Black molly - chov
Zdravím. Známá likviduje akvárium..... Můžu dát do akva jen 1 kus black molly- samce? Všude čtu, že se dává minimálně pár. Mám tam modré neonky, endlerky a krevetky.... To asi nebude dělat dobrotu, že?
A o co myslíš, že jde? Od včerejška už zas vylučuje normálně, ale zase se v noci víc otíral o listy, tak já už fakt nevím. Teď se tváří úplně normálně, jen víc odpočívá. Zbavovat se ho nechci, jako jedinej vždycky plave přes celý akvárko, když mě vidí a žere mi z ruky, tak nemám to srdce ho zprovodit ze světa.
Mám doma esha 2000, tak mě napadlo zkusit ji, píšou jak je širokospektrální, tak třeba by byl klid...
¨Já bych ho dal okamžitě pryč léčit to nemá cenu.

Ahojte, vrtá mi hlavou chování mého jediného flekatého samce molly - občas různě polehává na dně, pod filtrem nebo na filtru, párkát za den se zkusí o něco otřít (většinou o list), nejeví zájem o samice, maximálně se před nimi postaví hlavou vzhůru, jak kdyby stál na ocase - ale plave přitom uprostřed akvárka. Pokud je zaparkovanej ve svým rohu u hladiny, nemá problém všechny vyhnat, plave normálně a klidně i přímo proti proudu z filtru. O žrádlo má zájem, na řasy prdí, občas futruje hladinu. Někdy u něj pozoruju dlouhý skoro bezbarvý výkaly, ale tady jsem se dočetla, že je to u živorodek celkem běžný a krmím Dajanou, což není úplná kvalita (v pondělí jedu do města, takže koupím lepší). Je bohužel docela dost pohublej, nejdřív jsem to přičítala samici, která ho dost slušně šikanovala, ale ani po přidání dalších dvou se mu břicho nezvětšilo - přitom teď stíhá sežrat to, co ostatní. A jako jedinej sem tam rozhýbe skřele a možná má za hlavou pár zježenějších šupin, ale za to ruku do ohně nedám.
Většinu času se chová normálně, nepozorovat ho, tak si asi ani ničeho zvláštního nevšimnu. Napadlo mě, jestli třeba není jen starej (nechala jsem se zlákat a koupila ho v Petcentru) - nebo jestli nemá střevní, případně žaberní parazity. Nejsem si ale jistá, jestli to není ještě něco úplně jinýho - a léčit ho případně budu až budu přesvědčená, že vím co mu přesně je.
O nádrži mám snad všechno potřebný info v prezentaci. Moc dík za všechny případný rady, jsou to první ryby, takže to asi trochu prožívám a moc se nechci smířit s tím, že "prostě maximálně za měsíc chcípne", jak prorokuje můj cynický muž.

Zkus ty černý vyfotit,jestli to jsou opravdu samice..
Já v tom hledám spíš to, že je mi divné, proč těch černých samic se nikdo nedotkne - jestli jsou starší nebo v čem je problém?
Všechny variety se navíc mezi sebou ochotně kříží... Takže v tom nic nehledej. Je to jeden druh a těm rybám je jedno jakou mají barvu.

To už jsem všechno přečetla - něco i víckrát. Ale co tím chtěl básník říct?

0 13.12.2020 23:10 hanka365686 – samice
Dobrý den, mám dotaz, mám 2 black molly samice a 1 samce (mimo jiného osazenstva), samec se černých molly ani nedotkne, ač prohání žluté molly i se žlutým samcem. je to normální? Nebo tam může být jiný problém? Děkuji všem za odpověď.
Na potěr je dobrá jakákoliv větší rybka. Zkus rájovce ti to zredukujou ale žerou i šneky. Nebo třeba tetra černá ta je moc dobrý predátor.
0 30.08.2020 21:34 Ivka – Predator k black molly
Ahojte,rada bych uvitala radu. Prosim poradte jake rybicky k black molly,potrebuji redukovat poter.idealne jedna rybka max dve.
Profil zde mam,ale heslo uz neznam.
Dekuji
0 06.01.2020 20:28 Dastyán – Black molly
Neví ňekdo jestli black molly žere i kytky protože se mi zdá že nám žerou mech a kytky
momentálne 27 stupňov, ale vzhľadom na vysoké teploty chladím. A stále ju do boku ťahá.
Edit: Rybka to nedala. Len nechápem tomu že čo mohlo spôsobiť toto jej úmrtie. Ostatným rybkám nič nie je a ako som písala pred tým hodinku dozadu jej nič nebolo a bola čulá.
Pomohla by prezentace a foto ryby. Bez prezentace a informacích o akváriu ti asi nikdo nic neřekne.
0 10.06.2019 15:35 Enkii – Chorá molly?
Dobrý deň, prišla som si sem pre radu. Mám Dalmatin molly samičku a samca. Ráno bola samička úplne v púoriadku, plávala a preháňala sa po akva aj pekne papala a nič jej nebolo. No po asi hodine alebo dvoch som sa vrátila k akva a ona už ležala na dne, dýcha a snaží sa aj plávať to nejde jej to a vyzerá akoby bola v nejako kŕči. Stále sa snaží plávať no len sa zatrepe a znova padne na dno bokom. Ešte som rozmýšlala či to nemôže byť z toho že by ju samec uhnal? (iba teória) Ale ak by niekto vedel čo by jej mohlo byť bola by som rada za každú pomoc.
Já bych řekl, že mají cca 0,5cm až 1cm.
0 08.05.2019 12:46 Zuzanova – Živorodka ostrotlamá
Muzete mi nekdo prosim rict jak velka jsou mladata Black Molly? Zacinam a nasla jsem info 20x 1cm rybka, nezda se mi to
Dekuji
Problém je, že živorodky ti na těchto počtech dlouho nevydrží. Rozmnoží se. Jak píšeš velká biologická zátěž. Koukal bych po nějakých menších zivorodkách.
Ano, čistý objem.
Proč bys je tam nedával? Nestabilní podmínky? Přílišná produkce odpadu?
Kdybych se pro ně i tak rozhodl, 5-6 kusů by bylo ideální? V atlase je 5 jako min., tak nevím.
Neříkám, že to v tomto objemu nejde, ale já bych je tam nedával vůbec. A ten objem je doufám čistý.
0 29.04.2019 20:04 Marek Ahoj,
kolik byste doporučili black molly do 50l nádrže. Kytek je zatím poskromnu(časem se to snad zlepší). Jiné ryby tam neplánuji - měly by to jako jednodruhovku.

Chci se zeptat jedna z mých moll se docela dost nafoukla je podstatně větší než ostatní což už jsem začal pozorovat tak před 10 dny. a poslední den je apaticka a pořád se jen vznáší hlavou dolů. Co by to mohlo být? Děkuji předem za odpověď
Co se těch rychlerostoucích rostlin týče, jaké máte na mysli? Já tam totiž už dávala hned několik "plevelovitých" a ani ony nepřežily moje pancéřníčky, protože ty mrchy jim žerou kořínky

Děkuji za všechny rady. Nakonec když jsem jim vyměnila vodu za chladnější, tak už se spravila a zas plave normálně. Zítra jim znovu dám čistou a snad už bude v pořádku. Jinak přebytečné ryby mi stále zůstávají, jelikož mi včera onen chovatel volal, že si je vzít nemůže, protože nemá místo. Takže s nimi budu muset něco udělat, zatím mám inzerát na netu a ještě se poptám pár známých
Vytáhni ten velký šutr a ten keramický hrad a dej tam co nejvíce rychlerostoucích rostlinek. Tu vodu bych rozhodně měnil mnohem častěji než jednou týdně. Rostliny nepotřebuješ v karanténě, ale v akváriu.

Mečovky, platy, black molly, paví očka, ancistové a pancéřníčci. Oni ty kytky nežerou ale spíš odštipují listy a pancéřníčci je podhrabávají.
To s tím filtrem jsem nevěděla. Psali pro 100-150l, tak jsem myslela, že je ok.
Proc myslíš že je ten filtr pro dvojnásobný objem? To možná tvrdí výrobce. V reálu má dost malý objem filtrační hmoty. Zvlášť, když tam máš tolik druhů živorodek.
Co tam máš za ryby, že ti rostliny sežraly? Jestli spíš ty rostliny neodesly z jiného důvodu. Co třeba ty vápenaté šutry? Taky tam možná vzadu vidím acorus (neakvarijní rostlina). Ale to jen odhadují, protože ta fotka je dost špatná. Každopádně pokud jsou na tom rostliny jak popisuješ, tak bych měnil klidně 1/3 vody obden.
Zrovna dneska jsem jednala s chovatelem, kterému ty ryby zítra odnesu. Rostliny nejsou, protože ryby stihly během posledních 2 týdnů ty nové zlikvidovat a další jsou teprv v karanténě. Co se filtru týče, ten je pro dvojnásobné akvárium, takže v něm by snad neměl být problém. A voda vypadá jak vypadá, protože vodu měním každou neděli a on byl pátek, když jsem to fotila.
Takže teď dojdu vyměnit vodu a začnu ji měnit každých pět dní místo sedmi a zítra odnesu většinu ryb chovateli (dříve jsem nemohla, protože byl na dovolené). Snad se to zlepší, děkuji za radu
Prezentaci doplním brzy, zatím to je jen konstrukce
Jedna se o rybu odsud?
rybicky.net/nadrze/28859
Pokud ano, tak to máš přerybněné, málo rostlin a nic moc filtr. Chtělo by to vylepšit podmínky chovu. Začal bych výměnou části vody, pokračoval nákupem rostlin a značnou redukcí osádky dle nároků.
Edit: Zkus doplnit prezentaci. Údržba (jak probíhá a jak často), osádka (druhy, počty), čím krmíš, co tam je za rostliny atd. Fotka nebo videjko zachycujici chování a celkový stav ryby by mohli taky napovědět co dál.
0 21.06.2018 14:32 horsina – black molly plave hlavou dolů
Zdravím, před dvěma dny mi začala jedna samice black molly plavat ocasem vzhůru, když takhle plave, tak se drží u dna, přesněji u předního skla, kde má svůj flek. Přijde mi, že ji něco táhle k hladině. Jinak jakmile jim hodím žrádlo, tak je zas normální a jde se nažrat. Taky když něco dělám okolo akva, tak hned s tím přestane. Nikdy neplave ocasem dolů, ale vždycky takto a přijde mi i trochu nafouklejší. Vzhledem k tomu, že to je black molly, takže tu je i možnost, že sežrala něco, po čem jí teď není dobře
Mně by zajímalo jestli je možné, že se jedná o nemoc? V akvaristice mi řekli, že je prý plná mladých, ale mně to tak nepřijde.
Jestli chceš vezmu ti mikry až budu mít cestu do Brna.
U mě bylo evidentně něco špatně. Nedala to ani matka, ani potěr.

Nevím, zda se o to pokoušet znovu..

Tak ona hlavně po porodu úplně nezhoubne, alespoň ne ty moje břicho mají pořád, po porodu kulaté, po dvou týdnech se zase začne rozšiřovat i směrem do zadu. S mimina to je divné mým čištění ani částečná výměna vody nevadí, pokud sou po porodu živé už vydrží snad všechno včetně prelovovani do akvária se stejnou teplotou bez aklimatizace.
Za jak dlouho po porodu by měla matka zase "přibrat"? Nějak se mi ta moja stále nezdá...
...a s miminama to neumím. 2 dny se mi zdálo, že nic nežerou a do rána jsem vždy našla nějaké uhynulé. Zbylé se pak začly už krmit, vločky i rozmražené, ale nedaly asi čištění akvária. Do rána po čištění zbyly 2 a dneska už jen 1!

Když píšeš, že krmíš piškotama: Nepleteš si mikry a grindal?
no ty moje se živí převážně piškotama

. Já to někde četla. Myslým že v knize Mečovky, platy a molly, ale už opravdu nevím. Třeba je to jedna z těch fám které autoři "odborných knih o chovu ryb" přebírají jeden od druhého...
Co se tučnosti miker týče - to je podle mě stará a ne úplně přesná informace. Myslím, že závisí, čím je krmíš. Já používám ovesné vločky a droždí a vzhledem k tomu, že se mikry živí kvasinkami, nemyslím, že se jedná o nějak tučné krmivo.
Opravte mě, pokud se mýlím.
Můžete zkusit líhnout žábronožku, chce to jen takovoutu velkou zavařovačku od kvašáků a zvduchování, dáte do tří čtvrtin vodu, cca 3 lžíce soly a cca třetinu čajové lžičky vajíček. Za 24-48 hodin máte živé krmení pro potěr po kterém se můžou i dospělý molly utlouct. Pak vyndáte vzduchování, 10 minut počkáte a opatrně sbíráte oranzové žábronožky hadidckou a cedíte přez velmi jemné síto, na kterém ji propláchnete vodovodní vodou. Pro jeden vrh Bohatě stačí kapička žábronožky, pokud jí scedíte víc než zkonzumují do pár minut, můžete dát "zákusek" rybám v ostatních akváriích. Do zavařovačky musíte po sběru žábonožčat vrátit vzduchování a můžete z ní brát 1-2 dny záleží na tom jaká vajíčka seženete. Já tím malý molly přikrmuju ale velmi rychle začnou baštit i najemno nadrobené lupínky, jemný coppens a okusovat spirulinové tablety. Chov miker je jestě jednodušší stačí požádat nějakého kamaráda akvaristu o násadu a vyhradit si na červíky jednu plastovou krabičku s víčkem - ideálně ne úplně těsnícím, určitě tu najdete nějaký návod

ale jako plnohodnotné krmivo bych to asi používat nechtěla, prý sou tučný. Mražený dafnie dávám až dorostu na ty nejmladší se mi zdaj velký.
Ty mražené dafnie by se měly vejít mladým do tlamičky, jinak to bude padat na dno a malé budou trpět hlady. A pokud bude teplota vody zhruba stejná jako v původním akvárku a nebude se kalit, mělo by to být v pořádku.
Živé nemám, trochu se toho obávám a taky to místo...dám mražené dafnie, co ty? Zatím jsou v porodničce. Čistím ju skoro každý den. Asi založím odchovnu, vodu bych dala z akva, alejen se vzduchováním, topitkem, bez filtru..bude to vpoho?
Já nesolím vůbec. Zjistila jsem teď jaxi nedávno, že se molly ocení..jen nevím, co na to zbytek osazenstva. Podívám.
Jenom na suchém porostou pomalu. Samozřejmě nejlepší by byla živá potrava, ale mikry nebo Grindal každý doma nechová, tak bych zkusil mražené - Moinu, Cyclop a až budou větší, tak perloočku. Samozřejmě se dává adekvátní množství potravy, aby se to v odchovce nerozkládalo. Pokud máš dost velkou odchovku, doporučoval bych je v ní nechat co nejdéle. Když je brzy dáš zpátky k dospělým, mláďata se ve společné nádrži nenakrmí tolik jako v odchovce, protože jim to staří sežerou. Takže pokud preferuješ jejich co nejrychlejší růst, nechal bych je v odchovce co možná nejdéle a k dospělým bych je dával až budou mít tak 1,5-2cm.
Mláďata můžeš klidně nechat v porodnice týden pak můžou jít k dospelim, pokud je dostatečně prostorná nádrž. Já porodnicky nepoužívám a mollyny odebírám hned po porodu nebo do 2 dnů při údržbě akvária, aby mi je rodiče samou láskou náhodou nesezrali. V odchovne to chce mít podmínky co nejpodobnější mateřskému akváriu. Já jim topím na stejnou teplotu, stejně solím a filtruji i vzduchji zvlášť proto že je v odchovne chci nechat dýl. Můžeš se podivat přidala sem sem prezentaci odchovny.
A ještě, za jak dlouho je mám přemístit do samostatného akva (zatím v porodničce) a na kolik topit? Topítko teda musím pořídit. A vzduchovací kamínek taky?

Tak máme miminka!

Jen co jim dát? V Atlase píšou, že ihned přijímají běžnou potravu, ale vločky je jaxi netankují... U něčeho jsem četla žloutek, v jaké formě? Nebo něco jiného spešl pro mollyny?
Tak jsem zkusila spařený špenát a že by se po tom nějak hnaly...možná velké kousky? Dáváte ten sekaný nebo mletý?
Len tipujem,keď majiteľ opisuje také zmeny sfarbenia.Teraz sú tie panda platy v kurze a často sa miešajú od buka k buku.
-spíše mix vycházející z Poecilia velifera ,která rovněž byla mix ,nebo z Poecilia latipinna

A nie je to náhodou kríženec s panda platou?

To si myslim že je blbost mám tam další 4 a dělá to jediná a taky je to jedina která je mnou odchovana a teď už vypadá takhle a omlouvám se za kvalitu fotek ale jsou dosti čilé a blbě se fotí

Mění kamufláž podle toho, jak moc velký bordel máte v akvárku?

No právě že ne ona během měsíce z bílé přešla na černou a pak z5 na bilou a teď zase na cernou
No jasně, když byla malá, tak shluk černých buněk byl hustý a jak roste, tak světlá...
Návrat ke kořenům

Jestli to chápu správně, tak tazatel říká, že mu mění barvu během života

V časovom intervale cca 3-4 roky pri poctivej selekcii by sa to mohlo ako tak farebne ustáliť.
Ustálení barevné formy je až tak po páté až šesté generaci. Vzhledem k tomu, že tyto ryby se chovají v Ázii v rybnících jako směs forem, zřejmě to není poslední překvapení.

Nojo ale ona měnění barvy už mi to udělala po druhé
- jedinec v důsledku křížení barevných variet
- u tohoto druhu ryb jsou také barevné variety jako Gold ,Silver ,atd.

0 01.04.2018 19:22 Parek – Black molly

Zdravím omlouvam se ale neuměl jsem najít žádné nějaké fórum o tomto. Chtěl bych se zeptat jak je možné že moje black molla změnila barvu??
Mňo, je tam toho dosti, ale co konkrétně?
Kytky??? Nééé, to nemožu potřebovat.

Více druhů i výborců mám, jen aby to bylo dostatečné.
U mě ty potvory žraly všechno: vločky, granulky, tablety, kytky.......

