Aqua - Daho
Naučte se hledat informace z více zdrojů. Místní atlas, internet obecně, knihy, zkušenosti akvaristů a podobně. Jde o Vaše peníze a i tady platí že příprava Vám ušetří peníze. Trošku něco jiného jsou burzy, kde se člověk musí rozhodnout skoro okamžitě, ale od té doby, co má spousta lidí chytré mobily s internetem, ani tohle není tak velký problém.
Náhodou, já už jsem poučená - procento poučených tedy stouplo.
I tak mám mírnou potřebu se bránit. U zboží bývá specifikace, k čemu je, co obsahuje, jak je velké atd. U rostlin, které se prodávají jako akvarijní (ve firmě, která prodává akvarijní rostliny, tedy rostliny pěstované POD vodou), prostře oprávněně očekávám, že u rostliny, která roste pouze emerzně, bude toto výslovně uvedeno. Protože jde o velmi důležitý údaj, který má zásadní vliv na další osud rostliny. Zvláště, je-li vyfocena pod vodou, v kolonce akvarijní rostliny, s krásně vypsanými potřebami pro růst... Ale že je bahenní/terarijní/emerzní a nemůže žít trvale pod vodou, ani zmínka. Ani ťuk.
Souhlasím i se špatným stavem rostlin v prodejnách. Velmi jsem se divila, jak krásné rostliny přišly přímo od Aqua-Daho, propastný rozdíl v tom, co jsem viděla prodávat v akvaristikách.
Po "emerzním problému" jsem se schválně v akvaristikách koukala na štítky, na emerzních rostlinách není žádné označení. To je pouze ono "T" v e-shopu, na květináči nepozná člověk nic. Když uvážím kvalitu prodavačů (až na výjimky, např. ve Sklorexu mi poradili dobře), tak je velmi těžké vybrat dobře.
V e-shopu teoreticky neomezený čas nákupu existuje, v reálném životě však málokdy. A i když je jistě správné zakládat akvárium "půl roku", tak většina lidí preferuje rychlejší postup.
Já už dnes o "záhadě písmene T" vím, příště budu jistě chytřejší a neudělám stejnou chybu. I tak bych však považovala za fér, zaměnit ve specifikaci nic neříkající "T" za slovo terarijní. A byl by klid.
V příští objednávce tuto poznámku firmě (zcela v dobrém) napíšu.
Každá mince má dvě strany a pokud to člověku chcípe permanentně, může ho to od akvaristiky odradit a oni přijdou o zákazníka.
Tak 10% lidí ví,co chce a co si do akvárka kupuje. Dalších 10% něco koupí a pak teprve zjišťuje, co že to koupili. Zbývajících 80% lidí to kupuje jako spotřebák, roste, fajn, neroste,koupím něco jiného. Ať to jsou rostliny, nebo ryby a nebo i vybavení. Přijdou a podle očí kupujou. To že kupujou blbě, bych přisuzoval prodejcům. Ale upřímně, pro ně je určitě lepší člověk, co kupuje průběžně než člověk, co koupí jenom jednou a pak jim příjde říct, jak pěkně mu to roste.
Takže vám ta suchozemská kytka pod vodou nerostla a chcípla??? To je divné, tak si kupte tuhle a k tomu navíc tohle hnojivo, ať to pěkně roste a už to nechcípne.
Ten špatný stav je obvykle problém akvaristik. Aqua Daho je na trhu asi třicet let. Nedokážu si představit, že by v konkurenčním boji tak dlouho obstála firma produkující špatné kytky. A stejný názor mám na to, že někteří žehrají na dodávky rostlin vhodných pouze pro emerzní pěstování. Spíše bych viděl vinu na straně objednavatele, který nedostatečně specifikoval svoji objednávku. Stejnou péči, jakou věnují výběru mobilu, by měli věnovat výběru kytek pro akvárium. Jenže v tomhle případě se lidi nechtějí sbíráním informací a pak se tady na fóru diví, že jim přišla Fittonia nebo Chlorophytum.
Potvrzuji, také mi to říkali, že minulý týden dva dny, kdy bylo pod mínus 15 neposílali...
A na zimu připraveni jsou. Mě to ani nešlo kurýrem, ale obyč ppl. Takže to přes noc leželo v krabici někde na depu... A absolutně no problem...
Měl jsem na tuhle firmu dříve poměrně špatný názor. Protože jsem vídal kytky v akvaristikách pochybné kvality. Názor postupně měním. Není to jejich chyba, ale těch akvaristik, kde ty kytky, bůh ví jak dlouho, leží v košíkách, v prachbídných podmínkách...
Musejí být na to připravení protože je to tradice že se nejvíce nakupuje v zimě. Nevím jak Daho a Rataj sám nakupuje rostliny protože přes zimu to neroste. Hlavně tam u nich je to skoro o vysokohorské přirážce.

