Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rájovec dlouhoploutvý - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Rájovec dlouhoploutvý - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 19:25 PALVI – rajovec
Dobrý deň. Mám rajovce už dlhšiu doby, a nechcu mi spraviť penove hniezdo. Ake potrebujú podmienky na mnozenie?

Povieťe mi prtosim vas, ake pohlavie manju tieto rybky? A ako ste to rozoznali?

Ďakujem :-) :-)
picasaweb.google.com/…
picasaweb.google.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2010 14:27 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyco dál?
Pár malých rybiček jsem přelovila do druhého akvárka, mám tam rasborky, endlerky a krevetky a je to hodně zarostlý, nevím, jestli se malým rájovečkům podařilo schovat, neviděla jsem je. V Bouillabaise jich ještě mraky plavou, schovávají se před rodiči. Samci opět začali bublat (každý ve svém rohu). A teď, co mám dělat? V příručkách a na netu jsem našla něco k mláďatům, ale mohu čistit akva? A pokud ne, tak kdy? Nechci jim ta hnízda narušit. A pak je možné, že se s jednou samicí třou oba samci, každý ve svém rohu? Uvítám každou praktickou radu. A ke krmení žloutkem: je to stejné jako u živorodek: uvařit vejce, vydlabat žloutek, usušit a krmit? Děkuji všem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2010 16:02 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetky – rájovci-Rozmnožování
Vrátila jsem se z dovolené, přivítalo mě příjemný překvápko, mám malý rájovce, jsou úplně mikroskopický, nemám žádný zkušenosti co mám dělat??:-O :-D
Edit: á safra safra a už je dokonce i žerou, mám malý rájovce dát do jiného akvária?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2010 08:09 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: kraken192
Nechávám něco málo přes 20 °C, ale důležité je aby voda měla stejnou teplotu jako vzduch nad hladinou a vzduch dodávaný vzduchováním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 14:33 Muž kraken192 [6] - Rostliny – Teplota pro malé rájovce
Na kolik stupňů vyhříváte nádrž malým rájovcům? Děkuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 16:03 Silvan Re: kraken192
Já krmím oboje a je to v pohodě. Malý nepadají. Akoráte dávej pozor jak ti rostou, protože větší rybky požíraj menší. Kolikrát to tjistíš až podle toho že máš pár až moc velkejch a nic víc. :-D JInak sloupec nechávej těch 15 cm. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2010 22:29 Muž kraken192 [6] - Rostliny – Vodní sloupec?
Ja vysoký vodní sloupec by měli mít mladí rájovci, když se jim začíná tvořit labyrint? A jaké je v tomto období nejvhodnější krmivo? Vaječný žloudek nebo mohu dál krmit artemií?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2009 15:51 Michelle051 Re. PaDa
Fotka k příspěvku dakujem vsetkym male rajovce uz maju skoro 3 mesiace potlesk a začínajú sa podobať rodičom :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2009 00:57 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Michelle051
Samec ho nepožírá, ale vrací rozplavaný potěr zpátky do hnízda ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2009 10:59 Michelle051 Re: Imii
Dnes som našla drobný poter u hladiny :) !!! ale samec ho požieral !! tak som ho odlovila pls potebujem poradiť ohladom tej živej potravi ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2009 08:30 Muž deathfoe [58] Re: Michelle051
Taky by to asi chtělo nějaké plovoucí rostliny než ten jeden list co tam vidím, aby mělo hnízdo lepší oporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.07.2009 08:23 Žena Imii [46] Re: Michelle051
Vypadá to, že by tam mohly být. Musíš se dívat hlavně zespodu .... zvrchu to není moc poznat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2009 08:17 Michelle051 Re: Imii
Mám zakryté len som na chvilku odkryla kôli foteniu..ale už neruším.. aTk teda sú tam ikry či nie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.07.2009 08:08 Žena Imii [46] Re: Michelle051
Pokud je chceš nechat znovu vytřít tak počkej tak týden, aby měla samice dostatek jiker.
Někde jsem četla, že živé krmení podporuje tvorbu jiker, takže bych zkusila krmit živým popřípadě mraženým krmivem.
Edit: Musíš mít to akvárium zakryté, protože okolní vzduch bublinky praská a samec pak nestíhá dělat další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2009 08:06 Michelle051 Re: Imii
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Myslím že tam tie ikry budu a ak náhodou nie tak ich dám vytrieť znova ved ich mám len 3 dni a už !! Ale dúfam že sa nemýlim no...