Někdy jsem měl pocit, že i kružníka zbaštily
Myslím, že jsou nenáročné, střídat více druhů a výrobců je určitě vhodné.
Co byste doporučili za krmivo? Kromě klasických vloček přidávám i spirulinové tablety..něco dalšího?
Je pravda že rybky které se mi rodí jsem neviděla v žádné akvaristice

a když je někdo vidí nevěří že jsou to Molly

snad jenom ty lyry je vždycky prozradí. Ale daří se jim fakt náramně, spíše to vypadá že nemáme akvárium ale jednu velkou vytíračku.

Takže je to hodně nestabilní kmen ryb, z nichž padá cokoliv...

0 07.09.2017 13:17 Rubi
-za skupinu lze považovat cokoliv ,skupinu samic ,samcú ,barevných druhů ,typů atd.
-skupina se odlišuje od hejna ,sociální vazbou a chováním ryb
-pokud je u druhu ryby uvedeno ,,chovat v hejnu,, je to aspekt pro chov o větším počtu jedinců ,protože to odpovídá jejich chování a sociální vazbě
-v menším počtu se stávají bázlivější ,straní se mimo aktivní život v akváriu
-

Stále nerozumím rozdílu mezi pojmy "skupina" a "hejno".
-Tedy Black Molly není hejnová ryba? Molly není "hejnová" ryby
-Může být tedy v akva sama? Může, ale lepší je ve společnosti "ryb-y" svého druhu
-Jako sama s jinými druhy? Může být sama ve společnosti jiných ryb
-Nebo jak tomu mám rozumnět? Nevím ,pouze odvozuji z komunikace ,že je potřeba více načíst základy chovu jednotlivých druhů ryb
-

Aha,nevím, jaký je rozdíl mezi skupinou a hejnem. Každopádně jsem myslela hejno, hejnové ryby, které vyžadují vícero kusů svého druhu. (Skupina je celá osádka akva třeba? Mě tak napadlo..?)
Tedy Black Molly není hejnová ryba? Může být tedy v akva sama? Jako sama s jinými druhy? Nebo jak tomu mám rozumnět?
Panceřníčky uvádím jako příklad, že jsem o nich četla zmiňované, tak se ptám, jestli to stejné platí u black molly.
-název vlákna je ,,Black molly - chov,,
-nevím tedy co mají panceříčci společné s tématem ,včetně společenství a chování ,
-skupina a hejno jsou dva rozdílné výrazy
-u mollyn můžete mit sice skupinu ,ale ne hejno ,nebot jejich chování tomu není přizpůsobené
-atd, s tím křížením ,tak to bylo na hodně dlouhou ..........
-

No, třeba u pancéřníčků jsem četla, že různé druhy moc spolu hejno netvoří, i když jde o jeden rod. To stejné prý i albínové formy.
Kříženci se asi vyskutnou,kor u mollyn. To jsou asi ty flekaté rybky, ne?
Morticia napsala: A považují se za skupinu i různobarevní jedinci-nebo chce hejno stejnou barvu?
-za skupinu lze považovat cokoliv
-pokud skupinu tvoří ryby jednoho druhu ,ale odlišné kresby,typu nebo barvy ,lze je chovat ve skupiné
-je nutné si uvědomit ,že dojde ke křížení jednotlivých jedinců mezi sebou a v odchovu se vyskytnou -kříženci- jednotlivých druhů barev ,typu a kresby jedinců ze skupiny
-doporučuji chov jednoho typu (klasika ,lyra) a jedné barvy (černá ,gold) například

Asi je blbost pořizovat si jednu Molly,co? (no dobře,tušila jsem to...)
A považují se za skupinu i různobarevní jedinci-nebo chce hejno stejnou barvu?
0 05.03.2016 16:07 NyanBunny Tak výměna 30% vody stoprocentně každý týden hadicí (odkalování), ale filtr pouze vnitřní.
Tak také záleží,jak se budeš o akvárium starat,jaká bude filtrace atd.
0 05.03.2016 15:50 NyanBunny Chtěl bych ve 150l chovat Black-Gold-Silver Molly (10ks cca) a k nim samozřejmě další neživorodé rybičky. Ale vzhledem k tomu, jak znečišťují vodu, nevím, jaké rybičky jsou vhodné. Mám rád Parmičky, Razbory, Dánia, Skaláry a Pancéřníčky. (-;Dík
Dusíci... anebo kyselá voda...
0 02.03.2016 20:37 Jakub1121 – Molly
Ahoj, jsem začatečník a chci se zeptat jestli nevíte co znamená když se moje Black Molly hodně rychle třepetají a schovávají v travě nebo pod kořenem. Mám je asi dva měsíce a teď to u nich pozoruji prvně.
Díky za odpověď.
Já mám opačný problém... moje Molly (hlavně jedna samička) mi permanentně cupují beťáka.. Takže je potřeba připravit hodně úkrytů..
Ne "někdy nutno", pokaždé nutno! Jsou to pořádná prasátka a pokud se neodkaluje v malých nádržích každý týden, je to časovaná bomba, než dojde ke stavu, který popisuje romant.
Jednoznačně podmínky, tedy kvalita vody, to je základ. Pravidelná výměna vody, pravidelný odkalování dna, což u živorodek je někdy nutno provádět i týdně, tu výměnu vody i klidně častěji, kvalitní, výkonnou, ale hlavně biologicky účinnou filtraci, to jsou všechno věci, bez kterých to prostě nejde.
Edit: Těch trochu více přes 50 litrů čistýho, je pro molly hodně podhranový a bez nekompromisní a takřka denní péče je to odsouzeno k nezdaru.
Máte pravdu - chybí mu i kousek ploutve, takže oba dva samci půjdou pryč.....
Ale co to je za plíseň a jak se jí vyvarovat ?
Akvárko má 60 litrů
Plíseň v lepším, bakteriální onemocnění v horším případě. Jak poznamenal kolega, jestli tam ten kus ocasní ploutve chybí, je to ta horší varianta. Jinak to co píšu, je pouze tip.
Ta fotka je strašná,vypadá to jako by rybka neměla zadní ploutev.Co tak lepší fotka,více info o nádrži,nebo nejlíp založit prezentaci,ať víme jak velké akva je,jaký filtr,jak probíhá údržba atd.
0 24.01.2016 12:06 nomic – nemoc Black Molly - samec

Dobrý den, již několik dní mají moji 2 samci tyto šedivé fleky .......viz foto
V akvárku mám 26°C, pár jiných rybiček a jednu Black Molly samičku, která je pěkně prohání.
Nevíte někdo co s tím ?
Děkuji
A nebylo to spíš přirovnání? Něco ve smyslu tahá to jak špagety, například patentku??
Tak molly jsou žravé ale nejlépe podle mě bude dát jim sušené kvalitní krmivo někdy k tomu salát nebo hrášek a řasu snad také najdou. Na špagety bych se vykašlal raději si je dejte k obědu. V přírodě jim to taky nikdo nedá...teda zatím nevím o podvodním fástfoodu pro ryby. A spongebob je pohádka kdyby někdo chtěl krmit hambáčema.

0 29.10.2015 08:12 máslo – špagety???
Ahoj, v jednom článku jsem četla, že black molly se mohou utlouct po špagetách

je to možné? Jak mám jim je rozsekat na malé kousky nebo tak? Víte o tom někdo něco?

A proč by nežraly papriku?

Myslím, že si nevzpomenu na něco z rostlinné říše, co by nebyly schopny sežrat. Ono záleží na struktuře podávané zeleniny... pokud bude narušená ( nepomůže ani najemno nakrájená), budete se divit, žerou i papriku. Pravda feferonky jsem nezkoušel, protože si nejsem jistý, jak je to capsicinem pod vodou.

Ale takové ovadlé kapie drobet pomačkané něčím hodně těžkým, mají ryby docela rády. A červené ryby zčervenají ještě více...

No, papriku fakt žrát nebudou
A co třeba koupit nějaké granule s řasovou složkou? Dneska je tolik krmiv na výběr, že pokud ryby žerou i granule, tak najdeš něco pro každou rybu.
A molyny by měly v pohodě žrát i granule nebo vločky. Měl jsem je, ale už je to asi tak 25 roků a žraly v pohodě i sušené krmivo, jinak jsem chodíval lovit živé žrádlo.
0 14.10.2015 17:28 kajkááá – zelené krmivo
Ahoj, mám v akváriu 3x black molly. Vím, že nedílnou součástí jejich stravy by mělo být něco zeleného. Zkoušela jsem papriku i rášek, vše najemno nakrájené, ale jen tomu dali pusinku a odplavali pryč. Budu kupovat dafnie, aby neměli jen vločky, ale to není zelená potrava co? Můžete někdoprosím poradit? Jako šel by salát nebo salátovka, vše najemno nakrájené? Díky.
Zelenou složku v potravě řeší letní buchanky a dafnie nacpané zelenou řasou

A niečo okrem tých lariev čo by si mi poradil ? Tak ako som písal mrkva a podobne môže byť ?
Larvy komárů je masitá strava. Pro ryby výborná, ale neřeší problém s nedostatkem zelené složky ve stravě.
Určitě. Jen jich tam dej jen kolik sní, abys pak měl klidné spaní

A larvy komárov by tiež neuškodili že ? Mám možnosť si ich nachytať.
0 05.08.2015 09:02 jamajcan Najdi si nějakou kaluž, nebo nádrž a nachytej si je sám.
A kupim to v každej akvaristike alebo kde to hľadať ? Ale nahradi to u nich zelené krmivo nechcem aby okusovali rastliny ale žrali to čo im dám ja

čo odporúčate dávať tým nenažrancom

okusuju mi rastliny. Môžem im dávať mrkvu uhorku a podobne dať veľky kúsok alebo to krájať na veľmi maličke prípadne nastrúhať ? Ďalej šalat len čínsku kapustu alebo čo by ste odporúčali vy ?
a nebo přidej 1-2 samice, pokud ti to kapacita nádrže dovolí.
tak robia to samice resp. jedna stale a druha obcas a tak sa prida zvysokale pre istotu to odsledujem. Dak by som maleho samca toho doterneho do ineho akva medzi mecovky ale bojim sa ci si tam zvykne ked bude sam a 5 mecoviek v 60l. Cez vikend to odsledujem
tak to nebude ten důvod. Ale pokud to dělají jenom samice, můžou se schovávat před dotěrnými samci. Dva samci jsou totiž na 3 samice moc. Pokud to dělají samci, pak kroutím hlavou, protože už nevím, čím by to mohlo být

5 kusov. 3 samice a 2 samci
Kolik jich tam máš? Kominík je rybka, která má rada společnost více ks svého druhu. Pokud jich je málo (2-3) ve velké nádrži, může se jednat i o bázlivost a hledání bezpečnějšího místa.
tak aj to ma napadlo a pozoroval som ich z vedlajsej izby a nema to ziaden vpkyv. Este by som skor povedal ze je to naopak, ze ked ma vidia tak cakaju krmenie a skor vylezu
tak v nedelu vyskusam vypnut na cely den svetlo a uvidim co to robi ale ako pise pod tvojim prispevkom tak tien maju aj pod anubiasom a nechodia tam. Sice tam moze svietit svetlo z vedlajsieho akva. Vyskusam a dam vediet
Já mám takového stydlivého chovného samce. Když jsem 2 metry od nádrže, tak si v klidu plave po celé nádrži, honí samičky a prohání se u předního skla. Jak se objevím u stojanu, mrskne ploutví, zaleze dozadu, čumí zpoza kamenů a rostlin a tváří se, že vůbec neexistuje. Dělá to, co ho mám.
Stín je tam i jinde ( např. pod listama toho anubiasu ).
0 03.07.2015 21:27
TRULY [164] 

Caute napada vas dovod chovania blackmolly? Stale sa zdržuju pod filrom posledne 2 týždne a nechapem dovod. Voda bola vymenena, filter neperiem do totoalky ale tak ako sa ma.
Akva 120 litrov, teplota 25,5 PH-6,8, gh,kh v norme, NO3 50, cl2 jemne zvysene. Robia to len black molly a sem tam mečovka. Inač jedia normálne a ked ich krmim tak su bojovne a svižne proste žive ryby, ale inokedy sa skryvaju bud za filter alebo pod filtorm. CHápem že to ma asi vplyv aj na druh, teda že z 5kusov asi 2 opakuju po skupine ale fakt nechpem dovodom prečo sa to deje. Myslel som že nemaju dosť kysliku tak som pridal kamen vid foto kde je v strede a otvoril som vrchne krytky ale aj tak sa to nezmenilo. Myslite že prud je na nich prilis silny? prud z filtra.. nechapem fakt Predtym to robili sporadicky ale ako pisem teraz je to dost častejšie V akva je dosť ryb ale su ovela vacsie oproti neonkam a parmičkam a prisavniky im možu byť ukradnute
Ahá, takže to tam lítá horem dolem, no počkal bych až se srovná nitrifikace a případný další nákup řešil až tak za měsíc, což je doba, po kterou nech běhat ty filtry současně. 14 dní je na kanystr málo.
Voda z kohoutku byla špatná, tak to řeším tou studánkovou. Vím, že se může měnit podle počasí v závislosti na dešti, apod, ale namátkově jí měřím a hodnoty jsou: NO3 cca 10; pH 6,8; KH 2; GH 5. Resp. tyhle hodnoty jsou i v aqua. Krom NO3, to bylo před 14ti dny na 50 a výš. Studánkovou vodou jsem ho dorovnal tak na 25 a stále klesá s výměnou vody. Měl jsem špatnou filtraci a nejspíš málo rostlin. Včera jsem dokoupil 2 rostlinky a zakoupil filtra JBL 701 CristalProfi. Tak už fakt nevím

U tý starý filtrace jsem měl čeření hladiny, což byla asi taky chyba :( Teď běží obě filtrace zároveň kvůli bakteriím a tak za týden až 14dní tu starou odpojím a vyndám.
Máš povědomost o tom, jaký Ph má ta studánková voda? Tipnul bych si na to, že máš v akvu nízký Ph.
0 20.04.2015 16:30 M4ChR – Black vs Silver - sameček
Ahoj, hledal jsem vhodné téma, ale nenašel, každopádně tohle je mému dotazu nejblíž

Mám společenské akva (více parametrů případně v profilu), ale mám problém, který jsem již konzultoval a nikdo neví příčinu. Mám samé živorodky (paví oka, mečovky a právě molly), black molly 4x samičku a k nim jsem vzal jednoho stříbrnýho samečka. Vše bylo ok, ale po měsíci se mi začal zdržovat u dna a jakoby to rozdýchaval, očividně se dusil. Druhý den bylo po něm. Žádná jiná rybka problém nemá, všechny jsou čilé, bez jakýchkoliv známek nemoci, rostlin mám mraky, vzduchuju, filtrace ok, pravidelná výměna vody + odkalování. Před týdnem jsem dokoupil opět stříbrného samečka, včera měl stejné příznaky a dnes je kaput :( Samečci jsou na něco náchylnější nebo jen odrůda stříbrných či co? Byl bych rád za radu, páč se mi nechce utrápit další rybku :( Ale samečka bych k nim chtěl.
není to jejich přirozené chování. Tu vodu bych měnil jak píše Roman a klidně nic nezkazíš, pokud to nějaký týden budeš obden opakovat. Také bych trochu omezil krmení na poloviční dávku toho, co dáváš.
Čerstvě založené akvárium.
ano, co znamena cerstváček

Vyměň polovinu vody a uvidíš, jak se budou chovat. To akvo je čerstváček, že?

Preventivní léčbu zvaž sám, jestli je nutná... Jde o to, že tím vytváříš imunitu vůči tomu léčivu a mohlo by se stát, že příště, až budeš eshu opravdu potřebovat, tak nezabere... Neodrazuji tě, jen říkám, abys to pečlivě uvážil...
Mal si pravdu, rybyčk nebola v poriadku navyše som dnes dal do večných lovíšť aj tu druhu. Treti samec ju vkuse napádal a rybka mala nejaký kožný problem, + sa obtierl vkuse o kamene. Nechám tohto tretieho este par dni ako na tom bude, zatial je čistý a ked tk pojde aj on a zahajim liečbu preventívnu s ESHA exit cca 2 dni to preliečim ak to prepukne aj u tej druhej
Uz je to vyriesene. Podla odporucania som rybku zabalil a klepol kotucom z cinky :(
Nikdy som rybku nezabil umyselne ale uz po prehliadke mala rybka po namahe z lovenia nekoordinovane pohyby. Prezrel som ju este raz a ta plutva bola odtrhnuta az do ziveho a nebola tam koza na zahojenie. Nasledovala by infekcia a smrt a mozno nakazenie zvysku osadky v akva. Je mi to luto ale nabuduce budem vediet co sa mam poriadne oytat. Rybky som menil so susedom za rasrliny zvysne. Skoda ze mi na inzerat zavolal jeden pan az po vymene. Mohol som si za prachy kupit zdrave kusy z akvashopu. Skoda no. Ponaucenie....
Ostali mi dvaja samci. Mam k nim kupit 2 samice? Neccem to prehanat. Ideal by mi pasoval jeden samec a dva samice ale cos druhym samcom?
Zajtra sfotim aj ich aby sre zhodnotili ci nemaju nejake problemi aj oni. Vdaka za snahu
Tak počkej co ti řeknou ostatní, když mému názoru nevěříš...

Tak vybral som ju z akva. Nieje to plesen ale plutva je odtrhnuta resp. natrhnuta. Inac je ziva nieje malatna. Neviem co s nou robit. To bola zase vymena... omg
Zabal ji do ubrousku a šlápni na ni. Je to rychlý. Nesplachovat !!!!!
Cize ak nieje rybka cela pekna cierna tak je niekde problem? Druha je tiez trosku flakataa ta tretia je pekna uplne cierna. Ako nakladas s rybkou ktora ma jasny koniec? Splachnes ju? Asi by nebolo dobre ju nechat skapat v akva nie?
Nedokážu přesně říct, co to je za nemoc, proto nebudu hádat. Nicméně můj názor je, že jí už nezachráníš. Je tím prolezlá, nemá jen tu ránu, má to na více místech. Nějaká plíseň, ale to už je právě podle mě jenom důsledek... Ta ryba byla dlouhou dobu v nicotných podmínkách a má to za pár...
Když bys to fakt chtěl léčit, tak bych jí izoloval, zvedl teplotu, lehce zasolil a přidal něco proti plísni (esha, mycopur atd.)...
Ale fakt je to podle mě zbytečné, jenom to prodlužuješ, taková ryba už se neléčí... Můj názor...

