Rájovec dlouhoploutvý - rozmnožování, odchov

Myslím že tam tie ikry budu a ak náhodou nie tak ich dám vytrieť znova ved ich mám len 3 dni a už !! Ale dúfam že sa nemýlim no...
Viete čo ja som to odfotila...zdá sa my alebo sa to rozpadáva ???
Sem tam musí být mezi jikrami bílá 1mm velká kulička.
To že ji sameček začal bít je normální i kdyby nebyli po výtěru. Samci rájovců jsou docela agresivní (ten co jsem ho měla já, mě dokonce "kousnul" při čištění akva) a v období tření obžvlášť
Ved práve ako zistím či sú tam ikry ?? ale zrejme tam sú skúsila som samičku vrátit a samček ju začal strašne byť tak som ju hned odlovila...Inak samček sa o hniezdo stará ukážkovo doplnuje bublinky a tak..
Samičku jsi odlovila, to je pěkné ... ale nejdřív musíš zkontrolovat jestli jsou v hnízdu jikry.
Pokud ano nechej tam samce ještě 1 - 3 dny. Bude hlídat hnízdo a doplňovat prasklé bublinky.
Pokud tam nejsou jikry tak tam samičku vrať a jikry třeba ještě budou
Jinak je to labyrintka, takže odchov, tření atd. probíhá stejně jako třeba u čichavců

ahojte včera večer som objavila penové hniezdo u rajovcov dlhoplutvých samičku som odlovila lenže na nete je málo informácií nemá niekdo skúsenosti ??

Starší reakce
Potěr by se neměl síťkou odlovovat, protože hrozí buď zabití a nebo deformace potěru, prodává se na to taková skleněná fajfka a tím je odlovíš

.
Mohol by som ich teraz odlovit do ineho akva?nestane sa im nic tich par sekund na vzduchu?
Ako ich mam odlovit?sitko co mam tak som skusil ale oni su mensi nez su otvori v sietke a oni tadial preplavaju....cajovim sitkom?
Asi jo nebo asi ne. Co já vím. Odlovuješ ryby, tak přemýšlej. Bude ti muset poradit někdo, kdo to dělá jako ty. Howgh
mozno,ja neviem..ze by?

A mohol by som mat ten poter v akvarku s rakom?on ich nechyti......

Teraz som si vsimol ze ak som dal samca naspet do akva,tak ho samica vkuse nahana po akva,preco?

Než se začali zkrmovat navzájem, dával jsem jim Lon Baby.
Rajovce su roz rozplavane!

samec odloveny.... Cim ich mam teraz krmit? Artemiou sa ma krmit az od 11-14 dni, tak co do tedy? Este ma napadlo zltko z vajicka... Alebo nejake prchove krmivo SERA MICRON?

Nechal bych ty starosti na samci. Malé krmil nějakým malým sušeným.
A co by sa stalo kedby dam teraz prec samca?nie ze by som chcel ale zaujima ma to.

S rozplavaným plůdkem jsem nechával samce i samici. Samec je sbíral do pusy a plival zpátky do hnízda. Samička ho pokousala,když přestal. Začal bych přemýšlet, co třeba udělat s padesáti rájovci. Nebo stovkou. Nebo sto padesáti.

Samička se mi doma kulatí a sameček staví. To jsem zvědav, co bude za bitku. Určitě je nebudu nikam odlovovat.

A ked uvidim rozplavane niektore a niektore este nebudu rozplavane,mam samca odlovit?alebo mam pockat az kym sa vsetky rozplavaju?

Jesli není nezpanikaří, tak nesežere.

Tak vyliahli sa

Samec sa one stara. Ked sa rozplavaju tak samca mam odlovit ze?A ked budem v skole a prave vtedy sa vyliahnu,tak ich nezozere? asi ano co.....
Edit: Teraz som ho sledoval a niektore ikry vypadavaju z hniezda,tak ich zbiera do tlamky a dava ich do hniezda.
Samec se možná naštve a všechno to sežere. Nám to vyšlo až napočtvrté.
Uz som ju odlovil, uvidime. Zajtra by sa mali vyliahnut.

žáleží na povaze ryb, některej samic samici silně odhání a je schopen jí ublížit
Odlovovat samici je možná větší tradice než nutnost. Osobně jsem ji neměl kam odlovit a nic se nestalo. Dohlížela, jestli samec hlídá.

Starší reakce
tak zatím je to v pořádku ,samec udělal hnízdo a vytřeli se.Samičku jsem odlovil a uvidíme co dál.