Asi ano. Ale týden, dva zpět když byly ty velké mrazy, tak neposílali, alespoň mi to říkali. Nechával jsem si to poslat ČD kurýrem, takže krabice občas leží na peroně, a v těch mrazech....dneska ale v pohodě. (-4 st.)
Vypadá to že Aqua Daho má zimu zmáknutou. Je dobré to vědět.

Já se už opakuji po x-té, ale když chci nakoupit nějaké rostliny, neměl bych se zaměřit jenom na informace od prodejce, ale hledal bych i na internetu. Třeba v místním atlasu. Lidé to tak dělají při nákupu mobilu, auta, počítače, tak proč ne při nákupu ryb nebo rostlin. Na rozdíl od burzy, která trvá jenom pár hodin, u e-shopu na to mám neskutečné množství času. Protože pokud tomu ten čas nevěnuji, nakoupím věci, které nepotřebuji. A tak tady stopro platí že čas jsou peníze.
Objednávala jsem u Aqua-Daho v listopadu 2016. Přišel mi stejně krásně zabalený balíček, všecky rostliny zdravé, čisté, a krásné. Navíc dárek, rostlinky zdarma.
Jediné, co mě tehdy naštvalo, je nezřetelné označení rostlin bahenních, nikoli akvarijních. Zkušení vědí, co "T" u názvu v e-shopu znamená, začátečníci netuší a na stránkách vysvětlení není. Přišla jsem tedy velmi hloupě k nechtěným emerzním rostlinám.
Příště však klidně zase v Aqua-Daho objednám, jen budu výrazně obezřetnější ve výběru rostlin.
3 18.01.2017 12:45 JoKa – Vybaleno
Netvrdím,že sa takto predávajú všetky,ale práve pre to červené sfarbenie sa kopec pestuje ako emerz v spomenutých hydroponiách.Niektoré echináče práve pod vodou majú ovela zakrslejšie listy ako nad vodou.Niektorých listy majú iný tvar ako submerz a iný (atraktívnejší) ako emerz a preto sa tak predávajú.
V hydroponiách nehrozí,že budú rastliny zariasené čo je dalšia z výhod veľkopestiarni.
O pánu Ratajovi si myslím svoje.(teda o mladšom ktorý to celé prevzal od skúseného otca) Od Rataja som objednaj jediný krát a to ako mi to prišlo som už tu na stránkach písal.To určite neboli rastliny od profesionála,pretože krajšie vypestuje i amatér.
Nikoho nepoučujem.Niektoré echináče doma mám a celkom presne viem aké sú v emerze a submerze.Možno sme sa len nerozumeli,sú echináče ktoré sú pod vodou naozaj nádherné.
3/4 rastlín ktoré v akvárkach máme nie sú vodné ale len zo záplavových,močiarnych oblastí,prípadne rastú ako emerz na brehu potôčikov a pod.
Po tenkem lede bruslis, kolego. Poucovat vaaclava o echinodorech, ani Rataj by nemel odvahu.

Sú echináče ktoré majú oveľa väčšie a zelenšie listy práve nad vodou.Ba niektoré sa nad vodou pestujú preto,lebo pod vodou nedosahujú také to načervenalé sfarbenie,ktoré je lákadlom pri kúpe.
Tak to je jasný, bavím se o rostlinách, které jdou pěstovat emerzně

Samozřejmě když si vybereš klasickou rostlinu která jde pěstovat jen pod vodou a mají jí, tak ti jí pošlou submerzní.

Bral jsem odtud loni v létě větší zásilku rostlin (asi 16 druhů) a všechny byly emerzní včetně 2 echinodorů. Nakonec i to co mají v e-shopu na fotkách jsou emerzní formy, jestli se nepletu.
Tak to s tebou nesouhlasím, tím to nebude. Echinodory nají krásnější listy pod vodou submerzní, takový přechod ale chvíli trvá a musely by se na ně svítit a ohřívat vodu a to určitě nedělají.

