mohu podepsat. Mám akva vysoké také 70cm a myslím, že to je maximu. Jinak tam nelze kloudně dosáhnout na dno. Prosvítit to lze celkem bez problémům-používám však halogen výbojkové trubice 60W.
Ja mam doma akva vysoky 70 a na cisteni je to tak tak.Pri 80 urcite nedosahne na dno.Prosviceny to mam v pohode jdou mi tam echinodory bez problemu ale rostlinky ktery jsou narocny na svetlo bych tam asi nedal.
A není tam náhodou to akváriu osumdesát cm hluboké? myslím dno 150x80cm?
Moc krásný. No záleží na biotopu. V tomhle akva toho moc neroste, pokud chceš podobný a tady to funguje tak to určitě můžeš zkusit, ale na rostlinnný akvárium to asi nebude.
Cituju z tvého odkazu:
Peníze za rostliny jsem měl spíš utratit za pivo, po 2 měsích z nich nezbylo nic. Jediná rostlina, která mi krásně prosperuje a už jsem jí musel polovinu předat dalším akvaristům je Cryptocoryne aponogetifolia . Tu jsem dostal darem od Tomáše.

výška těch 60cm je tak akorát ,odečti kamenivo, vrchní výztuhy a seš na těch 50cm a to se dá krásně prosvítit.

tak bych ho nedělala tak vysoký-těch 50 na hloubku je standart-já nikde hlubší ani neviděla-50 ke kráse stačí

Nojo jenomze ja to potřebuju dat vedle stěny. A aby to nebylo moc vyůezle, tak dal nemužu.
Ahojda, já četla na serveru dajana.cz že někdo chtěl udělat radost skalárům a nechal si slepit akva o výšce 70cm-nakonec ho musel zkrátit, bo to nemohl prosvítit a nerostly mu kytišky.
Já bych volila spíš větší rozměr dna, protože se mě pak špatně sází kytky-jednak kvůli malýmu prostoru a taky mám krátký ruce.
Zkus si představit, jak by se takové akva čistilo.. Myslím, že by to nebylo pohodlné. Já osobně bych dal víc do hloubky než do výšky.
0 21.01.2008 11:44 Bambi – Výška akvaria
Prosím potřeboval bych poradit,chtel bych koupit nové akva približně o rozměrech 160*50*80 výška a nevím jistli to nebude moc hluboké nikde jsem se tu dočetl že akva dělá hloubka tak nevim jestli to nebude moc jestli by nebylo lepší třeba jenom 60 díky za rady
Starší reakce
to
Nifty:
"Kdyz sme tak u tech rostlinek... jaka je ideální výška vodního sloupce...??diky za odpovedi"
Takhle si se ptal, proto ta odpoved.
to
Nik: uvizlo mi to v pameti z tohohle clanecku>>
www.akvarko.cz/…
0 21.07.2007 22:13 Štěpán –
Re: Nik Akvárium má být z boku buď čtverec nebo obdélník NALEŽATO, nikoli nastojato! Nejdůležitější rozměr akvária je rozměr dna(hladiny)! Akvárium s hladinou 72x27cm je nudle. 80x40 už je o něčem jiném...
Těch 100 jsem řekl jen tak. Asi jen tak, když někdo řekne třeba 50 cm. Prostě na sloupci vody až tak nezáleží, jako spíše na jiných záležitostech.
Nifty: 270 mm na hloubku je úplně málo. Dej ji stejou nebo o něco větší než je výška. S 270 mm na takovou výšku neuděláš v akváriu žádný layout. Vždyť je to skoro jako obraz.
Myslím pro spolecenské akvarium.... jsou vyhovující rozměry 720x400x270(mm)/SxVxH...diky
to asi zalezi na druhu kytek, ale hodne se udava 50cm

0 21.07.2007 16:30 Nifty Kdyz sme tak u tech rostlinek... jaka je ideální výška vodního sloupce...??diky za odpovedi
Přidat reakci
1 2
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3095x