Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cabomba caroliniana - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Cabomba caroliniana - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2018 17:31 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Fotka k příspěvku Mam uz dlhsie Cabombu caroliniana a od kupi sa jej celkom dost darilo.
Teraz asi 2 tyzdne mi akosi prestala rast a aj zvlastne vyzera - farba uz neni taka sviezo zelena a tie jej listkove vetvicky su akokeby neni rozovrete (listky vyzeraju tak ako, ked sa ine rastlinky chystaju spat vecer pred zhasnutim osvetlenia ).
Neviete cim to moze byt?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 21:58 Žena Morticia [118]
muťa napsal: Ještě nic nezkracuj - je to brzy! Nech ji dojít k hladině a klidně ať se položí. Je hodně citlivá na změny. Vytvoří se nový vrchol a poroste dál a taky vypouští nové větvení. Právě jsem ju chtěla zakrátit, ale nebyla jsem si jistá, že obrazí ten zakořeněný uštípnutý konec. Dostala jsem jen 1 výhon s krevetkami a za tu chvilu je až u hladiny. Chtěla bych víc stonků, mám ju od 30.10. a vyrostla min. o 10cm - za jak dlouho by se mohla rozvětvit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2016 20:56 Muž ludvik [1082] Re: Horác
Na druhou stranu ... pro google jsi první.

A na třetí stranu - to, že v tom nevidíš obchodní potenciál ty neznamená, že se nenajde někdo takový v UK :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.08.2016 20:03 Muž Horác [3942] Re: Slaviak
Po anglicky je to Horac's mother smich pivo ... Ne, dělám si srandu ... Tenhle pojem vznikl na zdejším chatu ... je logické, že ne každý ho zná :o) ... Vymyslel jsem to, zpopularizoval jsem to ... ale určitě nejsem první, koho něco takového napadlo :) ...
P.S. Jde to i bez matek :o) ... ale co se mě osobně týče ... budu přikupovat :o))) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.08.2016 19:55 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Slaviak
Stonkovky se sázejí tak že je pinzetou zastrčíš do dna a pak trochu cukneš do strany. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2016 16:32 R Muž afc1886 [14655] Re: Slaviak
Teď jsi mě pobavil.Zajdi do garáže,nebo železářství.Viz. www.google.cz/… a www.horacovoakvarium.cz/… pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2016 16:32 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Slaviak
Horácmatka je obyčejná kovová matka. Nekupuje se v akvaristice, ale v železářství. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.08.2016 16:17 Muž Slaviak [19] Re: NHKG
No tu horacmatku som videl na nete,ale neviem ako by to bo po anglicky ,kedze som z UK a v akvaristikach ked som sa ich pytal na nieco podobne,tak len valili na mna oci :-D ale ale skusim tie stipce na pradlo :) diky za typ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2016 09:35 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Slaviak
Buď je uchyť do tzv Horácmatky (kovová matka), více viz google.
Já používám klamerky (kolíčky na prádlo). Lépe se s nimi manipuluje, ale ty se po cca roce rozpadnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2016 09:02 Muž Slaviak [19] – Sadenie
Prosim vas.ako to mam zasadit ? Ja ich zasadim a o paru hodin su vsetky zase nq hladine a nedrzia sa v substrate uz som z toho na nervy
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.12.2014 09:22 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Lubosc
S Cabombou som mal aj ja problémy. Nemám však Cabomba caroliniana, ale Cabomba piauhyensis, ktorá je vraj náročnejšia.

* Kúpil som krásne vyzerajúcu, hrubé stonky a husté listy - chvíľu rástla, ale ťahala sa veľmi za svetlom. Voda v akváriu bola tvrdšia vodovodná, tvrdosť cca 16°dGH, alkalita 12°dKH.

* Onedlho začala viditeľne chradnúť, nerástla a odhnívala, zostali mi posledné 1-2 rastlinky.

* Spravil som pokus - pri výmene vody som do prilievanej pridával kyselinu chlorovodíkovú tak, aby som znížil alkalitu, tým som v akváriu dosiahol cca 6-7 °dKH. Celková tvrdosť sa samozrejme nezmenila, obsah vápniku zostal, len sa hydrogénuhličitany zmenili na chloridy a znížilo sa pH asi o 0,2. Tu mám medzeru vo vedomostiach: Neviem, či je pre rastliny dôležitá celková tvrdosť (teda obsah vápniku - v atlase popis uvádza, že Cabomba nemá rada veľa vápniku) alebo alkalita (atlas uvádza nízke hodnoty pre Cabombu).

