Krunýřovec síťovaný - chov
Bé je správně
Starší reakce
Gibouše mám s vrubozubcema normálně. Nijak se vzájemně neomezují, ta kombinace se mi líbí. Jenom bych je tam dával mladé, ty vrubouny, aby si na sebe zvykali od malička...
Nevím,co si vyberete.Já ho mám taky a brzo se bude stěhovat do600ti stovky.Mám v plánu k němu dát dvě početnější stáda různých teter.On sám zabere dost
,chci at tam má místo.
Jake ryby se ke gibikovi hodi? Nadrz cca 700l, je vhodny 1 gibiceps samotny? Uvazovali jsme k nemu nad nejakou cichlidou nebo vrubozubcem, ale nevim, zda je to dobra kombinace. Díky
Starší reakce
Tak ty detaily se najdou u každého filtru
já bych jen nerada přišla za půl roku s tím, že filtr terčům nestíhá i při tom mím 2týdenním odkalováním..
No zatím to nechám a nebudu ho tam dávat
Souhlas, nicméně se toho tam vejde v každém případě dost. Jsem s ním naprosto spokojený a můžu jen doporučovat krom pár detailů.
12 litrů objemu ano, ale ne 12 litrů filtračních hmot - a o ty nám tak nějak jde
Má 12 litrů objemu, což je na kanistrák hodně slušný. Vřele doporučuji. Jinak k chouostivkám jako jsou terči, bych takové budoucí tele nedával. Přeci jen zvládne 40cm jestli né 50 a ona i délka nádrže b měla být minimálne 150+
ano našla jsem právě JBL CristalProfi greenline vnější filtr - e1501 20w ale pisou jenom ze ma velke filtracni objemy ale nenasla jaké. k terčovcům, panceřnickum, neonkám...
O průtoku to není, jde o objem filtračních hmot a jejich kvalitu. Jinak např. filtry od JBL v řadách greenline zvládnou kolem 3000 l/h při objemu hmot kolem 20 litrů. Takže možnosti určitě jsou
Komu by měl dělat ten sumec společnst ?
no já si nemůžu přidávat na elektrice, bohužel jsem na maximum co může být takže o posílení filtrace a světla u mě nejde z finančních důvodů. Filtr mám druida průtok: max 2000 l/h a příkon: 55 W.. ještě sháním filtr s nižší watáží vhodný do tohoto akva. ale to zase jinde
Samozřejmě že z něj lezou špagety. Je to přeborník na výrobu detritu, ale do jisté míry je to úměrné krmení a je to hodně závislé na tom jak je akvo zaběhlé. Filtrace samozřejmě musí odpovídat, je to přeci velká ryba a žrout.
Pokud by ale stejně jeden gibbiceps v těch tvých litrech dokázal zvednou Nka, popřemýšlel bych celkově o posílení filtrace.
Další věc ale je, do jaké společnosti má být přidán.
Podtrženo sečteno, je to děsnej fekálník (JAKO KAŽDÝ KRUNÝŘOVEC) ale stojí to za to a fitrů není nikdy dost, ať už tam je gibbiceps nebo ne
Ještě jsem našla, že je to veliký čuňátko
jak je to s detritem? nezvedla se hladina no látek? nebo silnější filtraci
Ono hodně záleží na tom jaký to je kus jako individualita. Můj má 30 cm a rozhodně to není žádný hromburác, co je pro někoho dogma, ohledně žraní rostlin a podobně. Mohu skálopevně tvrdit že né vždy. Můj v životě nepoškodil jedinou kytku, a to byl i s jemnolistýmy, momentálne jen s echynodory. Pro mnohé je to sci-fi takový sumcec spinkající pod nádherně rostlým zachovalým echinodorem
, ale ať se klidně přijde podívat.
500 litrů by mu stačit mělo, ale záleží zase na ploše dna, oni si většinou stejně vyhrabou svou díru do které položí pupek a tam chrápou dokud je nepřepadne mlsná. Pokud jim tyhle snahy o hledání svého místa nebudeš hatit, mohou to být zlatí sumci a ohromná pomoc při úklidu drobků.