Tak presne na ty ch fotkach je pri skle vtedy sa dal odfotit. mam tym padom 3 samcov.. .. Co mam robit s tou ranou?
Zle odfocené? Všechny tři fotky? A je to samec, ale to je vedlejší...
Každopádně můj názor znáš, uvidíš, co ti řeknou ostatní...

Taku som ju dostal. V akvariu nema nakazu. Eybycka nieje popokrivenaen bola zle ododfotenaS tou plutvou hybe tak na 40%. Navyse je to samicka takze samec za nou dolieza a tak asi uzdravenie je v nedohladne. Ani neviem ci nieco take sa da liecit..
V takovém stavu si ho dostal, nebo se to projevilo až u tebe? Jestli dobře vidím, tak je i celý nĕjaký pokřivený... Toto už bych neléčil...
0 20.01.2015 19:39
TRULY [164] 

čAUTE, mam problem s BLACK molly ktore mi daroval sused. Asi nemám šťastie na darované rybky.
Všimol som si na samičke že za bočnou plutvou ma nejaký biely fľak. Zjavne je upon plutvy nejako poškodený pretože aj samotná plutva nefungujena 100%. Myslíte že je to poškodenie alebo je to nejaká plesen? parazit?
Je mi to fakt luto som sklamaný, ale zároven nechcem nakaziť zvyšok akva tk neviem či sa mám rybky zbaviť alebo čo mám robiť vdaka vopred.
K barvě oka... je to normální, protože si v sobě nese geny černých ryb...Ke zvětšení oka...může to být parazit, ale může to být také pouze následek bordelu v akváriu...
0 05.12.2014 11:52 hottopic 
Ahoj, prosím o radu, jedna moje molly má nateklé oko, tady jsem se dočetla, že by to mohl být nějaký parazit? Domů jsem si jí už takhle přinesla :( Dá se s tím něco dělat? Nepříjde mi, že by to měla až tak velké, jak jsem na některých fotkách viděla. A je normální, že jedna gold molly může mít jedno oko normální a jedno úplně černé? Viz přiložená fotka obou "snad ne nemocných" rybiček :( . Děkuji Vám.
Razborky v prezentaci nevidím, tak nevím, jaké. Ale mi ve společenském akva spolehlivě malý mollyny vyzobával beťák. Myslím, že s tím stavem byl veeelmi spokojen

Poradte prosim, moje gold molly samicka ma na hlave mezi ocima dve male cerne tecky, je nemocna? A jak poznam tehotnou black molly? Ta moje je pekna macanda a odhani od sebe ty ostatni
Odpovím pár slovy, která to vystihují nejen u jmenované rybky:
Prostředí=podmínky a strava.

Za jak dlouho rybka dospěje záleží na mnoha faktorech ale nejvíce na teplotě.Může to být za 3 měsíce ale klidně i za 6 měsícu nebo i víc.Čím je výšší teplota tím dřívější dospíváni.
je lepší když jí mají...

trápili by se
0 20.11.2013 14:50 tereza – black molly mimina
dobrý den jakdlouho trvá než se čerstvě narozená ryba stane dospělou?:

děkuju předem
Je to normální

Více druhů živorodek spí položených na dně.

zdravim, jen technicka - je normalni ze molly chrapou pres noc v leze na dne? Clovek by je cekal spis zaparkovany v kytkach..
prasan napsal: Dnes som sa ponáhľal do práce a urobil takú sprostosť.Chcel som vyloviť molly aby porodila a ja blbec som sa akosi pozabudol a dal ju do čerstvej vovovodnej.Prídem domov a je po nej.Teraz hreším sám na seba.
(moja jediná samička)
To ale také vůbec nemusí být vodou...

...jen pro trochu uklidnění. Ale může. Mohlo to mít vliv na kvalitu porodu. Ovšem samice mohla uhynout i za příznivých okolností...mohlo se jí třeba "šprajcnout mládě"...Sice teď se vědci otřesou, co jsem to zase napsal za kravinu...

Ale již mnoho samic jsem za ta leta našel uhynulých a koukalo z nich kus mláděte...Jikra se rozbalila již na konci porodních cest a šlus...Stává se to i u jiných živorodek a u samic bez rozdílu věku. I když u mladších je to častější...
malyLibor napsal: Myslím, že s tím ohříváním jsi to trefila přesně. Mollyny mají rády teplou vodu, a to docela dost teplou, takže se zřejmě skutečně chodí ohřívat tam, kde je zrovna voda nejteplejší. Je vidět, že máš dobré pozorovací schopnosti
Divoké poecilie mají na americkém kontinentu většinou opravdu docela dost teplo...

Že mají mollyny, tedy respektive BM, rády teplou vodu je jen naše blbá pověra. Kterou, jak stále vidno i v tomto případě, šíří neznalí opisovači podobných blábolů. Pod vlivem takových teoretiků jsem byl také dlouho a topil BM jak prdlej.Už jsem o tom psal v loňském roce. Dal jsem je do jezírka. BM jsou ještě venku, ve zcela pohodovém stavu. Loni vydržely do října! Takže vaše pochvala pane kolego fakt musí tazatelku potěšit

Myslím, že s tím ohříváním jsi to trefila přesně. Mollyny mají rády teplou vodu, a to docela dost teplou, takže se zřejmě skutečně chodí ohřívat tam, kde je zrovna voda nejteplejší. Je vidět, že máš dobré pozorovací schopnosti

Sinici tam zaručeně nemám, jen tu blbou rozsivku, ale té se zase daří. Proto ta chemie. Jinak vody jsem vyměnila 1/3 hned, jak jsem viděla akvárko. A měníme cca 1/3 stejně tak 2x týdně, při čištění filtru a čištění dna a akvárka vůbec. Problém vody v této chvíli prostě je, že se 3 hodiny uvolňovala ta řasa do vody a nefiltrovalo to... A s tím, krom té výměny části vody, bohužel nic neudělám. Ale jinak jsou všechny rybičky v pohodě, šmejdí a baští, i molly si zalezly, když se zhaslo.
Inu, obecná rady při nestandartním chování ryb je, vyměnit vodu, to kdyby něco, sinice je prevít.
Edit: Měl jsem nějakou asociaci s tou sinicí, nějak jsem se překouk.

Děkuji za odpověď, jsem klidnější. Pořád jsem hlídala, jestli je vše v pořádku.
Dneska jsem měla obzvlášť strach.
Zoufale se mi totiž přemnožila v akváriu rozsivka, tak jsem v nejvyšší nouzi použila chemii. Zabírá to dobře, funguje to přesně podle popisu, rybičky jsou v pohodě, akorát... Dneska nám přišli neplánovaně vyměňovat v paneláku jističe a elektroměry a vypnuli na 3 hodiny elektriku. Takže tři hodiny nejel ani filtr, ani vzduchování...
Snaží se vyluxovat nějakou dobrotu z hladiny, dělávají to všechny živorodky, je to normální chování.
0 16.09.2013 19:31 Cayro – Molly u hladiny
Prosím vás, nikde jsem to nenašla, tak jestli by mi mohl někdo dát informaci, proč se black molly drží občas u hladiny. Lámu si tím dost hlavu. Někdy šmejdí po celém akvárku, někdy jsou tvrdohlavě zalezlé u dna a někdy jsou nasockované u hladiny. Už jsem měla podezření, že je to třeba nedostatkem kyslíku, nebo špatnou vodou, ale asi ne - měřila jsem, hodnoty prakticky stejné a ony to přesto dělají. Většinou, když svítím. Už je podezřívám, že se snad ohřívají. Protože když mi sepne topení, tak jsou pro změnu všechny nacpané u topení. Podotýkám - vodu studenou nemám - v rozmezí 24,5 - 26°C.
Podivej se na tu nadheru:
rybicky.net/nadrze/15605&kateg=1&kateg=1&typ=0
a neni to jedine tak hezke male akvarko tady. Nemusis dokazat totez, ale snaz se tomu alespon priblizit, at se maji Tve rybicky co nejlepe. To je to co mas ted delat.
Jestli si chces poridit dalsi akvarko (at uz jakkoli velke), klidne, proc ne, na to se prece nemusis ptat, sam musis vedet jestli chces a nebo muzes

.
Já ti svůj názor řekl. Starej se o to, co teď máš, a studuj a uč se. Až budeš mít tu 250ku, budou se ti zkušenosti hodit. Ale to je jen můj názor, rozhodnout se musíš sám.
0 05.09.2013 19:23 guly – tak co
Mam teda koupit porodnicku
0 05.09.2013 16:46 guly – dik
hale co kdybych koupil porodnicku moc nestoji mohl bych a o maly rybicky maly se neboj ptal sem se kamaradu a rikali ze vezmou tolik kolik dam ale neboj jsou to skuseni akwaristi a to svoje si budu snazit o nej pecovat ale porad moje rybky na ne koukam a maji porad hlad tak jim tam dam jenze jidlo jim spadne nejaky dolu a mam ted trochu zkazenou vodu a snazim se filtrovat skoro cely den kdyz pridu ze skoly ale porad je takova makova prosim o radu a co ta porodnicka je to dobrej napad
Můžeš ji tam odlovit těsně před tím, než "porodí" mladé. Ale zkus se zamyslet nad tím, co pak bude s mladýma? Taková samička může mít i 30 a víc mladých. Co s nimi? To spíš to malé akvárko zařiď a nech zabíhat a až bude samička "rodit", tak můžeš ty mladé, které přežijí (a budou to ty nejsilnější, protože ty slabé ostatní rybky sežerou) přelovit a odchovávat je zvlášť, dokud nebudou dostatečně velké a rychlé, aby je ostatní nesežraly. Ale já bych to nedělal. Pěstuj si trpělivost a počkej, až budeš mít to velké akva, a do té doby se nauč tohle si udržet stabilní tak, aby se v něm rybkám dařilo.
0 05.09.2013 16:07 guly – diky
diky za spolupraci a pomoc koupim ten ruzkatec a budu se snazit neco odchova hale muzu se zeptat mam jeste jedno mensi akwa mel bych do nej dat tu samici a tu kitku a kamenynebo ji mam nechat v to noralnim co myslite dekuji za odpoved
Asi se budu opakovat, ale já bych ti poradil trpělivost. Pořiď si ten růžkatec - Ceratophyllum demersum, a nauč se o tohle malinké akvárko starat tak, abys ho do Vánoc udržel ve stabilním stavu - aby ti tvé stávající rybičky ve zdraví přežily. Až dostaneš na Vánoce to 250ti litrové akvárium, pak ho zodpovědně založ a teprve potom přemýšlej nad rozmnožováním rybek. Ony se ti budou vytírat i v tom malém, ale stejně jako v přírodě ti z mladých skoro nic nepřežije - jejich vlastní rodiče i další spolubydlící ve tvé akváriu jsou zdatní lovci a na malých si pochutnají. To prostě k životu patří.
Pokud se teď naučíš starat o tohle malé akvárium, budeš mít potom mnohem snadnější práci. Ve větším akváriu se snadněji udržuje biologická rovnováha. Potom budeš moct tohle malé používat jako porodničku a uvidíš, jak velmi rychle dokážeš rozmnožit black molly i mečovky.
Přeji ti hodně trpělivosti a ať ti to plave

0 04.09.2013 21:08 guly – dik
Já vim je dobrá mamka
Ďakuj tak dobrej mamke.250L bude úplne super.
0 04.09.2013 20:29 guly – dik
moc steme nepotesili dekorace se mi moc vyhazovat nechce neco stala a mas pravdu plave u dna a moc neji kitky dokoupim protoze by my mela mecovka za 13 dni rodit tak dokoupim a poslu fotku a pak mi muzete klidne zas poradit a jak to mam udelat koupit si 100 litove akwa by me neco stalo a je mi 15 let a mamka rekla ze mi koupi 250 litrove akwa az k vanocum tak proto si nemuzu dovolit veci bylo by dostacujici 250 litrove
Ne že bych chtěla být rýpavá, ale proč v tak mrňavém akvárku trápíš molly a mečovky? I pro ta paví oka to je malé. Molly a mečovky by si zasloužily alespoň stolitrové AQ. Jinak pokud máš skutečně párek, tak za třičtvrtě roku mladé jistě už stihli mít, akorát, že je ryby sežraly. A vyhoď tu "dekoraci", aby ty ryby měly místo na plavání a kup místo toho nějaké rostliny, máš jich tam málo.
nejde o to jestli ma nebo nema bricho nejlepsi je ji nechat porodit bez porodnicky.. brisko ma hranate vypada jako by chtela prasknout moc nejí a plave u dna ;) ale přidej o hodně více kytek a možná i ještě jednu samičku

0 03.09.2013 19:59 guly – aha
A jak poznám ze je má v brise
Ja bych řekl,ze se maly nemaji kam schovat.Malo kytek,male akva
0 03.09.2013 19:38 guly – cele akwa

Prosím o radu o jakou koliv od každého já bych chtel malý prosím co mam delat
0 03.09.2013 19:33 guly – moje prezentace akwa

Tady to je
Pridaj fotky urob si prezentáciu akvária a hádam budeme múdrejší.
0 03.09.2013 14:15 guly – prosim o pomoc
mam black molly pres trictvrte roku a porad nic zadne male mam 1 smaici a jednoho samce a porad nic mam neco zmenit pocet klidne poslu fotky prosim o pomoc proc see jim nechce co mam udelat aby byli maly dekuji za odpoved
nic mi tam neroste

ale maj rostlinu :Ceratopteris thalictroides takk nevím no

Jestli mas nejakou rostlinu pekne zarasenou svezi zelenou rasou, dej jim ji k dispozici, budou ji rady ozobavat. A skla u akvaria nech klidne zelenou rasou porust, pokud Ti roste.
přečti si posledních 5 stranek vlákna a odpoviš si sám

konečně se mi po 3 měsících narodilo 7 mláďat black molly.. chtěla bych se zeptat čím je mám nebo musím krmit a co potřebují?

díky
Já bych měl trošku jinej tip a tím jsou živý dafnie a zvláště ty letošní jsou opravdu 2 v 1, prostě zelenej obsah napěchovanej v masitým obalu, po tom jdou všechny ryby.

Jinak mrkni do příslušnýho vlákna stran toho živýho krmení, tedy když bude třeba nějakej dotaz na toto téma.

A co znamená klasické krmivo ? I ta nejobecnější poučka je to, že strava by měla být co nejpestřejší. Takže je celkem přirozené, že se v tom spektru objeví i krmení s hlavním podílem rostlinné stravy. Pokud rybky žerou 7 dní v týdnu jen sušené a pořád stejné, tak to dobré není. Zrovna u živorodek ten rostlinný podíl stravy hraje celkem velkou roli. Nemusí to být nic složitého. Stačí spařit list hlávkového salátu a hodit jim ho. Až uvidíš jak to berou tak pochopíš, že to pro ně jednoduše je potřeba.
0 03.07.2013 18:26 jamrock – Black Molly
Ahoj, četl jsem, přesně cituju ,,Co se týká krmení je vhodné jedenkrát týdně přidávat trochu zeleného krmiva, např. zmrazený špenát´´. Má s tím někdo zkušenosti, nebo stačí je krmit klasickém krmivem?
Děkuju za tvůj dlouhý příspěvek. Docela si mě uklidnil, podle tvých zkušeností tohle opravdu nevypadá na parazity ... Zakalené oko není a výkaly taky v pořádku. Doufám, že je to jen z tý vody.
Vylezle oko je dusledkem nejakeho vnitrniho tlaku, proste se v rybe neco hromadi. Stejne tak muze mit ryba nafoukle bricho, ale muze mit i vylezle oko a pritom byt vychrtla.
Pricin to muze mit vice, ale nemam prislusne vzdelani, takze to beru jen ze svych pozorovani, toho co si kde prectu a nebo pochytim od ostatnich, a vsechno pochopitelne jen selskym rozumem a logikou.
Vnitrni paraziti se pri jejich premnozeni rychle projevi stranenim se ryby, ryba prestava zrat, postupne hubne, muze se ji zakalit oko, vylezt oko, pozdeji (kdyz to ryba tak dlouho vydrzi) se mohou rozpadat ploutve. Mimo to se muze objevovat derova nemoc, a to uz i kdyz ryba nema jine priznaky. Nicmene pokud jde o hexamitu a podobne, nevidel jsem rybu odejit bez hlenovitych cirych vykalu, proste ze odchazi vystelka strev. Nepamatuji, ze by mi ryba odesla na vnitrni parazity bez priznaku na vykalech, at uz to trvalo jakkoli dlouho.
Tohle mi moc jako vnitrni paraziti nepripada. Kdyz rybe s vnitrnimi parazity vyleze oko, nebyva ciste (i kdyz co ja vim, treba byt muze), drive se zakali.
Nestrani se, zere, vykaly ma v pohode... muze jit klidne i o nejakou obycejnou bakterialni nakazu v dusledku hromadeni odpadnich produktu ve vode, tohle bych tipoval. Ono totiz nejake zlepseni u vylezleho oka a vnitrnich parazitu bez poradneho leceni, tedy samo od sebe, prilis nepripada v uvahu.
Tak budu doufat. Jak říkám, chová se úplně normálně jako vždy, když mě vidí u akvárka, hned se přižene s ostatníma a,,,loudí,,. Neschovává se, plave krásně, oždibuje kytky. .. Výkaly tmavě hnědé, dlouhé cca 1,5 cm.

Pokud "je" má, tak jí časem, dříve či později umoří, tedy pokud se nepokusíš o léčbu, což bych u takto produktivních ryb ani snad nedělal a volil jenom to utracení. Jinak já, podle těch stávajících doplňujících informací o tom jak se ryba chová a jaký má výkaly, si budu myslet že jde "jenom" o ty dusíky. P.S. Kdyžtak to Libore zvedni a uveď na pravou míru.

Tak nebývá než doufat...

A ještě se zeptam, když je má, jak se to může zase projevit? Zase jí vyleze oko? :O
Jasně že může, včera jsem Ti to v mojí první reakci na Tvůj dotaz popsal, takže je klidně možný, že na vině jsou opravdu jenom ty zvýšený dusíci a tou vodoléčbou se to upraví do normálu, to by byla lepší varianta.
A může to být i něco jinýho? Vypadá úplně normálně, jí s chutí, prohání se s ostaním, vaýkaly dlouhé tmavé. ..
Kamča napsal: Mě jenom zajímalo, co to měla s tím okem, protože jsem to nikdy neviděla. Takže děkuju všem za rady
Budu votravnej jak čvtrtodenní zimnice, ale pokud jsou to ty paraziti, tak to má a mít bude, ta vodoléčba to jenom pozdrží a možná o několik dní oddálí a stejně to nakonec dopadne, jak psal koloega LiborSprysl.
Mě jenom zajímalo, co to měla s tím okem, protože jsem to nikdy neviděla. Takže děkuju všem za rady

Kamča napsal: Myslim, že to vše máme ok Teď už zase jo...112 litrů to je nějakej set, řekl bych a tam bejvá dost nicotná filtrace, ale můžu se mýlit, holt ta prezentace , tedy alespoň mě, aby bylo možný vyřknout nějaký předběžnější soud, chybí.

