Váše myšlenky sledovat, Krysikmousi, to je zážitek. Co výrok, to námět k zamyšlení...
Krysikmouse: já jsem koupil aqua oceanic light...a jsem spokojen. Má vyšší svítivost než tyhle cool white a daleko lepší barevný podání a taky složení spektra pro život v akva...
Že
"má daleko lepší barevný podání" by se s výhradou vůči slůvku "daleko" dalo uznat, pokud byste srovnával s cool white zářivkami jiné, než stejné kategorie! Takže vůči širokospektrálním a třípásmovým cool white zářivkám tento výrok platí - přeci jen jde o zářivku plnospektrální s vysokým indexem barevného podání Ra. Ovšem v porovnání s cool white plnospektrálními zářivkami je rozdíl v barevném podání prakticky nezjistitelný. (Tento rozdíl se může pohybovat v hodnotách maximálně několika procent... 2-3%?)
S ostatními výroky to vidím také problematicky...
"Má vyšší svítivost než tyhle cool white" Předpokládám, že nechcete ve skutečnosti srovnávat svítivost, (tedy prostorovou hustotu světelného toku v různých směrech), ale spíš světelný tok, který bývá nejčastěji používán v souvislosti s "poměřováním účinnosti" různých zdrojů světla pro potřeby akvaristiky, zejména pak pro potřeby akvarijních rostlin.
Takže připustíme-li, že srovnáváte "účinnost" Aqua Oceanic Light s cool white zářivkami, vězte, že vaše "zářivka pro život v akva" disponuje světelným tokem
750 lm , zatímco třípásmová cool white ("840")
950 lm ...
(Ano, dalo by se diskutovat o vztahu světelného toku a fotosynteticky účinného záření, ale to bych sem teď netahal...
Ta myšlenka o
"spektru pro život v akva" se ve vašich příspěvcích opakuje. Vaše oblíbená?
To by stálo za vysvětlení, proč zrovna Aqua Oceanic Light
"má daleko lepší...složení spektra pro život v akva...než tyhle cool white". Podle čeho tak soudíte?
Ze spektrální charakteristiky je patrné, že jde o plnospektrální zářivku s poněkud "ořezaným" modrým spektrem. V čem je lepší, než jiné cool white zářivky?
je to teda docela peknej podvod. Nevím jestli má někdo jiné zkušenosti, ale podle katalogu se delá jenom bílá a teple bílá. Je to speciálka a v odstínech pro akvaristiku to spíš neseženeš. Dělá to snad jen Leuci a jen studená bílá a denní bílá, takže nepoužitelné ...
Mohu si tento váš výrok vysvětlit tak, že podle vás jedině "odstíny pro akvaristiku" jsou ty správné, zatím co teplé a teple bílé, resp. studené bílé a denní bílé jsou nepoužitelné?!
Můžete mi vysvětlit, jak jste k těmto závěrům došel? (A to opomíjím již zmíněnou skutečnost, že ta vaše "speciálka" je taky "cool white"...
Frigovi112 bohužel neporadím... (To udělají jiní.) Ale nemohl jsem na vaše výroky nereagovat.
Těším se na vaše vysvětlení a jsem plný očekávání, co nového se v této problematice dozvím.