Dokážou se ale taky pěkně řezat, to to pak tedy lítá, takže doporučuji jen 1 kus. Menší krunýřovci pro něj nejsou výzvou a když si nějaký vyskočí,vyřeší to průpleskem ocasní ploutví a je klid.
no kvůli nízkemu osvětlení mě asi nemine vytřídění rostlinek a chtěla bych dát do kupy anubiasy a micsosoria na kmeny tak by tam potom místo bylo, ale ještě si to raději promyslím
díky
Akva je sice velké, ale já osobně bych jej tam nedával. Je to přeci jen torpédo, ale je to jen můj názor
Starší reakce
2 11.05.2014 23:41 Slaj zdarec, jsem tu zas jen naskok s info..že gibouš je zpátky ve 400 l od 30.4.a snad sem časem dovalím pár fotek.Velká radost.Vše se postupně vrátilo do normálu,tj. zorro mstitel - ráno u hladiny vyrvané kytky, uklizeno po celém dně, tak že dvě mechové koule byly druhý den roztrhané po celém dně jak starej sandál
fakt ho neskutečně sra.y. Bouchal do nich zleva zprava - neměly šanci na obranu. V neposlední řadě je to záplava zas správných hovnajsů. Nechlubím se,
není čím,jen že tahle ryba je neuvěřitelný bojovník, dokázal přežit téměř v nulovém prostoru a o vodě z 1/3 (v 70tce) toho co potřebuje několik týdnů, při tom ještě léčen na plíseň, střevní hajzly. Bylo to už na hraně a never more.
Starší reakce
Od toho je to fórum, aby se zde odpovídalo a diskutovalo, žádnej učenej z nebe nespadnul.
děkuju Vám za vyčerpávající info,trpělivost a pomoc..snad bez otázek vydržím alespoň do zítra.
velký souhlas,neuvěřitelné kejkle vydrží,ať už se mnou, s vodou nebo se spolubydlícíma. Jen to je takový posránek nooo..hodně mi chováním připomíná scénu z filmu tuším Florenc 12.30,kdy Sovák jede v autobuse,a na všechno argumetuje "..ale co bych něco říkal,jsem neutrál". Takže ted už víte,že jak mu sem tam říkám. Snad se uzdraví.Nevíš kolika se v akva dožívají?
takže hodnoty před výměnou třetiny vody byly ph mezi 6,5-7 od sery,neměřitelné NO2-nejspíš nula(od rataje),NO3 neměřitelné vůbec,protože je to vždycky za hranicí škály -jakkákoliv voda co jsem dala(rataj) musím koupit lepší test)kh hodně měkká voda ke 4 stp.Ale dost mě dostala hodnat fosfátu ke 2mg,to je blbý.Po výměně dolit zatím jen aguatan,zítra přijde zbytek..takže jak to vidíte?Můžu udělat zítra kolaudaci?
Chlor nedělá většině ryb problem (ve vodě z kohoutku) jinak samozřejmě ano a gibbiceps je na chemismus vody držák. Jde o N látky jak vypisuje romant. Chloru se nebát. U nás je hodně chlorovaná (přistěhovalci z na VŠ kolejích apod. to často ani nejsou schopni a ochotni to pít
), já rvu vodu přímo z kohoutu jako kdyby žádný chlor nebyl a zrovna onen gibbouš by si myslím stěžoval mezi posledníma kdyby něco.
Sledovat NO2, musí být nulový, neměřitelný a popř. amoniak taktéž nulovej.
Edit: Tím Aquatanem nic nezkazíš, klidně používat do doby vypotřebování lahvičky, potom už bez něho(odstátí postačí). Toxivec dobrá věc, právě na ty rizikový N látky, jeho efektivní účinnost mám ověřenu a to samý lze říci o Nitrivecu. Použij to v tom pořadí, jak to píšu.
ok, a co je u nového akva průserová hodnota?Máme tady dost chlorovanou vodu, bere se z nějakého potoka u pole,si umíte představit co to je za vyvoněnej materiál..takže používám den odstátou vodu a aquatan jako řešení.Objednán mám už toxivec a nitrivec...
nezkušenost často způsobí nedůslednost v jednání, to se nevylučuje
,ale je pro mně nepřijatelné jakkoliv se nepostarat.Nejsem zastánce toho,že zítra můžu jít a koupit si dalšího. Beru to jako selhání.To mohl rovnou s uzlíčkem do světa, když se rušilo jeho původní akva.Takže jak?Přelovit do nového akva,a ještě 3 dny startovací bakterie + začít flagellol,každý den vyměnit tak třetinu vody?Sledovat hodnoty a až bude ok,tak vzít filtr po léčbě přes uhlí jak se píše?Počítám že se pustí pak do těch kytek,takže mi odpadne opět trápení se světlem
Změř ty hodnoty v tom velkém AQ. V tom malém bych řekl, že tři dny už nevydrží.
