Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jedlá soda na zvýšení pH vody

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
Jedlá soda na zvýšení pH vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.11.2007 20:48 Muž filipsi [1297] Re: rolandmynar
Ne, neni. Jedla soda = v normalnim pripade cisty hydrogenouhlicitan sodny.

(i kdyz, ted me napada - tahle fraze se pomalu stava na potravinach v hypermarketech - i jinde - standardem, kvuli moznym sporum s alergiky. Tak je mozne, ze je tady jen tak, a je to ciste.)

A co je tam napsano krome toho? Osobne bych asi tohle ignoroval, po prvotnim zdeseni. Jestli je to jinak jen jedla soda, bez prichuti, barviv, atp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2007 20:44 rolandmynar – Jedlá soda na zvýšení pH vody
Mám dotaz ohledně jedlé sody. Na internetu jsem se dočetl, že soda je ideální do akva, protože zvedne pH vody maximálně na 8,2. Já jsem tedy koupil jedlou sodu v Kauflandu v sáčku pod značkou Stilla Dolce a na ní je napsáno, že může obsahovat "stopy mléka, sóji, pšenice, lískových a vlašských ořechů." Je to normální? Děkuji všem za radu. X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2007 15:55 Muž filipsi [1297] Re: Sidonius
Hmm. Doted jsem si myslel, ze cedic je pomerne inertni material. Zkusim s nim nejake testy ve sklenici, dam pak vedet.
Objevil jsem jeste tohle:
www.akvarista.cz/…
Tak to by potom pro lidi s nizkym dkh mohl byt idealni "prirodni" pufr, pouzity napriklad ve filtrech, kdyz ne primo ve dnu. Na rozdil od vapence roste vic alkalita nez tvrdost, a soda se nesmi zapominat pridavat.
Budu to blize testovat a zkoumat, a sledovat taky druhe akva, kde je aqaclay + fujizuna, jak bude reagovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2007 15:20 Sidonius Re: filipsi
Čediče se dělí podle rozdílů v chemickém složení na tholeiity, alkalicko-vápenaté bazalty a alkalické bazalty. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2007 13:55 Muž filipsi [1297]
Ozivim stare tema, kvuli jedne zahade, co mi vrta uz chvili hlavou. Vstupni vodu mam Ph cca 6 a min, Dkh 0 Dgh 2. Voda v akvarku se uz nejakou dobu (co mam testy) spolehlive pohybuje na Ph 6.8, dkh 3, dgh 4. Nejak si to nedokazu vysvetlit, opacny vztah by mi byl jasny. Zkusil jsem experimentalne pridavat co2, kvuli chemismu velmi mirne. Asi opravdu velmi mirne, ph se pohybovalo o desetiny dolu, mimo me rozlisovaci barevne schopnosti, dkh nic v ramci presnosti.Dno cedic, pozadi bridlice, dekorace koren. Zadna chemie. Vidi nekdo duvod? A mma nejaky zaver z hodnot?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 18:17 Muž Sprachys [48] Re: stavik
odvetravat teplo ze zarvky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 18:00 stavik Re: stavik
Kolega v práci si myslí, že problém by mohl být spojen s velikostí akvária a teplotou 27stC. Po výměně vody klesne teplota na 26 a po čase opět 27stC. Topítko vypnuté, zářivka 1*15W. Čím bych mohl udržet vodu tak 24-25stC?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2007 11:59 stavik Re: Eff
Dnes jsem naměřil pH 6,4 a UT 1. Přidal jsem sodu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2007 09:17 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Eff
UT 3.5 a pH 6.8 - krásný čísla. Co já bych za to dal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2007 06:55 stavik Re: smajlik
Ano, po výměně 10L vody, bez dalšího přidání sody
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2007 20:45 Usine Re: stavik
Nechce se mě věřit že těch pár rostlin by tak hýbalo z vodou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2007 20:18 smajlik Re: stavik
Ty hodnoty jsou bez přidání sody?Jenom po výměně?Mám velmi podobný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2007 20:08 stavik Re: stavik
Po výměně části vody a odkalení UT 3.5 a pH 6.8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2007 06:54 stavik Re: Sidonius
Mám vypozorováno, že za nějakou dobu může poklesnout alkalita z 8 na méně než 1 st. dKH a zároveň pH ze 7,5 na 5,5 No a u mně z 7,3(údaj z vodáren, při zakládání jsem neměřil) na 6,4 a alkalita z 6(opět údaj vod., já neměřil) na 1.
Zatím dík..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.05.2007 21:19 Sidonius Re: stavik
Tak už jsem zpátky... ;-)
...panují názory, že první měsíc vodu neměnit...
Tohle je pravda jen tehdy, když vše funguje "podle plánu". :-) Jakmile se začne dít něco nežádoucího, je potřeba reagovat. Třeba i výměnou části vody. Vždy záleží na okolnostech a souvislostech...