Myslim, že to vše máme ok Teď už zase jo. A taky máme v oddělený 20l nádrži mimina black moll, pav. oček a mečovek.
Chtělo by to prezentaci, takhle je to věštění z křišťálový koule a já jí mám jako na potvoru v servisu.

Živorodky jsou velmi zdatní producenti odpadu a nejenom ta výměna vody a údržba dna, ale taktéž vhodně zvolená filtrace(výkonná a hlavně účinná) pro danou nádrž bude uzavírat takovou základní trojici důležitých faktorů jenž mohou velmi zásadně kondici osazenstva ovlivnit. Počet ryb v akváriu nevyjímaje.
Edit: Tu postiženou rybu bych nehledě na její zlepšující se zdravotní stav odlovil do separé nádrže, protože jsou-li to paraziti, tak bude docházet k jejich zanášení do akvária společně s výkaly té ryby.
Nene mam 112l a asi 18 rybek.
jestli máš 30 živorodek v deseti litrech, tak jo

(nic o akvu nevíme...)
Myslíš si, že jednou týdně 2/3 je málo?
A když budeš příště měnit vodu jak se má, což je u živorodek častěji než často a náležitě pečovat o dno, tak se obdobný nezdoby budou minimalizovat.

Hned včera jsme vyměnili 3/4 vody, odkalili dno, přidali do vody modrou vodičku pro takovýhle onemocnění a osolili. Oko je o moc lepší než včera, ještě trošku nateklý, ale jinak všechno ok.
Ne všechny příznaky se musí sejít...ale to oko je skoro vždycky...a vždycky je příčinou rozvoje choroby růst dusíků nebo jiného bordelu v nádrži...

Ona je jinak ale uplně normální... Jí, plave taky normálně, žádná prohnutá páteř... Ikdyž počkej, mohlo by s tím souviset, že měla takovou bouličku na břiše? Malinká, žlutá, vypadalo to jako uhřík. Ale nevim jestli to byla přesně tahle ryba, máme silver čtyři. Ještě jedna fotka...
Kamča napsal: Ono zakalený neni, jen strašně vypouklý. Tady na té fotce je to vidět ze strany, ale je strašně rozmazaná. Ještě to zkusim vyfotit líp. Jde to moc špatně a ta mrška se schovává.
Utratit neléčit a hned...paraziti...http://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis...než povyměňujete vodu, to roznese mezi ty vaše ostatní živorodky...

Ono zakalený neni, jen strašně vypouklý. Tady na té fotce je to vidět ze strany, ale je strašně rozmazaná. Ještě to zkusim vyfotit líp. Jde to moc špatně a ta mrška se schovává.
Jako nic nekazící opatření začni měnit vodu, klidně denně 1/3. Pokud je ten zákal jenom povrchový tak to budou zvýšený hodnoty N látek na což by vodoléčba měla zabrat, ale pokud je to oko zakalený celý i tzv. uvnitř, tak to by mohlo ukazovat na vnitřní parazity a s tím si už vodoléčba neporadí, nicméně bez té prezentace a fotek to je jenom domněnka, co jsem napsal.
Zkusím to vyfotit. Snad se to povede.
dej fotku a založ si prezentaci, je strasne moc faktoru co by to mohlo zpusobit, a navíc když nevíme jak to vypada :/
0 06.06.2013 13:09 Kamča – Oko
Prosím o radu. Teď jsem koukala do našeho akváka a koukám, že jedna silver molly má strašně vypouklé a nateklé oko. Ono jí snad za chvíli praskne! Co s tim, co to je?
0 05.04.2013 16:22 guly – dekuji
dekuji za fotky a zjistil jsem ze je mam v akvarku kluka a holku dekuji moc vsem a kdy bych tam mel ocekavat nove potomky ja vim blba otazka dekuji za odpovedi

samice

Samec
To není o tvaru ocasní ploutve, musíš se podívat na řitní ploutev.
0 05.04.2013 13:06 guly – Re: vsichni
dekuju vam vsem za odpovedi tak abych si bil jisty samecek ma jakoby konec ocasovykrojeny do vnitr a samice je tlustejsa a ma ocas rovny je to spravne dekuji za odpovedi

0 05.04.2013 00:02 Živorodky123456 –
Re: Kamča odpověď pro: Kamča
Je to možné na 100% není to totiž jiný druh, ale pouze jiné barevná varianta oba jsou poecilia sphenops- živorodka ostrotlamá.
0 04.04.2013 23:58 Živorodky123456 –
Re: guly Samečka od samičky zaručeně rozeznáš podle toho, že sameček má gonopodium což je pářcí orgán pro vnitřní oplodnění.
ty rozdíly jsou vidět hned na hlavní stránce -pozná se to podle tvaru řitní ploutve. 1.foto samec, 2. samice
0 04.04.2013 20:29 guly – RE: romant
tak ze je jedno jaka to je ryba a ma to stejny narokya vsechno k tomu zejo jo kdyz uz se ptam jak uz sem se ptal v me prvni otazce na tu samicku a samecka odpovis mi prosim na to dekuji za odpoved

To bude asi nějaká závojová forma a bude platit co je napsaný v tom odkaze.
0 04.04.2013 20:24 guly – RE: romant
diky romant ja vim to uz sem si cetl ale ja mam nejakou jinou odrudu ve zverimexu rikaly ze je to black molla se zavojnatym ocasem nebo tak neco ale jinak dekuji za odpoved

0 04.04.2013 20:10 guly – prosim o radu
muzu se zeptat dnes sem si dal 2 black molly do akvaria jsou velky cca 5 cm myslim si ze jsou to kluk a holka muzu se zeptat holka ma veci bricho a je vetsi a samecek je hubenejsi a ma ocas jakoby do mesice jestli jo poradte dodam i fotky jak vypadaji a kdy se tak zacnou rozmnozovat nebo kdybich mel cekat nove prirustky dekuji za odpovedi jo a este cim je mam prosim krmit dekuji za odpoveti

Všechny rybky jsem dala pryč a ponechala jsem si jen ty molly(2x samička + 1x sameček). Přikoupila jsem pár pavích oček. Rybkám se zdá se daří,všechny jsou zdravé a živé

Vodu měním cca každých 5-6dní 1/3 se současným odkalováním dna. Zasadila jsem i více rostlin a místo kamenů dala větší kořen. Tak snad to tak bude stačit

I tak to budeš mít hodně těžké. A další problém máš v tom, že máš hejnové rybky v malých počtech. Prostě v takhle maličkém akvárku nemůžeš mít cokoliv, co se ti líbí. Buď potřebuješ větší akvárko, nebo méně rybiček. Většina těch, kdo ti tu radí, to s tebou myslí dobře. Není to příjemné, když ti rybky umírají kvůli vodě znečištěné přerybněním.
Já je nechci na rozmožování..teda vím že se množí rychle a v hojném počtu. Ta jedna mi už porodila, ale pár malých zbaštila skalárka(ta už je zpět ve zverimexu) a pět jsem jich odlovila a ta jsou v jiném akvárku. Do tohoto 45l už žádné dávat nebudu. Takže pokud porodí, odlovím a půjdou vedle a až vyrostou, tak je někomu nechám

romant myslel vrátit všechny tetry, a to včetně neonek, a nechat si jen molly.. a i tak to bude moc těžké udržet si v akva biologickou rovnováhu.Ty molly by potřebovaly akvárko aspoň 100x40x40cm, ale i to jsou schopny při své rozmožovací schopnosti během pár měsíců zcela zaplnit.
Bude to chtít opravdu poctivě měnit vodu a to klidně 2x týdně a dodržovat to střídmé krmení a udržovat dno v čistotě, jinak to nepůjde. Ty tetry, což jsou klasický hejnový ryby vrátit do akvaristiky a nabrousit ostruhy na těch mollách, bude to řehole, ale není nad osobní nepřenosný zkušenosti.

Jj, uhlí tam není. Bylo tam asi týden a pak jsem ho vytáhla. Ted je tam pouze molitan nahoře a keramika dole. Zatím je voda průzračná, odkaluju, nepřekrmuju(krmím jen trochu ráno a trochu večer a jednou za tři dny jim dám pauzu), pravidelně měním vodu, protože se mi narodili malé mollynky a ty mám vedle, takže jim dávám vodu z akva a do něj dolévám novou odstátou. Měla jsem snad nejblbější osazenstvo co jde

skalára, molly, neonky a tetry... Nesmím věřit všemu co ve zverimexu řeknou :-/ V každém případě Skalárku jsem odvezla, bude se mít lépe ve větším. Tetry žhavé asi také odvezu, jsou tam jen dvě... A musím vyndat ty kameny, místo nich dát kořen, zasadit více květin a zvážit jestli molly nebo neonky....nechci se rozloučit ani s jednou z nich

Stejně to s těmi mollynami nebude jednoduchý. Vím dobře, co dovedou i ve 2x tak velkým akvárku

Špatně tam jsou molly i tetry. Molly nadělají hodně svinčíku, až se Ti rozmnoží, budeš tam mít strašně plno. Je to na ně opravdu malinký.
Tetry jsou hejnový ryby. Nehledě na to, že si rády víc zaplavou. Abys měla dostatečně velký hejno neonek a těch teter žhavých, na to je to akvárko opět prostě moc malý. Navíc chtějí čistou vodu, což v tak malým objemu společně s živorodkama může být dost problém.
Chtělo by to opravdu větší akvárium.
Jsou to špindírové, to je ten problém a s tetrama jako čistotnejma a čistotu vyžadujícíma rybkama se to tluče, tu velikost akva nehodnotím, to by tam ta osádka nemohal bejt vůbec. Takže když si tam necháš jenom ty molly a budeš se o akvo pravidelně starat, týdně měnit alespoň 1/3 vody, nepřekrmovat, pravidelně odkalovat dno a budeš tam mít hodně rostlin a výkonnou a hlavně účinnou filtraci(vyndal bych z toho filtru to uhlí a dal místo toho buď nastříhanej biomolitan, ale spíš nějakou keramiku), tak na nahlédnutí do akvaristiky, to beru.
0 15.03.2013 07:50 bugiiinka – prosím o zkušenosti s molly
Hezký den

Mám nově založené akvárko, 45l, osazenstvo zatím tetry a molly. Skalárku jsem dala na doporučení pryč. Spousta lidí mi píše, že mám dát pryč i molly. Mám je ráda a raději než jich se zbavím těch teter, pokud je to tak špatné. Ovšem má otázka zní: Mohu molly mít i v takto malém akváriu, když přizpůsobím údržbu? A mohou tam být zároveň s tetrama? Prosím o rady ze zkušeností(teoretické i praktické), literaturu mám pročtenou(sice pozdě, ale přeci

). Za všechny rady předem moc děkuji

Je to stejný druh, jen dvě barevné varianty. Samečkovi se to povede a výsledkem budou děsně nepěkné mladé

To je víc než možný, spíš je to jistý

Proto je lepší chovat jen jednu variantu.
0 15.02.2013 15:47 Kamča – Jde to vůbec?
Dobrý den, mám jeden dotaz, doufám, že to neni moc blbej dotaz

Je možný, aby sameček blackmolly oplodnil samičku goldmolly? Samečkovi se holka líbí a je vidět že se snaží jí oplodnit, ale nevím, zda to vůbec jde, když je to jiný druh. Ikdyž na druhou stranu obě jsou molly... Děkuji za odpovědi a předem se omlouvám, jestli je to nesmyslný dotaz... K.
Dospívají cca za 4-5 měsíců...
Řitní ploutev samečků je přeměněna v kopulační orgán, tzv. gonopodium, samičky takto vybaveny nejsou.
A jak rychle zjistim pohlaví prťat?
Nebude rodit zítra.

Tomu jsem moc nerozumela

je v ocekavani ale ma cas

Ano, bude v očekávání, ale má ještě čas.

Toho jsem se bala.. A neceka mlade? :(
0 13.02.2013 20:53 nika – kluk nebo holka?

Mam dotaz, je tahle molla kluk nebo holka?

Pokud máš eSHu 2000 tak bych jí použil dle návodu, dělá to na mě dojem že se bude jednat o nějaký zplísnění.
Od sebe je uz mam, kazda ryba chce neco jineho, proto se ptam zvlast. Chci je dat do jineho toho vetsiho akva. Ale nemuzu je tam dat nevylecene, tak jestli mam pouzit tu esha 2000 ci staci osolit vodu a zvysit teplotu.
Včera jsem Ti v vláknu o nemocech bett doporučoval ty molly dát pryč, jsou to spojitý nádoby, malý akvo, nevhodná rybí osádka, větší znečišťovatelé a tak bych mohl pokračovat. Pokud s tím něco nezačneš dělat, budou Tvoje dotazy jenom v vláknech o nemocech ryb. Teď stejně tak jako včera radím vodoléčbu.
0 04.02.2013 21:09 nikol – prosim o radu
Chtela bych se zeptat, mam asi tyden 3 kluky black molly(doufam), a dnes jsem si vsimla maleho bileho povlaku az tecek na nasem nejvetsim mollakovi a ti 2 mensi na sobe skoro nic nemaji. Chovaji se v pohode, jen to na telicku me znepokojuje, co mam delat?

me tohle to dela samecek....zkousela jsem vodolecbu jak mi tady bylo poradeno ale bohuzel ani to moc nepomohlo,asi ten muj bude opravdu dedecek....

(((
Může si hledat místo k porodu, jestli je jak skříň, tak bych si na tipnul, ale je to opravdu jenom tip.
0 17.12.2012 20:56 MaandMi – Čím to je ?
Zdravím chtěla jsem se zeptat mám Black molly a samička začala nějak divně plavat jakoby jí něco táhlo ke dnu a nebo se usadí na filtru a tam leží a nebo leží jen tak na kamínkách už je tomu druhý den co to rybka dělá. Samaček tohle nedělá plave po celým akva. Nevíte proč to může dělat ?
hmm ja se toho obavam taky ale zkusim to

Určitě zkus, tím nic nezkazíš... ale podle toho, co jsi psala, to už asi bude dědeček... takže asi pomalu připravit svíčku.
tak to zkusim.....ja ho tam mam jako uz od zacatku,takze skoro pul roku a az ted to zacina delat...ale ja tu vymenu zkusim a uvidim...dekuju za radu

Me to kdysi delaly 2 samice tak mesic co jsem je koupil to zacalo, vypadalo to ze asi uhynou (vypadaly uplne hrozne) nakonec se vzpamatovaly a jsou jedny z nejvetsich ryb v akvarku a ted mi celkem dost rodi mlade

Nic jsem s nima tehdy nedelal nechal jsem to jak se to vyvrbi...
Za tři dny by měla být vidět pozitivní reakce, pokud to není nějakej starej kmet a je to jeho chování způsobeno prostředím v akváriu.
HMMM......zkusit to muzu,jak "dlouho" to mam zkouset?do tri dnu nebo do tydnu?....2-3 roky by mely zit-zalezi na podminkach ze?....ca 4 roky mel ten dotycny akvarium..aby fakt nebyl strej?

Tak to měníš velmi slušně. Vodoléčba je denní výměna.

vodolecbu?copak to je?menim vodu kazdy tyden a nekdy i dvakrat do tydna...
Vodoléčbu jsi zkoušela? Píšeš, že nevíš jakého je stáří, třeba tam bude onen pověstný pes zakopán.
dobry vecer,mela bych otazecku,samecek black molly mi posledni dobou hodne lezi na dne,schova se mezi rostlinky a lezi,dycha ale nehybe se,sem tam zaplave a pri krmeni vyjede nahoru ale neni aktivni ani k samicce.....nevim jak je starej,dostala(zachranila)jsem ho pred 5 mesici a to uz byl "dospelak"...5-6 cm ma urcite.....je to posledni 4 dny co se tak chova...

Já bych to podle svých zkušeností nedělal. Sice jsem zastánce spíše nižší teploty v akvárku, ale black molly jsou teplomilné rybky, teplotu pod 22°C snášejí špatně, jsou náchylné k nemocem a bojím se, že u malých rybek to bude ještě horší.
Někde kolem těch 20 stupňů by se to mělo motat. U akvária této velikosti bude záležet na množství jedinců a pečlivosti údržby a s tím související krmná podpora. Prostě čím víc ryb, tím častější a objemnější výměny vody a několikrát denně futrovat žrádlem, aby nepadaly hlady.
Kdyz bych chtel odlovene male rybky chovat v 12l akvarku pri pokojove teplote 18-21 stupnu, prezily by? A kolik blach molly staci min. teplota?

respektive pod jakou hranici by ta teplota nemela klesnout?
V rybníce i pro mne překvapivě zvládaly 10 stupňů. V rybárně je také držím na teplé vodě kolem 26 stupňů.
4 05.11.2012 10:54 melrok bezne drzim molly v teplote 26° a ked caka mlade davam na 28° a su cule a v pohode. mal som pokusne teplotu na 23° a nerobilo to dobrotu takze zozen rybky co maju radi podobnu teplotu ako Molly a mas to v pohode
Já bych k romantovi doplnil, že Black Molly potřebují poněkud vyšší teplotu, vyhovují jim teploty okolo 25°C, špatně snášejí dlouhodobě teplotu pod 24°C, potom nastávají ty problémy, o kterých jsi psal.
V nádrži odpovídající velikosti(kolem 100 litrů), s dobrou a účinnou filtrací a pravidelnou týdenní výměnou vody bych to jako problém neviděl.