Viete čo ja som to odfotila...zdá sa my alebo sa to rozpadáva ???

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.07.2009 08:00 Žena Imii [46] Re: Michelle051
Sem tam musí být mezi jikrami bílá 1mm velká kulička.
To že ji sameček začal bít je normální i kdyby nebyli po výtěru. Samci rájovců jsou docela agresivní (ten co jsem ho měla já, mě dokonce "kousnul" při čištění akva) a v období tření obžvlášť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2009 07:54 Michelle051 Re: Imii
Ved práve ako zistím či sú tam ikry ?? ale zrejme tam sú skúsila som samičku vrátit a samček ju začal strašne byť tak som ju hned odlovila...Inak samček sa o hniezdo stará ukážkovo doplnuje bublinky a tak..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.07.2009 07:46 Žena Imii [46] Re: Michelle051
Samičku jsi odlovila, to je pěkné ... ale nejdřív musíš zkontrolovat jestli jsou v hnízdu jikry.
Pokud ano nechej tam samce ještě 1 - 3 dny. Bude hlídat hnízdo a doplňovat prasklé bublinky.
Pokud tam nejsou jikry tak tam samičku vrať a jikry třeba ještě budou palec
Jinak je to labyrintka, takže odchov, tření atd. probíhá stejně jako třeba u čichavců :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.07.2009 07:43 Muž deathfoe [58] Re: Michelle051
Mě připadá, že tady rybicky.net/atlasryb/rajovec_dlouhoploutvy je toho o odchovu napsáno dost, lepší by asi bylo položit konkrétní dotaz, pokud ti něco nebude jasné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2009 07:03 Michelle051 – Rajovec Dlhoplutvý -našla som penové hniezdo...
ahojte včera večer som objavila penové hniezdo u rajovcov dlhoplutvých samičku som odlovila lenže na nete je málo informácií nemá niekdo skúsenosti ?? hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 17:31 Muž deathfoe [58] Re: Dixon
Potěr by se neměl síťkou odlovovat, protože hrozí buď zabití a nebo deformace potěru, prodává se na to taková skleněná fajfka a tím je odlovíš palec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 15:09 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
Mohol by som ich teraz odlovit do ineho akva?nestane sa im nic tich par sekund na vzduchu?
Ako ich mam odlovit?sitko co mam tak som skusil ale oni su mensi nez su otvori v sietke a oni tadial preplavaju....cajovim sitkom?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 22:00 marsz Re: Dixon
Asi jo nebo asi ne. Co já vím. Odlovuješ ryby, tak přemýšlej. Bude ti muset poradit někdo, kdo to dělá jako ty. Howgh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:54 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
mozno,ja neviem..ze by? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 18:14 marsz Re: Dixon
Protože má hlídat malé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 15:28 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
A mohol by som mat ten poter v akvarku s rakom?on ich nechyti...... :-)
Teraz som si vsimol ze ak som dal samca naspet do akva,tak ho samica vkuse nahana po akva,preco? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 14:43 marsz Re: Dixon
Než se začali zkrmovat navzájem, dával jsem jim Lon Baby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2009 13:53 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
Rajovce su roz rozplavane! hop samec odloveny.... Cim ich mam teraz krmit? Artemiou sa ma krmit az od 11-14 dni, tak co do tedy? Este ma napadlo zltko z vajicka... Alebo nejake prchove krmivo SERA MICRON? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2009 19:49 marsz Re: Dixon
Nechal bych ty starosti na samci. Malé krmil nějakým malým sušeným.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2009 14:49 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
A co by sa stalo kedby dam teraz prec samca?nie ze by som chcel ale zaujima ma to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2009 21:28 marsz Re: Dixon
S rozplavaným plůdkem jsem nechával samce i samici. Samec je sbíral do pusy a plival zpátky do hnízda. Samička ho pokousala,když přestal. Začal bych přemýšlet, co třeba udělat s padesáti rájovci. Nebo stovkou. Nebo sto padesáti. coze :-) Samička se mi doma kulatí a sameček staví. To jsem zvědav, co bude za bitku. Určitě je nebudu nikam odlovovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2009 20:29 Muž Dixon [13] - SumciRe: Dixon
A ked uvidim rozplavane niektore a niektore este nebudu rozplavane,mam samca odlovit?alebo mam pockat az kym sa vsetky rozplavaju? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2009 20:32 marsz Re: Dixon
Jesli není nezpanikaří, tak nesežere. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2009 19:14 Muž Dixon [13] - SumciRe: mars
Fotka k příspěvku Tak vyliahli sa hop Samec sa one stara. Ked sa rozplavaju tak samca mam odlovit ze?A ked budem v skole a prave vtedy sa vyliahnu,tak ich nezozere? asi ano co.....