Velmi dobře, to jsem tím chtěl vyvolat, ony příklady a diskusi. Osobně si to taky lajsnu, ale musím si to ohlídat svým okem a jak je někdo méně důslednej, tak ani omylem, nedoporučím to, holt špatný zkušenosti, jak jsem psal. Neříkám že je tazatelka nedůsledná, jenom apeluji na nepodcenění situace a není to určeno ani tobě ale tak nějak povšechně pro ostatní.
Díky moc za postřeh, takhle to zčásti vnímám taky, že to malé akva ho pomalu ale jistě zabijí..dneska je přisátý u hladiny,dala jsem mu víc vody,víc vzduchuju,NO2 spadlo z fialové do barvy světle růžové..nové akva mám 14 dní založeno,rušilo se po 8 letech kvůli plísni dna.Krunýřovec přežívá od února v 80tce,asi v 50-60l vody..ale psala jsem to jinde, po odstavení filtru pak začal téct přes hlavu při zapnutí,byla nutná oprava, týden bylo akva napuštěné, jen s kytkama,dávám už 6 den denitrol od JBL na start a při výměně vody. Takže suma sumárum,zbývají +- tři dny do vysazení.Dle Sery můžou ancíkové už druhý den,ale to jsem fakt nechtěla riskovat..Gibouše bych nejraději zítra dala do velkého a léčila tam tři dny tím flagollem co doporučil romant.Pak to nechala vyčistit přes rašelinu nebo tak..Nákup nových rybek je zatím v plánech a budou navíc vedle v karanténě nějaký ten týden,tak to nemá komu v akva vadit.
dohledala jsem že krunýřovci potřebují hlavně vodu čistou, hodnoty PH apod.jsou pro ně vedlejší naproti placičkám..,ale co je čistá voda?jako že když budu chtít skaláry kteří žijou v blackwater, tak on tam nebude?.. moc otázek,ale je to dědek a jako každý starší nesnáší změny,občas se v akva tak stresem nebo vztekem (kdo ví) vybarví že vypadá jako dva dohromady..
mám dotaz: dochází ten denitrol je možný pokračovat ty tři zbývající třeba nitrivcem od sery?Může se to míchat?Píšu tom sem všechno najednou,sorry, mám tolik otázek,že bych jen hodinu hledala vlákna.Dík za pochopení.
Tokozelka v tom nejede zcela určitě, také jsem ji svého času trápil v jedné nádrži a ryby problém neměly. Gibouš je zvířátko, které sežere na co přijde a občas je mu z toho blbě. Takže opravdu nejlepší léčba je nežrat a měnit vodu. Jen výjimečně chcípne, pokud má podmínky k životu jen trochu snesitelné.
Třeba tady:
rybicky.net/nadrze/19860 V době výměny AQ tam byly také dva gibouši. Navíc i nový filtr, nové dno. Prostě sterilní AQ. Ráno vyměněno a večer už tam plavala komplet osádka co je v seznamu (neměl jsem je kam dát) + ti dva gibouši. Ted už jsou v 700l. Úhyn žádný, výměna vody jednou za týden 50% + ty přípravky co jsem popsal o pár příspěvků níž. Testy OK. NO2-0. NO3 kolem 20ti.
S pomocí Sera Nitrivec jsem to takhle musel udělat mnohokrát a musím zaklepat, vždy v pohodě. Ale voda se částečně měnila, to je fakt a nešlo o Lka ani držkolezy obecně.
A už jsi to někdy takto praktikoval? Já(dohledově) jenom že jsem takto o nějaký krunýřovce přišel, tedy ten jenž si nedal říct a dal do 300 litrovýho akvária ryby 3 den po založení, spolehnul se na přidávaný bakterie, vodu neměnil a za další dva dny bylo neštěstí na světě.