Ahoj lidi,
prosím vás poradtě. Chci si pořídit black molly,ale jak můj táta,tak i ostatní je chovaly a měly plísně. Jsou opravdu tak náchylný a nebo to byla jen náhoda?
0 02.11.2012 20:25 melrok ja mam 3 obchody co to odkupuju alebo menia za krmivo a vybavu tu je to nedostatkovy tovar ale pretlacit sa dalo zabrat niaky obchod to najprv nechcel bali sa chorob a pod. Potom na skusku jeden vzal predali sa vsetky do 24 hodin (45 ks) takze uz mi ich beru v pohode a som rad mnozia sa ozaj sialene rychlo
U mňa to bol problém. Nikto ich nechcel ani darom.
Napr. živorodé kaprozúbky? Tie ma príliš neoslovili. Ja preferujem Tetry.
ja mam jen jeden par a zatim poprve po 5 tydnech male a z ca 25 jichmam jeste 15 a na dalsi varku uz cekaji jini.....kdyz je nebudu chtit tak je proste udam,tady s tim neni problem....

Stačí si pořídit takové, co tolik "nešpiní", jsou atraktivní, žádané a na trhu velmi nedostatkové.
hi hi hi...ja se daky vzdycky divim kolik toho je!....a hlavne ty tri ancistrusy co tam mam jeste..to je dilo!ale ty jdou pristy tyden pryc,do dobrych ruk a do vetsiho akva

0 01.11.2012 21:51 melrok namna prave cumi z akvarka 78 malych Mollyn testujem nanych nove krmivo po ktorom rychlejsie narastu tak som zvedavi kazdopadne uz maju novy domov zabezpeceny ale extremne potrebujem nove akvarko dnes som zas odkaloval sakra to bolo bordelu

ako pocul som ze zivorodky su cuniatka ale toto som necakal ze az tak ....
jj ja jich tam mam jeste asi 15

....
0 01.11.2012 16:48 melrok ostali ti neake malicke este ?
no ono to bylo podruhe..poprvni rodila sokem ze prisla do jineho akva a ted jsem cekalakdy presne..datum mam nasany tak priste urcite doporodnicky,tu jsem si vcera taky koupila....jsem taky zacatecnik a nevedela jsem ze az takovy kaniblito jsou!no chudacci maly

((...diky!
0 01.11.2012 00:40 melrok no zatial sa len ucim ale tak nikdy by som nenechal moju milovanu mamku Molly pri samcekovi ked rodi vzdy si ju odlovim do porodnicky inak by si rodicia na detickach okamzite pochutnali. Co viem tak Molly su poriadny kanibali nedavno vyhodila zas okolo 80 malych nastastie som ju 3 dni predtym odlovil do porodnicky takze straty boli minimalne predtym mi ti male zdral samcel a samicka hned ako sa rodili a starsi surodenci si ich ties zopar dali. Moja rada je daj ju az bude o 30 dni rodit zas niekam kde bude mat klud.
ahoj.....dneska nase molly dostala male a ja to hned chvilku zfilmovala-sice spatny obraz ale mne by zajimal pro ji ten samec nenecha v klidu pri tom "porodu"..mam to na me strance....dekuju

No a někdo právě beťáky používá na regulaci živorodkových populačních explozí, to je druhý úhel pohledu, řekl bych.

tajfun1 napsal: oboje sem mel pohromade a bez problemu, jediny problem nastava, kdyz budou mit molly mlade, tak si je bettak muze ulovit k veceri, ale kdyz tam das dostatek mechu nebo podobnejch jemnolistejch rostlinek, tak mladata se budou schovavat tam.
Ano, na to sem zapoměl, na malé ryby dávat pozor.
oboje sem mel pohromade a bez problemu, jediny problem nastava, kdyz budou mit molly mlade, tak si je bettak muze ulovit k veceri, ale kdyz tam das dostatek mechu nebo podobnejch jemnolistejch rostlinek, tak mladata se budou schovavat tam.
0 29.09.2012 23:04 melrok – Black Molly a Betta
Podarilo sa mi vychovat prekrasne Molly bierne a niektore maju aj strieborno modre brusko a krasne plutvicky. Ale unas v obchode maju aj krasne Betty co viem tak su dost agresivne a moje Molly maju ozaj velke plutvicky napadnu sa ?
Pokud se jedná o to akvo co je v prezentaci, tak tam molly moc vhodný nejsou, je to na ně malý a to samý platí o těch platách a už vůbec nemluvím o mřenkách, to je už opravdu napováženou. Jinak pokud jsou malý cca dvojnásobný od velikosti narození, tak jim nebezpečí hrozit nebude.
mám i jiné druhy, pancéřníčky, platy, mřenky
Záleží od toho či máš v akva aj iné druhy rýb.
0 23.09.2012 16:24 jenda88 Ahoj, mám malé black molly a chtěl jsem se poptat, kdy už je vhodné je vpustit mezi ostatní ryby, aby je nesežraly?? mám malé 2 týdny. Díky za odpověď.
Jasné, čítala som.
Nevedela som ako sa vyjadriť.
Ne přizpůsobit...P.shenops vplouvá do brakických vod zcela běžně...

Tak, dokážu sa prispôsobiť, dajme tomu

jane91 napsala: Black molly nepotrebujú soľ.
Ale zase je pravda, že dovedou žít a množit se i v mořském akváriu... A včil babo mudruj, jak je to s tou solí...

Black molly nepotrebujú soľ.
0 19.09.2012 18:36 marrek13 – Molly
Ahoj, Někde jsem četl že se Black molly musí dodávat do vody sůl, ale v mnoha nádržích je vidím chovat s neonkami, a dalšími rybami která sůl rozhodně nechcou. Je teda pravda žr molly potřebujou sůl?
Za každou odpověd děkuju
Ano, ostatné rybky by ich zjedli jedna radosť, najmä tie parmičky. Ako píše Geminka je potrebné založiť elementku. Myslím, že cenovo výhodne ju zoženieš v Hornbachu.
Rybky, ktoré máš si radi pochutnajú na malých rybkách. Preto by som radšej investovala do cca 15-20 litrového akvária, kde by vyrástli aspoň na 1,5 cm a potom by som skúsila preloviť 2-3 do veľkého a ak by po pár dňoch prežili, dala by som postupne aj ostatné. Náhradné menšie akvárium je dobré mať v zálohe, keby sa vyskytla napr. nejaká choroba, aby si mohol chorého jedinca izolovať.Alebo ako odchovnička. Ja som musela moje náhradné akva využiť okamžite ako náhradu za prasknuté veľké akvárium.
Jj z akva a za jak dlouho bych je moh vrátit zpátky do akva aby je ostatní nesežrali? mám neonky,tři parmičky čtyřpruhý, páreček black molly, dvě platy,tři mečoky a čtyři ancitruse...
Pokud jim zavedeš vzduchování(jemně) a budeš je krmit, tak dlouho. Vodu máš předpokládám z akva. Rybkám je asi fuk v jaké je máš nádobě
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho mi čerstvě narozené black molly vydrží v kýbli..bohužel je nemám kam jinam dát..
Děkuju za radu.
Budu tedy častěji měnit vodu
Jen kdyby chtěl někdo doplnit tak:
112l akva, 2 black molly, 1 ancistrus, rostlin dostatek, topítko i filtr, světlo dobré.
Chce to dodržovat hygienu akvária, pravidelně jednou týdně měnit 1/3 vody a mít účinnou filtraci, ryby nepřekrmovat a mladý naopak krmit i několikrát denně(to ve společenským jde hůř skloubit). Nic o tom akváriu nevíme, tak to jenom tak na úvod a univerzálně. Dobrej postup bude když si založíš prezentaci a uvedeš tam co nejvíce údajů, tak aby ten kdo bude chtít a umět poradit se nemusel neustále dotazovat.

Přikládám ještě fotku nebožtíka
Zdravím mám problém se kterým jsem se nikdy nesetkal a nikde jsem o něm ani nečetl.
V mém 112l akva porodila moje black mollka rybky, které nejspíš porodila rovnou mrtvé.

Rybky jsou celé bílé a mají kolem sebe jakoby plíseň.

Vím, že včera tam ještě nebyli a ani jsem popravdě nevěděl že je těhotná, protože mi dělá u black moll problém určit těhotenství. Prosím o radu o co by se mohlo jednat. Díky

Na filtr ani nesahat a žádný praní! Necho neustále zapnutej a ať pěkně dělá svojí práci. Tím častým praním se zbytečně připravuješ i nitrifikační bakterie, kterých je akváriu teď třeba. Filtr můžeš proprat až v momentě, kdy se jeho výkon viditelně sníží a voda z něho pomalu vytéká. Když budeš měnit tu vodu, tak to bude v pohodě. Je to výuka za pochodu a ta se nezapomíná.

Ano, vím, že rybky tam jsou brzy.

Proto taky měním vodu jak divá, kytek jsem tam nacpala, co se vešlo a pořád pečlivě sleduju, jak jsou ryby v kondici. Při té výměně vody, mám prát vždy i filtr? Nebo jen jednou za čas? Prala (parkrát pomačkala) jsem ho zatím jednou ve vodě odebrané z akva. Je to tak dobře?
Tak jestli je pravdivý údaj v prezentaci o založení nádrže, tak je to akvárko čerstváček a stabilní prostředí se tam teprve dotváří(rybky tam šly dost brzy). Ta výměna vody je nezbytná aby se ten stav vylepšil. Ty rybky jak se kočkují, tak k tomu natržení může dojít a je důležitý aby nedošlo k zaplísnění, čemuž se právě brání tou výměnou vody. Takže pokračovat a bude to v pohodě. 30% objemu akvárka.
A z čeho to je? Měním vodu denně případně ob den.
Díky. Myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá.

Přitlač na výměnu vody a za pár dní to bude srostlý.

Ještě jedna fotka - kvalita není nic extra, ale jsem ráda, že to vůbec dopadlo.

Tak jsem to opět zkusila vyfotit. Mrkněte - holka nebo kluk?
A ještě jedna prosba o radu, vidíte, jak má roztržený ocásek? Mají to dvě moje black molly. Z čeho to je? Může to být od toho, jak si mezi sebou hrají a lítají v proudu bublinek? Nebo je to příznak nějaké choroby?
Já fotim výhradně v noci

Zítra se polepším. Teď už je nebudu prudit na noc s focením.

CHTĚLO BY TO PRO JISTOTU LEPŠÍ FOTKU
No,gonopodium tam vidět není tak snad samice.
Já to jinak celkem poznám, ale u téhle si nejsem jistá. Koupila jsem jako samečka, ale teď se taky spíš kloním k tomu, že je to holka.

Je to sameček nebo samička?

Mě black molla porodila vždy tak do 20 mláďat.
0 22.12.2011 15:09 Boss Ahoj.Dokažete mi někdo řict kolik kusu pruměrne odrodi black molli
Ty si jelito či co?
Obojí je Poecilia Sphenops - Živorodka ostrotlamá - ať vypadá jak koli......
jo jenomže tohle není blackmolla ;)
ted mi porodila dalsi, mrtve ale i zive... dnes zemřela, ale zůstalo mi po ní asi 10mladých
Je mozne ze to byl ten stres nebo tento druh rybek potrebuje pri porodu zvysit teplotu nez je normalni teplota v AQ staci o 2 stupne aby byla teplota kolem 26-27 stupnu.Me se tento pripad tez stal jakmile zvysim teplotu tak je poter OK.
Potransportní stres...velmi pravděpodobně....Jinak u takto deformovaných ryb k defektům potěrů může docházet přirozeně...
Dnes mi porodila moje Balloon molly , ale porodila jenom nevyvinuta vajicka, a mrtve rybicky.... zive jsou pouze dve nebo tri, nevite , co to mohlo zpusobit? Koupil jsme ji naladovanou, a dal ji rovnou do porodničky.
0 27.06.2011 15:48 Danča – Dobrý den
Prosím vás nevíte jaký je u Black molly nejvyšší věk

?
děkuji vám ......

0 14.06.2011 19:26 77luky – black molly
Nevím, nedokážu to takhle posoudit, jenom jsem na základě poskytnutých informací vyslovil svůj názor. Pokud se nějak zajímáš o tresové reakce akvarijních ryb, tak bude jistě dobré použít strejdu gúgla a jistě se něčeho dopátráš. Když se podíváš do zdejšího atlasu ryb na nároky Tvých chovanců, tak Ti z toho taky jistě něco vyjde.
EDIT:
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_ostrotlama To se muze projevovat ruzne u ryb, stejne jako ruzne u ruznych lidi. Takze kdyz cloveka zavres do sudu, a druhy den ho pustis, nekomu to nic moc neudela, nekdo sebou svihne o zem a zacne brecet, a nekdo vezme sekeru a vysvetli Ti to

. A tahle ryba zvolila neco jako ten system "sekera".
Tak rozhodně tam nepatří ta neonka, to je bez debat. Na moly je to velmi malá nádrž a zřejmě se u nich projevuje stres z toho malýho prostoru a projevuje se to tím požíráním pavích oček. Nechal bych tam jenom ty paví oka.
0 06.04.2011 14:40 simakov7 terarko má 30l a mam tam 3 paví očka, 4 neonky a 1 black molu
Takže ještě jednou. Jak je velký akvárko v němž jsou společně ty moly a paví oka a kolik je tam celkem ryb?
Jak je to akvárko velký a kolik tam těch rybek je celkem?
0 05.04.2011 21:00 simakov7 – Žravá Black Mola
Jednou jsem si koupila do akvárka dvě Moly a měla jsem tam i paví očka. Od té doby mi začala paví očka ubývat a jázlistlia, že moje Black moly jim ukousávají ocásky, protože jim to ukousnou do krve a rybička umře. Stává se to jen u samečků (samičky nemají tak dlouhé ocásky). zkoušela jsem je už někomu udat. Je možné tomu nějak zabránit?
Pořídil bych jim tam samce bety a bude po problému s nekontrolovatelným množením.

0 03.03.2011 19:10 luciasek – Re: romant
Taky mě to napadlo, akorát už se stalo, všichni jsou společně a v tom

Navíc málo místa v bytě na další akva. A ještě ta vidina, že i když je odseparujem, tak si samička schovává sperma do zásoby. Doufala jsem, že když pořídíme více parmiček čtyřpruhých, že potěr budou brát jako zpestření jídelníčku, ale vždy něco přežije a už je jim tam těsno. Škoda že v rybím světě neexistuje hormonální antikoncepce.

Ale díky za reakci

Chovat samečky a samičky odděleně, to je 100%.

Bohužel žádnou jinou spolehlivou metodu neznám.

0 03.03.2011 18:54 luciasek – Antikoncepce:-)
Chtěla bych se zeptat, jestli neexistuje nějaký způsob, jak zajistit, aby se Black Molly neustále nepřemnožovaly, nějak se nám to vymyká z rukou. Děkuji.
Pokud to jsou rybky stejnýho pohlaví a ještě samečci, tak je to normální.
0 03.03.2011 18:26 tichav – Re: romant
právě že jsou obě ty rybičky silver molly... a to prohánění mi přijde až takový agresivní ... né žádný sexuální hrátky ... a nebo nad tim možná moc přemýšlim

Pokud ten co prohání je sameček a prohání samičku, tak je jim úplně jedno, že jsou to jiný varianty.

0 03.03.2011 18:19 tichav prosím prosím pomoz .. mám v akvárku 2x black molly, 2x gold molly a 2x silver molly .. a z ničeho nic větší silver molly začala po akvárku prohánět tu menší ... ta kvůli tomu plave jen u zadní strany akvária a schovává se před tou větší ... dokážete mi někdo poradit .. prosíííím
Třeba si už zvykly na nové prostředí

Jako kdyby věděli, že jsem si na ně stěžoval

.Dnes se celý den prohání před sklem a konečně jsem se mohl s něma pochlubit. Všechno je ok. Děkuji za užitečné rady.

Rybky se vždy zdržují tam, kde se cítí dobře a bezpečně. Popřemýšlej v čem by to mohlo být. Světlo, příliš mnoho pohybu před nádrží, otřesy....????
asi 2 tydny.., na mlade nevypadají...prakticky co jsme jich koupili...
jak dlouho se tam tisni? jestli se tam zacali dneska a jsou to samice, s velkou pravdepodobnosti budes mit akvarium plne black mol

Prosím o radu. Moje Black Molly se zdržují pořád u zadní zdi za kameny ( skalky ).Do předu plavou jenom za potravou. Když se chci s něma pochlubit návštěvě, tak jsou zase za kameny. Nevím, jak je dostat do předu. A tady je dotaz. Chci kameny ( skalky ) dát blíže k zadní zdi akva. Nebudou se zase zdržovat pořád za kameny na cca 5cm a tísnit se tam? Už si nevím rady

Děkuji za radu
0 22.02.2011 20:33 ladis – Re: blotchen
krmim je tropik clasik uz mam rybicky 10let a davam jim tohle krmeni chi si zalozit chov a nejak se mi to nedari akorad pavi ocka tich mam asi 60 malych
0 22.02.2011 20:29 blotchen – Re: ladis
nema pokrivenou pater ?? jestli krmis patentkami, tak mohla byt take zacervena a mit nafouknute bricho

0 22.02.2011 20:25 ladis – Re: blotchen
ja jsem ji mel mezi malyma pavima ockama a porad jsem ji sledoval jen lezela na moturku a nebo se valela po dne byla opravdu tlusta nemohla skoro ani plavat
0 22.02.2011 18:16 blotchen – Re: ladis
Ahoj, asi nic jsi neudelal spatne ...uz se mi tohle take uz stalo

nekde jsem cetl, ze u zivorodek je tohle obcas normalni, protoze porod je dost tezky, ale vetsinou jsem tam mel poter, tak se radsi podivej do akva poradne

0 22.02.2011 17:44 ladis Cus mam problem vcera vecer mi posla molla zluta a pritom uz by rodila kazdym dnem tak jse ptam co jsem udelal spatne at to vim dopredu
Vy můžete všechno,ale oářit se budou ryby.

0 13.02.2011 16:05 ladis – molly
Mam 2 zlute molly a 3 samce cerne muzu je zm parit a jak to na nich poznam a jak dlouho to cekaj diky
Neviem, ale aj moja gupka zastrašuje ostatné ryby. Tiež samica.
EDIT: Ja som rozmýšlal že by som jej kúpil endleráka.
V atlase se píše, že black molly je klidná, mírumilovná a tolerantní ryba. Mám v akva jednu zděděnou, asi samici, protože je celkem velká. Já mám ale asi vyjímku. Zkoušela jsem si dát do akvária bojovnici, ale za chvili jsem viděla, že jsou s molou v sobě. Přirozeně jsem z toho obvinila bojovnici a ta šla pak na samotku. Dnes jsem přidala dva krásné čichavce medové a těšila se, jak si rybky užiju. Houbeles! Molly je neustále pronásledovala a a ťukala do nich, chudinky čichavci byli celí vystrašení a snažili se schovat :( Uniká mi něco, nebo tady vážně něco nehraje?