To nejpodstatnější uvedl Václav (a já někde dole) - částečná výměna vody by měla k udržení "bezpečné" alkality stačit.
V každém případě bych byl rád, kdybyste v následujících dnech do výměny části vody sledoval případný pohyb alkality a výsledky pak zveřejnil. :-)
Nějak mi nejde do hlavy, jak by mohlo tak málo rostlin, navíc "nezajetých" a při relativně nízké úrovni světla, během 14 dní v nově založeném akva snížit alkalitu ze 6 na 1 st. KH...?! (Nejvíc bych podezíral doušku a nízký obsah volného CO2, ale přesto platí předchozí věta...)
Podobně mi moc nesedí, aby poměrně málo rybek mohlo svým metabolisem takto snížit pH...?!
Mám vypozorováno, že za nějakou dobu může poklesnout alkalita z 8 na méně než 1 st. dKH a zároveň pH ze 7,5 na 5,5. Ale také si umím vysvětlit, proč se tak může stát. Ve vašem případě, (jak už jsem uvedl), mi to hlava moc brát nechce... :-D
(Třeba se ještě někdo vyjádří... ;-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 20:38 stavik Re: Usine
Já se ptám proto, že panují názory, že první měsíc vodu neměnit. Vše potřebné snad mám, nechám odstát vodu a zítra si to poprvé vyzkouším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 20:29 Usine Re: stavik
Výměnu vody bych dělal 1x týdně 1/3 až 1/5. Pokud nemáš CO2 tak bych sodu přidával jen nepatrně až když kh klesne pod 2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 17:02 stavik Re: Sidonius
Prozatím UT 2, změřím ještě večer (i pH) a když tak ještě přidám. hop Takhle budu muset vodu upravovat furt?
Edit: Ještě jsem přidal sodu, UT 4, pH 6,8-7. Mám tedy začít s výměnou té vody(tak 1/5)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.05.2007 15:22 Sidonius Re: stavik
O.K. :-)
Předpokládám, že do akva nepřidáváte nic, co by mohlo snižovat pH. Takže zbývá jen ten rozklad organické hmoty, (produkty látkové výměny ryb a odumírající emersní listy rostlin).
Krmte opatrně, hlídejte alkalitu, pravidelně měňte část vody. To by mělo k udržení rozumné úrovně alkality stačit, sodu mějte jako "záložní" řešení.
A vydržte - časem, až se chytí rostliny, se procesy v akva ustálí. :-)
(Pozor na další přidávání ryb!)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 14:43 stavik Re: Sidonius
V akvarku UT 0,5-1, z vodovodu UT 6. Smíchal jsem 50/50 vody a vyslo mi UT 3,5dKH. Přidal jsem tu sodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.05.2007 14:11 Sidonius Re: stavik
Máte v tom poněkud hokej: "... Tvrdost Ca+Mg dle vodáren 0,88 mmol/l (2,4dKH jestli se nepletu) já jsem naměřil asi 6dKH. Tvrdost 4,93stupňůN..". (Anebo jsem já úplně mimo... :-) )

Zkusíme to jinak. Pokud vám tentýž test "ukazuje" pH vody v akva 6,4 a vodovodní 7,6, jsme zase zpátky u alkality. Voda má nízkou schopnost pufrovat pH, které klesá vinou rozkladných procesů.

