Zářivky Philips
..to teda slyším prvně,že je délka 18W a 20W zářivky stejná....
No jesli tech 2x18W je puvodnich tak to zvladne v poho, par procent odchylka neva.
dlzka je ta ista myslis ze jej priemer bude viac ako u 18W ziarivky?
mám obavu,že sis moc nepomohl...gločka jsou naprd(hlavně u aqua glo malá svítivost) a navíc pokud sis objendal 20W místo 18W tak sem zvědav jak ji tam nacpeš.
0 11.02.2007 23:35 storm – Dakujem
prave som si z netu objednal 1 Žiarivku Hagen SUN-GLO a druhu Žiarivku Hagen AQUA-GLO 20W
dufam ze to bude lepsie
a dufam ze to moj set zvladne lebo teraz tam mam 2X 18 a objednal som 2X 20W
Pomerne zajimava stranka co se tyce chromaticnosti svetla a oznaceni zarivek
www.e-light.cz/… , jeslti je to tu uz nekde uvadeno tak rikam opakovani matka moudrosti.
Ahoj, tyhle zářivky mají jedinou výhodu v tom, že jsou nejlevnější z řady....navíc to zřejmě nejsou ani třípásmové zářovky. Mají životnost 15.000 hodin oproti 20.000 u Super 80. Dále mají index podání barev 72 (u Super 80 mají 85). Dále 1050 lm (Super 80 má 1300 lm).
Pro pozorovatele bude ten index podání barev nejdůležitější, protože cím vyšší index tím lepší/věrnější podání barev.
Master TL-D Super 80 také moc nestojí...kolem 70 Kč. Pokud byste chtěl ještě více zvýraznit přirozené barvy (např. ryb), tak je tu TL-D 90 de Luxe, která má index podání barev 93! Cenu ovšem nevím...podle mě ale pořád levnější než zbytečné AQUA-GLO, SUN-GLO, apod.
Je vhodné uvážit barvu světla (teplota chromatičnosti)...3000 (teplá bílá), 4000 (chladná bílá) nebo 6500 K (studené denní světlo). Myslím si, že je dobré je zkombinovat...pokud máte více trubic.
Snad jsem pomohl
zářivky jsem měnila podle rad z tohoto fóra za třípásmovky, ale v téhle délce jsou stejně jenom 18 W takže s tím nic neudělám, pokud bych se nechtěla pustit do přestavby krytu a přidat zářivky. Při původním osvětlení jsem měla problém s řasou a vybarvení ryb taky moc neodpovídalo skutečnosti (mechovky byly spíš modré než zelené
). Po výměně řasa zmizela a kytky rostou, dokonce mi kvete echinodorus
Mám dotaz na tebe - máme stejnej set, proč jsi zářivky měnila? Mně připadají v pohodě, kytky rostou, nevypadá to, že by osvětlení něčemu vadilo...
Také trochu nerozumím tomu: "světla sice málo, ale míň náročným kytkám stačí" to mě přijde trochu jako, kdybys vyměnila to, co tam bylo za zářivky horší. Obecně, co jsem tu vyčetl, by mělo být cca 0,5w na litr vody. Mám 2x18w takže se mi zdá, že bych měl spíš přidat..optimálně 2x25W. Ale sám nevím...vše zatím funguje o.k.
mám taky 112 litrů, zářivky jsem vyměnila za 865 a 840 a všechno je v pohodě, světla sice málo, ale míň náročným kytkám stačí.
0 11.02.2007 13:32 storm – PHILIPS TLD 18W/54-765
Ahojte. nevie mi niekto poradit mam 2tieto ziarivove trubice PHILIPS TLD 18W/54-765 na 112l akvarium zaujima ma hlavne ich kvalita, su OK. DAKUJEM
Starší reakce
Myslím, že hlavní důvod proč některým lidem připadá nepříjemná 840 je ten, že jsou zvyklí za žárovkovou žluť, případně v místnosti se svítí žárovkami a bílé světlo s tím žlutým nepříjemně kontrastuje.
Tak jenom k tomu lahodění oku.mě nejvíce sedí 830-teple bílá.je trošku sice nažloutlá,ale příjde mi to příjemný na oči.Dá se to nakombinovat s 840.To je potom dle mě optimální řešení.kytky si nestěžují.
nejde o to vychvalované
Ale o to, že jejich barevná teplota dá akvárku (pro mě) přirozený vzhled. není to moc žluté ani "modré". Tak akorát no.
Já bych dal 4x8** a s tím by se dalo už udělat stmívání
(2 a 2)
... pokud tam budeš mít dost místa, tak je to jen otázka financí, možnosti pro experimenty jsou nezněrné!
Zkus tam dát nějakou na osvětlení masa, třeba na ty rybičky potom dostateš chuť!
Tak uvidím,ještě někde něco počtu a nějak se rozhodnu.A použiju ty vychvalované 840ky.Ale stejně se mi chce tam dát aspoň jednu nějakou barevnou
.Večer je to lepší než telka.
... čtyři jsou dostatečné, při šesti máš víc možností si se světlem "pohrát"
Taky by jsis tam mohl dát pět. 3 na jeden a 2 na druhej el. předřadník.
Jo,dík.Tak že asi to nechám udělat 4 trubice 2 EP.Víc těch trubic se mi tam moc dávat nechce.Reagujte
- čtyři nebo šest 30 W na 235 l při výšce 48 cm.
Smajlíku, toto už tady bylo probíráno také. Možné jsou obě varianty. Každá má své výhody i nevýhody. Umožňují to jak klasické "tlumivkové balasty", tak i EP. Ekonomické použití jednoho předřadníku na dvě trubice má nevýhodu v tom, že nelze vypnout jenom jednu zářivku, vždy se musí vypínat obě.
To je vyčerpávající.A ještě něco.Každá trubice nebo dvojice trubic má svůj předřadník nebo tlumivku se startérem?Nebo existuje toto startovací zařízení i pro více trubic najednou?Uf...asi budu muset dojít za nějakým kamarádem elektrikářem.
Myslím si, že 6x30W je moc. Mám 2x30W na 100x40x50v a roste mi vše hezky. I glossostigma se mi táhne po zemi. Jen jí moc nezbylo. Mřenky mi ji pořád vyrývaly a živorodky vytahovaly.. Tak to 4x30 je akorát. Použil bych tak 2x840 a pak třeba 1x865 a 1x 830. Ale klidně jen 840ky. A barva 840ky je 4000K.
840 je standartní označení třípásmové neutrálně bílé zářivky (barva 4200K).
Podle mě není nutné cokoliv kombinovat, stačí všechno jeden typ.
Na 250 litrů klidně šest 30W zářivek. Nebo víc, když se vejde. Pořád je to hluboko pod intenzitou slunečního světla. Samozřejmě pro akvárium kde bude málo rostlin to nemá smysl.
Dík.A ta 840 to je nějaké označení?Když plánuju do cca 250 l osvětlení ze čtyř 30 w trubic,jaké trubice bych měl zkombinovat?
Tady jsou i referenční fotky zářivek Philips, včetně Aquarelle.
www.akva.sk/… Nahoře aquarelle, dole normální 840. Ve spektrech žádný velký rozdíl není, až na abnormální zastoupení modré složky u aquarelle. Světlo 10000K je namodralé. Tuhle zářivku bych osobně nechtěl. Nemluvě o tom že bude několikanásobně dražší než 840
0 03.02.2007 13:52 smajlik – Philips
Má někdo zkušenost se zářivkou Philips Aqureel 30 W?
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1434x