Echináče majú emerzne krajšie listy a práve preto sa takto aj predávajú.
Tak jsem asi paní špatně pochopil. Vzal jsem si z toho, že pěstují emerzně a před prodejem je nechají listy pod vodou přehodit...
Každopádně jsem natěšený, co přijde. Dnes to má dorazit...
Objednával jsem toho víc. Zakládám 5 akvišek kolegům z práce. Samozřejmě jsem si přiobjednal něco i pro sebe. Konkrétně echináče uruguayensis, blehere, Kleine bar, ozelot a argentiansis, pak valisnerka rubra a anubias, který jsem doteď neznal. Všechno půjde k terčovcům a uvidím, co se chytne.
Jinak paní mě fakt ujišťovala, že pěstují emerzně, ale než to prodají, že to nechají přejít na submerzní. Pokud to tedy je do akvária a zákazník si neporučí emerzní...
Ako všetky pestiarne,tak aj táto má prevažne rastliny v emerze a tak ti aj prídu.Ako submerz sa pestujú rastliny,ktoré buď emerz nezvládajú alebo sú pod vodou krajšie.Už som tu objednával niekoľko krát a ako pri každej rastline musíš trafiť vhodné podmienky ,prípadne si počkať na prehod do submerzu.Nie som profík a tak i u mňa to nie vždy všetky rastlinky zvládajú.Niektoré sú krásne do dnes a iné som Bohu žiaľ musel oželieť.
Aké si si vlastne objednal?
Je pravdou,že Aqua Daho máva v ponuke i rastlinky jedného druhu v oboch popisovaných stavoch - čiže sa u nich dajú niektoré kúpiť ako v emerze tak i v submerze a je len na zákazníkovi čo si vyberie.

Já objednávám zítra a po několikáté. Neměl jsem problém.
Co to bylo za rostlinu? Jaké si jí dal podmínky? Voda? Světlo? Jak to vypadalo? Tvůj dotaz je jen tak položený do větru, tedy lepší odpověď nedostaneš než povšechnou a obecnou.
Přechod?
Paní, co mi dnes volala z AD, že jsou kytky na cestě, mě několikrát ujišťovala, že kytky, které jsou pěstovány emerzně, jsou zvykány na vodu, dávno po přechodu, než je odešlou...
Uvidím, dám vědět, zítra mají přijít...
0 16.01.2017 22:02 lukas – rostlinky
ahojte
tady se diskuze docela dost lisi nekteri rikaji ze maj dobre zkusenosti druzi ze jim 50 % pochcipa tak ja nevim uz jsem od nich bral jednou casem vecina umrela je to mozna jen chyba jak se staram o akvarium nebo ten prechod ty kytky nerozchodi ... ?? dekuji za reakci ...
Starší reakce
Já si vybral kolekci s tím že jsem chtěl rozpis rostlin co dostanu. Poté jsem odepsal že chci zaměnit tamto za ono paní mi z daho to potvrdila a za chvíli rostliny byly u mě.
Vždycky je lepší si vybrat vlastní rostliny a ne čekat co mě dají. Je to sice trochu dražší ale ve finále se tenhle poměr může otočit protože můžeš schytat i nějaké ty terarijní rostliny.

Ahoj, máte někdo zkušenosti s nabízenými kolekcemi rostlin? Je to složení dobře vyvážený? A když uvádí např. 7 košíků černý štítek, bývá to tak, že dostanu spíš 7 druhů po jednom košíčku nebo 3 košíčky takový a 4 makový?
Mám rád rozbalovačky typu kindervajíček a tak přemýšlím, že až si budu někdy zařizovat nový akvárko, že bych do toho šel.
Starší reakce
5 16.04.2016 11:15 - Práve mi prišla zásielka(cez víkend pridám foto).
Úplná spokojnosť.Objednal som odtiaľto 2x a sú to najkrajšie rastliny vôbec čo som kedy kúpil v konkurenčných pestiarniach.Dalšia rovnako slúšná je Dennerle.
Kúpil som 5+1grátis a prišlo mi 8 rastlín.Čiže dalšie dve ako pozornosť podniku.
Anubias congensis 6ks vo veľkosti cca 30cm.Hygrophila pinnatifida 1ks vo veľkosti 15cm a v rovnakej veľkosi Hygrophila guyanensis (H.costata) 1ks.
Rastlinky ako z pestiarni samozrejme emerz.Celkovo vo vynikajúcej kondícii.
Starší reakce
Díky, takže je to jako s chřestem. Tak já si teda radši počkám na šparglovou sezónu.