* Po znížení alkality začala Cabomba rásť, stala sa z nej priam burina, každý týždeň som musel zastrihávať a dosť rýchlo som si namnožil pekný trs. Neviem naisto, či to bolo vďaka zníženej alkalite alebo zhoda okolností - napr. pôvodne čistý piesok nového akvária sa postupne zaniesol živinami. Každopádne nevyzerala ako pôvodne kúpená - tá moja mala dosť tenké stonky a riedko listy (ďaleko od seba), zrejme chce viacej svetla, naťahovala sa za ním.

* Keďže som mal Cabomby už veľa a chcel som si nechávať krajšie vrchy a nie ošumelé spodky, tak som často vyťahoval aj s koreňom a naspäť zapichol len vrch, zvládala to bez problémov a stále rástla ako burina. Lenže ma nebavilo stále ťahať korene, robilo to neporiadok, tak som ju skúsil dať na "horácomatku". Rástla stále aj na matici bez koreňov v zemi, keď už nevošla do jednej matice, pridal som druhú a mal som pekné dva trsy, ktoré som musel skoro každý týždeň skracovať odspodu.

* Medzičasom som prešiel na mäkkú vodu (mix s RO), už som teda nepridával kyselinu a mám tvrdosť cca 8°dGH, alkalitu 5°dKH. Cobomba stále rástla pekne.

* Postupne som experimentoval s hnojením, hlavne som zvyšoval jednotlivé živiny a sledoval vplyv na iné rastliny, ktoré mi moc nešli. No a teraz na jeseň som si všimol, že akosi Cabomba prestala rásť a momentálne jej hrozí vyhynutie.

* V súčasnosti sa ju snažím zachrániť - pre istotu som ju dal späť do zeme (aj tak nemusím zastrihávať, všakže), ubral som hnojenie (hlavne dusičnany a extra dávky iných pokusov) a zapojil Twinstar (ten mi kedysi dosť podporil rast rastlín, neviem prečo). Zdá sa mi, že pomaly začína rásť, uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 23:24 Muž Lubosc [5] - RostlinyRe: michalt
Fotka k příspěvku tak ted pred vymenou vody ph6,8 ut5 ct10 vic zatim nezmerim takze spis nejakej bordel s hnojenim zkusim to nechat ted bez uvidim

Rady je fotka standartne nelezi ted je jen odpustena voda
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 14:47 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lubosc
Co ostatní rostliny? Vedou si dobře? Co ostatní živiny? Jestli to z prezentace chápu správně, něčím tekutým přihnojuješ. Čím a kolik?

Příčina se takhle určuje těžko, ale moje první podezření by šlo směrem k nedostatku CO2 nebo k příliš tvrdé vodě. To bývají takové typické důvody, proč neroste. To "tekuté CO2" bych nepřeceňoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 10:15 Muž Lubosc [5] - Rostliny
ted se mi zastavil růst a stonek zacal hnednout a je křehčí bojim se ze chcipa netušíte co by to mohlo být ? světla mam dost možná zanedbaná výmena v skoro novym akva dominance jinych rostlit ? přehnojení ? c02 davam kapalné spis min