Edit: Teraz som ho sledoval a niektore ikry vypadavaju z hniezda,tak ich zbiera do tlamky a dava ich do hniezda.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 21:31 marsz Re: Dixon
Samec se možná naštve a všechno to sežere. Nám to vyšlo až napočtvrté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 20:28 Muž Dixon [13] - SumciRe: marsz
Uz som ju odlovil, uvidime. Zajtra by sa mali vyliahnut. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 18:14 Joecz Re: Dixon
žáleží na povaze ryb, některej samic samici silně odhání a je schopen jí ublížit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 14:59 marsz Re: Dixon
Odlovovat samici je možná větší tradice než nutnost. Osobně jsem ji neměl kam odlovit a nic se nestalo. Dohlížela, jestli samec hlídá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 08:05 Muž Yirka [9196] Re: Dixon
Stačí se podívat do atlasu: rybicky.net/atlasryb/rajovec_dlouhoploutvy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2009 08:03 Muž Dixon [13] - Sumci
Vcera mi samec v odchovnej nadrzi postavil hniezdo a dneska sa vytreli,mam odlovit samicu?alebo tam moze byt?kedy mam odlovit samca? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2009 22:58 Muž venca21 [-1] - Cichlidyrájovci
tak zatím je to v pořádku ,samec udělal hnízdo a vytřeli se.Samičku jsem odlovil a uvidíme co dál. :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.03.2009 08:04 0 Re: venca21
Chovat je v 20l je naprosto nevhodné , a když NEJSOU pohlavně zralí , tak čekáš marně. O mírném vzduchování ( v okraji vytíračky ) jsem psal v souvislosti s mnohem prostornější nádrží a při nízkém sloupci vody s velkou plochou hladiny , což je vhodnější nutné není. Rájovce jsem dával samostatně na tření , až svými projevy ve společenském akva naznačili , že k tomu brzo dojde. Na hladinu je vhodné umístit plovoucí rostliny s NE moc dlouhými překážejícími kořeny - při menších listech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 22:37 Muž venca21 [-1] - CichlidyRe: Mato00
Tenhle samec je nervní jen samičku honí a na hnízdo nemá pomyšlení,no dám jim čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 16:13 Mato00 Re: venca21
teplota 25st.Nefiltruj znicil by si hniezdo...Ako podklad na stavbu hniezda pouzi napr. polystiren, alebo plavajuce rastliny ktore mas,ukryt pre samicku napr.maly keramicky kvetinac,akva musi byt dobre zakryte, lebo by sa mohlo rozpadavat hniezdo...Nech sa dari a ked nieco nebudes vediet daj spravu... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 12:10 Muž BC/.Killer [4] - Mořské rybyRe: 0
sniž na 24°C omg, to jsou rájovci,né tlamovci ani terčovci :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 09:54 Muž venca21 [-1] - CichlidyRe: 0
Vzduchování ok, ryby jsou vyplašené snad si zvyknou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 07:01 ims Re: venca21
Zbytecne vysoka teplota. Pro rajovce byvalo optimum 18-22 st. a pri tom se i vytirali. Jak jsou zhyckani v soucasne dobe nedokazu posoudit. Trosku misto nad vodou a dobre zakryte akvarko, aby tam netahlo. Nadrz muze byt klidne mnohem mensi, jediny problem nastane pak pri odlovovani samicky, abys nepoboril samci hnizdo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 01:05 0 Re: venca21
Úkryty pro samici a po výtěru ji co nejdřív odlovit ( důležité také je , aby měla zralé jikry ). Jsou-li rájovci dobře rostlí , tak by je na tření dal do 40 - 50 litrů s mírným jemným vzduchováním k lepšímu promíchávání vody a tím stejnoměrné teploty ve vodním sloupci bez tvorby povlaku na hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 22:32 Muž venca21 [-1] - Cichlidy – množení rájovců/poraďte
Můj sameček má také postavené velké hnízdo ale samičku tam neláká. Asi nacvičuje, jsou to mladí. :)

Edit: Rájovce jsem nakonec přelovil do 20til akvárka,dal jsem plovoucí rostlinky a teplotu dal na 27st.c.Co mám ještě udělat popřípadě co jsem zanedbal?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3434x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5444?od=51