Starší reakce
Chovat je v 20l je naprosto nevhodné , a když NEJSOU pohlavně zralí , tak čekáš marně. O mírném vzduchování ( v okraji vytíračky ) jsem psal v souvislosti s mnohem prostornější nádrží a při nízkém sloupci vody s velkou plochou hladiny , což je vhodnější nutné není. Rájovce jsem dával samostatně na tření , až svými projevy ve společenském akva naznačili , že k tomu brzo dojde. Na hladinu je vhodné umístit plovoucí rostliny s NE moc dlouhými překážejícími kořeny - při menších listech.
Tenhle samec je nervní jen samičku honí a na hnízdo nemá pomyšlení,no dám jim čas.
teplota 25st.Nefiltruj znicil by si hniezdo...Ako podklad na stavbu hniezda pouzi napr. polystiren, alebo plavajuce rastliny ktore mas,ukryt pre samicku napr.maly keramicky kvetinac,akva musi byt dobre zakryte, lebo by sa mohlo rozpadavat hniezdo...Nech sa dari a ked nieco nebudes vediet daj spravu...

sniž na 24°C omg, to jsou rájovci,né tlamovci ani terčovci

Vzduchování ok, ryby jsou vyplašené snad si zvyknou.
Zbytecne vysoka teplota. Pro rajovce byvalo optimum 18-22 st. a pri tom se i vytirali. Jak jsou zhyckani v soucasne dobe nedokazu posoudit. Trosku misto nad vodou a dobre zakryte akvarko, aby tam netahlo. Nadrz muze byt klidne mnohem mensi, jediny problem nastane pak pri odlovovani samicky, abys nepoboril samci hnizdo.
Úkryty pro samici a po výtěru ji co nejdřív odlovit ( důležité také je , aby měla zralé jikry ). Jsou-li rájovci dobře rostlí , tak by je na tření dal do 40 - 50 litrů s mírným jemným vzduchováním k lepšímu promíchávání vody a tím stejnoměrné teploty ve vodním sloupci bez tvorby povlaku na hladině.
Můj sameček má také postavené velké hnízdo ale samičku tam neláká. Asi nacvičuje, jsou to mladí.
Edit: Rájovce jsem nakonec přelovil do 20til akvárka,dal jsem plovoucí rostlinky a teplotu dal na 27st.c.Co mám ještě udělat popřípadě co jsem zanedbal?
Starší reakce
Vcera pak pozdejc to sezrali... Ale neska sem koukala ze se zvetsuje takze ho asi stavi znova.
Aha. No teda. A jak velké akvárko, a tak? Nejlíp ti místní nadšenci můžou poradit, když si uděláš nějakou základní prezentaci. To je těžké takhle.

Tydle rybky jsou obyčejně zvyklé bránit si potěr. Jestli mají dost místa, tak se to naučí. Možná né napoprvé, ale časem snad ano.

No mam dva samace a dve samicky rajovce a mecovku samce a samicku.
Tak, jestli je ta mečovka jen jedna, tak se o ni ti rájovci snad postarají, jestli to s těmi malými myslí vážně, ne? Nic bych s tím nedělal. Možná tedy mečovka z kola ven.
Ted zrovna taky to hnizdo. Nevim co s tim ale nemuzu to tam nechat Mam tam i mecovku, ta by je urcite sezrala. Ale lovit se budou taky tezko. Jeste sem maly rajovce nikdy neodchovala, tak pls poradte co s tim a jak postupovat. Dik
Starší reakce
Nejen labyrintky, ale i jiny rybky se prohanej. U rajovcu, cichavcu a bojovnic je to skoro to same. Samecek je "svudnik" a nahani si porad samicky. Teda tak to u me fungovalo s rajovcema a ted to tak je s bojovnicema :P
Mam taky dotaz mam rajovce. Samecek porad prohani samicku po akvarku znamena to neco? Nebo to delaj jen tak?
Starší reakce
Dobra pripominka. Ted spis premyslim, kdy zacit vzduchovat, abych nerobil hnizdo pohybem vody. Postupuju podle navodu ze starych knizek. Mel jsem takovou akvaristickou pauzu asi patnact let tak vzpominam, ale doporucovalo se snizovat hladinu hned. Urcite tim nic nezakazim.
Ale fakt neni nic v hniezde. Ja som se nanich pozerala a fakt nic nebolo vydno. A ked zhasnem v akva svetlo samec odchadza od hniezda a nestara sa onho.
Ondro! Mlady pludek jeste nema vyvinuty labyrint, takze dycha zaberne = zajistit vzduchovani hlavne pres noc. Ja ze spolecenskeho akva prelovil jikry bojovnic a uspesne se mi vylihly mlade.
Nejsem si jisty jestli si to pamatuju spravne, ale myslim, ze jikry vypadaji stejne jako bubliny.
No vies ja ich mam nieak vo 200 l spolocnom akvaku, tak ai tazko budem prelovovat bo ceznoc to pozeru ostatne ryby, ked sa stihnu vytret. Ale nejde mi ze ako je o mozne. Normalne samica dojede k samcovi vlni sa prednim a tak a on ju potom obchiti stisne a otocia sa dole hlavou, tak proste ako to cichavce robia. A nic nejdu ani ikri ani mliec nic. A uz to takto robili dost vela kret a hniezdo je prazne vie niekto preco?
Zrovna mam taky hnizdo. Uz jsem je dvakrat odchoval. Chce to snizit hladinu na max. 10 cm, aby doplavali male ode dna k hladine a mohli se nadechnout. Takze urcite prelovit hned. Vzdycky jsem je nechaval spolecne se samici, to odlovit po vykuleni. Pozdeji je potreba rozdelit je do vice aq dle velikosti, jeste poerad se snizenou hlainou.
At se nam dari
Přidat reakci
1 ...... 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3437x