Já bych ho dal do toho velkého AQ klidně už druhý den po založení. Vždy tam bude mít lepší podmínky, než v tom prdítku. Do filtru trochu zeolitu + třeba Easy Life EasyStart, Easy Life Fluid Filter Medium a je po problémech.
má ke 30 cm a za těch téměř devět let jeho chování tak trochu vysledované mám.Bohužel nikdy dosud žádné problémy nebyly, zkušenosti s nemocí nemám...navíc není typický noční průzkumník a přes den šmejdí taky. Jeho apetit je neuvěřitelný.I v provizoriu kde je.Má tablety přímo pro krunýřovce, ale ted se mi tam válí ještě odpo druhý den, dělají bordel v hodnotě vody v tak malým akva. Konečně se mi včera v noci podařilo snížit NO2 a ještě dnes gibouše začnu léčit.Problémy přišly nečekaně ruku v ruce-špatná voda,před týdném téměř nulové hodnoty dusíku, v týdnu začne stupnice rataje ukazovat kritické hodnoty,pak nechutenství, průhledné výkaly.Napadlo mne, že mu stačí, to co najde na skle,ale včera už ani ty výkaly v akva nebyly.Není možný, že by paseku dělala tokozelka, která tam plave, prý je dobrá jako čistič vody,ale má trochu alkaloidů, kdyby jí ochutnal?
Gibouš je typickým druhem, který zelené má velmi rád. Obecně platí, že patentky pro krunýřovce jsou volbou jednou z nejhorších, pokud jsou systematicky jimi krmeni. Často se nafouknou a jdou kukat.
taky jim můžeš nabídnou něco jiného než rostlinou stravu. já co měl gibbicepse tak tablet si moc nevšímali a takové patentky potom se mohly přetrhnout nebo artemii.
díky moc dobrá duše, už podruhé mi pomáháš v panice..zítra pro něj frčím..ted koukám na složení endiaronu a vůbec jako složka není!Jediná omluva je že si nebyla jistá...a já to ještě do akva nedala.
já jí říkala entizol a ona sáhla po endiaronu pro zvířata,prý to obsahuje.. není potažená tableta jako pro lidi, dala jsem za plato přes stovku.¨
Edit: a právě mi přijde že už přestává jíst..odkaluju tablety druhý den celé ani se jich nedotkne..prde.le práce.Hodnoty NO2 taky bída, trápím ho..Akva téměř připravený, a ono tohle..Včera jsem psala že bych ho nejraději už dala do toho velkého akva,ale ted ho musím ještě přeléčit..hledám tady kdejaký info.Zoufalec k pohledání.
Entizol, to je to co se může podávat, když ještě ryba přijímá potravu, tedy přímo do žrádla. Ten Endiaron mě na veterináře moc nesedí.
0 22.04.2014 19:54 Slaj – Průhledné výkaly
Prosím o pomoc s léčbou...Giboušovi je 8-9 let, dočasně je pár týdnů, vím hrůza, v 50 l (komplet výbava)kvůli rekonstrukci velkého akva a tech. problémech ted se konečně čeká na zajetí akva a už půjde do svého původního pokojíku..ale poslední dobou se občas otočí a přisátý visí hlavou dolů,a kadí neuvěřitelně průhledné slabé dlouhé výkaly. Dva dny ted navíc zápasím s vyšší hodnotou NO2,měním vodu a nervy jednou..musí vydržet ještě pár dní.Po přečtení pár článků nesjpíš má střevní hajzly a špatně se léčí.Veteri mi dala Endiaron..nevim..prosím nechci o něj přijít.Díky.
Starší reakce
Není pravda, že všichni krunýřovci potřebují kořen ke svému životu. Nejsou totiž všichni "dřevožrouti", jen z kořenů rádí žerou usazené. Gibouši pak zcela jistě kořen k trávení nepotřebují. Balastní látky si obstarávají z toho co najdou po akváriu.
Paráda děkuji za radu.Potřebuji totiž ten kořen totálně vysušit abych zlikvidoval ty neduhy co se v něm skrývají a pak mu ho můžu vrátit zase zpět.Díky
Je to naprostá pravda, všichni krunýřovci to potřebují z dlouhodobého hlediska, ale samozřejmě chvíli bez něj klidně být můžou, takže uplně v klidu a udělat co je třeba.
Mám dotaz ohledně Gibicepse a kořenu v akváriu.Co je pravdy na tom,že Gibiceps potřebuje kořen v akváriu kvůli lepšímu trávení???Mám Gibicepse a mám i kořen,ale potřeboval bych kořen cca na 1 až 1,5 týdne vyndat.
Starší reakce
no jo jenomže u mě se pak už trápily bylo jich moc a hlavně byli velký na mí 140L akvarium tak šli do lepšího
Přidat reakci
1 ...... 4 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7241x