Ta molly mě štve, nechápu, proč útočí na nové rybky. Neonky a pancéřníčky nechává na pokoji, ale když je to trošku větší očividně po nich jde. Nevíte někdo, co s tím?
Hlavně nenechej osiřelého toho pancéřníčka a kup mu alespoň 3-4 kamarády.
Rozhodni se buď pro platy a nebo ty moly. Obojí bych tam nedával. Pořídil bych samečka a 2-3 samičky. Jsou to živorodky a budou se dost množit, takže to chce nezanedbávat údržbu akva.
0 06.01.2011 09:35 Tondo – Velkost
Má 80l
0 06.01.2011 09:28 Tondo – Ryba
Dobrý den prepacte ak to tu uz niekde bolo spomenuté ale ja som hľadal a nič som nenašiel prosím vás chcem sa spýtať mám akvarko a mám v ňom gupky prisavnickov a jedného panciernika a chcel by som to ešte trošku Oživiť len neviem s akými rybami Ci sa nebudú neznasat a tak.ja by som tam chcel napr platy,blackmolly dalo by sa to?a ešte mi prosím napíšte aké ešte ryby by som tam mohol dať.všetkým vopred ďakujem.

0 26.09.2010 20:56 0 
Fotečka pro morouse : Mladá samice Poecilia sphenops v přírodní barvě formy 'kropenka' po výlovu z jezírka. Letošní rok byl pro odchov ryb venku z důvodu velkých ztrát a minimálních početních přírůstků ten nejhorší , jaký jsem v historii provozu zažil.
0 26.09.2010 20:46 0 – Re: ilonQa

Tři týdny je málo , tak šest , osm týdnů a mladé molly potřebují velmi často a rozmanitě vydatně nakrmit , aby výrazně rostly , za předpokladu dostatečného prostoru a obměňované vody s teplotou kolísající v rozmezí +18 , až +26°C v bytových podmínkách ( venku to je o něčem jiném ). 0.
0 25.09.2010 14:08 Alzakhraj – Re: ilča
u me je to vzdy tak ze kdyz prezijou den porodu tak pak je nechavaj starsi uz na pokoji

to záleží na velikosti a jak je nádrž zarostlá, jestli se mají kam schovat. Nebo to můžeš zkusit u pár kusů. Lepší je vypustit je třeba při zhasnutém světle, aby si ostatní nemysleli že je jdeš krmit. Taky když mladé krmíš živým nebo mraženým a často měníš vodu, tak vyrostou rychleji

Tie divoké molly som videl u nás v chovprodukte, hneď som sa do nich zalúbil

0 15.08.2010 02:15 0 – Re: morous

Pro "útěchu" , alespoň kouknutí na část jezírkové soustavy s mým provozovaným letním chovem akvarijních ryb ve venkovním prostředí u rodinného domu v zahradě.
V chovných síťkách jsou potěry i generační ryby. Foceno 14.8.2010. 0.
0 15.08.2010 02:05 0 – Re:

Ještě fotečka páru Poecilia velifera v jezírku - 14.8.2010 . Snímek není ostrý , slunko bylo již v předvečer příliš nízko a vodní hladina znesnadňuje focení. Pohled na tyto ryby prohánějící se hbitě po celé nádrži s imponujícími a bojovnými samci je mnohem poutavější , než pozorování P. sphenops.
0 15.08.2010 01:49 0 – Re: morous

A kam bys je umístil ? Do té morousovy stodvanáctky k těm characidám a nepřirozeného biotopu ? Moje ryby by tam uhynuly steskem , když se nyní prohánějí v rybníčku o 13 čverečních metrech a v zimě byly v dětském bazénku.
Krom toho , že bydlíš daleko , Ti stejně nemohu vyhovět , protože nemám teď od nich mladé a musel by je odlovit do chovné sítě k cílenému odchovu. Pro letošek upřednostňuji jiné druhy a 'divoké' molly jsou v jezírku společně s " birchmanny " - mečovky birchmannovy , které čerstvě narozený zranitelný potěr Poecílií mohou ohrozit a navíc mi tam plave volně z chovného koše uniklá jedna " litoperaska " , jenž hravě likviduje pijavice , dravé larvy potápníků i vážek a klidně smlsne menší plže i s ulitou . Když jsem ji nedávno viděl , tak už byla dvakrát větší , jak její sourozenci v jiném menším jezírku , kde jsou s amekami a gudeemi atripinnis.
" Divoká " forma není obchodně atraktivní a proto ji nepreferuji. Z mollienésií je mnohem zajímavější například přírodní P. velifera , ovšem ne z nějakého degenerovaného a z choulostivělého chovu.
Se tedy na mne nezlob. Při chovu černých se ve vrhu mohou objevit i jedinci , o které máš zájem , i tady je "cesta".
Snímek černé molly v jezírku - 14.8.2010.
Prosím tě ty máš takhle světlou formu black mollek ??? Já jsem kdysi viděl kropenatou formu . Mohl-a by jsi mi popřípadě nějakou věnovat - prodat ???
Přidat rybku opačného pohlaví.

já mam 2 molly anějak se ksobě nemaj.jenom občas.jak je přiměju k tomu aby měli malí???
0 13.04.2010 10:54 drateník přidej pár kytek, nech to drobet zarůst a bude to v poho
0 13.04.2010 10:19 Aleš – black molly - útok na samečka ??
Měl jsem v akva 3 black molly (1xsamec,2xsamička) ... samec mi bohužel umřel a musel jsem koupit nového, jenže jen je moc malý oproti vyrostlým samičkám a nevím jestli to dělá pořád ta samá, ale jedna samička na něho pořád doráží, hlavně při krmení, honí ho kldině pul minuty po celým akva! Už jsem viděl jak nahání i tu druhou samičku... Neví někdo proč to dělá?
Výsledkem toho je, že samec je věčně někde ukrytý, což se mi moc nelíbí...
Ona si příroda poradí i bez tebe. Jinak v atlasu se u těchto živorodek dopídíš dostatku informací potřebných k jejich zdárnému chovu.
0 24.03.2010 08:37 jankaskodka – Re: gaume
to je ale pruuuser lebo ja som stale zaciatocnik a este mi rybicky nemali maleeeeeeeeeeee ja nebudem vediet co robit :( a kedy to na nu pride :(
Black molla + gold molla je jedna a ta táž ryba,Poecilia sphenops-živorodka ostrotlamá.Dá se křížit a s Poecilia litipina a Poecilia velifera.
tak za tri tydny bych ocekavala narozeni malych mol

0 23.03.2010 15:26 jankaskodka – Re: Ninco
ahaaa takze chce sa parit?

Tyto živorodky nejsou xenofóbní co se týče barvy

Na barvě jim opravdu nezáleží.
0 23.03.2010 12:57 jankaskodka – chce sa black mnozit s gold molly??
už niekoľko dní sledujem že jedna black molly chodí za gold molly, stále jej akokeby čuchá zadok, a nepohne sa od nej?znamenu to že sa chce páriť?
Do takovyho malyho objemu cpy CO2 az budes mit vetsi zkusenosti s davkovanim

0 20.03.2010 11:04 JagerMaister a CO2 do 10litrov rastliny heminantus callitrichoides cuba a eleocharis pervula a osvetlenie 11w čo myslíte je co2 nutnost
0 20.03.2010 11:02 JagerMaister šak práve chyba sa stala všetky krevetky pošli

a tak tu CO2 použijem v 100litrovke
0 20.03.2010 10:49 Akvalove – CO2
Na to CO2 bych se vykašlala, je to malé akvárko, a navíc je to docela ošemetné, stačí malá chybička v dávkování..
0 20.03.2010 08:18 JagerMaister – baloon molly
ahoj mám otázku ako sa dá na sto pro zistit že baloon molly bude rodit,lebo včera som si kuupil dva páry a jedna samica jeee fakt zdutá tak len preto

dik
0 21.02.2010 22:59 adis – Re: xpolach3
mne rodi Black Molla uz tyzden.... stale najdem nejake male v AQ. Zacala mi rodit aj Gold Plata tak sa to tam mnozi.
Na zaciatku som sa snazil vychytat rybky so spolocenskeho akva (podarilo sa mi chytit 5 black a 3 Gold) ale po 4 dnoch som to vzdal a vratil rybky do spolocenskeho AQ.
Vsimol som si ze male rybky sa vzdy dostanu nad filter a tam zotrvavaju tak som tam dal sietku a osatne rybky sa k nim nedostanu. Tie co sa narodili ako prve uz plavu medzi ostatnymi.
0 21.02.2010 22:43 xpolach3 Všechny zdravím, dnes se nám rodí Black Molly, ráno jsem ji odlovila do vedlejší nádrže, má u sebe 4 mladé. Chci se zeptat, jak pozdám, že už přestala rodit, abych ji mohla odlovit zpět do velkého AQ. Během dnešního dne žádná mladá zatím nepřibyla, zatím se mně nikdy nerozmnožily, tak s tím nemám žádné zkušenosti. Samička má pořád hodně velké břicho. A ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho black molly rodí (myslím kolik hodin). Díky.
neboj se klidne vymenit i vic vody zkus 3x tydne tech 10l melo by to pomoci snizit nechtene latky v AQ
Počet ryb nebyl aktuální a hodnoty NO2 a NO3 nevím, nemám čím změřit zítra si koupím testy.
0 28.01.2010 16:10 johny – Re: TomikVyskov
38 rybek v 72 litrovým akvárku je hodně moc, jak seš na tom s NO2 a NO3? Můžou být otrávený nebo přežraný...
Odkaluji jednou za 14 dní, vyměňuji vodu jednou za tyden 10l, je to akva stare tak 5 měsíců. Tadyk prezentace:
rybicky.net/nadrze/8176 muze to byt porucha plynoveho mechyre a tudis smrt pro rybicky,muze to byt nejakou otravou nebo to je nove AQ a hned jsi tam dal rybicky ?
kazdopadne to chce vic info o nardzi
-pravidelnost odkalovani
-vymeny vody + hodnoty (nejlepe zmerit)
-nedavno prodana rybka,koren,kytka (cokoliv)
proste chce to napsat vic a lidicky ti tady radi poradi ci odpovi
Poraďte mi dvě black molly se mi obrací bříškem nahoru

a vůbec nevím proč. Nevíte z jakého důvodu to může být ? Děkuji za rychlou odpověď
Na to, jak vypadá akva, jsem se nedíval.

Otázka zněla, co dělají (především) molynézie.

Jsem samozřejmě ten poslední, kdo by někomu rozmlouval pravidelnou a častou výměnu části vody.

S nadhledem
rybicky.net/nadrze/… tak, aby rostliny stíhaly vše zpracovávat. A nebo hodně a často měnit vodu.
0 15.01.2010 17:35 Adriana – Re: Johan
Jakej by byl optimální poměr ryb/rostlin?
Při tak nepříznivém poměru ryby/rostliny v takovém akváriu je to spíš málo.
0 15.01.2010 17:29 Adriana – Re: Johan
Vadilo by kdybych měnila vodu jednou týdně nebo je to moc?
Při takovém počtu ryb určitě plný lahůdek bude, ale pro jistotu bych tu vodu hodně měnil

0 15.01.2010 17:28 Adriana – Re: Sid
Takže nic nebezpečného?

Pokud to teda není NO... kolik stojí takové testy?
Mlsají povlak, který se tvoří na hladině.

Je plný lahůdek, které si rybky umí vychutnat.

Může to znamenat že máte více NO2 či NO3 ... máte na to testy ? Pokud ne, doporučila bych preventivně vyměnit část vody, to by mělo pomoct.
0 15.01.2010 17:19 Adriana – Co dělají? Je něco špatně?
Ahoj, potřebovala bych poradit. Ryby mi dneska tak nějak plavou u hladiny (ne všechny) hlavně mollyny. Nevím jestli lapají po vzduchu nebo co. Jezdí po hladině a vypadá to jakoby pily. Děje se něco?
0 06.12.2009 17:44 Martin – Black Molly
Ahoj, mam akva 20L a mam tam 2 Black Molly samicku a samecka. samicka je pekne baculata, na zadecku ma bilou tecku, podle toho co tu ctu tak ceka asi mlade. samecek ji porad lita za zadkem a porad ji postuchuje. tak se ptam jestli bych ji nemel oddelit, a do ceho bych ji mel dat... v akva je spolecne s nima jeste bojovnice a 3 pavi ocka u kterych sem zrovna dneska objevil ze jeden samecek ma asi plisen na zadni ploutvi.. :( nevite co s tim? a ty Black Molly mam teda oddelit? mam strach ze by ty maly mohla sezrat ta bojovnice...
diky za rady

0 29.10.2009 18:39 mala mam od utery 27.10. osazene akvarium (28 litru) 2 ks Black molla a 1 prisavkova rybicka

- ta vetsi black molla je po ty tri dny strasne hyperaktivni - mydli neskutecne rychle ploutvema, lita v akvarku a druha mensi zas stoji v rohu a neustale kadi - za dva dny stacila pokryt dno akvaria cernym trusem. Takze jsem misto 2x denne, udelala jen jednu, zmensenou krmnou davku. A nyni i ta vetsi Black molla zacina plavat s z pod bricha visicim dlouhym cervenym "provazkem". Nejde to vyfotit :( Nemyslim si, ze bych krmila moc - jednou denne a opravdu jen male mnozstvi - takze mam podezreni, ze mi ozira rostliny. Netusim co s tim.
Je pravda, ze Black mollam se ma po vymeneni vody v akvariu pridat do vody kuchynska sul?
Diky.
0 28.10.2009 20:15 ajne – Re: ajne
Teď se už chová normálně...těžko říct proč tři dny trucovala

0 26.10.2009 19:32 ajne – Re: ajne
Teď pořád polehává. Nevíte co to může být?
0 26.10.2009 15:23 ajne – Re: Yirka
Výměna předevčírem, asi dvě hodiny po výměně měřeno, No2 nulové, No3 asi 10mg/l, Ph 7,5.
Měřil jsi N-látky? Často to bývá příznak otravy, hrozí to zejména u nověji založených nádrží. Nebo zkus vyměnit 1/3 vody a uvidíš reakce.
0 26.10.2009 13:52 ajne – Re: ApacheBa
To by nám tu lítaly po pokoji

Ale je nějaká protivná, občas zaleze do rohu a kdo se přiblíží toho vyžene.
0 26.10.2009 13:14 ajne – Re: Imii
Je to možnost, zatím jsem si tuto variantu nepřipouštěl, protože se mi zdály přiliš malé. Na samečkovi nepozoruji nijak horentní zájem, ale může to být zdání. Nemocně nevypadá, ale neradi bychom o ní přišli.
Divil by jste se ... mě se už takto staré ryby vesele množí (potvůrky jedny)
0 26.10.2009 12:52 ajne – Re: Farrael
Rybičky jsou z našeho chovu, přelom červen-červenec, tak by neměly být ještě pohlavně dospělé.
0 26.10.2009 12:04 ajne – Re: traktorysta
Je to samička Black Molly. Akvárium je 28l, čistého asi 25-26l. Úkrytů má myslím dost(kromě kořene také kameny a rostlinky). Krmím pravidelně malé dávky několikrát denně. Kromě ní a samečka Black Molly je tam klidný páreček Pavích oček.
no, asi je veselá...ale spíš vyplašená. jak velké máš akvárko, jaké tam máš ostatní ryby/živočichy, mají rybky dostatek úkrytů? jak krmíš, pozoruješ na ní i nějaké jiné změny (barva, je nafouklá, je to samec/samice)? atd...
0 26.10.2009 11:40 ajne – Black Molla - lítá jak raketa
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, mám v akváriu pár Black Moll, a jedna z nich čas od času poslední dny najednou obrovskou rychlostí obepluje akvárium a na chvíli se schová pod kámen nebo kořen v akváriu, a za chvíli zase vypluje a chová se normálně. Je to normální chování nebo příznak nějaké nemoci? PH, No2, No3 jsou dobré.
0 08.09.2009 22:07 0 
Nikdy se v mých chovech 'mollynések' za celé roky provozu akvaristiky nevyskytl případ , aby se stará samice proměnila v samce. V akváriu mohlo dojít k nějaké nepovšimnuté události.
Foto: P. sphenops v přírodní barvě - typ divoké formy v zahradním jezírku - prostředí napodobující jejich domovskou lokalitu s dostatkem řas , kde se jim přes léto výtečně daří , a taktéž se samy namnoží , aniž by rychle odrůstající odolný potěr byl sežrán.
není to divný, stává se to. i já to pozoroval, ale u mladých půlročních jedinců. všechny vypadali jako samice a ejhle, ty největší se ukázali jako samečci.
0 20.08.2009 13:57
FoRgY [42] - Cichlidy No tak to nieje najlepšie ked je v sietke s ktorou chytáš ryby, je to pre nu malé. Ked nemas dalšie akva, tak si urob toto
rybicky.net/rady/clanek/270 .
0 20.08.2009 00:24 Markéta – Mám separovat malou Black Molly?
Ahoj,jsem akvarista-začátečník,proto prosím o radu.Narodila se nám malá BlackMolla, podle rady na netu jsem ji separovala od matky,aby ji nesežrala.Plave ve stejném akvárku,ale je omezená lovící síťkou.Jak dlouho ji mám separovat,aby měla šanci přežít? Nerada bych o ni přišla,přece jen první přírustek...Díky za radu.
0 10.08.2009 15:22 p3tra – Re: stanovsky
ahoj, možná blbý dotaz, ale asi rok mám v akvárku dvě molly a byla jsem bytostně přesvědčena, že jsou to samice, žádný gonopodium, a jedna z nich měla jednou mláďata(ta druhá je její potomek), před měsícem jsem koupila další dvě molly,někde jsem se dočetla, že má být víc samic než samců, tak jsem dokoupila další samičku a samce(od otřelých chovatelů). A ted, ať koukám jak koukám, vidim onen gonopodium i u těch dvou starých molly a nakonec to vypadá, že mám tři samce a jednu samici, která má už pěkný břich.... je možný že "překonvertovali" na druhý pohlavý?