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 19:42 Muž Robo [45]
Když tuhle rostlinku zkrátím tak vrchol zasadím a roste dál, jenže ten původní stonek začne uhnívat a neroste dál. Rostlinka se položí na hladinu a ustřihnu tak 15 cm a zasadím spodek prostě uhnije. Vůbec se ta rostlinka nevětví spíše mi ze dna rostou nové výhonky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 23:18 andrejm
ahojte, potreboval by som poradit, kupil som si cabombu caroliniana, rastla dobre, ale ako som ju zostrihal a zasadil, dako sa mi spomalil rast. Listy od spodu nehniju ani nezltnu, ale pri dvoch rastlinkach je vrchol taky do zlta az skoro biely...ostatne su v pohode, len pri tychto neviem co to je...aj by som poslal foto, ale su v zadnom rohu a nemam to ani ako odfotit, neviete co to moze byt?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 00:19 Muž MonterMonty [2431] - Amerika – Cabomba caroliniana
Nemyslím si že cabombu ožírají SEA , ty z ní jen ozobávaj řasu a tím s ní hejbou a odlamujou se kousky. To skalary pozoruji že neustále ochutnávaj vše možné co v akva je ,cabomba jim evidentně chutná, v její blízkosti se zdržují nejvíce , no je možné že ty kousky pocházejí jen z těch uhnilých spodků , které jsem už ostříhal , uvidíme , přidám do akva ještě čerpací hlavu s molitanem , pokud tam kousky budou pořád , přesadím ji do budoucího krevetárka a bude po žranici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 11:55 Muž RBeil [174] Re: lucie.aqua
Ale to já taky ne :-). Mám je velké, odrostlé (cca 15cm), mám je v akva asi měsíc a pohoda. Třeba jim chbyí nějaká složka stravy, kterou z toho přikrmování ,,vším možným" nemají a tak třeba začali žrát cabombu, ale to je spíš do jiného tématu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2013 11:26 Žena lucie.aqua [511] Re: RBeil
Já jsem ale neřekla, že to nutně musí být SAE...Jen jsem napsala, jakou zkušenost mám já. Ono taky záleží, jak dlouho je máš, mi taky kytky nežraly, když byly mladé. Nyní je mám skoro tři roky a kytky ožírají navzdory přikrmování vším možným. Ale věřím, že u někoho se kytek nedotknou a těžko říct, čím to je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 11:05 Muž RBeil [174] Re: lucie.aqua
Mám taky cabombu v akva a normal roste, okusování jsem si nevšim, řasu mám v akva celkem minimálně, ale rostliny ožrané nejsou, přikrmuju je spařeným slátem nebo normálním vločkovým nebo mraženým krmením, žerou vše co tam spadne ;-) palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 20:45 Muž MonterMonty [2431] - Amerika – Cabomba caroliniana
Zdarec , no bavil jsem se dnes s kolegou v práci , ten ji měl v akva rok, dělali mu to ancistrusi, pravda parmičky i skalary dost láká, no je to škoda , bude muset ven ikdyž pěkně rostla, vypadá to dost nepěkně , dám ji do malého , tam budou později krevetky těm snad chutnat nebude hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 11:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MonterMonty
Trva ji to dele nez jinym stonkovkam, ale nakonec pri malo svetle u dna ji zacne dole odpadavat listi taky. Neni to ten pripad? Specialne kdyz Ti odspodu hnedla, toho svetla u dna stale nemusi byt dost i po Tvych opatrenich. Mel jsem ji u dna dlouho krasnou a trvalo to snad 2 mesice, nez dole opadalo vsechno co chtelo, hezky postupne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.10.2013 10:48 Žena lucie.aqua [511] Re: MonterMonty
Parmičky černopruhé, kterých máš slušnou partu, dokáží aktivně kabombu okusovat. Řešila jsem totéž, kabomba nakonec fičela z akvária. Taky by to mohly dělat skaláry. S ostatními rybami, které máš, nemám zkušenost, takže nevím,jestli jsou i další podezřelí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2013 21:56 Muž MonterMonty [2431] - Amerika – Cabomba caroliniana
Zdarec , mám cabombu v akva tak měsíc ,krásně roste ,přírůstky jsou husté . teď jsem ji trošku zkrátil , hnědla od spodu , asi měla stonky moc blízko zasazené u sebe a stínil jí i kámen , no , problém je v tom že po přidání rybek je v akva hodně naličkých kousků a myslím že je to od té cabomby , jak se kolem ní rybky proženou nebo ji i ukusujou , měl někdo taky takovej problém ? vypadá to dost blbě a filtr to nestíhá pobrat , díky za reakce ...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 09:51 Žena vondr001 [674]
U mne cabomba moc dlouho nevydržela. Balck molly ji uplne ozraly, zbyl jen holý stonek. Potvory jedny nenažraný. tone smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 19:22 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Zoidik
...no já bych tak v klidu nebyl. Pokud to má tazatelka do té 30l nádrže, tak mám obavu, že tam moc nepojede. Jde o poměrně náročnou rostlinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:14 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: mia
jo jo, stačí, neboj se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:12 Žena mia [11] - ŽivorodkyRe: Zoidik
dakujem :)) a este otazka, strcila som to asi 3 cm do dna staci to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:08 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: mia
Ano, stačí, vypustí kořeny. Zřejmě se jednalo o čerstvě seříznuté vrcholky. Tuhle rostlinu mam taky od rataje a krásně roste a větví se. Buď v klidu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 17:59 Žena mia [11] - Živorodky – Cabomba caroliniana- ako ho zasadit?
ahojte kupila som si tuto rastlinku v takom plastovom kvtinaci zasadenu vo ,,vate" ked som vatu rozbalila, ze idem sadit rastlinku rastlina vobec nebola zakorenena, boli tam len akoby nastrkane stopky, rastrtina je od rataja. obavam sa ze mi po zasadeni iba stopky odhnije, co mam robit? dakujem
Edit: zasadila som ju tou nezakorenenou stopkou do stareho dna, staci to?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 12:22 Muž muťa [554] - RostlinyRe: geminika
...dělej jak myslíš - říkám jen svůj názor vycházející ze zkušenosti. CO2 mají cabomby velice rády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 12:19 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: muťa
Korienky majú celkom pekné, tak by sa im mohlo dariť. CO2 ale nepoužívam, tak neviem, ako to znesie. Raz som ju už mala a darilo sa jej, až kým ju nezožrali prísavníky. Tie som dala teraz preč, tak ju nemá kto okusovať. Ešte možno guramy (čichavci) ako som sa tu dočítala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 12:11 Muž muťa [554] - RostlinyRe: geminika
Týden je málo na to, aby se cabomba ujala, ikdyž roste, tak rozhodně není zabydlená. Protrhej raději ty egerie - ty rostou i potmě ve sklepě jako brambory ano Tu cabombu nech ještě být. Jinak čti zde:

rybicky.net/atlasrostlin/cabomba_caroliniana
www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 12:06 Žena geminika [39] - ŽivorodkyRe: muťa
Po hladine sa mi plazí už Egeria Densa a Stolístok, tak sa obávam, aby nebola v akvarku tma, keď bude zatienená hladina. Čiže, keď jednu rastlinku rozdelím, tak nechám obidve časti pokračovať v raste, ano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 12:03 Muž muťa [554] - RostlinyRe: geminika
Ještě nic nezkracuj - je to brzy! Nech ji dojít k hladině a klidně ať se položí. Je hodně citlivá na změny. Vytvoří se nový vrchol a poroste dál a taky vypouští nové větvení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 11:55 Žena geminika [39] - Živorodky
Ahojte, môže mi niekto poradiť, ako správne skrátiť Cabombu a následne ju rozmnožiť? Pred týždňom som si kúpila zopár korienkov a denne je vyššia o cca 0,5 cm. Akva má výška 45 cm. Ak ju skrátim, tak z tej spodnej časti vyrastie nová, alebo bude pokračovať v raste do výšky? Ďakujem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 11:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kajka99
Pokud by stacilo, ze to bude vypadat podobne, pak bych doporucil: rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora . S Cabomba caroliniana jsem mel ten problem, ze Tetry cisarske tak vytrvale oziraly vrcholove vyhonky, az to nakonec Cabomba vzdala, ackoli jinak rostra dobre. Ta Limnophila jim nejspis nechutna, silene rychle roste (den po dnu je videt, co prirostlo), a je mene narocna na osvetleni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.10.2010 12:44 Žena Kajka99 [229] Re: Filip980
ahoj, mně cabomba caroliniana roste v akva 84l se 30W celkem - sice mi ji pořád štípou čichavci, ale nevzdává se, a pořád vyhání nové lístky, myslím, že ti půjde. Kdyžtak si kup jeden košíček, dej jí dva týdny na zakořenění a pozoruj jak se jí bude dařit, zda ti poroste a pak přikup další. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 11:28 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Filip980
No..o této rostlině je tady toho dost.

rybicky.net/forum/hledat/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 11:08 Muž Filip980 [398] - Rostliny – Cabomba caroliniana
Mám dotaz mohla by mi prosím vás růst v mém akváriu Laguna Village Cabomba caroliniana? Pokud ne, co bych měl k tomu změnit, díky za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 22:45 semelka Re: DavidDizzer
Mě cab. caroliniana rostla jako splašená dokud se do ní nedaly ampulárky, ale už se zase vzpamatovává. Filtrace vnitřní (je mimo proud) a osvětlení - hmm, nevím jak se to počítá, ale průměr z 9W zářivky na cca 40 l rozhodně není ekvivaletní osvětlení prostoru akva - cabomba je prostě přímo pod světlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 20:03 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: martina
To se stává. Ustříhnout vrcholky a znovu zasadit. Stonkovky je potřeba čas od času obměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 20:02 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Yirka
Není tak drahá, aby se to nedalo zkusit :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 20:00 Muž Yirka [9123] Re: DavidDizzer
Jaký je filtr? Ve spojení s nějakým vnitřním bych ji tam nedával. (Vlastní špatná zkušenost-i když mám AQ ještě o něco hlubší).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 19:56 Muž DavidDizzer [26] Re: Yirka
hloubka akvária je 40 cm,, ale ještě písek tak - 5 cm :-)... takže si jí tam radši dávat nemá, když má jenom 0,5W/l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 19:55 Muž Yirka [9123] Re: DavidDizzer
Tato rostlina je háklivá na větší pohyb vody i na dostatek světla. Nebude se jí moc dařit v nádrži s nějakým honičem vody a 0,5W/l je dost málo, zvláště pokud by se jednalo o hlubší nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 19:54 Muž Dixon [13] - SumciRe: DavidDizzer
Mne rastla pri 0,3W/L :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.05.2009 19:49 Muž DavidDizzer [26]
můj kámoš(akvarista) se ptá, i mne by to zajímalo, zda poroste v 0,5W/l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 19:47 martina
mám cabomba caroliniana a žloutnou mi spodnio listy cim to je ? :-O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2008 19:22 Xmacala – fghnfghfgh
Ma tendenci vyplavavat, tak jsem si zatizil sterkem. Kdyz vyplavala, tak nemela koreny..Akva mam tak mesic. Myslite, ze to zakoreni?

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 3952x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/551-cabomba-caroliniana-pestovani