Děkuji za osvětlení a dobrou noc.
Podívej se na to takhle, akvarijní rostliny se paradoxně nejvíce kupují v zimě kdy to nejhůře roste a je nejhorší kvalita. Takže na začátku jara je vyprodáno a čeká se zase na dobré světlo a nově narostlé rostliny.

Zdravím všechny, chtěl jsem si objednat nějaké nové kytky do akva, hlavně nějaké pěkné kryptokoryny a echinodory, ale na daho jsou skoro všechny nedostupné... Je špatná doba na objednávku? Myslím tím, jestli jsou to sezonní rostliny? Na daho nakupuji nejraději, ale takový nedostatek vidím poprvé...
Starší reakce
ono taky záleží co tím popadáním kytek myslíš, jestli to, že ti odejdou stávající listy a ty ten zbytek vyhodíš, protože to viditelně neroste, tak to je chyba, kytky přelisťují, když se jim dá čas, většinou znovu obrazí, samozřejmě záleží o jaké kytky jde, ale 50% je docela dost, to se mi moc nezdá, taky žádná kytka nejde 100% v každém akva, záleží na spoustě faktorech a když vychytáš, kterým se u tebe daří...
no stejně debata trochu mimo, když teď zahradničit nebudeš ;)
0 07.04.2016 05:47 Marcel G –
Re: Uno Jedna z červených rostlin, která podle všeho nemá nějaké extra specifické nároky na pěstování, je
Rotala palustris 'Red' (název ber s rezervou, není ustálený). Každopádně jedná se o rudě zbarvenou odrůdu rostliny Rotala palustris. Je rudá bez ohledu na intenzitu osvětlení, což nebývá běžné (řada červených rostlin udrží sytě rudou barvu jen při silném osvětlení nebo vydatnějším přihnojování). V nabídce pěstíren ji ale příliš často nevídám. Myslím si, že je to tato odrůda, kterou nabízí Tropica:
tropica.com/… červené kytky jsou vyšší dívčí (ne úplně všechny, ale většina), nerostou v každém akva, je na ně třeba víc zkušeností
Tak jak už to bývá,hold některé květiny se prostě neuchytí,tak třeba vyzkoušet jiné.
Já s obchodem jako takým taky, přístup, rychlost, kvalita dodávaných květin.
Co se týká zelených rostlin nebyl problém, i trávník mi rostl, ale červené zbarvené květiny jen těžko. nějakou fotku jsem dám, ale už jen z archivu, jelikož jsem zrušil 80l prcka a budu zakládat Malawi 240l.
Prezentaci nemáš,aby jsme se podívali,jestli třeba není problém u tebe.Já osobně mám s Aqua - Daho jen výbornou zkušenost.
No fajn, ale že min 50 procent kytek popadá mi fajn nepřijde

Tím to není, žádný utopení se nekoná, jde pouze o přechod z emerzní formy na submerzní, dělají to tak všichni pěstitelé, je to o nákladech na provoz pěstíren a efektivitě vytěžené hmoty.

je naprostý standart, že z pěstírny přijdou emerzní kytky (dělají to tak všechny pěstírny). Adaptace emerzních kytek je v drtivé většině případů lepší, než u kytek submersních. Mají dostatek živin pro přechod, to že se ti kytky utopí je nesmysl, nemají plíce, ani labyrint

0 06.04.2016 20:35 Uno – Aqua daho
Já jsem objednával na Aqua daho několikrát a dost peněz a bohužel dost kytek mi popadalo. A to jsem dodržoval pokyny dodavatele, ale postě se nezadařilo. Kolega říkal že to je jejich pěstováním, že nežijou ve vodě ale jen ve vlhku a pak se po zandání do vody "utopí"
Ja to vubec neberu jako rejpani

Jsem rad za kazdou radu,jen jsem to nechtel preplacat at to k necemu taky vypada.. Treba mi pulka kytek zakape,ja nevim co bude za mesic..
Ale musim opravdu pochvalit AQUA-DAHO za krasne rostlinky.
Právě proto jsem to napsal, aby až si zase někdo další bude myslet to co ty, nemusí mít pravdu, tedy ono ani já a jsem někdy označován za blázna, ale ono to opravdu funguje, nicméně už nebudu rejpat.

Přidat reakci
1 ...... 11
Zpět na obsah sekce Obchody • Zobrazeno 33645x