jinak agresivní vůbec nejsou..
Tak dneska ta moje pošla

Asi před týdnem přestala žrát a začala polehávat a teď jsem vytáhla ťuhýka z akviška. Jestli to bylo z toho zárodku/hrbolku, nebo něčeho jiného, nevím.
0 09.05.2009 14:15 zralok zdravotni stav se zhorsil, rybka utracena
po ohledani mrtvolky potrzeno, ze mela nevylihnuty zarodek, ktery se ji vsak nepodarilo vypudit z tela ven
0 06.05.2009 19:46 HaZetka – moly
Moje moly to měly taky, buď se to ztratí a nebo prostě jen nebude mít mladé. Mě se alespoň nic víc nestalo. Žila tim spokojeně až do konce který způsobilo stáří. Nijak jim to nevadí.
Něco podobnýho má i moje samice pavího oka, stáří 8 měsíců, za sebou má 3 porody a po posledním má u řitního otvoru něco podobnýho. Plave, žere, ale už nerodila (2 měsíce). Může to způsoit neplodnost? Ani by mi to nevadilo množí se jak králíci

0 06.05.2009 12:12 zralok – Re: Haimdol
Vyhrezla streva urcite ne, spis se snazi vypudit nevylihnuty zarodek jak pise Haimdol. Uvidim jaky to bude mit dalsi prubeh, zatim jsem se s necim podobnym u zivorodek nesetkal.
To vypadá na nevylíhlý zárodek. Asi se ho snaží vypudit z těla. Podle velikosti břicha bych typoval, že je březí.
nejsem odborník ale připadá mi jako by jí vyhřezly střeva... ale nevím to ti musí poradit někdo jiný...
0 06.05.2009 10:24 zralok – Black Molly a bílý "výrůstek" u řitní ploutve
U mé nejstarší samice Black Molly se objevila "ze dne na den" u řitní ploutve taková "masitá" bílá kulička, asi 4mm průměru ( konzistence asi jako stařičké lepidlo drago prodávané v tubě

. Setkal jste se již někdo s tímto? Ryba je klidná, normálně žere, jiných ryb se nestraní. Zatím jsem preventivně mírně zvednul teplotu, ač si nemyslím, že jde o nějaké onemocnění, napadení parazity aj. Mám ji odlovit do karantény, je to již starší ryba nechci ji zbytečně stresovat?
viz foto:
foto.pvfree.net/…
nebo další fotky na
foto.pvfree.net/… Přesně tak. Samice živorodky je březí jen co jukne na gonopodium

0 04.05.2009 18:33 Maikie neni to wagtail

a uz rozhodne ne zakukleny samec

uvidíme za pár dní...
Domnívám se, že jde o wagtail mečovku. Podle mé zkušenosti se mečovky a black molly nekříží, mečovky se kříží s platami (rod xiphophorus) a black molla (živorodka ostrotlamá) se kříží s živorodkou velkoploutvou. Endelrky se kříží s paváky ... To, že někdo údajně nemá samcde od mečovky, ještě nic neznamená, může mít zakukleného tzv. pozdního samce, tj, samce s menším mečíkem, ale většího, který dost dlouho vypadá jako samice. A já mám od pozdního samce v barvě červené a berlínské samice jak červená, tak berlínská ale i ananasová (nebo jsem taky našla zbarvení papoušek) mláďata.
0 04.05.2009 16:05 Maikie 
další foto
0 04.05.2009 16:04 Maikie – těhotná

Takže, tady je ryba z mého odchovu, v životě neměla samce mečovky. Celou dobu vyrůstala se samcema black molly. Je v říji. nechápu to. Jeden zkušený akvarista mi říkal, že o tomto křížení už slyšel ale ještě to neviděl. Co si o tom myslíte? Reakce typu-máš to už z obchodu atd si nechte pro sebe, ještě jednou-můj odchov, nikdy neviděla samce

teda pouze od black moll...
Já bych to nechal na přírodě. Vrátil bych ji do nádrže a pozoroval a naučil se rospoznávat chování těsně před vrhem. Potom pokud budeš chtít větší odchov si to už v pohodě ohlídáš.
0 19.04.2009 11:46 kolcun2 Chcel by som sa poradiť, mam parik moly a pred 2 mesiacmi sa mi zdala byt nejaka tučna tak som ju prelovil. od vtedy este stale nič. Skučal som yvičit teplotu. Pravidelne im čistim. Neviem co s tim. Skor sa mi vyliahli skalare než moly, mečune a gupky. Ďakujem.
0 19.04.2009 10:27 MilanRada Tohle jsou klidné ryby, takhle se chovají když chce samec oplodnit samici.
0 18.04.2009 20:53 MilanRada – Re: Ipetr
Určitě je ta z prava je samička, protože má břicho ve kterém má mladé a samec se jí zkouší ještě jednou oplodnit. Ale ona už je oplozená takže i když se propojí tak se jí nic nestane.

0 18.04.2009 17:23 DeathAngell asi by to chtělo lepší foto ale podle me jsou to oba samci
já bych neřekl že jsou to oba samečci- podle mne je sameček vzadu a samička v předu ale chce to ještě fotku! sice to vypadá že i ta ve předu má gonopodium, ale newm newm... asi ne-e> polde mne samec x samice
0 18.04.2009 16:44 DeathAngell oboje samci , na 100 Litru je to moc málo rostlinek ..
Nevím jestli jsou to opravdu dva samečci, chtělo by to ještě jednu fotku - teda aspoň pro mě

Ale i pokud by to byl páreček, tak sameček bude neustále pronásledovat samičku. Řešení by bylo na jednoho samce 2 samičky, aby tu jednu neuhonil. A pokud to budou 2 samečci, tak řešení je v tom, dokoupit další samičky, ale to v tém případě nedoporučuji, protože rybek máš už takhle dost. Jedině jednoho samečka darovat, protože ať je nádrž sebezarostlejší, tak se dva samečci budou vždycky prohánět.
myslím,že to jsou dva samečci,takže konkurují,ale neboj neublíží si

Naše dvě Black Molly se chovají nějak podezřele, jedna druhou stále nahání a nedá jí pokoj. Jsou vidět na fotce.
Může být ta první holka?
Spíše jsou obě ryby samci. Mají gonopodium.
0 09.04.2009 20:50 V – Re: hf
Jo, mečovky jsou celkem uspěšnými hubiteli potěru. Včetně vlastního. Podmínkou je nedostatek úkrytů pro potěr = nepříliš zarostlé akvárko. Zároveň ale nezapomínej, že to je další živorodka. Takže další čuňátko. Na zpracování více odpadu potřebuješ víc rostlin. Víc rostlin = víc úkrytů. Víc ukrytů = víc přeživšího potěru. A tak dále a tak dále. Dostáváš se tím do začarovaného kruhu. Takže můj tip je buďto přidat třeba ty Rájovce, nebo Mečovky MÍSTO Moll.
Jo a mečovky nám zlikvidovaly celou populaci malých black moll - žraly je jak jednohubky

Mně se nejvíce osvědčily mečovky - ty si pochutnají na všech mláďatech do 1 cm včetně vlastních. Než jsem je dostala, měla jsem 13 malých pavích ok po prázdninách a mečovky to zredukovaly na 2 kousky. Navíc se k black mollám i pavím okům hodí.
0 09.04.2009 17:28 deathfoe – Re: Kisssi
Potřebuje se zbavit potěru Black Molly, což uživatel V napsal správně: "Dospělé paví očko je pro ně moc velké sousto, ale s potěrem oček i moll si poradí...".
0 09.04.2009 15:51 Kisssi – Re: V
ale on se pořebuje těch mol zbavit jestli jsem to dobře pochopila
0 09.04.2009 15:08 V – Re: hf
Rájovci nebo nějaké ne moc velké cichlidy... Dospělé paví očko je pro ně moc velké sousto, ale s potěrem oček i moll si poradí...
možná by stačilo koupit nejakou rybu která je sní třeba řeknu skalary ale to by se nehodilo ke grupkám tak možná parmičky nebo neco takovýho
Zdar,
Na základě rad zde ve fóru máme v akvárku paví očka a black molly. (kromě dalšího). Black Molly fungují naprosto perfektně jako likvidátor potěru Gupek (co nestihnou sežrat sami, dožerou dospělé Gupky). Bohužel vlastní potěr v podstatě nežerou, takže se nám v akvárku udržuje víceméně stálá populace pavích ok ale Black Mollyny se utěšeně a ne můj vkus dost neřízeně rozmnožují.
Hodně mollyn je taky šedivých (nikoliv uhlově černých), takže je neupíchneme ani zadarmo v akvaristice a ruční selekce se skrmováním kočce se mi vysloveně příčí. Napadá vás co s nimi?
Gonopodium.

0 02.01.2009 12:40 izbench – black molly
0 02.01.2009 09:46 Hansjochen Diky za rady, myslim,ze jste to trefili spravne! Pridam vice molly a doufam,ze se to zlepsi!
1 30.12.2008 11:05 Usine – Re: Hansjochen
Když jich budeš mít víc tak se agresivita rozloží na další soupeřky a bude klid. Je to živorodek běžný jev. To samé platí i u samců. Pokud budeš mít dva ten silnější toho slabšího zadupe do země když jich bude víc budou se sice honit ale nikdo to neodskáče.

0 30.12.2008 10:08 Hansjochen – Re: Tappi
A jak to dopadlo, i v hodne zarostle nadrzi je to stejne? Nezda se mi , ze by slo o nejakou hru nebo postuchovani

vcelku tvrde ji nahani.
0 29.12.2008 11:42 pancernicek Bříško začne bělat ? V tom případě máme těhotnýho samce

0 29.12.2008 10:52 Hansjochen – agresivni samice
Mam ve spolecenskem akvariu 100l 2 black molly samice a jedna z nich je agresivni a druhou porad napada,kdykoliv se ta k ni priblizi a odhani. Jsou skoro stejne velike,ta agresivni o kapku vetsi. Predtim tam byl jeste samec (uhynul)a ten tu druhou molly taky napadal a odhanel. Znamena to chovani neco, muze nekdo poradit?
0 13.12.2008 23:36 kvang1 – Re: Fogi
tlusci nez normalne a zacne ji jakoby nabelavat brisko-zpusobeno tloustnutim.......

0 13.12.2008 20:47 DeathAngell No to asi jj ..

co třeba ze bude tlustší než normálně ?
0 13.12.2008 17:10 Fogi – Black Molly
0 09.12.2008 20:27 pancernicek ano je to vodnatelnost
0 09.12.2008 18:55
stanovsky [29] - Živorodky
0 09.12.2008 18:47 kvang1 – black moll
zdravim vas rano prohlizim rybky a kdyz se podivam vecer tak jedna molla ma nafoukle brisko a odchliple supinky od tela...co je to za nemoc????ted ji mam v karantene a nevim jestli ji utratit nebo se pokusit o lecbu a jestli mam zacit lecit cele akva.....nikdy jsem s nemovema problem nemel tak nevim.......diky za rady a pomoc
0 23.09.2008 22:10 Usine – Re: stanovsky
Drobet kecáš, jaký jednou samec a podruhé samice. Pohlaví se mění jen jedním směrem a to ze samice na samce ne naopak. Většinou se ale jedná pozdní samce, drobet déle jim trvá než dospějí.

Protože tohle se mi z údajné samičky vyvinulo

Je to vepředu samička nebo sameček?

Ahoj, tak já jsem si taky koupila párek Black Moll, sameček byl menší a měl vyvinutý gonopodium, a samička byla o hodně větší a nic jako gonopodium neměla, vypadala fakt jako samička. Jen byla hodně dominantní a samečka od sebe neustále odháněla. Teď zírám na akva a ze samičky se vyklubal sameček

je teda o hodně větší ale je z něj sameček. Ten menší sameček ale neustále tady na tu větší mollu doráží a snaží se jí oďobávat řitní ploutev - teď už asi gonopodium, je to normální? Když by to teda byla dva samečci, tak by se spíš měli odhánět a ne, že se ten jeden bude stále snažit. Vysvětlí mi to někdo?

Nějak tomu nerozumím...

Ahoj ja si myslim, ze to bolo tym ze si davala Exit a Esha2000. Mam totiz rovnaku skusenost: asi dva dni pred porodom mojej gold moly som liecila cele akvarko Exitom a Eshov a polovina mladych sa mi narodila mrtva a aj druha polovica v priebehu par dni uhynula

Teda az na jednu molynku, prezila a pekne rastie

0 10.08.2008 15:01 ondra08 – 120 gupek
my s otcem sme pred 3-4 roky dělali sturisomi a loricarie a doplnovali sme to gupkami modrými diamantama a běžně sme napočítali 110-120 dobře rozplavaných mláďat.
0 10.08.2008 14:28 Mato00 – re:miro03
ano dakedy to bolo tak!sice to nemozem osobne potvrdit, ale z rozpravana deda a z fotiek mozem!teplota nebola 26 ale 20-22 stupnov!a pri takychto teplotach sa dokonca liahli aj skalare!obycajny prisavnik mal 15-20 cm!krmenie?1 druh vlociek inak sa hodilo na rybnik!takze asi tak!

1 10.08.2008 14:07 miro03 – Re: Jooky100
Síce je to pekné že máš také vrhy ale spetne 10až15rokov spet gupky bežne dávali 80až120mladých vo vrhu mečune dokonca 150až180mladých vo vrhu.Ked som ich množil na slovensku,pri krmení živými nitenkami dorastali samice 12cm a samci s mečíkom 15až20cm nepotrebovali teplotu 24až26stupnov stačilo im 22stupnov,časi sa však zmenili,vela živorodiek je sem do Čiech a na Slovensko privážaných do akvaristík s Ázie.Kríženie a degenerácia chovov urobilo tiež svoje.Ked sa rozprávam s majitelmi akvaristík dnes o živorodkách počujem od nich len jedno(stačí iný chemismus vody v akom živorodky vyrastali a všetky dodané ryby padaju).
2 Black molly v mém akva budou mít prcky a 2 gupky takyyy ... doufám že se jim to povede
0 09.08.2008 21:02 Mato00 – re:kristina b
mam som taky isty problem!teraz je taksie odchovat obycajnu gupku do dospelosti ako napr.skalara,akaru modru!poter je zvicajne deformovany, alebo sa rodi mrtvy.takze zivorotky som vynechal!

Kristýno a máte ty mollynky nově koupené? Napadá mě totiž, že kdyby to měla být již několikátá generace vzniklá z příbuzenského křížení, mohla by to být nějaká mutace... Snad ne a zbylé budou v pohodě

0 09.08.2008 16:30 Kristina B – Re: miro03
Dekuji za nazor.
Asi 10 jich zatim prezilo, uvidime, jestli porostou..
Pro syna to staci, ale spousta jich byla uplne deformovana.
Ale napadlo me, ze jsem v nedavne dobe davala Exit a Esha2000 a pocitam, ze tohle bude asi nasledek

0 09.08.2008 14:42 miro03 – Re: Kristina B
Kristína vela živorodiek sa priváža s Ázie.Moja polovička si tak kupila veliferi-chcela množit živorodky,mečovky,gupky atd...No tak isto rodili bud mrtvé mládatá alebo pár jedincov prežilo ale uhynula samička.Moj odhad-myslím si že je to následok nejakých antistresových prípravkov v ktorých sem tie živorodky dovážeju.Nič iné ma nenapadá.Za čias -ked som množil živorodky na kšeft cca 15rokov spet som s týmto problémy nemal a sám som sa čudoval čo to dá práce robit živorodky v dnešnej dobe.

0 09.08.2008 13:22 Kristina B – Rozeni mrtveho poteru-Black Molly
Prave mi rodi Black Molly a uz treti mrtvolka :o(
Nevite, cim to muze byt???
Dekuji

0 17.06.2008 16:22 Vocko88 – Re: Martin
samec má pindíka...a rozmnožujou se jako lidi(nepřiletí čáp)...Mně souložej furt jak diví, ale nic z toho...a oprav si tu hrubku prosím

0 17.06.2008 16:15 Martin – Black Mola a pohlavý a rozmnožování.
Mám Black Moly,ale nevim jak se pozná samec od samice , a také jak se pozná že bude čekat mladý?

těžko si představim křížence mezi mečovkou a blackmolou, každopádně mečovky a blackmolly mam společně leta a nic sem ještě nezaznamenal..co se týká těch potomků, tak je to lehká genetika..samec nemusí bejt čistokrevně black, jako to měl muj kámoš..ten ovšem neměl žádný mečovky jen jeden pár blackmoll ze kterých byly taky žlutočerný, černý a málo žlutejch..mam je od něj už dlouho..
rybicky.net/nadrz/37/39.jpg
0 26.05.2008 20:47 bobřík – zaručeně
u nás ve zveráči měli mečovky a black molly ve stejným AQ a byli tam i kříženci
0 26.05.2008 18:17 Joecz – Re: Killer
na 100% to říct nemůžu, viděl jsem jen foto a majitel to psal, ale když v akvárku byly jen black molly a oranžový mečovky a potomek byl černo-oranžový + já sám mám samce marble moly, kterej ná hřbetní ploutev jako živorodka velkoploutvá takže tam ke křížení asi dochází stejně jako třeba u betta splendens, imbellis a smaragdiny
hele nezkoušel sem jak dlouho to umí držet,ale píše se několik měsíců..takže i ten rok co sem psal může každej zpochybnit..myslim, že to nikdo neví jak dlouho to zvládnou
0 26.05.2008 16:23 Kadlosek no ale ja je mel docela dlouho asi 4mesice a mozna jeste vice a furt nic...a sesamcem neprisli od te doby do stiku
viděl si prázdnou samici od jednoho a samce od druhýho a pak jejich mladé?? 100% prázdná živorodka je buď vychovaná z mladý ryby bez účasti samce v akvárku nebo samice, která je rok bez samce
nepřipadá mi to pravděpodobný..to asi byly samičky oplodněný ještě v krámě..samice živorodek mohou dlouho držet sperma od samců aniž by se tim oplodnili nebo anižby se to zkazilo..
0 19.05.2008 15:27 Kadlosek – Mecovka X Black Molly
je mozne aby se skrizily tyto dve rybky???mam totiz v akva dve samice black molly a mam tam tri male cerne mlade...mam tam jeste jednoho samecka mecovky a chci se zeptat jestli se mohly skrizit?
Ta eSHa 2000 je naprosto bezproblémová. Myslím, že je to nejjednoduší způsob léčby.
0 13.03.2008 20:56 Alofok – Re: fantasta
Zkusím to sehnat,mě jde hlavně o to aby to léčení nebylo moc drahé a moc složité (např:u jednoho léku bylo léčení bez rostlin,každý den výměna vody,používat akvaregulátor a spoustu dalších podmínek).
Na tohle dobře zabírá eSHa 2000. Je i na Flexibakterii.
No, ono to mozna zacalo bakterialne a naslednym zaplisnenim jen pokracuje. Hledej Flexibakter Columnaris.
Plisnove infekce byvaji casto az sekundarni problem, napadnou odumrele tkane a oslabene jedince.
...ale když chci něco dopsat do textu smaže se mi text následující...
Já bych věděl, co by to mohlo být... Zkuste kliknout na tlačítko INSERT.
S tím Preventinem je to divné... Když vám za jeden den vyléčí krupičku, že by na obyčejnou plíseň nestačil?!
Zkuste tedy nějaké speciální léčivo na plísně.
www.aquar.cz/…
0 12.03.2008 14:58 Alofok – Re: Alofok
Jo, ještě jsem sem (už nevím kdy) psala,že se té Blackmollce udělal takový bílý výstupek pod tlamičkou, nakonec jsme tu vyhodnotili,že ji asi něco kouslo a že se to spraví.....A žere docela normálně...
0 12.03.2008 14:55 Alofok – Bílá tlamička BlackMolly
Dobrý den,přibližně
týdny jsemzjistila,že má samička živorodky ostrotlamé bílou tlamičku.Koupila jsem Preventin proti parazitickým a plísnovým onemocněním,vypadalo to,že je nemoc na ústupu.Po dvou dnech se narodila této Blackmolly mládátka křížená s Goldmolly.Od té doby se už jen zhoršuje...Zkřivila se jí nějak pátěř,tlamička je pořád bílá a třepí se jí ploutve.Preventin už přestal zabírat.Prosím poradte mi co s ní nebo doporučte nějaké účinné léky.Předem moc děkuji za odpověd
Ps: omlouvám se za ty odstavce a slova sepsaná dohromady ,ale když chci něco dopsat do textu smaže se mi text následující.