Tvrdost (Ca + Mg) z vodáren není důležitá - hledejte údaj "KNK 4,5".

UT (alkalita) vody v akva 0,5dKH? Zkuste do vzorku akvarijní vody přidat špetičku jedlé sody a změřte UT znovu. Musíte vidět rozdíl v měření! Nebo smíchejte vzorek akvarijní vody s vodovodní 1:1, (UT vododvodní vody jste naměřil 6dKH?! Souhlas?), výsledná hodnota by měly být cca 3st. dKH

Každopádně doporučuji přidat do akva roztok jedlé sody. Dávkování vyčtete tady:
www.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 11:00 stavik Re: Sidonius
Měřil jsem pH vstupní vody a asi 7,6. Tvrdost Ca+Mg dle vodáren 0,88 mmol/l (2,4dKH jestli se nepletu) já jsem naměřil asi 6dKH. Tvrdost 4,93stupňůN. Teplota vody 26-27. Znovu jsem měřil UT a asi 0,5. Doufám, že dobře měřím. Už po jedné kapce karbonu se zabarvila voda do růžova, po 10 kapkách stejné. Používám KH test od rataje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.05.2007 00:45 Sidonius Re: Stavik
Před dvěma týdny jste založil akva, vstupní voda má dle vodáren pH 7,3, voda v akva má aktuálně podle vašeho měření pH cca 6,4 a alkalitu cca 1 dKH...
Vidím to na dvě možnosti. Nelze vyloučit, že pokles pH způsobuje rozklad odpadních látek (při současně nízké pufraci vody). Druhou možností je nepřesnost vašeho měření. :-)
Zkusil jste změřit pH vstupní vody tím svým testem? Pokud ne, určitě to udělejte.
Rovněž tak si zjistěte údaj vodárny o alkalitě, (UT, KNK), a porovnejte tento údaj s tím, který naměříte vaším testem.
Až to uděláte, dejte sem výsledky. ;-)
A pokud byste měl v akva alkalitu 1 dKH, nepočítejte s tím, že se samo něco "ustálí". Spíš naopak - buďte připraven, že se něco "rozhodí"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2007 00:08 stavik Re: AmorFati
pH vstupní vody dle vodáren 7,3. Jaké mají nároky rybky co mám zhruba vím. Taky jsem přemýšlel nad tím, že se to ustálí. Tu nálepku sloupnu, dík ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.05.2007 17:03 Anonym Re: stavik
Skutečně - o pH jde až v druhé řadě. V první řadě změřte alkalitu vstupní vody, ta je v tomto případě podstatnější! A jestliže jste si jistý s hodnotou naměřenou v akva, pak je zvýšení alkality na místě. Voda s tak nízkou alkalitou je velmi nestabilní a může umožnit skokovou změnu pH do hodnot, které by mohly mít fatální důsledky pro obyvatele akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2007 16:53 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: stavik
Obávám se, že PH 6,4 není nikterak extrémní hodnota. Mnohé druhy rostlin dokáží snížit PH na takovou hodnotu velice rychle. Takže pravidelnou týdení výměnou části vody, se PH tochu upraví a pokud kyselá voda vadí rybičkám, soda může problém vyřešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2007 16:04 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: stavik
V první řadě bych změřil pH vstupní vody. PH akvarijní vody totiž obyčejně samovolně neklesá, rozhodně ne do tak kyselého spektra jako máš ty. Před chemickými zásahy bych si taky přečetl o každé tvé rybce její nároky na pH. Možná bych uvažoval o tom, že se chemická rovnováha časem ustálí sama, akva je přeci jen mladé. A jen poznámka, mám stejný set jako ty - doporučuji sloupnout z topítka tu samolepku. Je to papír, je to hnusné a hlavně se to začne časem rozpouštět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2007 15:55 stavik – Přidat sodu?
Ahoj. Dnes jsem si koupil test na uhličitanovou tvrdost a naměřil asi 1dkH. PH 6,4. Akvarko mam 14 dni. Mam pridat jedlou sodu jak jsem se zde na foru dočetl?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [3]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8901x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4879?od=101