0 23.01.2008 09:56 edith – Re: georged
nechci ti do toho mluvit ale gold nebo black je jen barecvné rozlišení jednoho druhu. Pokud se bavíš o nárocích jsou naprosto stejné, maximálně u přešlechtěných gold můžou být naopak troch větší!
aquaworld.cz/…
0 02.11.2007 12:57 hardy gpld mlly i silver molly jsem myval a chovaji je jak black molly a jspu to krasne zivorodky.Ale uz je dohuzel nemam napadla mi nemoc akvariu a neprezili.Ted mam uz jen jednu samici gold molly uz z vlasrniho odchovu jedina to prezila.silver molly bohuzel nemam!ale v akvaristikach jsou tyto rybky i obtizne sehnat tedy jak jde
rozhodol som sa ze si kupim gold molly alebo nejake ine nevedeli by ste mi poradit ako sa volaju tie biele molinezie alebo ake molinezie este suuuu alebo neviete kde by som mohol najst clanky a pomenovanie molinezii pls dakujem
Když si koupíte rybky v Hornbach, tak to nutně neznamená, že za 2 dny celé akva vychcípe. Chce to jen rozpoznat příznaky aby sis si do akva nezatáhla nějakou chorobu. S Petplanet zkušenosti nemám.

0 31.10.2007 14:56 Baru – ..

Dík,ale myslím,že tak špatně na tom zase nejsem.
0 31.10.2007 00:20
isamik [180]
0 30.10.2007 16:55 Baru – -pro Hardy
Ne,ale Black molly najdeš v každým prům.zverimexu(teda alespon v Brně)cena od 8 do 14korun,jinak určitě znáš Hornbach,Obby,Bauhaus-tam najdeš rybky ,rostlinky,krmiva,akvária atd...Black molly lyra seženeš hůř...
0 30.10.2007 10:45 Radka – .
Tak by si ta kamarádka mohla doplnit znalosti.

Zásadně se rybky nesmí dávat do čerstvě udělaného akva.
0 29.10.2007 20:08 Baru – ----------------------------------
1 28.10.2007 15:54 Radka – .
Měření vody se provádí testy,které se dají koupit v akvaristice nebo na internetu.Pokud jsi dala do akva rybičky už za 3dny od založení,tak je to špatně a rybičkám hrozí otrava NO2(to byla nejspíše ta příčina špatného stavu rybek),ještě cca. 2 týdny budou rybky v nebezpečí.

Taky do vody nedávej žádné prášky(tím spíše,když nevíš přesně k čemu jsou).Stačí,když se čerstvá voda nechá odstát. Přečti si prosím tě něco o akvaristice ať neděláš další chyby.Teď hlavně nepřidávej žádné rybky ,než se voda ustálí-zhruba 2-3 týdny.
0 28.10.2007 13:15 Baru – Ps
Kamarádka mi dala nějaký prášky na úpravu vody-jinak ji mám studniční....

0 28.10.2007 13:13 Děkuju – ----------------
0 27.10.2007 15:28 Radka – .
Vyměňuješ pravidelně vodu,odkaluješ?Jak dlouho je akva založené.Otestuj vodu na NO2.
0 27.10.2007 13:56 Baru – :(
Už mi umřel i druhý a třetí zůstal a vypadá zdravě,budu mu muset koupit kamaráda jinak asi umře taky i když se sžil s platama....
Mám ted nějakýho podivnýho pancéřníčka-je hrozně malej,pomalu dýchá a je moc tmavej

.......Asi to dlouho nevydrží...
Trochu jsem jim přidala vzduchu a jsou čilejší,tak nevím jestli to nebylo tím.
A hnojivo jsem tam nedávala...
0 24.10.2007 18:11 Radka – .
Může to být ze stresu nebo špatná kvalita vody .Taky mohly být už předtím oslabené a změnu nezvládly.Změřte NO2 a NO3.
0 24.10.2007 16:55 Baru – Black molly
0 22.10.2007 15:55 Klááááár Já myslím, že BlackMoly můžou být i červené, jako že jsou to nějaké no, nevím, ale podle mě jsou to taky BlackMoly.
To je v pohodě..Můžeš mi sem dát odkaz kde o tom píše? Já pozoroval jen Xiphophorus helleri a pokaždý se z nadějné samice se silnějšim paprskem na řitní ploutvy vyklubal samec,který za celou dobu neměl mladé. Byl to vždycky oproti ostatním samcům docela gigant,ale když jsem ho zkoušel nechat vytřít se samicema,tak žádné mladé ani po půl roce nebyly..Zkouzmal sem to protože v každý knížce o tom bylo něco jiného,tak jsem chtěl mít jasno..Jinak u některých druhů je skutečně přeměna zdokumentována,viděl sem na to nějakej film,ale o mečovkách to nebylo..Tam to ale funguje tak že když neni mezi samicema samec,tak vůdčí samice se přemění,ale nepamatuju si jak dlouho to trvá..každopádně mečovky nežijou nějak závratně dlouho
0 04.10.2007 14:56 Sidonius Jestli narážíš schválně na mečovky,tak se pleteš,pokud to nikdo nezměnil v atlase na něco jinýho,tak jsem tam vše popsal,z mečovkama mam hodně zkušeností a tenhle "úkaz" jsem sledoval a opravdu se nemění.
Narážím na závěry Sorexe, kterého v této záležitosti respektuji. Omlouvám se, ale věřím víc jemu, než vám.

Dovolím si Sorexe citovat:
"Změna pohlaví ze samice na samce (arrhenoidie) je u živorodek jednoznačně popsána POUZE u několika druhů rodu Xiphophorus"
Nevím jak je ten tvůj samec starý,ale mladí samci takle běžně mohou vypadat..Jinak se může klidně jednat o nějakou genetickou chybu - něco jako genotyp samce a fenotyp samice
Ale ano, možné to je.
Jestli narážíš schválně na mečovky,tak se pleteš,pokud to nikdo nezměnil v atlase na něco jinýho,tak jsem tam vše popsal,z mečovkama mam hodně zkušeností a tenhle "úkaz" jsem sledoval a opravdu se nemění.A zatím nikdo nemá 100% jistotu že mláďata měl "samicosamec"..vždycky tam maj nějakou samici navíc od ktrý ty mladý pocházej
Promiňte, že odbočuji od Black molly, mám mladého samečka pavího očka, který gonopodium zřetelně má, i samičky honí

, jinak ale vypadá jako trochu barevnější samička. Proč nemá závojnatý ocásek a ploutvičky jako ti ostatní? Nijak mi to nevadí- to jen, že jste to téma načali. Black molly mám taky dvě samičky a jednoho samečka, jsou super!
Pohlaví se nemění.Vše je dané předem,akorát trvá někdy dýl než se to vyvine.U živorodek poznáte pohlaví u kusů nad 3 cm skoro na 100%.Samečkové mají místo řitní ploutve takovou trubičku - gonopodium (pindík).Ne zcela vyvinutí samci mají zpočátku jen silnější paprsek na řitní ploutvy,který se pak mění v gonopodium, po přeměně gonopodia je samec pohlaavně dospělý.Například u mečovek pak ještě dorůstá mečík na řitní ploutvy.Někdy se může stát že samcovi se vyvýjí gonopodium pomalu,ale tělo roste rychle.Protovznikly fámy o změně pohlaví..o tohoto druhu je vše dané předem

0 03.10.2007 12:57 VlastaK Hezký den,
včera jsem v akvaristice dokupovala rybičky do akvárka Black Molly. Po paní prodavačce jsem chtěla páreček, ale ona mě překvapila tím, že řekla, že mi může dát i dvě holky. Že u té dominantní se změní pohlaví na samčí.
Je to možné? Zdálo se mi, že paní rybičkám rozumí, sama od sebe mně dala další rady, jak je mám přidat k ostatním rybičkám (pomalu temperovat, vodu přisolit a ten den nekrmit). To se mi stalo poprvé, ostatním je asi šumafuk, co s rybičkami bude.
Díky za odpovědi.
0 03.10.2007 10:00 Havel-st V tom taky nemám jasno, někdo tvrdí, že je to jak říká p. prodavačka, někdo že je to jen pozdní vývin samce. Četl jsem taky, že tito samci jsou méně plodní, nebo vůbec neplodní. (Stává se to častěji u mečovek.) Já vždy nechával pro chov ty dříve "zesamcovatělé" - jsou menší, než samice, jak tomá být a nikdy nezklamali.
Přeměna samiček se prý stává běžně u našeho Sekavce písečného, ale to taky snad ještě není řádně doloženo.
0 03.10.2007 09:35 VlastaK – Black Molly
Hezký den,
včera jsem v akvaristice dokupovala rybičky do akvárka Black Molly. Po paní prodavačce jsem chtěla páreček, ale ona mě překvapila tím, že řekla, že mi může dát i dvě holky. Že u té dominantní se změní pohlaví na samčí.

Je to možné? Zdálo se mi, že paní rybičkám rozumí, sama od sebe mě dala další rady, jak je mám přidat k ostatním rybičkám (pomalu temerovat, vodu přisolit a ten den nekrmit). To se mi stalo poprvé, ostatním je asi šumafuk, co s rybičkami bude.
Díky za odpovědi.
0 01.10.2007 19:02 Havel-st Je to původně ostrotlamka a nějaké pokusy s přikřížením Živorodky vekoploutvé taky byly (asi ty s lyrovitými ploutvemi, ale to si nejsem jistý). Genové inženýrství expanduje, bůchví čeho se dočkáme v budoucnu.
jsou to barevné= fotmy které se mezi sebou kříží..můžeš dostat šedé,žluté,stříbrné a černé jedince..u těch šedých mi to teda spíš příde jako ztráta pigmentu a ne forma..víc forem sem zatim neviděl
Jak je to s gold a black molly? Jedna se o tutez rybu, akorat albinotickou formu? V atlase je uvedena zvlast gold molly i black molly (ziv. ostrotlama)
0 19.08.2007 13:44 Vrubouš Mám dotaz. Jsou i závojnaté moly????
0 08.07.2007 20:37 Havel-st Asi by tam měli mít Red-Molly, příp. Gold-Molly - můžou být taky načervenalé. Je to jen jiná barevná mutace živorodky ostrotlamé, možná dál pokřížené třeba s žívor. velkoploutvou.
...hm, ty platy by to moly být taky, oni ty cedulky někdy zapomínaj aktualizovat.
0 08.07.2007 20:12 Ajwori – BlackMoly
Mám malý dotaz asi i trochu laický, u nás v akvaristice mají black moly společně s červenými jedinci o jaký druh se to může jednat když vypadají stejně akorát jsou červení?!? zaráží mě, že je prodávají pod jedním názvem
0 29.11.2006 16:15 Eejka – podivne plavani
Mohl by jste mi nekdo poradit, co je z rybkou, konkretne black molly, kdyz plave dva dny nakrivo? Konkretne na boku na leve strane. Pripadalo mi, ze byla normalni a pak zhltla velky kus nejakeho zradla a ted plave takhle. Ale mozna to s tim jidlem nema nic spolecneho...
0 27.11.2006 00:31 Sidonius – To Blek
Žíža není jediná...
Killer v tématu "5 l akvárko":
"...co se týče problému s filtrem, tak beta je idealní do akvárka bez filtru!!! Je to labyrintka, to znamená, že je schopná dýchat i vzduch nad hladinou..."
To Killer: Souhlas, ale s podmínkou, že musí jít o dobře fungující akvárium. To pak samo o sobě funguje jako filtr.
Ovšem s "vlastnictvím" labyrintu to souvisí jen okrajově...

já začal na 1+1 a mam jich teď docela hodně
0 26.11.2006 18:43 blek – žíža
...Vím, že Beta filtraci nepotřebuje......
v případě že je po smrti, tak opravdu ne.

0 26.11.2006 17:21 procha – rybičky
0 26.11.2006 16:35 Žíža – filtrace
dik prochy za radu.
Akvarko mam opravdo malé 30x15x20 zatím je tam páreček Black molly a s nima tam byla Betta splendens-sameček. Musela jsem dát Bettu do samostatného akvarka, protože mi začal samečka Black molly pěkně okusovat. Počítám, že tam bude celkem tak 4-6 rybek.
0 26.11.2006 16:04 procha – filtrace
0 26.11.2006 15:36 Žíža – oprava
pardon Black molla
0 26.11.2006 15:35 Žíža – black molla
Jsem teprve začátečník, tak sbírám informace. V obchodě mi řekli, že k Bettě dát skaláru nemůžu, že by je Betta nesnesla. Jde mi hlavně o tu filtraci, zda ji Blesk molla potřebuje.

0 26.11.2006 00:05 ježek – black-molly
kdo koho by snědl?Skalár bettu?Já tedy nevím-měl jsem je ve 120 l,kamarádili,spíš si nevšímali okolí.Teď mám kančíky rudohrdlé,2,/cumlají kamínkykoukají do odrazu,hrají si,plat ani ničeho jiného si nevšímají!
Asi pro pravé akvaristy hrůza,co mám za směs-tak mě nekamenujte-skaláři diamantoví,platy /korálové?/parmičky čtyřpruhé,neonky,čichavci,molly,pancéřníčci,ancistrusi-úklidová četa,
A jako vrchol-ruku v akváriu/vím,že se to nemá!!!/ozobávají,nechají se hladit,vzít do dlaně.Mimo skalárů-to je šlechta.
0 25.11.2006 23:39 Žíža – Black molla
Skaláry ale nemužu dát k Betě bojovnici.sežral by je

0 25.11.2006 23:18 ježek – black-molly
....jako filtraci proti mollam používám skaláry.Bez nich se akvárko měnilo ve slum-dnes se chovají molly způsobně,všímají si řas,sexuální život omezily-hlídá je párek skalárů diamantových.
S dospělými,i ostatními druhy žijí v míru
0 25.11.2006 22:51 Žíža – filtrace
Ahojky, dneska jsem dceři pořídila malé akvárko. Má v něm jednu Bettu-samečka a páreček Black molly. Vím, že Beta filtraci nepotřebuje, ale co Black molla ? děkuji za radu

Já jsem koupila 2 samičky a 1 samečka, ale z 1 samičky se později vyklubal sameček a ti se pořád honí a téměř rvou. Budu toho jednoho muset někomu dát. Jinak samička má mladé každé 4 týdny - za týden bude mít potřetí (poprvé přežily 4, podruhé 30 a teď předpokládám, že nepřežije nic, neboť k nim přibyly další ryby - čichavci a neonky). Co se týká snášenlivosti - ostatních ryb si vůbec nevšímají, i když byly od začátku (skoro 2 měsíce) pány v celém akvárku (kromě ancistrusů).
A samička si se samečkem poradí, aby ji příliš neobtěžoval, nebojte...

4 25.11.2006 19:26 Dominika – Molla
No ja si myslím ,že úplne stačí jeden párik ja som mala a čoskoro sa mi narodili malé.
4 25.11.2006 17:14 Usine – black molla
Záleží v jakém žijí prostoru když je dostatečný tak se chovají slušně když je přerybněno tak si ho brání.

0 25.11.2006 16:11 procha – rošťandy
4 25.11.2006 15:42 Havel-st – zlé black molly?
Ty mé jsou docela hodné i mezi neonkama, rasborkama a sekavcema ... Sežerou jen potěr a to i vlastní. Rozežrané jsou teda dost, dokážou si udělat místo u krmení (u tablety) i mezi skalářím dorostem.
0 25.11.2006 15:26 Eejka – mirumilovnost
Myslite, ze by mi mohli Black molly napadat jine ryby. Nekde jsem cetla, ze nejsou aztak mirumilovni, jak se o nich tvrdi. Navic mi porad prohaneji pancernicky
0 25.11.2006 14:55 Havel-st – Black Molly
Mívám na jednoho samečka 3 - 5 samic.
Co se týká velikosti, záleží, jak se k té určité rybce "dokřížilo" - původní ostrotlamky se někdy kříží s živorodkou velkoploutvou a bůchví čím ještě. Záleží taky na prostoru, který má. Viděl jsem dospělé rybky, které měly sotva 6 cm, ale prý může mít i přes 9 cm.
... jova, furt nic a najednou jsem čtvrtý

0 25.11.2006 14:55 procha – párek
0 25.11.2006 14:48 Usine – black molla
Stačí ti pár , hejno budeš mít za chvíli. Je veliká asi 6 – 10cm

0 25.11.2006 14:30 procha – black molla
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10612x